P03292024

Posledná aktualizáciaSze, 27 márc. 2024 10am

Sajtószemle / Figyelő / Tallózó - 2013. nov. - dec.

amonit06Csicsely, Kutyej, Danyo, Lászik és az evangélikus anyakönyv - Nemzetiségi szószólók - Ne regisztrálj! - Nem a parlamenti díszképviseletetre - Fejlődik a magyar-szlovák gazdasági együttműködés - „Látványos, amit a magyar-szlovák viszonyban elértünk” - Őszintén a Trianonhoz vezető okokról - A megbékélés jegyében

Imrich Fuhl válogatásában

http://www.oslovma.hu/01-Imro-Ment/ImroInfo/2013/Im13Hu10.rtf

Tetszik

Az etnobiznisz diadala

Semmi sem veszélyezteti annyira a kisebbségi intézményi és sajtóvilágot, mint az etnobiznisz…

http://ujszo.com/online/velemeny-es-hatter/2013/12/09/az-etnobiznisz-diadala

Újra pszichiátriai kivizsgálásra idézték be Malina Hedviget

http://ujszo.com/online/kozelet/2013/12/09/ujra-pszichiatriai-kivizsgalasra-ideztek-be-malina-hedviget

Bárdos Gyula lesz az MKP államfőjelöltje

A Híd meggondolatlan lépésről beszél…

http://nol.hu/kulfold/bardos_gyula_lesz_az_mkp_allamfojeloltje?ref=sso

Ülésezett a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma

http://www.hirado.hu/Hirek/2013/12/06/15/Ulesezett_a_Karpat_medencei_Magyar_Kepviselok_Foruma.aspx

A szlovákoktól is van mit tanulni

Később indultak, mégis tovább jutottak… - Menedzserszemlélettel kívánja irányítani a Magyar Külügyi Intézetet Király András…

http://nol.hu/lap/mo/20131206-a_szlovakoktol_is_van_mit_tanulni?ref=sso

Fico számára most jött el a Pillanat

Valószínűleg elindul az államfői posztért - Már nincs hova növekednie, ennél népszerűbb már nem lesz…

http://www.bumm.sk/89764/fico-szamara-most-jott-el-a-pillanat.html

Szijjártó fogadta Szlovákia új budapesti nagykövetét

2013. december 6. - (mti)

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára bemutatkozó látogatáson fogadta Rastislav Káčert, Szlovákia új budapesti nagykövetét pénteken. A találkozón elhangzott, hogy a magyar-szlovák gazdasági együttműködés fejlesztése a két ország kölcsönös érdeke - közölte az államtitkár sajtófőnöke az MTI-vel. Tudatta: a két ország kereskedelmi forgalma tavaly rekordot döntve megközelítette a 9 milliárd eurót, ezzel Szlovákia Magyarország negyedik legfontosabb kereskedelmi partnerévé vált. Két fontos közös fejlesztést hajtanak végre. A magyar és szlovák gázvezetékrendszerek összekötése, valamint új határátkelő-utak építése jelentős mértékben hozzá fog járulni a két ország stratégiai céljainak eléréséhez - fogalmazott a sajtófőnök.

Nemzetiségi Gála és díjátadó a Budai Vigadóban

A magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek kultúrájáért végzett kiemelkedő munkájáért nyolc közművelődési szakember, illetve közösség vette át este a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjat a Budai Vigadóban.

http://www.hirado.hu/Hirek/2013/12/08/18/Nemzetisegi_Gala_es_dijatado_a_Budai_Vigadoban_.aspx

A szlovák nemzeti kisebbség érdekében végzett munkájáért a díjazottak között szerepelt Laukó Zsuzsanna, a tótkomlósi Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda igazgatója, a helyi szlovák önkormányzat elnöke.

http://vitalap.hu/index.fcgi?rx=&;nyelv=hu&menuparam5=1&menuparam_6=1055

Összegyűlt a békéscsabai szlovákság színe-java

Csicsely, Kutyej, Danyo, Lászik és az evangélikus anyakönyv

2013. december 6. - (Dányi László - hir6.hu)

Összegyűlt a békéscsabai szlovákság krémje, színe-virága csütörtök este a megyei jogú város önkormányzatának fenntartásában működő Békés Megyei Könyvtárban. Ünnepeltek a boldog, békességes „tótok” - volt is mit.

A Magyarországon 150 évig tartó török uralom során teljességgel elnéptelenedett Csaba újratelepítő „őslakosai” egy-két évvel ezelőtt a fejükbe vették, hogy digitalizálják a Békéscsabai Evangélikus Egyház 1720-as évek elejétől, pontosan 1722-től kezdve írásba foglalt anyakönyveit (esketések, keresztelések, halálozások). A valóban példaértékű nemzetiségi, kulturális jelentőségű kezdeményezés során eleddig 17000, nem tévedés, tizenhétezer oldalt digitalizáltak a Békés Megyei Könyvtár kiváló munkatársai az elmúlt két év alatt. A bemutatón a házigazda szerepét dr. Csicsely Ilona ügyvéd, békéscsabai önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) vállalta magára, aki 2006 folyamán a törvény értelmében megalakult, tiszteletdíj nélkül működő Békés Megyei Szlovák Önkormányzat elnöke lett.

Elsőként természetesen a Szlovák Köztársaság magyarországi, a helyi magyarság és szlovákság körében egyaránt köztiszteletnek örvendő békéscsabai főkonzulját, dr. Štefan Daňot, Kassa (Košice) volt főpolgármesterét köszöntötte a megyei könyvtár régi épületének földszinti előadótermében. És/de megtisztelte a jelenlétével a nagy várakozás által övezett rendezvényt Lászik Mihály, a Békéscsabai Szlovákok Szervezetének (BSZSZ) elnöke, ifj. Kutyej Pál evangélikus igazgató-lelkész, önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP), a jelentős erőfeszítést igénylő digitalizálás lebonyolításában elévülhetetlen érdemeket szerzett Kovács Pál nyugalmazott evangélikus lelkész, Hornokné dr. Uhrin Erzsébet címzetes főiskolai tanár, néprajzkutató, tudományos főmunkatárs is. Éppúgy, mint Ancsin Pálné Palik Erzsébet, a BSZSZ örökös, tiszteletbeli kulturális referense.

Az érthetően meghatódottsággal küszködő, az etnobiznisz közkeletű vádját könnyedén visszautasító dr. Csicsely Ilona elöljáróban viccesen arra utalt, hogy beengedték a „tótokat” (1945 óta hivatalosan szlovákok) a megyei könyvtárba, ám az értékmegőrzés, értékteremtés jegyében sem verik ki onnan a könyvtárosokat. Majd rögvest rátért arra, hogy Rakonczás Szilviának, a Békés Megyei Könyvtár igazgatónőjének köszönhetően sikerülhetett a történelmi, gyönyörű anyakönyveket kímélő, a kutatók munkáját igencsak megkönnyítő digitalizálás.

Fontosnak tartotta hosszasan felsorolni azon egykori és aktív megyei szlovák önkormányzati képviselők nevét, akik valóban önzetlenül álltak a nemes ügy mellé.

- Azt gondolom, hogy büszkének kell lennünk az értékeinkre - hangsúlyozta dr. Csicsely Ilona -, s arra a munkára, amelyet az utókor számára közösen elvégeztünk.

Rakonczás Szilvia csekélyke szlovák nyelvi tudására utalva ugyancsak elfogódottsággal beszélt a kézírással írt, míves, gyönyörű egyházi anyakönyvekről, és külön megköszönte a közgyűjteményi intézmény egykori és jelenlegi könyvtárosainak (Toldi Klára, Benyó Boglárka, Vincze Andrea stb.) áldozatos munkáját.

Ugyanakkor nem mulasztotta el megjegyezni, hogy a helyi evangélikus egyház levéltárosának, Kovács Pál hathatós szakmai közreműködése nélkül bizony füstbe ment volna a terv. „Nagyon kellett nekünk minden, amit onnan kaptunk. Nagyon érdekes, nagyon szép munka ment végbe - habár nem egyszerű olvasni ezeket a gyönyörű, szépen papírra vetett sorokat. Van is mit folytatni.” Hétköznapokon délelőtt az evangélikus egyház levéltárának, délután a megyei könyvtár adatbázisán érhető el a digitalizált primer forrásgyűjtemény.

Nem összehasonlítható az anyakönyvekben és az adatbázisban való keresgélés, persze semmivel sem pótolható a lapozgatás, jegyezte meg végezetül Rakonczás Szilvia az elragadtatás hangján. Megítélése szerint mindazonáltal jelentős előrelépés, értékteremtés történt Békés megye kulturális életében, amelynek a feldolgozását oktató videofilm is segíti.

Amikor a magyarok nemet mondtak a magyarokra

Magyarországnak nem csak érzelmi okokból van szüksége a honosításra, hanem a százezrével külföldre távozó „eredeti” lakosság pótlására is.

http://www.bumm.sk/89722/ma-van-december-otodike.html

Nem adják a szlovákiai magyar kisiskolákat

Pedagógusok, szülők és közéleti személyek tüntettek a pozsonyi parlament előtt a nemzetiségi intézmények megmaradásáért.

http://nol.hu/kulfold/megszuntetik_oket_vagy_maguktol_szunnek_meg_a_szlovakiai_magyar_kisiskolak_?ref=sso

A V4-ek közös nyilatkozatot fogadtak el a fokozott együttműködésről az Európai Kutatási Térségben

http://www.hirado.hu/Hirek/2013/12/09/18/Kozos_nyilatkozatot_fogadtak_el_a_V4_ek.aspx

Szorosabb együttműködést írtak alá a V4-ek légügyi hatóságai

http://www.stop.hu/gazdasag/szorosabb-egyuttmukodest-irtak-ala-a-v4-ek-legugyi-hatosagai/1198609/

Solymos szerint a kormány veszélyezteti a kisebbségi kiadók működését

http://www.bumm.sk/89706/solymos-a-kormany-veszelyezteti-a-kisebbsegi-kiadok-mukodeset.html

Štúrovszkaya - Párkányi zenei látkép a Jóvilágvantól

Pszichedelikus-elektronikus popkatyvasz, összművészeti flash - ilyen jelzők repkednek a párkányi Jóvilágvannal kapcsolatban…

http://www.bumm.sk/89675/sturovszkaya-parkanyi-zenei-latkep-a-jovilagvantol.html

Kisebbségi kompetenciák címmel rendeznek konferenciát az MTA-n

http://www.hirado.hu/Hirek/2013/12/04/06/Kisebbsegi_kompetenciak__konferencia_az_MTA_n.aspx

Mikuláš Dzurinda lett az Európai Néppárt brüsszeli agytrösztjének vezetője

http://www.bumm.sk/89678/dzurinda-lett-az-europai-neppart-agytrosztjenek-vezetoje.html

Magyar, szlovák és angol nyelvű kötet - Németh Ilona Dilemmájá

http://www.ma.hu/kulturport.hu/194655/Haromnyelvu_kotet_mutatja_be_Nemeth_Ilona_Dilemmajat?place=srss

Németh Zsolt: Vannak nyitott kérdések a szlovák-magyar viszonyban

http://www.felvidek.ma/nezopont/velemeny/42981-nemeth-zsolt-vannak-nyitott-kerdesek-a-szlovak-magyar-viszonyban

Fico szerint az EU szerelmes önmagába

http://mandiner.hu/cikk/20131203_fico_szerint_az_eu_szerelmes_onmagaba

Magyar államfőjelölt Szlovákiában: Mondd, te kit indítanál?

http://www.bumm.sk/89451/magyar-allamfojelolt-mondd-te-kit-inditanal.html

Ján Čarnogurský magyar portyán

A szlovák államfőjelölt szerint a magyarországi történelmi személyiségek és események részét képezik a szlovák történelemnek.

http://ujszo.com/online/kozelet/2013/12/02/carnogursky-magyar-portyan

Felhívás a Jószomszédság és megértés díjra való jelölésre

http://www.kormany.hu/hu/kulugyminiszterium/hirek/a-magyar-kulugyminiszter-es-a-szlovak-kul-es-europa-ugyi-miniszter-kozos-felhivasa-a-joszomszedsag-es-megertes-2014-evi-dijara-torteno-jelolesre

Szomszédolás: Csák Máté földjén

Túl a történelemkönyveken - Koronások színtere - Ami a Szulejmánból kimaradt

http://www.nlcafe.hu/utazas/20131130/szlovakia-utazas-szallas-kulfold-olcso-pozsony/

Adventi gondolatok Szlovákia püspökeitől /magyar nyelven is/

http://www.magyarkurir.hu/hirek/adventi-gondolatok-szlovakia-puspokeitol-magyar-nyelven

Le Monde: Orbán országa a hatalom igényei szerint rángatja a parlamentet

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/orban_orszaga_a_hatalom_igenyei_szerint_rangatja_a_parlamentet_le_monde_.570849.html

Cigányok pártja

Rossz jel, ha egy etnikai kisebbség nem pusztán a demokratikus jogaival akar élni, hanem végső elkeseredésében szánja rá magát a pártalapításra. Mert semmilyen más lehetőséget nem lát érdekeinek képviseletére:

http://nol.hu/lap/allaspont/20131130-ciganyok_partja?ref=sso

Szlovákiában tüntetnek a kisiskolákért

http://www.nyest.hu/hirek/tuntetnek-a-kisiskolakert-a-felvideken

Olvashat-e a kiselsős elvált szülőkről?

http://nol.hu/kulfold/olvashat-e_a_kiselsos_elvalt_szulokrol_?ref=sso

Érsek Árpád levelet írt Dušan Čaplovičnak

Arra kéri, hogy rendelettel biztosítsa a szlovák nyelv idegen nyelvként való oktatását a magyar tannyelvű alapiskolákban:

http://www.parameter.sk/rovat/belfold/2013/11/29/szlovakot-oktassak-idegen-nyelvkent-magyar-iskolakban

Vegyes házasságban öt nyelven

Nem feladni az anyanyelvet, hanem átadni a gyerekeknek ezt a kincset…

http://hataratkelo.blog.hu/2013/11/29/vegyeshazassagban_ot_nyelven

Bugár Bajnaival tárgyalt

http://ujszo.com/online/kozelet/2013/11/28/bugar-bajnaival-targyalt

Ideje lenne már megbékélni

Miként látják ma egymást Közép-Európa szomszédos nemzetei, a horvátok, magyarok, szlovákok, szerbek, románok és ukránok?

http://www.ma.hu/kulfold/194146/Ilyennek_latjuk_a_romanokat__es_ok_minket?place=srss

Már a szikvíz és az operett is hungarikum

http://mno.hu/belfold/mar-a-szikviz-es-az-operett-is-hungarikum-1197882

Szakértői egyeztetések kezdődtek az új komáromi Duna-hídról

http://orientpress.hu/121634

Gyártókapacitásainak határához közelít a szlovák autóipar

http://mno.hu/gazdasag/annyi-autot-gyartanak-hogy-mar-alig-birjak-1197716

Elnöki villa eladó

http://www.vjm.hu/vilag/elnoki-villa-elado/12627/

Bauer Edit lehet az MKP elnökjelöltje

http://ujszo.com/online/kozelet/2013/11/27/bauer-edit-lehet-az-mkp-elnokjeloltje

„Külföldre menekülnek a magyarok, akik érnek valamit”

http://hvg.hu/velemeny/20131127_Kulfoldi_lap_Menekulnek_azok_a_magyarok_a#utm

Elhunyt Jakab István nyelvész

http://www.hirek.sk/belfold/20131123170123/Elhunyt-Jakab-Istvan-nyelvesz.html

Elhunyt Bächer Iván

http://ujszo.com/online/kultura/2013/12/02/elhunyt-bacher-ivan-iro-ujsagiro

Megnyílt a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

http://ujszo.com/online/kultura/2013/12/02/megnyilt-a-robert-capa-kortars-fotografiai-kozpont

Tüntetés, egyetemfoglalás, rendőri bevetés Pozsonyban

http://www.bumm.sk/89290/tuntetes-egyetemfoglalas-rendori-bevetes-pozsonyban.html

A szlovák demokráciát méltatták Washingtonban - Robert Fico a Fehér Házban járt

http://www.parameter.sk/rovat/kulfold/2013/11/22/szlovak-demokraciat-meltattak-feher-hazban

Robert Fico Washingtonban - Obama méltatta Szlovákia afganisztáni szerepvállalását

http://ujszo.com/online/kozelet/2013/11/22/obama-meltatta-szlovakia-afganisztani-szerepvallalasat

„Orbán Viktor szótlanul szemléli a szlovákiai magyarok jogainak megnyirbálását”

2013. november 21. - (nol.hu)

Robert Fico nem tartotta meg ígéreteit, a magyar kormány pedig feltűnően hallgat. A pozsonyi kormányfőhöz fűződő jó viszony ugyanis fontosabb, mint a szlovákiai magyarok sorsa - állapítja meg a pozsonyi Sme egyik publicistája. „Papírpocsékolás lenne, ha azt kezdenénk bizonygatni, hogy Robert Fico semmit sem változott, épp olyan nacionalista, mint első kabinetje idején volt. Ez ugyanis nyilvánvaló. Sokasodnak azok a tények is, amelyek azt igazolják, hogy jelenlegi kormányfőként a szlovákiai magyar kisebbséggel szemben sem tartotta meg az általa megígért status quót, hiszen módszeresen faragja le szerzett jogaikat. Mindezeknél sokkal érdekesebb feltenni azt a kérdést, vajon Orbán Viktor és kormánya miért hallgat, Pozsony és Budapest miért szajkózza azt, hogy milyen kiválóak a két ország kapcsolatai, holott azért nem ilyen fényesek” - írja a pozsonyi Sme csütörtöki számában Peter Morvay. A neves szlovák publicista a továbbiakban az olvasó elé tárja azt a szomorú listát, amellyel a szlovákiai magyarság kénytelen szembesülni. Ficoék megszüntették a kisebbségügyi kormányalelnöki posztot. A. Nagy László júniusban mondott le a kisebbségügyi kormánybiztosi tisztségről, mivel cenzúrázták a kisebbségiek jogállását elemző és bíráló dokumentumát, a parlament kormánypárti többsége pedig leszavazta a Híd javaslatát, amelyben a vasútállomásokon és megállókon kétnyelvű információs táblák elhelyezését indítványozták. Ideiglenes megbízottként pedig szlovák személyt ültettek a helyébe. A kormány kisebbségügyi bizottságában az eddigi öt helyett csupán egyetlen szavazata lesz az itteni magyaroknak, ami azt jelenti, hogy a kisebbségi kultúrák támogatására szánt, amúgy is kevesebb költségvetési pénzt az ő hátrányukra osztják majd el. A csökkenő állami támogatás miatt számos magyar tannyelvű általános kisiskolát a megszűnés veszélyezteti, mert az önkormányzatoknak sincs elegendő pénze. „Malina Hedviget tovább zaklatják. E héten pedig Nagyszombatban a szlovák szavazókat igyekezett mozgósítani (R. Fico), nehogy már magyar legyen a megyei önkormányzat elnöke. Még folytathatnánk a felsorolást” - állapítja meg a szerző, majd így folytatja: „A jelenlegi magyar kormány feltűnően hallgat, holott ha ellenzékben lennének, akkor más budapesti kabinetet már nyilván hazaárulással vádolnának hasonló magatartás miatt. Az helyénvaló, hogy nem rikoltozunk át egymásnak a Dunán, de ebben a csendben csupán annyi történt, hogy mindkét fél a szőnyeg alá söpörte az államközi kapcsolatainkat beárnyékoló gondokat. Orbán Viktor pedig szótlanul szemléli a szlovákiai magyarok jogainak megnyirbálását. Mintha csak igazat adna Robert Ficonak, aki szerint a szlovákiai belpolitikai légkört csupán néhány politikus mérgezi. Valójában azonban tudatosan és szívósan pozsonyi kollégája munkálkodik mindazoknak a vívmányoknak az eltörlésében, amelyek Iveta Radičová kabinetjének regnálása idején értek el az itteni magyarok” - fejtegeti Peter Morvay. Hozzátette: „Mindezek ismeretében önként adódik a válasz az írás elején feltett kérdésre: Orbán Viktor azért hallgat, mert számára az ugyancsak populista, számos vonatkozásban hasonló gazdaságpolitikát érvényesítő pozsonyi kormányfőhöz fűződő jó viszony európai szempontból jelenleg sokkal fontosabb, mint a szlovákiai magyarok sorsa”.

Rogán Antal a facebookról irányítja a bíróságokat?

http://magyarinfo.blog.hu/2013/12/03/rogan_antal_a_facebookrol_iranyitja_a_birosagokat

Navracsics: Az igazságszolgáltatás korrigálta hibáját

http://www.mon.hu/navracsics-az-igazsagszolgaltatas-korrigalta-hibajat/2429204

Vizsgálatot kér Rezešová-ügyben Rogán

http://szegedma.hu/hir/szeged/2013/12/vizsgalatot-ker-rezesova-ugyben-rogan.html

Jobbik: Vérlázító a Rezešová-ítélet

http://www.mon.hu/jobbik-verlazito-a-rezesova-itelet

6 év és házi őrizet

http://hvg.hu/itthon/20131122_Bortonbe_kuldike_Rezesovat__itelethirde

Zavarba jött a bíró a hálálkodó Rezesovától

http://hvg.hu/itthon/20131122_Zavarba_jott_a_biro_a_halalkodo_Rezesovat

Első fokon hat év Rezešovának

http://ujszo.com/online/kulfold/2013/11/22/gyorshir-elso-fokon-hat-ev-rezesovanak

Két tannyelvű budapesti iskolába járnak majd Rezešová gyerekei

http://www.hir24.hu/sotet-oldal/2013/11/28/budapesti-suliba-jarnak-majd-rezesova-gyerekei/~~fokusz

Budapesten járnak majd iskolába Rezešová gyerekei

A nagyobbik gyerek már meg is érkezett Budapestre, ő is a XIII. kerületi Prestige Towersben fog élni háziőrizetbe került anyjával együtt…

http://hvg.hu/itthon/20131124_Budapesten_jarnak_majd_iskolaba_Rezesova

Szlovák cég varázsolta el a Google-t

http://www.bumm.sk/89225/szlovak-ceg-varazsolta-el-a-google-t.html

Együttműködik a magyar és a szlovák betétbiztosító

http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/egyuttmukodik_a_magyar_es_a_szlovak_betetbiztosito.192062.html

Nemzetiségi szószólók - Új házszabály alapján működne a választások után felálló parlament

A képviselő tiszteletdíjának összege arányosan csökken, ha a bizottsági tag ülésszakonként a bizottsági ülések több mint felén, de legalább három ülésen igazolatlanul nem vesz részt. További változás, hogy egy képviselőcsoport vezetője, vagy öt független képviselő, vagy a nemzetiségek érdekeit, jogait érintő napirendi ponttal összefüggésben a nemzetiségeket képviselő bizottság nyolc tagja az ülés megnyitása előtt egy órával kérhetné a rendelkezésére álló időkeret kétszeresére emelését. Ilyen kérelmet félévente minden képviselőcsoport legfeljebb háromszor nyújthatna be, független képviselő háromszor, nemzetiségi képviselő és szószóló pedig kétszer támogathatna az aláírásával. A törvényalkotási bizottság mellett létrejönne a nemzetiségeket képviselő bizottság is. A nemzetiségi képviselet új formájaként megjelenik a nemzetiségi képviselő és a nemzetiségi szószóló jogintézménye is. A nemzetiségi képviselők és a szószólók munkáját hangolná össze a nemzetiségeket képviselő bizottság, és biztosítana nekik sok esetben a képviselőcsoportokéhoz hasonló jogosítványokat. A szószólók a nemzetiségek érdekeit és jogait érintő napirendi pontok esetében felszólalási joggal rendelkeznek, de szavazati joguk nem lesz, ezért nem vehetők figyelembe a határozatképesség megállapításánál. A javaslat szerint minden olyan ülésen, amelyen kérdéseket is tárgyal a Ház, biztosítani kell, hogy legalább egy nemzetiségi képviselő vagy szószóló által feltett kérdést megtárgyaljanak. Az indoklás szerint így a nemzetiségi képviselők és a szószólók a független képviselőkhöz képest kedvezőbb feltételekkel, kvázi képviselőcsoportként tehetnék fel kérdéseiket. A nemzetiségi szószóló a nemzetiségek érdekeit, jogait érintő napirendi pont esetében az elképzelés szerint nemcsak felszólalhat az Országgyűlés ülésén, hanem határozati javaslatot is benyújthat majd. Mivel a szószóló csak a nemzetiségek érdekeit, jogait érintő határozati javaslatot terjeszthetne elő és nem lesz szavazati joga, a tárgysorozatba vételre kijelölt bizottság döntene arról, hogy az általa benyújtott határozati javaslat érinti-e a nemzetiségek érdekeit, jogait. A nemzetiségi képviselők és szószólók anyanyelvükön is felszólalhatnak majd.

http://www.ma.hu/belfold/194645/Uj_hazszabaly_alapjan_mukodne_a_valasztasok_utan_felallo_parlament

Pálffy Ilona: Január 1-jével indul a nemzetiségek választási regisztrációja

2013. november 20. - (mti)

Január 1-jével indul a valamely magyarországi nemzetiséghez tartozó választópolgárok nemzetiségi névjegyzékbe történő regisztrációja - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője szerdán egy a nemzetiségi választójog témájában tartott szerdai budapesti konferencián. Pálffy Ilona a rendezvényen bemutatta a nemzetiségi választópolgárkénti nyilvántartásba vétel iránti kérelem dokumentumát, amelyet még decemberben valamennyi háztartásba, valamennyi postaládába - a címzett feltüntetése nélkül - eljuttatnak majd. A kérelem-dokumentumon lehet nyilatkozni majd arról, hogy a választópolgár valamelyik magyarországi nemzetiséghez tartozónak vallja magát, és hogy ez alapján kéri a névjegyzékbe vételét. Az íven külön lehet dönteni arról, hogy (az őszi önkormányzati mellett) az országgyűlési választásra is kéri-e a nemzetiségi névjegyzékbe vételét vagy sem. Ennek azért van jelentősége, mert ha valaki nem akar részt venni az országgyűlési választáson (például azért, mert az adott nemzetiség létszáma eleve lehetetlenné teszi a parlamenti képviselő bejuttatását), akkor így nem zárja ki magát abból a lehetőségből, hogy az őszi nemzetiségi önkormányzati választáson részt vegyen. Azok, akik nemzetiségi választói névjegyzékbe kerülnek, a tavaszi parlamenti választáson (az egyéni jelöltek mellett) nem a pártlistákra, hanem az adott nemzetiség listájára szavazhatnak. A kérelemben nem csak a nemzetiségi választói nyilvántartásba vételt lehet kezdeményezni, hanem azt is jelezni lehet, ha valaki segítséget kér választójoga gyakorlásához. Így például a vakok és gyengénlátók Braille-írással készült értesítőt, szavazósablont kérhetnek, de a mozgásukban korlátozottak akadálymentes szavazóhelyiség biztosítását is kérelmezhetik. Ezen a kérelmen lehet majd megtiltani a központi névjegyzékben szereplő személyes adatok kiadását kampánycélokra, hogy azokhoz ne férhessenek majd hozzá a jelöltek, illetve jelölő szervezetek. A dokumentum fénymásolható, azt postai úton is el lehet juttatni a választási irodákhoz, de interneten is be lehet majd nyújtani a kérelmet. A választási iroda vezetője kitért arra is, hogy a nemzetiségi regisztráció lehetőségéről kisfilmet készíttetnek, ami a köztévé csatornáin lesz látható. Az Országos Roma Önkormányzat budapesti székházában megrendezett konferencián szakemberek, köztük az NVI munkatársai előadásokon, majd kérdésekre válaszolva adtak tájékoztatást a magyarországi nemzetiségek megjelent képviselőinek az őket érintő választójogi változásokról. Farkas Flórián, ORÖ-elnök, a Fidesz országgyűlési képviselője méltatta és történelmi jelentőségűnek nevezte az új szabályozást, ugyanakkor úgy vélte, vannak még dilemmák is azzal kapcsolatban. Azt vetette fel, hogy ha a tavaszi országgyűlési választáson mandátumot szerez egy nemzetiségi önkormányzat vezetője, akkor - az új összeférhetetlenségi szabályozás miatt - el kell döntenie, képviselő vagy nemzetiségi önkormányzati vezető lesz. Úgy vélte, ez visszalépést jelent a korábbi szabályozáshoz képest. A rendezvényen többen is arra hívták fel a figyelmet, hogy a kedvezményes parlamenti képviselői mandátum megszerzése csak két-három (a roma, a német és a szlovák) nemzetiség számára érhető el „matematikailag”, így a többiek csak szószólót küldhetnek majd az Országgyűlésbe. Utaltak arra, hogy az új szabályozás lehetővé teszi ugyan, hogy a nemzetiségek negyedannyi szavazattal (az egy mandátumra eső szavazatszám negyedével) már képviselőt juttathatnak a parlamentbe, ám ez így is legalább 12-23 ezer szavazatot jelent, miközben több nemzetiség lélekszáma el sem éri ezt. Azt vetették fel, ha már eleve tudható, hogy nincs esélyük a kedvezményes mandátum megszerzésére, akkor miért szavazzanak nemzetiségi listára, elvesztve ezzel a pártlistára való szavazás lehetőségét. (Aki nemzetiségi listára szavaz, nem szavazhat pártlistára, különben három szavazata lenne.) Ezzel összefüggésben Pálffy Ilona egyebek mellett arról beszélt, hogy azoknak a nemzetiségeknek, amelyek nem tudtak képviselőt küldeni az Országgyűlésbe, szószólójuk lehet, akik részt vehetnek a parlament munkájában tanácskozási joggal, csak szavazati joguk nem lesz. A konferencián felvetődött az is, hogy a helyi nemzetiségi választások kiírását az adott nemzetiség létszámától tette függővé a jogszabály, a 2011-es népszámlálás adatait alapul véve. Ezzel kapcsolatban Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes arra hívta fel a figyelmet, vannak olyan települések, ahol a „tapasztalati tények” ellentmondanak a népszámlálási adatoknak, és ahol így - a következő népszámlálásig - nem lehet majd nemzetiségi tartani.

Nemzetiségi Választójogi Konferencia

Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság

Az Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság Nemzetiségi Választójogi Konferenciát szervez az Országos Roma Önkormányzat székházában. A rendezvény témájának aktualitását az adja, hogy a 2014. évi választások után először lesz lehetőségük a magyarországi nemzetiségeknek arra, hogy közvetlenül is bekapcsolódhassanak az országgyűlés munkájába. Az erre való felkészülés és teljeskörű tájékoztatás miatt a téma legszakavatottabb képviselői - dr. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke; Dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő Nemzetiségek Jogainak Védelmét Ellátó biztoshelyettes; Gulyás Gergely országgyűlési képviselő; Dr. Kovács Péter, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzora - tartanak előadást. A konferenciát dr. Latorcai Csaba, a nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, valamint Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke nyitja meg egy sajtótájékoztató keretében. - Időpont: 2013. november 20. 9:45 óra - Helyszín: 1074 Budapest, Dohány utca 76. - Országos Roma Önkormányzat Székház (sajtóterem)

Farkas Flórián: Történelmi jelentőségű a nemzetiségiek parlamenti képviselete

2013. november 20. - (mti)

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke történelmi jelentőségűnek nevezte szerdán Budapesten, hogy „Európában egyedülálló módon” a magyar törvényhozás biztosítja a magyarországi nemzetiségek országgyűlési képviseletét. Farkas Flórián, aki a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, az ORÖ székházában tartott nemzetiségi választójogi konferencián arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2014-es tavaszi parlamenti választáson „autentikus módon” lehet a nagyobb létszámú nemzetiségeknek képviseletük az Országgyűlésben. Azok a nemzetiségek pedig, amelyek nem tudnak teljes jogú képviselőt választani, szószólót küldhetnek a parlamentbe, így vehetnek részt az Országgyűlés munkájában - tette hozzá. Emlékeztetett arra, nagyon régen dolgoznak azon, hogy a nemzetiségeknek legyen képviseletük a magyar parlamentben, és ezt a mostani kormányzati ciklusban végre sikerült elérniük. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a konferencián arról beszélt, hogy a kormányváltás óta jól érzékelhető az új szemlélet a nemzetiségpolitikában, és ennek csúcspontját jelenti a 2014-es országgyűlési, majd ősszel a nemzetiségi önkormányzati választások, valamint a velük kapcsolatos új szabályozás. Elmondta, hogy 2014-től a magyarországi nemzetiségek alanyi jogon küldhetnek képviselőt vagy szószólót az Országgyűlésbe. Megemlítette, hogy az őszi önkormányzati választásokon is új szabályok lépnek életbe. Így megszűnik a korábbi elektori rendszer, és lehetővé válik hogy a nemzetiségi választók egyszerre, közvetlenül válasszák meg helyi, megyei és országos önkormányzati képviselőjüket. Közölte, január 1-jétől regisztrálhatnak majd az érintettek a nemzetiségi választói névjegyzékbe, hogy részt vehessenek az országgyűlési, majd ősszel a nemzetiségi önkormányzati választásokon. A helyettes államtitkár szerint nemzetközi viszonylatban is példaértékű és úttörő vállalkozás az új nemzetiségi törvény, amelyet - bár kevés szó esik erről - a Velencei Bizottság is elismeréssel illetett.

„Versenyre vagyunk késztetve a pártokkal”

Elkezdte a választási felkészülést az országos német önkormányzat

2013. november 27. - (mti)

Elkezdte a felkészülést a 2014-es nemzetiségi országgyűlési képviselő-választásra az országos német önkormányzat, és még az idén összeállítja választási listáját - mondta az önkormányzat elnöke szerdán a Baranya megyei Somberekben az MTI-nek. A választásról német nemzetiségi önkormányzatok, egyesületek számára tartott fórum előtt Heinek Ottó emlékeztetett arra, hogy a 2014-ben a választók akkor szavazhatnak a nemzetiségi listára, ha előzetesen feliratkoznak a nemzetiségi névjegyzékbe, és jelzik, hogy szavazni kívánnak a nemzetiségi listára. Ez a lehetőség január 1-én nyílik meg - tette hozzá. A listát az országos nemzetiségi önkormányzatok állíthatják; az országos német önkormányzat elkezdte a programalkotást - mondta. Heinek Ottó kérdésre válaszolva szólt arról, hogy 20-25 ezer szavazatra lehet szükség ahhoz, hogy a német nemzetiségi lista egy kedvezményes mandátumhoz jusson, amihez több mint 40 ezer választó feliratkozására lesz szükség. A legutóbbi nemzetiségi önkormányzati választás előtt mintegy 45 ezren kérték felvételüket a névjegyzékbe - tette hozzá. Beszámolt arról, hogy szombaton dönt az országos német önkormányzat közgyűlése arról, hogy milyen elvek alapján hány fős listát állítanak. A választást előkészítő munkacsoport javaslata szerint a lista a közgyűlésben is alkalmazott területi elvet követi majd, és ugyan csak egy jelöltnek van esélye mandátumhoz jutni, több mint húszfős lista állítására tesznek javaslatot. Ennek egyrészt kampányfinanszírozási oka van, illetve szeretnék az egész ország területét lefedni - tette hozzá. A német önkormányzat elnöke emlékeztetett arra, hogy a nemzetiségi képviselet lehetőségének megteremtésével két évtizedes alkotmányos mulasztást rendezett az országgyűlés. Megítélése szerint a 2014-es választáson a nemzetiségi lista verseng a pártlistákkal, mivel a választónak el kell döntenie, hogy a kettő közül melyikre adja szavazatát. Mint mondta, ezt nem tartják ideális megoldásnak. „Azt szerettük volna, hogy a 93 listás képviselői mandátum felett juthassanak be nemzetiségi képviselők a parlamentbe, hiszen így versenyre vagyunk késztetve a pártokkal” - fogalmazott.

Ne regisztrálj! - Nem a parlamenti díszképviseletetre

Az Országos Örmény Önkormányzat elutasítja a nemzetiségi regisztrációt

2013. november 12. - (mti)

Az Országos Örmény Önkormányzat (OÖÖ) elutasítja a nemzetiségi regisztrációt, és csatlakozik a több roma társadalmi szervezet, párt és önkormányzat által meghirdetett, a teljes szavazati jogot követelő Ne regisztrálj! kampányhoz - tájékoztatta Serkisian Szeván, az OÖÖ elnöke az MTI-t. A közlemény szerint az OÖÖ súlyos erkölcsi és alkotmányossági, illetve egyéb jogszabályi aggályokat lát a jövő évi országgyűlési választásokhoz kapcsolódó nemzetiségi regisztrációval összefüggésben. Álláspontjuk szerint a nemzetiségi választójogi törvény hatályos szabályozása alapján ha a Magyarországon élő nemzetiségek „az identitásukat választják, lemondani kényszerülnek szavazati jogukról”, és elveszítik annak lehetőségét, hogy beleszólhassanak az ország sorsába. A törvényi szabályozás alapján a nemzetiségi képviseletet 15-20 ezer fős nemzetiségi listás szavazattal lehet elérni, és ezt elméletileg is csak a legnagyobb két-három nemzetiség tudja teljesíteni. Emiatt a kisebbségek döntő hányada legfeljebb egy szavazat nélküli szószólót, vagyis „díszképviseletet” küldhet a parlamentbe - írják a közleményben. A magyarországi örmények és a cigány közösségek vezetői felkérik a nemzetiségi önkormányzatok elnökségét, foglaljanak állást a regisztráció és a parlamenti képviselet ügyében, és nyújtsanak tájékoztatást erről saját nemzetiségük és a szélesebb közvélemény számára is - áll a közleményben. A 2014-es országgyűlési választáson azoknak, akik valamilyen nemzetiséghez tartozóként regisztrálják magukat, lehetőségük van arra, hogy nemzetiségi listára szavazzanak. Aki nemzetiségi listára szavaz, az nem szavazhat pártlistára, csak egyéni képviselőre, mert különben három szavazata lenne.

Emmi: Érthetetlen, az örmény önkormányzat miért ellenzi a nemzetiségi regisztrációt

2013. november 13. - (mti)

Érthetetlennek tartja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hogy az Országos Örmény Önkormányzat (OÖÖ) elutasítja a nemzetiségi regisztrációt. A tárca egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: érthetetlen, hogy „az Országos Örmény Önkormányzat vezetői arra ösztönzik a magyarországi örményeket, tagadják meg identitásukat, és ne éljenek azzal az új és mindeddig páratlan lehetőséggel, hogy közvetlenül is bekapcsolódhassanak az Országgyűlés munkájába”. Az államtitkárság „veszélyesnek” tartja az örmény önkormányzatnak az elutasításról szóló nyilatkozatát, mert megosztást szül a magyarországi örmény közösségen belül. Mint írták, bíznak abban, hogy „a magyarsággal évszázadok óta együtt élő és szolidáris örmény közösség élni fog törvény adta lehetőségével, és az OÖÖ vezetői által kiadott közlemény szirénhangjával ellentétben nem az önfeladást választja, hanem aktívan részt kíván venni közössége jövőjének formálásában az Országgyűlésben”. Az államtitkárság emlékeztet arra, hogy a nemzetiségek parlamenti képviseletére vonatkozó jogszabályok előkészítésekor az OÖÖ nem élt kifogással. Az OÖÖ keddi közleményében tudatta az MTI-vel, hogy elutasítja a nemzetiségi regisztrációt, és csatlakozik a több roma társadalmi szervezet, párt és önkormányzat által meghirdetett, a teljes szavazati jogot követelő Ne regisztrálj! kampányhoz. A közlemény szerint súlyos erkölcsi és alkotmányossági, illetve egyéb jogszabályi aggályokat látnak a jövő évi országgyűlési választásokhoz kapcsolódó nemzetiségi regisztrációval összefüggésben. Álláspontjuk szerint a nemzetiségi választójogi törvény hatályos szabályozása alapján ha a Magyarországon élő nemzetiségek „az identitásukat választják, lemondani kényszerülnek szavazati jogukról”, és elveszítik annak lehetőségét, hogy beleszólhassanak az ország sorsába. A 2014-es országgyűlési választáson azoknak, akik valamilyen nemzetiséghez tartozóként regisztrálják magukat, lehetőségük van arra, hogy nemzetiségi listára szavazzanak. Aki viszont nemzetiségi listára szavaz, az nem szavazhat pártlistára, csak egyéni képviselőre, mert különben három szavazata lenne.

Kisebbségkutató intézet: Másfélszeresére nőtt a magyarországi nemzetiségek létszáma

2013. november 12. - (mti)

Tíz év alatt csaknem másfélszeresére nőtt a 13 magyarországi nemzetiség összlétszáma, 440 ezerről 640 ezerre - ismertette a népszámlálási adatokat Tóth Ágnes kutató az Akadémia kisebbségkutató intézetében tartott előadásán kedden Budapesten. Egyes kis nemzetiségeknél, mint például a bolgár vagy örmény, még nagyobb arányú a növekedés, miközben a legnagyobb, az összes magyarországi nemzetiség felét kitevő cigányság létszáma is mintegy másfélszeresére, 206 ezerről 316 ezerre emelkedett - derült ki a 2001-es és a 2011-es népszámlálás adatainak egybevetéséből a kutató szerint. Az arányok eltolódása részben azzal függ össze, hogy a magyarság létszáma évtizedek óta csökken, részben pedig azzal, hogy a korábbi népszámlálásoktól eltérően immár többféle nemzeti identitást is igyekeznek feltárni a kérdőívek, így például, hogy a kötődés anyanyelvi vagy a családi, baráti körben beszélt nyelv használatához kapcsolódik - mondta a szakember. A románság több mint kétszeresére növekedése jelentős mértékben a bevándorlás következménye, a mintegy 36 ezer hazai románból több mint 10 ezer román állampolgárságú. Az iskolázottságot tekintve elmondható, hogy a cigányság körében csökken a 8 általánossal sem rendelkezők száma, és nő a 8 általánost elvégző, valamint az érettségizettek és felsőfokú végzettségűek aránya. Ugyanakkor a szakember hozzátette, hogy az indulóértékek nagyon alacsonyak, ezért a kedvezőtlen arányok a jelenlegi ütemű javulás mellett még évtizedekig fennállhatnak. Vékás János kutató szerint a nemzetiségek növekvő arányában megjelenik a disszimiláció - a többségi nemzettől megkülönböztetés - jelensége. Megfigyelhető, hogy azok körében is nőtt a valamilyen értelemben nemzetiséginek tekinthetők száma, akik tíz éve még egyértelműen magyarnak vallották magukat. A szakember megjegyezte, mindennek hátterében meghúzódhat az is, hogy válságos helyzetekben megnő az igény a gyökerekhez visszatérésre egyéni és társadalmi szinten egyaránt. Vékás János megjegyezte, ha azt kérdezik tőlük, mégis hányan vannak egyik vagy másik nemzetiségből Magyarországon, akkor erre ő azt kérdezi milyen vonatkozásban és milyen mértékig. A kizárólagos, fekete-fehér kategóriák egy olyan hatalmi megközelítést jeleznek, amely számára az a fontos, „mekkora a nyája”. A szakember szólt arról is, hogy nemzetközi összehasonlításban meglehetősen magasnak tekinthető a nemzetiségi kérdésekre a válaszadást megtagadók száma, 2011-ben mintegy másfél millióan voltak. Vékás János a cigányság korfáját tragikusnak minősítette, mint mondta, alig vannak 50 évesnél idősebbek. Ez egyes afrikai népcsoportokra jellemző, és Európában katasztrofálisnak tekinthető. Ezt a megállapítást többen túlzónak tekintették az előadást követő szakmai vitában, ahol az is felvetődött, hogy a népszavazáson feltett kérdések jelentősen változtak az elmúlt évtizedekben, így nem biztos, hogy a statisztikai adatokból kiolvasható tendenciák valóságos társadalmi folyamatokat jeleznek. Kiss Tamás kolozsvári kutató szerint tudományos szempontból meglehetősen problematikusak a két népszámlálás összehasonlításából levont következtetések. A többes kötődés lehet, hogy „trendi, pc” - azaz politikailag korrekt -, de kevés köze van a társadalmi valósághoz. A szakember kifogásolta, hogy „megcsappant az eltökéltség a lakosság egymást kizáró népcsoportok szerinti kategorizálása iránt”, ami igaz, hogy bizonyos mértékig homogenizáló volt, ugyanakkor a valósághoz közelebbi képet adott a nemzetiségi viszonyokról. „Magyarország lényegében kulturálisan homogén” - szögezte le az erdélyi kutató a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjának Kisebbségkutató Intézetében. Kapitány Balázs, a KSH kutatója szerint az újszerű megközelítések célja az lehetett, hogy közelítsenek az adatok a valóságos helyzethez, és minél több kisebbségit - elsősorban romát - „fogjon meg” a kutatás, de ez a törekvés bizonyos pontokon túllőtt a célon. Voltak szakemberek, akik egyenesen azt fogalmazták meg, hogy több egymást követő népszámlálás adatai gyakorlatilag egybevethetetlenek, mert olyan jelentős az eltérés a kérdőívek között. A népszámlálás részletes adatai a KSH honlapján bárki számára elérhetőek.

Megosztott a szlovák közfelfogás a magyar-szlovák közös történelem kérdéseiben

2013. november 20. - (mti)

Megosztott a szlovákok felfogása a magyarok és a szlovákok közös történelméről és annak több szereplőjéről egy felmérés szerint, amelynek eredményeit szerdán juttatták el az MTI-hez. A Pozsonyi Magyar Intézet megbízásából a pozsonyi Focus közvélemény-kutató ügynökség által még októberben készített, reprezentatív felmérésben részt vevőket egyebek között a szlovák történelmi tudatról és a szlovákoknak a történelmi Magyarországhoz való viszonyulásáról kérdezték. A válaszokból az is kiderült, hogy a szlovákok döntő többsége, több mint kétharmada számára a Felvidék kifejezés “nem mond semmit” vagyis nem tudják annak jelentését meghatározni. Kollai István, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy azok a szlovákok viszont, akik értelmezni tudták a Felvidék kifejezést, főként negatívan viszonyultak hozzá. A magyarok körében ugyanakkor a döntő többség (a megkérdezettek 85 százaléka) olyan konkrét meghatározást adott a Felvidékre, mint a történelmi Felső-Magyarország, vagy egyszerűen a “saját hazám.” Meglehetősen hasonló volt a “tót” kifejezés ismertsége a szlovák válaszadók körében, közel kétharmaduk ezt a szót lényegében nem ismeri, s csupán alig egyötödük azonosítja jelentését a szlovákkal. A megkérdezettek megközelítőleg 8 százaléka úgy vélte, hogy a “tót” kifejezés a szlovákok sértő megnevezése vagy sértő jelentéstartalma van, például buta embert jelent. A felmérésben külön kérdések vonatkoztak arra, hogy milyen megítélés alá esnek az egyes történelmi személyek és korszakok. A válaszokból kiderült: a magyarok és szlovákok közös történelmének egyes eseményei, például a tatárjárás vagy a mohácsi vész a szlovákok és a felvidéki magyarok körében is viszonylag jól ismertek és a felhozott példákban mindkét csoport megítélése negatív volt. Jelentős különbség mutatkozott azoknak a személyiségeknek a megítélésében, akiket a magyarok és a szlovákok saját történelmi nagyságaiknak tartanak. Ezt bizonyítja az is, hogy míg Szent Istvánt a felmérésben részt vevő magyarok 52 százaléka tartotta pozitív személyiségnek a szlovákok esetében ez az arány csak 26 százalék volt. Csák Máté megítélése ezzel ellentétben pontosan fordított arányokat mutatott. Őt a szlovákok fele és a felvidéki magyarok csupán 29 százaléka jelölte meg pozitív személyiségként. “Az eredmény nem meglepő, hiszen Csák Máté kiskirályságát a szlovák történelmi-irodalmi hagyomány a szlovák Felföld regionális megerősödésének korszakaként tartja számon” - mutatott rá Kollai István. A felmérés során rákérdeztek arra is, hogy vajon mióta élnek magyarok a jelenlegi Szlovákia területén, és hogy mióta lehet szlovák nemzetről beszélni. A válaszokból kiderült, hogy a szlovák közvélemény számára nem egyértelmű tény a magyarok őshonossága ezen a területen. Ezt mutatja az is, hogy a magyarok megjelenését a mai Szlovákia területén csupán a szlovákok alig több mint negyede teszi a honfoglalás korára vagy az előtti időre. Ezzel szemben 15 százalékuk úgy véli, a magyarok a török megszállás korában jelentek meg ezen a területen, további 25 százalékuk pedig még későbbre, az Osztrák-Magyar Monarchia korszakára, sőt, további 7 százalékuk Trianon utánra teszi a magyarok megjelenését a mai Szlovákia területén. Megosztott a szlovák köztudat abban a kérdésben is, hogy mióta lehet szlovák nemzetről beszélni. A válaszadók negyven százaléka ugyanis a morva, vagy még korábbi időktől, az első szláv törzsi fejedelemségektől számítja a szlovák nemzet létezését, mintegy harmaduk viszont csak a modern nemzeti mozgalmak korszakától azaz a 19. századtól, vagy Csehszlovákia megalakulásától.

A szlovák közemlékezet (törés)vonalai

http://ujszo.com/online/kozelet/2013/12/08/a-szlovak-kozemlekezet-toresvonalai

Szakmai előkészítő oktatási és nemzetiségi tanácsot hoz létre a kormányzat

2013. november 19. - (mti)

A társadalmi szervezetekkel történő együttműködés erősítése érdekében a kormány létrehozza az Országos Köznevelési Tanácsot, valamint az Országos Nemzetiségi Tanácsot - olvasható a Magyar Közlöny keddi számában. Az Országos Köznevelési Tanács közreműködik a közneveléssel kapcsolatos döntések szakmai előkészítésében. A testület az oktatásért felelős miniszter javaslattevő, véleményező és tanácsadói tevékenységet végző országos szakértői testülete - olvasható a kormányhatározatban. A tanács - egyebek mellett - figyelemmel kíséri a köznevelés helyzetét, javaslatot készít, állást foglal a közneveléssel összefüggő oktatáspolitikai, kutatási és fejlesztési kérdésekben, véleményezi az óvodai nevelés országos alapprogramjának, a Nemzeti Alaptantervnek, a kollégiumi nevelés országos alapprogramjának, kerettantervnek kiadását, alkalmazását. Továbbá a testület a köznevelés fejlesztését szolgáló kutatási feladatokat kezdeményez, javaslatot tesz a köznevelést érintő szakmai kérdésekben a miniszternek, valamint figyelemmel kíséri és véleményezi a pedagógus-továbbképzés rendszerének működését. Az Országos Köznevelési Tanácsnak az oktatásért felelős miniszter felkérése alapján tizenhárom rendes és nyolc póttagja van. A testület tagjai a pedagógusképző felsőoktatási intézmények, a Magyar Tudományos Akadémia, az országos szülői szervezetek, valamint az országos diákszervezetek és diákönkormányzati szövetségek képviselői. Továbbá tagok a miniszter által delegáltak, az országos pedagógiai szakmai szervezetek képviselői, a helyi önkormányzatokért felelős miniszter, valamint a szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter. A tanács tagjait az oktatásért felelős miniszter nevezi ki, a tagok megbízatása legfeljebb három évre szól, egyszer újraválaszthatóak. Az Országos Nemzetiségi Tanács az oktatásért felelős miniszter javaslattevő, véleményező és tanácsadói tevékenységet végző országos szakértői testülete. A kormányhatározat szerint a testület véleményét ki kell kérni a nemzetiségi nevelés-oktatás céljaira készült könyv tankönyvvé nyilvánítása előtt. Az Országos Nemzetiségi Tanács tizenhárom tagú. A tagokat az országos nemzetiségi önkormányzatok delegálják. A tagok megbízatása a delegálók által meghatározott ideig, legfeljebb három évre szól.

Ingyenes e-learning nyelvi tananyagok

www.okogeneracio.hu / www.ekovzdelanie.com

2013. november 19. - (metropol.hu)

Az angol, magyar és szlovák nyelvi képzések célja a határ menti területek társadalmi és szociális integrációjának erősítése. - Szlovákiában a komáromi és nyitrai kerületekben, a „Beszéljünk közös nyelvet!” című uniós projektben e-learning alapú nyelvi tananyagok váltak ingyenesen elérhetővé. Az Ökogeneráció Nonprofit Kft. és határon túli partnere a 12 hónapig tartó programba négy határ menti települést vont be: Mogyorósbányát, Pilisszentlászlót, Muzslát és Köbölkutat. A projekt célcsoportjai egyrészt az önkormányzatok munkatársai voltak, akiknek a napi munkájuk során, az ügyféllel történő kapcsolattartáshoz alapvető fontosságú a nyelvtudás. A projektnek szintén kedvezményezettjei azok a helyi álláskereső vagy pályát módosító településen élő lakosok, akik szeretnének piacképes nyelvtudást szerezni az esetleges külföldi munkavállalás érdekében, illetve azok, akik nyaralásuk miatt szeretnének hasznosítható nyelvtudásra szert tenni. Az európai lakosok mintegy 63 %-a véli úgy, hogy a regionális és kisebbségi nyelveket nagyobb támogatásban kellene részesíteni. A 2006-os Eurobarométer-felmérés szerint hét uniós tagállamban (Magyarországon, Írországban, Olaszországban, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban) a lakosság fele vagy kétharmada egyáltalán nem beszél semmilyen idegen nyelven. A tananyag az okogeneracio.hu és a partnerszervezet honlapján, az ekovzdelanie.com oldalon is elérhető.

Folytatódott a halálos baleset okozásával vádolt szlovák nő pere

Az ügyész letöltendő börtönbüntetést kért, míg a védőügyvéd a vádlott felmentését kezdeményezte:

http://inforadio.hu/hirek/bunugyek/hir-598122

Esterházy Péter és a Pozsonyi Kifli

A pozsonyi Bibliotéka Nemzetközi Könyvvásáron számos magyar vonatkozású program zajlott…

http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=91759

Magyar könyvek szlovákul

A Publishing Hungary program újabb állomásán a pozsonyi Bibliotéka Nemzetközi Könyvvásáron kiderült: Márai és Mikszáth művei a legkelendőbb magyar árucikkek.

http://www.kultura.hu/magyar-konyvek-szlovakul

Nemzetiségi önkormányzatok figyelmébe

A feladatalapú támogatás nyújtásával kapcsolatos változások

Megjelent a 437/2013. (XI. 19.) Kormányrendelet a nemzetiségi célú előirányzatokból nyújtott támogatások feltételrendszeréről és elszámolásának rendjéről:

http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=158008.252131

A nemzetiségek helyzetéről tárgyalt az Országgyűlés

www.oslovma.hu/XXX/NemzBesz.pdf

A magyarországi nemzetiségek elmúlt kétévi helyzetéről szóló jelentést tárgyalta 2013. november 19-i ülésén az Országgyűlés. - Fidesz: Magyarország példát mutat - MSZP: Kimaradtak a lehetőségek - Szávay: A Jobbik támogatja az őshonos kisebbségeket - LMP: A változások hatásairól semmit nem tudni - Emmi: Az alaptörvény és a nemzetiségi törvény új alapokat hozott - Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter több mint 110 oldalban foglalta össze a tizenhárom törvényben elismert nemzetiség helyzetét. - A KDNP képviselője a kisebbségi önkormányzati rendszer életképességét hangsúlyozta:

http://www.oslovma.hu/index.php/sk/magyarul/172-magyarul3-magyarul3/1096-a-nemzetisegek-helyzeterol-targyalt-az-orszaggyules

Elfogadták a nemzetiségek helyzetéről szóló beszámolót

Az Országgyűlés elfogadta a Magyarországon élő nemzetiségek helyzetéről szóló beszámolót. A 236 igen szavazattal, 57 ellenében, 35 tartózkodás mellett megszavazott dokumentum a 2011. február és 2013. február közötti időszakot öleli fel. Az oktatást, a választójogot, a kultúrát és a médiát érintő változásokat, a nemzetiségi önkormányzatok támogatásának módosulását, valamint az államközi vegyes bizottságok működését is tartalmazza.

Szlovákiában anyanyelven is fordulhatunk az anyakönyvi hivatalokhoz

http://kms.mtva.hu/hir/245/anyanyelven_is_fordulhatunk_az_anyakonyvi_hivatalokhoz_szlovakiaban

Formanyomtatványok

http://www.onkormanyzas.sk/rendeletek18.html

Gyorshajtó autós miatt dőlhetett ki és tört össze a Radnóti-szobor

http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/gyorshajto_autos_miatt_dolhetett_ki_es_tort_ossze_a_radnoti-szobor/2358135/

Veritas - in vino

http://nepszava.hu/cikk/1002420-veritas-in-vino/

Szlovákiában épít utat a Strabag 178 millió euróért

http://hvg.hu/ingatlan/20131118_Szlovakiaban_epit_utat_a_Strabag_178_mill

Óriásit fejlődött az e-kereskedelem Szlovákiában

http://www.mediainfo.hu/hirek/article.php?id=30424&;referer_id=rss

Fedor Gál: Ki gondolta volna, hogy a pluralizmus részei lesznek a neonácik is?

http://www.bumm.sk/89064/gal-ki-gondolta-volna-hogy-a-pluralizmus-reszei-lesznek-a-neonacik-is.html

November 17. - Ünnep, amely összeköt

http://ujszo.com/online/kozelet/2013/11/17/november-17-unnep-amely-osszekot

Volt állambiztonsági ügynök: Előre megtervezett volt a bársonyos forradalom

http://hvg.hu/vilag/20131115_Volt_allambiztonsagi_ugynok_elore_megterv#rss

Áder János családostól magánlátogatáson járt Szlovákiában

http://www.parameter.sk/rovat/belfold/2013/11/16/ader-janos-csaladostol-maganlatogatason-jart-szlovakiaban

Békés Megye - Nemzetiségi könyvek a helyi könyvtáraknak

2013. november 13. - (beol.hu)

Könyvcsomagokat adott át több település könyvtárának a Békés Megyei Könyvtár a közelmúltban. - A program a szlovák, román és roma nemzetiségi könyvtári ellátást kívánja segíteni. Doboz, Elek, Kétegyháza, Szarvas, Tótkomlós és Vésztő lakosai jutottak új olvasmányokhoz - tudtuk meg Rakonczás Szilviától, a megyei könyvtár igazgatójától. Ugyancsak a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhető, hogy a Békés Megyei Szociális Gyermekvédelmi, Rehabilitációs és Módszertani Központ és a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet bibliotékája számára is vásárolhattak új könyveket. A cikk a hirdetés után folytatódik Az intézmények 568 dokumentummal lettek gazdagabbak, melyek értéke 1 millió 150 ezer forint.

Felvették a Most-Híd pártot az Európai Néppártba

http://mandiner.hu/cikk/20131113_felvettek_a_most_hid_partot_az_europai_neppartba

Mostantól minden szlovákiai nemzeti kisebbségnek csak egy szavazata lesz a kisebbségi bizottságban

http://www.szabadujsag.com/kozelet/9767-mostantol-minden-szlovakiai-nemzeti-kisebbsegnek-csak-egy-szavazata-lesz-a-kisebbsegi-bizottsagban

Síruhából fürdőruhába

2013. november 12. - (Révay András - utazonet.hu)

Bár önálló országnak fiatal, történelmi, kulturális és természeti értékekben meglepően gazdag Szlovákia. Hegyvidékein a téli szezon hivatalosan november 29-én kezdődik és ebből az alkalomból tartottak tájékoztatót a budapesti Szlovák Intézetben. Nem volt nehéz feladat a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal Budapesti Képviseletének vezetője, Soňa Jelínková számára, hogy néhány adattal is megerősítse: miért érdemes Szlovákiába menni. Felejtsük el a közhelyeket, a tehénkéket, kolompokat, pásztorokat! A 49 ezer km2 területű, összesen ötmillió lakosú országban 425 kastély, 180 vár, 4000 barlang, 7 világörökségi helyszín található. Itt van a világ legmagasabban fekvő kávézója és képtára is. Pozsony a Monarchia koronázási városa volt évszázadokon keresztül, ma pedig a „Koronázási játékok” az ország egyik legnagyobb kulturális eseményévé nőtte ki magát. Kassa az idén Európa egyik Kulturális Fővárosa, ennek megfelelően ott minden napra jut egy rendezvény. Számtalan híresség mellett - bármennyire is meglepő - Andy Warhol is szlovák származású, a szülei itt éltek kivándorlásuk előtt. „Életemben már nagyon sokfelé jártam a világban, de meggyőződésem, hogy Szlovákiában vannak a legszebb helyek” - mondta őexcellenciájaRastislav Káčer, a Szlovák Köztársaság magyarországi nagykövete - és lássuk be - tőle ez tökéletesen érthető álláspont. Bárhol is voltam, Afrikában, Amerikában, sok gyönyörű tájat láttam - folytatta - de a szívemet leginkább az melengette, amikor visszamehettem a Tátrába. A fiatalok számára most az a fontos, hogy feltehessék valamelyik oldalra, milyen drága helyen jártak. De mindenki számára eljön az idő, amikor igazi élményeket akar, igazi társakkal, igazi helyszíneken. Az Alacsony-Tátra ilyeneket kínál, ráadásul elmondható róla: közel van, szinte a szomszéd sarkon. Ez igaz akkor is, ha a magyarok oldaláról nézzük. Az Alacsony Tátra egyik legszebb része, a Felső-Garam vidék, Szlovákia közepe táján helyezkedik el. Milan Gemzický a Regionális Idegenforgalmi Iroda ügyvezető igazgatója egyszerűen csak úgy nevezi: „Paradicsom a Tátrában”. Az elmúlt években nemcsak a turistáknak vált kedvencévé, hanem a befektetőknek is. Az Alacsony Tátra mindenre jó. Síelni, kirándulni, fürdeni és kulturális élményeket is bőséggel ad. Télen összesen 62 kilométernyi lesiklópálya várja a síelőket, ám a síbuszok rendszeresen érintik a fürdőket is. Szinte minden szállodában van wellness és spa, így a síruhát azonnal fürdőruhára cserélheti a vendég! A Felső-Garam vidéki síbérlet birtokosa három síelő központban, veheti igénybe a bérletet aszerint, milyen típusú kikapcsolódáshoz lesz éppen kedve. Családi sí-kikapcsolódásra a Tálé központban, a FIS pályára Mýto központban, esetleg szabadon kíván szárnyalni a Chopok déli lejtőin, vagy Jasnában kíván-e választani az ottani síparadicsom által nyújtott lehetőségek közül. A négy- és hatnapos síbérletet üdülési csomagok keretében kínálják a regionális Felső-Garam vidéke kártyával együtt. A kedvezményes síbérleten kívül Tálé és Mýto központokban a több napra szóló Jasná síbérletet is igénybe lehet venni. A Chopok déli lejtői alatt elterülő Jasná síelő központban új parkolóhelyek létesültek, amelyek megkönnyítik a hozzáférést a felvonókhoz. Egyszerűbbé, és főleg kényelmesebbé válik az átkelés a Chopok északi oldalára, melynek csúcsán immár készen áll a legkorszerűbb kabinos felvonók végállomása, valamint az új, körkörös kilátást lehetővé tevő Rotunda étterem. A Mýto pod Dumbierom és Bystrá központokban elszállásolt vendégeknek az esti szórakozást és síelést a Party-busz fogja megkönnyíteni. Késő éjszakáig közlekedik majd és gondoskodni fog arról, hogy az érdeklődők eljussanak a Tálé központban működő Stodola apre-ski szórakozóhelyre, ahol gazdag program vár a gyermekekre és a felnőttekre egyaránt. Mindenki kedve szerint választhat a diszkó, a hip-hop bemutatók, a klasszikus táncok, valamint a néptáncbemutatók kínálatából. Gyermekgondozás is lesz - akár egész éjjel - ez a szülőknek lehetővé teszi, hogy maradéktalanul kiélvezzék a téli üdülés örömeit. A Party-busz a Felső-Garam vidéke kártya birtokosai részére ingyenes. Szórakozást nemcsak a lejtők, hanem a völgyek is kínálnak, ahol hagyományos búcsúkat, farsangi felvonulásokat, Zbojskán nemzetközi disznóölő versenyt, valamint sportrendezvényeket is tartanak. Télen időszakosan üzemelni fog a Fekete-garami Kisvasút. A fűtött vonatok a behavazott tájon keresztül suhannak majd az Erdei Múzeum irányába, ahol esti kirándulásokat tehetünk. A vasút külön érdekessége, hogy helyreállításában magyarországi végzős műszaki egyetemi hallgatók is részt vettek. A korszerű wellness központok szeretettel várnak minden síelő és nem síelő vendéget. Szlovákiában előnyt jelentenek a kis távolságok. Aki akarja, egyetlen nap alatt felválthatja a síelést a csodás hegyi környezetben, a szabad ég alatti melegvizes fürdőzéssel. Brusznó fürdő hagyományosan kiváló egészségügyi szolgáltatásokat kínál. A helyi „Brusnianka” ásványvíz jótékonyan hat az emberi szervezetre, minőségét nemcsak az európai, hanem az ázsiai fogyasztók is nagyra becsülik. A környező erdők szintén gyógyító hatásúak. A rendben tartott ösvények, hosszú völgyek és a Szlovákiában legtisztábbként nyilvántartott levegő igen kedvező a légzőszervekre, valamint a szívre és az érrendszerre. A „Touch your Holiday” a Felső-Garam vidéke mobiltelefonos alkalmazás rövidített elnevezése. A vendég az okos telefonjában egy helyen megtalál minden szükséges adatot, legyen szó az aktuális síelési feltételekről, kulturális rendezvényekről, nyitvatartási időről, üzletek, gyógyszertárak, síszervizek, múzeumok, illetve éttermek, kalyibák és juhásztanyák kikereséséről. Minden jó szolgáltató kínálatában szerepelni fog a kedvezményekkel, ezen belül 30%-os síbérlet kedvezményekkel, valamint ingyenes síbusz igénybevételi lehetőségekkel teli Felső-Garamvidék Régió Kártya. Ez a Felső-Garam vidék kulcsa, amely kitárja Szlovákia eme csodálatos vidékének kapuját. Ára két euró és a feketekereskedelem háttérbe szorítása érdekében csak a hivatalos szálláshelyeket igénybe vevők vásárolhatják.

A magyar filozófia története a Szlovák Intézetben

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=498323426933305&;set=a.165789530186698.33779.147596498672668&type=1&relevant_count=1

„Látványos, amit a magyar-szlovák viszonyban elértünk”

2013. november 12. - (mti)

Kedvezőnek értékelték a magyar-szlovák viszony fejlődését a külügyi vegyes bizottság társelnökei, Németh Zsolt és Peter Javorčík kedden Budapesten a bizottság ülése utáni sajtótájékoztatón. A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és szlovák hivatali partnere kiemelte a határon átnyúló infrastruktúra-fejlesztésben elért eredményeket. A házigazda Németh Zsolt rámutatott, hogy az elmúlt egy évben a tizenkettőből tizenegy vegyes bizottság ülésezett, emellett külügyminiszteri és kormányfői találkozót is tartottak. „Látványos, amit az elmúlt években a magyar-szlovák viszonyban el tudtunk érni” - mondta. Példaként kiemelte, hogy Magyarország és Szlovákia idén aláírt egy megállapodást, amelyben 25 határátlépési pontra konkrét fejlesztési célokat fogalmaztak meg a 2014-20-as európai uniós költségvetési tervezési időszakra. „Hiába vagyunk a schengeni egyezmény tagjai, ha állampolgáraink nem tudnak élni az egyezmény előnyeivel” - jegyezte meg az államtitkár. (A schengeni övezethez tartozó országok között nincs határellenőrzés.) Rámutatott: olyan nagy programokban is sikerült megállapodást kötni, mint a komáromi Duna-híd megépítése és a gázvezetékek összeköttetése. Magyarország és Szlovákia között folyamatos a kapcsolattartás, az együttműködés, egyúttal a „kritikai párbeszéd” is, amelyet az őszinteség jellemez - jelentette ki a magyar politikus. Mint elmondta, a találkozón egyetértettek abban, hogy nagy figyelmet kell szentelni a szlovák közigazgatási és oktatási reform „kisebbségbarát” megvalósításának. Peter Javorčík rámutatott, hogy a határon átnyúló infrastrukturális beruházások fontosak az energiabiztonság, a munkahelyteremtés és a helyi lakosok közötti kapcsolatok szempontjából is. A találkozón áttekintették a visegrádi együttműködésből fakadó feladatokat is, különösen a visegrádi csoport (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) külkapcsolatait. A V4-ek elnökségi tisztségét jelenleg Magyarország tölti be, a következő elnök Szlovákia lesz. Mindkét államtitkár megemlítette, hogy a következő hónapokban a két kormány konzultál a folytonosság biztosítása érdekében. Németh Zsolt úgy fogalmazott, hogy a visegrádi országcsoport közös „külpolitikai hitvallásának” egyik alappillére az Európai Unió keleti partnerség programjának elkötelezett támogatása. „Visegrádi sikerként” értékelhető - mondta -, hogy Ukrajna várhatóan a november végi vilniusi európai tanácsi ülésen társulási megállapodást ír alá az EU-val. A keleti partnerség az EU 2009-ben indított kezdeményezése, az a célja, hogy szorosabbra fűzze az unió kapcsolatait Ukrajnával, Fehéroroszországgal, Moldovával, Azerbajdzsánnal, Örményországgal és Grúziával. Németh Zsolt és Peter Javorčík egyaránt szólt arról, hogy országaik szeretnék, ha a nyugat-balkáni államok európai felzárkózása nagy lendületet kaphatna a következő európai tanácsi ülésen. Ezért ösztönözni fogják, hogy a közeljövőben létrejöjjön egy nyugat-balkáni alap, amely tudástranszferrel járulhat hozzá a térség európai uniós közeledéséhez.

A magyarországi nemzetiségek hagyományos kultúrája

Konferencia 2013. november 14. és 15. között

http://www.mma.hu/muveszeti-hirek/-/event/10180/a-magyarorszagi-nemzetisegek-hagyomanyos-kultura-1

Konferencia a magyarországi nemzetiségek kultúrájáról

2013. november 14. - (mti)

Kétnapos konferencia kezdődött A magyarországi nemzetiségek hagyományos kultúrája címmel csütörtökön Budapesten. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Néprajzi, Népművészeti Tagozata ez évi programjának talán legfontosabb gondolatfelvetése ez a konferencia - hangsúlyozta Fekete György, az MMA elnöke a tanácskozás résztvevőit köszöntő beszédében a Magyar Tudományos Akadémia BTK Zenetudományi Intézetében. Hozzátette: a mások mellett a német, a cigány, a görög, az örmény, a román, a szerb, a horvát, a szlovén, a szlovák, a ruszin és a lengyel kultúrával foglalkozó szakemberek a színvonalas és békés történelmi együttélés bizonyságtevői, akik úgy tekintenek a Magyarországon élő nemzetiségek kultúrájára mint önálló kisebbségek egyenrangú szellemi megnyilvánulásaira. A konferencia résztvevőit levélben köszöntötte Áder János köztársasági elnök, valamint hangfelvételről Erdélyi Zsuzsanna, az MMA Néprajzi, Népművészeti Tagozatának vezetője. Richter Pál, a zenetudományi intézet igazgatója elmondta: Erdélyi Zsuzsanna felkérésére népzenei vonatkozásban világítják meg a tanácskozás tárgyát, így néhány velünk együtt élő nép zenei folklórját, annak kutatását bemutató előadással színesítik az általános kutatás- és művelődéstörténeti, valamint néprajzi tematikák sorát. Erdélyi Zsuzsanna elképzelése szerint jövőre szélesebb, a szomszéd országok és további műhelyek bevonásával folytatható a vizsgálódás a témában - tette hozzá. A konferencián szó esik majd többek között a gradistyei horvátok költészetéről, Bartók Béla 1912-es bánáti szerb gyűjtésének jelentőségéről, a magyarországi lengyelség múltjáról és jelenéről, valamint a magyarországi bolgárok problémáiról, a pilisi szlovákok vallási hagyományairól és a magyarországi szlovének népköltészeti emlékeiről.

CD-bemutató Pilisszentkereszten

Rétság Város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzata, a Pilisszentkereszti Szlovák Önkormányzat és az OSZÖ Szlovák Közművelődési Központja - Pilisszentkereszt szeretettel meghívják 2013. december 8. 15.30 órakor kezdődő „Veselá je dedina…” CD-bemutatóra. - Helyszín: Pilisi Szlovákok Központja (2098 Pilisszentkereszt, Dobogókői út 16.) A CD lemezen Glück Laura és Vanessza pilisi és nógrádi szlovák népdalokat énekelnek és játszanak harmonikán.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=508177122614602&;set=a.165789530186698.33779.147596498672668&type=1&theater

Három ország fiataljai a foglalkoztatás témaköréről vitáztak

http://orientpress.hu/120966

Ösztöndíj a határon túli magyarok tanulmányainak támogatására

http://orientpress.hu/120908

Átalakulóban a szlovák szélsőjobb

http://nepszava.hu/cikk/1002848-atalakuloban-a-szlovak-szelsojobb/

Érik a szlovák közigazgatási reform

http://kitekinto.hu/karpat-medence/2013/11/12/erik_a_szlovak_kozigazgatasi_reform/

Németh Zsolt: Az autonómia a közösségi lét szinonimája és garanciája

http://www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/339126_nemeth_zsolt_az_autonomia_a_kozossegi_let_es

Pufajkát akasztottak Horn Gyula szobra alá

http://index.hu/belfold/2013/11/11/pufajkat_akasztottak_horn_gyula_szobra_ala/

Hajrá, Románia!

Miért a magyar fennhatóság részeként tekint Erdélyre? - A magyar államiság tradicionális területi igényeit megjelenítő koronás címer - A modern Magyarország megteremtése helyett a történelmi Magyarország felélesztése…

http://nol.hu/lap/hetvege/20131109-hajra_romania?ref=sso

Döntött az Európai Unió Bírósága: Nem büntethető a szlovák rendszám

http://index.hu/gazdasag/2013/11/10/nem_buntetheto_a_szlovak_rendszam/

A halál kultúrája - Rémhír a püspökök pásztorlevele?

http://www.bumm.sk/89630/a-halal-kulturaja-remhir-a-puspokok-pasztorlevele.html

Kismagyarország - Megtartott minket a nyelv és az egyház

Hogy maradhatott meg ez a kis közösség? Mi a titok? Mit gondolnak a jövőjükről? Hogyan fogadják a betelepülő magyarokat? - Az egyetlen szerb többségű település Magyarországon - Jól éreztük magunkat Lóréven…

http://www.origo.hu/itthon/20131031-kismagyarorszag-a-falu-amit-a-duna-megvedett-es-elszigetelt.html

Répáshuta - „Megöl minket a Nemzeti Park”

Az erdő az életük, de a természetvédők egyre jobban kiszorítják onnan őket. - A toronylopás jó befektetésnek bizonyult…

http://www.origo.hu/itthon/20130805-kismagyarorszag-repashuta.html

A zsidók szerint nem fasizálódik Szlovákia

http://www.bumm.sk/89379/a-helyi-zsidok-szerint-nem-fasizalodik-szlovakia.html

And the winner is…

Slota csörgősipkás bohóc a fasiszta szlovák államból visszamaradt szkinhed mellett.

http://mandiner.hu/cikk/20131125_molnar_norbert_and_the_winner_is

Így náculunk mi

http://www.bumm.sk/89374/igy-naculunk-mi.html

Kotleba és a magyarok

http://www.bumm.sk/blog/editor/?p=200

Ki Marian Kotleba?

Tíz év menetelés kellett Marian Kotlebának ahhoz, hogy a néhány tucat radikálist vonzó romaellenes megmozdulások vezéréből Besztercebánya megye elnökévé váljon. Hogyan lett megyefőnök a besztercebányai informatikatanárból? Ki ő?

http://ujszo.com/online/kozelet/2013/11/24/ki-marian-kotleba

Az új megyeelnök és emberei

http://ujszo.com/foto/2013/11/24/az-uj-megyeelnok-es-emberei

„Kotleba sikere a politikusok szégyene”

http://www.bumm.sk/89328/abraham-kotleba-sikere-a-politikusok-szegyene.html

„A jobboldal Hitlerre is előbb szavaz, mint a Smerre”

http://www.bumm.sk/89324/fico-a-jobboldal-hitlerre-is-elobb-szavaz-mint-a-smerre.html

Bombameglepetés - Választási pofon: Marian Kotleba szélsőjobboldali vezér megyeelnök lett

Berényi vesztett, Mikuš marad a megyefőnök a nagyszombati régióban. Pozsonyban Frešo nyert, Nyitrán Belica, Kassán Trebuľa ünnepelhet:

http://ujszo.com/online/kozelet/2013/11/23/vege-a-szavazasnak

Szlovák városban magyar ispánt?

Összefogásra buzdította a szlovák szavazókat Tibor Mikuš, a Smer támogatását is bíró megyefőnökjelölt választási nagygyűlésén Robert Fico.

http://www.bumm.sk/89171/fico-elovarazsolta-a-magyar-kartyat-nagyszombat-megyeben.html

Nyerhet Berényi? Megmutatjuk, hogyan

Magasabb magyar részvétel, a hidasok támogatása, Mikuš választóinak otthon maradása kell hozzá.

http://ujszo.com/online/kozelet/2013/11/19/nyerhet-berenyi-megmutatjuk-hogyan

Öt megyében lesz második forduló a szlovák megyefőnök-választáson

http://www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/339014_ot_megyeben_lesz_masodik_fordulo_a_szlovak

Berényi kampányolt a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala éves konferenciáján

http://www.parameter.sk/rovat/belfold/2013/11/16/berenyi-kampanyolt-szlovakiai-magyarok-kerekasztala-eves-konferenciajan

Megye, vagy nem megye /?/ - Ma dől el, ki a főnök

A megyei választások második fordulója magyar szemmel jóval érdekesebbnek tűnik, mint az első:

http://www.bumm.sk/89295/ma-dol-el-ki-a-fonok.html

Megyei választások Szlovákiában

A szavazók 90 választókörzet csaknem hatezer szavazókörében adhatták le voksukat, nyolc szlovákiai megye 65 megyefőnökjelöltjének és közel 2600 megyei képviselőjelöltjének valamelyikére.

http://ujszo.com/cimkek/megyei-valasztasok-2013

Berényi és Nagy lemaradt

http://ujszo.com/online/kozelet/2013/11/09/berenyi-es-nagy-lemaradt-kotleba-eros

Majdnem mindent visz a Smer

Nyolcból hét megyében fölényesen

http://ujszo.com/online/kozelet/2013/11/09/kotleba-stabilan-masodik

Öllös László politológus szerint bejött a papírforma

http://www.hirado.hu/Hirek/2013/11/10/17/Elemzo_Bejott_a_papirforma_Szlovakiaban.aspx

Berényi magyar állampolgárságát firtatja a szlovák sajtó

http://www.bumm.sk/88911/berenyi-magyar-allampolgarsagat-firtatja-a-szlovak-sajto.html

Kaliňák: Jövőre visszaszerezhető a szlovák állampolgárság

http://ujszo.com/online/kozelet/2013/11/27/kalinak-jovore-visszaszerezheto-a-szlovak-allampolgarsag

Visszakaphatják a szlovák állampolgárságot a honosítottak

http://kurir.hu/kueluegyek/6473-visszakaphatjak-a-szlovak-allampolgarsagot-a-honositottak

A legszebb (és legrondább) szlovák hokimez

A himnusz szövegét nyomtatták rá a szlovák hokicsapat majdani olimpiai mezére. Az ötlet elnyerte a világsajtó tetszését is, egyben a szlovák újságírók kiderítették, melyik volt a legrondább mez: az, amiben tíz éve kikaptak a magyaroktól.

http://www.bumm.sk/88781/a-legrondabb-es-legszebb-szlovak-hokimez.html

Erről egyeztettek a V4-ek

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/errol_egyeztettek_a_v4-ek.568963.html

A szlovák fél a magyarországi másfél kilométerre vár

Robert Fico reményét fejezte ki, hogy a magyar fél is mielőbb befejezi a Tornyosnémetibe vezető másfél kilométeres utat, valamint az M30-as autópályát.

http://nol.hu/kulfold/a_szlovak_fel_a_magyarorszagi_masfel_kilometerre_var?ref=sso

Már csak néhány hétig Kassáé az Európa Kulturális Fővárosa cím

http://ujszo.com/online/regio/2013/11/28/mar-csak-nehany-hetig-kassae-az-europa-kulturalis-fovarosa-cim

Kassára gyorsabban

Megnyitották az R4-es gyorsforgalmi utat Szlovákiában

http://iho.hu/hir/kassara-gyorsabban-131107

Orbán: A templom és az iskola a magyarság megmaradásáért folytatott harc legfontosabb színtere

http://ujszo.com/online/regio/2013/11/17/orban-a-templom-es-az-iskola-a-magyarsag-megmaradasaert-folytatott-harc

Az SNS szerint Orbán Viktor törvénysértésre buzdítja a szlovákiai magyarokat

http://www.parameter.sk/rovat/belfold/2013/11/07/az-sns-szerint-orban-viktor-torvenysertesre-buzditja-szlovakiai-magyarokat

Diaszpóra tanács - Orbán: az ellenfelek is elismerik teljesítményünket

A miniszterelnök a jövő évi országgyűlési választáson való részvételre biztatta a diaszpórában élő magyarokat

http://www.mon.hu/diaszpora-tanacs-orban-az-ellenfelek-is-elismerik-teljesitmenyunket/2404007

Nemzet-Tudat-Politika

A közigazgatásban dolgozóknak vizsgát kell tenniük nemzettudatból

http://nol.hu/belfold/a_kozigazgatasban_dolgozoknak_vizsgat_kell_tenniuk_nemzettudatbol?ref=sso

487 év alatt tűnhet el Magyarország lakossága

http://www.bumm.sk/88627/487-ev-alatt-tunhet-el-magyarorszag-lakossaga.html

A magyarországi nemzetiségek alapvető demográfiai mutatóinak változásai

Műhelyszeminárium a Kisebbségkutató Intézetben 2013. november 12-én

http://www.mtaki.hu/A-magyarorszagi-nemzetisegek-alapveto-demografiai-mutatoinak-valtozasai-e-letszamvaltozas-forrasai-es-tenyezoi-2001-2011/2/1292/0

Kaliňák: Tešedíkovo márpedig nem lesz Pered

http://www.bumm.sk/88643/kalinak-tesedikovo-marpedig-nem-lesz-pered.html

Pered-botrány ismét a szlovák médiában

http://www.bumm.sk/88674/pered-botrany-ismet-a-szlovak-mediaban.html

Zúzni fog a Smer-úthenger?

Szlovákia pár nappal a megyei választások előtt

http://www.bumm.sk/88622/zuzni-fog-a-smer-uthenger.html

A oroszvári (Rusovce) kastély felújítása 2016-ra fejeződne be

http://epulettar.hu/cikk/a-oroszvari-lonyay-kastely-felujitasa-2016-ra-fejezodne-be

Potápi Árpád: A NÖB elítéli az EP-döntését

http://www.hirado.hu/Hirek/2013/11/04/14/Potapi_a_NOB_eliteli_az_EP_donteset_.aspx

„Cinikus, megengedhetetlen és életveszélyes” - Közép-európai lapok a Horthy-szobor avatásáról

http://www.atv.hu/belfold/20131105-kozep-europai-lapok-a-horthy-szobor-avatasarol/hirkereso

Vona jött fekete kocsin

Vona fehér ló helyett fekete Skodával érkezett Komáromba, és csalódnia kellett minden nácivadásznak, aki ellátogatott a Jobbik felvidéki kampányrendezvényére. Néhány méterre Csonkaország gúnyhatárától ugyanis Vona és Szávay cáfoltak minden efféle sztereotípiát a párttal kapcsolatban.

http://bumm.sk/blog/polakgabor/2013/11/07/vona-jott-fekete-kocsin/#more-1619

Jobbik a Pokolban

Horthy Miklós fehérlovas bevonulásának évfordulóján

Sajtótájékoztatót, lakossági fórumot, majd tagsági gyűlést tartott Komáromban a Jobbik.

http://ujszo.com/online/kozelet/2013/11/06/jobbik-a-pokolban

Mire jó Vona Gábor bevonulása?

http://www.bumm.sk/blog/editor/?p=195

Csehszlovák Kém: Vona az új Horthy

„Magyarellenes provokációra készül a Jobbik, november 6-án Komáromba vonul be Vona Gábor.”

http://www.parameter.sk/blog/csehszlovak-kem/2013/11/02/vona-az-uj-horthy

Barak László: Birkamagyarország nem ország!

EZEK berágtak és beszartak! Vagy csak berágtak, esetleg csak beszartak.

http://www.parameter.sk/blog/barak-laszlo/2013/10/31/birkamagyarorszag-nem-orszag

Helyszín: Hotel Peklo - Pokol (Révkomárom)

Vona Gábor politikai fórumot tart Felvidéken

http://www.parameter.sk/blog/nagy-richard/2013/11/02/parbajhosok-vs-megfontolt-politikusok-mit-keres-vona-gabor-felvideken

Új nemzetiségi ombudsmanhelyettes: Együttműködés minden érintettel

2013. október 27. - (mti)

Az együttműködés fontosságát emelte ki a nemzetiségi szervezetekkel kapcsolatban az MTI-nek nyilatkozva Szalayné Sándor Erzsébet, a napokban megválasztott nemzetiségi ombudsmanhelyettes. Munkájában nagy hangsúlyt helyez majd a nemzetiségi közösségek identitásának és nyelvi jogainak védelmére, továbbá a nemzetiségek parlamenti képviseletével és az előítéletességgel összefüggő problémákra. A nemzetiségi jogok védelmét ellátó új ombudsmanhelyettes úgy fogalmazott: a nemzetiségi közösségekkel együttműködve, az ő érdekükben kíván fellépni. Szalayné Sándor Erzsébet a nemzeti kisebbségek szavát szeretné közvetíteni a többségi társadalomhoz és az államhatalomhoz, továbbá jelezni, ha rendszerszintű visszásságot észlel. A problémák megfogalmazásához, az érintettek közötti egyeztetéshez széles körű tájékozódásra, illetve együttműködésre van szükség a nemzetiségi önkormányzatokkal, civil szervezetekkel, jogvédőkkel, oktatási és kulturális intézményekkel, tudományos és szellemi műhelyekkel - tette hozzá. Közölte: a nemzetiségekhez tartozó fiatalok megszólítását - a nemzetiségi közösségek fennmaradása és fejlődése érdekében - különösen fontosnak tartja. A nemzetiségek politikai képviseletével kapcsolatban az ombudsmanhelyettes elmondta: több évtizedes huzavona után az új szabályozás végre megadja a jogi lehetőséget arra, hogy a nemzetiségeknek legyen szavazati joggal rendelkező parlamenti képviselőjük. A gyakorlatban dől el, hogy a 13 regisztrált nemzetiség közül hány tud majd élni a lehetőséggel. Tudományos körökben vannak viták a szabályozásról, becslések szerint egy-két nemzetiségnek van reális esélye arra, hogy jövőre képviselőt delegáljon az Országgyűlésbe, a többi nemzetiségi közösség tanácskozási joggal bíró parlamenti szószólót állíthat majd. A jövő évi parlamenti választásokat az ombudsmani hivatal fokozott figyelemmel kíséri majd, és a jogalkalmazás tapasztalatainak elemzése alapján akár változtatási javaslatokat is megfogalmazhat a jogszabályokkal kapcsolatban - jegyezte meg Szalayné Sándor Erzsébet. Az ombudsmanhelyettes elmondta: vizsgálják annak a lehetőségét, hogy javasolják-e Székely László ombudsmannak, forduljon az Alkotmánybírósághoz abban a kérdésben, amelyre roma szervezetek hívták fel a figyelmet szeptemberben. A jelenlegi szabályozás szerint a jövő évi parlamenti választások előtt a magukat nemzetiséginek valló választóknak dönteniük kell arról, kérik-e, hogy nemzetiségiként regisztrálják őket. Ha kérik, az azt jelenti, hogy az egyéni jelöltre leadott voks mellett csak nemzetiségi listára szavazhatnak, pártlistára nem. Arra a felvetésre, hogy a kisebbségi önkormányzatok világában sokat hallani az „etnobiznisz” jelenségéről, arról, hogy sokan, bár nem is nemzetiségiek, az intézményeket és elsősorban az általuk felhasználható közpénzeket rendeltetésüktől eltérően saját céljaikra próbálják használni, az ombudsmanhelyettes elmondta: a jelenség tagadhatatlanul létezik. A jelenlegi kormányzati ciklusban megszületett új szabályok előrelépést hozhatnak a káros jelenségek visszaszorításában, de még korántsem oldódott meg minden probléma. Az előítéletesség, kirekesztés mindennapos társadalmi jelenség, legdurvább formája, a gyűlöletbeszéd is tovább terjedhet a jelenlegi társadalmi-gazdasági helyzetben. A jogvédő feladata elsősorban a szemléletformálás - mondta Szalayné Sándor Erzsébet. Rámutatott: ezen jelenségek ellen a lehető legszélesebb összefogással kell fellépni a nyilvánosság előtt, és a közméltóságoknak is minden lehetséges alkalommal szót kell emelniük a diszkrimináció, a kirekesztés valamennyi formája ellen. Ebben a kérdésben nagy figyelmet kell továbbá fordítani a hatósági jogalkalmazásra és a jogalkotásra, azon belül is elsősorban a helyi, önkormányzati rendeletekre. Elmondta, hogy a nemzeti kisebbségek helyzetének magyarországi szabályozása két évtizede Európában élenjárónak tekinthető. Sok nagy múltú demokráciánál szélesebb jogosítványokat tartalmaz, így például a 13 regisztrált nemzetiség deklaráltan államalkotó tényező, és a nemzetiségi önkormányzatok rendszere, támogatása is kiemelt hangsúlyt kap. Ugyanakkor a magas szintű jogszabályokban rögzített széles körű nemzetiségi jogok tényleges érvényesítésében még valóban sok a tennivaló, és nem csak az állami szervek esetleges „hibája” miatt. Előfordul ugyanis, hogy éppen a nemzetiségi közösségek speciális adottságai nehezítik e jogok gyakorlását, például földrajzi elhelyezkedésük, vagy az, hogy van-e anyaországuk, és az szomszédos-e Magyarországgal, illetve, hogy milyen érdekérvényesítési képességgel rendelkezik egy adott nemzetiségi közösség. Az ombudsmanhelyettes elmondta: a jövőre hatályba lépő új szabályozás jelentős többletfeladatokat ró az állami és önkormányzati szervekre a nyelvi jogokkal összefüggésben is. A problémával már az idén is foglalkozott egy ombudsmani vizsgálat. A nyelvi jogok érvényesülését napirenden kell tartani, hiszen az anyanyelv használata alapvető jelentőségű a nemzeti identitás szempontjából. Folyamatosan vizsgálni kell a nyelvhasználati szokások tényleges alakulását, és segíteni kell a nyelvvesztés folyamatának megállítását. Vannak ilyen szempontból különösen veszélyeztetett nemzetiségek Magyarországon, például a ruszinok. Folyamatosan figyelemmel kell kísérni a jogalkotás és a jogalkalmazás tendenciáit, és az észlelt problémákkal kapcsolatban meg kell tenni a szükséges lépéseket, ugyanakkor ösztönözni kell a nemzetiségi közösségeket arra, hogy működtessék, használják kulturális intézményeiket, éljenek jogaikkal, ne mondjanak le könnyen anyanyelvük használatáról - hangsúlyozta a Szalayné Sándor Erzsébet.

Latorcai Csaba: Már kiírták a civil szervezetek támogatási pályázatait

2013. október 25. - (mti)

Idén a korábbi években megszokottnál jóval hamarabb, már október 22-én kiírták a civil szervezetek számára a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) jövő évi pályázatait - mondta a nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár az MTI-nek adott interjújában. Latorcai Csaba a civilek finanszírozását érintő változások közül kiemelte, hogy idén már egyszerre írták ki a működési költségek és a szakmai programok, projektek finanszírozására szolgáló pályázatokat is. A beadási határidejük - szakmai kollégiumonként eltérően - november vége és december eleje közé esik, így jövő január elején már eredményt lehet hirdetni, március közepéig pedig szerződést lehet kötni, illetve pénzt lehet utalni előfinanszírozás esetén - tette hozzá. A helyettes államtitkár reményei szerint tehát már a programok kezdetére ott lesz a támogatási összeg, így a civil szervezetek annak tudatában kezdhetnek projektjeikbe, hogy tisztában vannak azzal, milyen nagyságrendű támogatásra számíthatnak az államtól. A jövő évi költségvetési törvényjavaslat szerint az ez évi összeggel megegyező támogatást, vagyis 3 milliárd 380 millió forintot pályáztathat 2014-ben a NEA. Ez természetesen további forrásokkal, közöttük más minisztériumok támogatásával is kiegészül - mondta Latorcai Csaba. A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a civil törvény benyújtott módosításának egyik fontos eleme, hogy 2015-től a NEA-nál „forrásautomatizmust” vezet be a kormány. Ez azt jelenti, hogy a NEA mindenkori forrása a személyi jövedelemadóból fel nem ajánlott civil 1 százalékok lesznek. Hozzátette: idén az előzetes adatok szerint a fel nem ajánlott 1 százalékok értéke 4,7-4,8 milliárd forint volt, így 2015-től jelentősen nőni fog a NEA forrása. Latorcai Csaba hangsúlyozta: a civil szervezeteket érintő átfogó törvénycsomaggal, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezett, azt akarják kifejezni, hogy bár a civil szervezetek működésének az emberek összefogásából kell táplálkoznia, ám ehhez a kormány is segítséget nyújt. A helyettes államtitkár várakozásai szerint 2014-ban már érezhető lesz annak a hatása, hogy a civil szervezeteknek nem utólag kell igazolniuk az 1 százalékos felajánlásra jogosultságukat, hanem előzetesen. A jelenlegi szabályok szerint az adózók május 20-áig ajánlhatják fel a civileknek szánt 1 százalékot, ám a civil szervezetek csak szeptemberben igazolhatják, hogy jogosultak-e a felajánlás fogadására. Ha ezt igazolták, akkor november végén, decemberben jut el hozzájuk a május végén felajánlott pénz. Sokszor előfordult, hogy bár az adózók felajánlották az 1 százalékot, azt mégsem tudta fogadni a szervezet, így ez a pénz bennragadt a költségvetésben - ismertette Latorcai Csaba. A kormány ezért úgy módosítaná az erre vonatkozó jogszabályt, hogy előzetesen kelljen regisztrálniuk a civil szervezeteknek. A hatósági, mindenki számára hozzáférhető nyilvántartásba csak egyszer kell regisztrálni, amely azután folyamatosan érvényes lesz. A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy 2014-ben még utólag kell igazolni a jogosultságot, ám ez az igazolás egyúttal előzetes regisztráció is lesz, így ez a 2015-ös adófelajánlásoknál és azután is használható lesz, vagyis többé nem lesz szükség utólagos igazolásra. A tervezett változtatás eredményeként az eddigi november-decemberi kifizetések helyett már augusztus végén-szeptember elején hozzájuthatnak a civilek a felajánlásokhoz - közölte Latorcai Csaba. A helyettes államtitkár arról is beszámolt, hogy egyszerűsödik a civil szervezetek adóbevallási rendszere, hiszen a bevallásokat 2014-től egységesen május 31-éig kell benyújtaniuk. Emlékeztetett arra, hogy a bírósági beszámolás határideje eddig is május 31. volt, így jövő évtől minden releváns beszámolási és adatszolgáltatási határidő május utolsó napja lesz a civil szervezetek számára.

Folyamatosan fejlődik a magyar-szlovák gazdasági együttműködés

2013. október 30. - (mti)

Az energiabiztonság növelését, az autóipari kutatások összehangolását és a határátkelők számának növelését célzó megállapodások születtek a magyar-szlovák gazdasági vegyesbizottság szerdán Pozsonyban tartott ülésén. Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár, a gazdasági vegyesbizottság társelnöke a testület ülése után elmondta: már a jövő év közepétől próbaüzembe helyezik a magyar és a szlovák gázvezetékrendszert összekötő vezetéket, amelyen 2015-től a kereskedelmi forgalom is megindulhat. Az államtitkár a folyamatban lévő beruházással kapcsolatban azt hangoztatta: az észak-déli irányú infrastruktúrák megteremtése Közép-Európa energiabiztonságának alapvető feltétele. Ezen belül a magyar energiabiztonság szempontjából kulcsszerepe van a magyar és szlovák gázvezetékek összekötésének, ami stratégiai beruházás. „A 115 kilométer hosszú csővezeték épül, a tesztüzemet már a jövő esztendő közepén meg tudjuk indítani, 2015-től pedig már a kereskedelmi forgalom is meg fog indulni” - mondta. A vegyesbizottsági ülésen megállapodás született arról is, hogy Magyarország és Szlovákia közös álláspontot fog képviselni az Európai Unióban a nukleáris energia területén megvalósítandó fejlesztések kérdésében. Szijjártó Péter ezzel összefüggésben rámutatott: mivel a nukleáris energia területén megvalósuló fejlesztések Magyarország és Szlovákia energiabiztonsága számára egyaránt rendkívül fontosak, a két ország közös álláspontot fog képviselni az Európai Unióban, ahol vannak olyan törekvések is, amelyek megpróbálják hátrányos helyzetbe hozni a nukleáris energia fejlesztését. Bár a két ország az autóiparban bizonyos szempontokból konkurensnek számít, a vegyesbizottsági ülésen sikerült megállapodni a felsőoktatási intézményekben zajló kutatás-fejlesztési munka összehangolásában is - ismertette a külügyi és külgazdasági államtitkár. Hozzátette: megegyezés született arról is, hogy folyatódni fog a két ország közti határátkelők számának fejlesztése, ennek keretében 2020-ig 25 új infrastrukturális kapcsolatot nyitnak meg, valamint a MÁV is kezdeményezni fogja a szlovák vasúttársaságnál négy korábban leállított vonalon a vasúti forgalom megújítását. Ezek konkrétan a Győr-Pozsony, Balassagyarmat-Losonc, Miskolc-Kassa, Hatvan-Losonc szakaszok. Szijjártó Péter Pozsonyban megbeszélést folytatott Tomás Malatinsky szlovák gazdasági miniszterrel is, valamint részt vett a Nemzeti Külgazdasági Hivatal, a Szlovák Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökséggel (SARIO) és a pozsonyi magyar nagykövetség külgazdasági irodájával közösen szervezett üzleti fórumon. A több tucat magyar és szlovák cég képviselőinek részvételével megrendezett fórumot megnyitó beszédében az államtitkár azt hangsúlyozta: a két ország gazdasági együttműködése hagyományosan jó és folyamatos fejlődik, Szlovákia a kereskedelmi forgalmat tekintve negyedik legfontosabb partnere Magyarországnak és a két ország közös energetikai és infrastrukturális projektjei is nagyon sikeresek.

Horthy-szobor - Emlékezők és ellentüntetők a szoboravatón

http://www.mon.hu/horthy-szobor-emlekezok-es-ellentuntetok-a-szoboravaton/2401217

Felavatták - „Szégyen, gyalázat!”

http://veol.hu/belfold/horthy-szobor-felavattak-horthy-miklos-mellszobrat-a-szabadsag-teren-1577743

Ajándékot küldött Kaliňáknak a Kétnyelvű Dél-Szlovákia

http://www.bumm.sk/88585/ajandekot-kuldott-kalinaknak-a-ketnyelvu-del-szlovakia.html

A hónap műtárgya: Izsó Miklós Zrínyi Ilona-szobra

http://gomorilap.sk/cikkek/A-honap-mutargya-Izso-Miklos-Zrinyi-Ilona-szobra/1392

Tél a Galga mentén - Berényiné Lami Mónika üvegfestmény kiállítása

Országos Idegennyelvű Könyvtár - Átrium

 

Berényiné Lami Mónika: A téli ciklus ünnepei, népszokásai a Felső-Galga mentén

http://www.oslovma.hu/XXX/BerLaTel.pdf

Berényiné Lami Mónika: Az őszi ciklus ünnepei a Felső-Galga mentén

http://www.oslovma.hu/XXX/BerLaOsz.pdf

Nemzetiségi szokások mindenszentekkor

Egyes hagyományok eltérnek a magyar szokásoktól…

http://www.hirado.hu/Hirek/2013/11/01/15/Nemzetisegi_szokasok_mindenszentekkor.aspx

Cirill és Metód öröksége - Kiállítás Békéscsabán

2013. október 25. - (Vándor Andrea - csabaimerleg.hu)

Szent Cirill és Szent Metód emléke előtt tiszteleg az a kiállítás, amely 2013. október 25-én nyitotta meg kapuit a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központban abból az alkalomból, hogy a hittérítők 1150 éve érkeztek a mai Szlovákia területére. A Szlovák Köztársaság főkonzulja, Štefan Daňo üdvözölte a megjelenteket Szent Cirill és Szent Metód nagyságát, európai szerepét méltatva. Tizenkét évszázaddal ezelőtt a szláv népek őseinek nyelvjárásaiban még nem létezett sem írott nyelv, sem ábécé. A helyzet megoldásában két vér szerinti testvér segített, akiket Cirillnek és Metódnak hívtak. A két szerzetes 863-ban érkeztek meg a Nagy-Morva Birodalom területére, s megteremtették az új írásbeliséget a szlávok és a szlovákok számára, illetve a Biblia egy részét is lefordították ószláv nyelvre. Külön öröm, hogy ez a tárlat Békéscsabán, a szlovákság magyarországi fellegvárában is bemutatkozhatott. A tárlat különlegessége, hogy most magyar nyelven is olvasható a tizenegy tábla magyarázó szövege. Eddig Szlovákiában angol, német és francia nyelven mutatták be a kiállítást, amely remélhetőleg Békés más régióiba is eljut majd. A főkonzul kiemelte a vándorkiállítás békéscsabai helyszínét abból a szempontból is, hogy ez a város 290 éve a béke jelképe: együtt élnek itt szlovák és magyarok, valamit a megyeszékhely többi nemzetisége is. Szlovákia alkotmányában is helyet kap a cirilli és metódi szellemi örökség - mondta a főkonzul. A budapesti Szlovák Intézet igazgatója, Hushegyi Gábor a tárlatmegnyitón elmondta, hogy nem lehet különbséget tenni Közép-Kelet Európa történelmében Szent István, Szent Cirill és Szent Metód között, hiszen mindhárman a kereszténység letéteményesei Európában, szellemi tevékenységük pedig anyagi kultúránkban, az építészetben és a képzőművészetben is helyet kapott, testet öltött.

Szent Cirill és Szent Metód emlékezete Zalaváron

http://www.oslovma.hu/index.php/sk/aktuality/149-aktuality1-aktuality1/792-szent-cirill-es-szent-metod-emlekezete-zalavaron

Mednyánszky Dr. Ringwald Leó gyűjteményéből

http://www.magyarmuzeumok.hu/kiallitas/1497_mednyanszky_dr_ringwald_leo_gyujtemenyebol

A gyarmat neve: Podkarpatská Rus

A cseh író, Ivan Olbracht az 1930-as években többször is ellátogat a csehszlovák Kárpátaljára - akkori nevén a Podkarpatská Rus elnevezésű területre… - Ruszinszkó

http://www.nyest.hu/hirek/a-gyarmat-neve-podkarpatska-rus

„Diplomáciai rémálommá” válhat az EU-csúcs

http://www.magyarhirlap.hu/diplomaciai-remalomma-valhat-az-eu-csucs

A felvétel az Európai Unió állam- és kormányfői csúcstalálkozója előtt a V4-eknek a brüsszeli magyar állandó képviseleten tartott találkozóján készült.

Október 23.

Magyarországon és a határon túli magyar közösségekben is számos ünnepi megemlékezést tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulóján.

http://ujszo.com/online/kulfold/2013/10/23/oktober-23

Bajnai és Mesterházy a kormányt bírálta, Gyurcsány nagyobb összefogást sürgetett

http://ujszo.com/online/kulfold/2013/10/23/oktober-23-bajnai-es-mesterhazy-a-kormanyt-biralta

56, ami már senkinek sem kell

Mindenki a másik csépelésével van elfoglalva

http://www.parameter.sk/rovat/paravelemeny/2013/10/23/56-ami-mar-senkinek-sem-kell

1956 tiszteletére: ünnepi fogadás Pozsonyban

Közel félezren köszöntötték Magyarország nemzeti ünnepét

http://vilagszam.hu/cikkek/1956-tiszteletereunnepi-fogadas-pozsonyban-termeszetes-szovetseg-kozep-europaban.html/6590/

5,4 milliárd forint - Amiről a hazai média mélyen hallgat

Egy ilyen elvtelen pénzügyi támogatás valószínűleg a jobboldali szavazóknál is kiverné a biztosítékot. - Iskolakezdési támogatás határon túli magyaroknak

http://internetfigyelo.wordpress.com/2013/09/30/amirol-a-hazai-media-melyen-hallgat/

Megyei választási kampány kezdődött Szlovákiában

http://www.ma.hu/kulfold/190129/Megyei_valasztasi_kampany_kezdodott_Szlovakiaban?place=srss

A kolbász története

www.oslovma.hu/XXX/KolbTori.pps

Csabai Kolbászfesztivál csütörtöktől Békéscsabán

 

2013. október 22. - (mti)

Csütörtökön nyílik a 17. Csabai Kolbászfesztivál. A négynapos gasztronómiai és kulturális rendezvénysorozatra több tízezer látogatót várnak Békéscsabára a rendezők. A kolbászgyúró versenyen több mint ötszáz csapat vesz részt, összesen mintegy háromezer fő - tájékoztatta a fesztivál igazgatója kedden az MTI-t. Hégely Sándor elmondta: a fesztivál ideje alatt a vendégek megismerhetik Békéscsaba népi és kulturális életét. A rendezvény idei vendégvárosa Békés, a kisváros gazdag programokkal várja az érdeklődőket. A csütörtöki nyitónapon diákoknak rendeznek kolbászgyúró versenyt. Százharminc, egyetemistákból, általános és középiskolásokból álló csapat méri össze tudását. A fesztivált és a hozzá kapcsolódó Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt délután Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nyitja meg. A vásáron mintegy 150 hazai és határon túli kiállító mutatja be gasztronómiai termékeit. Este Pál Dénes és Demjén Ferenc lép fel, majd a Tankcsapda ad koncertet. Pénteken délelőtt nyugdíjas csapatok versenyeznek kolbászkészítésben, délutántól késő estig Márió és zenekara, a Magna Cum Laude és Dj Náksi szórakoztatja a közönséget. A fesztiváligazgató kiemelte a szombati napot, amikor a hagyományos kolbászkészítő versenyt rendezik meg. Több mint ötszáz csapatban csaknem háromezer ember gyúr kolbászt és ízesíti saját hagyományai szerint. Sok vendég jön a Kárpát-medence magyar településeiről, sokan érkeznek szlovák nyelvi területeken élők, rokonok és ismerősök, de jönnek versenyző csapatok a távolabbi országokból is. Este fellép a Dolce Dance, a CET, a Life of Rock, a Silver zenekar és a Saragossa Band. A fesztivál vasárnap a családokról szól. A gyerekeket bábszínházi előadások, koncertek várják, a látogatókat 50 százalékos kedvezményekkel várják az éttermek. Délelőtt bográcsos töltöttkáposzta-főző versenyt is rendeznek mintegy ötven csapattal, és idén is megrendezik a város híres kolbászkészítője tiszteletére a Krajcsó Pál Emlékversenyt. Este a Csík Zenekar ad koncertet, a vendég Rúzsa Magdi lesz.

Szlovák rétes, szlovén kolbász - Népi kultúrával foglalkozik egy új portál

www.etnofolk.eu

Csehország, Szlovákia, Magyarország és Szlovénia néprajza hat nyelven

V4-es párkányi és esztergomi megemlékezés

http://www.kormany.hu/hu/kulugyminiszterium/eu-ketoldali-kapcsolatokert-es-kulturalis-diplomaciaert-felelos-helyettes-allamtitkarsag/hirek/v4-es-parkanyi-es-esztergomi-megemlekezes-magyar-lengyel-helyettes-allamtitkari-targyalas

Ismét házhoz mennek a pofonért

A magyar EP-képviselők tovább szeretnék vinni a szlovák állampolgársági törvény ügyét Brüsszelben. Többé-kevésbé feleslegesen. A kérdés a szlovák parlamentben és az Alkotmánybíróságon dől el. EP-szinten a maximális eredmény egy semmire sem kötelező politikai nyilatkozat lehet.

http://ujszo.com/online/kozelet/2013/10/22/ismet-hazhoz-mennek-a-pofonert

Visegrádi filmhét Betlehemben

http://www.hirado.hu/Hirek/2013/10/22/12/Szabo_Istan_filmjenek_vetitesevel_kezdodott_a_Visegradi_Filmhet.aspx

Elkezdődött a pozsonyi filmszemle

http://magyarhirlap.hu/elkezdodott-a-pozsonyi-filmszemle

A legújabb szlovák filmek szemléje a budapesti Szlovák Intézetben

2013. november 8. - (mti)

Szlovákia legújabb filmterméséből mutatnak be 12 alkotást és animációs filmeket, valamint válogatást a pozsonyi filmfőiskola vizsgafilmjéből hétfőtől három napon át a budapesti Szlovák Intézetben. A hagyományos filmszemlét és szemináriumot az intézet közösen szervezi a Szlovák Filmintézettel és a Vertigoval, az Országos Szlovák Önkormányzat színházával. Eljön az eseményre Peter Dubecký, a Szlovák Filmintézet igazgatója, Peter Michalovič professzor, esztéta, és itt lesz Dušan Trančík filmrendező, a Történelemóra című dokumentumfilm alkotója - mondta el az MTI-nek Hushegyi Gábor, a Szlovák Intézet igazgatója. A filmeket eredeti nyelven vetítik, de van közöttük hat angol nyelvű, feliratos mű is. A játékfilmek közül a igazgató kiemelte Mira Fornayová alkotását, a Môj pes Killer (A kutyám gyilkos) című alkotást, amelynek idén volt a premierje és Szlovákia ezt a filmet jelölte a 2014-es Oscar-díjra. Dušan Trančík Történelemóra című dokumentumfilmjét újra levetítik. Először október közepén mutatták be a Szlovák Intézetben egy középiskolai történelemórán a Trianoni szerződést feszegető alkotást. Ugyancsak történelmi témát dolgozott fel dokumentumfilmen Rabínka címmel Anna Grusková rendező 2012-ben. Gizi Fleischmann, akit rabbinőnek szólítottak, 1892-ben egy pozsonyi ortodox zsidó családban született és bátorságával zsidók ezreit mentette meg már 1933-tól, amikor cionistaként Németországból menekült zsidókat látott el Pozsonyban. Később 1939-ben és 1940-ben abban segített lengyel üldözötteknek, hogy Pozsonyból a Dunán majd a Fekete-tengeren át eljussanak Palesztinába. A Munkacsoport nevű szervezet legendás tagjaként 1942-ben, amikor elkezdődtek a deportálások Szlovákiában, Michael Dov Weissmandl rabbival közösen gyártották a hamis papírokat és bújtatták az üldözötteket. Amikor 1944. augusztus 29-én a német csapatok megszállták Szlovákiát, majd október végére leverték a szlovák nemzeti felkelést, Fleischmann élete kockáztatásával még az év végéig dolgozott, majd egy SS-tiszt az irodájában letartóztatta, Auschwitzba hurcolták, ahonnan nem tért vissza. A múlt hónapban elhunyt Peter Solan (1929-2013) rendező emlékére levetítik az 1979-ben készült játékfilmjét, az A pobežím až na kraj sveta (Menekülök a világ végére) című filmjét - foglalta össze Hushegyi Gábor.

Surján: Őszintén kell beszélni a Trianonhoz vezető okokról

2013. november 15. - (mti)

A trianoni békéhez vezető okok őszinte kibeszélése, a másik megismerése enyhítheti a kölcsönös félelmeket - mondta Surján László (KDNP), az Európai Parlament alelnöke pénteken Budapesten, Dusan Trancík Történelemóra című dokumentumfilmjének vetítése után. Az alkotást a Charta XXI. Jean Monnet-estjei keretében a Párbeszéd Házában mutatták be, a filmben szlovák és magyar középiskolások és tanáraik beszélgetnek Trianonról. A vetítés utáni kerekasztal-beszélgetésen a film rendezője - aki magát a magyar kultúra csodálójának nevezte - többek között arról beszélt, hogy a szlovákok az első világháború utáni forradalmak, Kun Béla Tanácsköztársasága után inkább választották Masaryk és Benes demokratikusnak ígérkező Csehszlovákiáját. Zahorán Csaba történész arra hívta fel a figyelmet, mennyire „be vagyunk zárva saját történelmünkbe, mennyire nem ismerjük a másikat, és ezért kölcsönösen bizalmatlanok vagyunk”. A szakember elmondta, hogy a magyar-szlovák vegyes történészbizottság közös történelemkönyvet készít, amely jövőre egyszerre jelenhet meg magyar és szlovák nyelven. Közlése szerint a középkori, modern nacionalizmusok előtti időszakokról jobbára egyetértés jött létre, ugyanakkor vannak egyes témák, amelyeknél nem annyira egy közös történelem, hanem inkább párhuzamos történelmek állnak egymás mellett. Zahorán Csaba jelezte, Korridor címmel közös szlovák-magyar folyóirat is elindulhat a közeljövőben. Surján László felvetésére a jelenlévők támogatták, hogy a dokumentumfilmet mutassa be a közmédia.

„Kölcsönösen bizalmatlanok vagyunk”

http://mno.hu/belfold/kolcsonosen-bizalmatlanok-vagyunk-1195643

Az 1868. évi nemzetiségi törvény és következményei

http://www.korunk.org/?q=node/8&;ev=2009&honap=5&cikk=10569

1868. évi XLIV. törvénycikk a nemzetiségi egyenjogúság tárgyában

http://www.1000ev.hu/index.php?a=3&;param=5366

Szlovák filmművészet hete Szegeden

A filmhetet a Vertigo Szlovák Színház, Szegedi Szlovákok Egyesülete, Szlovák Filmintézet és a fogadó hely, a Grand Café szervezi.

http://szeged.hir24.hu/programok/2013/11/07/a-szlovak-filmmuveszet-hete-a-grand-cafeban/~~fokusz

Magyar-szlovák történelemóra a megbékélés jegyében Füleken

2013. október 24. - (mti)

Magyar-szlovák történelemórát tartanak a megbékélés jegyében október 26-án a szlovákiai Füleken - közölte a Füleki Vármúzeum és a Charta XXI Megbékélési Mozgalom az MTI-vel. Mint közleményükben írták, a rendezvény Dušan Trančík filmrendező Történelemóra című alkotásának vetítésével kezdődik. Ezt a Különbségek a 20. század történetének magyar és szlovák interpretációiban elnevezésű kerekasztal-beszélgetés követi, amelyen Dušan Trančík, a Pozsonyi Színművészeti Egyetem Film és Televízió Karának docense, a film rendezője, Surján László, a ChartaXXI alapítója, Dušan Kováč, a Szlovák Történelmi Társaság elnöke, Simon Attila, a Selye János Egyetem Történelem Tanszékének tanszékvezető docense és Agócs Attila, a Füleki Vármúzeum igazgatója vesz részt. Surján László az esemény kapcsán az MTI-hez eljuttatott tájékoztatóban így fogalmazott: az Európai Unió megadja a keretet arra, hogy Közép-Európa népei túllépjenek a múlt sérelmein. Ezt a keretet viszont nekünk kell tartalommal kitölteni, legfőképpen egymás felé fordulással és megértéssel. Fel kell vennünk egy kicsit a másik szemüvegét, hogy megértsük mi az, ami neki fáj, mi az, ami neki öröm - mutatott rá. Hozzátette: ez lehet az alapja az egymás felé kinyújtott őszinte, baráti kézfogásnak, s ez a kulcsa a térség jövőjének, boldogulásának. A közlés szerint ez a Füleki Vármúzeum harmadik olyan rendezvénye, mely a megbékélés fontossága mellett tesz tanúbizonyságot. 2011 őszén Megértésben címmel magyar-szlovák etnikai konfliktuskezelő tréninget tartottak a határ két oldalán élő nógrádi középiskolásoknak, 2012-ben a Megbékélési Mozgalommal közösen a Hidak Európa Népei között című kiállításnak adtak otthont és hívták beszélgetésre az érdeklődőket a Füleki Városi Múzeumba. Ezen a rendezvényen indult el a - szlovák és a magyar médiából is ismert - levélváltás és kölcsönös bocsánatkérés Surján László, a Charta XXI Megbékélési Mozgalom alapítója és Štefan Hríb, a Týždeň című szlovák hetilap főszerkesztője között.

Martonyi: A tizenkilencedik századnak sokat köszönhet a világ

2013. október 23. - (mti)

A tizenkilencedik század történelmi jelentőségét méltatta Martonyi János szerdán Kassán, a Budapest és Kassa urbanisztikai fejlődésének párhuzamait bemutató kiállítás megnyitóján. A külügyminiszter a felvidéki város Kelet-szlovákiai Múzeumában úgy fogalmazott: bár a jelen rengeteg, hihetetlen és gyors változást hozott a világnak, ám a tizenkilencedik század volt az, amelynek köszönhetjük egyebek mellett a közvilágítást, a közegészségügy megteremtését, a vasutat, akkor „jelentek meg a korszerű városok”. Martonyi János szólt arról, hogy mindezek a vívmányok legalább olyan fontosak voltak, mint a digitális forradalom. A tizenkilencedik században hatalmas változások zajlottak le az ember szellemi életében is, akkor jelentek meg a demokratikus intézmények, a jogállamiság, a tolerancia eszméje. A Kassa Európa Kulturális Fővárosa 2013 programsorozatába szervesen illeszkedő „Párhuzamos történetek - Budapest és Kassa - főváros és régiócentrum a 19. század második felében” című kiállítás megnyitóján megjelent Rudolf Schuster, Szlovákia volt köztársasági elnöke is. A kiállítás anyagát a Budapesti Történeti Múzeum munkatársai a kelet-szlovákiai múzeummal valamint a kelet-szlovákiai galériával és levéltárral együttműködve állították össze. A tárlat január 26-ig tekinthető meg. Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország kassai főkonzulja az MTI-nek azt mondta, hiánypótló, a maga nemében egyedülálló tárlatról van szó, amely mind tematikájában, mind pedig a látnivalók tekintetében olyan, amelyet Szlovákiában most először mutatnak be. A tablók a 19. századi Pest és Buda fejlődéséről szóló fotók, építészeti tervek, metszetek és egyéb kiállítási tárgyak széles körét tárják a látogatók elé úgy, hogy a főváros urbanisztikai változásait párhuzamba állítja a Kassán ugyanezen időben történtekkel. Az anyag komplex képet nyújt a két város gyáriparának, építészetének, közigazgatásának és tömegközlekedésének korabeli megújulásáról, ezen kívül bemutatja a két város kulturális értékeit is.

Nemzetközi hurkafesztivál Tápiószentmártonban

http://www.hirado.hu/Hirek/2013/11/07/07/Nemzetkozi_hurkafesztival_Tapioszentmartonban.aspx

Budapest és Kassa fejlődését bemutató kiállítás

http://prae.hu/prae/news.php?aid=21424

Panelház tetején állítottak fel faházakat Kassán

http://www.bumm.sk/88532/panelhaz-tetejen-allitottak-fel-fahazakat-kassan.html

Népi építészet a Dargói Hősök Lakótelepén

Tomáš Džadoň szlovák művész 80 ezer euróból három eredeti pajtát rakott egy tizenkét emeletes tömbház tetejére Kassán

http://artportal.hu/magazin/kortars/meghackeltek-a-kassai-lakotelepet

Szomszédaink, a magyarok

http://kitekinto.hu/karpat-medence/2013/10/30/szomszedaink_a_magyarok/#.UnRHhFNaJck

60 éves a hathárom

http://jochapress.hu/60-eves-a-hatharom/

Video: http://www.youtube.com/watch?v=pMu2TnPuaO4

Meghalt Pálmai Márta (1956-2013) karnagy

2013. november 9. - (parameter.sk)

 

Hosszantartó súlyos betegség következtében, november 8-án Mogyoródon elhunyt Pálmai Márta zenepedagógus. Perbetén született 1956. október 20-án. A pozsonyi állami konzervatórium elvégzése után a Dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskolában kapott állást, ahol 1998-ig zongora szakos tanárként tevékenykedett. A járási székhelyen egyik társalapítója és első karvezetője volt a Vox Camerata kamarakórusnak. Korábban a Bartók Béla Vegyes Kar tagjaként és korrepetitoraként is jelentős mértékben gazdagította a város zenei életét. Sokan a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának segédkarnagyaként ismerték őt. Segítette a dióspatonyi Barátság Vegyes Kar munkáját, egyúttal pedig társvezetője volt a nagyabonyi népdalkörnek. Elévülhetetlen érdemeket szerzett az évente sorra kerülő Dunaszerdahelyi Zenei Napok indításában és megszervezésében. Ötlete, kezdeményezése termékeny talajra lelt, amit többek között az a tény is igazol, hogy az egyre népszerűbb és látogatottabb rendezvény immár a huszonkettedik folytatásához ért. Pálmai Márta Magyarországra ment férjhez. Az 1990-es évek végén a budapesti Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon ének-zene szakos tanára lett, ahol lankadatlan energiával tevékenykedett tovább. Új munkahelyén kórust alapított és elvállalta annak vezetését. Közben tovább képezte magát: az ELTE-n zeneelméletet, Pécsett karvezetést tanult. 2002-től a Vecsési Alapfokú Művészetoktatási Intézmény zongora- és szolfézstanára. Növendékeit versenyekre készítette fel, nyári zenetáborokat szervezett. Vezetésével a vecsési Concerto Harmonia kórus országos minősítéseket nyert el. A kerepesi zeneiskolában is oktatott. Karvezetőként sikeresen irányította a budapesti szlovák Ozvena kórust is. A magyar fővárosban a szlovák ajkú, ágostai hitvallású evangélikusok gyülekezetében kántorként szolgált. A ProVocal karral Németországban, Szlovákiában és Ausztriában is fellépet. A Tankönyvkiadó megbízásából szlovák tannyelvű ének-zenei munkafüzeteket írt alsó tagozatosok részére. Földi és alkotói pályája immár véglegesen megszakadt. Szelleme ugyan bírta volna tovább az aktivitásokat, gyarló teste azonban álljt parancsolt neki. Pedig még csak 57 éves volt. Mégis tiszteletet parancsoló életművet hagyott maga után, amely szülőföldjén és az anyaországban is sok hálás tanítványának elismerését vívta ki. Eltávozott közülünk, de emléke, egyénisége az ő szívükben él tovább. Pálmainé szül. Pápay Márta temetéséről később intézkednek.

Hagyományos Márton-napi program Pilisszántón

Terménykiállítás és verseny, újbor kóstolás, festménykiállítás megnyitója, lámpás felvonulás…

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.497290870369894.1073741863.147596498672668&;type=1

Mezőberény - Mi kell Márton-napra?

Mezőberény határában kell egy gazda és a tanyája; vidám vendégek, gyerekek; kell a szakács és a bográcssor, óriás palacsinta… - és nem árt, ha van liba is. A nagy sár ellenére ezer éhes vendég és finom, kemencében sült liba… - Zelman Ferenc felvételei

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=497655153666799&;set=a.165789530186698.33779.147596498672668&type=1&relevant_count=1&ref=nf

Budapest - Presbitereket iktattak be a Szlovák Ajkú Evangélikus Egyházközségben

http://www.evangelikus.hu/cikk/presbitereket-iktattak-be-szlov%C3%A1k-ajk%C3%BA-evang%C3%A9likus-egyh%C3%A1zk%C3%B6zs%C3%A9gben

Baráti találkozó Békéscsabán - Magyarországi szlovák és csabai költőkkel

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.500274253404889.1073741867.147596498672668&;type=1

Hűhó - Műhó - Filmforgatás Pilisszentkereszten (oSlovMa-fotó):

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=498032353629079&;set=a.165789530186698.33779.147596498672668&type=1&relevant_count=1&ref=nf

Manó - Szlovák nyelvi, interaktív, oktató CD gyerekeknek

http://szlovakdemo.mano.hu/

Első hó a Pilisben

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=503966189702362&;set=a.165789530186698.33779.147596498672668&type=1&theater

Nagyszerű receptek - Ritka jó szakácskönyv

Ízelítő a szlovák nép, és részben a hazai szlovák nemzetiség konyhájának jellegzetességeiből - Sok új ötlet, variációs lehetőség nemcsak kezdő szakácsoknak...

http://www.oslovma.hu/index.php/sk/magyarul/170-magyarul1/1040-nagyszeru-receptek-ritka-jo-szakacskonyv

https://twitter.com/oslovma

Tetszik