P04192024

Posledná aktualizáciaCs, 18 ápr. 2024 10am

MSZSZ KSZ - Szlovák Unió / Közös célok - közös lista

volkoah1Konfrontáció helyett párbeszédet! Jelöltünk az Országos Szlovák Önkormányzat elnökének posztjára: Hollerné Racskó Erzsébet, a Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniója és a Magyarországi Szlovákok Szövetsége közös listájának vezetője Fogjunk össze - nyelvünkért, kultúránkért, szlovákságunkért!

Csak szolgálni, / és látni / a dolgok lényegét.
(Juraj Dolnozemský: Hinni)

Fogjunk össze - nyelvünkért, kultúránkért,
a magyarországi szlovákságért!

spolist2Sosem volt ilyen jó nekünk - mondhatnánk. Hiszen a lelkes önkéntesek ezreit összefogó szlovák civil szervezetek mellett vannak szlovák önkormányzataink, oktatási és kulturális intézményrendszerünk és tavasz óta - Fuzik János személyében - parlamenti szószólónk is. Továbbra is folytatódik azonban a nyelvvesztés, sok általános iskolában megszűnik a szlovák nyelv oktatása és elsorvadnak a szlovák pedagógusokat nevelő főiskolai tanszékek. Egyre kevesebb pénz és figyelem jut a civil szférára is, amelyen az egész nemzetiségi önkormányzati rendszer nyugszik és amelynek keretében minden egyes szlováklakta településen zajlik a hagyományápolás és örökségünk átadása a fiatal generációnak.
Intézményrendszerünk alapjait több mint tíz évvel ezelőtt közösen raktuk le. E tekintetben az Országos Szlovák Önkormányzat (OSZÖ) Közgyűlésében abban az időben - és úgy vélem, később is - teljes volt a nézetazonosság. Legfelsőbb választott testületünkben az első ellentétek nyolc évvel ezelőtt jelentek meg, amikor a választásokra készültünk. Az akkori választások ugyanúgy mérföldkőnek számítottak közéletünkben, mint a mostaniak. A választási folyamatban ugyanis 2006-ban először vettek részt a szlovák egyesületek, mint jelölőszervezetek. A civil szférában meglévő feszültségeket az OSZÖ-ben nem sikerült megszüntetni és a spolist5megosztottság ma már a helyi szlovák közösségekben is megmutatkozik.
A helyzet megoldására irányuló kezdeményezés szintén a civil szférából érkezett. A két legnagyobb szlovák szervezet, amely az előző két ciklusban az OSZÖ Közgyűlésének minden tagját jelölte, tagjai kezdeményezésére úgy döntött, a szlovák nemzetiségi spolist3választásokon közösen vesznek rész. A több száz helyi önkormányzati jelölttel (több, mint 400 az összesen 504 jelöltből), a hat területi listával és a közös országos listával azt üzenik a magyarországi szlovákoknak, hogy közösen kívánják képviselni érdekeiket és közösen kívánnak értük dolgozni.
Hiszen intézményrendszerünk megőrzése és fejlesztése mindannyiunk szívügye. Külön figyelmet érdemelnek a szlovák nyelvoktató iskolák, az óvodák és a szlovák civil szféra is. A pedagógus-utánpótlás biztosítása érdekében szükség van a szlovák pedagógusok szakmai és nyelvi képzése koncepciójának kidolgozására. A megváltozott körülmények arra spolist4ösztönöznek bennünket, hogy figyelmet szenteljünk a nyugdíjasainknak és a főiskolás korosztálynak is.
Ha élettel akarjuk megtölteni intézményeinket, szükségünk van minden szlovákra, tekintet nélkül arra, hol él, milyen iskolába járt, melyik szervezet tagja. Közös céljainkat, nyelvünk és sajátos kultúránk megőrzését csak kölcsönös együttműködéssel, közös erővel érhetjük el. Konfrontáció helyett párbeszédre és kompromisszumokra van szükség, hiszen egy ilyen kis létszámú közösségben ez másképp nem működik.

Hiszem, hogy mindannyiunkat, akik a mostani választások során versenybe szállunk a választók kegyeiért, ez a cél vezet. Az első, szimbolikus kompromisszum a közös lista összeállítása volt. Kérjük önöket, támogassanak bennünket szavazataikkal, hogy közösen folytathassuk! Szavazzanak helyi jelöltjeinkre, területi listáinkra és főként: VÁLASSZÁK AZ 1-ES SZÁMÚ ORSZÁGOS LISTÁT!

Hollerné Racskó Erzsébet
a Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniója
és a Magyarországi Szlovákok Szövetsége
közös listájának vezetője

Együtt erősebbek vagyunk!
Ki kicsoda a Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniója
és a Magyarországi Szlovákok Szövetsége közös országos listáján?
http://www.oslovma.hu/index.php/sk/dokumenty/178-dokumenty3-dokumenty3/1232-ki-kicsoda-kto-je-kto-unia-a-zvaz
spolist6volkoah2