Cs03282024

Posledná aktualizáciaCs, 21 márc. 2024 10am

Vertigo Színház: Zabudla som (Elfelejtettem)

vertelf1Az Elfelejtettem a szeretet története. A szereteté, amely néha súlyként nehezedik ránk, de amely nélkül nem tudnánk, és nem is szeretnénk létezni…TragikomédiaAz előadás szlovák nyelven, magyar felirattal látható a Bethlen Téri Színházban.Szerző: Katarína Mišíková-HitzingerováHárom nő - három generáció.

A tavaly elindított Nemzetiségi Pódium program folytatásaként ebben az évadban havi rendszerességgel egy-egy nemzetiségi előadás kerül bemutatásra a Bethlen Téri Színházban. Decemberben a Zabudla som (Elfelejtettem) című tragikomédia látható.

Az Országos Szlovák Önkormányzat Vertigo Színháza (Vertigo Szlovák Színház)

Néhány lelkes ember, a magyarországi szlovák színházi hagyományok újraélesztése, új kihívások, kulturális misszió betöltése, a szlovák nyelv iránti érdeklődés felkeltése, valamint vertelf2egy nemes küldetés ötlete. - Ez csak egy pár jelszó azokból, melyek a Vertigo Szlovák Színjátszó Csoport létrejöttét jellemezték 1997-ben. A csoportból 2004-ben Vertigo Szlovák Színház lett, de az elhatározások, az elképzelések, a vágyak, a célok maradtak. 17 éve, hogy a magyarországi szlovák kulturális élet vérkeringésébe bekapcsolódtunk, és együtt, egymás mellett haladunk, amatőrök és professzionális művészek - a néha rögös úton - nézőink felé. A mérleg kiegyenlített: vannak, akik „csak” szórakozni kívánnak, feledni akarják a néha durva valóságot, vannak viszont, akik katarzisra vágynak, mohón szívják magukba a mély, komoly gondolatokat és érzelmeket, együtt lélegeznek a színészekkel, átélik drámájukat, a sorsukban való szédülésüket - a vertigot. A Vertigo Szlovák Színház 2008. január óta plusz feladatokat vállalt: rendeltetése ezentúl nemcsak az előadások létrehozása és utaztatása, hanem olyan szakmai területek felkarolása, rendezvények szervezése, melyek az egyetemes szlovák színjátszással, a gyermekszínjátszással, a drámapedagógiával függnek össze. Ilyenek a gyermek színjátszó táborok, színjátszó szemlék, drámapedagógiai továbbképzések, gyerekelőadások tájolása, színjátszó találkozók és filmes rendezvények. Egy mai nemzetiségi színház - konkrétabban, a mai szlovák nemzetiségi színház - a szó szoros értelemében nem hagyományőrző és nem is biztos, hogy vertelf3hagyományteremtő. Viszont mindenképpen követi és tiszteli a hagyományokat. Küldetése és jelentősége olyan, amelyet nem szabad lebecsülni.

Zabudla som (Elfelejtettem) című tragikomédia

Rendező: Dér András
Szereplők: Thirring Viola, ArtD., Dér Denisa, Lax Judit, Soňa Ulická, Marián Viskup
Dramaturg: Ľuboslav Majera, Onodi Daniela
Hang, fény: Lendvai Károly, Bálint Gábor
Díszletező: Czingel István

vertelf4További információ:
Meszes Tímea
Bethlen Téri Színház
1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.
Tel: +36 1 342 71 63
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.bethlenszinhaz.hu

Divadlo Vertigo: Zabudla som

Katarína Mišíková-Hitzingerová: Zabudla som / Slovenské divadlo Vertigo, Budapešť. - Réžia: András Dér - Úprava: Ľubo Majera, Daniela Onodiová - Dramaturgia: Daniela Onodiová - Súčasná hra mladej autorky otvára témy rodinnej pamäti, stretnutia generácií a túžby oslobodiť sa. Úsmevno-dojímavý príbeh troch žien, životy ktorých sú spojené neviditeľným, ale veľmi silným putom. Príbeh lásky, ktorá vertelf5nás niekedy obmedzuje, inokedy k niečomu zaväzuje, ale bez ktorej by sme jednoducho nemohli a ani nechceli existovať... Dej zachytáva úsek žitia obyvateľov jedného bytu, kde konflikt spôsobuje strata pamäte starej mamy. - Divadelná hra Kataríny Mišíkovej Hitzingerovej Zabudla som mala premiéru v októbri 2012 a odvtedy už potešila divákov v Budapešti, Dunaeďháze, Sarvaši, Alkári, Mlynkoch, Černi, Tardoši, Lucine, Békešskej Čabe, Segedíne, ale aj v Bratislave a Báčskom Petrovci.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.387381151360867.1073741826.147596498672668&;type=1

Daniela Onodiová: Vertigo je divadlom výziev i trpezlivosti

http://www.slovenskezahranicie.sk/sk/krajania-informuju/715/daniela-onodiova-vertigo-je-divadlom-vyziev-i-trpezlivosti