K06022020

Posledná aktualizáciaSze, 27 máj. 2020 12pm

Haluskafesztivál Vanyarcon - Tánc, főző- és -evőverseny

halusv01-new
halusv02-new
halusv03-new
halusnew
halusv04
halusv05
halusv06
Pestrý program haluškového festivaluSikeres haluskafesztivált, sztrapacskafőző és haluskaevő versenyt rendeztek szeptember 8-án a Nógrád megyei Vanyarcon. ● A szlovák nemzeti ételnek számító sztrapacska és haluska valójában ugyanaz, alapanyaguk a reszelt krumpli, a liszt, a só és a tojás.  

A résztvevők azt is megtudhatták, milyen a tánc haluskaszaggató lapáttal. Vanyarc szlovák nemzetiségi település, ami elsősorban a folklórban és a gasztronómiában érvényesül - mondta el az MTI-nek Nedeliczki Teréz szervező, a Nógrád-Hevesi Szlovákok Egyesületének vezetője. Hozzátette: a folklórműsort a Rozmarín Hagyományőrző Együttes fiataljainak lopatkás táncával nyitották meg (a lopatka nem más, mint a haluskaszaggató lapát). A sztrapacskafőző versenyen 24 csapat főzte a kóstolót a zsűrinek és a vendégeknek. Kora délután kezdődött a haluskaevő verseny, amelyen nem a mennyiség számított, hanem a gyorsaság. Mint Nedeliczki Teréz elmagyarázta, a szlovák nemzeti ételnek számító sztrapacska és haluska valójában ugyanaz, alapanyaguk a reszelt krumpli, a liszt, a só és a tojás, ugyanakkor Szlovákiában a sztrapacskához káposzta, a haluskához bryndza (juhtúró) tartozik. Az idén már kilencedik alkalommal megrendezett vanyarci fesztiválon minden évben vendégül látják egy-egy tájegység szlovák régióját. Idén a szarvasi szlovák régió tagjai főzték a szarvasi haluskát, Mótyán Tibor vezetésével fellépett zenekaruk, és részt vett a fesztiválon csuhéból dolgozó kézművesük is. Eljött a rendezvényre a szlovákiai testvértelepülés, Alsósztregova (Dolná Strehová) delegációja, valamint a besztercebányai Haluskás Civil Szervezetet is. Utóbbiak a Zsolnai járásban fekvő Terchován szervezik a Haluskafőző- és -evő Világbajnokságot, amelynek rendszeres vendége Vanyarc. A besztercebányaiak főzik az eredeti juhtúrós haluskát. A látogatókat a kézművesek utcája is várta, a gyerekeket Szilágyiné Suba Éva táncoltatta meg az aprók táncházában, volt fa körhinta, népi játszóház, lovaglás, sétatraktorozás, de a vendégek a tájházat és a viselettörténeti babagyűjteményt is megnézhették. A napot táncház zárta a Kóborzengő Zenekarral Vanyarcon. (mti)

Képgaléria - Fotogaléria (Foto: Imrich Fuhl / oslovma.hu)

Pestrý program veňareckého haluškového festivalu

V novohradskej obci Veňarec (Vanyarc) 8. septembra sa uskutočnila deviata súťaž vo varení halušiek / strapačiek zo surových zemiakov za účasti 24 trojčlenných súťažiacich družstiev z Maďarska a zo Slovenska. Podujatie sa začalo už o 10.00 hodine. Paralelne s varením sa rozbehol i folklórny program, v rámci ktorého sa predstavili ochotnícki folkloristi miestnych súborov, ako aj tanečníci a speváci okolitých lokalít. Prítomných svojim slávnostným príhovorom pozdravil predseda Valného zhromaždenia Novohradskej župy Zsolt Becsó. Hneď potom sa konala súťaž v jedení halušiek a následne sa rozbehol pre najmenších program s tancom a hrou. K celkovému zhodnoteniu súťaže došlo po druhom bloku folklórneho programu. Počas dňa záujemcov tiež čakali: prehliadka ľudových krojov regiónu, jarmok s ľudovoumeleckými výrobkami, domácimi pochúťkami, jazda na koči a na traktore a dielňa umeleckých remesiel. V uplynulých rokoch sa stalo už tradíciou, že v rámci festivalu organizátori umožnia predstaviť sa jednému zo Slovákmi obývaných regiónov Maďarska; tentokrát to bol Sarvaš.

http://www.vanyarc.hu/Haluskafesztival.html

http://www.nhrad.hu/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=91&Itemid=113

Z archívu (2011): http://sk.fotoalbum.eu/fuhl/a641293/slideshow