ned07212024

Posledná aktualizáciastr, 17 júl 2024 10am

Kapcsolatok - Martin Račko kiállítása Békéscsabán

altŠtefan Daňo, a Szlovák Köztársaság főkonzulja beszél Martin Račko kassai képzőművész kiállításának megnyitóján a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. A háttérben Kónya István, a Békés Megyei Képviselő-testület alelnöke, Ando György, a Békés Megyei Múzeumok Igazgatóságának igazgatóhelyettese, Martin Račko kassai képzőművész és Beáta Kereštanová, a Tőketerebesi Honismereti Múzeum igazgatója állnak. A tárlat október 30-ig tekinthető meg. - Výstava košického maliara Martina Račka v Sále Clio Župného múzea Mihálya Munkácsyho.

Martin Račko képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás október 5-én a Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeum Clio Termében. Martin Račko 1959. július 5-én született Kassán. A Pozsonyi Képzőművészeti Főiskola Formatervezési karán végzett, majd 1985-ben Kassán kezdte el termékeny munkásságát. Érvényesülést többnyire a kissebb-nagyobb külső és belső építészeti elemek kivitelezésében és a szabad festőművészetben talál. Formatervezőként elsősorban szoliterek alkotása, valamint városi zöldövezetek tervezése áll közel. Mindezek mellett megemlíthető a kassai futóverseny pályájának művészeti ábrázolása és kültéri megoldása, egy monumentális pilon szobrászati megjelenítése Kassa, a Béke Városa címmel, illetve a Bárdfai gyógyfürdő információs útmutató rendszerének kidolgozása. Szobrászi alkotásai többnyire kamara plasztikák és reliefek, amelyeket hegesztett acél technikával készít. Később belső téralkotással kezd el foglalkozni. Domborművei, hegesztett vas plasztikái és nagyméretű festményei a belső terek látszatát egészítik ki. A 90-es évek közepétől a festészet az, ami lassan átveszi a szerepet, és domináns kifejezőeszközzé válik életében. Nagyméretű festményeinek motívumai egyszerűek, döntően absztrakt kompozíciók, de találhatunk közöttük tájképeket is. Műveiben dominánsak a művészeti motívumok és témák: a tánc, a zene, a színház és a cirkusz. Ezekben a témákban tudja ugyanis a leginkább előtérbe hozni a reális és szimbolikus dinamikát, az elmúlást és a csodálatos időváltakozásokat. A Szlovák Népművelődési Központ (SZNK) és a Szabad Festőművészek Társaságának (SZFT) tagja. Műalkotásait számos egyéni kiállításon vitte közönség elé otthon és külföldön egyaránt.

http://www.artgallerypegas.eu/umelec.php?rstext=all-phpRS-all&rstema=45

http://www.youtube.com/watch?v=BO7RS85ddC8

altMartin Račko v r. 1985 absolvoval Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave, odbor design v ateliéri doc. akad. sochára Tibora Schottera. Od roku 1985 pôsobí v Košiciach.  Počiatky jeho tvorby sú späté s návrhami a realizáciou prvkov interiérovej a exteriérovej architektúry. Jeho tvorba interiérov sa vyznačuje symbiózou výtvarného cítenia a funkčnosti zariadenia súčasne. V rámci povýšenia estetickej hodnoty priestoru využíva vlastnú obrazovú tvorbu. Práve obrazové prvky prelínajúce sa architektúrou sú mimoriadne dôležité pre vytváranie ďalšej dimenzie priestoru a tvorby jednotného celku. V obrazoch, ktoré tvoria dominantnú časť jeho súčasnej tvorby, sa okrem abstrakcie rád viaže aj na témy divadelných scén, filozofických myšlienok pojednávajúcich o ľudských vzťahoch a podvedomé vnímanie sveta.

„Obraz je potrebné čítať ako rozprávkovú knižku, alebo dobrý román.”

alt