štv03282024

Posledná aktualizáciastr, 27 mar 2024 10am

Škovránok - A szlovák népzene ünnepe Sárisápon

skovra01KépgalériaSzeptember 6-án ünnep volt Sárisápon, a szlovák népzene ünnepe. Színes népviseletbe öltözött csoportok gyülekeztek a szépen felújított, hatalmas művelődési ház előterében, énekhangok, citeraszó szűrődött ki a próbahelységekből, versenyre készülődtek a pávakörök, hangszeres csoportok.

Képgaléria:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.641053189326994.1073741913.147596498672668&type=1

A Magyarországi Szlovákok Szövetsége (MSZSZ) kétévente rendezi meg a Slovenský škovránok (Szlovák Pacsirta) minősítő versenyt, melyre hazai szlovák népzenei csoportok, hangszeresek és szólisták jelentkezhetnek, hogy bemutathassák régi és új összeállításaikat, skovra02dalcsokraikat, hagyományőrző produkcióikat. Az elérhető minősítési fokozatok változatlanok, a bronz, ezüst és arany odaítéléséről dönt a hagyományosnak mondható zsűri, melynek tagjai: dr. Gyivicsán Anna nyelvész professzor, Juraj Matiaš szlovákiai koreográfus és e sorok írója, akik kezdetektől kísérik figyelemmel a csoportok munkáját, eredményét, fejlődését.

A Slovenský škovránok 2014 első bemutatóján 13 produkciót láthatott, hallhatott a közönség és a zsűri. Az elsősorban környékbéli és pilisi csoportok mellett több távoli szlovák település együttesei is bemutatkoztak, így érkeztek résztvevők Észak-Magyarországról és Pest megyéből is. Ebből adódóan a műsorok változatossága és színessége határozta meg a verseny produkcióit, a különböző tájegységek dallamai, előadói sajátosságai, hagyományai és a helyi viseletek színvonalas versenyt ígértek. Bensőséges és közvetlen hangulatot teremtett a csoportok bemutatkozása, melynek során - eltérve a hagyományos műsorközléstől - a csoportvezetők személyesen mutatták be együttesüket.

Elsőként a helyi Sárisápi Pávakör állt színpadra, harmonika kísérettel adták elő jól felépített, szóló énekkel is skovra03színesített dalcsokrukat, melyre a tiszta, egységes előadás volt jellemző.

A Vértesszőllősi asszonyok énekét is harmonika kísérte, szerelmes dalokból álló összeállításuk is alapvetően tiszta volt, szép kiállású színpadképet alkottak.

A Tardosi Gerecse Kórus már megjelenésében is figyelemre méltó volt, az ismertetésből tudhattuk meg, hogy ruháik a dédszülőik ünnepi viselete volt. Műsorukat egy kíséret nélküli dallal kezdték (Prídi, milý, prídi …) - szép lassú tempójú, tercelő előadásban, majd ezt követően harmonika kísérettel folytatták dalaik bemutatását.

skovra04A Bánhidai Népdalkör igazi kórushangzással lepte meg a hallgatóságot. Telt, szép tiszta terceik, jó tempóik, hangulatot árasztó dalaik a szerelemről és az ifjúságról szóltak.

A Bükkszentkereszti Horenka Asszonykórus nagy múltra tekinthet vissza, régi, összeszokott együttes, ami produkciójukon is látható-hallható volt. Az igazi, szakmai meglepetést ritkán hallható dalaikkal okozták. Az úgynevezett „amerikás” dalok tematikája és dallamváltozata különös színt adott a délelőtti műsorfolyamnak.

Hagyományosan magas színvonalon mutatta be műsorát a Pilisszentkereszti Pilíšsky páv Népdalkör. Lassú, méltóságteljes kezdő daluk a „Keď nás odbírali” szép dallamíveket rajzolt az előadásban, az ezt követő gyors dallamban pedig a pontos tercek adták hozzá a hangulatot. Műsorukat egy lassú, szomorú dallal zárták, mellyel a közelmúlban elhunyt egykori polgármesterükre, Jozef Havelkára emlékeztek.

A Répáshutai Pávakör előadására is a telt, nagy kórushangzás volt jellemző. Műsoruk érdekessége volt, hogy két balladát adtak elő, különleges változatossággal, melyben szólók, asszonyok, férfiak kaptak külön-külön skovra05szerepet.

A Dabas-Sári Népdalkör voltaképpen egy iskolai szakkör, melyben négy fiatal énekel együtt, ezzel is őrizve a szlovák hagyományokat.

A Pilisszántói Pávakör szintén régi együttes, szép népviseletben álltak színpadra, ma már sajnos kisebb létszámban, de hagyományosan stílusosan adták elő a pilisi dalokból álló dalcsokrukat.

A Dabas-Sári Fialečka Citeraegyüttes szintén fiatalokból áll, tisztán, gondosan felhangolt skovra06hangszereiket jól kezelik, műsoruk elsősorban a közismert szlovák anyagból áll, citerajátékukat énekhangjukkal egészítik ki.

A Dabas-Sári Bažalička Citeraegyüttes összeszokott, érett előadásban szólaltatta meg a tótkomlósi dalokból álló csokrukat, melyben fontos szerepet kapott az énekhang is, külön-külön hallhattuk a férfiakat, nőket és a teljes együttest is.

Igazi meglepetés és egyedülálló kezdeményezés tanúi, hallgatói-nézői lehettünk a Vértes-Gerecse Egyesített Kórus bemutatkozásakor. Impozáns kiállás, létszám, hatalmas hangzás és kidolgozott előadás jellemezte a produkciót, amelynek betanulása és betanítása óriási háttérmunkát igényelt.

A sárisápi versenyműsort az Acsai Folklóregyüttes műsora zárta. Hagyományos regruta búcsúztatót vittek színpadra, igényes koreográfusi munkával, melyben az ének és a tánc is kiemelt szerepet kapott. Külön említésre méltó közreműködője volt a produkciónak a Csibaj banda zenekar is, melynek hangszerelése méltón és szakszerűen illeszkedett a regruta búcsúztató dramaturgiájához.

A Slovenský škovránok 2014 sárisápi versenye példátlan eredménnyel zárult, az egyébként szigorú zsűri döntése alapján 2 ezüst és 11 arany fokozat született. Összefoglalva: igen magas színvonal, igényes munka és felkészülés jellemezte a versenyműsort. Gratulálunk!

skovra07dr. Alföldy-Boruss István
népzenekutató, ny. zenei főszerkesztő

Slovenský škovránok v Šárišápe
Regionálne kolo celoštátnej súťaže Zväzu Slovákov v Maďarsku o zlatého, strieborného a bronzového škovránka. - Súťažná prehliadka speváckych a folklórnych skupín Slovenský škovránok v Šárišápe (Komáromsko-Ostrihomská župa). - 6. septembra 2014 - Odborná porota: Dr. Anna Divičanová, Dr. István Alföldy-Boruss, Juraj Matiaš - Fotogaléria oSlovMa:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.641053189326994.1073741913.147596498672668&type=1

A mezei pacsirta mint madár és mint szimbólum
Versek a pacsirtáról - Képek a pacsirtáról - Vincent Van Gogh: Búzamező pacsirtával
http://mek.oszk.hu/01300/01349/html/erdekes.htm

(oslovma.hu felvételei)

skovra08