Mlynky - Mlynky = Pilis - Szlovák Paradicsom

mlynm-01Képgaléria Barátság és együttműködés a Pilis - Szlovák Paradicsom tengelyenA Pilisszentkereszti Szlovák Önkormányzat meglátogatta a szlovákiai Mlynky községetAz együttműködés hagyományos formáin kívül az idegenforgalmat is fejleszteni szeretnének.Árengedmények és kedvezmények...

Olvasóink egy része eddig talán nem is hallott róla, hogy Mlynky nemcsak Pilisszentkereszt szlovák neve, hanem egy, a Szlovák Paradicsomban fekvő településé is. A Pilisszentkereszti Szlovák Önkormányzat tagjai a szlovákiai Mlynky község vezetőinek meghívására áprilisban látogatást tettek a szlovákiai településen. A találkozó fő témája a határon túli együttműködés formáinak kidolgozása volt. Az együttműködés és a barátság hagyományos formáin kívül, közös erővel az idegenforgalmat is fejleszteni szeretnének. A tárgyalások eredményeképpen a pilisi gyerekeknek csakúgy, mint Pilisszentkereszt felnőtt lakosainak a Szlovák Paradicsomban jelentős árengedményeket és mlynm-02kedvezményeket kínálnak. A pilisi szlovákok pedig segítséget nyújthatnak abban, hogy Magyarországról minél többen ellátogassanak a Szlovák Paradicsomba, illetve hogy a szlovákiai turisták megismerjék hazánkat. A találkozón nem hiányozhatott a hagyományos szlovák borovicska és haluska sem. A Szlovák Paradicsomban a Pilisszentkereszti Szlovák Önkormányzat tagjai kipróbálhatták a „ratrakon” és a hórobogón való utazást, amely garantáltan megemeli az látogató adrenalin szintjét. Nemcsak az óriási hómennyiség varázsolta el őket, hanem a hatalmas sípályák is, és természetesen gyönyörködhettek a Magas Tátra és a Kráľová Hoľa csodálatos panorámájában is. A jól sikerült találkozót a szlovákiai Mlynky lakói hamarosan viszonozni fogják, hiszen részt vesznek a 2013. május 26-án, vasárnap megrendezendő V. Pilis-túrán, ahol a „Közös utakon a barátság elmélyítése jegyében” közösen másszák meg a - számukra talán nem is olyan magas - Pilis-hegyet.

Kép és szöveg: (oslovma.hu)

Fotogaléria:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.406584626107186.1073741833.147596498672668&;type=3
Audio: www.oslovma.hu/XXX/MlynMlyn.mp3
Video: http://www.stv.sk/online/archiv/regionalny-dennik?date=2013-04-15&;id=53064&playerType= (od 00:15:30 do 00:17:25)

Priateľstvo a spolupráca na linke Pilíš - Slovenský raj
Slovenská samospráva v Mlynkoch navštívila obec Mlynky (na Slovensku)

mlynm-03Vedeli ste, že existujú dve obce Mlynky? Jedna je v Slovenskom raji a druhá v Slovákmi obývanom Pilíši neďaleko Budapešti. Členovia Slovenskej samosprávy v Mlynkoch na pozvanie tamojšieho obecného zastupiteľstva v apríli navštívili Mlynky na Slovensku. Obe obce Mlynky chcú nadviazať cezhraničnú spoluprácu. Okrem rozvíjania tradičných foriem vzájomnej spolupráce a priateľstva spoločnými silami chcú viac rozbehnúť cestovný ruch. Podpilíšskym školákom, ako aj ďalším obyvateľom rovnomennej obce hostitelia v Slovenskom raji ponúkajú obrovské zľavy a výhody, Pilíšania zase môžu pomôcť prilákať do rajských Mlynkov turistov z Maďarska, resp. pomôcť svojim Tiež-Mlynčanom spoznávať Maďarsko. Na stretnutí Mlynčanov s Mlynčanmi (prvom svojho druhu) nechýbali ani tradičné slovenské halušky či borovička. Slovenskí poslanci spod Pilíša si v Slovenskom raji vychutnali aj adrenalínovú jazdu ratrakom a na skútri. Očarilo ich množstvo snehu, veľké zjazdovky, no kochali sa aj krásnymi výhľadmi na Vysoké Tatry, či Kráľovu Hoľu. Vydarenú návštevu Pilíšanov rajskí Mlynčania opätujú už čoskoro, 26. mája 2013 sa totiž zúčastnia V. Pešej túry Pilíšanov - výstupu na vrchol (pre nich nie príliš vysokého) Pilíša pod názvom „Spoločnými chodníkmi v znamení prehlbovania priateľstva“.

Text a foto: (oslovma.hu)

mlynm-04mlynm-05mlynm-06