Vers- és prózamondó, ill. énekverseny Nézsán

nizaweb1KépgalériaA Magyarországi Szlovákok Szövetsége 2014. május 29-én Nézsán rendezte meg a Slovenské spievanky a veršovačky vers- és prózamondó, valamint énekverseny harmadik regionális körét.A verseny több mint száz résztvevője négy megye tizenhárom oktatási - nevelési intézményéből érkezett.

A 18. évébe lépett rendezvény a Magyarországi Szlovákok Szövetségének (MSZSZ) egyik legfontosabb, az előadóművészetek és a folklór iránt érdeklődő, szlovák nyelvet tanuló diákok százait megmozgató országos versengése. A hagyományokhoz híven Vértesszőlős és Pitvaros után idén is a Nézsai Mikszáth Kálmán Általános Iskola adott otthont a nagy hírnévnek örvendő versenynek. Az esemény eljárásrendjének ismertetéseként megemlítendő, hogy az iskolai fordulók után a régiós megmérettetés következik, amit az országos döntő követ. A versenyzők vers- és prózamondásban, valamint éneklésben bizonyíthatnak. A nizaweb6rangos eseményt a Határon Túli Szlovákok Hivatala is évről évre támogatja.

Az „Uram, áldd meg…” című hazai szlovák himnusz után Dr. Egyedné Baránek Ruženka, a MSZSZ elnöke és az esemény szervezője szólt a versenyzőkhöz, valamint a pedagógusokhoz: „A mai világban nagy dolog az, ha a tanár szabadidejét szenteli a diákok felkészítésére. Mindannyian tudjuk, hogy ez nagy áldozatokat követel, akár a felkészítő, akár a felkészített részéről. Az eddig megrendezett megyei körök közül egyben sem képviseltette magát ennyi megye…“ A valóban szép számú jelenlévőt Zentai József, a vendéglátó nézsai iskola intézményvezetője és Styevó Gábor polgármester is üdvözölte. A verseny résztvevői négy megyéből, összesen 13 oktatási-nevelési intézményből érkeztek: Dabasról, Dunaegyházáról, Budapestről, nizaweb3Répáshutáról, Sárisápról, Galgagutáról, Galgagyörkről, Felsőpetényről, Nőtincsről, Vanyarcról, Acsáról, Mátraszentimréről és Nézsáról.

A beszédek után a mátraszentimrei diákok szereztek derűs pillanatokat a jelenlevőknek. Kaszaláné Szabad Judit vezetésével A három kismalac népmese szlovák változatával készültek, amelyet kellő humorral fűszereztek. A vidám előadás után megkezdődött a verseny, amely négy kategóriában zajlott. Az elsőben az 1-3., a másodikban a 4-6., a harmadikban a 7-8. évfolyamosok mérhették össze szavaló - és énekképességüket. A negyedik kategóriában a középiskolások versenyeztek.

nizaweb2nizaweb4A zsűrit a következő jeles személyiségek alkották: Mária Ambrušová, a Nógrádi Közművelődési Központ igazgatója (Losonc); Daniela Onodiová, az OSZÖ Vertigo Színház vezetője (Budapest); Milada Bojtošová, a Nógrádi Közművelődési Központ munkatársa (Losonc); Juraj Matiaš, nagykürtösi koreográfus és rendező; Gizela Molnárová, pilisszentkereszti nyugdíjas pedagógus és pávakörvezető; Zuzana Hollósyová, a Budapesti Szlovák Önkormányzat elnöke és Bartalos Kosár Ágota, a budapesti szlovák gimnázium tanára. A versenyszámok és a finom ebéd után az eredményhirdetés következett. A zsűrinek valóban nehéz feladata volt, hiszen több mint száz versenyzőből kellett kiválasztania a legjobbakat, akik bejutottak az országos döntőbe:

Vers- és prózamondás

nizaweb51. kategória

Mákszem Virág
Korgyik Ádám
Sófalvi András
Réti Balázs Martin
Buris Orsolya

2. kategória

Sebők Dóra
Váradi Loretta
Gyulai Mária
Pintér Dániel
Szívós Dorka
Négyesi Odett
Füves Milán

3. kategória

Dobi Barka
Suhajda József
Suhajda Katalin
Safranyik Bettina
nizaweb7Bodolóczki Márk

4. kategória

Boldog Barbara
Somogyi Katalin

Ének

1. kategória

Benkó Anna
Fűke Gerda

2. kategória

Józsa Nikolett
nizaweb8Jendruscsik Vivien

3. kategória

Joób Zoe
Zomborka Petra

4. kategória

Morong Antonella

Folklór együttesek:

Galgagyörk, Felsőpetény, Budapest és a dabasi citera együttes.

Atila Rusnák
Imrich Fuhl felvételeiKépgaléria

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.591581290940851.1073741895.147596498672668&;type=1