štv03282024

Posledná aktualizáciastr, 27 mar 2024 10am

Sajtószemle / Figyelő / Tallózó - 2015. január

0apress1Nyugat vagy kelet? - Mi vagyunk a nép! - Tisztán magyar kultúra? - „A családokon, a közösségeken és az államon múlik a nemzetiségek megmaradása” - Slovak Press Photo kiállítás Békéscsabán - Mikszáthra emlékeztek - Kétmilliárd forinttal nőtt a nemzetiségek támogatása - „A nemzet erejét gyarapítják...”

Imrich Fuhl válogatásában
http://www.oslovma.hu/01-Imro-Ment/ImroInfo/2015/Imr15H01.rtf
Tetszik - oslovma.hu - facebook.com/oslovma

XXIV. Nemzetiségi Vezetők Országos Találkozója

Békéscsaba, 2015. február 13-14-15.
Celoštátne stretnutie národnostných vedúcich v Békešskej Čabe:
http://www.slovak.hu/program15.pdf

Archív - 2014:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.543149649117349.1073741887.147596498672668&;type=3

Közép-európai Iskolák Akadémiája

Kultúrák közötti párbeszédről, az aktív állampolgárság fogalmáról, konfliktuskezelésről vagy a másság megfogalmazásáról…

http://nol.hu/belfold/egy-kulonleges-akademia-1513715

Európai Önkéntes Szolgálat a selmecbányai kálvária megmentéséért

https://www.facebook.com/oslovma/posts/718407098258269

18-30 év közötti fiatal vagy? Szeretnél eltölteni néhány kalandos hónapot (3-12) Európa különböző országaiból érkező fiatal önkéntesek társaságában Szlovákiában? Szervezetünk idén is folytatja egy már jól működő projektjét az Európai Önkéntes Szolgálat keretein belül. Önkéntesként részesévé válsz a selmecbányai kálvária megmentését célzó programnak, egy történelmi város levegőjét szívhatod magadba, továbbá különböző kultúrával és turizmussal kapcsolatos tevékenységekbe kapcsolódsz be, melyeknek köszönhetően érdekes és hasznos tapasztalatokkal gazdagodsz. A program fedezi a szállás és biztosítás költségeit, ill. havonta 230 € zsebpénzt biztosít az önkéntes számára. A program megkezdésének ideje: 2015. április. Ha további információkra van szükséged, írj a Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. címre vagy hívd a +421 949 464 284-es telefonszámot.

Díszpolgári címmel ismerték el Mátrai Károlynak,

Répáshuta polgármesterének munkáját

2015. január 29. - (eszak.hu)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/718422174923428

Harminc éven keresztül vezette a bükki települést Mátrai Károly. A rendszerváltás előtt hat évig volt tanácselnöke, majd ezt követően négy cikluson keresztül polgármestere Répáshutának. A képviselő-testület most úgy döntött, díszpolgári címet adományoz neki. Az elismerést szerdán a helyi katolikus templomban vehette át. Tiszteletére hálaadó misét is tartottak, hiszen a templom felújításában is jelentős szerepe volt a polgármesternek. Az ünnepségen Petőfi Valéria, a szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntötte Mátrai Károlyt. Kiemelve, hogy a település szülötteként mennyire szívén viseli Répáshuta sorsát, jövőjét. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt három évtizedben mennyit fejlődött a település: kiépítették a szennyvízhálózatot, megépült a faluház, kiépült a szélessáv, megújultak a középületek, a faluközpont, létrejött a közösségi energiaudvar. Petőfi Valéria kitért arra is, hogy a település kulturális életének fejlődésében is jelentős szerepet vállalt a polgármester. Mátrai Károly február 1-ig vezette Répáshutát, hiszen akkor időközi választást tartottak a településen. Októberben ugyanis egyedüliként indult, de pár nappal a választás előtt visszalépett, most nem indult újra.

Erdős Tamás Répáshuta új polgármestere

Jelölt hiányában elmaradt polgármester-választást tartottak meg 2015. február 1-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Répáshután, ahol Erdős Tamást (független) választották meg polgármesterének a szavazáson. Hegyközi Béla jegyző az MTI-nek elmondta: öt független jelölt indult a polgármesteri tisztségét, a választói névjegyzékben szereplő 410 répáshutai közül 291-en voksolt, Erdős Tamás 220, Szarka Géza 36, Táboros Sándor 20, Hegedűs Sándor Csaba 11, míg Varga József 3 szavazatot kapott, egy voks érvénytelen volt. (mti)

Közép-Európa népeit nem csak a történelem köti össze

http://www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-701361

Vatikáni döntés a komáromi bencés kolostor ügyében

http://magyarkurir.hu/hirek/vatikani-dontes-a-komaromi-bences-kolostor-ugyeben

A csehszlovák diszkó lenne az új sláger?

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&;v=c8kbIXsIUCc

Carbonfools legújabb klipjének címe Czechoslovakian Disco. Benne van minden olyan sztereotípia, ami megdobogtatja az ember szívét, többek közt Škoda és Jiří Menzel is.

http://www.bumm.sk/bulvar/2015/02/03/a-csehszlovak-diszko-lenne-az-uj-slager

Magyar kézbe kerülhet a szlovák atom

http://nol.hu/gazdasag/magyar-kezbe-kerulhet-a-szlovak-atom-1514125

Élőlánc a Dunáért

25 évvel ezelőtt, 1990. február 3-án magyar, szlovák és osztrák környezetvédők 300 kilométeres hosszan élőláncot alkottak az ausztriai Hainburgtól Pozsonyon át Komáromig, így tiltakozva a bős-nagymarosi vízlépcső építése ellen.

http://gyorplusz.hu/article/elolanc_a_dunaert.html

Dôvody odporu Maďarska k vodnému dielu

http://www.oslovma.hu/index.php/sk/archiv/185-archiv-nazory-archiv-nazory/871-dvody-odporu-maarska-k-vodnemu-dielu

Véget ért a miniszterelnöki szappanopera

Robert Fico azt indítványozta a felperes Iveta Radičovának, hogy ne huzakodjanak tovább, hanem a bírónő előtt fogjanak kezet, aztán békésen távozzanak…

http://nol.hu/kulfold/negy-ev-pereskedes-utan-kezet-fogott-robert-fico-es-iveta-radicova-1513659

Mégis bíróságra kell mennie Malina Hedvignek

http://ujszo.com/online/kozelet/2015/02/02/megis-birosagra-kell-mennie-malina-hedvignek

A Híd sem örül a Hedvig-ügy fejleményeinek

http://www.bumm.sk/belfold/2015/02/03/a-hid-sem-orul-a-hedvig-ugy-fejlemenyeinek

„Merkel és Putyin is tudja, hogy Magyarország az EU gyenge láncszeme”

http://hvg.hu/itthon/20150203_Kulfoldi_lap_Merkel_es_Putyin_is_tudja_ho

Nyugat vagy kelet, Orbán Viktornak döntenie kell

http://nepszava.hu/cikk/1047350-nyugat-vagy-kelet-orban-viktornak-dontenie-kell/

Merkel megrökönyödött az illiberálisozó Orbánon

http://index.hu/belfold/2015/02/02/angela_merkel_eltolt_nehany_orat_budapesten/

Frau Merkel, mi vagyunk a nép!

Az év második jelentősebb kormányellenes demonstrációja - Megmutatják Merkelnek, mennyire utálják Orbánt - Tizenegy vidéki és hat külföldi helyszín - Nagy erőkkel vonultak fel a készenléti rendőrök - Normális Magyarországot követelünk!

http://index.hu/belfold/2015/02/01/tavasz_jon_orban_megy_tuntetes_az_europai_magyarorszagert/

Cseh autóbusz súlyos balesete Szlovákiában

http://www.stop.hu/kulfold/cseh-autobusz-sulyos-balesete-szlovakiaban/1296980/

Új napilapot indítottak Szlovákiában a Smeből távozott újságírók

http://webradio.hu/hirek/kulfold/uj_napilapot_inditottak_szlovakiaban_a_smebol_tavozott_ujsagirok

Szlovákiában sok a hivatalnok

http://www.stop.hu/kulfold/szlovakiaban-sok-a-hivatalnok/1296676/

Országos táncháztalálkozó

A hazai nemzetiségek képviselőinek részvételével

2015. január 28. - (mti)

A legjelentősebb Kárpát-medencei tájegységek és a hazai nemzetiségek képviselőinek részvételével rendezik meg az országos táncháztalálkozót és népművészeti kirakodóvásárt március 28-29-én a Papp László Budapest Sportarénában. Március 27-én pedig előtáncházat tartanak a Fonó Budai Zeneházban. Március 27-én Halljunk szót…! címmel a Fonó Budai Zeneházban tartanak koncerttel egybekötött előtáncházat. A táncháztalálkozó első napja táncházak és bemutatók sorozatával indul a Budapest Sportaréna küzdőterén, a legjelentősebb Kárpát-medencei tájegységek és a hazai nemzetiségek felvonultatásával. A gyerekeket aprók táncával és kézműves foglalkozással szórakoztatják, délután jubiláló népzenei együttesek adnak műsort. A szombat esti gálaműsorban fellépnek Magyarország kiemelkedő néptáncegyüttesei, hagyományőrző együttesei, valamint a határon túlról érkező népművészek. A programot hajnalig tartó Éjszakai bál teszi teljessé, amelynek idén is a Fáklya Klub ad otthont - közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó ügynökség szerdán az MTI-vel. A vasárnapi Aprók bálja különlegessége, hogy a küzdőtéren a gyermektáncosokkal együtt a közönség is részt vehet a táncokban. A húsvéti készülődés jegyében kézműves foglalkozásokat tartanak, valamint népi játékok, ügyességi versenyek, babakoncertek, „ínyenc táncházak”, népzenei és néptáncbemutatók színesítik a programokat. A vasárnap esti gálaműsorban a Kossuth-díjas Csík zenekar és vendégei - Rúzsa Magdi, Dresch Mihály, Lovasi András, Lakatos Róbert és a Fitos Dezső Társulat - lépnek fel Novák Péter rendezésében. A népművészeti kirakodóvásár mellett filmvetítések, hangszer- és fotókiállítások is várják az érdeklődőket. Az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár - mint az egyik legjelentősebb hazai folklórfesztivál - a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje, amelyen műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek- és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek működnek közre a Kárpát-medencei magyarság és a hazai nemzetiségek képviseletében. A Táncháztalálkozó, mint az UNESCO-listán szereplő és hungarikumnak nyilvánított táncházmódszer nagy ünnepe, 2010-ben, a Magyar Fesztivál Szövetség első alkalommal meghirdetett pályázatán folklór kategóriában elnyerte a kiváló fesztivál minősítést.

A Wizz Air új bázist nyit Kassán

http://www.napigazdasag.hu/cikk/34494/

Jobban teljesít? - Már Románia is elszipkázhatja a magyar munkaerőt

http://nol.hu/gazdasag/szlovakia-romania-lassan-elszipkazhatja-a-magyar-munkaerot-1512435

A Híd közel a 10 százalékhoz, az SDKÚ és az MKP a parlamenten kívül

http://www.bumm.sk/belfold/2015/01/28/a-hid-kozel-a-10-szazalekhoz-az-sdku-es-az-mkp-a-parlamenten-kivul

A szlovákiai magyar pártokat is megosztja a népszavazás

http://kitekinto.hu/karpat-medence/2015/01/28/a_magyar_partokat_is_megosztja_a_nepszavazas/

Melegellenes népszavazás lesz Szlovákiában

http://444.hu/2015/01/28/melegellenes-nepszavazas-lesz-szlovakiaban/

Továbbra sem megy földgáz a magyar-szlovák vezetéken keresztül

http://www.napigazdasag.hu/cikk/34947/

Van egy hosszú és fontos csövünk, ami iszonyú nehezen akar működni

Elkészült a szlovák-magyar gázvezeték, csak az nem világos, hogy mikor lehet tényleg használni…

http://444.hu/2015/01/26/van-egy-hosszu-es-fontos-csovunk-ami-iszonyu-nehezen-akar-mukodni/

Orbán és Fico újabb magyar-szlovák vezetéket ad át

http://nol.hu/gazdasag/orban-es-fico-ujabb-magyar-szlovak-vezeteket-ad-at-1514277

Útikalauz az Ister-Granum Eurorégióban

Az Esztergom környéki, magyar és szlovák helyi borászatokról

http://www.stop.hu/kultura/utikalauz-az-ister-granum-euroregioban/1296257/

Szlovák tanító- és óvodapedagógus-képzés indul Esztergomban

http://www.csomor.hu/oldal/szlovak-tanito-es-ovodapedagogus-kepzes-indul-esztergomban/

Pilisi Kavalkád / Fánkfesztivál

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.358872697545046.78918.147596498672668&;type=3

Kürtös - Pilisszentlászlói Hírmondó / Trubnik

Önkormányzati támogatást nélkülöző, cenzúramentes havilap

https://www.facebook.com/pages/K%C3%BCrt%C3%B6s-Trubnik-Pilisszentl%C3%A1szl%C3%B3-Senv%C3%A1clav/914344848576031

Hárommilliárd forint adót csalt egy magyar-szlovák céghálózat

2015. január 26. - (mti)

Csaknem hárommilliárd forint adót igényelt vissza jogtalanul egy bűnszervezet, amely szlovák-magyar céghálózaton keresztül kereskedett legálisan és illegálisan elektronikai és háztartási gépekkel - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-vel. Tizenkét embert előzetes letartóztatásba helyeztek. A közlemény szerint a bűnszervezet a Magyarországon beszerzett termékeket papíron megutaztatta Szlovákiába. A szervezethez tartozó szlovák cég továbbadta az árut a szintén a körhöz tartozó magyar vállalkozásoknak. Így a közösségi értékesítés alapján egyrészt visszaigényelték az áfát, másrészt a papíron történt uniós beszerzés után már nem fizettek adót a láncolatban szereplő cégek. Mindeközben az áruk valójában Magyarországon maradtak, és főként internetes áruházakon keresztül forgalomba kerültek. A szervezet legális kereskedelmet is folytatott, így tudta leplezni illegális tevékenységét. A piaci ár alatti kínálatukkal óriási forgalmat bonyolítottak: csaknem 81 milliárd forint bevételre tettek szert - írták. A múlt héten három napon át háromszáz pénzügyi nyomozó, ötven adórevizor, hetven pénzügyőr, a Merkur bevetési egység tagjai és a NAV informatikai szakemberei dolgoztak száz helyszínen, a bűnszervezethez tartozó cégcsoport ügyvezetőinél, irodáiban és raktáraiban tartott házkutatásoknál és lefoglalásoknál. A lefoglalt több mint hatszáz zsáknyi könyvelési anyagot teherautóval szállították el a helyszínekről. A nyomozók eddig több mint egymilliárd forint értékben zárolták a gyanúsítottak és az érintett cégek ingatlanjait és bankszámláit, lefoglaltak készpénzt, gépjárműveket, ékszereket, értékes órákat. Az adórevizorok végrehajtás keretében további 1,8 milliárd forint értékben zároltak árukészletet a depókból. Az ügyben a NAV Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága folytat nyomozást bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt. A tájékoztatás szerint a pénzügyi nyomozók 26 gyanúsítottat hallgattak ki. A Csongrád Megyei Főügyészség hétfői közlése szerint 12 gyanúsítottat egy hónapra előzetes letartóztatásba helyeztek.

Andy Warhol Galéria Kassán

http://amikassa.sk/andy-warhol-galeria-kassan/

https://www.facebook.com/oslovma/posts/711123095653336

Medzilaborce - Andy Warhol Museum of the Modern Art

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.362197617212554.79593.147596498672668&;type=3

Újvidéki vérengzés (1942)

http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%9Ajvid%C3%A9ki_v%C3%A9rengz%C3%A9s_%281942%29

https://www.facebook.com/oslovma/posts/711107898988189

Hideg napok - „Ezt a szemetet le kell úsztatni…”

http://zaol.hu/hirek/ezt-a-szemetet-le-kell-usztatni-1601521

Fókuszban a magyar-szlovák katonai együttműködés

http://www.honvedelem.hu/cikk/48838

Az őshonos kisebbségekről beszélt egy szlovákiai EP-képviselő

Az EP állampolgári jogi, valamint bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottságának ülésén

http://www.hirado.hu/2015/01/21/az-oshonos-kisebbsegekrol-beszelt-egy-szlovakiai-ep-kepviselo/

Az EKK szlovák nyelvű egészségügyi menedzser képzése

http://semmelweis.hu/hirek/2015/01/21/a-masodik-evfolyam-is-diplomazott-az-ekk-szlovak-nyelvu-egeszsegugyi-menedzser-kepzesen/

Létezik-e egyáltalán tisztán magyar kultúra?

Kulturális bevándorlók: Én is jöttem, te is jöttél - „Az egynyelvű és egyszokású ország…” - Ezek szerint Petőfi szlovák, Koós Károly pedig német volna? - Az utóbbi évtizedek talán legjelentősebb és magyarul vitán felül a legszebben beszélő operaénekese, Melis György ugyan Szarvason született, de szlovák családba, csak ötéves korában kezdte beszélni a magyar nyelvet.

http://nol.hu/kultura/en-is-jottem-te-is-jottel-1510983

Milyen vér is folyik ereinkben?

Magyarország egyedül a magyaroké? - A mai magyarság mintegy 60 nép, népcsoport összeolvadása útján jött létre. A keveredés pozitív hatással volt fejlődésünkre…

http://nepszava.hu/cikk/1047537-milyen-ver-is-folyik-ereinkben/

„Nyilvánvaló, hogy a jelenkori magyarság őseit nem elsősorban az elő és ősmagyarok között kell keresnünk…”

http://www.tenyleg.com/index.php?action=recordView&;type=places&category_id=3115&id=806952

Ilyen a szlovákok barlangfürdője

http://termalonline.hu/termal-hirek/ilyen-szlovakok-barlangfurdoje

Polis-felmérés: Kiska a leghasznosabb szlovák politikus

http://www.bumm.sk/belfold/2015/01/25/polis-felmeres-kiska-a-leghasznosabb-szlovak-politikus

Az égből üzent - Szlovákia minden lakójáért imádkozik Ferenc pápa

2015. január 21. - (Új Szó)

Szlovákia minden lakójáért imádkozik Ferenc pápa. A katolikus egyházfő ezt repülőgépéről üzente Andrej Kiska államfőnek. A pápa a Fülöp-szigetekről hazatérőben repült át Szlovákia légterében. Szokás, hogy az egyházfő üzenetet küld azoknak az országoknak, amely felett elrepül. „Az országuk felett átrepülve a Fülöp-szigetekről a Vatikánba szívélyes üdvözletemet küldöm. Biztosíthatom, hogy imádkozom önért és Szlovákia népéért, Isten áldását és nyugalmat kérve” - üzente a pápa Kiskának. Ferenc pápa 14 óra 40 percen át repült Manilából a Vatikánba, út közben Kína, Oroszország, Fehéroroszország, Lengyelország, Szlovákia, Ausztria, Szlovénia és Olaszország légterét érintve.

Példamutató Magyarország és Szlovénia kapcsolata

2015. január 24. - (mti)

Magyarország és Szlovénia más országoknak, más népeknek is példát mutató módon tudta rendezni kapcsolatait, amelyek nemcsak problémamentesek, hanem kifejezetten jó perspektívával rendelkeznek - jelentette ki Kövér László a szlovéniai Lenartban szombaton, miután találkozott a szlovén nemzetgyűlés elnökével. Az Országgyűlés elnöke a Milan Brglezzel folytatott nem hivatalos megbeszélés után, a közös sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy fontos elem a múlttal való őszinte szembenézés, akárcsak a magyarországi szlovén és a szlovéniai magyar közösséggel való tisztességes bánásmód. „De kapcsolataink ennél sokkal többről szólnak” - mondta a házelnök, hozzátéve, a gazdasági infrastruktúra kiépítésében vannak olyan lehetőségek, amelyeket most kezdünk feltérképezni”. Kövér László azt ígérte vendéglátójának, parlamenti elnökként mindent elkövet azért, hogy az országgyűlési képviselőknek is fontos szerepük legyen a két ország közötti kapcsolatok szorosabbra fonásában. Milan Brglez emlékeztetett: a mostani találkozó annak kapcsán jöhetett létre, hogy közösen állítottak kopjafát és koszorúztak emléktáblát a Muravidékről a második világháborút követően az egykori jugoszláv hatóságok által internált közel 600 magyar emléke előtt tisztelegve. A második világháború után a magyar nemzeti közösség sokat szenvedett, miattuk is „emlékezni kell a múltra, de gondolni kell a jövőre is”. A szlovéniai magyarok és a magyarországi szlovének jelentik a kapcsolatot a két ország között, lehetővé teszik a jobb együttműködést és egymás kölcsönös megismerését - jelentette ki a szlovén parlament elnöke.

Kövér: Az anyanyelv és a kultúra támasz és menedék

http://inforadio.hu/hir/kulfold/hir-698061

„Láthatatlanná” tévő köpenyen dolgoznak szlovák tudósok

2015. január 22. - (mti)

A statikus mágneses térben láthatatlanná tévő köpenyen dolgoznak szlovák tudósok és amerikai kollégáik a NASA-nál, hogy a tárgyakat tökéletesen elrejthessék a mágnesesség elől - közölte Fedor Gömöry, a szlovák tudományos akadémia elektromérnöki intézetének munkatársa. A megszerzett tudás segítségével az űrbéli körülményeket lehet szimulálni. Ha elkészül a köpeny, megvizsgáljuk, hogy hat az emberekre és az állatokra a mágneses mező hiánya - magyarázta Gömöry. A mágneses mezőtől való védelem kutatásából származó ismeretek felhasználásának másik területe az építésnél használt vas rozsdásodásának csökkentése. „Elvben el lehet készteni azt a köpenyt, mely kizárja a mágneses teret, de egyelőre nem tökéletes a találmány, nincs még kész. A mágneses tér a nullához közelít, de még nem tökéletesen nulla” - tette hozzá.

Budapesten készül új filmjére Matt Damon

http://www.nlcafe.hu/sztarok/20150120/matt-damon-budapest-ijaszat/

Oldott, jó hangulatban vitáztak székelyföldi románok és magyarok a két nép nemzeti ünnepeiről

http://iszolnok.hu/2015/01/27/oldott-jo-hangulatban-vitaztak-szekelyfoldi-romanok-es-magyarok-a-ket-nep-nemzeti-unnepeirol/

Németország kiegészíti a német nyelven oktató romániai tanárok bérét

2015. január 20. - (mti)

A német állam hozzájárul 750 ezer euróval (240 millió forinttal) a német tannyelvű romániai iskolákban oktató tanárok béréhez - adta hírül kedden az Agerpres hírügynökség a Romániai Német Demokrata Fórum (FDGR) közleményére hivatkozva. A havi 50 és 100 euró közötti támogatást a német állam a brassói Saxonia Alapítványon keresztül folyósítja a német nyelven oktató mintegy háromszáz tanítónak és 450 tanárnak. A támogatás összegét az oktatók heti óraszáma alapján számolják ki, és évente két részletben fizetik. Az igénylőknek kérvényt kell benyújtaniuk a brassói alapítványhoz. Romániában akuttá vált a tanerőhiány a német tannyelvű iskolákban, mert a tanári diplomát szerző, németül is tudó fiatalok a tanárinál sokkal jobban fizetett állásokat találnak az üzleti szférában. Ezért nemcsak a német nyelv oktatását, hanem a matematika, fizika, kémia német nyelvű tanítását is nehéz biztosítani az iskolákban. Ezen a helyzeten kíván javítani a német állam a támogatással. Martin Bottesch, a Romániai Német Demokrata Fórum elnöke elmondta, a támogatással azt szeretnék elősegíteni, hogy a tanárok maradjanak az oktatásban. Hozzátette, hogy miközben egyre több gyermek iratkozik német nyelvű iskolába, egyre kevesebb a németül oktató tanár. A német szervezet vezetője azt is elmondta, hogy a támogatás egy kisebb részéből a németül oktató tanárok szakmai továbbképzését finanszírozzák. A német iskolák tanárhiányára Sorin Cimpeanu román oktatásügyi miniszter is kitért egy sajtótájékoztatón. A miniszter szerint Romániában 23 ezer diák tanul német nyelven, és miközben a falvakon és kisvárosokban német iskolákat kell bezárni, a nagyvárosokban egyre nagyobb az igény ezekre az oktatási intézményekre. A romániai német tannyelvű iskolákban kisebbségben vannak a német kisebbséghez tartozó tanulók a más nemzetiségűekhez képest. A két világháború között még 800 ezres lélekszámú romániai német közösség tömeges elvándorlása a kommunista diktatúra idején kezdődött, az 1989-es rendszerváltozás után pedig rohamosan felgyorsult. A 2011-es népszámláláskor 36 ezren vallották németnek magukat Romániában.

Roma gyerekek a szlovákiai magyar iskolákban

Nélkülük több gömöri magyar iskola már bezárt volna

http://ujszo.com/online/kozelet/2015/01/21/roma-gyerekek-a-magyar-iskolakban-fb

Orbánt kihagyták a regionális együttműködésből

http://nol.hu/kulfold/orbant-kihagytak-a-regionalis-egyuttmukodesbol-1512981

Szlovák lapok: „Orbán megmentette a magyarokat”

Elismerő hangvételű írások a magyar lakossági devizahitelek forintosításáról

http://mno.hu/gazdasag/szlovak-lapok-orban-megmentette-a-magyarokat-1268673

Csökkent a szlovák munkanélküliség

http://www.stop.hu/kulfold/csokkent-a-szlovak-munkanelkuliseg/1293400/

Szlovákia történetének legbiztonságosabb éve volt 2014

http://nol.hu/kulfold/szlovakia-tortenetenek-legbiztonsagosabb-eve-volt-2014-1510957

Rekordbírságot kapott egy szlovákiai Tesco

http://www.sztarklikk.hu/egyeb/sztarklikk-kozelet/153902/

Megérkezett az új amerikai nagykövet

http://index.hu/belfold/2015/01/19/megerkezett_az_uj_amerikai_nagykovet/

Magyar Sajtófotó Pályázat

A kiírásra 243 fotográfus összesen 7164 képpel nevezett

http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/beli_balazs_nyerte_a_magyar_sajtofoto_palyazat_nagydijat/2414206/

Szlovákiában káoszt okozott a havazás

http://www.sielok.hu/rovat/hirek/cikk/szlovakia-kaoszt-okozott-a-havazas/

Havazás

Dobogókő, Pécs, Győr, Galyatető, Veszprém

https://www.facebook.com/oslovma/posts/712661628832816

Árokba borult egy autó Pilisvörösvárnál, a sofőr meghalt

Összetört személyautó a Pilisvörösvárt Csobánkával összekötő út mellett. Az autó az árokba csapódást követően a tetejére borult, a sofőr a jármű alá került, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. - Fotó: Mihádák Zoltán (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/710604789038500

Hófesztivál a Mátrában

Tűzijáték és fáklyás síelők a mátraszentistváni Síparkban rendezett Hófesztiválon 2015. január 31-én. - Fotó: Komka Péter (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/716632331769079

Bemutatták az első hazai gyártású Mercedes-Benz CLA Shooting Brake modellt

A Mercedes-Benz kecskeméti gyárában bemutatták az első hazai gyártású CLA Shooting Brake modellt. - Fotó: Ujvári Sándor (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/710606219038357

Kilenc évvel ezelőtt zuhant le Hejcén a szlovák katonákat szállító repülőgép

http://www.honvedelem.hu/cikk/48802

Kiska a hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékezett

http://www.bumm.sk/belfold/2015/01/19/kiska-a-hejcei-legi-katasztrofa-aldozataira-emlekezett

A hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeznek

2015. január 12. - (mti-mh)

A kilenc évvel ezelőtti hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeznek ma a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen. 2006. január 19-én este zuhant le a Hejce fölött magasodó, több mint hétszáz méteres Borsó-hegyre a szlovák légierő AN 24-es csapatszállító repülőgépe, amely a koszovói békemisszióból vitte haza a szlovák békefenntartókat. A balesetben negyvenketten meghaltak. A szlovák államfő irodája által kiadott közlemény szerint a megemlékezésen részt vesz Andrej Kiska, Szlovákia köztársasági elnöke is. Koszorút helyez el az áldozatok emlékére Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke és Kun Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. A kassai repülőtér közelében, a leszállópályától alig harminc kilométerre történt a baleset. A repülőgépen utazó szlovák katonák közül csak egy élte túl a katasztrófát. A szerencsétlenség helyszínén obeliszket és negyvenkét kopjafát emeltek az áldozatok emlékére, Hejce központjában pedig emlékművet avattak. Az áldozatokról minden évben megemlékeznek Hejcén a családtagok, a katonatársak, a szlovák és a magyar honvédség vezetői, a mentésben részt vevők és a helybéliek.

Nem lett olcsóbb a kisebb parlament

http://hvg.hu/itthon/20150119_Nem_lett_olcsobb_a_kisebb_parlament/

A magyarországi németek elhurcolására emlékeztek Dunabogdányban

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/a-magyarorszagi-nemetek-elhurcolasara-emlekeztek-dunabogdanyban

„A családokon, a közösségeken és az államon múlik a nemzetiségek megmaradása”

2015. január 19. - (mti)

A német nyelvet továbbadó családokon, az intézményeket is fenntartó közösségeken és az ezeket támogató államon múlik a nemzetiségek, köztük a német nemzetiség megmaradása Magyarországon - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a magyarországi németek elhurcolásának és elűzésének emléknapja alkalmából. Soltész Miklós a budapesti Magyarországi Németek Házában a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és a Konrad Adenauer Alapítvány konferenciáján arról beszélt, hogy a magyar kormány számára nemcsak az fontos, hogy a Magyarországon élő nemzetiségek megőrizzék identitásukat, hanem az is, hogy legyen jövőjük. Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a nemzetiségi fiatalok feladata is, hogy megőrizzék identitásukat és ezzel összefüggésben utalt arra, hogy Magyarországon ma 278 német-magyar kétnyelvű óvoda, 291 német nemzetiségi általános iskola működik, utóbbiak közül 28 két tannyelvű, továbbá 21 német nemzetiségi középiskola is, amelyekből 11 két tannyelvű. Soltész Miklós szerint ha Európa békét akar, akkor annak az egyik fontos pillére a nemzetiségek megőrzése, ezért fontos Magyarország számára, hogy az itt élő 13 nemzetiségnek ne csak múltja és jelene, hanem jövője is legyen. Hartmut Koschyk, a német szövetségi kormány áttelepülőkért és nemzeti kisebbségekért felelős kormánybiztosa a magyarországi németek elhurcolására utalva azt hangoztatta, a megbékélés titka az emlékezés, mert az elszenvedett múlt felidézésével lehet a történteket feldolgozni, és az áldozatok is így kaphatják vissza méltóságukat. A kormánybiztos szerint a múlt feldolgozása azért is fontos, hogy abból a tanulságokat le lehessen vonni. Azt is mondta, ébereknek és érzékenyeknek kell lenni azért, hogy az intolerancia, a gyűlölet ne kaphasson újra teret. Arról is beszélt, az emberi jogok védelme azért is fontos, mert a diktatúrák kialakulása egy alattomos folyamat, amit időben észre kell venni. Hartmut Koschyk szerint akkor lehet jövője a kisebbségként élő nemzetiségeknek, ha nemcsak a jogi kereteket teremtik meg a számukra, hanem emellett megfelelő „társadalmi klímára” is szükség van, arra, hogy a többségi társadalom valóban elfogadja őket és értékként tekintsen rájuk, a kultúrájukra. Arról is beszélt, szerinte az Európai Unióban tovább kellene „koncepcionálisan” fejleszteni a kisebbségek védelmét és a lehetséges jogi keretekről is párbeszédet kellene folytatni. A kormánybiztos szerint Magyarország a területén élő 13 nemzetiség számára olyan intézményes kereteket alakított ki, ami Európában példaértékű lehet. Jelzésértékűnek nevezte azt is, hogy megemelték a nemzetiségek költségvetését. Hartmut Koschyk Soltész Miklóssal egyetértve arra is felhívta a figyelmet, hogy a közösségerősítő rendszereket tovább kell erősíteni annak érdekében, hogy a nemzetiségi fiatalok is kialakíthassák saját közösségeiket. Az Országgyűlés 2013. decemberében nyilvánította a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapjává január 19-ét, arra emlékezve, hogy 1946-ban ezen a napon hagyta el Magyarországot az elüldözött német lakosokat szállító első vonatszerelvény. Az Országgyűlés határozatában hangsúlyozta, tisztelettel adózik mindazok emléke előtt, akiket a második világháború után a kollektív bűnösség igaztalan vádja és elve alapján üldöztek és hurcoltak el.

XVIII. Felvidéki Magyar Bál Libádon

A meghívott vendégek között számos politikus és közéleti személyiség is szerepelt. A rendezvény fővédnöke a korábbi évekhez hasonlóan Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke volt.

http://www.hirek.sk/szines/20150118172041/XVIII-Felvideki-Magyar-Bal-Libadon.html

Megéri a szlovákoknak szomszédban vásárolni

http://www.logisztikama.hu/2015/01/megeri-a-szlovakoknak-szomszedban-vasarolni/

A gyenge forint ismét élénkíti a bevásárlóturizmust

Főleg Szlovákiából jönnek át vásárolni Magyarországra, az osztrák határ mentén kevésbé érzékelhető a forgalom növekedése…

http://hir.ma/gazdasag/a-gyenge-forint-ismet-elenkiti-a-bevasarloturizmust/475606

Fico Ukrajnába megy, Porosenkóval is találkozik

http://www.bumm.sk/belfold/2015/01/26/fico-ukrajnaba-megy-porosenkoval-is-talalkozik

Prága 66 millió koronát különített el a világban élő csehek hazatelepítésére

2015. január 15. - (mti)

A cseh kormány egyelőre 66 millió koronát (mintegy 750 millió forint) különített el a világban élő csehek esetleges hazatelepítésére. A pénzt a belügyminisztérium kapja meg, s az összeget alapvetően az Ukrajnában élő volinyi csehek hazatelepítésének beindítására fogják felhasználni - közölte Jiři Korbel, a belügyminisztérium szóvivője csütörtökön Prágában. A világ bármely pontján élő csehek hazatelepítési programját decemberben fogadta el a cseh kormány. A belügyi és a külügyi tárca annak kapcsán dolgozta ki az intézkedéscsomagot, hogy az Ukrajnában élő volinyi csehek egy csoportja - mintegy négyszáz személy - az ottani háborús helyzet miatt azzal a kéréssel fordult a cseh kormányhoz, hogy támogassa visszatelepülésüket őseik hazájába. A cseh állam „indokolt esetekben és egyéni elbírálás alapján” a hazatelepülő cseh származású személyeknek legfeljebb egy évig ingyenes szállást biztosítana, a 18 éven felüli személyek 50 ezer (565 ezer forint), a 18 éven aluliak pedig 20 ezer koronás (226 ezer forint) egyszeri támogatást kapnának. Továbbá segítséget nyújtana a hazatelepüléshez, a tartós lakhely, illetve munkahely megszerzéséhez. A tervezet néhány más támogatással - például az érintettek egészségbiztosításának a fedezésével - is számol. A költségeket a belügyminisztérium biztosítaná. A támogatás odaítéléséről a belügyminiszter fog dönteni, a kérelmező társadalmi és szociális helyzete alapján. Automatikus jogosultság nem lesz. „A program a világ bármelyik országában élő összes csehet vagy cseh származású személyt érinti, nem csak a volinyi csehekre vonatkozik” - mondta Milan Chovanec belügyminiszter. A belügyi tárca közleménye előtt Bohuslav Sobotka miniszterelnök Prágában újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy a kérdést a szerdai kormányülésen megvitatták. „Döntés született az első pénzösszeg elkülönítéséről, amely az ukrajnai csehek hazatelepítését fogja segíteni” - jelentette ki Sobotka. Hozzátette, hogy az összeg a kormány tartalékalapjából származik. A belügyminisztérium szerint ez az összeg lényegében azokat a kiadásokat fogja fedezni, amelyeket a volinyi csehek hazatelepítésével kapcsolatban a kezdetben kell megtenni, tehát a tanácsadás, valamint a különféle iratok elintézésének, beszerzésének a költségeit. A tárca becslése szerint ezek a költségek egy személyre akár mintegy 188 ezer koronára is (2,1 millió forint) rúghatnak.

Naplemente a Kis-Balatonnál

a Kányavári szigetnél, Balatonmagyaród közelében - Fotó: Varga György (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/708122972620015

Időjárás - Kis-Balaton

Szürke gémek és nagy kócsagok a befagyott Zala folyó torkolatánál a Kis-Balatonnál, Zalavár közelében. - Fotó: Varga György (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/photos/a.165789530186698.33779.147596498672668/704686879630291/?type=1&;relevant_count=1

Jégzajlás a Tiszán

Jégzajlás a Tiszán Vásárosnamény határában - Fotó: Balázs Attila (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/photos/a.165789530186698.33779.147596498672668/704688346296811/?type=1&;relevant_count=1

Lenyűgöző revü Pozsonyból

http://www.vjm.hu/kultura/ezt-latni-kell-lenyugozo-revu-pozsonybol/15324/

A szláv nyelvek közül a szlovák az, amelyik az összes többihez a legközelebb áll

A szlovákot szokták „a szláv eszperantónak” is nevezni. Természetesen ez nem arra utal, hogy a szlovák mesterséges nyelv lenne. Ha valaki csak egy szláv nyelvet akar megtanulni, akkor a szlovákot ajánlhatjuk neki. Legalábbis ha a tanulás célja az, hogy megismerje a szláv nyelveket általában, és hogy a többi szláv nyelvből is minél többet értsen.

http://www.nyest.hu/hirek/szlovak-elcsehesedett-szloven

A szláv eszperantó

http://nol.hu/archivum/archiv-495242-294433

B fokozatú készültséget rendelt el a belügyminiszter

Magyarország közvetlen terrorfenyegetettsége nem emelkedett.

http://www.origo.hu/itthon/20150116-b-fokozatu-keszultseget-rendelt-el-a-belugyminiszter.html

A „magányos farkasok” potenciális terrorakcióira figyelmeztet a szlovák titkosszolgálat

Minimális a kockázat, de nem zárható ki teljesen

http://www.bumm.sk/belfold/2015/01/14/a-maganyos-farkasok-potencialis-terrorakcioira-figyelmeztet-a-szlovak-titkosszolgalat

Csodaszép szlovák és magyar modellek

Izgalmas divatfotókat közölt a szlovák weblap

http://vilagszam.hu/cikkek/izgalmas-divatfotokat-kozolt-a-szlovak-weblap-a-legjobb-magyar-fotosok-munkaja-vilagszinvonalu.html/8544

Módna bielizeň u naších susedov

http://www.fashionandtravel.sk/cikkek/modna-bielizec-u-nalich-susedov--krasky-otarili-nielen-fotografa.html/382

Növekszik a vízzel elöntött földterület

http://www.agroforum.hu/hirek/novekszik-vizzel-elontott-foldterulet-kozep-tisza-videken

Békés megye minden térségében megjelent a belvíz

http://csabaimerleg.hu/index.php?page=hir&;hir_id=10009

Békéscsaba - Citromszüret hóesésben

Zelenyánszki János harminc évvel ezelőtt vásárolta pár száz forintért az akkor még kicsi szobanövényt…

http://csabaimerleg.hu/index.php?page=hir&;hir_id=9992

Milyó Pál békéscsabai fotói

http://csabaimerleg.hu/index.php?page=hir&;hir_id=9944

Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetésben részesült a Munkácsy Mihály Múzeum

http://www.munkacsy.hu/index.fcgi?rx=&;item=&nyelv=hu&menuparam3=144&menuparam_6=995&type=6

Slovak Press Photo kiállítás Békéscsabán

2015. január 21. - (Vándor Andrea - csabaimerleg.hu)

A Szlovák Kultúra Házában nyitotta meg szerdán délután kapuit a Slovak Press Photo, azaz a szlovákiai riportfotó első országos versenyének válogatott versenymunkáiból rendezett kiállítás a Budapesti Szlovák Intézet, valamint a Szlovák Köztársaság Békéscsabai Főkonzulátusa szervezésében. Lászik Mihály házigazdaként a Csabai Szlovákok Szervezete nevében köszöntötte a megjelenteket felidézve diákkori kedvenc időtöltését, a fotózást. Felhívta a figyelmet a fényképezés nagyszerűségére is, hisz a fotó mindig az adott pillanat hangulatát örökíti meg. Hushegyi Gábor, a Budapesti Szlovák Intézet igazgatója megnyitójában a világot bejárt kiállításról elmondta, hogy a válogatott anyag a 2012-es, első országos szlovákiai sajtófotó verseny díjazott alkotásait vonultatja fel. Az anyagot 130 fotós 1500 alkotásából válogatta a neves összetételű nemzetközi zsűri, amelynek elnöke Marián Pauer volt, tagjai közt pedig ott találjuk az elismert kiváló magyar fotóst, Korniss Pétert, Alan Hyžát, az azóta elhunyt Huszár Tibort (†) és Karol Kállayt (†) Szlovákiából. A tavalyi budapesti kiállítás után most Békéscsabán is látható a kollekció, amelyet több magyarországi városban is ki szeretnének állítani. A tárlatmegnyitót megtisztelte jelenlétével Štefan Daňo főkonzul és Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke is. A remek fotókat 2015. február 17-ig láthatják az érdeklődők a Szlovák Kultúra Házában.

Újévi népszokások a csabai szlovákság körében

http://csabaimerleg.hu/index.php?page=hir&;hir_id=9831

Békéscsaba - Megalakult a Jaminai Településrészi Önkormányzat

A Jaminai Közösségi Házban tartotta alakuló ülését a Jaminai Településrészi Önkormányzat 2015. január 13-án. A Dr. Csicsely Ilona önkormányzati képviselő elnökletével működő részönkormányzati testület tagja Zelenyánszkiné Dr. Fábián Ágnes tanácsnok, Kutyej Pál képviselő, Szabó József és Ilyés Gábor erzsébethelyi lakosok. A településrészi önkormányzat Kutyej Pált választotta elnökhelyettesévé, valamint elfogadta saját működési szabályzatát. Az ülésen a részönkormányzat tagjai felvetették, hogy szeretnének több közösségépítő rendezvényt szervezni a városrészben élőknek, és aktív kapcsolatot kívánnak ápolni a jaminai civil szervezetekkel és vállalkozásokkal. (bekescsaba.hu)

3 bűbájos üdülőhely Szlovákiában

http://www.life.hu/lifeutazas/20150114-teli-varazslat-a-szomszedban-3-bubajos-udulohely-szlovakiaban.html

Magyarországi vendégcsalogatók a szlovák sajtóban

2015. január 14. - (Objektív Hírügynökség)

A kelet-közép-európai régió kiemelten fontos Magyarország számára turisztikai szempontból, ezért is számít nagyon jó hírnek, hogy 2014 első 11 hónapjában 17,1 százalékkal nőtt a Szlovákiából érkezők száma, a szlovák vendégek közel 320 ezer vendégéjszakát töltöttek el kereskedelmi szálláshelyeinken - tudatta az Objektív Hírügynökséggel az MT Zrt. A növekedés folytatásának érdekében a Magyar Turizmus Zrt. szlovák külképviselete továbbra is hazánk népszerűsítésén dolgozik. Decemberben is vonzó turisztikai úti célként mutatkozott be Magyarország több szlovák médiumban a külképviselet szakmai tanácsainak köszönhetően. Miskolctapolcára invitáló cikkével hazánk a dromedar.sk szlovák utazási portál 2014 legolvasottabb témáit bemutató listájának élére került. A cestovanie.sk utazási portál a világ legbarátságosabb városai közé sorolta fővárosunkat. A budapesti karácsonyi vásár a leghangulatosabbak között szerepelt a Rytmus života (Az élet ritmusa) című hetilapban és a femme.sk online magazinban is. A legnézettebb szlovák kereskedelmi televízió, a Markíza esti fő hírműsorában külön riport is elhangzott Budapestről. Ezek a megjelenések elsősorban a magyar gasztronómiai élményt hangsúlyozták. A zdravie.sk egészség- és életmódportálon és a woman.sk női weboldalon intenzív kampány csalogatta a szlovák turistákat Hajdúszoboszlóra, a femme.sk pedig Békéscsabát is látogatásra érdemesnek tartotta. A gastroweb.sk szakmai gasztronómiai portálja is az MT Zrt. szlovák képviseletének hírlevele alapján mutatta be a decemberi újdonságokat. Magyarország turizmusának pozitív szlovák médiavisszhangja és az aktuális szlovák vendégstatisztikák kiemelkedő eredményei bizonyítják a szlovák küldőpiac meghatározó szerepét és további kihasználásra váró potenciálját a magyar beutazó turizmusban.

Házi pálinkafőzés - Máris letelik a fontos határidő

http://csabaimerleg.hu/index.php?page=hir&;hir_id=9815

Orbán: A holokauszt a magyar nemzet tragédiája

http://www.atv.hu/belfold/20150126-orban-a-holokauszt-a-magyar-nemzet-tragediaja

Törölni kell a Kuruc.info holokauszttagadó cikkét

Magyar bíróság most első alkalommal rendelte el internetes tartalom hozzáférhetetlenné tételét.

http://hvg.hu/itthon/20150114_Torolni_kell_a_Kurucinfo_holokauszttagad

Állami támogatással növelné a belföldi üdülést Szlovákia

http://www.napigazdasag.hu/cikk/33205/

Rekordévet zárt a szlovák Kia

http://www.napigazdasag.hu/cikk/33226/

2020-ra meghaladhatja a szlovák életszínvonal a csehországit

http://www.stop.hu/kulfold/2020-ra-meghaladhatja-a-szlovak-eletszinvonal-a-csehorszagit/1291733/

Sergej Chelemendik terjedelmes írása a magyarokról

Orbán a nagyhatalmakkal szembefordulva, avagy útban a háború felé?

http://www.felvidek.ma/kitekinto/karpat-medence/51129-chelemendik-orban-a-nagyhatalmakkal-szembefordulva-avagy-utban-a-haboru-fele

Áder vagy Lajčák még ENSZ-főtitkár is lehet

http://ujszo.com/online/kozelet/2015/01/12/ader-vagy-lajcak-meg-ensz-fotitkar-is-lehet

Lanyhult Szlovákiában a számlalottó iránti érdeklődés

http://www.bumm.sk/belfold/2015/01/13/lanyhult-szlovakiaban-a-szamlalotto-iranti-erdeklodes

Egymillió szavazóval szűkült a Fidesz tábora

http://www.bumm.sk/kulfold/2015/01/13/felmeres-egymillio-szavazoval-szukult-a-fidesz-tabora

Postabélyegen a gömöri Tádzs Mahal

A Szlovák Posta Rt. idei első új postabélyegén a krasznahorkaváraljai Andrássy-mauzóleum szerepel…

http://www.bumm.sk/regio/2015/01/13/postabelyegen-a-gomori-tadzs-mahal

Rímes történet - a magyar kiadók nehéz élete

2015. január 12. - (Veres István - Új Szó)

Szemelvényeket kell lefordítani a kiadásra váró magyar irodalmi művekből, ha támogatást szeretne kapni a kiadó. Verset, prózát egyaránt le kell tenni a szlovák hivatalnokok asztalára, hogy bölcsebben dönthessenek. Értelme nincs, viszont kötelező megcsinálni. A kormányhivatal újonnan azt kéri a kisebbségi nyelvű irodalmi művek kiadására pályázatot benyújtó kiadóktól, hogy mellékeljenek a pályázati kérvényhez szabad fordításban 2-2 verset, illetve prózánál 2-2 oldalnyi szöveget a kéziratból. A kormányhivataltól megtudtuk, azt szeretnék, ha a kisebbségi nyelveket nem beszélő illetékesek ennek alapján meg tudnák ítélni, alkalmas-e megjelenésre a kézirat. Mészáros Tünde műfordító, az egyszeri kiadványokkal foglalkozó bizottság leköszönő tagja képtelenségnek tartja az új szabályt. „Hogy ilyen szempontból megítélhető legyen a beadvány, ahhoz műfordítás kellene, és ugyebár nem a szlovák nyelvre való műfordítás a kérvényezők profilja” - figyelmeztet. A pályázatokban részletes ismertető van a művekről, a célközönségükről és egyéb részletekről, tette hozzá lapunk kérdésére. A bizottság szlovák tagjai egyébként főleg hivatalnokok, jogászok és közgazdászok. Szakmabeli egy van köztük, Radoslav Matejov, a Knižná revue szlovák irodalmi lap főszerkesztője. „Ennek az egy embernek a kedvéért kellene a sok száz pályaműből két-két oldalakat szlovákra fordítani?” - teszi fel a kérdést Mészáros Tünde. A beérkező több száz pályázat ráadásul fel van osztva a bizottsági tagok között, mindegyiket ketten bírálják el. Tehát a pályázatok számától függően egy-egy tag körülbelül ötven-hetven pályázatot lát. És ezért kellene lefordítani mindet. Ha a kormányhivatal szeretne képet kapni a beérkező kéziratok irodalmi minőségéről, más módszerhez kellene folyamodnia, jegyezte meg kérdésünkre Albert Marenčin, a Marenčin PT kiadó igazgatója. „Fizessenek meg egy műfordítót. Ha ugyanis rossz fordítás alapján fognak dönteni, az rosszabb, mintha csak úgy ráböknének a projektekre, mondván, ezt támogatjuk, ezt meg nem” - nyilatkozta. A kiadók nem tudnak mit kezdeni a feladattal, ugyanis nem szokás hasonló „szabad fordításokat” készíteni. „Dobjuk be a google-fordítóba, vagy mit csináljunk?” - jegyezte meg az egyik pályázó, neve elhallgatását kérve. Néhányan azok közül a pályázók közül, akik még nem fordíttatták le a kívánt részleteket, valószínűleg rohammunkában megteszik, a pályázatok leadási határideje ugyanis január 19-e, vagyis jövő hétfő.

Százhatvannyolc éve született Mikszáth Kálmán

http://csabaimerleg.hu/index.php?page=hir&;hir_id=9825

Mikszáth Kálmánra emlékeztek

Nógrád megyében, Budapesten és Szlovákiában

http://www.stop.hu/kultura/mikszath-kalmanra-emlekeznek/1291085/

Kálmán Mikszáth právom náleží aj Slovákom

Významný maďarský spisovateľ so slovenskými evanjelickými koreňmi - Sklabinský rodák, strojca pamätníka statočným Polovcom a slovenským kmotrom

http://www.oslovma.hu/index.php/hu/archiv/186-archiv-literatura-archiv-literatura/778-kalman-mikszath-pravom-nalei-aj-slovakom

Nem lehet nem szeretni - Mikszáthot nem felejtik el a jó palócok

http://www.oslovma.hu/index.php/en/archiv/190-archiv-magyarul-archiv-magyarul/777-mikszathot-nem-felejtik-el-a-jo-palocok

Sztakó Zsolt: Mikszáth-levelek - „Lelkemnek kedves, jó palócok, tót atyafiaim!”

http://felvidek.ma/nezopont/publicisztika/48214-sztako-zsolt-mikszath-levelek-vi

Egyedül Szlovákia pályázik a 2019-es jégkorong-vb rendezésére

http://sportmenu.net/egyedul-szlovakia-palyazik-2019-es-jegkorong-vb-rendezesere/

Magyarság-ösztöndíj

A Rákóczi Szövetség az idén is meghirdeti a beiratkozási ösztöndíjpályázatot

http://www.mon.hu/a-rakoczi-szovetseg-az-iden-is-meghirdeti-a-beiratkozasi-osztondijpalyazatot/2738750

Elhunyt Hankiss Elemér

http://www.bumm.sk/kultura/2015/01/11/elhunyt-hankiss-elemer

Meghalt Buzánszky, távozott az Aranycsapat

http://ujszo.com/online/sport/2015/01/11/meghalt-buzanszky-tavozott-az-aranycsapat

Ügyintézés anyanyelven

http://www.jogiforum.hu/hirek/33089

Civilek fordítják a törvényeket

http://magyarhirlap.hu/cikk/14001/Civilek_forditjak_a_torvenyeket

Szlovákiából rendelünk majd vasárnapra online

http://nol.hu/gazdasag/szlovakiabol-rendelunk-majd-vasarnapra-online-1508503

Mától visszakaphatja elveszített szlovák állampolgárságát az érintettek egy része

http://hvg.hu/vilag/20150202_Matol_visszakaphatja_elveszitett_szlovak

Februártól kaphatják elveszített állampolgárságukat vissza a szlovákok

http://www.hirado.hu/2015/01/14/februartol-kaphatjak-elveszitett-allampolgarsagukat-vissza-a-szlovakok

Kettős állampolgárság a környező országokban

Néhol szankcionálják, máshol engedik…

http://www.jogiforum.hu/hirek/33068

Az MSZP Szlovákiába is elküldené tárgyalni Orbánt

http://www.bumm.sk/kulfold/2015/01/07/az-mszp-szlovakiaba-is-elkuldene-targyalni-orbant

Magyarország vállalta át annak a felelősségét, hogy megtanítsa románul a székelyeket

http://webradio.hu/hirek/kulfold/kronika_magyarorszag_vallalta_at_annak_a_felelosseget_hogy_megtanitsa_romanul_a_szekelyeket

Melyek a legfontosabb nyelvek?

A könyvfordítások alapján a magyar erősen kötődik a némethez és az angolhoz, gyengébben az oroszhoz - ezeken kívül pedig a románhoz, a szlovákhoz, a csehhez, a szerb-horváthoz és az eszperantóhoz.

http://www.nyest.hu/hirek/melyek-a-legfontosabb-nyelvek

Kihelyezték az első cirill betűs helységnévtáblákat Horvátországban

http://gondola.hu/hirek/169563-Cirill_betus_helysegnevtablak_Horvatorszagban.html

Putyin február 17-én jön Budapestre

http://index.hu/belfold/2015/01/21/putyin_februar_17-en_jon_budapestre/

Vadászat kettős állampolgárokra

http://www.felvidek.ma/nezopont/velemeny/51022-vadaszat-kettos-allampolgarokra

Ortodox karácsony Szentendrén

Vojiszláv Gálity szentendrei parókus tölgyfaágat szentel a szerb ortodox karácsony előestéjén rendezett karácsonyi ünnepségen a Görögkeleti Püspöki Főszékesegyház parókiáján, Szentendrén 2015. január 6-án. - Fotó: Kovács Tamás (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/photos/a.165789530186698.33779.147596498672668/703761839722795/?type=1&;relevant_count=1

Jegesedés miatt leállt a balatoni komp

Komp várakozik az eljegesedett szántódi kikötőben. A Balaton jegesedése miatt nem jár a komp Szántód és Tihany között. Az intézkedés ideiglenes, amint az időjárási, illetve jégviszonyok lehetővé teszik, a járatok újra elindulnak. - Fotó: Varga György (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/703763763055936

Az Európai Bizottság nem ellenzi, hogy a szlovák kormány segítséget nyújtson a Duslonak

http://webradio.hu/hirek/gazdasag/az_europai_bizottsag_nem_ellenzi_hogy_a_szlovak_kormany_segitseget_nyujtson_a_duslonak

Kiürül a pozsonyi „tévétorony”

http://ujszo.com/online/kozelet/2015/01/06/kiurul-a-tevetorony

Soltész Miklós és Hollerné Racskó Erzsébet sajtótájékoztatója

Kétmilliárd forinttal nőtt a nemzetiségek támogatása

2015. január 14. - (mti)

Kétmilliárd forinttal több támogatás jut az idén a tizenhárom hazai nemzetiségnek, mint 2014-ben - erről az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára beszélt szerdán budapesti sajtótájékoztatón. Soltész Miklós, miután megbeszélést folytatott a nemzetiségek országos önkormányzatainak vezetőivel, újságíróknak azt mondta, hogy az Országgyűlés döntésének eredményeképpen a nemzetiségeknek 2015-ben adott támogatás kétmilliárd forinttal növekedett. Az államtitkár ezt óriási eredményként és sikerként értékelte, és azt mondta: bízik abban, hogy a nemzetiségek élnek majd a plusztámogatással. Soltész Miklós ezzel kapcsolatban kiemelte a nemzetiségi szószólók munkáját. Közölte, a megbeszélésen kiemelten a nemzetiségi nyelv megőrzése érdekében tett törekvésekről, és ehhez kapcsolódóan az oktatás és a nevelés területén végzett közös munkáról és a támogatási rendszerről esett szó. Soltész Miklós elmondta, négy pályázatot hirdettek meg a nemzetiségeknek. A nemzetiségi civil szervezetek és kulturális rendezvények támogatására kiírt pályázatok keretösszege 110-110 millió forint. Nyelvi táborok megszervezésére 90 millió, a nemzetiségi iskolák pedagógusainak továbbképzésére 10 millió forintos pályázatot írtak ki. Közölte, ezekre január 29-ig lehet pályázni.

https://www.youtube.com/watch?v=lMK9m6dC1UY

Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat és az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a találkozó azt jelzi: az államtitkárság nyitott arra, hogy folytatódjon az „eredményes együttműködés”. Közölte, a nemzetiségi szószólóknak és az általuk alkotott parlamenti bizottságnak kulcsszerepe volt abban, hogy elérték a plusztámogatást. Hollerné Racskó Erzsébet azt mondta, úgy értékelik: a testület további fórum arra, hogy érdekeiket megpróbálják érvényesíteni már a törvény előkészítésének szakaszában. Az Országos Szlovák Önkormányzat és az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetségének elnöke közölte azt is, hogy a nemzetiségi országos önkormányzatok vezetőivel közös kezdeményezéssel éltek a közmédia nemzetiségi műsorkészítésével kapcsolatban. A „közmédiában tervezett átalakítások” arra ösztönözték a nemzetiségi vezetőket, hogy megkeressék a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezetését - mondta. Hollerné Racskó Erzsébet közölte, várhatóan a napokban találkoznak az MTVA vezérigazgatójával, Szabó László Zsolttal. Ekkor lehetőségük lesz elmondani az aggályaikat - jegyezte meg. Elmondta azt is, megkeresik a nemzetiségek jogaiért felelős ombudsmanhelyettest és felkérik arra, hogy soron kívül tekintse át a közmédiában a nemzetiségi műsorkészítést.

Kétmilliárd forinttal több támogatást kapnak a hazai nemzetiségek a központi költségvetésből

https://www.facebook.com/slovaci.hu/posts/748823901862342

Nemzetiségi támogatások - Tájékoztató nap

2015. január 12. - (emet.gov.hu)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/707355042696808

Tájékoztató napot tartott az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a Nemzetiségi támogatások keretében. A rendezvényen az érdeklődők megismerkedhettek a sikeres pályázat benyújtásának követelményeivel, illetve feltehették kérdéseiket is. Az eseményen Bene Dániel főigazgató köszöntötte a megjelenteket és kiemelte a nemzetiségek növekvő szerepét. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében Paulik Antal főosztályvezető a támogatásokat érintő változásokat hangsúlyozta. Munkatársaink - Sujtó Krisztina, Oláh István, Lukách Krisztina, Császár-Varga Dóra és Kovács László - segítségével a rendezvény résztvevői megismerhették a 2014. évi pályázatokhoz képest történt változásokat és a pályázat benyújtásának gyakorlati elemeit: a pályázói felületet, kategóriákat, a pályázat benyújtásának módját, valamint a pályázat költségvetésének elkészítését. - A pályázatok benyújtásának határideje: 2015. január 29.

A programról:

http://www.emet.gov.hu/hatter_1/nemzetisegi_tamogatasok/

Előadások:

https://www.youtube.com/watch?v=WDi0p7Wk8ks&;feature=youtu.be

Felhívás (NEMZ-KUL-15):

http://www.emet.gov.hu/felhivasok/nemzetisegi_tamogatasok15/

Felhívás (NEMZ-CISZ-15):

http://www.emet.gov.hu/felhivasok/nemzetisegi_tamogatasok16/

Felhívás (NEMZ-TAB-15):

http://www.emet.gov.hu/felhivasok/nemzetisegi_tamogatasok14/

Felhívás (EGYH-PED-15):

http://www.emet.gov.hu/felhivasok/nemzetisegi_tamogatasok13/

Hiánypótló tananyagok készültek a német nemzetiségi oktatáshoz

2015. január 13. - (mti)

Hiánypótló tananyagok és taneszközök készültek a német nemzetiségi oktatáshoz és neveléshez, a nyelvkönyvek, munkafüzetek és egyebek mellett digitális anyagok összeállításáról szóló projekt záróeseményét kedden tartották a baranyai megyeszékhelyen. Englenderné Hock Ibolya, a Koch Valéria Iskolaközpont igazgatója az MTI-nek elmondta: a mintegy 200 millió forint európai uniós pályázati támogatásból finanszírozott fejlesztésnek köszönhetően ősztől a német nemzetiségi oktatási és nevelési intézmények úgy tudnak megfelelni az új kerettantervnek, hogy a nevelőknek és a pedagógusoknak otthon, egyénileg kellene tananyagokat készíteniük. Korábban ugyanis erre kényszerültek. Hozzátette: a projekt másik nagy előnye, hogy az érdekes, modern tananyagok megkönnyítik az ismeretek megszerzését a német nemzetiségi nevelésben, oktatásban érintett több mint félezer hazai intézménybe járó gyerekeknek. A több mint hatvan új, illetve átdolgozott tananyag között van némettankönyv kétnyelvű, valamint nyelvoktató iskoláknak, irodalom- és földrajztankönyv, drámapedagógiai oktatást segítő tananyag, német földrajz-, történelem-, irodalom-, valamint hon- és népismereti atlasz, óvodai nevelést segítő CD és fogalomgyűjtemény. Mindez a köznevelésben tanító, dolgozó óvónők, pedagógusok és mások mellett a Pécsi Tudományegyetem oktatóinak munkáját dicséri - emelte ki. Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke az új tananyagok készítését a magyarországi német iskolaügy eddigi legnagyobb szellemi befektetésének nevezte. Örömének adott hangot, hogy emellett infrastrukturális beruházások is segítik az oktatást. Példaként hozta fel a Koch Valéria Iskolaközpontot, ahol a közelmúltban mintegy 600 millió forint értékű fejlesztést valósítottak meg.

„A nemzet erejét gyarapítják nemzetiségeink”

2014. január 11. - (mti)

A Magyarországon élő kisebbségek nemzetünk erejét gyarapítják, a németség munkája pedig mind az ország falvain és városain, mind az elért eredményekben megmutatkozik - mondta Áder János államfő vásárnap Budapesten. A köztársasági elnök a magyarországi német önkormányzatok napja alkalmából rendezett gálaműsoron elmondott beszédében kijelentette: „Magyarország ezeréves történelme során számtalanszor bebizonyosodott, hogy a nemzetiségi kisebbségek tagjaiban olyan magyar hazafiakat tisztelhetünk, akik közös értékeinket, kultúránkat, nyelvünket, sokszínűségében is egységes nemzetünk erejét gyarapítják”. Az évszázadok óta a legnagyobb nemzetiségek közé tartozó németek alkotóerejének és szorgalmának eredménye falvainkon, városainkon, de kiemelkedő szellemi és sporteredményeinkben is megmutatkozik - fűzte hozzá az államfő. Áder János Szent Istvánnak fiához, Imre herceghez írt intelmeit idézve kijelentette: az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő. Mint fogalmazott, az ide érkező nemzetiségek tagjai hűséggel és odaadással viszonozták gyámolításukat. A németség magyar hazafiként harcolt a polgárosodásért vívott szabadságküzdelmekben - folytatta -, és rájuk mindig számíthatott Magyarország az országépítésben, de az ország XXI. századi polgárosodásának előmozdításában is. Hozzájuk azonban a XX. században „bűnösen hűtlennek bizonyult hazájuk politikai vezetése” - idézte fel az államfő a II. világháborút követő kitelepítéseket. A kollektív bűnösség vádjáról szólva gy fogalmazott: az nem a hazai németség szégyene, hanem a politikai vezetőké, akik ezzel újabb fájdalmas sebet ütöttek saját nemzetükön. Mindezek miatt Áder János szerint olyan országot kell létrehozni, amelyben megkérdőjelezhetetlen érték az emberi és polgári jogok érvényesülése. Emlékeztetett: a huszonöt évvel ezelőtti szabadságküzdelmekkel mind a német, mind az európai újraegyesítést elősegítette Magyarország. Felidézte azt is: az Országgyűlés három éve január 19-ét a hazai németek kitelepítésének emléknapjává nyilvánította. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata tizenkilencedik alkalommal rendezte meg gálaestjét a német önkormányzatok napja alkalmából.

Az Országos Szlovák Önkormányzat három új képviselője

2014. december 19. - (mti)

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) Klauszné Fuzik Mária Ildikónak adta ki az Országos Szlovák Önkormányzatban a Fuzik János, Glückné Salgai Szilvia Katalinnak az Andó György, Horváth Endrének a Medvegy Pálné lemondása miatt megüresedő mandátumot. Az Országos Szlovák Önkormányzat 2014. november 5-én alakult meg, az önkormányzat 16 tagja a Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniója-Szövetsége, Magyarországi Szlovákok Szövetsége Közhasznú Szervezet közös listájáról szerzett mandátumot, 7 pedig az Identita Szlovák Egyesület listájáról. A nemzetiségi választáson az Identita Szlovák Egyesület listájáról szerzett mandátumot Fuzik János, a testület korábbi elnöke is, aki április óta nemzetiségi szószóló is, és mivel a két tisztség összeférhetetlen, ezért már az alakuló ülésen lemondott mandátumáról. Ugyancsak lemondott mandátumáról Andó György és Medvegy Pálné is. A nemzetiségek jogairól szóló törvény szerint az országos listán mandátumhoz jutott nemzetiségi önkormányzati képviselő megbízatásának megszűnése esetén a mandátumot - a listán eredetileg is szereplő jelöltek közül - a listát állító nemzetiségi szervezet által megnevezett, ennek hiányában a listán soron következő jelölt szerzi meg. Az NVB az Identita Szlovák Egyesület javaslata alapján a lemondás miatt megüresedett mandátumokat Klauszné Fuzik Mária Ildikónak, Horváth Endrének és Glückné Salgai Szilvia Katalinnak adta ki az Országos Szlovák Önkormányzatban.

Hagyományos batyus bál Csömörön

A Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat 2015. január 24-én 19.00 órától a Petőfi Sándor Művelődési Házban immár kilencedik alkalommal rendezi meg hagyományos batyus bálját. A zenét közkívánatra Lustyik István és zenekara szolgáltatja. Rövid műsor, tombola, tánc! - Jegyvásárlás: személyesen a Csömöri Tót Hagyományok Házában (szerdán és csütörtökön 17.00-tól), illetve telefonon a 06 28 632292-es számon és Horváth Ildikónál: 06 30 5552055. - Jegyár: 2.000 Ft/fő

IX. Csömöri Szlovák Bál

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.712703108828668.1073741935.147596498672668&;type=1

Pozdech József, a szlovák harangfelszerelés-gyáros

Az 1860-as évek elején kifejlesztette az új, öntöttvas jármot, amely felváltotta az addig használatos fából készített harangjármokat (a harang felfüggesztését és mozgását biztosító szerkezet). Ő maga harangot nem öntött, hanem saját gyárában a kész harangokra szerelte fel az öntöttvas tartószerkezetet. Az ország számos templomában a mai napig használják az általa készített szerkezeteket, többek között a debreceni Nagytemplomban is.

http://reformatus.hu/mutat/8419/

Mi vagyunk Oroszlány

Matild néni / Szigetvölgyi Istvánné (miniportré / videó):

http://oritel.hu/index.php?nid=3289

Országos Szlovák Önkormányzat - https://www.facebook.com/slovaci.hu

Tetszik - oslovma.hu - facebook.com/oslovma