Pilis-Szlovák

Moďoróš je malá obec v severnej časti Komárňansko-Ostrihomskej župy, vzdialená od Budapešti na 50 km a od Ostrihomu na 12 km. Názov obce v písanej podobe vyskytuje prvýkrát v polovici 13. storočia. Obec má banícku minulosť. V súčasnosti má 850 obyvateľov, ktorých väčšinu tvoria Slováci. Práceschopní obyvatelia pracujú v závodoch okolitých osád. Tichá, lesmi obkľúčená dedina s čistým a čerstvým vzduchom je mimoriadne vhodná na oddych, rekreáciu, výlety. Jej pohostinní obyvatelia svoju rímskokatolícku vieru praktizujú v kostole postavenom v 18. storočí, aj v slovenskom jazyku. Vo voľbách roku 1994 si vytvorili svoju miestnu slovenskú samosprávu, členovia ktorej aktívne sa zúčastňujú v živote obce a sú motormi národnostného života. V základnej škole na ich podnet bola zavedená výučba slovenského jazyka. K fungovaniu slovenskej samosprávy podmienky zabezpečuje obecná samospráva, ktorá ich činnosť aj napomáha.

Adresa Úradu starostu a Slovenskej menšinovej samosprávy:

 

2535 Moďoróš, Szőlősor 1.

 

Mogyorósbánya

 

Mogyorósbánya község Komárom-Esztergom megye egyik legkisebb, de természeti értékekben az egyik legszebb települése. A község a Gerecse északkeleti részén a Dunától mindössze 4 km-re helyezkedik el. Már az őskorban lakottak voltak a környék barlangjai, amit az ott talált leletek bizonyítanak. Első írásos említése 1269-ből való. 1570-től egységesen Mogyoros vagy Mogyorós. A középkorban királynéi birtok, majd a Zovárdok és átmenetileg a Csákok birtokolják. 1437-ben az óbudai apácák, (klarisszák) szereznek birtokjogot, amit a rend feloszlatásáig /1782/ megtartottak. Attól kezdődően egészen 1945-ig a földesúri jogokat a Vallásalap gyakorolta. A török uralom után, a 18.század elején az apácák szlovákokat és németeket telepítettek ide. A 19.században meginduló jelentős bányászkodás hatására a falu neve 1907-töl Mogyorósbánya. A lakosság ez idő tájt a "köszén ásásá"-val foglalkozott. A történelem viharai az ország más településeihez hasonló nyomokat hagytak a község életében. A bányászkodásnak köszönhetően aktív társadalmi élet bontakozott ki, melyet a különböző egyletek egyesületek működése igazol. 1971-ban közigazgatási önállóságát elvesztette, 1990-ben visszaállt önkormányzata. A lakosság száma 900 körül mozog. A községben teljes az infrastruktúra kiépítettsége /gáz, csatorna, telefon/. Kereskedelmi vendéglátással foglalkozó egységek száma 7. Jelenleg 2 csoportos óvodája, 1-8 osztályos, osztott általános iskolája van. Mindkét intézményben szlovák nemzetiségű nyelvoktatás folyik. A Művelődési házban működik a mára mar európai hírnévnek örvendő Mogyorósbányai Fúvószenekari Egyesület, a Mogyorósbányai Szlovák Bányász Énekkar, a Nyugdíjasok Baráti köre, civil szerveződés meg a Mogyorósbányáért Közalapítvány és a Nagycsaládosok Egyesülete.

Túraajánlat

A helység földrajzi fekvése, adottságai ideálisak az idegenforgalom, a túrizmus számára. Viszonylagos közelsége Esztergomhoz /12 km/ illetve a fővároshoz, a természetes környezet adta szépségek mar sok vendéget vonzottak eddig is. /Öregkő, Kőszikla, Péliföldszentkereszt/. A látnivalók növelése érdekében 2001-ben átadásra került a bányász-múzeum, amelynek további bővítése várható. A falu az országos Kék-túra útvonal része, a Kinizsi futás állomása, a megyei csillagász tábor helyszíne, 2 év óta a táti székhelyű Musik-Land utazási irodával kötött szerződés alapján közös zenekari és énekkarkoncertekre került és kerül sor német, osztrák, vallon stb. vendégcsoportok fellépésével.

Doplnkové informácie