Haluškový festival vo Veňarci - Haluskafesztivál
Fotogaléria - V novohradskom Veňarci (Vanyarc) každý rok v druhú septembrovú sobotu usporadúvajú súťaž vo varení halušiek /strapačiek/ zo surových zemiakov. Paralelne s varením vždy prebieha folklórny program, v ktorom vystupujú členovia folklórnych súborov, speváci a tanečníci širšieho regiónu. - Haluskafesztivál
A hagyományoknak megfelelően idén is megrendezték Vanyarc gasztronómiai rendezvényét, a Haluskafesztivált. Bár mostoha időjárást jósoltak 2024. szeptember 14-re, ennek ellenére sem maradt el a fesztivál. A szervezők arra kértek minden látogatót, hogy ne szandálban érkezzenek a rendezvényre és öltözzenek melegen. Hozzátették: a közönség fölé nagyobb sátrat állítottak, a színpad pedig már évek óta fedett. A rendezvényen egyébként számos programmal várták az érdeklődőket. Volt egyebek mellett haluskaevő-verseny, gyermekprogramok, zenés-táncos előadások, folklór műsorok, de sztrapacskafőző verseny is. A fesztivál vendégei voltak Vanyarc partner települései is, akik Szlovákiából és Lengyelországból érkeztek. Ezen túlmenően kézműves vásárral, játszóházzal, lovaglással, de népviseleti bemutatóval is várták az érdeklődőket.
Ínycsiklandó illatok, vidám hangulat és muzsikaszó
Immár tizenkilencedik alkalommal rendezték meg 2024. szeptember 14-én a Vanyarci Haluskafesztivált. Ínycsiklandó illatok, vidám hangulat és muzsikaszó töltötte meg a település központját. Az ízletes finomságok és a szórakozás mellett a hagyományőrzés és a magyar-szlovák kulturális értékek ápolása állt az idei rendezvény középpontjában. A fesztiválon idén is több csapat mérte össze főzőtudását és készítettek különféle haluskákat az érdeklődők és természetesen a zsűritagok számára. Az ünnepélyes megnyitón a zsűri tagjai – Paulik Antal, a magyarországi szlovákok parlamenti szószólója; Fuhl Imre, a SlovakUm Non-profit Közhasznú Kft. ügyvezetője, valamint dr. Egyed Ferdinánd, a Nógrád vármegyei Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke – köszöntötték a résztvevőket. Ezt követően Szabó Sándor polgármester üdvözölte a látogatókat. Skuczi Nándor, a vármegyei közgyűlés elnöke kifejtette, ez a rendezvény egy igazi ünnep, amely minden évben sok-sok embert csalogat a településre. A vanyarciak pedig büszkék lehetnek rá és a palóc gasztronómiára. Hozzátette: Palócföldön jól megférnek együtt a szlovákok és magyarok, barátságuk pedig azt mutatja, hogy az ilyen fesztiválok, mint a vanyarci is, összehozza a közösségeket és jó hírét viszik ennek a vidéknek. Balla Mihály, Nyugat-Nógrád országgyűlési képviselője elmondta, a rendezvény a gasztronómia mellett a hagyományőrzésről is szól, ahol meg lehet mutatni a helyi, a palóc és a szlovák kultúrát. Ezen a fesztiválon ugyanis hagyományőrző csapatok lépnek fel, de helyi kézművesek is bemutathatják termékeiket, így messze földön elviszik a hírét a térségnek. A képviselő kiemelte: erre a kiemelkedő fesztiválra méltán büszkék lehetünk mindannyian Nógrádban. Becsó Zsolt, Kelet-Nógrád országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, a program jó hírét viszi nem csak a településnek, de a térségnek is. Nagyon sok embert megmozgat, a településekről és a határon túlról is érkeznek látogatók. Mint mondta, a fesztiválnak sikerült hagyományt teremtenie, amelyet mi sem bizonyít jobban, hogy csaknem húsz éve rendezik meg. Az érdeklődőket végül Szabó Sándor, Nógrád Vármegye főispánja köszöntötte. A csapatok eközben szorgosan főzték a különféle ínycsiklandó sztrapacskát. A héhalmi csapat a hagyományos ízek mellett gombás és csülkös haluskával várta a gasztronómia szerelmeseit. Bakos József polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy mindezek a saját specialitásaik, amelyeket minden évben elkészítenek és nagyon szeretik a látogatók. A gombás finomsággal pedig korábban már díjat is sikerült bezsebelniük. A héhalmi településvezető hangsúlyozta, hogy a dél-nógrádi polgármesterek között nagyon jó a kapcsolat és az együttműködés, mindig támogatják egymást. Fontos továbbá, hogy a falvak rendezvényei sikeresek legyenek, így nem volt kérdéses, hogy erősítik a vendégkört. A bujáki csapat a tradicionális ízvilágot hozta el a rendezvényre, így káposztás és kapros-juhtúrós sztrapacskával várták a vendégeket, amelyet népviseletbe öltözött helyi asszonyok szorgos kezei készítettek el. Borbély Gábor, Buják polgármestere kifejtette: nagyon fontos a közösség erősítése Dél-Nógrádban is, a települések között pedig szerencsére jó a kapcsolat és mindig ellátogatnak egymás rendezvényeire. Az ízletes finomságok mellett egyébként számos programmal várták az érdeklődőket, így volt egyebek mellett sztrapacskafőző és -evőverseny, de lovaglás, népviseleti bemutató, zenés-táncos kulturális műsorok, játszóház, sőt kézműves vásár is. - Szöveg: Nagy Orsolya – nool.hu / Fotó: Imrich Fuhl - oslovma.hu
Návštevníkov tradičného podujatia čakali detské hry, prehliadka krojov, jarmok s ľudovoumeleckými výrobkami, domáce pochúťky a kreatívna dielňa umeleckých remesiel. Záujemcovia si mohli vyskúšať i jazdu na traktore, čakala ich pritom výstava krojovovaných bábík a podkovaných vajíčok a mali možnosť pozrieť si aj evanjelický kostol, geologickú výstavu, pohrebisko rodiny Veresovcov, kúriu Dessewffyovcov či pamätný park.
A Nógrád vármegyei Vanyarcon immár 19. alkalommal rendezték meg a népszerű gasztronómiai eseményt, a Haluskafesztivált. – A vendégeket idén is sztrapacskafőző versennyel, folklór műsorral, kézműves kirakodó vásárral vártuk szeptember 14-én – tájékoztatott a Vanyarci Haluskafesztivál közösségi oldalán Nedeliczki Teréz, a fesztivál főszervezője. A nap folyamán a főzőcsapatok több tonna burgonya és liszt felhasználásával készítették a hagyományos szlovák ételt, amit számos ízben kínáltak. A színpadon egymást váltották az előadók, de gyermekműsor is színesítette a napot. Az ide látogatók kézműves foglalkozáson, sétatraktorozáson, lovagláson is részt vehettek, de haluskaevő versenyen is összemérhették étvágyukat és népviseleti bemutatót is láthattak. A programok ideje alatt megtekinthető volt a táj- és alkotóház, a viselettörténeti babamúzeum, az ősmaradvány- és kőzetkiállítás, az evangélikus templom, a milleniumi park és a Veres család sírkertje is. -https://www.facebook.com/vanyarcihaluskafesztival
oSlovMa + ĽuNo - Archív
2023 -http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-kultura
/31541-halu-kov-festival-vo-ve-arci-dospel
2022 - https://www.facebook.com/media/set/?set=a.491345669664788&type=3
2019 - https://www.facebook.com/pg/oslovma/photos/?tab=album&album_id=2339570552808574
2018 - https://www.facebook.com/pg/oslovma/photos/?tab=album&album_id=1775990615833240
2017 - http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-kultura/25368-rekordne-mno-stvo-halu-iek-na-festivale-vo-ve-arci
2016 - https://www.facebook.com/pg/oslovma/photos/?tab=album&album_id=1026995604066082
2015 - https://www.facebook.com/pg/oslovma/photos/?tab=album&album_id=823892667709711
2014 - https://www.facebook.com/pg/oslovma/photos/?tab=album&album_id=644624658969847
2013 - https://www.facebook.com/pg/oslovma/photos/?tab=album&album_id=469818339783814
2012 - https://www.facebook.com/pg/oslovma/photos/?tab=album&album_id=316232205142429
O Veňarci: http://www.nhrad.hu/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=91&Itemid=113
http://www.luno.hu/index.php/component/search/?searchword=Ve%C5%88ar&searchphrase=all&Itemid=9999
Haluškový festival vo Veňarci dospel
Druhú septembrovú sobotu sa vo Veňarci po osemnásty raz zišli milovníci halušiek. Ráno sa začalo vítaním hostí a varením halušiek. Keď boli hotové prvé chutné kúsky, na pódium vystúpila Ľudová hudba Kóborzengő a pod vedením Kláry Erdélyiovej-Molnárovej k dobrému obedu zahrali slovenské melódie. Krátko po dvanástej sa uskutočnilo oficiálne otvorenie tohtoročného Haluškového festivalu. Hostí privítali a slávnostný príhovor predniesli starosta obce Veňarec Sándor Szabó, predseda valného zhromaždenia Novohradskej župy Nándor Skuczi, parlamentný poslanec Mihály Balla, a poslanec parlamentu za východnú časť Novohradskej župy Zsolt Becsó. Všetci zablahoželali Veňarčanom, že tento festival zorganizovali už po osemnásty raz. Zdôraznili tiež, že ide o veľmi dôležité podujatie v živote Novohradčanov, pretože pomáha zachovávať naše gastronomické tradície, ktoré sú súčasťou nášho národnostného života rovnako ako spev a tanec.
Po oficiálnom otvorení na pódiu hodinu zabával deti Súbor Mrkva-reďkovka-lieskovec (RépaRetekMogyoró Társulat). Po detskom programe nasledovala tradičná súťaž v jedení halušiek. Okrem času museli súťažiaci sledovať, aby ani jeden kúsok halušiek nespadol na zem, pretože potom sa na pódiu ešte tancovalo. Po súťaži v jedení nasledoval folklórny program. Ľudovo-umelecké vystúpenia zahájila miestna tanečná skupina Rozmarín, ktorá tento rok oslavuje 50. výročie svojho vzniku. O srdcia divákov zabojovali svojím Lopatkovým tancom a predviedli aj Zemplínsku karičku. Tento rok, ako už mnohokrát predtým, prišla do Veňarca slovenská folklórna skupina Lipa. Tanečníkom hrala do tanca ĽH Kóborzengő. Po minuloročnom úspechu aj tento rok organizátori pozvali Zemplínsky región. Prišli Slováci z Baňačky. Vo svojom stane ponúkali parené buchty a na javisku folklórny súbor Rozmarín z Baňačky zaspieval slovenské piesne. Aj z neďalekého Pišpeku prišli pestovatelia ľudových tradícií. Členovia FS Pišpek ukázali, ako v ich dedine vyzerala Fašiangová veselica. Do tanca im hrala ĽH Fľaška. Divákom predviedli aj ukážku krojov. Hoci vo Veňarci tradične vyhrávala sláčiková kapela, tento rok organizátori pozvali dychovku z Rimócu. V programe vystúpil Martin Hubacsek z Čívu, ktorý okrem spevu hral aj na trúbke a na akordeóne ho sprevádzala K. Erdélyiová-Molnárová. Folklórny program sa skončil spoločným tancom na hudbu dychovky z Rimócu.
Po skončení programu boli vyhlásené výsledky súťaže vo varení halušiek. Porota mala vybrať tie najlepšie z 31 vzoriek. Ceny odovzdala predsedníčka poroty Monika Szabová, členka valného zhromaždenia Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku. V rozhodovaní jej pomáhali konateľ Neziskovej verejnoprospešnej s. r. o. SlovakUm Imrich Fuhl a národnostný referent Ministerstva vnútra Maďarska Štefan Kraslán. Ceny boli udelené v štyroch kategóriách: bryndzové, tvarohové, kapustové a iné halušky. V každej kategórii boli ocenení traja najlepší. Zoznam výhercov nájdete na našej webovej stránke. Po vyhodnotení nasledovala hudba a tanec. Ľudová hudba Dűvő zahrala zo svojho najnovšieho CD, ktoré vyšlo v lete, na remeselnom portáli rodiny Csíki. Po koncerte sa každý kto chcel mohol učiť ľudové tance pod vedením Richarda Németha.
Medzi sprievodnými podujatiami Haluškového festivalu boli zaujímavé akcie. Napríklad celý deň čakal záujemcov jarmok s ľudovoumeleckými výrobkami. Nechýbali ani domáce dobroty. Kto chcel si mohol vyskúšať jazdu na traktore alebo na koči. Aj tento rok mohli hostia navštíviť výstavu ľudových krojov, evanjelický kostol, náhrobný pomník rodiny Veresovcov a kúriu Dessewffyovcov. Hlavným organizátorom podujatia bolo Veňarecké regionálne kultúrne stredisko Ústavu kultúry Slovákov v Maďarsku. Program celý deň moderovala jeho vedúca Terézia Nedeliczká.
Podujatie usporiadali Ústav kultúry Slovákov v Maďarsku, regionálne kultúrne stredisko Veňarec, Obecná samospráva a jej inštitúcie vo Veňarci, Združenie novohradských a hevešských Slovákov, Slovenská národnostná samospráva vo Veňarci, Miestna organizácia Zväzu Slovákov v Maďarsku, Evanjelická cirkev vo Veňarci, Civilná obrana vo Veňarci a Združenie za Veňarec. Haluškový festival podporili aj súkromné osoby a podnikatelia. (zlh-luno.hu)
Archív 2018 - Na súťaži vo varení halušiek a strapačiek zo surových zemiakov sa zúčastnili trojčlenné družstvá z Maďarska i zo Slovenska. Súčasťou festivalu bol aj folklórny program, v rámci ktorého vystúpili členovia folklórnych súborov z regiónu. „Tu je dosť veľa slovenských dedín, kde ešte žijú tradície, kde starší ľudia ešte nosia kroj a rozprávajú po slovensky, takže snažíme sa takýmto spôsobom dávať možnosť týmto dedinám, aby sa ukázali. Hostia chodia ale aj z Budapešti a z celého Maďarska,” povedala členka organizačného výboru a učiteľka slovenčiny vo Veňarci Ruženka Komjáthiová. Poznamenala, že organizátori sú prekvapení, koľkým ľuďom chutia halušky. „Minulý rok tu bolo približne 3000 ľudí, takže na naše pomery je to celkom dobré” - dodala s poznámkou, že obec má 1100 obyvateľov, z ktorých väčšina má slovenské korene, prípadne sa hlási k slovenskej národnosti. Do Veňarcu prichádzajú na festival obyvatelia okolitých obcí, ale aj Slováci zo širšieho regiónu Novohradskej i Hevešskej župy. Do súťaže varenia sa podľa jej slov prihlásilo tento rok 17 skupín, okrem nich varí aj skupina domácich, ktorá halušky ponúka návštevníkom festivalu. Skupiny súťažia v kategóriách: bryndzové halušky, kapustové halušky (vrátane sladkých), tvarohové halušky, a vo voľnej kategórii. Pri poslednej menovanej musí byť zachovaný zemiakový základ halušiek, no zvyšok je ponechaný na fantázii súťažiaceho, a je teda na ňom, s čím halušky skombinuje. „Ja zvyknem variť väčšinou - tu som sa naučila vo Veňarci a rodina si ich obľúbila - halušky kapustové, najmä deti ich majú radi. Stále viac mám ale rada už aj bryndzové halušky,” uzavrela Ruženka Komjáthiová. „Bryndzové halušky máme, prišli sme z Guty, a tajný recept je, že strúhame zemiaky, a potom toľko múky dáme do toho, koľko zoberie, aby sme ich mohli neskôr vytrhávať. Máme dosť silnú bryndzu, a potom položíme aj smotanu na to. Bryndzu máme každý rok zo Sedmohradska. Vlani sme vyhrali prvú cenu. A máme ešte aj bryndzové halušky, do ktorých dáme kôpor,” povedala Zuzana Bánová z Guty. „Z mlieka spravíme tvaroh, z kravského mlieka, a potom vytrháme strapačky. Do toho nič nedáme, len zemiaky, troška vody, múky, soľ, a hotovo. Navrch dáme slaninku troška upraženú, aj smotanu,” priblížila členka ďalšieho súťažného tímu - Anna Ivaničová. Návštevníkom tohto už tradičného podujatia pripravili organizátori aj súťaž v jedení halušiek, prehliadku ľudových krojov prítomných obcí, jarmok s ľudovoumeleckými výrobkami, domáce pochúťky či kreatívnu dielňu umeleckých remesiel. (tasr)
Vanyarci Haluskafesztivál 2018 - Haluskafesztiválra és főzőversenyre várták az érdeklődőket a Nógrád megyei Vanyarcon. A szlovák nemzetiségi településen 2018-ban 15. alkalommal rendezték meg a népszerű szlovák ételnek szentelt fesztivált. Nedeliczki Teréz szervező, a Nógrád-Hevesi Szlovákok Egyesületének vezetője elmondta: 2003-ban azzal a céllal indították el a fesztivált, hogy minél többen megismerjék a régió gasztronómiáját, folklórját, kézműveseit, a cserháti vidéket, és megmutassák a vanyarciak vendégszeretetét. 2018-ban 17 csapat főzte a szlovák nemzeti ételnek számító, és Magyarországon is szeretett haluskát vagy sztrapacskát. Mint Nedeliczki Teréz megjegyezte, a két étel valójában ugyanaz, alapanyaguk a reszelt krumpli, a liszt, a só és a tojás, csak Szlovákiában a sztrapacskába káposzta, a haluskába pedig bryndza, vagyis juhtúró kerül. A rendezvényen próbálták háttérbe szorítani a műanyagok használatát, és mint a szervező elmondta, ezt leginkább a vanyarci csapatoknál tudták megvalósítani papírtányérokkal és saját kanalakkal, de a vendégeknek is megköszönték, ha csak egy kanalat vagy a vanyarci fakanalakat használták a nap során. Gyermekprogramok, kézműves kirakodóvásár és foglalkozások, lovaglás, valamint sétatraktorozás is kísérte a fesztivált. Rendhagyó népviseleti kiállítás is nyílt Galgaguta, Bér és Vanyarc községek Nógrádikum-díjas népviseleti anyagából az evangélikus templomban. (mti)