K03192024

Posledná aktualizáciaV, 10 márc. 2024 10am

Tallózó / Médiafigyelő - 2020 / IV - 2021 / I

MonTlNo2Zöld út(levél) / Koronavírus elleni oltás, tesztelés, rendkívüli jogrend, kijárási tilalom - Magyarosítás - Népszámlálás előtt - Kétnyelvűség mint szupererő – „A magyar nemzet elszakíthatatlan része a tizenhárom őshonos nemzetiség” - Futballakadémia épül Kassán magyar befektetőkkel - Szlovák poénpunk

Imrich Fuhl válogatásában
http://www.oslovma.hu/01-Imro-Ment/ImroInfo/2021/Imr21Hu1.rtf
oslovma.hu - facebook.com/oslovma

Munkába, postára és kirándulni se lehet menni Szlovákiában negatív teszt nélkül

https://infostart.hu/kulfold/2021/01/18/szlovakiaban-kirandulni-sem-lehet-menni-negativ-teszt-nelkul

Újabb tömeges tesztelésre készül Szlovákia

„Le akarjuk tesztelni a lakosságot, hogy elkülöníthessük a vírust terjesztőket és kapcsolataikat, és így akár 50 százalékkal fékezzük a járvány terjedését” - mondta az egészségügyi miniszter.

https://nepszava.hu/3106317_daniaban-is-megjelent-a-koronavirus-del-afrikai-variansa

Egy rossz kínai koronavírus-teszt miatt magyarázkodott a szlovák kormányfő

Matovič kiderítette, mi történt abban a faluban, ahol minden második gyorsteszt fertőzöttet talált / A Besztercebányai járásban található település üzemében antigénteszttel ellenőrizték az alkalmazottak egészségi állapotát, és kiderült, hogy a kivizsgáltak 46 százaléka koronavírusos. Ezt követően a papírgyár vezetése úgy döntött, hogy bevetik a sokkal pontosabbnak tartott PCR-teszteket is, aminek köszönhetően kiderült, egyik vírusosnak hitt személy sem fertőződött meg.

https://parameter.sk/matovic-kideritette-mi-tortent-abban-faluban-ahol-minden-masodik-gyorsteszt-fertozottet-talalt

„Győzni fogjuk az oltást” / Néhány hete még húsvét környékére ígérték

Nyár végén, ősz elején olthatják be Szlovákiában azokat, akik nem tartoznak az elsődleges csoportokba.

https://parameter.sk/valoszinuleg-leghamarabb-nyar-vegen-kaphatjak-meg-vakcinat-azok-akik-nem-tartoznak-az-elonyben

Újabb kétezer nővér hiányozhat a szlovák egészségügyből

https://ujszo.com/kozelet/hamarosan-ujabb-ketezer-nover-hianyozhat-a-szlovak-egeszsegugybol

Szlovák szigor - Tiltott miséről is tettek bejelentést

https://168ora.hu/kulfold/szlovak-szigor-198173

Marad a távoktatás Szlovákiában

„A gyerekek iskolai visszatéréséből eredő nyomás minden oldalról hatalmas, de a számok egyelőre nem engednek...”

https://infostart.hu/tudositoink/2021/01/15/ujabb-hatraarc-marad-a-tavoktatas-szlovakiaban

Magyarország Közép-Európa síparadicsoma lett

A síléccel a talpukon született szlovák szomszédaink idejárnak át... / Egy éve még kacagtam volna, ha valaki azt mondja, hogy Szlovákiából mi jövünk át síelni a Bakonyba. Kit zavar a maszk, a távolságtartás. A lényeg, hogy lehessen siklani. Szlovákiában viszont az összes sípályát bezárták, most meg irigyelhetjük a magyarokat, s autókázgatunk fél napokat. De nekünk még így is megéri, minden héten átjövünk.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/magyarorszag-bakony-sipalya/n30m9bd

Koronagrár Szlovákiában: 2020 a virtuális mezőgazdaság éve lett

A járványügyi intézkedések minden mezőgazdasági cégre hatással voltak a Felvidéken és egész Szlovákiában is. Sokkal többet kommunikáltak a kereskedők a gazdákkal telefonon, vagy e-mailen keresztül, és az internetet is többen használják. Már a 2020 tavaszi első hullám idején látszott, hogy a koronavírus ideje alatt nagyot ugrott a komáromi mezőgazdasági gépeket forgalmazó vállalat, az Agroservis internetes oldal a látogatottsága.

https://www.magro.hu/agrarhirek/koronagrar-szlovakiaban-2020-a-virtualis-mezogazdasag-eve-lett/

Soron kívül beoltották Dominika Cibuľkovát

Kivételeztek a volt teniszezővel / Versenyzői javaslat: az olimpikonok várakozási idő nélkül kapjanak injekciókat

https://nepszava.hu/3105802_kiakadtak-a-sportolok-soron-kivuli-oltasarol-szolo-javaslaton

Szlovákiában februártól oltják a hajléktalanokat és a menekülteket

https://azonnali.hu/cikk/20210114_van-olyan-szomszedunk-ahol-maga-az-allamfo-konyorog-az-eu-nal-az-oltasert

Zöld út(levél) a világba

Jóllehet, (nemzetközi) utazásról egyelőre még csak álmodhatunk, a piacon azonban hatalmas vita bontakozott ki arról, hogyan utazhassunk, repülhessünk az újranyitás után.

https://ujszo.com/velemeny/zold-utlevel-a-vilagba

Kotlebáék megelőzték a Smert

Ha január elején lett volna parlamenti választás, a Hlas győz a szavazatok 21,7 %-ával, az OĽaNO végez a második helyen (14,9 %). Harmadik az SaS 11,8 %-kal - a Median felmérését vasárnap ismertette a szlovák köztévé. Kotleba ĽSNS-e 9,2 %-os eredménnyel megelőzné a Smert (8,2 %), bejutna a parlamentbe a Progresszív Szlovákia (6,5 %) és a Sme rodina is (5,6 %), a kormányzó Za ľudí viszont 4,4 %-kal kimaradna. A KDH (3,7 %) és az MPK következik (3,1 %), majd a Dobrá voľba, a Vlasť és az SNS. A Híd nem érné el az 1 %-ot. (úsz)

Minority Safepack - Zsákutca

Az Európai Bizottság virágnyelven írt tirádákba csomagolva ugyan, de gyakorlatilag elutasította a Minority Safepack kisebbségvédelmi kezdeményezést, amely főleg a határon túli magyaroknak lett volna fontos. / Az EU olyan óvó néni, aki csak akkor szid meg vagy véd meg valakit, ha azt a csoport nagy része is úgy akarja. / Hadd játsszanak a gyerekek demokráciásat, majd megunják, és rájönnek, hogy azt otthon kell, nem Brüsszelben. / Aki meglepődött azon, hogy a „gonosz EU” nem védte meg a székelyeket, annak fogalma sincs az EU-ról...

https://azonnali.hu/cikk/20210115_aki-meglepodott-rajta-hogy-a-gonosz-eu-nem-vedte-meg-a-szekelyeket-annak-fogalma-sincs-az-eu-rol

Halálba ment a Tisztítótűz elől az országos rendőrkapitány

Forrnak az indulatok Szlovákiában, miután Milan Lučanský volt országos rendőrkapitány öngyilkos lett a börtöncellájában, majd belehalt sérüléseibe. Egyesek szerint politikai megrendelésre került vizsgálati fogságba a volt rendőrfőnök, akinek korábban óriási érdemei voltak a szlovák maffia elleni harcban. Mások azt is kétségbe vonják, hogy Lucansky valóban öngyilkos lett volna, szerintük a férfi néhány héttel korábbi szemsérülését is a fogva tartók okozták. És végül megint mások úgy látják, hogy a gyanúsítás igenis megalapozott volt, és a rendőrtábornok az igazságszolgáltatás elől végső elkeseredésében menekült a halálba:

https://hang.hu/kulfold/2021/01/18/aki-halalba-ment-a-tisztitotuz-elol/

Börtönre ítélték a szlovák újságíró-gyilkosság perében felmentett oligarchát

https://telex.hu/kulfold/2021/01/12/bortonre-ireltek-a-szlovak-ujsagirogyilkossag-pereben-felmentett-oligarchat

Ismét megfigyeltek egy szlovák oknyomozó újságírót

A belügyminiszter vizsgálatot rendelt el

https://www.origo.hu/nagyvilag/20210114-ismet-megfigyeltek-egy-szlovak-oknyomozo-ujsagirot-a-belugyminiszter-vizsgalatot-rendel-el.html

Kétfelvonásos lehet a szlovákiai népszámlálás

Két ütemben valósulhat meg a népszámlálás, az első és egyben internetes forduló február 15-én indul. Lehetséges, hogy a felmérésből kikerül a két nemzetiség bejelölésének lehetősége. / A népszámlálás kérdéseit is módosítani szeretnék. A jelenlegi kérdőív ugyanis két lehetőséget is ad arra, hogy a polgárok a nemzetiségükről nyilatkozzanak, lehetővé téve ezzel a többes identitások bevallását.

https://ujszo.com/kozelet/ketfelvonasos-lehet-a-nepszamlalas

A kétnyelvűség a szlovákiai magyarok szuperereje

https://nepszamlalas.sk/

„Magyarnak lenni Szlovákiában nem hátrány, hanem egy megtartandó érték” / „Szlovákiai magyarként két nyelvet beszélek. Mi a te szupererőd?” - áll magyar és szlovák nyelven immáron óriásplakátokon is a felvidéki főutak mellett. A kampány célja, hogy a februárban induló szlovákiai országos népszámláláson minél több magyar vallja magát magyar nemzetiségűnek, illetve magyar anyanyelvűnek. A 2021-es lesz az első szlovákiai népszámlálás, ahol két nemzetiséget is bejelölhetnek a szlovák állampolgárok, így a szlovák-magyar kettős identitás megvallására is lehetőség nyílik. / Az elmúlt három népszámlálás alkalmával a magukat magyarnak vallók száma folyamatosan csökkent.

https://hirado.hu/kulfold/cikk/2021/01/15/a-ketnyelvuseg-a-szlovakiai-magyarok-szuperereje

Szlovákia megújítási tervéből kimaradt a kultúra támogatása

A világjárvány második hulláma ismét megmutatta, hogy a kultúra és a kreatív ipar a legnagyobb mértékben sújtott szférák közé tartoznak. Az EU felszólította a politikusokat, hogy a szektort illesszék be a nemzeti megújítási terveikbe. A szlovák tervezet azonban egyelőre nem számol a kultúra támogatásával. A kulturális szféra képviselői ezzel nem értenek egyet (videó):

https://www.facebook.com/watch/?v=1314730145564801

Eredményes évet zárt a szlovákiai Hagyományok Háza Hálózat

A pandémia rányomta bélyegét a felvidéki hálózat munkájára, ennek ellenére igyekeztek mindent kihozni a lehetőségekből, szép sikereket elérve. / A valóság átírta a terveket / Az online térben is jelen voltak sokféle tartalommal és programokkal

https://www.beol.hu/kultura/hazai-kultura/eredmenyes-evet-zart-a-hagyomanyok-haza-halozat-szlovakia-3608236/

A járvány nyertesei, aranykorukat élő webshopok

Az online eladás győzelmi menetelését még tavaly húsvétkor kezdte. / „A járvány miatt ügyfeleink tavaly 80%-kal több pénzt hagytak a webáruházakban, mint az előző évben. A leglátványosabb ugrás a húsvét előtti üzletbezárások során volt, így áprilisban az online vásárlások 145%-kal haladták meg az egy évvel korábbit. A másik csúcspont a karácsony előtti időszak, akkor 75%-os volt az éves növekedés...”

https://ujszo.com/kozelet/a-jarvany-nyertesei-aranykorukat-elo-webshopok

Ingatlan, te drága!

Nincs sok olyan növekedési trend a szlovák gazdaságban, amit a globális koronavírus-járvány sem tudott megakasztani, de az ingatlanárak növekedése kétségkívül ebbe az exkluzív csoportba tartozik.

https://ujszo.com/velemeny/ingatlan-te-draga

Ismét magyar kézen az ipolysági várkolostor

Tinódi is megénekelte, végül a szlovák Vaterán kötött ki / Ismét magyar tulajdonba került a hányattatott sorsú, de komoly történelmi értéket hordozó ipolysági premontrei vármonostor, amely nemrégiben egy szlovák kereskedelmi portálon bukkant fel eladó ingatlanként. A XIII. században alapított kolostorban kezdetben papnevelő intézet, könyvmásoló műhely működött, amely jól szemlélteti Ipolyság egykori regionális központi szerepét is, amelynek végét a trianoni határrendezés jelentette, hiszen a várost manapság leginkább határátkelőként ismerhetik a magyarországi olvasók. A vármonostor a török időkben is fontos, igaz, katonai szerepet töltött be, amelyet Tinódi Lantos Sebestyén is megénekelt. A lepusztult épület megvásárlására és rendbetételére végül a felvidéki Sine Metu polgári társulás vállalkozott azzal a reménnyel, hogy a felújítás révén Ipolyság végre a turizmus terén olyan helyet tölthessen be, amely a földrajzi helyzete folytán logikus lenne.

https://pestisracok.hu/tinodi-is-megenekelte-vegul-a-szlovak-vateran-kotott-ki-most-ismet-magyar-kezen-az-ipolysagi-varkolostor/

Szlovák-magyar programban dolgoznak a Duna és az Ipoly menti élővilág bemutatásán

2021. január 13. - (mti)

Szlovák-magyar programban dolgoznak a Duna és az Ipoly menti egykori és mai élővilág bemutatásán; a munka része a Nógrád megyei ipolytarnóci ősmaradványok területének további feltárása és a szlovákiai Karva szolgáltatásainak fejlesztése - tájékoztatta az MTI-t szerdán a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI). Mint a közleményben írták, a szlovák-magyar határon átnyúló Interreg program vezető partnere a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, partnere a szlovákiai Karva község önkormányzata, együtt 992 ezer eurót költhetnek el az északnyugat-délkeleti idegenforgalmi tengely erősítésére. A BNPI kezelésében lévő Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület elsősorban a miocén korú, 17 millió éves ősvilág folyóparti, mozaikos vizes élőhelyekkel tarkított élővilágának összegző rekonstruálását és színesebb bemutatását, Karva pedig a mai folyóparti élővilág interpretációját valósítja meg a fejlesztésben. Karvát és Ipolytarnócot egy mobilapplikáción is elérhető kerékpáros útvonallal kötik össze, amely illeszkedik az Eurovelo6 útvonal szlovák szakaszához. Kitértek rá: Ipolytarnócon az akadálymentesítési szempontokat is figyelembe vevő fejlesztés legfőbb célja az Ősvilági Pompeji világhírű nyomfosszíliáinak megőrző felmérése. A projektelem az 1900-ban elkezdődött lábnyomos homokkő feltárások ősfelszínének hiánypótló, nagy pontosságú, háromdimenziós lézerszkennelésére és a gerinces állatfajokban gazdag, egzotikus ősvilág legújabb palaeontológiai felfedezéseinek háromnyelvű (magyar-szlovák-angol) tudományos-rekonstrukciós bemutatására koncentrál a geológiai tanösvény második védőcsarnokának térségében. A beruházást 2022 novemberére fejezik be.

„Orbánnak gyengébb a pozíciója” / Interjú Grigorij Mesežnikov szlovák politikai elemzővel

Szlovákiában általános vélemény, hogy ne az ország fizesse a magyar kormányfő uniós játszmáinak árát. / Grigorij Mesežnikov 1958-ban Orjolban született, feleségével 1979-ben költözött a Szovjetunióból az akkori Csehszlovákiába, Pozsonyban a Szlovák Tudományos Akadémia munkatársa lett. A rendszerváltás után megalapította a Közügyek Intézetét, melynek máig a vezetője. Rendszeresen publikál a szlovák médiában, a térséggel foglalkozó lap, a Visegrad Insight állandó szerzője.

https://nepszava.hu/3105497_orbannak-gyengebb-a-pozicioja--interju-grigorij-meseznikov-politikai-elemzovel

Bolgár kulturális központ épül Budapesten

2021. január 7. - (mti)

Bolgár önkormányzati, oktatási és kulturális központ épül Budapesten, a nemzetiségi intézmény várhatóan két-három éven belül készül el a magyar és a bolgár kormány támogatásával, összesen mintegy hárommilliárd forintból - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten. Soltész Miklós a IX. kerületi Vágóhíd utcai ingatlan szomszédságában álló Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templom udvarán tartott sajtótájékoztatóján közölte: a magyar kormány 2,6 milliárd forintot, míg a bolgár kormány 1 millió eurót, azaz több mint 350 millió forintot biztosít a beruházásra. A bolgár közösség a támogatás fejében lemondott egy Bajza utcai állami tulajdonú ingatlan használati jogáról - fűzte hozzá. A két kormány októberben hozott döntést az intézmény megépítéséről - ismertette. Az államtitkár azt hangoztatta, a beruházás jól példázza a két nemzet együttműködését, valamint azt, hogy Magyarországnak és Bulgáriának is fontosak az itt élő bolgárok. A bolgárok több száz éves magyarországi jelenléte meghatározó mindkét nemzet életében, az utóbbi száz év pedig valódi fejlődést jelentett a bolgár közösség számára - mondta Soltész Miklós. Az államtitkár bejelentette azt is, a kormány már döntött a bolgár közösség idei támogatásáról; eszerint az ugyancsak a Vágóhíd utcában álló Bolgár Művelődési Ház bővítésére, felújítására 45 millió forint támogatást nyújt. Soltész Miklós a nemzetiségekkel való együttműködés fontosságát hangsúlyozva úgy fogalmazott: ami jó a határon túli magyaroknak vagy a Magyarországon élő nemzetiségeknek, az jó az anyaországoknak is. Mindenkinek az a jó, ha a nemzetiségek békében, kultúrájukat, vallásukat, hitüket, nyelvüket megőrizve élhetnek. A magyar kormány ezt támogatja, és mindig ellent fog mondani azoknak a törekvéseknek, amelyek egy-egy nemzetiségnek vagy nemzetrésznek az eltörlésére irányulnak - mondta az államtitkár. Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház Templomában tartott liturgia után arról beszélt, hogy a több mint egy évszázada Magyarországon megalakult bolgár közösségnek a nehéz időkben mindig a hite adott erőt. Arra hívta fel a figyelmet, hogy elődeik mindig válságos időszakban építkeztek, így 1914-ben, 1916-ban és 1918-ban alapították meg három fontos szervezetüket; a legrégebbi múltú Magyarországi Bolgárok Egyesületét, valamint a bolgár iskolát és az egyházközösséget; ezek azóta is megszakítás nélkül képviselik az itt élő bolgárokat. Közölte, bízik abban, hogy a Vágóhíd utcában már álló, illetve most épülő bolgár intézmény - a templom, a leendő oktatási központ és a művelődési ház - több évszázadra meghatározza majd közösségi életüket. Varga Szimeon, az Országgyűlés bolgár nemzetiségi szószólója azt mondta, elismerés illeti a magyar kormány nemzetiségpolitikáját, amiért a nemzetiségek képviselhetik közösségüket az Országgyűlésben, valamint azért, mert az alaptörvényben rögzítették, hogy a Magyarországon élő nemzetiségek államalkotó tényezők. A nemzetiségek parlamenti képviselete fontos jelzés az anyaországok részére is, ezt jelzi, hogy ennek megteremtése óta Magyarország és Bulgária kapcsolata kiváló és aktív - hívta fel a figyelmet.

Tessedik halálának 200. évfordulójára emlékeztek Szarvason

Az esemény szokás szerint az Evangélikus Ótemplomban kezdődött, ahol a leghíresebb szarvasi halálának 200. évfordulójára nem csak egy megemlékezést, hanem egy minikonferenciát is szervezett Lázár Zsolt evangélikus esperes. Tessedik Sámuel mezőgazdaságra tett hatását Czinkoczky Mihály egyházközségi felügyelő, az egykori Tessedik Sámuel Főiskola tanára méltatta. Zahorecz Pál, az újtemplomi evangélikusok lelkésze elődje szellemi hagyatékát foglalta össze videóüzenetében. Dr. Lipcsei Imre a Tessedik Emlékbizottság elnöke a kompetencia alapú oktatás Tessedik által megfogalmazott alapgondolatát idézte fel - szintén felvételről. A Talány Akusztik zenekar Tessedik áprilisi születésnapjára készült verses irodalmi műsorát küldték a lelkész szülővárosából, Albertiből, a mai Albertirsáról. Annak idején Tessedik Sámuel szolgalmatossági iskolája volt az az épület, ami most a Tessedik Sámuel Múzeumnak ad helyet. Igazgatója, Roszik Zoltán a névadó éveit foglalta össze. A minikonferencia zárásaként Csasztvanné Vass Edit és Mótyán Tibor, Szarvas város díszpolgára evangélikus egyházi éneket énekelt Tessedik korából:

https://www.newjsag.hu/2020/12/28/tessedik-halalanak-200-evfordulojara-emlekeztunk

Hollerné Racskó Erzsébet: Készüljünk fel az élet megkezdésére

http://nemzetisegek.hu/2021/01/04/hollerne-racsko-erzsebet/

Beszélgetés Kesjár Mátyással, Csabaszabadi Szlovák Önkormányzat elnökével

http://alfoldslow.hu/beszelgetes-kesjar-matyassal-csabaszabadi-szlovak-onkormanyzat-elnokevel/

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3566502936781990

Csabaszabadiért Egyesület

SZLOVÁK Önkormányzat / Klub / Közösségi Ház + Pre Hradište Egyesület

http://alfoldslow.hu/csabaszabadiert-egyesulet-bemutakozasa/

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3549569941808623

Nemzetiségi nyelvi tájkép Magyarországon

Tanulmánykötet: http://www.nytud.hu/publ/nemzetisegi_nyelvi_tajkep/nemzetisegi_nyelvi_tajkep.pdf

Szlovákok: http://www.nytud.hu/publ/nemzetisegi_nyelvi_tajkep/album/szlovakok_tuska.pdf

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3574611239304493

Magyarosítás

2021. január 2. - (Kulcsár István - nepszava.hu)

Ha az embernek azt mondják: hunyoríts! - hunyorít. Ha azt mondják neki: magyaríts!, akkor magyarít. Vagy magyarosít. Vagy mégsem, és megmarad Magyaritsnak. A XIX. század közepe óta több százezer sváb, zsidó, szerb, szlovák stb. származású honfitársunk változtatta német, szláv és egyéb eredetű családi nevét magyarra. Hogy csak irodalmunk néhány óriását említsem, így tett Petőfi (Petrovics) Sándor, Gárdonyi (Ziegler) Géza, Radnóti (Glatter) Miklós. Ami persze érthető, hiszen bizonyos mértékig elvárható, hogy egy magyar írónak magyar neve legyen. (Ámbár ez sem egészen igaz; példának okáért Kosztolányi Dezső és Babits Mihály a maguk szláv eredetű nevével is sokat tettek irodalmunkért.) A magyarságba való végleges, teljes beolvadását demonstrálni kívánóknak ezen a szubjektív - ha úgy tetszik: tudati - okon kívül gyakran voltak egzisztenciális szempontjaik is. Még egy kereskedőnek is jobban állt, ha boltja cégtábláján a Kruxlhaber vagy a Kohn helyett, mondjuk, a Kovács vagy a Kerekes név szerepelt. A Horthy-korszakban a közalkalmazottaktól, a katonatisztekről nem is szólva, elvárták, hogy magyarosítsák az idegen eredetű, hangzású nevüket. Innen eredeztethető például a kétségtelenül nem az Árpádok óta viselt Postás vezetéknév. A Ludovika Akadémia 1944-ben végzett hallgatói között találjuk néhai ismerősöm, vitéz Szombathy Imre nevét. Az ő huszártiszt apja és testvérei még a lengyel eredetű Zvolenszky néven látták meg a napvilágot, de hát a vitéz Zvolenszky nyilván rettenetesen hangzott volna. Ezért vette fel Imre édesanyjának a leánykori nevét, annak ellenére, hogy amikor valahol az adatait, köztük anyja nevét kellett bediktálnia, sokan hihették - ahogy akkoriban mondták - törvénytelen születésűnek, ami ugyebár, igazán nem illett egy úriemberhez. Milyen elv szerint választottak maguknak új nevet a magyarosítók? Ilyen szempont sokféle létezett. Volt, akinek csak az volt fontos, hogy új nevének első betűje egyezzen a régiével, mert ebben az esetben nem kellett az ingébe belehímzett monogramján változtatni. (Apropó, meg tudja mondani valaki, hogy egyáltalán miért volt szükséges egy úriembernek a fehérneműjén kötelezően feltüntetni nevének kezdőbetűjét? Mindenesetre nem azért, hogy a pucerájban össze ne tévesszék az ingét egy másik kuncsaftéval, hiszen azokban a pre-patyolatos időkben úri családok tisztán mosási célzattal nem adták vegytisztítóba a holmijukat.) Nos, az első kategóriába azok sorolhatók, akik fogták az első, azonos betűvel kezdődő, jól hangzó nevet. Így tett például az örmény származású Szalosján Antal, akinek unokája, az eredetileg katonatiszt Szálasi Ferenc már ez utóbbi névvel vonult be a magyar történelembe. De alighanem a csupán a változatlan kezdőbetűhöz ragaszkodók közé tartozott e sorok szerzőjének nagyatyja is, aki korábban a Krausz nevet viselte. A második kategóriában említhetők azok, akik a magyarosítással csak mintegy lefordították a nevüket: Klein-Kis, Deutsch-Német, Kovacsevics-Kovács. Egy harmadik elv az volt, hogy a nevet változtató személy a születése helyének megfelelő nevet válasszon: Újvári, Vásárhelyi, Szolnoki stb. Akadtak, úgymond, gyakorlatias emberek, akik nemcsak az ingükbe hímzett kezdőbetűket tartották meg; nekik - csekély változtatással - a házuk kapujában kiszögezett zománc névtáblájukat sem kellett kicserélniük. Ilyen volt például a Langból lett Láng úr, akinek csupán egy ékezetet kellett odapingálnia a táblára. De ismertem a budapesti Szent István körúton egy furfangos Holländert is, aki a neve megmagyarosítása után csak az umlautot meg a vezetékneve utolsó két betűjét ragasztotta le. Ő ugyanis Holland lett. Sohasem tudtam teljesen megérteni, hogy ha egy családban egyidejűleg többen is nevük megmagyarosítására adják a fejüket, miért képtelenek ezt egységesen tenni. Az elemiben velem járt egy fiú, aki az osztálynévsorban Dánként szerepelt. Hogy szülei/nagyszülei miért éppen Dánra magyarosítottak, azt csak találgatni tudom. De hogy a családjukban, bár bizonyára volt némi egyetértés, de nem teljes, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy osztálytársam unokatestvérét Dánosnak hívták. A névváltoztatásnak persze megvoltak a maguk felülről diktált szabályai is. Léteztek például olyan történelmi nevek - Apponyi, Széchenyi, Esterházy stb. - amelyekre a hatóságok nem engedélyezték a magyarosítást. Az idegen nevét hazaira cserélő állampolgár nem használhatta a hagyományos th, ch vagy cz betűösszetételt, (tehát csak Bernát, esetleg Forgács vagy Barkóci lehetett, Bernáth, Forgách vagy Barkóczi nem). Hasonlóképpen nem engedélyezték a családi név végén a származási helyre utaló ipszilont sem. Sőt bizonyos esetekben még az i-vel sem voltak megelégedve. Horti nevű barátom mesélte, akinek még a XIX. század végén nagyszülei magyarosítottak eképpen, hogy valamikor a ’30-as években felkereste a családot Horthy Miklós kormányzói protokollhivatalának egy képviselője azzal a szerény kéréssel, hogy ugyan nem változtatnának-e nevet. Merthogy - az ügy szempontjából ez a legkevésbé sem volt elhanyagolható - a család az izraelita hitfelekezethez tartozott, és ugyebár mégiscsak kínos, ha egy zsidó akár az ipszilontalan, de mégiscsak Horti nevet viseli. Ezt a szabályt ravasz, vagy magukat annak hívő emberek úgy játszották ki, hogy nevüket cselesen Borbélyra, Kosályra, Pozsonyra magyarosították, ami semmiképpen sem utal nemesi származásra, de mégiscsak y-ra végződik. (Egyébként - a köztudatban elterjedt nézettel szemben - az ipszilon sem vall feltétlenül nemesi származásra, és fordítva. A Lónyai vagy a gróf Gyulai család tagjai egészen jól kibírták a nevük végén álló, pórias i betűt. A Rákóczikról nem is szólva.) Visszatérve a magyarosításra, mint említettem, igazán sok oka, magyarázata lehetett annak, hogy valaki milyen elv szerint választott magának és utódainak új nevet. Én valamennyiüket megértem. Egyetlen kivétellel. A Wéber Bélának született politikus, aki később a Magyar Dolgozók Pártja Központi Vezetőségének titkári tisztét töltötte be, nevét egy szép napon Vég-re magyarosította. Így lett ő Vég Béla. Ugye, ezt nem kell ragozni?

Állami erőszak Szlovákiában a második világháborúban

Lelkes kollaboráció és nemzeti ellenállás / A Szudéta-vidéket Csehszlovákiától elcsatoló müncheni egyezményt követően létrejött az autonóm, náciszimpatizáns Szlovákia. A Tiso rezsim a Felvidék egy részét Magyarországhoz csatoló első bécsi döntésre, a szlovák diplomácia e fiaskójára az ellenzéki politikusok és a szlovákiai zsidók üldözésével reagált. Ellenzéki politikusokat hurcoltak koncentrációs táborba, a zsidó lakosok vagyonát elkobozták, közülük ezreket szinte azon nyomban deportálni próbáltak a magyar határ túloldalára. Mára azonban a szlovák társadalom jelentős többsége elutasítja az első szlovák állam ideológiáját és tetteit. / Müncheni egyezmény, bécsi döntés, bűnbakkeresés / A „függetlenség” kikiáltása és a koncentrációs táborok / A háború, de nem az üldözések vége

https://merce.hu/2021/01/18/lelkes-kollaboracio-es-nemzeti-ellenallas-allami-eroszak-szlovakiaban-a-masodik-vilaghaboruban/

Régi idők üzenete / Anton Hykischt olvasva...

...megértjük majd, miért tejtestvéreink a szomszéd nemzetek / „Több mint ezer évig együtt éltünk a történelmi Magyarország területén, de a tudatunkban csak nagyon pontatlan berögzült sztereotípiák élnek egymásról. Tele vagyunk előítéletekkel, amelyeket az iskola, a hagyományok táplálnak...“

https://magyarnemzet.hu/kultura/regi-idok-uzenete-9161567/

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3541469672618650

A somoskőújfaluiak mézeskalácsból elkészítették egy falu makettjét

Mézeskalácsból megformázott templom, betlehemi jászol és házak a helyi lakosok által készített mézeskalácsfaluban a somoskőújfalui kultúrházban. - Fotó: Komka Péter (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3522606247838326

Börzsönyből a Magas-Tátrát

https://telex.hu/belfold/2020/12/27/magas-tatra-borzsony-csovanyos-olvasoi-foto-tiszta-ido-kilato

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3527143314051286

Budapestről is látni lehetett a Magas-Tátra 200 kilométerre lévő csúcsait

https://www.idokep.hu/hirek/budapestrol-is-latni-lehetett-a-magas-tatra-csucsait

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3533562776742673

Paulik Antal: Félúton / A szószóló jegyzetei

Letöltés: http://www.oslovma.hu/Archiv/FelutPAn.pdf

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3556576951107922

Büszke a gyökereire a tótkomlósi Laukó Zsuzsanna

2021. január 11. - (Csete Ilona / beol.hu)

A Tessedik Sámuel-díjat a Társaság a Nevelésért és Kultúráért (Nagylak), a Szlovák Pedagógusok Egyesülete (Szerbia) és a Csabai Szlovákok Szervezete (Magyarország) alapította és adja át minden évben együttműködve a Határon Kívül Élő Szlovákok Világszövetségével. Odaítélésének alapja a nevelés-oktatás terén végzett kiváló pedagógiai, szervező, illetve irányító ténykedés, az ifjúság szabadidős tevékenységének lebonyolításában végzett kiemelkedő teljesítmény. A napokban vette át a Tótkomlósi Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda igazgatója, Laukó Zsuzsanna az elismerést.

- Az alföldi szlovák iskolák a szlovák közösségek magjai évszázadok óta. Pedagógusaik sokoldalúak, innovatívak, új impulzusokat keresnek a tanításban és az iskolán kívüli munkában. E kitűnő pedagógusok egyike Laukó Zsuzsanna - hangzott el a díj átadásakor.

- Milyen út vezetett idáig?

- Tótkomlóson, szlovák családban nevelkedtem, egész életutamat e nemzetiséghez való tartozás, a szlovák nyelv és kultúra szeretete hatotta és hatja át. Számomra máig a szlovák nyelv az érintkezés egyik természetes eszköze. Itt jártam szlovák iskolába. A szlovák népzenével, néptáncokkal is itt kerültem kapcsolatba. A Békéscsabai Szlovák Gimnázium után nem volt kérdés, hogy Szegeden, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán szlovák-biológia szakon tanuljak. Közben Pozsonyban is tanulhattam, ami elmélyítette az anyaországgal való kapcsolatomat. A diploma megszerzése óta pedig itt, a szlovák iskolában dolgozok. Szinte az egész életemet itt töltöm.

- Iskolát igazgat, néptáncot oktat, mandolinzenekarban játszik, elnöke a szlovák önkormányzatnak…

- S mindezek ezer szállal kötődnek szlovák gyökereimhez. Közösségben élek és érzem jól magam. A tanítás, az iskola irányítása mellett részt veszek Tótkomlós kulturális, társadalmi és civil szervezeti életében is. Néptáncoktatóként az iskola Harmónia kultúrcsoportjában tanítottam táncolni a gyerekeket, ma pedig egy szenior-néptánccsoportnak segítem a munkáját. Ők azok az egykori tanítványok, akik visszavágytak ehhez a közösséghez. A mandolinozást is a nosztalgia hívta életre újra. Középiskolások voltunk, majd szétszéledtünk, most, életünk újabb szakaszában ismét elővettük a hangszert és összeverbuválódtunk.

- S közben a Tótkomlósi Szlovákok Szervezetének is a vezetője lett. Győzi a sok munkát?

- Éltet engem. Ez utóbbi megbízatás azért is fontos számomra, mert a civil közösség a szlovák önkormányzat háttérszervezete, sok aktív tagunk van, és igyekszünk egyre több fiatalt bevonni sokszínű tevékenységünkbe, amelybe beletartozik a gasztronómia­, a könyvkiadás, valamint kulturális összejövetelek és kirándulások szervezése is.

- A helyi szlovákság meghatározó személyisége. Milyen feladatok várnak önre 2021-ben?

- Idén népszámlálás lesz. Korábban az itt élők 21,8 százaléka vallotta magát szlováknak. Az a dolgunk itt helyben is, hogy a népszámlálásra felkészítsük az embereket. Megszólítsuk őket, felébresszük bennük, mit is jelent az, ha anyanyelvük a szlovák.

- Önnek mit jelent?

- Mindent. Büszke vagyok arra, hogy két nyelvet beszélek. Két kultúra ismerője vagyok. Szlovákiában éppen úgy otthon érzem magamat, mint Magyarországon. Hálás vagyok, hogy a komlósi szlovák őseink nyomdokaiban járva ápolhatom hagyományainkat. Úgy vélem, az lenne jó, ha minden nemzetiséghez tartozó ember hasonlóan érezne.

Névjegy / Laukó Zsuzsanna Tótkomlóson született s nevelkedett. Szegeden szerzett tanári diplomát, 1982 óta tanít a szlovák iskolában, ahol 2009 óta kinevezett igazgató. 1992 és 2008 között a Komlós Néptánccsoport vezetője. 1991-től a Harmónia kultúrcsoportban tanított néptáncot. A szlovák önkormányzatok megalakulásától részt vesz a Tótkomlósi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat munkájában, 2002 óta elnöke. 1994-től a Tótkomlósi Városi Önkormányzat képviselője, 2002 és 2006 között a kulturális és oktatási bizottság elnöke. 2014-ben újra képviselővé választották, máig tagja a kulturális bizottságnak. 2019-től a Komlósi Szlovákok Szervezetének elnöke. Kitüntetései: Békés Megye Nemzetiségeiért díj (2000), Szent Gorazd-emlékérem (Szlovák Oktatási Minisztérium díja, 2010), Pro Cultura Minoritatum Hungarie (2013), Komlósi Szlovákokért (2018).

A népszámlálás csak törvénymódosítással halasztható

„Az egyház és az egyházi községek finanszírozása is függ a népszámlálás eredményétől. Amennyiben az állam torzított és pontatlan népszámlálási adatokat kap, az igazságtalan finanszírozás formájában fog lecsapódni az egyházak, kisebbségek és etnikai csoportok életében...”

https://ujszo.com/kozelet/a-nepszamlalas-csak-torvenymodositassal-halaszthato

Megkezdődött a szezon a mátraszentistváni síparkban

Síelők a felvonón a mátraszentistváni síparkban a megnyitás első hétvégéjén 2021. január 16-án. - Fotó: Komka Péter (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/photos/a.284831058282544/3577457889019828

Szlovákia: Több gyógyult, kevesebb fertőzött

https://index.hu/kulfold/2020/12/21/koronavirus_szlovakia_pcr-teszt/

Szlovákiában vasárnap kezdik az oltást

2020. december 22. - (mti)

Vasárnap kezdik meg Szlovákiában a lakosság koronavírus elleni oltását - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az egészségügyi minisztérium közlésére hivatkozva kedden. A szlovák szaktárca közlése szerint az első 10 ezer adag vakcina szombaton érkezik az országba, s abból az idősotthonok, illetve más egészségügyi intézmények alkalmazottait és a kritikus infrastruktúrában dolgozókat oltják be. Az öt és fél milliós Szlovákia 18 millió adag vakcina beszerzésérre kötött szerződést, az országban - a kormány által a múlt héten jóváhagyott stratégia szerint - 3,3 millió személy beoltásával számolnak. Az oltások a tervek szerint négy egymást követő körben zajlanak majd: az elsőben az egészségügyi alkalmazottak, illetve a kritikus infrastruktúrában dolgozók kapják meg az oltást, a másodikban az idősotthonok lakói, krónikus betegek és a 65 év feletti beteg személyek, a harmadik körben a lakosság nagy fertőzésveszélynek kitett rétegei, majd végül a negyedik körben a lakosság fennmaradó, 18 évnél idősebb tagjai. Szlovákiában az elmúlt napokban több vezető politikusnak és a kabinet néhány tagjának is pozitív lett a koronavírustesztje. Pénteken Igor Matovič kormányfőnek is pozitív lett a tesztje, ő azóta karanténban van. A koronavírus-fertőzéssel regisztrált kormánytagok listája kedden tovább bővült Eduard Heger pénzügyminiszterrel. A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ kedden közzétett adatai szerint hétfőn több mint 13 ezer PCR típusú tesztet végeztek el Szlovákiában, s ezek alapján 2663 új fertőzöttet regisztráltak. Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma október közepén ugrott meg, és decemberben további emelkedésnek indult, átlagosan napi kétezer fölé nőtt, az elmúlt egy hétben pedig átlagban már háromezer volt. Az országban a kór tavaszi megjelenése óta PCR-teszttel mintegy 155 ezer személynél mutatták ki a koronavírus jelenlétét, és eddig már több mint 1 millió 325 ezer ilyen típusú vírustesztet végeztek el. A gyógyultnak nyilvánítottak száma valamivel több mint 110 ezer. Jelenleg 2538 fertőzöttet kezelnek kórházban. Hivatalos közlések szerint 1618 halálesetet tulajdonítanak a kórnak.

Szlovákiában nem lehet majd választani a vakcinák közül

https://24.hu/kulfold/2020/12/23/szlovakia-oltasi-terv-vakcina-sorrend/

A hétköznapi ember csak húsvétkor kerül sorra a szlovák oltási tervben

https://nepszava.hu/3103857_a-hetkoznapi-ember-csak-husvetkor-kerul-sorra-a-szlovak-oltasi-tervben

A tavaszihoz hasonló mélyrepülésbe kezdett az idegenforgalom

https://ujszo.com/kozelet/a-tavaszihoz-hasonlo-melyrepulesbe-kezdett-az-idegenforgalom

Szlovákiában országos teszt, itthon ingyen parkolás - ez a különbség a vírusterjedésben

https://atlatszo.hu/2020/12/08/szlovakiaban-orszagos-teszt-itthon-ingyen-parkolas-ez-a-kulonbseg-a-virusterjedesben/

Pozitív lett a szlovák kormányfő vírustesztje

2020. december 18. - (mti)

Pozitív lett Igor Matovič szlovák kormányfő vírustesztje - jelentette az aktuality.sk közlésére hivatkozva a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség pénteken. Az információt később maga a kormányfő is megerősítette közösségi profilján, a kormányhivatal pedig lemondta Matovič összes hivatalos programját. A hírre reagálva Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes az Expres szlovák kereskedelmi rádiónak nyilatkozva azt mondta: maga is karanténba vonul, és alighanem ez vár a kabinet többi tagjára is, akik szerdán üléseztek együtt. Az elmúlt napokban több szlovákiai politikusnak is pozitív lett a koronavírustesztje. Köztük van Ján Micovsky földművelésügyi miniszter, illetve Peter Pellegrini korábbi kormányfő is, aki keddtől házi karanténban van. A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ pénteken közzétett adatai szerint csütörtökön több mint 18 ezer PCR típusú tesztet végeztek el Szlovákiában, s ezek alapján 3991 új fertőzöttet regisztráltak. Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma október közepén ugrott meg, és az utóbbi hetekben további emelkedésnek indult: az elmúlt egy hétben átlagban valamivel kétezer felett, az elmúlt három napban háromezer felett volt. Az országban a kór tavaszi megjelenése óta PCR-teszttel mintegy 146 ezer személynél mutatták ki a koronavírus jelenlétét, és eddig már több mint 1 millió 279 ezer ilyen típusú vírustesztet végeztek el. A gyógyultnak nyilvánítottak száma valamivel több mint 104 ezer. Jelenleg 2197 fertőzöttet kezelnek kórházban. Hivatalos források 1440 halálesetet tulajdonítanak a kórnak, ez a szám csütörtökön 62-vel emelkedett. Az elhalálozások napi száma ugyancsak emelkedő trendet mutat az utóbbi napokban. Szlovákiában szombattól egész napos kijárási tilalom kezdődik, a kormány által szerdán jóváhagyott intézkedés a jelenlegi tervek szerint január 10-ig marad érvényben. A tilalom nem vonatkozik egyebek között a munkába járásra, valamint azokra, akik élelmiszert vagy üzemanyagot mennek vásárolni, illetve postára, bankba, orvoshoz, egyházi szertartásra vagy internetes üzletek kiadóhelyeire tartanak.

Már Szlovákiában is megjelenhetett a koronavírus mutációja

A Nagy-Britanniából Szlovákiába érkezők esetében szigorúbban ellenőrzik a karanténintézkedések és a tesztelési kötelezettség betartását.

https://propeller.hu/nagyvilag/3613255-mar-szlovakiaban-is-megjelenhetett-koronavirus-mutacioja

Rendkívüli jogrend / Kijárási tilalom

https://hu.euronews.com/2020/11/09/orban-kedd-ejfeltol-este-8-es-hajnal-5-ora-kozott-kijarasi-tilalom-lesz-az-ettermeket-beza

Szlovákia miniszterelnöke: Sajnálom, hogy egy idióta a gazdasági miniszterünk

https://hvg.hu/gazdasag/20201217_Szlovakia_marovic_sulik_idiota

Robert Fico a Magyar Nemzetnek: Soros egy nemzetközi pénzügyi csaló

https://telex.hu/kulfold/2020/12/21/robert-fico-soros-szlovak-interju-magyar-nemzet

Újabb köztisztviselőket vett őrizetbe a szlovák rendőrség különleges egysége

2020. december 11. - (mti)

Az elmúlt hetekben - rendőrségi, titkosszolgálati és gazdasági körökben végrehajtott, komoly visszhangot kiváltó őrizetbe vételek után - pénteken újabb köztisztviselőket, néhány Pozsony megyei település polgármesterét vett őrizetbe a szlovák rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. A „Konzultáns” fedőnevű rendőrségi akció keretében őrizetbe vettek közül hét személy - köztük több polgármester - ellen indítottak eljárást, négyük esetében pedig vizsgálati fogságba vételükre tett javaslatot a nyomozó hatóság - közölte a rendőrség, amely szerint az őrizetbe vételek közbeszerzések befolyásolásával, illetve az Európai Unió pénzügyi érdekeinek megsértésével állnak összefüggésben. A szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség az elmúlt hetekben több komoly visszhangot kiváltó őrizetbe vételt is végrehajtott, főként magas beosztású jelenlegi és volt rendőrségi és titkosszolgálati tisztviselőkkel, illetve a gazdasági élet néhány befolyásos szereplőjével szemben. Főként korrupció, pénzmosás, hivatali jogkörrel való visszaélés, illetve bűnügyi tevékenység támogatása jogcímen indítottak eljárásokat velük szemben. Az első őrizetbe vételekre november elején került sor, azóta több hasonló akció is megvalósult. Az őrizetbe vettek között van mások mellett két volt országos rendőrfőkapitány és az egyik legnagyobb szlovák pénzügyi csoport, a Penta egyik társtulajdonosa is. A különböző fedőnevek alatt megvalósított rendőrségi akciók között a túlnyomóan liberális beállítottságú szlovák sajtó egyértelmű összefüggéseket lát, és az ügyek hátterében a politikummal való összefonódást sejtet, mindezt azonban hivatalos részről eddig nem erősítették meg. Ugyanakkor Igor Matovic szlovák miniszterelnök jobbközép-liberális kormánykoalíciójának több politikusa is tett olyan értelmű, többé-kevésbé burkolt célzásokat, hogy a rendőrségi akciók aggodalmat kelthetnek az előző kormányzat néhány politikusában. Az idén tavaszig kormányzó, Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD), amely a jelenlegi szlovák parlamenti ellenzék legerősebb szereplője, ezzel szemben olyan értelmű nyilatkozatokat tett, hogy a kormányzat politikailag motivált, s a rendőrségi ügyeket tőkeszerzésre és arra használja, hogy elfedje a koronavírus-járvány terjedése kapcsán kialakult helyzet kezelésében megmutatkozott hozzá nem értését. A négypárti szlovák kormánykoalíció ugyan „megrendíthetetlen” - alkotmányozó törvények elfogadására is elégséges - többséggel rendelkezik a pozsonyi törvényhozásban, de felmérések szerint választói támogatásuk folyamatosan csökken, ami elemzői vélemények szerint jelentős részben a koronavírus-válság kapcsán hozott - szakértőket is megosztó - intézkedéseik következménye. A korábbi őrizetbe vételek ügyének egyik újabb mozzanata, hogy csütörtökön kórházba kellett szállítani - nem hivatalos közlések szerint súlyos fejsérülés miatt - az időközben vizsgálati fogságba vett L. Milan volt országos rendőrfőkapitányt. A kórházba szállítás okáról eddig hivatalos magyarázat nem látott napvilágot. Ezzel összefüggésben az Irány vezetője pénteken arra szólította fel a liberális Emberekért párt által jelölt Mária Kolíková igazságügyi minisztert, hogy azonnal adjon magyarázatot a történtekre.

Dőlnek ki a csontvázak a pozsonyi szekrényből

Alig telik el hét Szlovákiában anélkül, hogy érdemi fejlemény ne szülessék a sokáig szőnyeg alá söpört korrupciós és maffiaügyek felgöngyölítésében. A pozsonyi nagyvállalkozói réteg mellett a politikai elitet is felelősségre vonás fenyegeti; csütörtökön már egy hivatalban lévő képviselőért, volt mininszterért mentek ki a nyomozók, demonstratívan felvonulva.

https://index.hu/kulfold/2020/12/17/dolnek_ki_a_csontvazak_a_pozsonyi_szekrenybol/

Tízezrek maradhatnak munka nélkül Szlovákiában

A koronavírus-járvány második hullámának a negatív hatása az elmúlt hetekben már a szlovák munkapiacon is meglátszott.

https://uzletem.hu/regio/tizezrek-maradhatnak-munka-nelkul-szlovakiaban

Hogyan döglött meg a tátrai tigris - A valóság durvább, mint a fikció

https://ujszo.com/panorama/a-valosag-durvabb-mint-a-fikcio-hogyan-doglott-meg-a-tatrai-tigris

Már a biztos pártválasztók között is megelőzi az ellenzék a kormánypártokat

https://168ora.hu/itthon/republikon-partpreferenciak-kozvelemeny-kutatas-197352

TGM Fialának: Káosz van, nincs kormány

És ebbe Orbán is belebukhat.

https://168ora.hu/itthon/tamas-gaspar-miklos-fiala-janos-kelj-fel-jancsi-elemzes-197335

2010 óta megduplázódott az államtitkárok és helyetteseik száma

https://magyarnarancs.hu/belpol/2010-ota-megduplazodott-az-allamtitkarok-es-helyetteseik-szama-234593

A szlovákiai Szencen befalazva találtak rá Horthy Miklós egykori étkezőkocsijára

Restaurálását a Közlekedési Múzeum munkatársai hazatérte után azonnal megkezdik...

https://index.hu/techtud/2020/12/21/horthy_etkezo_kocsi_kozlekedesi_muzeum/

Juraj Florek, a Budapesten élő szlovák festőművész

Természet helyett beton / A szocmodern és a brutális építészet inspirálja...

https://nepszava.hu/3103643_termeszet-helyett-beton--juraj-florek-portreja

Hunčík Péter: Tíz igaz Szodomában - Vásári komédia tizenöt évben

„Úgy látom, hogy Igor Matovič lassan, de biztosan dekompenzálódik, és rövidesen össze fog omolni. Kollár házelnök a Donovalyban található síparadicsomjának üzemeltetésével van elfoglalva. Sulík gazdasági miniszter pedig azon dühöng, hogy a kormányfő egyetlen komoly tárgyalásra sem hívta meg őt. A legkisebb koalíciós partner, Andrej Kiska pártja pedig már régen eltűnt az ismeretlenség homályában.”

https://nepszava.hu/3102467_kentaurbeszed--hunik-peter-tiz-igaz-szodomaban--vasari-komedia-tizenot-evben

Piliscsaba lázálom egyetemfalu vége

Ezért számolják fel itt a Pázmány bölcsészkarát / Katasztrofális ötlet volt / „Makovecz-féle hungaro-Disneyland” / Távol a falutól / 1994-ben még csak négy szak volt: magyar, szlovák, történelem és latin...

https://www.valaszonline.hu/2020/12/15/pazmaneum-maroth-makovecz-campus-elemzes/

Romsics Ignác: A trianoni békeszerződés ratifikációja

A nemzetközi megállapodások hivatalosan akkor léptek és ma is akkor lépnek érvénybe, ha azokat az aláíró államok törvényhozásai is elfogadják, s az ily módon törvényerőre emelkedett okmányt saját nyelvükön kihirdetik, és egymás között kicserélik. Az 1920. június 4-én aláírt trianoni békeszerződés jogerőre emelkedésének ugyanez volt a feltétele.

https://nepszava.hu/3099155_kentaurbeszed--romsics-ignac-a-trianoni-bekeszerzodes-ratifikacioja

A Kárpát-medence azé, aki elolvassa / Trianon: száz év, száz könyv

Mennyi minden köti össze a környező népeket velünk és mennyire nem vagyunk ennek tudatában... / Szlovák, szerb, horvát, román és szlovén próza- és drámaírók művei

https://www.valaszonline.hu/2020/12/16/olvasas-irodalom-karpat-medence-hettyey-andras/

Miért a pozsonyi csatáról csinálnak filmet?

Ahelyett, hogy a 20. századról keresnének konszenzust? / Nem dolgoztuk még fel a történelmi traumákat, máig kettős értelmezése van Trianonnak, a világháborúknak, az átkosnak, sőt, a rendszerváltásnak is. Helló, nem ez lenne inkább az égetőbb feladat? / Mit akar üzenni nekünk a film megrendelője, azaz a magyar kormány, elsősorban Kásler Miklós főideológus. Miért a témaválasztás, milyen történelmi párhuzamok miatt veszi elő, aktualizálja a témát?

https://azonnali.hu/cikk/20201223_miert-a-pozsonyi-csatarol-csinalnak-filmet-ahelyett-hogy-a-20-szazadrol-keresnenek-konszenzust

A szláv korridor terve

A csehszlovák és a délszláv állam területi összeköttetését biztosítani hivatott folyosót Moson, Sopron, Vas és Zala vármegye területén hozták volna létre az első világháború után.

https://ujszo.com/panorama/a-szlav-korridor-terve

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3473880022710949

25 éve kerültek fel a Szlovák-karszt és az Aggteleki-karszt barlangjai az UNESCO Természeti Világörökség jegyzékébe

https://youtu.be/jUF-Hmo35as

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3473894842709467

Két nap alatt a Nagy-Fátra körül

Egész héten esik. Nyirkos, vacak idő. Mindennap reménykedve nézem a hétvégi előrejelzést, de hiába. Pedig érzem a csontjaimban, hogy most vagy soha. Ez az utolsó olyan hétvége, amikor még ki lehet mozdulni otthonról. Október közepe van. A járványhírek egyre aggasztóbbak - Marosz Diána írása:

https://vasarnap.com/nezet/ket-nap-alatt-a-nagy-fatra-korul

Köd Nógrád megyében

A Magas-Tátra és a somoskői vár látszik a reggeli köd felett Salgótarján közeléből fotózva.

https://www.facebook.com/oslovma/photos/a.284831058282544/3472477076184577/

Az ukrán nemzetiségi szószóló a kárpátaljai képviselők elleni eljárás visszavonását kéri az ukrán hatóságoktól

2020. december 21. - (mti)

Az Országgyűlés ukrán nemzetiségi szószólója arra kéri az ukrán hatóságokat, hogy vonják vissza a magyar himnuszt éneklő kárpátaljai képviselők ellen indított eljárást. Szuperák Brigitta az Országgyűlés Sajtóirodája által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt is kéri az ukrán hatóságoktól, hogy tegyenek meg mindent a kisebbségek elleni nacionalista megnyilvánulásokkal szemben. Kiemelte: az ukrán nemzetiség Magyarországon teljesen szabadon vállalhatja identitását. „Bármiféle retorzió nélkül használhatjuk anyanyelvünket, rendezvényeinken elénekelhetjük az ukrán himnuszt, intézményeinkre egész évben kitűzhetjük az ukrán zászlót. Magyarország kormánya minden segítséget megad ahhoz, hogy ukrán nemzetiségi identitásunkat, nyelvünket és kultúránkat megőrizzük, sőt, azt továbbadjuk gyermekeinknek” - fogalmazott Szuperák Brigitta. Az ukrán nemzetiség tagjai a magyar politikai nemzet részei és a magyar Alaptörvény szerint államalkotó tényezők - írta. „Ukrán nemzetünk és anyaországunk iránti szeretetünk megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül az Ukrajnában, Kárpátalján élő magyar kisebbségeket ért atrocitások mellett” - tette hozzá a nemzetiségi szószóló. A kárpátaljai Szürte településen az október végén megválasztott magyar nemzetiségű helyi képviselők az ünnepélyes beiktatási ülésen - még november 21-én - elénekelték a magyar himnuszt; az esetről titokban készített videofelvétel jóval később került napvilágra. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) december 1-jén közölte, hogy vizsgálatot indított annak kiderítésére, jogszabályba ütköző volt-e a magyar himnusz eléneklése az ülésen. Később az Ukrajinszki Novini hírportálnak megerősítették, hogy hazaárulás, továbbá Ukrajna területi integritásának megsértése és dokumentumhamisítás címén eljárást indítottak szürtei kistérségi képviselők ellen. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ezt nyilatkozatban ítélte el.

Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

https://fidesz.hu/hirek/az-ep-nagy-tobbseggel-tamogatta-a-kisebbsegvedelmi-europai-polgari-kezdemenyezest

Megújult a bolgár nemzetiség művelődési háza és új bolgár kulturális központ épül Budapesten

https://kormany.hu/hirek/megujult-a-bolgar-nemzetiseg-muvelodesi-haza-es-uj-bolgar-kulturalis-kozpont-epul-budapesten

120 milliós állami támogatás a Beloianniszba tervezett kulturális és sportközpont fejlesztésére

https://kdnp.hu/hirek/semjen-zsolt-120-millios-allami-tamogatas-beloianniszba-tervezett-kulturalis-es-sportkozpont

Semjén: A magyar nemzet elszakíthatatlan része a tizenhárom őshonos nemzetiség

2020. december 8. - (mti)

A magyar nemzet elszakíthatatlan és integráns része a Magyarországon őshonos tizenhárom nemzetiség - jelentette ki Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes kedden, az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága előtti éves meghallgatásán. Semjén Zsolt az ülésen hangsúlyozta, a kormány nemzetiségpolitikájának kiindulópontja az, ami az alaptörvényben is szerepel, hogy a magyarországi nemzetiségek államalkotó tényezők. A nemzetiségeknek joguk van az önazonossághoz, az önkormányzathoz, és mindahhoz, ami az identitás megőrzéséhez és kiteljesedéséhez szükséges - mutatott rá. A miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: „a magyar nemzetnek hasonlóképpen elszakíthatatlan és integráns részei az őshonos magyarországi nemzetiségek, (...) mint a határon túli magyarság”. Semjén Zsolt azt mondta, az anyaországgal rendelkező nemzetiségek híd szerepet töltenek be az adott ország és Magyarország között. Ha a kapcsolat gyümölcsöző, akkor méltányos, hogy az adott nemzetiség ebből részesüljön, de ha valamiért ez a kapcsolat „éppen nem a legideálisabb”, akkor abból semmilyen hátrány nem hárulhat az adott nemzetiségre - hangsúlyozta. Szólt arról, a nemzetiségi támogatásokra 2010-ben 3,5 milliárd forint jutott, mára ez az összeg minimum 21,5 milliárd forint. Régi adósságot tettek jóvá, amikor a nemzetiségi költségvetést emelték - mondta. A miniszterelnök-helyettes közölte, hogy a pályázati összegek is „radikálisan” nőttek, továbbá számos köznevelési intézmény került át nemzetiségekhez. Míg 2010-ben 12 nemzetiségi köznevelési intézmény volt, ma már 95 működik - mutatott rá Semjén Zsolt, aki megemlítette azt is, hogy a nemzetiségi pótlék mértéke mára az illetményalap 40 százalékára emelkedett. A budapesti Rákóczi út 57. szám alatti szlovák evangélikus központról szólva Semjén Zsolt közölte, Magyarország 765 millió forintból megveszi az ingatlant, majd a felújítást Magyarország és Szlovákia fele-fele alapon végzi majd el. Ez 3-4 milliárd forintba kerül. Semjén Zsolt ugyanilyen fontosnak nevezte a több mint 2,5 milliárdból megvalósuló új bolgár kulturális központot. Az ülésen több nemzetiségi szószóló is köszönetet mondott a kormánynak a támogatásokért. Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló azt mondta, valamennyien érzékelik, hogy „a nemzetiségek irányába történő odafordulás jelentős fejlődést eredményezett”. Paulik Antal szlovák nemzetiségi szószóló szerint az együttműködés „vitathatatlanul sokat javult az elmúlt idők során”. Szolga József horvát nemzetiségi szószóló azt mondta, hogy az elmúlt tíz év a hazai nemzetiségek számára jelentős előrelépés volt, nemcsak az anyagi támogatásokat tekintve; sikerült egy olyan „kulturális autonómiainfrastruktúrát” kialakítani, amely „garantálhatja a következő évszázadokat is”.

„Mátraszentimre megújult temploma legyen a szlovák-magyar megbékélés szimbóluma!”

2020. november 13. - (mti)

Mátraszentimre megújult temploma legyen a szlovák-magyar megbékélés szimbóluma - szorgalmazta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az épület 2020. november 13-i átadóünnepségén. Soltész Miklós hangsúlyozta: Magyarországon hosszú évszázadok óta együtt tudnak élni különböző nemzetiségek. Az államtitkár emlékeztetett: a szlovák-magyar megbékélést az elmúlt tíz évben mindkét oldalról sokan akarták, és sokan tettek is érte. Ennek köszönhetően mára olyan változások történtek a két nép és a két ország viszonyában, amelyek „az elmúlt 90 év sebeit és kívülről ránk erőltetett rombolását képesek voltak begyógyítani”. Soltész Miklós rámutatott: a helyi szlovák nemzetiség kiemelt jelentőségű, a magyarsággal közös értékeket őriz és hagyományokat ápol Mátraszentimrén, melyek között éppen olyan fontos a nyelv és a kultúra, mint a kereszténység és az egyház erősítése. Nem véletlen, hogy a kormány a templom felújításához szükséges 20 millió forint biztosításán túl az elmúlt években a település iskolájának megmaradását és korszerűsítését is segítette, mint ahogyan sok tízmillió forint támogatást nyújtott az épülő mátraszentimrei közösségi ház megvalósításához is - hangsúlyozta. Tette mindezt azért, hogy ezen a szép helyen megmaradjon a közösség és az évszázados hagyomány - fogalmazott Soltész Miklós, megjegyezve: a magyarországi és az itt élő szlovákság nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a két nép közös értékeit tovább lehessen adni a következő nemzedékeknek.

Mi a tót? Vagy mi a csabai szlovák?

Kiszely András, a békéscsabai szlovák önkormányzat elnöke azt vallja, végig kellene gondolnunk a származásunkat, és ha tisztában lennénk vele, nem is lenne ekkora elvándorlás... / Kossuth is szlovák volt / Az alföldi szlovák egy nagyon öntudatos, szorgalmas nép...

https://behir.hu/mi-a-tot-vagy-mi-a-csabai-szlovak

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3470114096420875

A csabai földhasználat története

A törökdúlást követően 1718-tól érkező szlovák telepesek számára a lakatlan pusztákon, az első években ki-ki ott foglalt a maga számára szántóföldet, ahol akart. A 19. század végére az idetelepített szlovák lakosság az Alföld körülményeihez igazodva létrehozta a tipikus tanyás agrárvárost.

https://behir.hu/glokalis-sarok-a-csabai-foldhasznalat-tortenete

Sipiczki Matthias (Debreceni Egyetem) a kutatói kiválóságlistában

magyarországiként megjelölt kutatók listáján / Az élvonal élvonala / Kutatói rangsorok - a világ és Magyarország

https://mersz.hu/dokumentum/matud202011__15

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3417912221641063

Magyarország nemzetiségei

https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_nemzetis%C3%A9gei

Nemzetiségeink története

https://hu.wikipedia.org/wiki/A_magyarorsz%C3%A1gi_nemzetis%C3%A9gek_t%C3%B6rt%C3%A9nete

Törvény a nemzetiségek jogairól

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1100179.tv

Magyarország nemzetiségi térképe

https://atlo.team/magyarorszagnemzetisegiterkepe/

Jogaik és védelmük

https://www.parlament.hu/documents/10181/4464848/Infojegyzet_2020_28_magyarorszagi_nemzetisegek_jogai.pdf

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3415413245224294

„Származásbűn” - A sváb exodus

Hetvenöt évvel ezelőtt a németek voltak Európa migránsai...

https://azonnali.hu/cikk/20201222_hetvenot-evvel-ezelott-a-nemetek-voltak-europa-migransai

Ilyen lesz a szlovák trónok harca

2021-ben debütál a szlovák-ukrán koprodukcióban készült Szlávok című fantasy-sorozat. A hetedik században játszódó történet két fő szála a gyűlöletről és a harciasságról, valamint a szerelem erejéről és a bátorságról mesél, a keretet pedig az avarok érkezése szolgáltatja.

https://azonnali.hu/cikk/20201127_ilyen-lesz-a-szlovak-tronok-harca

Ünnepi díszkivilágítás Szentendrén

Ünnepi díszkivilágítás a szentendrei Fő téren advent első vasárnapján, 2020. november 29-én.

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3454843997947885

Jegenye / Topoľ - Alexander Kormoš (1941-2020) kultikus verse

http://nemzetisegek.hu/wp-content/uploads/Alexander-Kormo%C5%A1.pdf

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3498289850269966

Pilisi látkép reggel az ablakból

https://www.facebook.com/oslovma/photos/a.284831058282544/3454299638002321/

Futballakadémia épül Kassán magyar befektetőkkel

2020. december 7. - (mti)

Magyar befektetők jóvoltából futballakadémia épül Kassán, miután 2019 decemberében a nagy hagyományokkal rendelkező, korábban a Bajnokok Ligájában is szerepelt FC Košice legnagyobb tulajdonosa a magyar Arago Csoport lett. Az erről szóló megállapodást Kassa városának, az FC Kosice labdarúgócsapatának és a Slovak Sport Development s.r.o.-nak a képviselői írták alá, a futballakadémia a Kassai Labdarúgó Aréna közelében épül meg - tájékoztatták a befektetők az MTI-t. A beruházás finanszírozója és megvalósítója a magyar tulajdonban lévő Slovak Sport Development s.r.o. lesz a várossal együttműködve, mely a beruházáshoz szükséges földterületet biztosítja. „A kassai régióban óriási szükség van egy nemzetközi szinten is számottevő labdarúgó akadémiára. Azt szeretnénk, ha a helyi tehetségeknek nem kellene elhagyniuk családjukat, hogy megvalósíthassák álmaikat. Köszönettel tartozunk Kassa város vezetésének az együttműködés lehetőségért” - mondta Szabó Tamás, a Slovak Sport Development s.r.o. ügyvezetője és az FC Kosice elnökségének tagja. „Nagyon örülök hogy nemcsak a Kassai Labdarúgó Aréna építése halad előre, hanem aláírtuk ezt az utánpótlást segítő megállapodást is, amely reményeim szerint örömmel tölti el Kassa futball szerető közönségét” - hangsúlyozta Jaroslav Polacek, Kassa polgármestere. „Szeretnénk minőségi körülményeket teremteni a helyi tehetségeknek, hogy ne kelljen máshová menniük futballozni. A kassai futball gazdag és sikeres történelemmel rendelkezik, úgy gondolom ezzel az akadémiával és az akadémia saját nevelésű játékosaival elindíthatjuk majd a futball újabb sikeres korszakát a városban” - tette hozzá Marcel Gibóda, Kassa alpolgármestere. „Ezt a projektet történelmi mérföldkőnek tartjuk, amelyre a város futballja már régóta várt. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Kassa városának a földterület, a magyar befektetőknek pedig az akadémia építéséhez szükséges pénzügyi forrásokért. Hisszük, hogy ettől a pillanattól kezdve a város futballjának szebb jövője kezdődik” - fogalmazott Dusan Trnka, az FC Kassa elnöke. „A sport és különösen a futball a szlovákok és a magyarok életének is fontos eleme. Külön örülök, hogy ez a megállapodás a hosszú távú együttműködés alapja lesz ezen a területen. A leendő akadémia befektetés a jövőbe, befektetés tehetséges gyermekekbe és velük együtt a közös szlovák-magyar jövőbe „- mondta Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja.

Nemzetiségek napja

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3503225239776427

2012-ben az Országgyűlés december 18-át - mint az ENSZ nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségek jogairól szóló nyilatkozata elfogadásának a napját - a Nemzetiségek napjává nyilvánította. Ezt a napot 1995-től ünnepeljük, előző megnevezése: A Kisebbségek Napja volt, a magyar kormány a kisebbségbarát társadalmi légkör kialakítása és fenntartása érdekében, az ENSZ nyilatkozata értelmében hívta életre. Az eseményhez kötődően az ország számos helyén szerveznek ünnepségeket. A Nemzetiségek napján kerül átadásra a Nemzetiségekért díj, amelyet a nemzetiségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződésben kiemelkedő tevékenységet végző magyarországi és határon túli személyek és szervezetek kaphatnak meg. Az 2001. évi magyarországi népszámlálás adatai szerint 442 739 fő, vagyis a lakosság 4 százaléka vallotta magát valamelyik hivatalosan elismert nemzetiséghez tartozónak. Becslések szerint azonban a nemzetiségek (nemzeti és etnikai kisebbségek) tagjainak valódi létszáma ennél jóval magasabb: az ország 10 milliós népességének hozzávetőlegesen 8-10 százalékát teszik ki. Magyarországon 13 törvényben elismert nemzetiség él, ezek között 12 nemzeti kisebbség, illetve 1 etnikai kisebbség, a cigányság. A népszámlálások, a kisebbségjogi intézmények csak ezen kisebbségek adatait, társadalmi mozgásait mérik és kisebbségi önkormányzatot csak ezek az etnikumok alakíthatnak, mivel ezek azok a népcsoportok, amelyek minimum egy évszázados itt-tartózkodást tudtak igazolni (történelmi kisebbségek). Magyarország nemzetiségei: bolgárok / cigányok / görögök / horvátok / lengyelek / németek / örmények / románok / ruszinok / szerbek / szlovákok / szlovének / ukránok.

Agnieszka Holland filmrendező: „A kiváltságosok luxusa”

Már itthon is látható a Jan Mikolášek gyógynövényszakértő orvos ellentmondásos személyiségéről készített életrajzi film, Csehország idei Oscar-nevezettje: Sarlatán - A különleges intuíciójú, rendkívüli képességű, és az egyes növények (nem csak pozitív) hatásaiban jártas természetgyógyász napi százas nagyságrendben fogadott és látott el túlnyomórészt olyan betegeket (köztük diplomás doktorokat), akikről az orvostudomány már lemondott. A két háború közötti demokratikus Cseh­szlovákia állami vezetői, hírességei, a német megszállás kollaboráns politikusai és birodalmi főnácik éppúgy fordultak a vizeletből csalhatatlanul diagnosztizáló és teáival hatékonyan gyógyító füves emberhez, mint később a kommunista notabilitások.

https://magyarnarancs.hu/mikrofilm/a-kivaltsagosok-luxusa-134614

A V4 vezetői közül már csak Orbán Viktor nem gratulált Joe Bidennek

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/a-v4-vezetoi-kozul-mar-csak-orban-viktor-nem-gratulalt-joe-bidennek/

Sokkolta a szlovák igazságügyi minisztert Varga Judit kezdeményezése

Döbbenten reagált Mária Kolikova szlovák igazságügyi miniszter arra, hogy magyar kollégája a visegrádi országok közös kezdeményezéseként mutatta be a Magyarország által kezdeményezett V4 + professzori hálózatot és junior programot. A V4-es országokon belül nem született megállapodás egy ilyen közös kezdeményezésről, ezt bizonyos szempontból „V4-ek márkával” való visszaélésnek tekinti, közölte a szlovák miniszter.

https://nepszava.hu/3098213_sokkolta-a-szlovak-igazsagugyi-minisztert-varga-judit-kezdemenyezese

Az országos koronavírus-tesztelés második fordulója Szlovákiában

2020. november 7. - (mti)

Szlovákiában szombaton zajlott az országos koronavírus-tesztelés második fordulója. Az első fordulótól eltérően ezúttal csak a járások mintegy 60 százalékát érinti a tesztelés, amely vasárnap késő este ér véget. Ezúttal nincs tesztelés például a két legnagyobb városban Pozsonyban és Kassán. Az eredmény hétfő délelőttre várható. A múlt hét végén lezajlott első fordulóban mintegy ötezer helyen vettek mintát a lakosságtól. A tesztelésen 3,63 millió állampolgár, az ország lakosságának kétharmada vett részt. A szűrések 38 359 személynél, azaz az összes teszteltek 1,06 százalékánál mutattak ki koronavírus-fertőzést. A mostani szűrések alapvetően már csak azt a 45 „piros” járást érintik, többségükben az ország északi részén, ahol az első fordulóban a pozitív tesztek aránya magasabb volt 0,7 százaléknál. Ugyanakkor különböző okokból tesztelési helyek nyíltak meg 13 „zöld” járásban is, ahol alacsony volt a pozitív tesztek száma. A magyarok lakta vidékeken például Komáromban, Dunaszerdahelyen vagy Nagykaposon ugyancsak folyik a tesztelés. Országszerte mintegy 3000 tesztelési helyet állítottak fel. A mintavételeknél a szlovák hadsereg mintegy 4000 katonája segédkezik. A szombat délutáni órákig nagyobb problémákról nem érkezett jelentés. Igor Matovič kormányfő korábban azt nyilatkozta, sikernek tartaná, ha a mostani tesztelésen résztvevők száma elérné a kétmilliót. Szlovákiában pénteken 2579 új igazolt koronavírus fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok. A koronavírus-fertőzés nyomán pénteken 34 személy hunyt el, ami új napi rekordot jelent az országban a járvány kitörése óta. A betegség szlovákiai áldozatainak száma ezzel 351-re emelkedett.

Részt vehetnek a hétvégi tesztelésen a Magyarországon élő szlovák állampolgárok

https://www.bumm.sk/belfold/2020/11/07/atjohetnek-teszteltetni-a-magyarorszagon-elo-szlovak-allampolgarok

Magyarországról is érkeztek a tesztelésre

https://ujszo.com/regio/magyarorszagrol-is-erkeztek-a-tesztelesre

Kétarcú szlovák világmegmentés, avagy a Nagy Tesztelés

https://mandiner.hu/cikk/20201105_ketarcu_szlovak_vilagmegmentes

Javultak Szlovákia járványügyi kilátásai a tömeges tesztelésnek köszönhetően

https://168ora.hu/kulfold/szlovakia-koronavirus-teszteles-194734

Szamárral együtt ment az országos tesztelésre egy férfi

Ez nem szamárság: a történetet a rendőrség tette közzé. Egy szenicei férfi ma délután szamarával együtt ment a város főterén működő mintavételi ponthoz. A gazda azt szerette volna, ha rajta kívül a jószágát is kivizsgálják. A váratlan jövevény nagy mosolyt csalt a tesztelőcsapat arcára, akik végül elmagyarázták a férfinak, hogy az állatok kivizsgálása nem tartozik a kompetenciáik közé. (ujszo.com)

Falus Ferenc: Nálunk is kellene országos szűrés

https://index.hu/belfold/2020/11/04/koronavirus/

Kétszáz magyar orvos és medikus a szlovákiai tesztelésben

https://index.hu/belfold/2020/10/31/egy_nap_alatt_sikerult_osszeszedni_a_szlovakianak_felajanlott_segitseget/

Matovič: Köszönjük, magyarok, köszönjük, Viktor!

A szlovák miniszterelnök Észak-Komáromban személyesen köszönte meg a magyar önkéntesek segítségét. Mint mondta: „Bajban ismertük meg, hogy ki is a valódi barátunk, és ezért nagy köszönet jár.”

https://index.hu/kulfold/2020/11/01/matovic_koszonjuk_magyarorszag_koszonjuk_viktor/

A magyarul beszélő egészségügyi dolgozók feljelentésére biztatott

A szélsőjobb kedvenc baloldali politikusa, Ľuboš Blaha szerint a segítségül küldött osztrák és magyarországi szakemberek idegen hatalmak megszálló csapatai.

https://azonnali.hu/cikk/20201102_a-magyarul-beszelo-egeszsegugyi-dolgozok-feljelentesere-biztatott-szlovakiaban-a-szelsojobb-kedvenc-baloldali-politikusa-

Nemcsak életeket nyert Szlovákia az országos tesztelésen, de a kormányválságot is megúszta

https://hvg.hu/vilag/20201102_szlovakia_koronavirus_orszagos_teszteles_igor_matovic

Járvány: Magyarország meddig dughatja a fejét a homokba?

https://hu.euronews.com/2020/11/02/jarvany-magyarorszag-meddig-dughatja-a-fejet-a-homokba

Szlovákia előre jelezte Ausztriának, hogy valami nem stimmel a bécsi merénylővel

Az elkövető júliusban Pozsonyba utazott, hogy lőszert vásároljon, de nem volt érvényes fegyvertartási engedélye, ezért nem kapott. A szlovák hatóságok mindenesetre értesítették az esetről osztrák kollégáikat.

https://hu.euronews.com/2020/11/04/szlovakiaban-probalt-loszerhez-jutni-a-becsi-merenylo

Az osztrák hatóságok elismerték, hogy tudtak a merénylő szlovákiai lőszervásárlásáról

https://444.hu/2020/11/04/az-osztrak-hatosagok-elismertek-hogy-tudtak-a-becsi-merenylo-szlovakiai-loszervasarlasarol-de-nem-tettek-semmit

Szlovákiában őrizetbe vették a volt országos rendőrfőkapitányt

2020. november 5. - (mti)

Szlovákiában csütörtökön reggel őrizetbe vették Tibor Gaspar volt országos rendőrfőkapitányt és az elit rendőrségi egységek korábbi három igazgatóját - jelentette a TASR közszolgálati hírügynökség. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozói a Tisztítótűz fedőnevű razzia során több gyanúsítottat vettek őrizetbe törvénysértések miatt - közölte a hírügynökséggel Jana Tökölyová, a Különleges Ügyészi Hivatal szóvivője. Tökölyová szerint a hatóságok több bűncselekmény - bűnszervezet létrehozása, megszervezése és működésének elősegítése, korrupciós ügyek, valamint hivatali jogkörrel való visszaélés - elkövetésével gyanúsítják az őrizetbe vetteket, akiknek nevét hivatalosan nem hozták nyilvánosságra. A pozsonyi média jelentései szerint Tibor Gaspar mellett a nyomozók őrizetbe vették Peter Hraąkot, a NAKA volt vezetőjét is. Az érintetteket lakóhelyükön vették őrizetbe, és házkutatásokat is tartottak náluk. A volt országos rendőrfőkapitány őrizetbe vételét ügyvédje, Marek Para is megerősítette. Tibor Gaspar 2018 tavaszán Ján Kuciak újságíró és jegyese meggyilkolása után kényszerült távozni a szlovák rendőrség éléről. A Markíza kereskedelmi televízió úgy tudja, hogy az őrizetbe vettek között van továbbá Marián Zatocha, a Szlovák Információs Szolgálat lehallgatásokért felelős egykori vezetője, Robert Krajmer, a rendőrség korrupcióellenes egységének volt parancsnoka és a rendőrség különleges pénzügyi egységének volt igazgatója, Bernard Slobodník. Az Aktuality.sk hírportál azt feltételezi, hogy a razzia összefügghet annak a különleges nyomozói csoportnak a tevékenységével, amely Ludovít Makónak, a Pénzügyi Igazgatóság Bűnügyi Hivatala volt vezetőjének, illetve Frantisek Böhmnek, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) egykori munkatársának a vallomásait vizsgálja. Ludovít Makó ügyével összefüggésben a rendőrség már októberben őrizetbe vette Dusan Kovácikot, a legsúlyosabb bűncselekményekben eljáró szlovákiai különleges ügyészség vezetőjét. Dusan Kovácik jelenleg vizsgálati fogságban van.

Čaputová: Már senki sem érinthetetlen

Nyilvánvaló, hogy Szlovákiában elindult egy megtisztulási folyamat az igazságszolgáltatás terén, hiszen már senki sem érinthetetlen, reagált Zuzana Čaputová államfő arra a médiában megjelent információra, hogy csütörtökön őrizetbe vettek több volt rendőrtisztet.

https://ujszo.com/kozelet/caputova-mar-senki-sem-erinthetetlen

Szlovákiában állami ünnep lesz az első csehszlovák köztársaság 1918-as létrejötte

Szlovákia nem létezne, ha nem lett volna Csehszlovákia, ám annak létrejötte eddig nem volt állami ünnep a szlovákoknál.

https://azonnali.hu/cikk/20201104_szlovakiaban-allami-unnep-lesz-az-elso-csehszlovak-koztarsasag-letrejotte

Szlovákiában tilos lesz utcákat elnevezni a totalitárius rendszerek képviselőiről

2020. november 4. - (mti)

Szlovákiában a jövőben tilos lesz utcákat vagy köztereket elnevezni az egykori kommunista, fasiszta és náci rendszerek képviselőiről. Ugyancsak tilos lesz ezen rendszerek jelképeinek használata az emlékműveken és emléktáblákon. A kormánykoalíció törvénymódosítását szerdán fogadta el a szlovák parlament. Az ellenzék képviselői nem támogatták a javaslatot, illetve nem vettek részt a szavazáson - jelentette a közszolgálati TASR hírügynökség. A kommunista rendszer erkölcstelenségéről és jogellenességéről szóló törvényt továbbá azzal egészítették ki, hogy az 1948-1989 között fennálló csehszlovákiai kommunista rendszer jogellenes volt, és az alapvető emberi és szabadságjogok elnyomására irányult. Az egykori Csehszlovákia Kommunista Pártját, valamint a részét képező Szlovákia Kommunista Pártját a parlament bűnszövetkezetnek minősítette. Szlovákia Kommunista Pártja az 1989-es rendszerváltás után átalakult a Demokratikus Baloldal Pártjává. Ez később betagozódott a Robert Fico volt miniszterelnök által létrehozott Irány-Szociáldemokrácia Pártba (Smer-SD), amely hosszú éveken keresztül kormánypárt volt Szlovákiában. Hasonló módon nem lehet utcákat és köztereket elnevezni az 1939 és 1945 között létező Szlovák Köztársaság képviselőiről sem. A háborús Szlovákia hű szövetségese volt a náci Németországnak. A Szlovák Köztársaság örökségét jelenleg csak a Marian Kotleba vezette radikális szélsőjobboldali ellenzéki Mi Szlovákiánk Néppárt vállalja, amelynek több képviselője is van a parlamentben. A tiltás nem vonatkozik azokra a személyekre, akik később aktívan bekapcsolódtak a kommunista, fasiszta és a náci rendszer elleni küzdelembe. Vitás esetekben a Nemzeti Emlékezet Intézetének álláspontja lesz a mérvadó.

Hamarosan gyárthatják, meggyőző videó készült a szlovák repülő autóról

https://bitport.hu/hamarosan-gyarthatjak-a-szlovak-repulo-autot

Megnyitották a felújított szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumot

2020. november 6. - (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3393366764095609

Több mint 580 millió forintból újították fel a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumot. Roszik Zoltán igazgató az MTI-nek elmondta, hogy az épületet „plázaszerűen” alakították ki, minden teremben a múzeum saját anyagából származó leletet vagy tárgyat emeltek ki és köré szervezték a többi kiállítási anyagot. A „pláza” vásári bemutatóterén például Tessedik Sámuel korát és munkásságát mutatják be, a „termékenységi galériákban” neolitikum korabeli, azaz csaknem nyolcezer éves termékenységszobrokat állítanak ki.

Obnovené Múzeum Samuela Tešedíka v Sarvaši

http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-kultura/29261-obnovene-muzeum-samuela-te-edika-v-sarva-i

A boszorkányturizmus nevet viselő teremben boszorkánysággal kapcsolatos hiedelmeket, az 1700-as évektől kezdődően a 20. század első feléig ismert hiedelmeket, gyógyító és rontó praktikákat mutatnak be, továbbá ott kapott helyet egy VR-szemüveg, amivel „be lehet repülni Szarvast”. A könyvesbolt fantázianevű helyiségben rovásírásos emlékeket állítanak ki, a tárlat középpontjába egy az 1980-as évek elején talált, avar kori tűtartót állítanak, amelynek az oldalán rovásírásos emlékeket találtak. Az „ékszerboltban” többek között szarmata ékszereket mutatnak be, a moziteremben pedig Szarvas történetét, egykori birtokosait ismertetik meg a közönséggel az Árpád-kortól egészen Szarvas 18. századi szlovákok általi újjátelepítéséig. A terem közepén az ott talált török kori ágyú áll majd - magyarázta az igazgató. Egy-egy termet két-háromévenként a tervek szerint átalakítanak, megújítanak majd. Az emeleten Domán Imre helyi állatorvos néprajzi gyűjteménye, valamint az „Élettérben” a múzeum néprajzi anyagából merítve a születéshez, házassághoz, halálhoz kapcsolódó tárgyegyütteseket mutatnak be. November közepétől Szabó László játékkiállításának is lesz állandó otthona az épületen belül. A Tessedik Sámuel szarvasi szlovák evangélikus lelkész által 1791-ben építtetett épületet - amelyben az ország első mezőgazdasági iskolája működött - csaknem 250 négyzetméterrel bővítették is, az irodákban és a korábban raktárnak használt helyiségekben is kiállítások kapnak helyet. A díszteremben és egy másik teremben időszaki tárlatok kapnak majd helyet, beszereztek továbbá egy új hangosítórendszert is, így koncerteket, előadásokat is lehet tartani az épületben - mondta Roszik Zoltán. Hozzátette, hogy a több mint két évig tartó felújítás alatt kicserélték a fűtési rendszert, a világítást és kialakítottak egy látogató-fogadó központot, valamint egy múzeumpedagógiai teret is. Az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán 472 millió forintot, majd többlettámogatásként további 80 milliót nyertek el, amelyet a város saját forrásból 36 millióval egészített ki.

„Forradalmat csinálni márpedig lehetséges!”

Több mint tízezren álltak a színművészeti hallgatói mellé / „Ez valaminek a kezdete is lehet.” / Orbánnak is üzentek / „Végre nem csak egy ügyről van szó, hanem az összesről”

https://hu.euronews.com/2020/10/23/oktober-23-an-is-tuntetnek-az-szfe-s-diakok

Nemzetiségi kulturális kezdeményezések 2021. évi támogatása

https://bgazrt.hu/nemzetisegi-kulturalis-kezdemenyezesek-2021-evi-tamogatasa/

Részletes pályázati kiírás:

https://bgazrt.hu/hazai-nemzetisegi-tamogatasok-2021/

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3369344146497871

Országgyűlés megvitatta az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek 2019-es tevékenységét

A nemzetiségi bizottság támogatja a beszámoló elfogadását

2020. november 4. - (mti)

Giricz Vera ruszin nemzetiségi szószóló a nemzetiségi bizottság véleményét tolmácsolva azt mondta, tartalmasnak és eredményesnek értékelték Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes hivatala és a bizottság közötti együttműködést, és bíznak az eredményes és közös munka folytatásában. Támogatják a beszámoló elfogadását - jelezte. Elmondta, míg 12 közösség esetében a klasszikus nemzetiségi jogokkal kapcsolatos beadványok születtek, addig a roma közösség esetében a szociális, a lakhatási és a hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatos ügyek domináltak. Hozzátette: a beszámolóból kiderül, hogy a beadványok többségében csak általánosságban, a konkrét eljárás kifogásolása nélkül utaltak a roma származásból adódó, hivatali ügyintés során tapasztalt hátrányokra.

Ritter Imre: Alkalmazkodnunk kell a fennálló jogrendhez

Ritter Imre német nemzetiségi szószóló azt mondta: bármely országban a demokrácia minőségének, színvonalának a mércéje, hogy az ott élő kisebbségekkel mennyire érzékeny, toleráns a többségi társadalom, és mennyire veszik figyelembe az igényeiket. Felidézte, annak idején egységesen tiltakoztak az önálló kisebbségi ombudsman intézményének megszüntetése ellen, és ezt az álláspontjukat azóta is fenntartják. Hozzátette: ennek ellenére tisztában vannak azzal, hogy alkalmazkodniuk kell a fennálló jogrendhez. Jelezte: rendszeresen folytatnak egyeztetéseket a területért felelős ombudsman-helyettessel, a kapcsolattartás zökkenőmentes, a konkrét ügyeket a nemzetiségek megküldik a hivatalhoz, ahonnan konkrét állásfoglalásokat kapnak.

Paulik Antal: Akár nemzetiségi nyelvű okmányokat is ki lehetne állítani

Paulik Antal, szlovák nemzetiségi szószóló 2020. november 16-án az Országgyűlés ülésén az elektronikus ügyintézéssel összefüggő törvénymódosítással kapcsolatban kifejtette: mivel a jelenlegi gyakorlat szerint csak a személyi igazolványban van lehetőség a nemzetiségi nyelven való névhasználat megjelenítésére, azért jövőre törvénymódosításban kezdeményezik, hogy ezt az útlevélben vagy a jogosítványban is meg lehessen tenni.

2020. október 20. - (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3353493801416239

Paulik Antal szlovák nemzetiségi szószóló az elektronikus ügyintézésről szóló törvénycsomag általános vitájában 2020. október 20-án az Országgyűlésben azt mondta, hogy a magyarországi nemzetiségekhez tartozó állampolgároknak joguk van ahhoz, hogy az anyakönyvekben a családi és utónevük a nemzetiségi nyelvük szabályai szerint vagy a nemzetiségi nyelvükön és magyarul is megjelenjen. A személyi igazolványban korábban lehetőség volt a név mindkét változatának megjelenítésére - hangsúlyozta. A Belügyminisztérium vezetőinek érvelése szerint a nemzetiségi nyelvű családi és utónév azonban helyhiány miatt nem jelenhetett meg például a lakcímkártyán, a jogosítványon és az útlevélen - tette hozzá. Az elektronikus nyilvántartások megléte, a személyi okmányokon megjelenített, szemmel is látható, illetve szemmel nem látható elektronikus adatok szélesebb körben biztosítanak lehetőséget arra, hogy adott esetben akár nemzetiségi nyelvű személyi okmányokat állíthassanak ki az igénylők részére - közölte.

„A magyarság története mindazon népek története, akik egykor a közös hazában éltek”

2020. október 20. - (mti)

A magyarság története mindazon népek története, akik egykor közös hazában, Magyarországon éltek, és azt közösen építették - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán Zágrábban. Potápi Árpád János az Ars et Virtus - Horvátország-Magyarország: 800 év közös kulturális öröksége című kiállítás bemutatóján tartott beszédében kiemelte: a magyar történelem egyben szlovák, román, ruszin, de horvát történelem is, és a horvát történelem egyben magyar történelem is. Az elmúlt évszázadok során - különösen ez a két nép a Kárpát-medencében -, egymásra támaszkodva, egymást védelmezve, segítve élte túl az elmúlt évszázadokat - fogalmazott. Hozzátette: „jó 800 évig volt közös a történelmünk, bár sokszor azóta, az elmúlt évszázadban, mindkét nemzet részéről voltak olyanok, akik letagadták, tiltották, elítélték, megvetették, illetve eltagadták, a múlt homályába próbálták burkolni ezt a közös múltat.” Úgy vélte ugyanakkor, hogy nagyon sokan voltak azok, akik tudták, hogy mindez nem igaz. Hiszen szerinte a két nép túl sem élte volna az elmúlt évszázadokat, ha nem együttesen lép fel Közép-Európában. Utalt arra, hogy Magyarország érdekelt az európai együttműködésben. Különösen érdekelt abban, hogy a V4-ek országai, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország közösen, összefogva jelenjenek meg az európai színpadon - közölte. Mindazonáltal hozzáfűzte: még inkább érdekelt abban, hogy Horvátország és azok az országok, amelyek mellette vannak, a magyar törekvéseket támogassák és Magyarország is támogatni tudja az ő törekvéseiket. Örömének adott hangot, hogy Horvátországban a magyar nemzetiségnek erős magyar képviselete van. „Büszkék vagyunk arra, hogy a választásokon nagy számban vettek részt a magyarok, és legitim kisebbségi parlamenti képviselőt választottak Jankovics Róbert személyében” - mondta, hozzátéve: csakúgy, mint a magyarországi horvátok esetében, Magyarország is mindent megtesz annak érdekében, hogy az elmúlt évszázadokhoz hasonlóan Magyarországot a hazájuknak érezzék. Az 1956. október 23-ai forradalomról és szabadságharcról megemlékezve elmondta: a magyarok nem felejthetik el, hogy a forradalmi napok után, a megtorlás idején, nagyon sokan menekültek az akkori Jugoszláviába, és onnét Nyugatra vagy a tengerentúlra. Az államtitkár ezt követően köszönetet mondott azoknak az embereknek, szervezeteknek és családoknak, akik az '56-os menekülteket 1956-ban és 1957-ben befogadták. A Magyar Nemzeti Múzeum és a Klovicevi Dvori Galéria közös rendezésű kiállítását szeptember közepén közösen nyitotta meg Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Nina Obuljen Korzinek horvát kulturális miniszter. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulója alkalmából a zágrábi magyar nagykövetség szervezésében a tárlatot most bemutatták a horvátországi magyar közösség vezetőinek és képviselőinek is.

Állami kitüntetést kapott Kutyej Pál

2020. október 30. - (Déli Evangélikus Egyházkerület)

A békéscsabai evangélikus lelkész a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapta meg. - A miniszterelnök előterjesztésére Áder János köztársasági elnök ismét kitüntetésekről határozott. Több, mint két évtizedes lelkipásztori tevékenysége, valamint Békéscsaba közéletében, illetve a hazánkban élő szlovák nemzetiség szolgálatában vállalt szerepe elismeréseként Kutyej Pál evangélikus lelkész, a Békéscsabai Evangélikus Szeretetszolgálat intézményvezetője részére a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta - olvasható a Déli Evangélikus Egyházkerület közleményében. A kitüntetést Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adta át a Karmelita kolostorban. - Kutyej Pál több, mint húsz esztendős békéscsabai szolgálati ideje alatt nemcsak a gyülekezeti élet újulhatott meg, hanem számos beruházás mellett Közép-Európa legnagyobb evangélikus temploma is, emellett a civil életben is segíti városának polgárait: városi kisebbségi képviselő, Országos Szlovák Kisebbségi Önkormányzati tag, 2006-tól pedig három cikluson át Békéscsaba megyei jogú város képviselő-testületi tagjaként, illetve a civil, nemzetiségi és érdekegyeztető bizottság elnökeként dolgozott - áll az indoklásban.

Kitüntették Kutyej Pál békéscsabai evangélikus lelkészt

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kituntettek-kutyej-pal-bekescsabai-evangelikus-lelkeszt-3418054/#

Elhunyt Sutyinszki János

2020. október 21. - (behir)

Pár nappal a 77. születésnapja előtt örökre elment Ján Šutinský, azaz Sutyinszki János, sok kórus vezetője, zenész, zeneszerző, énektanár - tette közzé a megrendítő hírt a Ľudové Noviny. Sutyinszki János olyannyira mély nyomott hagyott kórusaiban, hogy két esztendővel ezelőtt, a 75. születésnapján a családjával egyeztetve egy bensőséges, dalokkal fűszerezett meglepetés estet szerveztek számára egykori kórusai, a Čabianska Ružička, az Ozvena - Budapesti Szlovák Kórus és a Békéscsabai Evangélikus Vegyeskar, sőt, még a hajdani Békéscsabai Általános Munkás Dalkör néhány tagja is újból kórussá szerveződött a karnagy köszöntésére. Sutyinszki János fiatalon lett a Békéscsabai Általános Munkás Dalkör karnagya, 1975-től 1992-ig vezette a kórust. A dalkör 1989-ig a megyei művelődési központhoz tartozott, majd több próbálkozás után végül az evangélikus egyház a sajátjaként fogadta be a kórust. A budapesti szlovákok megkeresésére három éven át minden pénteken Budapestre utazott, hogy ott megszülethessen és kiteljesedhessen az Ozvena - Budapesti Szlovák Kórus. Miközben ének-zene tanárként és karvezetőként dolgozott, éveken át oszlopos tagja volt a Békés Megyei Szimfonikus Zenekarnak is. Mindig azon fáradozott, hogy ápolja, őrizze a szlovák nyelv kincseit, egy ideig nemzetiségi képviselőként, majd az általa átdolgozott szlovák dalokon keresztül. 1992-ben kinevezték a Szlovák Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium igazgatójává, ami olyan összetett munkát és odafigyelést igényelt, hogy nehezen bár, de megvált az énekkartól és a szimfonikus zenekartól. Nyugdíjba vonulásának másnapján súlyos balesetet szenvedett, ami az életét, a mozgását megnehezítette, azonban a muzsikától mindig is elválaszthatatlan maradt. Zenét szerzett, dalokat, átiratokat készített több kórusnak, valamint a Körösparti és a tótkomlósi fúvósoknak. Megírta az alföldi szlovák dalok antológiáját, tankönyvek készítésében is közreműködött, és például a Békéscsaba 300 programsorozat záróünnepségén is elhangzott három szerzeménye. Sutyinszki János emlékét megőrizzük.

Átadták a felújított Szent Cirill és Szent Metód bolgár ortodox templomot Budapesten

2020. október 19. - (mti)

Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke, Dunai Mónika országgyűlési képviselő, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára és Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló felavatja a kommunizmus idején vértanúhalált halt Borisz nevrokopi metropolita szobrát a felújított Szent Cirill és Szent Metód bolgár ortodox templom és templomkert átadásán a főváros IX. kerületében a magyar-bolgár barátság napján, 2020. október 19-én (fotó):

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3343235205775432

A magyarországi szlovákok a 2021-es népszámlálás előtt

http://www.oslovma.hu/index.php/sk/aktuality/149-aktuality1/1487-v-roku-2021-nas-caka-scitanie-obyvatelov

http://www.oslovma.hu/Archiv/ScitOb21.pdf

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3347583172007302

A Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatója a 2021. évi népszámlálásról, a végrehajtásában közreműködők feladatairól

https://jegyzo.hu/tajekoztato-a-2021-evi-nepszamlalasrol-a-vegrehajtasaban-kozremukodok-feladatairol/

Online is részt lehet majd venni a 2021-es népszámláláson

2020. október 26. - (telex.hu)

Online is kitöltheti a 2021-es népszámlálás kérdőívét az, aki nem akar találkozni a számlálóbiztossal - írta a Magyar Hírlap hétfőn. A lap emlékeztetett, jövő évi népszámlálás május elsején kezdődik és június 28-ig tart majd. A háztartásokba április utolsó napjaiban érkezik meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálásra felkérő levele, amely tartalmazza azt a lakcímenként különböző belépési kódot, amivel lehetővé válik interneten a kérdőív kitöltése. Azokat, akik május 16-ig nem élnek az online kitöltés lehetőségével, május 17. és június 20. között számlálóbiztosok keresik fel. A népszámlálás tízévente ismétlődő, a teljes lakosságot érintő adatfelvétel, amelyben mindenki számára kötelező a részvétel. A jövő évi népszámlálásban újdonság lesz még a hivatalos nyilvántartások felhasználása is, ami azért lehet fontos, mert az állami adatok segítségével pontosabb eredmények érhetők el, segítségükkel két népszámlálás között is lehetővé válik a népszámlálási típusú friss információk előállítása. A KSH közölte a lappal azt is: a 2021-es cenzus visszatér a régi gyakorlathoz, miszerint az adatszolgáltató nevének megadását is kérik, összhangban a többi uniós tagállam eljárásával. Fontos azonban, hogy a népszámlálás, a KSH többi adatgyűjtéséhez hasonlóan statisztikai célt szolgál, az adatok kizárólag összesítve jelenhetnek meg - ígérték.

Szlovák poénpunk, csak azért, mert: Horkýže Slíže

2020. október 30. - (hamster.blog.hu)

2017 volt az év, amikor újra felfedeztem magamnak Szlovákiát: ha jól számolom, 38 alkalommal kereszteztem a szlovák határt valamelyik irányba. Rögtön az első túrán IC még a határ környékén betekert valami helyi rockzenei adót az autórádión, és onnantól kezdve a zenehallgatás ugyanannyira részévé vált a vonatfotós kirándulásoknak, mint a témára várakozás a töltésoldalban. A szóban forgó adó az Anténa Rock névre hallgat, és a külföldi számokon kívül jelentős mennyiségű csehszlovák, illetve cseh vagy szlovák (ezeket én nem nagyon tudom megkülönböztetni hallás alapján) zenét is leadnak. Ezek közt több olyan is volt, amiről nem tudtam eldönteni, hogy ez most komoly vagy sem. Kicsit később aztán kiderült, hogy a sokféle zenét játszó együttesek egy része ugyanaz az egy, méghozzá a Horkýže Slíže (ejtsd: horkízse szlízse) nevű. A szlovák együttes alapvetően punk/metál alapú poénzenét játszik, néha át-áttérve más műfajokba, és a számaik az adott stíluson belül eléggé rendben szoktak lenni. A csapat agya a „Kuko” becenevű Peter Hrivňák énekes-szövegíró-(ex)basszer, aki a youtube-on fellelhető interjúk alapján egyfajta nemzeti kincs lehet Szlovákiában, mert vannak más projektjei is. Nem is tudom, hol kezdjem az együttes életművének bemutatását, mert tényleg az egyik számuk ilyen, a másik meg olyan. Ha valakinek az egyik nem tetszik, simán lehet, hogy a rákövetkező be fog jönni. Vigyázat, szókimondó (szlovák) szövegek:

https://hamster.blog.hu/2020/10/30/hork_e_sli_e

Megint egy kis szlovák poénpunk

A múltkor mutattam egy sor videót a szlovákiai vasútfotós túrák során felfedezett szlovák poénzenekarról, a Horkýže Slížéről, és csak utólag vettem észre, hogy gyakorlatilag pont azok a dalok maradtak ki a válogatásból, amiket a rádióban hallottunk útközben. Gyorsan pótlom eme hiányosságot:

https://hamster.blog.hu/2020/11/12/megint_egy_kis_szlovak_poenpunk

oSlovMa-Anno-Fotó-Archívum

Nemzetiségi nap Bánkon 1990-ben

Bánk, 1990. augusztus 5. - Szlovák asszonyok részt vesznek a 24. Nógrád Megyei Nemzetiségi Találkozó keretében rendezett ökumenikus istentiszteleten az evangélikus templomban.

https://www.facebook.com/oslovma/photos/a.2783071591791799/3395046973927588/

A Hlas a legnépszerűbb párt

2020. október 18. - (ujszo.com/dennikn)

Leelőzte az OĽaNO-t, már nem lenne többségben a koalíció / A Focus legújabb felmérése alapján Peter Pellegrini pártja, a Hlas nyerte volna a parlamenti választást októberben. Augusztus óta az OĽaNO több mint 3%-ot vesztett népszerűségéből, a Hlas erősödött - a megkérdezettek csaknem 19%-a szavazna neki bizalmat Második helyen az OĽaNO áll, 15,1%-kal, az SaS 10,7 %-on, a Smer 10,5%-kal jutna be a parlamentbe. A magyar pártok közül az MKP lett volna a legsikeresebb, ám ez sem lett volna elég a bejutáshoz: a válaszadók 3,2 %-a szavazott volna rájuk, a Hídra 2,4%.

Gondolatok a szlovákiai magyar útkereséshez

Szavazatmaximalizálás, egység és pluralizmus / Egyenlőtlenség és megmaradás / Történet, story és jövőkép, vízió / Mozgósítás, nemzetiségi aktivizmus, tudatos állampolgárság

https://ujszo.com/velemeny/gondolatok-a-szlovakiai-magyar-utkereseshez

Szakadnak a visegrádiak a jogállamiság ügye miatt

A szlovákok és a csehek nem kifogásolják, hogy a jogállami keretek betartásához kötné az unió a kifizetéseket.

https://nepszava.hu/3095596_szabad-szemmel-szakadnak-a-visegradiak-a-jogallamisag-ugye-miatt

„Azt hittük, hogy a jogállamiság alapelve állandó”

A jogállamiság problémája központi kérdéssé vált az Európai Unióban az utóbbi évtizedben. A reflektorfény főleg Magyarországra és Lengyelországra irányul, mivel sokan a demokratikus normákat féltik: Brüsszel szerint Budapest és Varsó nem tartja tiszteletben az európai értékeket.

https://hu.euronews.com/2020/10/02/vera-jourova-naivak-voltunk-a-multban-azt-hittuk-a-jogallamisag-alapelve-allando

Cseh-szlovák-ukrán film nyert a szolnoki A. Trauner Art/Film Fesztiválon

2020. október 18. - (mti)

A Festett madár című, cseh-szlovák-ukrán koprodukcióban készült film nyerte a legjobb látványtervezésért járó díjat a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon - közölték a szervezők az MTI-vel vasárnap. Az európai nagyjátékfilmes versenyprogram nyertese, a Festett madár látványtervezője az Emmy-díjas Jan Vlasák. A zsűri - Csupó Gábor amimációs szakember, Kovács Claudia operatőr és Szabolcs János látványtervező - indoklása szerint a film meghökkentően művészien és realisztikusan tárja elénk fő témáit, a brutalitást, az embertelenséget - írják a közleményben. A képzőművészeti versenyprogramban két fődíjat osztottak ki: a legjobb animációs film díját Rófusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása kapta, míg a legjobb dokumentumfilmért járó díjat a népszerű haida manga művészről, Michael Nicoll Yahgulanaas-ról szóló Kotnyeles című film vihette haza. A diákfilmes versenyprogram első helyezését Almási Zsolt nyerte Figyelj már oda! című munkájával. A szombati záróünnepségen a fesztivál életműdíját a Kecskemétfilm Kft. animációs stúdió megteremtőjének, Mikulás Ferencnek ítélték oda - olvasható a közleményben. Az idei fesztiválon öt nap alatt 124 vetítést tartottak. Ezek közül 10 filmet az európai nagyjátékfilmes versenyprogramban, 114-et a képzőművészeti és a diákfilmes versenyprogramban mutattak be. A vetítések és díjak odaítélése mellett a fesztivál több filmszakmai programmal is készült idén, ahol a látványtervezők munkássága állt a fókuszban. A díjakat a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Nemzeti Filmintézet ajánlotta fel - áll a közleményben.

Szlovákia teljes lakosságát letesztelik

2020. október 17. - (mti)

Szlovákiában az ország egész lakosságát koronavírus-tesztnek vetik alá - jelentette be Igor Matovič kormányfő szombati sajtótájékoztatóján Pozsonyban. A nagyméretű akció, amelynek előkészületei a nyilvánosság kizárásával már három hete folynak, a jövő hét végén kezdődne el néhány járásban próbateszteléssel. A tesztelés többségét két hét múlva tervezik elvégezni. Az embereket - Szlovákiának több mint ötmillió lakosa van - antigén-tesztnek vetik alá, amelyből az állam mintegy 13 millió darabot rendelt. A tesztelés eredménye 15 perc elteltével már kiértékelhető. Az akció további részleteit várhatóan a vasárnapi kormányülés után hozzák nyilvánosságra - közölte a szlovák miniszterelnök. Matovič szerint az egész országban mintegy 6000 tesztelési helyet alakítanak ki, a szám lényegében megfelel a választói körzetek számának. Egy-egy tesztelőhelyeken átlagban hét emberre lesz szükség. Az akció lebonyolításába a hadsereget is bekapcsolják. Szlovákiában pénteken 1968 új igazolt koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumok, az elvégzett tesztek 16,5 százaléka végződött pozitív eredménnyel. A járvány halottainak száma 11-el 82-re emelkedett.

Bejelentette a kormány: Elfogadták az országos tesztelést

https://ujszo.com/kozelet/megegyezett-a-kormany-mindenkit-le-fognak-tesztelni

Futballhuligánok tüntettek Pozsonyban a kormány intézkedései ellen

2020. október 17. - (mti)

Könnygázzal és vízágyúval oszlatta szét szombaton kora este a szlovák rendőrség azt a néhány száz szélsőséges futballszurkolót, akik a kormány székháza előtt tüntettek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban bevezetett intézkedések ellen és Igor Matovič miniszterelnök lemondását követelték. A tüntetők égő petárdákat dobáltak a kormány udvarába, vulgáris szavakat skandáltak a miniszterelnöknek címezve, és megpróbálták betörni a kaput - jelentette a közszolgálati TASR hírügynökség. A rendőrség sorfalat vont az épület elé és az agresszív tüntetők ellen könnygázt, illetve vízágyút vetett be. A tüntetőkkel, akik közül a TASR szerint többen az ittasság jeleit mutatták, konfliktuskezelő rendőrségi szakértők is megpróbáltak kommunikálni. A rendőrök és a tüntetők összecsapásában mindkét oldalon többen megsérültek. A hatóságok több személyt őrizetbe vettek, de pontos számuk egyelőre nem ismert. A pozsonyi kormányellenes tüntetésre az országos veszélyhelyzet idején került sor, amikor egyebek közt tilos hatnál több személy köztéri gyülekezése. Roman Mikulec belügyminiszter a történtekre reagálva kijelentette, hogy a felelősek nem kerülik el a büntetést. Mikulec szerint a rendőrségnek azért kellett erőszakot alkalmaznia, mert a tüntetők a hatóságok ismételt felhívására sem voltak hajlandók feloszlani.

Nyílt tereken is kötelező lett a szájmaszkok viselése Szlovákiában

2020. október 15. - (mti)

Új óvintézkedések léptek életbe csütörtökön Szlovákiában a koronavírus-járvány megfékezésére, országszerte kötelező lett például a szájmaszkok viselése a köztereken is. Már a korábbi döntésekkel megtiltották a tömegrendezvényeket, és korlátozták a bevásárlók számát az üzletekben. Délelőtt 9 és 11 óra között az élelmiszerboltokat és a drogériákat a nyugdíjasok számára tartják fenn. Zárva tartanak a mozik, a színházak és az élményfürdők, a vendéglőkben pedig csak a teraszokon szolgálhatnak fel ételt. Az országos bajnokságok öt kiemelt sportágban - köztük a labdarúgásban és a jégkorongban - csak nézők nélkül folytatódnak. A középiskolák már hétfőn bezártak, és áttértek a távoktatásra. Szerdán Szlovákiában 1929 új igazolt koronavírus-fertőzöttet mutattak ki, ez az eddigi legmagasabb napi szám. Igor Matovič kormányfő Facebook-oldalán azt írta, hogy a több mint ötmilliós országban szerdán 12 502 tesztet végeztek el, ami szintén az eddigi legtöbb. Matovič úgy vélte, hogy a szlovákiai járvány mintegy kéthetes késéssel a csehországi helyzet alakulását követi. Szlovákiában a múlt héten ugrottak meg meredeken a koronavírus-járvánnyal összefüggő számok. Erre reagálnak a hatóságok, és több olyan intézkedést vezettek be, amely már a járvány tavaszi szakaszában is érvényben volt.

Igor Matovič megint elnézést kért a szlovákiai magyaroktól, ezúttal egy rossz poén miatt

A szlovák miniszterelnök a magyarok szlovák nyelvtudásán viccelődött egy sajtótájékoztatón. Vasárnap a válságstáb ülése után tartott sajtótájékoztatót a szlovák miniszterelnök: ekkor jelentette be az újabb szigorításokat és az ország teljes lezárásának lehetőségét arra az esetre, ha a szigorítások nem mérsékelik a vírus terjedését. A sajtótájékoztató egy pontján Matovič nyelvtani hibát vétve belegabalyodott a mondanivalójába, amit azzal viccelt el, hogy „elnézést, ez magyarul volt.” Matovič megjegyzését nagy felháborodás követte a szlovákiai magyarok részéről:

https://azonnali.hu/cikk/20201014_igor-matovic-megint-elnezest-kert-a-szlovakiai-magyaroktol-ezuttal-egy-rossz-poen-miatt

Amikor egy kisebbséget lebutáz a miniszterelnök

Aki egy picit is jártas a szlovák köznyelvben, az pontosan tudja, hogy a szlovákság részére a „mi van, magyar vagy?!” mondat az adott személy lehülyézésének minősül. Ezen vélekedés kialakulásának az alapjait az 1920-tól rendszerszinten sulykolt „Szlovákiában szlovákul” propaganda termékének is lehet tekinteni, hiszen ebben az időben terjedt el, hogy bizony a magyarnak az országban a legirodalmibb szlovák nyelvet egyetemi szinten kell használnia…

https://felvidek.ma/2020/10/amikor-egy-kisebbseget-lebutaz-a-miniszterelnok/

Čo, si Maďar? - Köszönjük, miniszterelnök úr!

https://felvidek.ma/2020/10/co-si-madar-koszonjuk-miniszterelnok-ur/

Szlovákia magyarlakta régióit is fejleszteni fogják az uniós pénzekből

2020. október 13. - (mti)

Szlovákiában a kormány kiegyensúlyozottan kívánja elkölteni az európai uniós forrásokból származó pénzeket, és a fejlesztésekből a magyarlakta régióik sem lesznek kirekesztve - ígérte a közszolgálati TASR hírügynökség szerint Igor Matovič szlovák kormányfő kedden Pozsonyban, miután hivatalában fogadta Forró Krisztiánt, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnökét és Berényi Józsefet, a párt alelnökét. „Dél-Szlovákiára és Kelet-Szlovákia déli részére ez a kormány nem fog Szlovákia függelékeként tekinteni” - jelentette ki Matovič a találkozó utáni sajtóértekezleten. Forró Krisztián újságírók előtt „fontosnak” minősítette, hogy az uniós pénzekből megvalósuló fejlesztéseknek a magyar közösség is érezze az előnyeit, és - mint fogalmazott - „Dél- és Kelet-Szlovákiában is megvalósuljanak beruházások”. „Ezekben a régiókban kulcsfontosságúak a fejlesztések” - tette hozzá Berényi József. A szlovákiai magyar pártok és a magyar sajtó is a közelmúltban nyilvánosságra került kormányzati tervekben hiányolta a magyarlakta vidékek fejlesztését és a régiónak szánt nagyobb figyelmet. Újságírói kérdésre válaszolva Igor Matovič „kényes kérdésnek” minősítette a kettős állampolgárság ügyét. Elmondta: kormánya azt tervezi, hogy lehetővé teszi egy másik állampolgárság felvételét azok számára, akik kötődnek egy másik országhoz. Kijelentését azonban nem pontosította. A szlovák belügyminisztérium már dolgozik a sokat vitatott törvény módosításán, amely a tárca sajtóosztálya szerint még október folyamán a kormány asztalára kerülhet. A kiszivárgott információk szerint azonban ez a módosítás sem tenné lehetővé azt, hogy a szlovákiai magyarok gond nélkül felvehessék a magyar állampolgárságot. A szlovák miniszterelnök leszögezte: más szlovákiai magyar pártok képviselőivel egyelőre nem tervez tárgyalni, úgy véli, hogy az MKP reprezentatív képviselője a szlovákiai magyarságnak.

Négy évnyi börtönt ér a szlovák szélsőjobb vezérének neonáci trollkodása

Hétfőn a szlovák Különleges Büntetőbíróság elsőfokon négy év négy hónap börtönbüntetést szabott ki Marián Kotlebára, a szlovák szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽS-NS) vezetőjére alapvető emberi jogokat elnyomó mozgalmak támogatása és népszerűsítése miatt.

https://azonnali.hu/cikk/20201013_bortont-er-a-szlovak-szelsojobb-vezerenek-neonaci-trollkodasa

Közös kulturális projektet indít Budapest és Párkány

Szlovák-magyar folklórfesztivált is szerveznek / Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program segítségével / Budapest és Párkány kulturális életét, működésének tapasztalatit osztja meg a két város egy nyolc hónapos eseménysorozat keretében. Az Élő városok-formálódó közösségek című projekt célja, hogy a közművelődési szakma képviselőinek és a nagyközönségnek bemutassák, mit tud nyújtani egy metropolisz egy kisvárosnak és egy kisváros a metropolisznak. A közös munka során megosztják a jó gyakorlatokat, valamint konferenciákat és eseményeket...

https://www.beol.hu/kultura/hazai-kultura/kozos-kulturalis-projektet-indit-budapest-es-parkany-3120646/

Orbán ellen szólalt fel a jogállamiság ügyében a szlovák államfő

A szlovák államfő arra figyelmeztet, hogy az uniónak keményebbnek kell lennie a jogállamiság ügyében, különben félő, hogy a tekintélyelvű tagországok túsza lesz. A Financial Timesnak adott nyilatkozatban Zuzana Caputová felszólította az EU-tagokat, hogy függesszék fel a támogatásokat azoknak a kormányoknak, amelyek megsértik a közös alapértékeket.

https://hvg.hu/360/20201012_Jogallam_Caputova_kontra_Orban_es_Kaczynski

Felhívás Nemzetiségekért Díjra jelölésre

2020. október 15. - (kormany.hu)

A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága felhívást tesz közzé a 2020. évi Nemzetiségekért Díjra történő jelölésre. A Nemzetiségekért Díj elismerésében a magyarországi nemzetiségek érdekében a nemzetiségi közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződés területén példaértékű tevékenységet végző személyek és szervezetek részesülhetnek. A Nemzetiségekért Díj odaítélése a 2/2012. (VIII. 9.) ME rendelet alapján történik. Az állami elismerés átadására 2020-ban is a Nemzetiségek Napjáról (december 18.) történő megemlékezés kiemelt eseményeként kerül sor. A 2020. évi díjazottakra vonatkozó adatokkal és részletes indoklással ellátott javaslatokat a mellékelt adatlapon a közzétételtől számított 30 napon belül lehet eljuttatni egyidejűleg papír- és elektronikus alakban az Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának postai (1357 Budapest, Pf. 6.) és a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címére.

Megújult a szlovák nemzetiségi iskola Nézsán

2020. október 9. - (mti)

Átadták a megújult Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános iskolát 2020. október 9-én a Nógrád megyei Nézsa községben. Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár az ünnepségen kiemelte: a nemzetiségek megmaradását az otthoni nevelés, a nemzetiségi nyelv megőrzése, az iskolák és kulturális intézmények megerősítése, valamint az egyház segíti. Elmondta, a szlovák nemzetiségi önkormányzatok hét nemzetiségi köznevelési intézményt tartanak fenn Nógrádban, Békésben, Tokaj-Hegyalján, Budapesten és a Mátrában. Nézsán az elmúlt években az önkormányzat, az országgyűlési képviselő, valamint az országos és helyi nemzetiségi vezetők összefogásával valósultak meg a fejlesztések, és hasonló összefogással, a magyar és a szlovák kormány együttműködésével épül meg Budapesten az összmagyarországi szlovákság otthonául szolgáló központ. Mindez azt üzeni, hogy a magyarországi szlovákság megmaradását minden tekintetben és minden szinten támogatni, segíteni fogjuk - fogalmazott Soltész Miklós. Felhívta a figyelmet, hogy megjelentek a nemzetiségi civil pályázatok, a 450 millió forintos keretre november 2-ig lehet jelentkezni, de hamarosan kiírják a következő két tendert is. Ezek a támogatások a legkisebb helyekre is eljutnak, és a legerősebben segítik a megmaradást - tette hozzá. Kucsera Andrásné, az iskolát fenntartó nézsai szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta, az átvétel évében, 2016-ban 106 tanulója volt az intézménynek, ma pedig 163, és idén már két első osztály indult. Megújult az aula, felújították a tantermeket, egyéni foglalkoztatót alakítottak ki, új bútorokat, oktatási eszközöket vásároltak, megszépítették az udvart, sportpályát építettek és megújult a testnevelésóráknak helyet adó művelődési ház is - ismertette. Styevó Gábor, Nézsa polgármestere arról számolt be, hogy 123,5 millió forintból korszerűsítették az intézményeket. Mindezek mellett felújították a Mária út vonalán, Nézsa határában talapzaton álló, homokkőből készült Szent János-szobrot is. Balla Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője - emlékeztetve, hogy Szent János az utak és hidak védőszentje - azt mondta, a szobor tükrözheti annak fontosságát, hogy a közösségek, emberek között hidak legyenek.

Matovič elérhetővé tenné az elektronikus szavazást a külhoniak számára

2020. október 7. - (mti)

Igor Matovič kormányfő bízik benne, hogy a következő parlamenti választásokon a külföldön élő szlovákok már elektronikusan szavazhatnak. Ezt a keddi sajtótájékoztatóján jelentette ki. A jelenlegi, postán történő szavazást egy meglehetősen foghíjas rendszernek tartja. Az elektronikus voksolás Matovič szerint biztonságosabb lenne. „Azt szeretném, ha ezen a téren Szlovákia úttörő lenne. Fel kell zárkóznunk a 21. század technikai világához” - hangsúlyozta a miniszterelnök. Hozzáfűzte: fontos, hogy a szlovákoknak adva legyen a lehetőség szabadon utazni, vagy külföldön munkát vállalni, emellett pedig érdeklődhessenek a szlovákiai közügyek iránt is. Az elektronikus szavazás esetleges kockázataira utalva Matovič kijelentette: az „internet banking”-hoz hasonló rendszert kellene alkalmazni. „A jelenlegi rendszer szörnyen foghíjas, és kicsit érthetetlen, ha útját akarják állni egy biztonságos rendszer bevezetésének” - tette hozzá. Matovič igyekezni fog meggyőzni a koalíciós partnereit, hogy támogassák az elektronikus szavazás bevezetését. A külföldön élő szlovák állampolgárok a parlamenti választások alkalmával jelenleg csak postán keresztül adhatják le a voksukat. Az elektronikus szavazás bevezetése a külhoniak számára a kormányprogramban is szerepel.

Az Országgyűlés elfogadta a magyarországi nemzetiségek helyzetéről szóló jelentést

2020. október 6. - (mti)

Az Országgyűlés 2020. október 6-án elfogadta a Magyarország területén élő nemzetiségek 2017 és 2018 közötti helyzetéről szóló beszámolót. A képviselők 153 igen szavazattal, négy nem ellenében és kilenc tartózkodás mellett hagyták jóvá az igazságügyi bizottság erről szóló országgyűlési határozati javaslatát. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az indítvány parlamenti vitájában kijelentette, a kormány mindent megtesz a Magyarországon élő nemzetiségekért. Emlékeztetett, a nemzetiségek jogairól szóló törvény előírja, hogy a kormány kétévente áttekintse a Magyarországon élő nemzetiségek helyzetét és beszámoljon arról. A 2017-2018-as időszakról szóló beszámoló célja átfogó képet nyújtani arról, mi történt ezen a területen, összegezni a nemzetiségi politika eredményeit, a kormány kezdeményezéseit - fejtette ki.

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3307799685985651

„Még nem tudjuk, hogyan jelenik meg a népszámlálás eredményeiben a két nemzetiség”

2020. október 7. - (ujszo.com)

A 2021-es népszámláláskor két nemzetiséget is bejelölhetünk, de hogy ez miként jelenik meg a felmérés eredményében, nagyban az adatokkal dolgozó állami szervektől függ. Egyebek mellett erről is beszélgettünk Ľudmila Ivančíkovával, a Statisztikai Hivatal demográfiai osztályának vezérigazgatójával.

https://ujszo.com/kozelet/meg-nem-tudjuk-hogyan-jelenik-meg-a-nepszamlalas-eredmenyeiben-a-ket-nemzetiseg

A népszámlálás nemzetiségi adatainak tisztázását kérik a szlovákiai magyar pártok

2020. október 5. - (mti)

A három szlovákiai magyar politikai tömörülés közös levélben kéri a Szlovák Statisztikai Hivatalt (SSÚ), tisztázza hogyan fogják a jövő évi népszámlálásban gyűjtött nemzetiségi adatokat kiértékelni, miután első ízben lesz lehetőség a népszámláláskor két nemzetiség bejelölésére - jelentette be Pozsonyban Magdeme Klára, a Híd párt szóvivője. „Azt a személyt, aki a második kérdésre adott válaszában valamelyik kisebbséghez tartozónak vallja magát, az adott kisebbség lélekszámának meghatározása szempontjából ugyanúgy kellene kezelni, mint azt a személyt, aki az első kérdésre adott válaszában teszi ugyanezt” - olvasható a levélben, amelyet a Magyar Közösség Pártjának, a Hídnak és az Összefogásnak a képviselői írtak alá. A parlamenten kívüli három magyar politikai tömörülésnek az a meggyőződése, hogy a két, nemzetiséget firtató kérdésre adott válaszokból nyert adatokat egyenértékűen és összesítve kellene kezelni. Az MKP, a Híd és az Összefogás úgy vélik: annak az új lehetőségnek, hogy egyszerre több nemzetiséghez tartozónak is vallhatjuk magunkat, a kisebbségi jogok megőrzését és kibővítését kellene elősegítenie. A levél aláírói szerint a kisebbségek lélekszámáról szóló adat kulcsfontosságú, hiszen ettől függ, hogy az egyes nemzetiségek milyen összegű kulturális támogatásokhoz juthatnak hozzá, illetve hogy mely községekben élhetnek a nyelvi jogaikkal - mutatott rá jelentésében a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség.

Először vallhatják magukat kétnemzetiségűnek a felvidéki magyarok

https://index.hu/kulfold/2020/10/07/szlovakiaban_ujabban_ket_nemzetisegunek_is_vallhatjak_magukat_az_allampolgarok/

Jövő márciustól legális lesz Szlovákiában az orvosi kannabisz

https://ujszo.com/kozelet/jovo-marciustol-nalunk-is-legalis-lehet-az-orvosi-kannabisz

Újabb közös projektet zárt le az Ipoly Erdő Zrt. és a LESY SR

Az Ipoly Erdő Zrt. és határon túli partnere, a szlovákiai LESY SR az SKHU/1601/1.1/010. sz. „Együtt a természetes erdőkért“ INTERREG pályázat az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében újabb projektet valósított meg. A jelenlegi „Együtt a természetes erdőkért“ pályázat a határmenti régiókban korábban sikeresen zárult.

https://magyarmezogazdasag.hu/2020/10/07/ujabb-kozos-projektet-zart-le-az-ipoly-erdo-zrt-es-lesy-sr

Jelen/Lét Fesztivál

2020. október 5. - (mti)

2020. október 5-én kezdődött a magyarországi nemzetiségi színjátszás seregszemléje, a Jelen/Lét Fesztivál a budapesti Nemzeti Színházban. A rendezvény célja, hogy ösztönözze, támogassa és fejlessze a magyarországi nemzetiségek anyanyelvű színjátszását, elősegítse kapcsolataik építését. A fesztivál egyben lehetőséget nyújt arra, hogy a nemzetiségi színjátszás a nemzetiségi közönségen túl, a nagyobb nyilvánosság előtt is bemutatkozzon. A fesztivál fellépői között van a szekszárdi Deutsche Bühne Ungarn, a CinkaPanna Cigány Színház, a Magyarországi Szerb Színház, a Vertigo Szlovák Színház, a szarvasi szlovák Cervinus Teátrum, a Pécsi Horvát Színház, az Ani - Budavári Örmény Színház, a Romano Teatro, Theater Jetzt, a Karaván Színház, a bolgár Malko Teatro, az Amfitheatro Görög Nemzetiségi Színház, az Urartu Örmény Színház, az Artashat Örmény Nemzetiségi Színház és a Magyarországi Nemzetiségek Színházi Társulata. Az október 11-én záruló rendezvény a Magyarországi Szerb Színház kezdeményezésére és a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség szakmai támogatásával valósul meg.

Európai Bizottság: Támogatásban részesül a Magyarországot és Szlovákiát összekötő villamosenergia-hálózat kiépítése

2020. október 2. - (mti)

Az európai zöld megállapodás célkitűzéseivel összhangban 102 millió euró (mintegy 36,5 milliárd forint) uniós támogatásban részesül a Magyarországot és Szlovákiát összekötő villamosenergia-hálózat kiépítése - közölte az Európai Bizottság pénteken. A bizottsági tájékoztatás szerint az uniós tagállamok pénteken jutottak megállapodásra arról az európai bizottsági javaslatról, mely összesen 998 millió euró összegű befektetést irányoz elő kulcsfontosságú európai energiainfrastruktúra-projektekbe. A pénzügyi támogatás tíz olyan kezdeményezés finanszírozását szolgálja, amelyek összhangban vannak az európai zöld megállapodás célkitűzéseivel. A források 84 százaléka a villamosenergia- és intelligens hálózatok kiépítését segíti majd, köztük a Duna InGrid hálózat létrejöttét, mely 102 millió euró támogatáshoz jut. A Magyarország és Szlovákia együttműködésében megvalósuló Duna InGrid intelligens villamosenergia-hálózati kezdeményezés javítani fogja a hálózatirányítás határokon átívelő koordinációját, valamennyi piaci szereplő számára növelni fogja az ellátás minőségét és biztonságát, továbbá a megújuló energiaforrások hatékony integrációját is támogatni fogja - közölte az uniós bizottság.

Szlovák nemzetiségi ösztöndíjat adott át Soltész Miklós Békéscsabán

2020. október 2. - (mti)

Két diáknak adott át nemzetiségi ösztöndíjat a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára 2020. október 2-án Békéscsabán. A Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégiumban tartott ünnepélyes átadón Soltész Miklós elmondta, 17 iskolából 34 fiatal kapja meg a 20 hónapon keresztül folyósított ösztöndíjat; a szlovák mellett román, szerb, horvát, szlovén és német nemzetiségi tanulók is. Korábban a roma nemzetiség is jogosult volt rá, őket most más keretből támogatják - jegyezte meg, hozzátéve, hogy összesen 170 tanuló kapta meg eddig az ösztöndíjat. Az államtitkár elmondta, a támogatás odaítélésekor a jó tanulmányi eredményt és a nemzetiségi közösségért végzett szolgálatot veszik figyelembe. Úgy fogalmazott, az utolsó pillanatban indították el ezeket az ösztöndíjakat, amelyek fontosak a nemzetiségi identitás, a nyelv és a kultúra megőrzéséhez. A politikus szólt arról, hogy a magyar és a szlovák nép 19 évszázadon keresztül békében élt egymással, a 20. században a nagyhatalmak „ugrasztották őket egymásnak”. De a két ország vezetői és lakosai is elkezdtek közeledni egymáshoz, mert megérezték, hogy össze kell tartaniuk. Ennek folytatását és erősítését kérte az átadóünnepségen a két 11. évfolyamos diáktól, Farkas Zorkától és Tóth Tamástól. Soltész Miklós elmondta, Magyarország és Szlovákia közeledését jelzi, hogy Budapesten, a Keleti pályaudvarhoz közel, egy régi szlovák evangélikus templom helyén a magyarországi szlovákok számára önkormányzati és kulturális célokat szolgáló központ épül, amit a két ország közösen finanszíroz. Herczeg Tamás (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében arra a „nehéz, de szép feladatra” buzdította a fiatalokat, hogy őrizzék meg kettős identitásukat. Kifejtette, a választókerület 10 településén összesen 17 nemzetiségi önkormányzat működik, Békéscsabán hat van, tavaly óta ugyanis az ukránok is kisebbségi képviseletet alakítottak a békési megyeszékhelyen. Kiszely András, Békéscsaba szlovák nemzetiségi önkormányzatának elnöke kijelentette: jó ötletekkel és minden ifjú magyarországi szlovák generáció saját identitásának kialakításával érhető el, hogy további háromszáz éven keresztül fennmaradjon az alföldi szlovákság. Soltész Miklós az ünnepség végén arról is beszélt, hogy 450 millió forintos keretösszeggel kiírták a nemzetiségi civil szervezetek számára a pályázatokat. November 2-ig 300 ezer forinttól 5 millió forintos összegre lehet pályázni.

Ötvenéves a mezőberényi Szlovák Pávakör

2020. október 5. - (P. G. - beol.hu)

A mezőberényi Szlovák Pávakör megalakulásának ötvenedik évfordulója alkalmából rendeztek jubileumi programot 2020. október 3-án a helyi művelődési központban. Az eseményen Borgula Györgyné, a Mezőberényi Szlovákok Szervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd az önkormányzat nevében Siklósi István polgármester mondott beszédet. A településvezető elismerősen szólt a pávakör tevékenységéről, illetve külön kiemelte, hogy a város rendezvényein mekkora segítséget jelentenek, illetve szólt a közösség- és értékteremtésben betöltött szerepükről. A programon jelen volt Király Katalin, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézet igazgatója, Zelman Ferenc, az Országos Szlovák Önkormányzat elnökhelyettese, a Magyarországi Szlovákok Szövetsége képviseletében pedig Fábri Judit. A Békés Megyei Szlovák Önkormányzatot Krajcsovics Andrásné elnök képviselte, és szintén ott volt a programon Körösi Mihály alpolgármester. Az eseményen a szlovákok lakta települések képviselői is köszöntötték a kerek évfordulót ünneplő pávakör tagjait. Természetesen a hagyományőrző program sem maradhatott el a rendezvényen.

A somoskői vár - mintha a Trónok harcába csöppentünk volna

Akár a Trónok harca egyik színtere is lehetne a következő fotókon feltűnő építmény, ám ez nem egy filmes helyszín, hanem a szlovák-magyar határon magasodó somoskői vár!

https://nlc.hu/szabadido/20201017/a-somoskoi-var-utazas-latnivalok/

Pilisszántó - Határréti-víztározó / Placskó

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3299548710144082

Enni, inni svábul a Pilisben

Kenyérsütő, borospince, sörfőzde, étterem és újhullámos kávézó

http://magyarkonyhaonline.hu/magyar-izek-2/izturan-a-dunai-svaboknal

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3330085157090437

A háromszoros világbajnok szlovák bringás elképesztő volt

Peter Sagan több mint száz kilométeres szökésből nyerte a szakaszt

https://telex.hu/sport/2020/10/13/giro-ditalia-10-szakasz-peter-sagan-gyozelem-szokes

Koronavírus - Vészhelyzet lép érvénybe Szlovákiában

2020. szeptember 30. - (mti)

Szlovákiában október elsejétől 45 napos időtartamra vészhelyzetet léptet érvénybe a kormány, az intézkedésről szerdai ülésén döntött a kabinet a koronavírus fertőzöttek számának emelkedése miatt. „A helyzet további romlásának megfékezéséhez szükséges a vészhelyzet bevezetése” - indokolta a lépést Igor Matovič szlovák kormányfő még hétfőn, a Központi Válságstáb ülése után. Matovič az intézkedés jóváhagyása után, szerdán közösségi profilján azt írta: a vészhelyzet egyelőre másfél hónapig marad érvényben, és annak esetleges meghosszabbításáról az egészségügyi helyzet fényében döntenek majd. Szlovákiában márciusban hirdetett rendkívüli helyzetet a kormány a koronavírus terjedésének veszélyére hivatkozva, ez jelenleg is hatályban van. A rendkívüli helyzet márciusi kihirdetése után néhány nappal egészségügyi vészhelyzetet is kihirdettek, ez utóbbi - legfeljebb 90 napra hatályosítható - azonban júniusban lejárt. A vészhelyzet, amely októbertől lép érvénybe, az egészségügyi vészhelyzetnél szélesebb körű intézkedéseket lehetővé tévő, általános vészhelyzet lesz. A szlovák jogrend szerint vészhelyzetet, emberéleteket vagy a környezetet közvetlenül veszélyeztető állapot esetén hirdethet ki a kormány, annak idején az állam a szükséges mértékben és átmenetileg korlátozhatja az alapvető emberi jogokat is. A már korábban többször is érvényesített rendkívüli helyzetnél, illetve a most októbertől kihirdetett vészhelyzetnél már csak egy magasabb állapotszint van, a rendkívüli állapot. Ez utóbbit a parlament javaslatára az államfő hirdeti ki, ám erre még nem volt példa az ország történetében. Októbertől a kormány központi válságstábjának hétfői döntése alapján több járványügyi intézkedést is szigorítanak. Ezek közé tartozik, hogy ötven főben korlátozzák az összes tömegrendezvény résztvevőinek maximális számát, illetve ismét korlátozzák a vendégek és a vásárlók számát az üzletekben és vendéglátóhelyeken. Újra szigorodnak a szájmaszkok viselésére vonatkozó rendelkezések is, kül- és beltéren egyaránt kötelező lesz a viselésük, amennyiben nem tartható fenn a legalább kétméteres távolság az egyes emberek között. A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ szerdán közétett adatai szerint Szlovákiában kedden mintegy hét és fél ezer teszt elvégzése alapján 567 új fertőzöttet regisztráltak. Az országban mintegy három hete többé-kevésbé folyamatosan emelkedik az újonnan regisztrált fertőzötteknek az egyhetes adatok alapján számolt napi átlaga is, ami vasárnap 360 volt, vagyis duplája az egy héttel korábbi adatnak. Szlovákiában a kór tavaszi megjelenése óta 10 141 embernél mutatták ki a koronavírus jelenlétét, az aktív esetek száma pedig 5698. Jelenleg 206 koronavírussal fertőzöttet kezelnek kórházban. Kedden hárommal nőtt a kórban elhalálozottak száma, így már 48-an vesztették életüket a betegség következtében. Az országban eddig több mint 457 ezer vírustesztet végeztek el.

Szlovákia szigorít - Ezekkel a korlátozásokkal kell számolni

Az október elsejétől életbe lépő szigorúbb szabályok a rendezvényeket, a maszkviselést és a vásárlást is érintik.

https://azonnali.hu/cikk/20200929_szlovakia-szigorit-ezekkel-a-korlatozasokkal-kell-szamolni-eszaki-szomszedunknal

Átruccanhat sörözni Szlovákiába? Az a távolságtól függ!

https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/09/25/ruccanjunk_at_sorozni_szlovakiaba/

„Nehezen tudom magam elfogadtatni nőként, de magyarként Szlovákiában nincs üvegplafon”

Hogyan lett Szlovákia oktatási államtitkára a magyar iskolákba járt Filip Mónika? Miért egy szlovák liberális pártnál kötött ki valamelyik helyi magyar párt helyett? Mi az oka annak, hogy egy magyar párt sincs most a pozsonyi parlamentben? Kik és miért keresték őt eddig meg a kormánytól? Miért mondott nemet Čaputová elnöknek arra, hogy mellette dolgozzon? Interjú:

https://azonnali.hu/cikk/20201002_nehezen-tudom-magam-elfogadtatni-nokent-de-magyarkent-szlovakiaban-nincs-uvegplafon

Pozsonyi podcast - Gyerekcserék és cseregyerekek

Egy régi módszerrel a szlovák-magyar együttélés javításáért / Vendégünk Végh Orsolya, a szlovák-magyar cseregyerek program egyik alapítója, akit a projekt céljairól és módszereiről kérdeztünk:

https://pozsonyi.podbean.com/e/gyerekcserek-es-cseregyerekek-egy-regi-modszerrel-a-szlovak%e2%80%93magyar-egyutteles-javitasaert/

Baross Gáborról neveznek el parkot a szlovák fővárosban, ez annyira nem is meglepő

Pozsony-Óváros képviselőtestülete több közterület elnevezéséről döntött, ezek egyike a Baross Gábor park lesz. A vasminiszter nevét korábban út viselte a városban, hozzá kötődik Pozsony első állandó Duna-hídja.

https://azonnali.hu/cikk/20200930_baross-gaborrol-neveznek-el-parkot-a-szlovak-fovarosban-ez-annyira-nem-is-meglepo

Csökken a szlovák miniszterelnök népszerűsége, aki a lakosságot hibáztatja a vírus terjedéséért

Míg a választás előtt az egyik legnépszerűbb politikus volt Igor Matovič, a koronavírus-járvány második hulláma és a folyamatos botrányok kormányzása körül kikezdték a támogatottságát.

https://azonnali.hu/cikk/20200928_csokken-a-miniszterelnok-tamogatottsaga-szlovakiaban

Nem Ján Kuciak volt az egyetlen újságíró, akit megfigyeltek

A denník n főszerkesztője az azonnalinak / Mit szól hozzá, hogy felmentették a szlovákiai újságíró-gyilkosság megrendelésével vádolt vállalkozót? Hogyan gyakoroltak rá nyomást a hirdetők a legnagyobb szlovák napilapnál? Hogyan lehet rávenni az embereket, hogy fizessenek az online tartalomért? Mit javasolna a távozó indexesek Telex nevű projektjének? Matúš Kostolný, a szlovák Denník N főszerkesztője ezt is elmondja az Azonnalinak. Interjú:

https://azonnali.hu/cikk/20200928_nem-jan-kuciak-volt-az-egyetlen-ujsagiro-akit-megfigyeltek-a-dennik-n-foszerkesztoje-az-azonnalinak

A meghurcolt magyarokról és németekről indít cikksorozatot az egyik legolvasottabb szlovák hírportál

Az Aktuality.sk cikksorozatában történészek álláspontjai mellett az áldozatok visszaemlékezései is olvashatóak lesznek a szlovák történelem „elfordított arcáról”. A Csehszlovákiából a második világháború után a kollektív bűnösség elve alapján üldözött német és magyar kisebbség sorsa a szlovákok és a csehek körében nagyrészt máig kibeszéletlen. Szülőföldön száműzötten címmel indít cikksorozatot az egyik legolvasottabb szlovák hírportál, az Aktuality.sk (a meggyilkolt Ján Kuciak is ennél az újságnál dolgozott). A szerző, Ivana Hečková a cikk bevezetője szerint arra vállalkozik, hogy több szempontból bemutassa azokat az igazságtalanságokat, amiket a középkorban a mai Szlovákia területére érkező és bányavárosokat alapító németek, és a szlovákokkal ezer évig együtt élő magyarokat érték a második világháborút követően.

https://azonnali.hu/cikk/20200922_a-meghurcolt-magyarokrol-es-nemetekrol-indit-cikksorozatot-az-egyik-legolvasottabb-szlovak-hirportal

Diszkriminatív a szlovák állampolgársági törvénytervezet

A belügyet nem érdeklik a kisebbségi kormánybiztos módosító javaslatai/ A szlovák állampolgárságot jelenleg azok vesztik el, akik felveszik egy másik ország állampolgárságát. Ezt a helyzetet a belügyminisztérium most tárgyalt javaslata sem változtatja meg.

https://www.bumm.sk/belfold/2020/10/01/diszkriminativ-az-allampolgarsagi-torvenytervezet

Hol vagy, szomszéd?

Mire megszoktuk a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének új nevét: Pozsonyi Magyar Intézet, ismét változott a megnevezés: Magyar Kulturális Intézet, Pozsony. Örülünk, hogy visszakerült a kultúra szó, az új vizuális arculat is tetszik, és az elmúlt héten kifejezetten jól éreztük magunkat a fővárosban az intézetnek köszönhetően.

https://ujszo.com/kultura/hol-vagy-szomszed

Leváltották a Párkány és Vidéke főszerkesztőjét

Visszahívták tisztségéből a Párkány és Vidéke havilap főszerkesztőjét, Bokor Réka október 15-ével távozik posztjáról. A város a járvány miatt 230 ezer eurós állami kölcsönt vesz fel. Elektromos autók töltőállomása létesülne és egy gördeszkaparkot, skateparkot is kialakítanának a közeljövőben.

https://ujszo.com/regio/levaltottak-a-parkany-es-videke-foszerkesztojet

Hagyományőrző ételfőzést tartottak Békéscsabán

A hagyományőrző programot a Jaminai Hagyományőrző Szlovák Klub és a Békéscsabai Gazdák Nyugdíjas Egyesülete szervezte Jaminai Közösségi Házban.

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/hagyomanyorzo-etelfozest-tartottak-bekescsaban-3082243/

Jelen/Lét Fesztivál

2020. szeptember 30. - (mti)

Október 5. és 11. között rendezik meg a magyarországi nemzetiségi színjátszás seregszemléjét, a Jelen/Lét Fesztivált a budapesti Nemzeti Színházban. A rendezvény a Magyarországi Szerb Színház kezdeményezésére és a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség szakmai támogatásával valósul meg. Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár az esemény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a szomszéd államokkal való kapcsolat szorosabbá válásában óriási szerepe van a nemzetiségi színházaknak. Mint mondta, a magyar nemzet, ahogy eddig is, fontosnak és szükségesnek tartja a nemzetiségek jelenlétét - ezt üzeni ez a színházi fesztivál. Hangsúlyozta: az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Miniszterelnökség továbbra is támogatja a nemzetiségi színházakat. Mint mondta, az idén a színházak működését 90 millió forintos támogatással segíti az Emmi, míg az államtitkárság a nemzetiségi színházi fesztivált tíz millió forinttal támogatja. Több nemzetiség színház civil szervezetként működik, ennek kapcsán az államtitkárság az MTI-t arról tájékoztatta, hogy kedden jelent meg a nemzetiségi civil szervezetek jövő évi költségvetési támogatására kiírt pályázat. Az elnyerhető támogatás összegének alsó határa 300 ezer, felső határa 5 millió forint. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte: nincs még egy olyan ország Európában, amely ilyen tisztelettel viseltetne a szomszédos országos és a területünkön élő nemzetiségek kultúrája iránt. Csak akkor tudjuk elfogadtatni a mi kultúránkat Európában, ha megtaláljuk szomszédaink kultúrájában az értéket - hangsúlyozta, hozzátéve: Magyarország összességében 16 nemzetiségi színház fenntartását támogatja több száz millió forintos költségvetéssel. Csasztvan András, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség elnöke elmondta: harmadik alkalommal ad otthont a Nemzeti Színház a találkozónak. Nemcsak színházat játszunk, hanem hidat képezünk a szomszédos országok felé - tette hozzá. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója elmondta: büszke rá, hogy a fesztivál otthonra talált a teátrumban. Kiemelte: a nemzetiségek ugyanolyan építői a hazának, a magyar kultúrának mint a többségi nemzet. Beregszászi színházi múltjára utalva hangsúlyozta: tudja, hogy milyen jelentősége van annak, ha odafigyelnek az emberre, ha segítik a munkáját. A fesztivál túlmutat önmagán, túlmutat a színházi eseményen - mondta. Rusz Milán, a Magyarországi Szerb Színház igazgatója, a szövetség alelnöke kiemelte: külföldről az idén nem tudtak színházakat hívni, de a nemzetiségi színházak mind jelen lesznek előadásaikkal a rendezvényen. Mint mondta, a fellépők között van a szekszárdi Deutsche Bühne Ungarn, a CinkaPanna Cigány Színház, a Magyarországi Szerb Színház, a Vertigo Szlovák Színház, a szarvasi szlovák Cervinus Teátrum, a Pécsi Horvát Színház, az Ani - Budavári Örmény Színház, a Romano Teatro, Theater Jetzt, a Karaván Színház, a bolgár Malko Teatro, az Amfitheatro Görög Nemzetiségi Színház, az Urartu Örmény Színház, az Artashat Örmény Nemzetiségi Színház és a Magyarországi Nemzetiségek Színházi Társulata. A rendezvény célja, hogy ösztönözze, támogassa és fejlessze a magyarországi nemzetiségek anyanyelvű színjátszását, elősegítse kapcsolataik építését: egymás között, a magyar színházi szakmával és nemzetközi téren is. A fesztivál egyben lehetőséget nyújt arra, hogy a nemzetiségi színjátszás a „saját” nemzetiségi közönségen túl a nagyobb nyilvánosság előtt is bemutatkozzon, elfogadottá váljon.

Szlovák és magyar erdőgazdaság dolgozott közösen az erdőállományok átalakításán

2020. szeptember 29. - (mti)

A balassagyarmati székhelyű Ipoly Erdő Zrt. és a szlovákiai LESY SR két évig dolgozott együtt azért, hogy a homogén, egykorú erdőket őshonos, több fafajból álló, heterogén erdőállományokra alakítsák át; az „Együtt a természetes erdőkért” elnevezésű INTERREG pályázat keretében erdei játszótereket és tanösvényeket is kialakítottak - tájékoztatta az MTI-t az Ipoly Erdő Zrt. kedden. Mint a közleményben írják, olyan erdőművelési munkák és erdővédelmi intézkedések valósultak meg, amelyek eredményeképpen az erdő tartósan tudja betölteni a társadalom által igényelt gazdasági, védelmi és közjóléti szerepét. Az Ipoly Erdő Zrt. kezelésében lévő erdőterületeken elkezdődött az őshonos erdőket veszélyeztető akác állományok átalakítása, ezekre a területekre természetszerű tölgy és cser állományok kerültek; az erdőgazdaság szakemberei 11 község határában, mintegy ezer hektáros területet mentesítettek az akác fertőzöttségtől, 46 hektáron több mint 500 ezer cser és tölgy csemetét ültettek el. A LESY SR az erdőápolási technológiában speciális megoldásokkal távolította el a nemkívánatos cserjéket és fafajokat, segítve ezzel az őshonos fákat. Emellett Magyarországon és Szlovákiában erdei játszóterek, új tanösvények, erdei pihenők és kirándulóhelyek létesültek, így a pályázati partnerek bíznak benne, hogy a jövőben mindezeknek köszönhetően élénkül a kirándulási kedv, növekvő számokat mutatnak a közjóléti és turisztikai látogatói adatok az érintett régiókban - írják. A pályázat teljes költségvetése 778 ezer 106 euró volt, ebből az Ipoly Erdő Zrt. mint vezető partner 411 ezer 324 euró összegben valósította meg a pályázatban meghatározott célokat. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. Az Ipoly Erdő Zrt. Pest és Nógrád megyében több mint 64 ezer hektár állami erdőterületen gazdálkodik. Területe magában foglalja a Börzsöny hegységet és a Cserhátot, benne a Karancs és a Medves kistájat, valamint érinti a Gödöllői-dombvidéket is. A társaság által kezelt erdők 64 százaléka természetvédelmi oltalom alatt áll. A zrt. fő tevékenységei az erdő- és a vadgazdálkodás, valamint turisztikai és közjóléti szolgáltatások, stratégiai célja, hogy közelebb vigye a társadalmat az erdőhöz. A LESY SR Erdőgazdálkodási Állami Vállalatot a Szlovák Földművelésügyi és Régiófejlesztési Minisztérium alapította, az állami vállalkozás a szlovák erdők közel 45 százalékát kezeli. Magas minőségű erdészeti munkájának elismerése, hogy az általa kezelt teljes erdőterület PEFC vagy FSC rendszer szerint tanúsított.

Nemzetiségünkért díjat kapott Bánk volt polgármestere

Az augusztus végére halasztott szlovák nemzetiségi találkozón vehette át a Nemzetiségünkért kitüntetést Ivanics András, Bánk korábbi polgármestere, ami tizenhárom esztendős faluvezetői tevékenysége elismerése is egyben. Egy kellemes, szeptember végi, tóparti séta közben beszélgettünk vele.

https://www.nool.hu/kozelet/helyi-kozelet/nemzetisegunkert-dijat-kapott-bank-volt-polgarmestere-3474433/

Nógrád megyében a hátrányos helyzete ellenére is szeretnek élni az emberek

Dr. Hegedűs Szilárd PhD a Budapesti Gazdasási Egyetem (BGE) adjunktusával és dr. Engelberth István PhD a BGE docensével beszélgettünk az intézmény Kutatási Alapjának támogatásával megvalósult Az elmaradottság dimenziói Nyugat-Nógrádban című kutatási projektjükről.

https://www.nool.hu/kozelet/helyi-kozelet/nograd-megye-hatranyos-helyzetenek-ellenere-is-szeretnek-itt-elni-az-emberek-3478471/

Átadták a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjakat

2020. szeptember 24. - (mti)

Átadták az idei Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjakat. A magyarországi nemzetiségek kultúrájáért folytatott tevékenységek szakmai elismerésében 13 személy, illetve szervezet részesült. Mint a 2020. szeptember 24-i budapesti díjátadó ünnepségen elhangzott, a Magyar Művelődési Intézet által 2005-ben alapított díj az elmúlt évben a miniszterelnök általános helyettesének szakmai elismerései közé került. A díj korábbi hagyományait megőrizve olyan személynek, vagy szervezetnek adományozható, aki vagy amely a Magyarországon élő nemzetiségek körében az anyanyelvi kulturális örökség megtartásáért, fejlesztéséért, valamint a nemzetiségi közművelődés és kultúra területén végzett kimagasló tevékenységével hozzájárult a Kárpát-medence népeinek együttéléséhez. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nemzetiségekért is felelős tárca nélküli miniszter a csütörtöki eseményen Klebelsberg Kuno egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter gondolataival köszöntötte a közönséget: a magyar hazát ma elsősorban nem a kard, hanem a kultúra tarthatja meg és teheti ismét naggyá. „A kultúra megmaradásunk egyik záloga” - hangsúlyozta. Mint mondta, a 15 éves hagyományra visszatekintő díjjal olyan személyeket és szervezeteket tüntetnek ki, akik elismerésre méltót végeztek és végeznek a Magyarországon élő nemzetiségek körében az anyanyelvi kulturális örökség megtartásáért, kibontakozásáért, és így hozzájárulnak a Kárpát-medence népeinek nemcsak együttéléséhez, hanem kölcsönös gazdagodásához. Kiemelte: az alaptörvény deklarálja, hogy a Magyarországon élő tizenhárom őshonos nemzetiség államalkotó tényező és joga van az önazonossághoz, önkormányzatához, az anyanyelvhasználathoz, az anyanyelvi oktatáshoz, kultúrájuk, hagyományaik ápolásához és továbbadásához. „Köszönet és elismerés azoknak, akik kiemelkedő szakmai életútjukkal, nemzeti közösségük szolgálatával, az anyanyelvi kultúrájuk széleskörű megismertetésével és nagyszerű egyéni teljesítményükkel kiérdemelték a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjat” - zárta szavait. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta: Magyarország, a Kárpát-medence és egész Európa erősödése a nemzetiségeken és a nemzeteken múlik. Ezért is támogatják azt a törekvést, hogy a nemzetiségek megerősödését uniós szinten is támasszák alá, és ez a támogatási rendszeren, az elismerésen, adott esetben a pozitív diszkrimináción keresztül is megvalósulhasson - tette hozzá. Az államtitkár köszönetet mondott a kitüntetetteknek kulturális tevékenységükért, amely által Magyarország és az itt élő nemzetek erősödnek. „Segítjük egymást és szolgáljuk egymást” - fogalmazott. Az eseményen díjat kapott Bajnokné Képes Gyöngyi a sámsonházai szlovák nemzetiség közösségi és kulturális életében betöltött kiemelkedő szerepéért, továbbá a Balkán Táncegyüttes és Kulturális Egyesület a bolgár nemzetiségi néptánchagyományok bemutatása és népszerűsítése révén a kulturális identitás megőrzésében végzett három évtizedes munkájáért. Elismerésben részesült Bródy András festőművész, a ruszin nemzetiségi kultúra hazai és nemzetközi hírnevének öregbítéséért, valamint a Drenka Polska Hagyományőrző Együttes a lengyel népzene és népdalkincs bemutatásával a nemzetiségi hagyományok fennmaradásában betöltött szerepéért. A Furmicska Néptánc Egyesület a csömöri szlovák folklórhagyományok átörökítésében, valamint a gazdag helyi népviselet és anyagi kultúra megőrzésében vállalt szerepéért nyerte el a díjat. Jónás Gézának cimbalmosként a roma zenei hagyományok népszerűsítéséért és a zeneművészet különböző irányzataiban elért sikereiért, Komáromy-Hiller Juliannának a szerb néptánchagyományok átörökítéséért, valamint a táncpedagógiában és koreográfusként elért kiemelkedő eredményeiért ítélték oda az elismerést. Lakatos Mónika a világzenében elért hazai és nemzetközi sikereivel a tradicionális romazene megismertetésében és népszerűsítésében elért teljesítményéért, a Magyarországi Szlovének Szövetsége felsőszölnöki népdalköre a szlovén népdalkincs megőrzésében és népszerűsítésében betöltött két évtizedes szerepéért kapta meg a díjat. A Marica Kulturális Egyesület a horvát nemzetiség kultúrájának megőrzésében és vallási életében betöltött több mint két évtizedes szerepéért nyerte el az elismerést. Sikk Józsefné a váci ukrán nemzetiség kulturális identitásának megőrzéséért és az anyaországhoz fűződő kapcsolatok kialakításában vállalt szerepéért, Szenes Andrea hegedűművész-zenepedagógusként a román és magyar népzene és folklórkincs megismertetésében és átadásában végzett kiemelkedő munkájáért, Wágner Lászlóné a budakalászi német közösség megszervezéséért és kulturális hagyományaik megőrzésében vállalt munkájáért vehette át a díjat.

Újranyíló iskolák Tótkomlóson

Mivel a Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában a PCR-tesztek nem mutattak ki koronavírusos esetet, és az egészségügyi megfigyelésre előírt időszak is lejárt már szeptember 16-án, szerdán visszatértek a hagyományos oktatásra.

https://behir.hu/koronavirus-digitalis-oktatas-oroshazan-ujranyilo-iskolak-totkomloson

Soltész: 4,2 milliárd forinttal segíti az állam a nemzetiségi pedagógusokat

2020. szeptember 21. - (mti)

Az idei és a jövő évi költségvetésből is mintegy 4,2 milliárd forint használható fel a nemzetiségi pedagógusok támogatására és képzésének segítésére - jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára 2020. szeptember 21-én Budapesten. A térségben példa nélküli támogatás annál is inkább fontos, mert Magyarországon 110 ezer gyermek és diák részesül nemzetiségi oktatásban - közölte Soltész Miklós abból az alkalomból, hogy a kormány az idei tanévre is meghirdette a nemzetiségi pedagógusképzési ösztöndíjprogramot. Az államtitkár kitért arra is, hogy az elmúlt évtizedben megötszöröződött a magyarországi nemzetiségek költségvetési támogatása. Elmondta: a nemzetiségek országszerte 95 intézményt tartanak fenn, amelyek döntő többsége oktatási intézmény; továbbá számos, a nemzetiségek nyelvén oktató intézmény működik állami fenntartásban is. Kijelentette: a kormánynak az a célja, hogy a pályán tartsa a nemzetiségi pedagógusokat, és segítse a nemzetiségi óvodapedagógusok, tanítók és tanárok képzését. Ez utóbit szolgálja az ösztöndíjprogram, amelyre a tanévben mintegy 720 millió forint áll rendelkezésre - fűzte hozzá. Soltész Miklós közlése szerint ez azt jelenti, hogy az eddigi 370 támogatott hallgató mellett további mintegy 500 hallgatóval tudják megkötni a tanulmányi támogatási szerződést. Azt szabják feltételként, hogy a hallgatók legalább annyi ideig dolgozzanak nemzetiségi óvónőként, tanítóként, illetve tanárként, mint ameddig az ösztöndíjat felvették - ismertette a politikus. Ritter Imre nemzetiségi országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a 2016-ban elindított, a nemzetiségi pedagógusokat, képzésüket támogató program célja a pedagógusok pályán tartása mellett új óvodapedagógusok, tanítók és tanárok képzése, illetve a képzés színvonalának emelése. Elmondta, hogy négy év alatt 10 százalékról 40 százalékra emelkedett a nemzetiségi pedagógusok pótléka, és két új pótlékot is bevezettek számukra. Ez azt jelenti, hogy a 4100 nemzetiségi pedagógus 3,5 milliárd forinttal több pótlékban részesül, mint a program indulásakor, és ezt az összeget pluszforrásként kapják meg a fenntartók a költségvetésből. Az ösztöndíjprogramban a nappali tagozatosok első évfolyamon havi nettó 60 ezer forint ösztöndíjban részesülhetnek, a további évfolyamokon pedig 4,5-es átlag felett ez az összeg 75 ezer forintra nő - közölte. Ritter Imre ugyanakkor a problémák között említette, hogy ma a nemzetiségi pedagógusképzés 80-85 százaléka magyar nyelven folyik, és csak 20-25 százalékban az érintett nemzetiség nyelvén. Az a céljuk, hogy néhány éven belül ez az arány megváltozzon; ehhez is jelenős költségvetési forrást biztosít az állam - tette hozzá a politikus.

Pályázati felhívás nemzetiségi civil szervezetek részére

https://bgazrt.hu/palyazati-felhivas-nemzetisegi-civil-szervezetek-reszere-2021/

2021. évi költségvetési támogatás / Részletes pályázati kiírás:

https://bgazrt.hu/wp-content/uploads/palyazati_kiirasok/nemzetisegi_tamogatasok/2021/NCIV-KP-1-2021_palyazat_kiiras.pdf

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3284668674965419

Országgyűlés-jogalkotás / OGY-Krónika - NEMZETISÉGEK

2020. szeptember 22. - (mti)

2020. szeptember 22-én megvitatták a Magyarország területén élő nemzetiségek 2017 és 2018 közötti helyzetéről szóló beszámolót a képviselők a parlamentben.

Ritter Imre német nemzetiségi képviselő szerint minden nemzetiségnek, így a magyarországiaknak is a legnagyobb problémája a nyelvvesztés. Ennek orvoslása érdekében indították el 2016-ban a nemzetiségi pedagógusprogramot, mert a nyelvoktatást a nemzetiségi bölcsődéken, óvodákon, általános és középiskolákon keresztül tudják biztosítani - mondta. Hozzátette: bevezették a nemzetiségi pedagóguspótlékot és a nemzetiségi pedagógushallgatói ösztöndíjat. Elmondta, jelenleg a nemzetiségi pedagógusképzés 80-85 százaléka magyar nyelven, 10-15 százaléka nemzetiségi nyelven folyik, ezt az arányt szeretnék megfordítani. Kitért arra, hogy a hónap végén egyeztetnek az Állami Számvevőszék képviselőivel, átbeszélik az ellenőrzések tapasztalatait, a nemzetiségek a minél pozitívabb eredményekre törekednek. Ritter Imre a visszaélések elleni „természetes gátnak” nevezte azt a szabályozást, hogy a nemzetiségi választóknak dönteniük kell, párt- vagy nemzetiségi listára szavaznak.

Ander Balázs (Jobbik) főként a cigányságról szólt, mint olyan speciális nemzetiségről, amelynek a problémái megoldásra várnak. Egy közel egymilliós népcsoportról beszélhetünk ma Magyarországon, és a 21. század egyik legfontosabb sorskérdése lesz a cigány-magyar együttélés ügye és annak megoldása - mondta. Szóvá tette, hogy sokszor a célzott források - például a Híd a munka világába program - nem érnek el az érintettekhez. Kitért arra is, hogy egyházi vezetők is úgy látják, mintha az ország egyes területeiről lemondott volna a magyar állam, ez pedig egy második Trianonhoz vezethet szerinte.

Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló a jobbikos Ander Balázs felszólalására reagálva azt mondta: a képviselő „simogatóan beszélt a cigányságról”, de volt idő, amikor a Jobbik gyűlöletet keltett, masírozott a Magyar Gárdával. Úgy vélte: közelednek a választások, ezért a Jobbik most szeretne cigány szavazatokat is szerezni, de - mint mondta - biztos abban, hogy nem fognak kapni, mert a magyar cigányság nem felejti el, mit tett a Jobbik korábban. Arra kérte ezért a Jobbikot, hogy amikor a cigányságról beszél, ne felejtse el, mit követett el a cigányság ellen a Magyar Gárdával, a masírozással, a gyűlöletkeltéssel. Hangsúlyozta: mára a magyar cigányság túlnyomó többsége, 90 százaléka munkából él, most már kiszámítható a jövőjük, a jelenlegi kormánynak köszönhetően. Köszönetet mondott a kormánynak azért is, mert komolyan veszi a nemzetiségek jogait. Felhívta a figyelmet arra: a kormány sokféle ösztöndíjprogrammal segíti a fiatal tanulókat, hogy elérhessék álmaikat, középiskolába, felsőoktatásba kerülhessenek.

Ander Balázs (Jobbik) a roma nemzetiségi szószóló szavaira reagálva bornírtnak nevezte, hogy Farkas Félix 10 évvel ezelőtti eseményeket vett elő. „Igen, volt gárdamasírozás is, és igen volt egy néppárti fordulat is a Jobbikban” - mondta. Szerinte lesznek a Jobbiknak cigány szavazói, mert „cigány barátaik” a párt minden rendezvényén ott voltak eddig is, és a néppártosodást megelőzően is. Kijelentette: a Jobbik őszinte baráti jobbot nyújt a becsületes cigány embereknek, azt szeretnék, hogy a cigányság minél nagyobb része integráns része lehetne a magyar nemzetnek. Úgy vélte: ebben nem kell szavazatszerzési machinációt keresni, mert a Jobbik pont azt szeretné elérni, hogy ezek az emberek ne kényszerüljenek arra, hogy a szavazataikat egy szatyor élelmiszerért eladják.

Farkas Félix erre reagálva megismételte: a Jobbik korábban cigánybűnözésről beszélt, feszültséget keltett és viszályokat szított, a kormány viszont tett a cigányság felzárkóztatása érdekében.

Zsigmond Barna Pál (Fidesz) kijelentette: a jobbikos képviselők bármennyit beszélnek, nem tudják a lelkiismeretüket tisztára mosni. Megjegyezte: a Jobbik jelenlegi koalíciós partnereinek kormányzása alatt 12 százalékos volt a munkanélküliség, és titkosszolgálati háttérrel cigány embereket lőttek le.

Ander Balázs (Jobbik) erre reagálva kikérte magának, hogy összemossák a Jobbikot ezekkel a gyilkosságokkal.

Államtitkári zárszó - Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár a vitában elhangzottakra reagálva köszönetet mondott a nemzetiségi szószólóknak és azon képviselőknek, akik pozitívan nyilatkoztak a beszámolóról. Külön megköszönte Szuperák Brigitta ukrán nemzetiségi szószólónak, hogy kiállt az Ukrajnában élő magyarságért. Jelezte: jó a kapcsolat a magyarországi ukrán közösséggel, nem tehetnek arról, hogy nem a legjobb a kapcsolat Ukrajna és Magyarország között. Az államtitkár méltatlannak nevezte, amit a Jobbik művelt a vitában. „A magyar dráma napja tegnap volt, nem ma” - jegyezte meg. Szerinte „szerecsenmosdatás”, amit a Jobbik tesz, hiába mondják el a néppártosodást „33 ezerszer”, mert abból nem lesz semmi. Nem csak mondani kell, úgy is kell viselkedni, úgy is kell tenni - mondta.

Vejkey Imre (KDNP) az igazságügyi bizottság részéről kiemelte: csodálkozott a most zajló vitán, mert ez az igazságügyi bizottság ülésén már lefolyt, és akkor a baloldali képviselők más álláspontot foglaltak el, akkor tartózkodtak a szavazásnál. A képviselő üdvözölte a fordulatot, de felvetette, hogy miért történhetett ez. Megjegyezte: a roma közösség a jövőben is számíthat a Fidesz-KDNP-re.

Vezérszónokok - Minden vezérszónok frakciója támogatásáról biztosította a Magyarországon élő nemzetiségek helyzetéről szóló beszámolót kedden az Országgyűlésben.

Demeter Zoltán (Fidesz) európai szinten is példaértékűnek nevezte a kormányzati kezdeményezéseknek és a nemzetiségek aktivitásának köszönhetően elért eredményeket, annak fontosságát hangsúlyozva, hogy a kormány 2010-ben célul tűzte a nagyon szoros együttműködést e közösségekkel. Ennek egyik példaértékű eredményeként szólt a nemzetiségek parlamenti képviseletének megteremtéséről, megemlítve, hogy a kormány nemzetközi szinten is kiemelkedő és folyamatosan növekvő összegekkel támogatja ezt a területet. A kormány minden segítséget megad a hazánkban élő nemzetiségeknek identitásuk megéléséhez és megőrzéséhez - jelentette ki Demeter Zoltán. A képviselő reményének adott hangot, hogy a külhoni magyarság is hasonló támogatásokban részesül a szomszédos államok kormányaitól, majd a kormánypárti frakciók nevében támogatásukról biztosította az előterjesztést.

Brenner Koloman (Jobbik) - üdvözölve a jelentésben foglaltakat - azt emelte ki: a dokumentum minden pozitív fejleményt összefoglalt, hiányolta ugyanakkor a legtöbb nemzetiségi közösséget érintő nyelvvesztés, az „etnobiznisz”, a támogatások hatékonyságának vizsgálatát a dokumentumból. Emlékeztetett: 1990 óta megjelenő cél, hogy mind a magyarországi nemzetiségek, mind a szomszédos államokban élő magyar közösségek megkapják azokat a jogokat, amelyek a 21. században természetszerűleg megilletik őket. Brenner Koloman támogatandónak nevezte, hogy a kormányzat külön kezeli a cigányság és a tőlük eltérő kihívásokkal szembenéző 12 többi nemzetiség ügyeinek kezelését. Ugyanakkor aggályosnak nevezte, hogy közpénzt kapnak azok a szerkesztők, akik az „állampárti Fidesz” által támogatott médiában németellenes heccelést folytattak.

Vejkey Imre (KDNP) azt hangsúlyozta: a nemzetiségek az egész társadalom kultúráját gyarapítják, jelentős hatást gyakorolva Magyarországra. A Magyarország területén élő nemzetiségek megbízható partnerek és mi is azok vagyunk a számukra - fogalmazott vezérszónoki felszólalásában, kitérve arra is, hogy az egyént elsősorban az anyanyelve, azon nyugvó kultúrája határozza meg. A többes identitás senkitől nem vesz el, sokkal inkább gyarapítja az egyént, a közösséget, a régiót és az egész országot - fogalmazott Vejkey Imre, egyben köszönetet mondva a nemzetiségeknek az együttműködésért.

Sebián-Petrovszki László (DK) a beszámoló részletességét kiemelve örömének adott hangot, hogy vannak Magyarországon olyan témák, amelyeknek megítélésében kormány és ellenzék egyet tud érteni. Megemlítette ugyanakkor: a nemzetiségi szervezeteknél korábban végzett számvevőszéki vizsgálatok rengeteg problémát találtak; az ellenőrzött intézmények 92 százalékában nem feleltek meg az elszámolások, az utóellenőrzésnél egyharmados volt ez a mutató. Kérdésként fogalmazta meg, mit tesz az állam e ráták leszorítása érdekében. A nemzetiségi választásokkal kapcsolatban felvetette, hogy több esetben gyanítható, hogy az adott nemzeti közösséghez nem tartozók is feliratkoztak - gyaníthatóan anyagi okokból - a választói névjegyzékbe. Megemlítette: a nemzetiségi oktatási intézményeket olyan módon is el lehetne helyezni, hogy a nekik otthont adó épület állami tulajdonban marad, nem kerül az adott nemzetiségi önkormányzathoz.

Keresztes László Lóránt (LMP) is frakciója támogatásáról biztosította a tárgyalt anyagot, bár szerintük sok jogos kifogást lehet azzal kapcsolatban megfogalmazni. A nemzetiségi politika kérdésében komoly és pozitív előrelépések voltak; ez üdvözlendő, és ezt a munkát folytatni kell - fogalmazott. A hagyományok élnek elevenen, de az elvándorlás és a nyelvvesztés tetten érhető és nagyon gyorsan megvalósuló folyamat - jegyezte meg baranyai tapasztalatai alapján az LMP-s politikus. Hozzátette: jó volna elkezdeni közelíteni egymáshoz a magyarországi nemzetiségek és a külhoni magyar közösségek helyzetét, ennek egyik eszközeként említve a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiók fejlesztéséért indított kezdeményezését, majd ennek támogatására kért mindenkit.

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) szerint a beszámoló alapos, az érdemi problémákat felvállaló, azokra reflektáló képet ad a nemzetiségek helyzetéről. Ezekről problémákról többet kellene beszélni - jegyezte meg. Kiemelte a beszámolóból, hogy 2001-2016 között negyven százalékkal emelkedett a nemzetiséghez tartozók száma, a növekedés főleg a 2001 és 2011 közötti időszakra volt jellemző. Hozzátette: a magukat nemzetiséghez tartozónak vallók számának meglepő emelkedése ellenére a nemzetiségi nyelveket anyanyelvüknek vallók száma csökkent. Közölte, a beszámoló elszomorító számok sokaságával igazolja vissza a roma társadalom halmozottan hátrányos helyzetét. Már a koronavírus-járvány okozta válság előtt megkezdődött a foglalkoztatott romák számának csökkenése - mutatott rá. Előrelépésnek nevezte a nemzetiségek országgyűlési képviseletének megteremtését, de szerencsétlen szabályozásnak tartotta a nemzetiségi névjegyzékben szereplők kizárását a pártlistás szavazásból. Szerinte ezen szabályok kudarcának tekinthető, hogy csak egyetlen nemzetiségi képviselő került be az Országgyűlésbe.

Kormány: mindent megteszünk a Magyarországon élő nemzetiségekért / Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kijelentette: a kormány mindent megtesz a Magyarországon élő nemzetiségekért. Emlékeztetett: a nemzetiségek jogairól szóló törvény előírja, hogy a kormány kétévente áttekintse a Magyarországon élő nemzetiségek helyzetét és beszámoljon arról. A 2017-2018-as időszakról szóló beszámoló célja átfogó képet nyújtani mindarról, ami történt ezen a területen, összegezni a nemzetiségi politika eredményeit, a kormány kezdeményezéseit, továbbá kitérnek a nemzetközi kötelezettségek végrehajtására is - fejtette ki. Az államtitkár közölte: kormányzati szerkezeti átalakítás miatt változás következett be a nemzetiségi szakpolitika hatásköreiben, és az is újdonság, hogy a 2018-as választás során több nemzetiség új szószólót választott. Elmondta: a beszámoló összeállításához adatokat kértek több társszervezettől, intézménytől és szakértőtől. A dokumentumban a nemzetiségpolitikai folyamatokról, az oktatásról, a kultúráról, továbbá a médiában és az önkormányzati szférában zajló folyamatokról adnak információkat és adatokat - mutatott rá. Soltész Mikós kitért az oktatáshoz és a kulturális élethez nyújtott segítségre, a finanszírozásról pedig közölte: jelentősen növekedett a nemzetiségek támogatása. Fontosnak nevezte továbbá a hitélet támogatását és azt, hogy a médiában a nemzetiségeknek fontos témákat bemutatták. Úgy vélte, a vizsgált két évben végzett munka a kétoldalú kapcsolatokra is alapvetően pozitívan hatott, ami különösen fontos a Kárpát-medencében. A távolabbi országok tekintetében egyértelműen jó a kapcsolat a nemzetiségek szempontjából - tette hozzá.

Az igazságügyi bizottság elfogadásra javasolja a beszámolót / Vejkey Imre (KDNP), az igazságügyi bizottság előadója elmondta: a testület a beszámoló elfogadását javasolja az Országgyűlésnek. Közölte: a kormánynak a törvény szerint kétévente át kell tekinteni a Magyarországon élő nemzetiségek helyzetét és be kell arról számolnia az Országgyűlésnek. A bizottság álláspontja szerint a beszámoló a jogszabályoknak megfelelően kellő alapossággal tájékoztatja az Országgyűlést a nemzetiségpolitikai folyamatokról és a nemzetiségi oktatásban, kultúrában és médiában bekövetkezett történésekről, valamint a nemzetiségi önkormányzatokban zajlott folyamatokról - mondta a képviselő.

Szuperák Brigitta ukrán nemzetiségi szószóló kiemelte: a nemzetiségi identitás olyan érték, amely gazdagítja a magyar társadalmat és amelyet ezért védeni, segíteni kell. A beszámoló által vizsgált időszakban hozott intézkedések is ezt célozzák - értékelt. Azt mondta, a dokumentum részletes áttekintést ad a nemzetiségek helyzetéről és a kormány vonatkozó intézkedéseiről, és valamennyi nemzetiség esetében előrelépésről, fejlődésről lehet beszélni.

Matovič: A járvány idején is lehet nemzeteket összekötő hidakat építeni

2020. szeptember 17. - (mti)

Magyarország és Szlovákia megmutatta, hogy a világjárvány idején is tud a nemzeteiket összekötő hidakat építeni - jelentette ki Igor Matovič, szlovák miniszterelnök a szlovákiai Révkomáromot Komárommal összekötő új Duna-híd (Monostori híd), ünnepélyes átadásán 2020. szeptember 17-én. A szlovák miniszterelnök szerint „kicsit furcsa” ugyan, hogy akkor adnak át egy hidat, amikor le vannak zárva a határok, de éppen ezért fontos most megmutatni, hogy készülhetnek új hidak. „Függetlenül attól, hogy lehetnek itt még intézkedések a világjárvány miatt, meg tudjuk mutatni, hogy most is tudunk a nemzeteinket összekötő hidakat építeni és a jövőben is ezt fogjuk tenni” - fogalmazott Igor Matovič. Kiemelte: a térségben élő emberek ősei évszázadokon keresztül együtt éltek és nem voltak köztük határok, de száz évvel ezelőtt valami olyan történt, amitől a Duna alkotta természetes határ valami olyanná vált, ami évtizedekig elválasztotta őket egymástól. Ennek ellenére ezeket a kapcsolatokat nem lehet megtagadni, és ezért is fontos a mostanihoz hasonló hidakat építeni, amelyek az „egységgé válás jelképei.” „Évszázadokon keresztül együtt éltünk és a továbbiakban is együtt fogunk élni. Lehet, hogy a folyó által elválasztva, de egy olyan folyóval, amelynek partjait talán majd új hidak kötik össze. És én örülök neki, hogy újabbakat építünk majd” - hangsúlyozta Igor Matovič. Megjegyezte: nagyon szép jelképnek tartja azt is, hogy az Európai Unió résztámogatásával sikerült a két nemzetet összekötő hidat építeni. Az ünnepélyes átadón Orbán Viktor, magyar-, illetve Igor Matovič szlovák miniszterelnökökön kívül Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, illetve Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Palkovics László innovációs miniszter és Andrej Doležal szlovák közlekedésügyi miniszter is részt vett. Az új komáromi Duna-híd megépítéséről 2012-ben írt alá szándéknyilatkozatot a magyar és a szlovák kormány. Építési engedélyeit 2014-ben adták ki az illetékes hivatalok, a projekt 2015-ben nyert részfinanszírozási támogatást a CEF uniós alapból. A hatszáz méter hosszú, hétezer tonnás acélszerkezetű híd kétsávos, nehéz járművek és munkagépek is használhatják. Építése 2017 októberében kezdődött. A Monostori híd a Duna legmagasabb hídja, Szlovákiában pedig sorban a tízedik Duna-híd.

Orbán: Európa ma Közép-Európában épül

Európa ma Közép-Európában épül, a magyarok, a szlovákok, a csehek és a lengyelek építik - mondta Orbán Viktor miniszterelnök 2020. szeptember 17-én, az új komáromi Duna-híd (Monostori híd) átadásán. Kijelentette: a járványtól függetlenül az országoknak működniük kell. A kormányfő Igor Matovič szlovák miniszterelnök társaságában mondott beszédet az ünnepségen. Kiemelte: a hídépítés egyben a jövő építése is, és a járványtól függetlenül az országoknak működniük kell. Ez a mostani átadás is bizonyítja, hogy a Duna nem elválasztja, hanem összeköti a magyar és a szlovák nemzetet - hangoztatta. Megjegyezte: a második Duna-hidat adhatja most át, korábban Esztergomban adott át hidat. Orbán Viktor hangsúlyozta: a történelem arra tanított, hogy egymással szemben nem, csak egymással szövetségben lehetünk sikeresek. Azt mondta: mindkét ország fontos helyen fekszik. Ha ezt a térséget Németország és Oroszország között „mi magunk nem szervezzük meg”, idegenek fogják megszervezni - jelentette ki. Hozzátette: ugyanakkor ezt a térséget önmagában egyik ország sem képes megszervezni, ehhez legalább négy ország kell: Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország. Úgy fogalmazott, az EU versenyképességének feltétele az utak és vasutak hálózata, és az EU itt egy fantasztikus beruházásban vett részt, történetének egyik legjobb befektetése ez a híd. Megjegyezte: 2025-re 9 magyar autópálya éri el a határokat. A miniszterelnök kitért arra: nagyszerű, hogy ez a híd elkészült, de ami már megvan, az nem feladat a jövőre nézve, és a magyarokat csak az érdekli, ami még előttük van, ezért nem elégedettek sosem. Most is jó, hogy ez a híd megvan, de van még két nagy terv, amelyet meg kell valósítani, az egyik egy autóút Lengyelországból Szlovákián és Magyarországon át Görögország felé, és ennek még nincs kész a teljes magyar szakasza - közölte. Elmondta: a másik nagy közös terv pedig egy olyan vasúti hálózat megépítése, amely a visegrádi országok fővárosait köti össze. A kormányfő arról is beszélt, hogy a most átadott híd azért is különleges, mert két állam osztatlan közös tulajdona, és jó, hogy ma teljesen természetes, hogy meg tudnak közösen építeni egy hidat bizalmi alapon úgy, hogy az mindkettőjük közös tulajdona. Közölte: a magyar-szlovák gazdasági együttműködés soha nem látott jó formát mutat, Szlovákia a harmadik legfontosabb külkereskedelmi partnere Magyarországnak, és 840 szlovák vállalat működik Magyarországon, ezek több mint 4 ezer embernek adnak munkát. Orbán Viktor végül köszönetet mondott mindenkinek, akinek a munkája benne van a hídban, és azt kívánta, a híd könnyítse meg a magyarok és a szlovákok életét.

Szijjártó: A gyorsvasút a következő legfontosabb szlovák-magyar közlekedési projekt

Az új és legfontosabb közlekedési projekt Magyarország és Szlovákia között a Budapestet Pozsonyon keresztül Varsóval összekötő gyorsvasút - mondta a külgazdasági és külügyminiszter 2020. szeptember 17-én a komáromi híd átadása előtt újságíróknak a helyszínen. Szijjártó Péter közölte: a gyorsvasút célja, hogy öt és fél órára csökkentse a jelenlegi 11-12 órás utazási időt Budapest és Varsó között, és másfél óra alatt el lehessen jutni Pozsonyba. A miniszter ismertette: a gyorsvasút magyarországi szakasza Budapesttől Móron keresztül Győrig tart majd, és tárgyalnak a szlovákokkal, hogy Győr és Dunaszerdahely között vagy Rajkánál vigyék át a vonalat Szlovákiába, ahonnan Pozsonyon keresztül Csehország érintésével Varsóig halad majd. Kitért arra: a beruházás teljesen új dimenziót nyit Közép-Európa gazdasági fejlődése előtt, hiszen a térségben még nincsen gyorsvasút. A gyorsvasút külön pályát kap, amelyen óránként 350 kilométeres sebességgel közlekedhetnek a személyszállító vonatok - tette hozzá Szijjártó Péter.

3453 személy veszítette el eddig a szlovák állampolgárságát

A jelenlegi szlovák kormány programnyilatkozatában szerepel, hogy lehetővé tegyék a tartósan külföldön élő szlovák állampolgárok számára, hogy felvehessék az adott ország állampolgárságát, anélkül, hogy megfosztanák őket szlovák állampolgárságuktól. Azon személyek a helyzetével is foglalkoznának, akiket korábban már elveszítették szlovák állampolgárságukat. A belügyminisztérium állampolgársági törvényt módosító javaslatát tárcaközi egyeztetésre bocsátották. A törvény egyéb kivételeket is meghatároz, amelyek alapján nem veszítik el az emberek az állampolgárságukat.

https://www.bumm.sk/belfold/2020/09/13/3453-szemely-veszitette-el-eddig-a-szlovak-allampolgarsagat

Elmarad a Csabai Kolbászfesztivál

2020. szeptember 14. - (Nyemcsok László - beol.hu)

Hégely Sándor, a Csabai Kolbászfesztivál igazgatója és Hégelyné Győrfi Ilona ügyvezető-programigazgató közölte, hogy a 24. Csabai Kolbászfesztivált a meghirdetett, október 22-25. közötti időpontban nem tartják meg: - Stábunk az elmúlt hónapokban, és ma is a fesztivál szervezésén dolgozik. Bízunk abban, hogy hamarosan mindannyian visszakapjuk a régi életünket, és újra kockázatmentesen megtartható lesz a Csabai Kolbászfesztivál - hangsúlyozták. - Az idei évben a világ egy új kihívással nézett és néz szembe, ami gyökeresen megváltoztatta mindennapi életünket. A Csabai Kolbászfesztivál Magyarország legnagyobb gasztrokulturális, hagyományőrző rendezvénye. A vírushelyzetre és az ezzel kapcsolatos intézkedéseket, eseményeket folyamatosan figyelemmel kísérve megpróbáltuk az idei, 24. Csabai Kolbászfesztivált úgy tervezni és szervezni, hogy a megváltozott körülményeket figyelembe véve a legfontosabb cél a biztonság legyen. Fontos volt számunkra, hogy a fesztivált megrendezzük, hiszen az esemény segíthetné térségünk gazdasági motorjának beindítását és felpörgetését, ezzel is hozzájárulva a legjobban sújtott ágazatok stabilizálásához. Az elmúlt hetek eseményeinek és járványügyi adatainak ismeretében azonban egy nagyon szomorú és nehéz döntést kellett meghoznunk. / A kolbászfesztivál szervezői elmondták, a rendezvény töltőversenyére előre lefoglalt asztalok közel száz csapatának a közelmúltban levélben felajánlották, hogy az asztalfoglalás díját hamarosan visszatérítik vagy a nevezésüket átteszik a jövő évi kolbászfesztivál gyúróversenyére. Már érkeztek is visszajelzések, mindkét opcióra.

Európa nyelveiről érdekesen

https://lingvo.info/hu

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3284746898290930

Magyarországi szlovák nemzetiségi önkormányzatok

Település / Elnök / Cím / Telefon / E-mail

http://www.slovaci.hu/index.php/sk/dokumenty/471-zoznam-slovensk-ch-narodnostn-ch-samosprav

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3267028726729414

Nemzetiségi Pedagógus Tanulmányi Ösztöndíjprogram 2020/2021

www.oslovma.hu/Archiv/PedTan20.pdf

A Pilisszentkereszti Szlovák Pávakör megalakulásának 55. évfordulója

oSlovMa-video - https://www.facebook.com/oslovma/videos/653911398883080/

A Szlovák Intézet rendezvényei

http://www.oslovma.hu/XXX/InstPpHu.pdf

Jozef Cíger Hronský: A három bölcs kecskegida

Fordította: Papanek László - www.oslovma.hu/XXX/HronGida.pdf

https://www.facebook.com/oslovma/posts/3248211011944519

Jozef Cíger Hronský: Mesék Szlovákiából

Fordította: Papanek László - www.oslovma.hu/Archiv/HronsMes.pdf

https://www.facebook.com/oslovma/photos/a.552107664888214/3263593007072986

Jozef Miloslav Hurban: Az olajárus

Fordította: Papanek László - http://www.oslovma.hu/Archiv/OlejkHur.pdf

https://www.facebook.com/oslovma/photos/a.552107664888214/3394999187265700/

Kürtös / Trubnik - Pilisszentlászló / Senváclav

2021. január: http://www.oslovma.hu/XXX/Kur21jan.pdf

https://www.facebook.com/senvaclav/posts/3861655163844970

2020. december: http://www.oslovma.hu/XXX/Kur20dec.pdf

https://www.facebook.com/senvaclav/posts/3763322093678278

2020. november: http://www.oslovma.hu/XXX/Kur20nov.pdf

https://www.facebook.com/senvaclav/posts/3703442806332874

2020. október: http://www.oslovma.hu/XXX/Kur20okt.pdf

https://www.facebook.com/senvaclav/posts/3610913985585757

2020. szeptember: www.oslovma.hu/XXX/Kur20sep.pdf

https://www.facebook.com/senvaclav/posts/3523547020989121

Letölthető / Stiahnuť - Korábbi lapszámok / Staršie čísla:

https://www.facebook.com/senvaclav/photos/a.960059350671247.1073741829.914344848576031/1003500662993782/?type=3&theater

ForrásOK: mti.hu / magyarnemzet.hu / telex.hu / index.hu / hvg.hu / nepszava.hu / ujszo.com / hu.euronews.com / hang.hu / atv.hu / merce.hu / direkt36.hu / azonnali.hu / atlatszo.hu / valaszonline.hu / magyarnarancs.hu / es.hu / jelen.media / nyomtassteis.hu / 168ora.hu / 444.hu / nemzetisegek.hu/ / 24.hu / propeller.hu / pestisracok.hu / 888.hu / hirek.sk / korkep.sk / parameter.sk / bumm.sk / ma7.sk/ / felvidek.ma / beol.hu / behir.hu / hir6.hu / szarvasihet.hu / delmagyar.hu / nool.hu / http://ujkor.hu/ / pestihirlap.hu/