K03192024

Posledná aktualizáciaV, 10 márc. 2024 10am

A szlovák nemzetiségi szószóló jegyzetei

Az Országgyűlés Nemzetiségi Bizottságában elkezdtük előkészíteni a jövő évi költségvetésre vonatkozó javaslatainkat. Az utóbbi három évben nem tudtuk növelni az önkormányzatok, szervezetek és intézmények támogatási kereteit, miközben csak az elmúlt két évben az infláció összesített mértéke meghaladta a 32 százalékot.

http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31937-zapisky-hovorcu-11-2024

Paulik Antal: - A tavasz korai beköszöntével megkezdődött a Parlament idei tavaszi plenáris ülésszaka is. Amint azt korábbi jegyzeteimben említettem, február 26-án volt az első ülésnapunk. Ez egy szokatlanul sűrű nap volt. Az ülésnap elején Orbán Viktor miniszterelnök úr tájékoztatta a képviselőket az elmúlt hetek eseményeiről, amire a frakciók vezetői reagáltak. A napirend előtti felszólalások utolsó napirendi pontjaként kolléganőnk, a magyarországi ukránok szószólójának felszólalása következett, aki felidézte az Oroszország és Ukrajna közötti háború kitörésének második évfordulóját.
Néhány héttel ezelőtt tanúi lehettünk a magyar köztársasági elnök lemondásának. Ahhoz azonban, hogy lemondása hivatalos legyen, azt a parlamentnek el kell fogadnia. A - most már volt - elnök asszony távollétében, az Országgyűlés elnökéhez írt rövid levelének felolvasása után a képviselők elfogadták lemondást. Ezzel egyidejűleg a kormánypárti frakciók előterjesztették javaslatukat az elnöki poszt betöltésére, az Alkotmánybíróság eddigi elnöke, Dr. Sulyok Tamás személyében. A szavazás után, az ellenzéki képviselők többségének távollétében az új elnök is letehette elnöki esküjét. Ezt követte a megválasztott elnök rövid beszéde, amelyben felvázolta a hivatali ideje alatti szándékait. Jogászként ígéretet tett arra, hogy elnöki hivatali ideje alatt minden tekintetben be kívánja tartani az ország törvényeit, és nyíltan és átláthatóan fogja intézni ügyeit. Beszédében megemlített minket, magyarországi nemzetiségi polgárokat is, abban a kontextusban, hogy közösségeinket a politikai nemzet Paulik 11 2024részének tekinti.
Az Országgyűlés egyebek mellett megszavazta a Svéd Királyság NATO-csatlakozását. Ahogy legutóbb is, amikor ezt a témát a kormánypártok részvétele nélkül tárgyalta a parlament, nagy érdeklődést tapasztaltunk a NATO-tagállamok nagyköveteinek részéről. Láttam köztük a Szlovák Köztársaság nagykövetét is, de nem volt alkalmam találkozni vele. Igaz, hogy ezek az első napirendi pontok elég sokáig tartottak.
Azóta az Országgyűlés az elfogadott napirend szerint ülésezik. Eddig a három tervezett törvényjavaslat közül, amelyeket néhány hete említettem, mint a mi szempontunkból érdekeseket, egyik sem szerepel a plenáris ülés napirendjén, azért mi a Nemzetiségi Bizottságban legalább elkezdtük előkészíteni a jövő évi költségvetésre vonatkozó javaslatainkat. Bizonyára nem lesz könnyű érvényt szerezni a nemzetiségi kiadások emelésére vonatkozó igényeinknek, de ha tudjuk, hogy az elmúlt három évben nem tudtuk növelni az önkormányzatok, szervezetek és intézmények támogatási kereteit, és csak az elmúlt két évben az infláció összesített mértéke meghaladta a 32 százalékot, akkor nincs más választásunk, mint keresni a módját annak, hogy kompenzáljuk a keretből származó hiányokat.
Az Országgyűlés mellett ülésezett az Országos Szlovák Önkormányzat Közgyűlése is, ahol én is jelen voltam. Szokás szerint tájékoztattam a jelenlévőket az elmúlt hónapok tevékenységéről. Ezen kívül részt vettem a budapesti és zempléni szlovák önkormányzati képviselők koordinációs ülésén is. Ezeken az üléseken tájékoztattam a jelenlévőket a nemzetiségi választások előkészületeiről. Ezt a lehetőséget másoknak is felkínálom, akiket ez érdekel. Ha valahol a megyei szlovák önkormányzatok vagy a civil szervezetek vezetői találkoznak, és érdeklődnek a választásokkal kapcsolatos legfrissebb hírekről, szívesen ellátogatok, és tájékoztatom őket a szavazással kapcsolatban ránk váró feladatokról.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31901-zapisky-hovorcu-9-2024

Vége a báli szezonnak. A zenészek letették a hangszereiket, az utolsó fánkot is elfogyasztottuk, és beléptünk a böjti időszakba. Ezt a beérkező meghívók számának csökkenése is mutatja. A programok számának csökkenése lehetőséget ad arra, hogy pihenjünk, és fizikailag és szellemileg is felkészüljünk a következő időszakra. A hívő keresztények Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére, a többiek pedig a közelgő Paulik 09 2024feladatokra.
Mint már utaltam rá, jegyzeteimben júniusig elsősorban a nemzetiségi választásokkal fogok foglalkozni, amelyekre idén - némileg szokatlan módon - június elején kerül sor. Ez a szokatlanság abból adódik, hogy a Kormány úgy döntött, hogy az Európai Parlamenti választások időpontját összevonja a helyhatósági választások időpontjával. Ez utóbbi időpont egyben a nemzetiségi önkormányzati választások napja is. Ráadásul a júniusi választási időpont ellenére a megválasztott önkormányzatok csak októberben lépnek majd hivatalba a következő önkormányzati ciklusban. Ez elég bonyolult, és ezért úgy gondolom, hogy mindig és mindenhol fel kell készítenünk a szlovák választókat, hogy ne hibázzanak, hogy képben legyenek, hogy tudják, mikor és mit kell tenniük ahhoz, hogy sikeresen tudhassuk magunk mögött ezeket a választásokat.
A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb információi szerint a választásokat március 11. és április 1. között írják ki. A választások előkészítésének szabályai nem változtak érdemben, így addig is meg kellene találni és meg kellene győzni azokat a szlovákokat, akik még nem tudtak feliratkozni a szlovák választói névjegyzékre. Meg kellene őket győzni a feliratkozás fontosságáról. Jelenleg 11.183 választópolgár van regisztrálva a szlovák választói névjegyzéken. Ez a szám azért fontos, mert ha a szám 10.000 alá csökkenne, akkor 23 taggal tudnánk megválasztani az Országos Szlovák Önkormányzat (OSZÖ) közgyűlését. Most 31 tagunk van. A létszám csökkenésével sokkal nehezebb lenne az OSZÖ szakbizottságainak felállítása és munkájuk megszervezése. Gondoskodjunk tehát arról, hogy a szlovák nemzetiségi választópolgárok száma továbbra is növekedjen. A listára feliratkozhat minden Magyarországon élő, magyar állampolgársággal és állandó magyarországi lakcímmel rendelkező felnőtt szlovák.
Február közepén a Nemzeti Választási Iroda tájékoztatóra hívta a nemzetiségek képviselőit, hogy tájékoztasson bennünket a választásokról. Az iroda elnökének előadását megkaptuk, így annak alapján elkészítem a szlovák változatát is, amelyet aztán igyekszem minél több helyre, találkozóra, szervezeti és önkormányzati ülésre elvinni, hogy a választások előkészítésének folyamatáról és várható menetéről szóló ismereteket közvetítsem.
A Parlament most kezdi meg tavaszi plenáris ülésszakát. Egyelőre csak annyit tudunk, hogy a ciklus első ülésére 26-án, hétfőn kerül sor. Addig csak parlamenten kívüli programjaim vannak. A hónap elejétől újra lehetővé tettem a személyes találkozók lehetőségét Békéscsabán, amikor is azután ott maradtam a szlovák bálon is. Bár a város szlovák önkormányzatának elnöke, Kiszely András bejelentette, hogy a mulatság egyben a választási kampány kezdete is lesz, a programot a zene és a tánc uralta.
Egy érdekes programot szeretnék még megemlíteni ebből az időszakból. A budapesti szlovák iskola a Cyrilometodiada civil egyesülettel és a szlovákiai Pro Patria Alapítvánnyal együttműködve filatéliai kiállítást rendezett az iskola épületében Cirill és Metód élő öröksége címmel. A kiállítást ajánlom minden, a főváros környékén élő szlovák figyelmébe. Az anyagon keresztül teljesebb képet kaphatunk a két szláv szent életéről és munkásságáról is.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31870-zapisky-hovorcu-7-2024

A parlament épületében továbbra is csend van. A legújabb információk szerint az első rendes ülésre csak február 26-án, hétfőn kerül sor. Addig is lehetőségünk van megnézni az eddig bejegyzett törvényjavaslatokat, hogy lássuk, melyek a legfontosabbak a nemzetiségek szempontjából. Az előzetes jogalkotási program szerint, amely már kikerült az internetre, azt látom, hogy a tizennyolc törvényjavaslatból mindössze három lesz, amelyet érdemes figyelemmel kísérnünk, mert ezek a mi szempontunkból is jelentősek. Ezek közül kettő a hagyományos, nyár elején megvitatott törvényjavaslat, a 2025-ös költségvetés előkészítéséről szóló törvényjavaslat, a másik pedig maga a jövő évi költségvetési tervezete. Ezek nagyon fontosak az önkormányzataink, közösségeink és intézményeink számára is, ezért azt gondolom, hogy kora tavasszal országszerte meg fogjuk keresni az önkormányzatokat, hogy milyen elvárásaik vannak a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban.
A harmadik tervezett törvényjavaslat a külföldön szerzett bizonyítványok és diplomák elismeréséről fog szólni. Mivel még nem ismerjük ennek a javaslatnak a tartalmát, viszont értelmiségünk nagy része az elmúlt évtizedekben Szlovákiában szerezte diplomáját, és hasonlóan van ez más nemzetiségek esetében is, be kell majd kapcsolódnunk ennek a törvénynek a kidolgozásába, hogy a tartalma ne sértse az érdekeinket.
Olvasóink is észrevehették, hogy az ellenzéki pártok kezdeményezésére Kövér László házelnök rendkívüli plenáris ülést hívott össze, hogy az Országgyűlés szavazhasson a Svéd Királyság Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) való csatlakozásának ratifikálásáról. Bár a kormánypártok előre bejelentették távolmaradásukat erről a rendkívüli ülésről, kötelességemnek éreztem, hogy ott legyek. Ketten voltunk a Nemzetiségi Bizottságból, a bizottság elnöke, Ritter Imre parlamenti képviselő és én. Az ülés rövid volt, mert a napirend előtti felszólalások Paulik 07 2024elhangzása után az Országgyűlés alelnöke megállapította, hogy nem vagyunk határozatképesek, így a jelenlévők szétszéledtek. Érdekes volt a diplomaták, a NATO-tagországok nagyköveteinek érdeklődése, akik nagy számban jöttek el, hogy lássák, mi történik a plenáris ülésen. Az Egyesült Államok és Svédország nagykövete mellett a Szlovák Köztársaság nagykövetét is láttam a soraikban. Személyesen azonban nem volt alkalmam találkozni vele.
Már többször említettem, hogy ezek a hetek a nemzetiségi események szempontjából elsősorban a bálok jegyében teltek. Emellett minden hétvégén több meghívást is kapok különböző farsangi rendezvényekre, de idén valahogy nem tudtam részt venni rajtuk. Remélem, nem sértek meg senkit a távolmaradásommal, talán jövőre másképp lesz.
Emellett a téli hónapokhoz a disznóvágások és - az utóbbi években az én családomban is - a kolbászkészítés is hozzátartozik. Tótkomlóson, ahol évtizedek óta saját kolbászt készítek, ezekben a hónapokban nagy a nyüzsgés. Azon a napon, amikor a miénket készítettük, egy egész küldöttség jött a pilisi falvakból, akik szintén szeretik alföldi csemegénket, és már évek óta januárban eljönnek a komlósi Mesterségek Házába, ahol évről-évre több kolbászt készítenek a helyi szakemberek irányításával. Idén ez 240 kiló volt. Még ha aztán fel is osztják egymás között, akkor is úgy gondolom, hogy idén sem kell éhezniük pilisi barátainknak.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31844-zapisky-hovorcu-5-2024

Amint arra már korábbi írásaimban utaltam, az idei év, legalábbis annak első fele, a közelgő választásokra való felkészüléshez fog kapcsolódni. Eddig, bár nem hivatalosan, de a Nemzeti Választási Iroda előkészítő lépéseiből is tudjuk, hogy a választások időpontja 2024. június 9. lesz. Ezen a napon gyakorlatilag legalább öt szavazatot kell majd leadnunk. A fővárosban és azokon a településeken, ahol vármegyei szlovák önkormányzatokat is választanak, ez még több is lesz. Tehát, valóban alaposan fel kell majd készítenünk választóinkat, hogy megértsék, mi vár rájuk az urnáknál.
A Nemzeti Választási Iroda közzétette azoknak a községeknek és városoknak a listáját, ahol a nemzetiségi törvény jelenlegi rendelkezései alapján nemzetiségi önkormányzati választásokat lehet kiírni. Aki kíváncsi ezekre az információkra, a teljes listát a https://www.valasztas.hu/sajtokozlemeny-2024/1 honlapon keresztül tekintheti meg. Ami engem egy kicsit meglepett, hogy a szlovák nemzetiségi választásokat összesen 164 községben vagy városban lehet kiírni. Csak a rend kedvéért: öt évvel ezelőtt 114 helyi szlovák önkormányzatot választottunk. A Békés, Borsod, Győr-Moson-Sopron, Komárom, Nógrád és Pest vármegyében, valamint a fővárosban élő szlovákoknak is lehetőségük lesz vármegyei szlovák önkormányzatot választani. Mint látható, van egy új vármegye is, ahol eddig még nem működött szlovák nemzetiségi önkormányzat, ez pedig Győr-Moson-Sopron vármegye. A tavalyi népszámlálás statisztikái szerint azonban nem kevesebb, mint 12 településen volt 25-nél több olyan lakos, aki szlováknak vallotta magát. Nekik pedig helyi szinten, mint európai uniós állampolgároknak, szavazati joguk van, viszont a szlovák nemzetiségi önkormányzatokba csak magyar állampolgárok lehetnek jelöltek. Tehát vélhetően egyelőre nem lesznek szlovák önkormányzataink ebben a vármegyében.
Az NVI más irányban is kezd aktivizálódni. Február 14-re a választási iroda elnöke tájékoztatóra hívta a Magyarországi nemzetiségek parlamenti bizottságának tagjait és az országos nemzetiségi önkormányzatok vezetőit, hogy tájékoztasson bennünket a választási szabályok változásairól. Természetesen a találkozót követően magam is tájékoztatom majd a Ľudové noviny olvasóit, valamint minden érdeklődőt szlovák közösségünkből.
Mint bizonyára értesültek róla, a Szlovák Köztársaság újonnan megválasztott miniszterelnöke, Robert Fico január 16-án hivatalos látogatásra érkezett Budapestre. A magyarországi szlovákok parlamenti szószólójaként meghívást kaptam a két miniszterelnök hivatalos találkozójára. Sajnos azon kívül, hogy a szlovák delegáció megérkezésekor bemutatkoztam a miniszterelnök úrnak, más lehetőségem nem volt arra, hogy hosszabb beszélgetést folytassak vele. Mivel azonban a Szlovák Köztársaság Kül- és Európai ügyekért felelős minisztere, Juraj Blanár úr néhány hete itt járt, és talált időt arra, hogy találkozzon Hollerné Racskó Erzsébet asszonnyal, az Országos Szlovák Önkormányzat elnökével és velem, valószínűleg a miniszterelnök úr is tájékozódott rólunk, magyarországi helyzetünkről.
Végezetül pedig, mivel a báli szezon folytatódik, kívánok lapunk olvasóinak jó hangulatot és értékes találkozásokat a helyi és regionális bálokon.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31813-zapisky-hovorcu-3-2024

Mostani jegyzetemet a legutóbbi, az új év januárjában megjelent, de még karácsony előtt megírt jegyzet befejezésével kezdem. Azaz minden olvasónak sikerekben gazdag új évet, jó egészséget és lendületet kívánok, hogy 2024-ben elérjék majd, amit célként kitűztek maguk elé. Remélem, mindannyiuknak volt alkalmuk pihenni és családtagjaikkal lenni az ünnepek alatt.
Az év végi ünnepek után új év kezdődik. A 2024-es év ismét a nemzetiségi önkormányzati választások éve lesz, de mint minden évben a Vízkeresztet követően, most is megkezdődik a szlovák nemzetiségi bálok és mulatságok időszaka. Ezek az összejövetelek a hagyományos kulturális vonatkozások mellett arra is alkalmat adnak, hogy a jelenlévő szlovákokat emlékeztessék a választásokon való részvétel fontosságára, melyekre idén június elején kerül majd sor.
Még mindig van időnk átgondolni az éppen lejáró, most először öt évig tartó választási ciklus történéseit. Akik aktívan követik a közösségünkben zajló eseményeket, mind a saját lakóhelyükön, mind megyei vagy országos szinten, azoknak most végig kell gondolniuk, hogy mennyire volt aktív az adott szlovák önkormányzat, megtett-e mindent szlovák közösségünk megőrzéséért, ahol csak lehetősége volt befolyásolni a helyi vagy megyei önkormányzati döntéseket. És ennek az értékelésnek az eredménye alapján dönthet arról is, hogy kívánja-e továbbra is támogatni nemzetiségi önkormányzatának létét abban az összetételben, amelyben eddig működött, vagy pedig a lehetséges új jelöltek közül választ valakit.
Ahogy hallom, országos jelölőszervezeteink már ébredeznek. Megkezdődtek a tárgyalások, hogy a következő választásokra készülve folytassák az együttműködést. Én személy szerint remélem, hogy továbbra is lesz kooperáció közöttük, különösen az országos választások szintjén, mert volt alkalmam szószóló társaimon keresztül információkat szerezni arról, hogy mennyire megnehezíti ennek vagy annak a közösségnek a fejlődését, amikor még az országos képviseleten belül is heves viták vannak egy-egy nemzetiség irányvonaláról. Mindenesetre a korábbi gyakorlatunk, miszerint a közgyűlésben mind a jelölő szervezetek, mind a tagok között szoros együttműködés alakult ki, sokkal sikeresebbnek és könnyebbnek bizonyult a célok kitűzésében az oktatás, a kultúra területén, vagy akár a közösségünk legfontosabb beruházásainak kérdésében. Bízom benne, hogy ez így is marad, és közös jelöltlistával készülhetünk az idén az Országos Szlovák Önkormányzat Közgyűlésének megválasztására.
A Parlament még nem ülésezik, így most csak a Nemzetiségi Bizottságban végzett munkámmal kapcsolatos idei terveimről tudok írni. A nemzetiségi választások után néhány kollégával szeretnénk újra benyújtani egy javaslatot a nemzetiségi törvény módosítására, amelyet aztán a jövő évi költségvetésben egy új pénzügyi keret létrehozására irányuló javaslattal kellene összekapcsolni. A nemzetiségi iskolák további támogatásának keretéről van sz. Az iskolák már az év elején is azzal a problémával küzdenek, hogy az e területre vonatkozó törvények és rendeletek változásai által rájuk rótt összes kötelezettség finanszírozásával foglalkozzanak. Nyilvánvalóan ez lesz az elsődleges célom ebben az évben, de ez nem jelenti azt, hogy más területeken nem leszek aktív. Ahhoz, hogy a magyarországi szlovákok érdekeit a legjobban képviselhessem a parlamentben, szükségem van minden olvasóm segítségére is. Várom, hogy a különböző találkozókon emlékeztessenek arra, hogy milyen problémákat látnak a nemzetiségi területen, mit várnának tőlem, hol van szükségük a segítségemre. Mert csak így, a képviseleti szervek minden szintjén szoros együttműködésben van esélyünk a sikerre, közösségünk fejlődésére.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31785-zapisky-hovorcu-1-2024

December második felét, mint minden évben, most is az adventi hangulat, a karácsonyi ünnepekre való készülődés és a mögöttünk álló év eseményeinek számbavétele jellemezte. Szintén ezekben a napokban emlékeztünk meg a Kisebbségek Nemzetközi Napjáról, vagyis hazánkban a Nemzetiségek Napjáról. A legtöbb régióban a vármegyei közgyűlések kitüntetéseket adtak át az adott vármegyében élő nemzetiségek képviselőinek. Több ilyen rendezvényre is meghívást kaptam, de objektív okok miatt nem tudtam mindegyiken részt venni. Ezért most különböző honlapokon keresztül is gratulálok minden kitüntetett szlováknak, akik településükön, vármegyéjükben vagy akár országos szinten is kitüntetésre méltó munkát végeztek közösségünkért. Köszönöm, hogy tevékenységükkel hozzájárultak a szlovák nemzetiség fejlődéséhez, és felhívták magukra környezetük figyelmét. Még egyszer gratulálok tehát a kitüntetésekhez.
Előző jegyzeteimben már említettem a Budapest II. kerületi Szlovák Önkormányzat által a fővárosi szlovák gimnázium tanulói számára szervezett nemzetiségi vetélkedőt. Mint akkor is írtam, jövőnk szempontjából rendkívül fontosnak tartom, hogy a fiatalok minél több információt kapjanak a magyarországi szlovákok életéről, tevékenységeikről. Lehetőség szerint közvetlenül azoktól, akik vagy vezető pozíciót töltenek be közösségünkben, vagy betekintést nyertek a nemzetiségi téren zajló eseményekbe, hogy átfogóan tájékoztathassák a fiatalokat arról, mi történik, vagy mi történt az elmúlt évtizedekben társadalmi, kulturális, oktatási vagy egyházi életünkben.
Az idei év egyik utolsó rendezvényeként hasonló találkozót vettem részt egykori Alma Materemben, a békéscsabai szlovák gimnázium diákjaival. A Szlovák Kultúra Hete keretében voltam ott, hogy beszéljek a fiataloknak magamról, valamint a magyarországi szlovákok parlamenti szószólójának tevékenységéről. Szerettem volna bevonni őket, mert ez a téma elég összetett ahhoz, hogy hosszas magyarázat nélkül is megértsék a nemzetiségi szószóló intézményének szerepét és fontosságát. Viszonylag rövid idő alatt - negyvenöt percben - igyekeztem áttekintést adni nekik a nemzetiségi képviselet rendszeréről hazánkban, valamint a szószóló megválasztásának folyamatáról, munkájáról, feladatairól és lehetőségeiről az Országgyűlésben. Úgy láttam, sikerült az érdeklődésüket a végéig fenntartanom, bár amikor Pecsenya igazgató asszony megkérdezte, hogy érdekelne-e valakit egy ilyen tisztség betöltése a jövőben, csak egy tanuló jelentkezett, a másik pedig jelezte, hogy inkább valamelyik politikai párt képviselője lenne szívesen. Reménykedjünk abban, hogy a szlovák nemzetiségi fiatalok körében erősödik az érdeklődés a közösségi események iránt, hogy a jövőben értékes merítési lehetőség legyen a szlovák nemzetiségi önkormányzati vagy más tisztségekbe történő választásokon.
Ezek a jegyzeteim a Ľudové noviny januári első számában látnak majd napvilágot, így e sorok végén a lap minden olvasójának és különösen azoknak, akik kéthetente olvassák jegyzeteimet, a következő évre sok sikert, boldogságot és egészséget kívánok, mind a családi életben, mind a szlovák kultúránk, nyelvünk ápolása és szlovák közösségünk fennmaradása érdekében végzett társadalmi tevékenységük terén.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31747-zapisky-hovorcu-50-2023

A Parlamentben az elmúlt két hétben a dolgok kicsit felpörögtek. Az Országgyűlés honlapján az előre betervezett törvényjavaslatok mellett hirtelen két új anyagot találtunk, amelyek ugyan nem kerültek be a plenáris ülések nemzetiségi napirendi pontjai közé, de - legalábbis részemről - nagy érdeklődést váltottak ki. Az első a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvényjavaslat volt, a második pedig egy olyan javaslat, amely az igazságosabb és arányosabb önkormányzati választások érdekében módosítaná a hatályos jogszabályok egy részét. A második javaslat esetében végül is kiderült, hogy a javaslat kifejezetten csak az önkormányzati választásokon a fővárosban elnyert mandátumok listák közötti elosztásáról szólt, ami minket, nemzetiségieket nem igazán érint közvetlenül. Ezért végül nem szólaltam fel a bizottságunkban ezzel a javaslattal kapcsolatban.
De a nemzeti szuverenitás védelméről szóló indítványban vannak olyan mondatok, amelyek közvetlenül érinthetik civil szervezeteinket. Az elképzelés szerint az államnak az új Szuverenitásvédelmi Hatóságon keresztül képesnek kell lennie arra, hogy ellenőrizze a bármely választásokon aktívan részt vevő szervezetek részére érkező külföldi eredetű támogatást. Az ellenőrzésnek biztosítania kell, hogy ezeket a forrásokat ne lehessen a választók véleményének befolyásolására használni. Ha tehát a Szlovákiából a Magyarországi Szlovákok Szövetségének Közhasznú Alapítványán keresztül önkormányzatainkhoz és szervezeteinkhez érkező támogatásokat az egyes szlovák civil szervezeteink, amelyek egyben jelölő szervezetek is, működésére fordítanák, akkor kellemetlen dolgok történhetnének. Egyeztettem a Szövetség elnökasszonyával, aki biztosított arról, hogy a Szlovákiából érkező támogatások kizárólag projektekre fordíthatók, így azokkal kapcsolatban nem lehetnek ilyen problémák. Így végül, miután konzultáltam a kollégáimmal is, ezt az anyagot sem javasoltam a nemzetiségi bizottsági ülésén megvitatásra.
Az elmúlt hetek parlamenten kívüli programokban is gazdagok voltak. Ezek közül most két, általam fontosnak tartott eseményt emelnék ki. Az elsőt a II. kerületi szlovák önkormányzat szervezte. A budapesti szlovák iskola középiskolás diákjai számára szerveztek egy nemzetiségi témájú vetélkedőt. Meghívták az Országos Szlovák Önkormányzat elnökét, Hollerné Racskó Erzsébetet, Fuhl Imrét, költőt, a SlovakUm ügyvezetőjét és jómagamat, hogy találkozzunk velük, és megismertessük a fiatalokkal a nemzetiségi törvény tartalmát, az Országos Szlovák Önkormányzat működését, valamint a törvény hatását közösségi életünkre. És bár tudom, hogy a középiskolások is találkoznak ezekkel a témákkal a tananyagban, úgy gondoltam, és ezt láttam a résztvevők arcán is, hogy egy ilyen közvetlen információ közösségünk aktív vezetőinek szájából másképpen hat, mint amikor a tanáraiktól hallanak róla, vagy ha csak valamilyen tankönyvből olvasnak róla valamilyen összefoglalót.
A második program, amit meg akartam említeni, egy emlékezetes kerekasztal-beszélgetés volt a kisebbségi törvény elfogadásának 30. évfordulója alkalmából. A beszélgetésre főként azokat hívták meg, akik annak idején aktív részvételükkel hozzájárultak az első modern törvény megalkotásához, amely összegyűjtötte a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek jogait az oktatás, a kultúra, az önkormányzatiság és a sajtó területén. Érdekes találkozó volt, és a kulturális megemlékező program szépen dokumentálta a résztvevők előtt, hogy hová jutottunk e törvény segítségével harminc év alatt, különösen a nemzetiségi kultúrák ápolásában.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31708-zapisky-hovorcu-48-2023

Az utóbbi két hét rendkívül zsúfolt volt a programok tekintetében. Most is ülésezik a Parlament, és számos törvényjavaslat vagy módosítás van napirenden. A nemzetiségi napirendi pontok között van az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat vagy a 2022-es költségvetési törvény teljesítéséről szóló törvénytervezet. Erről a két anyagról már írtam korábban. Az új törvényjavaslatok közül kiválasztottuk a területfejlesztésről szóló törvényjavaslatot és az egyes központi kormányzati igazgatási szerveket érintő törvénymódosításokról szóló törvénytervezetet. Ezek a törvényjavaslatok egy új, a régiók fejlesztésének koordinálásáért felelős minisztérium létrehozásáról és a régiók gazdasági fejlődésének irányítási elveiről szólnak. Mivel a legtöbb nemzetiségi település az elmaradott régiókban található, fontosnak tartjuk, hogy betekintést nyerjünk abba, hogy mi történik ezen a területen, és hogy a helyi, regionális és országos nemzetiségi önkormányzatok részt vehessenek a régióik gazdaságának megerősítésére kiírt pályázatokban. Itt különösen azokra a nemzetiségi önkormányzatokra gondolunk, amelyek intézmények fenntartói és így időről időre pénzügyi támogatásra szorulnak ezen létesítmények fenntartásához.
A plenáris ülésen kívül a bizottságokban meghallgatásokra is sor került miniszterek és egyes központi szervek vezetőinek részvételével. A Magyarországi Nemzetiségek Bizottságának ülésén Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest arról kérdeztük, hogyan látja a Miniszterelnökség nemzetiségi területen végzett munkáját, és milyen kilátások vannak a következő évre. A bizottság tagjait különösen érdekelték a nemzetiségi intézmények - köztük elsősorban a nemzetiségi önkormányzatok által működtetett nemzetiségi iskolák - pénzügyi nehézségeinek lehetséges megoldásai. Emellett a már megkezdett nagyberuházások, köztük a volt pesti szlovák evangélikus templom jövőjéről is érdeklődtünk.
Az intézményeink finanszírozásának biztosításáért felelős miniszterelnök-helyettes ígéretet tett arra, hogy ebben a témában közvetlen tárgyalásokban segít, különösen a Pénzügyminisztériummal, azzal a kikötéssel, hogy a belügyminisztert, akit bizottságunk másnap hallgatott meg, szintén be kell vonni. A beruházásokkal kapcsolatban megismételte, hogy egyrészt szívügyének tekinti a volt pesti szlovák evangélikus templom épülete rekonstrukciójának ügyét, másrészt a kormány álláspontja szerint a nemzetiségi területen sem lesznek befejezetlen beruházások, ezért amit már elkezdtünk, azt a kormány támogatásával be is fogjuk fejezni.
Másnap találkoztunk az oktatásért is felelős belügyminiszterrel, Pintér Sándorral. Neki, az országos nemzetiségi elnökökkel együttműködve összegyűjtöttünk egy sor kérdést, amelyek többsége az iskolák finanszírozását érintette. Ígéretet kaptunk tőle arra is, hogy ezt a kérdéskört a Pénzügyminisztériummal is megvitatja. Én, személy szerint a nemzetiségi iskolák új tankönyveinek kiadásának felgyorsításáról kérdeztem. E témában most Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár úr meghívására várunk.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének Kulturális Bizottság általi meghallgatásán megkérdeztem az elnököt, hogy mi az oka annak, hogy a romákon kívül más nemzetiségek gyakorlatilag nem szerepelnek a hírekben vagy a médiában, még a beszámolóik szerint sem, és a róluk szóló hírek nem jelennek meg egyetlen hírműsorban sem. Pedig még a legutóbbi népszámlálás szerint is a lakosság öt százalékáról beszélünk. Az elnök azt válaszolta, hogy a Hatóság feladata a hírek tartalmának figyelemmel kísérése, nem pedig az, hogy bírálja vagy előírja, hogy a híreknek mit kell tartalmazniuk. Kérdésemmel – mondta – a különböző médiavállalatok vezetőihez kellene fordulnom.
A Parlamenten kívüli programokról a hely hiánya miatt csak annyit írok, hogy a Magyarországi Szlovákok Szövetsége és a Veľká Bukovinka, répáshutai táncegyüttes évfordulói jegyében zajlottak.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31673-zapisky-hovorcu-46-2023

A Parlament az elmúlt hetekben is meglehetősen mozgalmas volt. Most első sorban olyan javaslatokat tárgyaltak meg, amelyeket nem jelöltünk meg úgynevezett nemzetiségi pontként, mert ezek nem nemzetiségi közösségként, hanem „csak” mint állampolgárokat érintenek bennünket. Az egyetlen kivétel gyakorlatilag az a törvényjavaslat volt, amiről a legutóbbi jegyzetemben írtam. Csak hogy felfrissítsem az emlékezetükben, ez a közoktatás területén történő diszkriminációellenes intézkedésekről szóló törvény volt.
A Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága kétszer ülésezett. Az elsőn egyéb okok miatt nem tudtam részt venni, de ott az említett törvényjavaslat második olvasatát tárgyalták, az egyebek napirendi pont alatt pedig az első – akkor még kisebbségi – törvény elfogadásának harmincadik évfordulója alkalmából egy megemlékező programot vitattak meg. Eredetileg úgy terveztük, hogy a megemlékezést az Országházban tartjuk, az Országgyűlés elnökének részvételével, de végül az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetségének elnökével is egyeztetve megállapodtunk, hogy más helyszínen szervezünk közös programot. Sajnálom, de most már valószínűleg késő, hogy a Parlament egyik dísztermében tartsuk meg a rendezvényt.
A második bizottsági ülésen két törvényjavaslatot vettünk napirendre. Az egyik a magyar építészetről szóló törvényjavaslat, ami azért érdekes számunkra, mert többek között arról is szól, hogy hogyan kell megjelölni azokat az épületeket, amelyek az épített örökség részeként egy adott nemzetiséghez is kötődnek. Természetesen azt támogatjuk, hogy az ilyen épületek megjelölésénél a nemzetiség nyelvén is elérhető legyen az erről szóló információ. A második említett törvényjavaslat az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat, amely azért van napirendünkön, mert a mi kezdeményezésünknek köszönhetően a nemzetiségi hallgatóknak nyújtott ösztöndíjak eddig adómentesek voltak, és szeretnénk, ha ez így is maradna. Az előterjesztés vitája során a bizottságot képviselő bizottsági tag ezt a szándékunkat fogja képviselni.
A nemzetiségi bizottságnak évente egyszer van lehetősége meghallgatni azokat a minisztereket, akiknek a feladatkörébe a nemzetiségek szempontjából fontos területek tartoznak. Ilyen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki a Kormányban a nemzetiségi területért is felelős, Pintér Sándor belügyminiszter, aki amellett, hogy a roma nemzetiséggel kapcsolatos ügyekért felelős, a közoktatásért és a szociális ügyekért is felel, amit szintén rendkívül fontosnak tartunk. Harmadrészt pedig Csák János kulturális és innovációs miniszter, akihez a felsőoktatás is tartozik. Mivel ezek a találkozók a közeli jövőben lesznek, összegyűjtjük azokat a témákat, amelyeket szeretnénk a miniszterekkel megvitatni. Ezen előkészületek részeként részt vettem a nemzetiségi önkormányzatok vezetőinek találkozóján, hogy átbeszélhessük azokat az aggasztó kérdéseket, amelyek a közoktatási rendszer, különösen a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott nemzetiségi iskolák szempontjából fontosok lehetnek. Ezekből elég sok van, és úgy gondolom, hogy a miniszteri találkozókon lesz mit megvitatni. Ezek tartalmáról majd a következő jegyzetekben tájékoztatom Önöket.
Ami a parlamenten kívüli tevékenységet illeti, mostanában kissé lelassultam, és gyakorlatilag egyetlen Budapesten kívüli programon sem vettem részt. Fel kellett készülnöm az év végi maratonra, hiszen szinte nem lesz egyetlen nap sem, amikor ne lenne részemre kötelező program.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31641-zapisky-hovorcu-44-2023

A Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága az elmúlt két hétben egyszer ülésezett. Az ülésen megvitattuk a köznevelés területén alkalmazandó diszkriminációellenes intézkedésekről szóló törvényjavaslatot. A benyújtott anyag szerint azokban az iskolákban, ahol a hátrányos helyzetű vagy egyéb fogyatékossággal élő gyermekek száma húsz százalékkal alacsonyabb, mint az adott város iskoláinak átlaga, ott a központi működési támogatást tíz százalékkal csökkenteni kell. A szövegből kiderül, hogy ezek az intézkedések elsősorban a városi iskolákra vonatkoznak, hiszen a falvakban általában csak egy általános iskola van. Mivel azonban nincs tudomásom arról, hogy például a dabas-sári szlovák iskolában ilyen hátrányos helyzetű tanulók lennének, azt javasoltam, hogy a nemzetiségi iskolák mentesüljenek a rendelkezés alól.
A Belügyminisztérium jelenlévő képviselője, Dr. Balatoni Katalin helyettes államtitkár asszony biztosította a bizottság tagjait, hogy a javaslat előkészítése során alaposan megvizsgálták a hátrányos helyzetű gyermekek számát a különböző iskolatípusokban, így a mieinkben, a nemzetiségi iskolákban is, és az így kapott adatok alapján biztosak abban, hogy a nemzetiségi iskolákat az új norma elfogadása után sem fenyegeti az állami támogatás összegének csökkenése. A nemzetiségi bizottság végül nem szavazta meg a javaslatomat.
Ami a parlamenten kívüli tevékenységet illeti, az elmúlt hetek programokkal teltek. Tizenharmadikán, mint minden hónap második péntekén, Békéscsabán tartottam fogadóórát. A csabaiakkal a népszámlálás eredményeiről és a jövő évi nemzetiségi választások előkészületeinek megkezdéséről beszélgettem. A helyi szlovák önkormányzat elnöke nem aggódik a választások sikeréért, de a népszámlálási eredmények alapján úgy látja, hogy a nemzetiségünkhöz tartozó embereknek ebben a városban is aktívabbnak kell lenniük.
Ugyanezen a napon adták át az alföldi szlovákok közös díját, a Tessedik-díjat, amelyet a nagylaki, vajdasági és magyarországi pedagógusok kaphatják meg. Idén a Tessedik-díjat pedagógusaink közül egykori gimnáziumi osztálytársam, Eperjesiné Cséffai Csilla kapta, a Tessedik Sámuel oklevelet pedig a három szomszédos régió oktatásügyének vezető képviselőiből álló bizottság a tardosi Kissné Török Erikának ítélte oda. A helyszínen köszöntöttem őket, és ezúton is gratulálok nekik.
Ugyanezen a héten szombaton ellátogattam Pilis városába, ahol parlamenti szószólóként eddig még nem jártam, és ott is, azon túl, hogy részt vettem egy kulturális programon, a Tótkomlósi Ifjúsági Koncert Fúvószenekar fellépésén, tájékoztatást kaptam a választások kilátásairól. Biztosítottak arról, hogy itt sem lesz gond új szlovák nemzetiségi testület felállítása.
További programjaim Békés megyében zajlottak. Csabacsűdön, a helyi néprajzi gyűjtemény és felújított épülete átadásán vettem részt. Örömmel láttam, hogy a helyi szlovák közösség tagjai mennyire élvezték ezt az eseményt. Két nappal e program után Tótkomlósra látogattam, ahol az evangélikus diakónia háromnapos nemzetközi rendezvénnyel ünnepelte megalakulásának 30. évfordulóját. Ott csak a nemzetközi konferencia első részére maradtam, ahol a résztvevők egyrészt bemutatták a szociális munka területén elért eredményeiket, másrészt keresték az együttműködés lehetőségeit. Úgy gondolom, hogy ez a kérdés évről-évre aktuálisabbá válik, így az ehhez hasonló találkozók hasznosak lehetnek egész közösségünk számára.
Mezőberény városa idén ünnepli újra alapításának háromszázadik évfordulóját. A megemlékezést ezúttal a helyi szlovák közösség szervezte, ahol a városlakókkal és a vendégekkel együtt én is jelen voltam. Gratulálok a városnak és különösen az itt élő szlovákoknak a közösség aktivitásához és a jól megszervezett programhoz.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31613-zapisky-hovorcu-42-2023

Új jegyzeteimet azzal szeretném kezdeni, hogy röviden visszatérek az előző írásom fő témájához, nevezetesen a népszámláláshoz. Az elmúlt hetekben több helyen is volt alkalmam beszélni az eredményekről, közösségünk számos vezetőjével folytatott találkozókon. Kicsit megnyugodtam, és megértettem, hogy nincs más választásunk, mint elfogadni ezeket a számokat, mint azt a valóságot, amellyel a következő évtizedben dolgoznunk kell. De hadd kölcsönözzek egy mondatot kollégámtól, a magyarországi horvátok szószólójától. Ő azt mondta a Magyarországi Nemzetiségek Bizottságának első ülésén a statisztikai adatok nyilvánosságra hozatala után, hogy ezek a számok semmiképpen sem tükrözik nemzetiségeink valós súlyát, a helyi közösségekben, de még az országos közösségi életben betöltött valós szerepüket sem.
Az elmúlt két hétben kétszer ülésezett az Országgyűlés Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága. Az elsőn megtudtuk, hogy az Igazságügyi Minisztérium nem ért egyet azzal, hogy a nemzetiségi törvény módosítására vonatkozó javaslatunkat beépítsék a minisztérium által benyújtott módosítási javaslatba. Annak tartalmáról is írtam a legutóbb. A találkozón azonban megállapodtunk abban, hogy javaslatunkat kidolgozzuk, és igyekszünk azt vagy külön javaslat formájában benyújtani, vagy beépíteni valamilyen más törvénymódosítási koncepcióba. Mint emlékeznek rá, azt szerettük volna elérni, hogy az országos nemzetiségi önkormányzatok bizottságai online rendszerben ülésezhessenek. Az első ülésen, amit említettem, a népszámlálás eredményeit is áttekintettük az összes nemzetiség szempontjából.
A második ülésen megvitattuk a Miniszterelnökség által benyújtott, a közoktatás területén történő diszkriminációellenes intézkedésekről szóló törvénytervezetet. A javaslat biztosítani kívánja, hogy a hátrányos helyzetű vagy egyéb fogyatékossággal élő gyermekek egyenlő arányban legyenek képviselve minden általános iskolában. Abban az esetben, ha az ilyen gyerekek kisebb arányban lennének jelen, a kormány tíz százalékkal csökkentené az adott iskolák központi támogatását. A kutatások szerint azonban a nemzetiségi iskolákban kevesebb ilyen tanuló van, mint más iskolákban, de a támogatás tízszázalékos csökkentése veszélyeztetné a fennmaradásukat. Arról nem is beszélve, hogy több hátrányos helyzetű gyereket aligha tudnánk felvenni az iskoláinkba, elvégre a nemzetiségi nyelven folyó, vagy nemzetiségi nyelvoktatás miatt nem tudnának bekapcsolódni a már futó programokba. Erre a javaslat általános vitájában hívtuk fel a tervezet benyújtójának figyelmét.
Ami a parlamenten kívüli programjaimat illeti, mint már említettem, számos találkozón volt alkalmam részt venni különböző szlovák közösségekkel. Október negyedikén a Magyarországi Szlovák Újságírók Napjáról emlékeztünk meg, ötödikén a Dolina Pestvidéki Szlovákok Regionális Egyesülete ülésezett, hetedikén pedig az Nógrádi és a Heves vármegyei szlovák önkormányzatok találkoztak, Nézsán. Mindezen találkozókon beszédemben értékeltem a népszámlálás eredményeit. Az volt az érzésem, hogy értékelésemmel nem nyertem el a jelenlévők tetszését. A lényeg azonban az, hogy szinte mindenütt, ahol eddig szlovák nemzetiségi önkormányzatok működtek, jövőre választásokat írnak ki számukra. És most ismét rajtunk múlik majd, hogy megfelelő jelölteket találjunk ezekbe a közgyűlésekbe, és úgy szervezzük meg közösségeinket, hogy a választásokból sikeresen kerüljünk ki.
Valamivel vidámabb volt a Magyarországi Nemzetiségek Gasztrobemutatója, amelyet ezúttal a német nemzetiség által lakott Taksonyban rendezett meg a Miniszterelnökség. Kicsit kikapcsolódtunk, és tizenkét nemzetiség konyháját kóstolhattuk meg. Minket szlovákokat, hagyományosan a Vanyarciak képviseltek, akik a bryndzové haluškyval most is a legnépszerűbb sátrak közé tartoztak. Köszönet nekik nemzetiségünk méltó képviseletéért.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31583-zapisky-hovorcu-40-2023

Az elsődleges és számunkra legfontosabb hír ezekben a napokban az, hogy végre közzétették a legutóbbi népszámlálás adatait. Mint tudjuk, ezek a számok amellett, hogy bemutatják nemzetiségünk jelenlegi állapotát, legalább tíz évre meghatározzák a jövőnket is. Vagyis a városokban és falvakban élő szlovákok száma alapján dől el, hogy az adott településen kiírják-e a nemzetiségi választásokat. És a nemzetiségi választásokra – az önkormányzati választásokkal és az európai parlamenti képviselők választásával együtt – a jövő év közepén kerül sor. A népszámlálási adatok tehát rendkívül fontosok az erre való felkészülés szempontjából.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatbázisa a https://nepszamlalas2022.ksh.hu/adatbazis weboldalon érhető el. Egyelőre nagyon lassan töltődik le ez az adatbázis, minden bizonnyal nagy az érdeklődés iránta, de néhány nap múlva valószínűleg mindannyian gond nélkül utána tudunk majd nézni a számunkra legérdekesebb adatoknak. Egyelőre csak annyit mondanék róluk, hogy nemzetiségünk létszáma tovább csökken. Ez a jelenség kicsit meglepett, főleg azért, mert a korábbi népszámlálások során azt gondoltuk, hogy a magukat szlováknak vallók alacsony száma azzal is összefügg, hogy a nemzetiségre vonatkozó kérdések a kérdőívek végén voltak, és mivel ezekre már nem volt kötelező válaszolni, sokan nem tartották annyira fontosnak, hogy ezeket is megválaszolják. Emellett arra is gondoltunk, hogy sokan nem akarták nyíltan megvallani nemzetiségüket, amikor személyesen találkoztak a népszámlálóbiztossal.
Kiderült azonban, hogy annak ellenére, hogy a nemzetiségi kérdések az űrlap első harmadában szerepeltek, és hogy a válaszadók több mint hetven százaléka elektronikusan, otthon, a biztosok jelenléte nélkül töltötte ki a kérdőívet, a szlovákok száma nemhogy nem nőtt, hanem mintegy tizenöt százalékkal csökkent. Ez a tény arra kell, hogy kényszerítsen bennünket, hogy újragondoljuk a közösségünk tagjaihoz való jelenlegi közeledésünket, szlovák önkormányzataink munkáját és befolyását, és új stratégiát dolgozzunk ki, hogy minél szélesebb kört vonjunk be közösségünk életébe, akik még emlékeznek szlovák gyökereikre, a szlovák közösséghez való kötődésükre.
De térjünk vissza jegyzeteim eredeti szándékához, azaz a Parlamentben és azon kívül folytatott tevékenységeimhez. Ezen a héten visszatértünk a Parlament falai közé. A Magyarországi Nemzetiségek Bizottságának első ülésén végig vettük „Az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről” szóló törvényjavaslat szövegének tervezetét, amelyben az Igazságügyi Minisztérium a nemzetiségekről szóló törvény módosítását szerepeltette. Ennek lényege, hogy a nemzetiségek tagjai és a nyilvánosság közvetlen kapcsolattartása nélkül is lehet nyilvános közgyűléseket, üléseket tartani. Mint tudják, a nyilvános találkozók azért is fontosok számunkra, mert a nemzetiségi önkormányzatok pénzügyi támogatása ezek megtartásához kapcsolódik. Mivel azonban a nemzetiségi törvény így módosítható, javasoltunk egy olyan módosítást, amely lehetővé tenné, hogy a jövőben a nemzetiségi önkormányzatok bizottságai online, azaz a tagok közvetlen találkozása nélkül is ülésezhessenek és hozhassanak döntéseket. Ez nagyban megkönnyítené e bizottságok munkáját, tekintettel a földrajzi távolságokra és a bizottsági tagok foglalkoztatására is, különösen az országos önkormányzatok esetében. Egyelőre megbeszéléseket kezdtünk az Igazságügyi Minisztériummal erről a javaslatunkról, és meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok.
Végezetül csak néhány szó az elmúlt hetekben végzett parlamenten kívüli tevékenységeimről. Részt vettem az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetségének horvátországi kihelyezett ülésén, valamint két konferencián is. Az egyik a Központi Statisztikai Hivatal szervezésében a nemzetiségek és a hivatal népszámlálási együttműködésének befejezése alkalmából került megrendezésre, a másik pedig a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézete által szervezett konferencia volt, amelyen a szlovák nyelv oktatásában rendelkezésre álló új módszereket mutatták be. Végül részt vettem az Országos Szlovák Önkormányzat közgyűlésén is, ahol tájékoztattam a testület tagjait az elmúlt négy hónapban végzett tevékenységemről.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31542-zapisky-hovorcu-38-2023

Szeptember első hetei szokatlanul zsúfoltak voltak. A tanévkezdésről már írtam néhány sort az előző jegyzeteimben, most csak annyit tennék hozzá, hogy információim szerint kisebb gondot okoz néhány tanár hiánya az Országos Szlovák Önkormányzat (OSZÖ) által fenntartott iskolákban. Ami a tankerületek által fenntartott iskolákat illeti, azokból lassabban érkeznek hozzánk az újabb információk a tanévkezdésről. Eddig az OSZÖ elnökével együtt csak a csömöri szlovák nyelvoktatás megőrzése érdekében kellett közbenjárnunk, de mindeddig válasz nélkül. Remélhetőleg hamarosan megfelelő választ kapunk a tankerület igazgatójától, hogy pontos képet alkothassunk arról, mi történik most ebben az iskolában.
Az elmúlt hetekben kétszer is volt alkalmam megnyitni a nagybánhegyesi művészeti tábor két évfolyamában készült képekből rendezett kiállítást. Mint arról már korábban írtam, immár második éve hívja meg a kis falu szlovák nemzetiségi önkormányzatának vezetése a szlovákiai képzőművészeket, hogy a náluk töltött egyhetes tartózkodásuk alatt ott szerzett benyomásaik alapján inspirációt találjanak készülő alkotásaikhoz. Az így készült festmények többsége a helyi szlovák önkormányzat tulajdonában marad, amely viszont az így létrejött gyűjteményt más településeinknek is felajánlja, hogy vándorkiállítás formájában megismerkedhessenek a tábor résztvevőinek, szlovák művészeinek munkásságával. Most Kiskőrösön és Békéscsabán állítottak ki válogatást az említett műalkotásokból. Mindkét helyen nagy volt az érdeklődés a kiállítás iránt, így örömmel mentem oda, és nyitottam meg a helyi közönség előtt a tárlatot. Továbbra is nagy megtiszteltetésnek tartom ezt a lehetőséget, hogy bemutathatom a művek keletkezésének körülményeit.
A Zemplénben, Rudabányácskán részt vettem az egyházi kórusok hagyományos Mária-napi találkozóján. Mint mindig, ez a találkozó is emelkedett hangulatban és gyönyörű vallásos énekek előadásával zajlott. Ugyanezen a napon került sor e festői falu felújított néprajzi gyűjteményének felavatására, valamint az újonnan épült közösségi terem átadására. Ennek célja, hogy a helyi múzeum látogatói, első sorban a fiatalabbak, szakértők segítségével pontosabb képet kapjanak arról, hogy mit látnak és mire használták egykor a kiállított tárgyakat. Ez a felújított néprajzi gyűjtemény mintául szolgálhat más falusi múzeumjaink számára is, hiszen az itt található tárgyakat bővebb információkkal, interaktív bővítéssel, és digitális anyagokkal egészítik ki a kiállítási tárgyakat.
Szlovákiában hamarosan előrehozott parlamenti választások lesznek. De még a választások előtti utolsó hetekben a köztársasági elnökasszony által kinevezett hivatalnokkormány irányítja az országot. És mivel az eddigi legnagyobb beruházásunk, a volt pesti Szlovák Evangélikus Egyház épületének felújítása az anyaország kormányának folyamatos figyelmét is igényli, Hollerné Racskó Erzsébet, az OSZÖ elnökével közösen meglátogattuk a Határon Túli Szlovákok Hivatalának nemrég kinevezett új elnökét, Miloš Koterec urat, hogy tájékoztassuk az épület jelenlegi helyzetéről, és hogy mi is tájékozódjunk tőle a jelenlegi szlovák kormány hozzáállásáról ebben a kérdésben.
E programok mellett részt vettem az Európai Kisebbségek Föderatív Uniója (FUEN) kongresszusának megnyitóján is, amelyre ezúttal is Magyarországon, Pécsett került sor. Szintén részt vettem a nyolcadik Nemzetiségi Ifjúsági Találkozó megnyitóján, amelyet idén a Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezete rendezett, Pilisszentkereszten. Tehát, mint láthatják, változatos hetem volt. Amíg azonban a parlament nem ülésezik, addig lehetőségem van aktívan részt venni ezeken az eseményeken, hogy szeptember végétől hogyan lesz, az majd kiderül.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31514-zapisky-hovorcu-36-2023

Majdnem egy hónap telt el azóta, hogy az utolsó jegyzeteim megjelentek. Az elmúlt hetekben családi okok miatt kevésbé voltam aktív a közösségi életben. Hiszen mindannyian tudják, hogy néha minden mást félretéve többet kell foglalkozni a családdal. Ilyenek voltak ezek a hetek is. Lassan a nyár is a végéhez közeledik. Már nagyon várom, főleg azért, mert remélhetőleg a példátlan hőség is véget ér. Nem tudom, hogyan, de a nagy meleg ellenére szervezeteink és önkormányzataink továbbra is nagyon aktívak, hétről-hétre újabb és újabb rendezvényekkel álltak elő. Szeretném, hogy ennyi program szervezése mellett ne maradjanak le a tegnap megjelent fontos hírről, miszerint a Miniszterelnökség jó előre felhívást tett közzé a civil szervezetek 2024-es munkájának támogatására. A szervezeteknek szeptember 28-ig van idejük benyújtani a pályázatukat. Az idei felhívás újdonsága, hogy negyvenmillió forintot különítenek el hangszerek és táncruhák beszerzésére. Úgy gondolom, hogy egy ilyen lehetőséget örömmel fogadnak majd népművészeti csoportjaink. A közlemény itt olvasható:

https://bgazrt.hu/nemzetisegi-civil-szervezetek-2024-evi-tevekenysegenek-tamogatasa/

A tanév is kezdődik. Tegnap a Belügyminisztérium és a Klebelsberg Központ részvételével az Oktatási Hivatal szakmai tanévnyitót szervezett a nemzetiségi iskolák vezetői számára. Az ott elhangzott előadások tájékoztató jellegűek voltak, főként az oktatás területét érintő megújult jogszabályokkal kapcsolatban. Az előadók igyekeztek megnyugtatni a résztvevőket, akik még mindig küzdenek a változásokkal kapcsolatos információhiánnyal, valamint egyes tanárok hiányával. Mint azt az ottani beszélgetésekből, valamint más közvetlen forrásokból megtudtam, iskoláink sem kivételek e tekintetben. Az Országos Szlovák Önkormányzat által fenntartott valamennyi iskola, valamint a helyi szlovák önkormányzatok által irányított iskolák is több új kollégát keresnek még közvetlenül a tanévkezdés előtt is. Remélhetőleg megtalálják őket és az oktatás nagyobb gondok nélkül megkezdődhet.
A parlamenti munkáról nincs mit írnom, az csak szeptember végén kezdődik. A hátralévő hetekben azonban mind én, mind kollégáim elsősorban az oktatási híreket követjük. A szünet után valószínűleg valamikor a Nemzetiségi Bizottság is összeül, de előtte még összegyűjtjük a legfrissebb híreket a tanévnyitóval kapcsolatban. Már most is több irányból keresnek meg bennünket az iskolaigazgatók, hogy a Belügyminisztérium illetékes vezetőitől, de különösen az Oktatási Főigazgatóság központjából tájékozódjunk a legújabb változásokról, különösen azokban az iskolákban, ahol a nemzetiségi nyelvet csak az alapóraszámban tanítják. Ha ezeket a kéréseket írásban is megkapjuk, akkor kezdeményezünk egy találkozót az illetékes vezetőkkel. Személyes vagy telefonos beszélgetések alapján azonban ez nehezebb lesz.
Egyelőre ennyi, és kívánok minden diáknak, tanárnak és iskolaigazgatónak zökkenőmentes, feszültségmentes tanévkezdést, valamint azt, hogy az iskolakezdés után az életük visszatérjen a normális kerékvágásba.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31440-zapisky-hovorcu-32-2023

Ami a parlamenti munkát illeti, az uborkaszezon folytatódik. A nemzetiségi bizottsági kollégáim szabadságon vannak, és én is készülök a pihenésre. A múlt héten azonban az ellenzéki frakciók képviselői kezdeményezték a parlament rendkívüli plenáris ülésének összehívását, hogy minél hamarabb szavazhassanak Svédországnak a NATO-hoz való csatlakozásáról. E fő napirendi ponton kívül más programpontokat is előterjesztettek, amelyekkel az európai támogatások igénybevételéhez módosítani kellene néhány nemrég elfogadott törvényt. Mivel az összes javasolt napirendi pontot a különböző ellenzéki frakciók képviselői terjesztették elő, a korábbi évek tapasztalatai alapján várható volt, hogy a plenáris ülés nem lesz határozatképes, és gyakorlatilag az ülés meg sem kezdődik. Így is történt. Az ellenzéki vezetők napirenden kívüli, a kormányt különböző szempontokból bíráló felszólalásait követően az ülést a napirend elfogadása nélkül zárták le.
Egyesületeink és szlovák nemzetiségi önkormányzataink azonban ezekben a hetekben is aktívak voltak. Mivel azonban továbbra is korlátozott vagyok a mozgásban, az elmúlt két hétben csak két kulturális rendezvényen vettem részt Budapesten kívül. Az első rendezvény, amelyen részt vettem, a Kisvárosi Szlovák Nap volt Eleken. Ennek a Békés megyei kisvárosnak az esete érdekes. A magyar többség mellett romák, románok, németek és szlovákok lakják a várost. A nemzetiségek közül a szlovák a legkisebb lélekszámú, de a város polgármesterének véleménye szerint, és tapasztalataim alapján is kijelenthetem, hogy a város kulturális és társadalmi életében aktívabban vesznek részt, mint a nagyobb létszámú többi nemzetiség. És nem csak ott. A vármegyei szlovák közösségek rendezvényein is aktívak, de állandó résztvevői az országos programoknak is, mint például az Országos Szlovák Napnak is. Ez a kis szlovák közösség, civil szervezetük és a helyi szlovák önkormányzat tehát gyakorlatilag ott teremtette meg a szlovák nemzetiségi életet, ahol korábban csak elvétve volt néhány szlovák. Ezért is tisztelem őket, és igyekszem évente legalább egyszer meglátogatni őket. Így elmentem megnézni a műsorukat, amely amellett, hogy jól össze volt állítva, és minden fellépő nagyon jó előadást nyújtott, keretet adott arra is, hogy Elek város képviseletében Szelezsán György polgármester és az Eleki Szlovák Önkormányzat képviselői először találkozzanak Smižany város küldöttségével, akikkel Elek városa a közeljövőben testvérvárosi kapcsolatot kíván kialakítani. Szóval két legyet egy csapásra.
A második rendezvény, ahová eljutottam, a Magyarországi Szlovákok 27. Folklór Fesztiválja volt Bánkon. Nos, az ottani program minden évben elvarázsolja a résztvevőket a maga változatosságával és színvonalával. Az utóbbi években azonban a szervezőknek - a Magyarországi Szlovákok Szövetségének - meggyűlt a bajuk az időjárással, pontosabban az esővel, ami miatt volt, hogy az egész rendezvényt Salgótarjánba kellett áthelyezni, illetve egyes előadásokat lemondani, vagy az akkor már előkészített nagy sátorba áthelyezni. És ez most sem tűnt biztatónak. Ahogy a helyszínre tartottunk, félúton már annyira zuhogott az eső, hogy fel is hívtam Egyedné Baránek Ruženkát, hogy hova menjek, mert nem úgy tűnt, hogy a tervezett előadásokat kint, a szabadtéri amfiteátrumban lehetne megtartani. A természet azonban ezúttal kegyes volt, a program kezdetére kisütött a nap, majd kitartott a szép idő. Ez esetben is igaz volt, hogy minden fellépő a legjobbját nyújtotta a népes közönségnek, így az idei Bánk, ahogy mindig is emlegetjük a fesztivált, eső nélkül zajlott le. Reméljük, hogy az idei lesz a kezdete annak a néhány évnek, amelyben a legnagyobb és egyben egyetlen országos folklór találkozónknak nem kell megküzdenie a természettel, az időjárással.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31412-zapisky-hovorcu-30-2023

Utolért minket az uborkaszezon. A Parlament nyári szünet előtti utolsó ülését július hetedikén tartották. Rövid ülésen vagyunk túl, hiszen a jövő évi költségvetési törvényjavaslat megszavazásán kívül csak napirenden kívüli felszólalások hangzottak el, a tavaszi plenáris ülések legvégén. Én személy szerint örültem, hogy ilyen gyorsan befejeztük a programot, hiszen még aznap hivatalos voltam az egyik jelölő szervezetünk, a Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniója közgyűlésére. Egyrészt a szervezet új vezetőségének megválasztása, másrészt a jövő évi nemzetiségi választások előkészítése céljából ültek össze.
Bár a vezetőség új tagjainak megválasztása zökkenőmentes kell, hogy legyen, az elnökség és a felügyelő bizottság tagjainak jelöléséről kisebb vita alakult ki, de végül e két testület tisztségeire többnyire a korábbi tagjaikat jelölték. A szavazás és a vezetőség tagjainak megválasztása után rövid szünetben a testületek maguk közül választották meg a szervezet új elnökét és az új felügyelőbizottsági elnököt. Zelman Ferenc lett az Unió új elnöke, az felügyelő bizottság élére pedig asszisztensem, Szeljak Bence került. Gratulálok megválasztásukhoz és sikeres munkát kívánok nekik az elkövetkező évekre.
A közgyűlés után a találkozó helyszínén, Nagybánhegyesen maradtunk, ahol azon a héten a második szlovák képzőművészeti tábor zajlott szlovákiai művészek részvételével. Velük együtt vacsoráztunk, és lehetőségünk volt egy kötetlenebb beszélgetésre is a tábor résztvevőivel, ami sokat segített az itt készült alkotásokból rendezett kiállítás megnyitó beszédének előkészítésében. Jól éreztük magunkat az együtt töltött időben, beszélgetve, és késő éjszakába nyúlóan maradtunk.
Bár a nyári hőség idén is rányomta bélyegét a programra, valamint a szlovákiai művészek alkotótáborának inspiráló hátterére, ismét nagyon jól érezték itt magukat. A tábor szervezői, Pepó János, a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke és felesége ismét megfelelő környezetet biztosítottak a művészeti munkához, valamint egy olyan falun kívüli programot is szerveztek, amelyből a művészek további inspirációt meríthettek munkájukhoz. Mivel ezúttal Tótkomlósra látogattak el, a kiállításon több festményen is láthatók ennek a látogatásnak a motívumai.
Valószínűleg már tavaly is írtam róla, de továbbra is nagyon jó ötletnek és sok szempontból hasznosnak is tartom az anyaországból érkező művészek számára egy alkotótábor megszervezését. Egyrészt, ahogy a szervezőpáros az elején hangsúlyozta, a szlovákiai résztvevőkkel olyan környezetet szeretnének teremteni, ahol a szlovák nyelv a kommunikáció szinte kizárólagos eszköze. Ennek a szándéknak máris megvannak az első sikerei, hiszen a helyi szlovák önkormányzat elnöke máris sokkal magabiztosabban használja egykori anyanyelvét, mint egy évvel ezelőtt. A tábor másik pozitívuma, hogy tavaly vándorkiállítást készítettek az itt született alkotásokból, amelyeket aztán különböző szlovák rendezvényeken mutattak be. Ez nagyban hozzájárult a kis falu, Nagybánhegyes ismertségéhez. A szlovákiai művészek tehát amellett, hogy szebbé teszik az egykor szlovák Bánhegyest, alkotásaikkal a magyarországi szlovák közösségek közötti kapcsolatok erősítését is segítik. És ezért is óriási köszönettel tartozunk nekik.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31387-zapisky-hovorcu-28-2023

Az elmúlt két hétben mindazok, akiket érdekel, mi történik a politikában, sokat olvashattak a sajtóban vagy az interneten a parlamenti vagy a politikai pártok közötti csatározásokról. A viták témája továbbra is a 2024-es költségvetési törvényjavaslat, valamint a tanárok státuszát megváltoztató törvényjavaslat volt. Ez utóbbival kapcsolatban korábbi jegyzeteimben részletesen írtam arról, hogy mi, a Magyarországi Nemzetiségek Bizottságában mit tettünk annak érdekében, hogy pedagógusaink státusza, ami a törvény nemzetiségi vonatkozásait illeti, változatlan maradjon. A tervezet általános módosításait megjegyzés nélkül hagytuk.
A költségvetési törvényről is többször írtam már. Továbbra is az a helyzet, hogy ezekben a nehéz időkben nincs, illetve most már múlt időben, nem volt remény a nemzetiségi tevékenységek támogatásának növelésére. Mindenekelőtt az volt a célunk, hogy a nemzetiségi intézmények fennmaradjanak, hogy a finanszírozásuk legalább a tavalyi szinten maradjon. Ez meg is történt. Ennek során azonban egy elég jelentős összegről, másfél milliárd forintról kellett lemondanunk az állami kiadások átcsoportosításával összefüggésben abból a keretből, amely a nemzetiségi beruházások támogatására vagy egyszeri támogatásokra szolgál. Az utolsó pillanatban, a Nemzetiségi Bizottság módosító indítványa alapján ennek az összegnek a harmada visszakerült, amit az adott helyzetben sikernek tartok.
A harmadik, és a mi szempontunkból az elmúlt plenáris ülések napirendjén szereplő legfontosabb törvényjavaslat, a nemzetiségi törvény módosítása sokkal kisebb visszhangot váltott ki a parlamenti vitákban, bár hozzá kell tennem, hogy a javasolt változtatások nem is voltak olyan mértékűek, hogy az általuk előidézett változások érdemben befolyásolhatták volna a magyarországi nemzetiségek jövőjét. Az ellenzék által megfogalmazott kritikák inkább olyan dolgokra vonatkoztak, amelyeket sem a jelenlegi törvény, sem a javasolt módosítás nem tartalmaz, nevezetesen olyan szabályozásokra, amelyek a roma közösség helyzetének javulását jelenthetnék hazánkban. Észrevételeik azonban túlmutatnak a nemzetiségi törvényen.
Az említett jogi normák közül kettőről szavaztak a képviselők a július harmadiki ülésen. A pedagógusok jogállásának megváltoztatásáról szóló törvényt a kormánypárti képviselők szavazataival fogadta el a parlament, és az nemzetiségi törvény módosítását sem fogadták el a hagyományoknak megfelelően, közel 100 %-os támogatottsággal. A jelenlévő 193 képviselőből 158-an szavaztak igennel, 18-an nemmel, 17-en pedig tartózkodtak. A javaslatot tehát nem utasította el a teljes ellenzék, de a nemzetiségi ügyek parlamenti megközelítési iránya számunkra nem kedvező, hiszen eddig mindig sikerült minden parlamenti frakció támogatását megszereznünk a javaslatainkhoz. Reméljük, hogy ez a többi indítvány körüli feszültségekből fakadt, amelyekről a nap szavazásai szóltak, és a jövőben, ha bármilyen változás történik a nemzetiségi terület szabályozásában, visszatérünk a korábbi gyakorlathoz, miszerint minden frakció támogatja törekvéseinket.
A költségvetési törvényről szóló szavazás július 7-én vár ránk. Ott valószínűleg ugyanarra számíthatunk, mint a pedagógusok jogállásáról szóló törvény esetében.
Ami a parlamenten kívüli eseményeket illeti, kiemelném a legnagyobb közös ünnepünket, a Magyarországi Szlovákok Napját, amely ezúttal Nógrádban, Nézsán került megrendezésre. Médiáink elegendő teret szenteltek és szentelnek majd az ottani programoknak, így jegyzeteim korlátozott terjedelmére való tekintettel most nem írok többet róluk. Talán csak annyit, hogy jó hangulatú, tartalmas találkozás volt, ahol a jelenlévők mindegyike megtalálta a neki való programot.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31352-zapisky-hovorcu-26-2023

A Parlamentben az elmúlt két hét forró témája a 2024. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat és a tanárok jövőbeni szakmai státuszáról szóló törvényjavaslat volt. Mivel mindkét jogszabály tervezete közvetlenül érint bennünket, a nemzetiségeket, ezért a bizottsági üléseken és informális találkozókon is megvitattuk ezt a két törvényjavaslatot. A Magyarországi Nemzetiségek Bizottságának ülésén a költségvetési törvénytervezet módosításának lehetőségeit vitattuk meg a nemzetiségi intézmények és az önkormányzatok szempontjából. Bár nem fűzünk nagy reményeket a kormány javaslatának érdemi módosításához, de elvileg megállapodtunk abban, hogy bizottságunk milyen módosító javaslatokat fog előterjeszteni a részletes vita napja előtt. Javaslatunk kidolgozása során meghallgattuk az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetségének véleményét is. Szintén az ő javaslataik alapján törekvéseink célja, hogy az önkormányzatok intézményeiket, különösen az iskolai intézményeket továbbra is fenn tudják tartani. 2023. június 22-ig volt időnk leadni a javaslatainkat, így részletesen két hét múlva írok majd róluk.
Ami a második említett törvényjavaslatot, a pedagógusok jogállásáról szóló törvényjavaslatot illeti, a társadalmi vita során az országos nemzetiségi önkormányzatoknak is lehetőségük volt a törvényjavaslat tartalmát véleményezni. Az ő észrevételeiket a Bizottságunk is megkapta, és Maruzsa Zoltánnal, a Belügyminisztérium államtitkárával egy informális megbeszélésen megvitattuk ezeket. Sőt, ígéretet kaptunk az államtitkártól arra, hogy a nemzetiségek észrevételeit vagy ebbe a tervezetbe, vagy az oktatási törvény következő módosításába beépítik.
Mindenesetre, mivel ez a javaslat elég erős kritikát váltott ki a pedagógus szakszervezetek részéről, ezért a bizottságunk még egyszer átnézte a javaslat szövegét, és a nemzetiségi önkormányzatok elnökeivel együttműködve megállapodtunk azokban a pontokban, amelyekre vonatkozóan tartalmi módosítási javaslatot fogunk benyújtani. Ehhez azonban hozzátenném, hogy a Nemzetiségi Bizottságnak lehetősége van arra, hogy a nemzetiségi terület sajátosságait érintő módosításokat javasoljon. Így észrevételeinkkel néhány olyan változtatást kívánunk tisztázni, amelyek ezeket a sajátosságokat nem veszik figyelembe, mint például a magyar állampolgársággal nem rendelkező pedagógusok iskoláinkban való alkalmazásának lehetősége vagy az úgynevezett nemzetiségi pótlék összege azon pedagógusok esetében, akik a nemzetiségük nyelvét is használják a tanórákon.
A jövő évi költségvetés tervezetének szentelt plenáris ülés ezúttal – főként az időkorlát miatt – egy egész héten át, reggeltől néha éjszakába nyúlóan tartott, és a vidéki, illetve a parlamenten kívüli programok mostanra teljesen elmaradtak. Ami azt jelenti, hogy nincs is mit írnom róluk. Remélem, hogy így is érdekesnek találták jegyzeteimet. Remélhetőleg a jövőbeni cikkekben lesz lehetőségem írni a parlamenten kívüli tevékenységeimről is.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31311-zapisky-hovorcu-24-2023

Az elmúlt két hétben a Parlament, illetve a kormány különösen a már többször említett törvénytervezeteket készítette elő, amelyek elfogadása megnyitja az utat az európai pénzügyi alapok előtt. Ugyanakkor a Parlament honlapján elérhetővé váltak olyan törvényjavaslatok is, amelyekkel a következő napokban a bizottságban kell majd foglalkoznunk. Az nemzetiségi törvény módosításának tervezetét a bizottságunk már benyújtotta, de az átdolgozás utolsó fordulójában még érkeztek észrevételek, amelyekkel most még foglalkoznunk kell, mielőtt szavazunk róla.
A kormány benyújtotta a jövő évi költségvetés előkészítéséről szóló törvényjavaslatot is. Ez a javaslat klasszikusan azok közé tartozik, amelyekkel a bizottságban részletesen foglalkozunk, mert általában olyan, a nemzetiségek érdekeit is érintő törvények módosítási javaslatait is tartalmazza, amelyekkel kapcsolatos felvetéseink önállóan korábban nem kerültek a plenáris ülések napirendjére. Még nem volt időm alaposan áttanulmányozni a tervezetet, de szinte biztos vagyok benne, hogy lesznek módosító indítványaink a szöveghez.
Az „év törvénye”, ahogy Szlovákiában ezt a jogszabályt nevezik, a 2024-es költségvetésről szóló törvény is megjelent a honlapon. Ez nem egy vidám olvasmány számunkra. Varga Mihály pénzügyminiszter úgy fogalmazott, hogy mivel a háborús időkben háborús költségvetésre van szükség, a javaslat több korlátozást tartalmaz, mint a korábbi évek hasonló törvényei. És mivel a háború negatív hatásai egy szomszédos állam területén mindenkit érintenek, így a nemzetiségeket is, a kormány nemzetiségi keretekre vonatkozó javaslatai a jövő évi költségvetésben is tartalmaznak némi csökkentést. Ezekről valószínűleg a Nemzetiségi Bizottság következő ülése után fogok bővebben írni, egyelőre csak annyit fűznék hozzá, hogy bizottságunknak természetesen lesznek saját módosító javaslatai. Ezeket azonban először a Pénzügyminisztériummal és a parlamenti frakciókkal kell majd megvitatni.
Tehát az erre az időszakra vonatkozó jogszabályok nem fognak minket felvidítani. Lesz mit tanulmányoznunk és nyomon követnünk, hogy időben beavatkozhassunk, ahol egyhangúlag úgy gondoljuk, hogy ez szükséges. Úgy gondolom azonban, hogy bizottságunk, ahogyan eddig is tette, meg fogja találni a módját annak, hogy a nemzetiségek, közösségeink érdekeit képviselhessük.
Ami a Parlamenten kívüli programokat illeti, az elmúlt hetekben nem tudtam annyi vidéki programon részt venni, mint szoktam, és ez azért van, mert összetört az autóm, és ez némileg korlátozza a mozgásomat. Mielőtt belém rohant egy kisbusz az autópályán, részt vettem a Kardosi Szlovák Napon, de azóta csak Budapesten tevékenykedem.
Itt szeretnék megemlíteni egy olyan programot, ami nem része a közösségünk tagjaival való mindennapi találkozásoknak. A világjárvány előtt a magyarországi és a szlovákiai egyetemek rektori konferenciái megállapodtak abban, hogy kétévente találkoznak, hogy megvitassák az országaik felsőoktatásának legújabb fejleményeit. A második ilyen találkozóra, amelyre Budapesten került sor, meghívást kaptam, hogy tájékoztassam a szekció érdeklődőit a szlovák nyelvű tanulmányok lehetőségeiről mind a magyar, mind a szlovák egyetemeken. Ez egy új, de hasznos tapasztalat volt számomra.
Jelen voltam az Országos Szlovák Önkormányzat Közgyűlésén is, ahol, mint már megszokottá vált, tájékoztattam a képviselőket a parlamenti eseményekről. Amivel – természetesen – azok számára, akik rendszeresen olvassák jegyzeteimet, biztosan nem szolgáltam sok új információval.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31276-zapisky-hovorcu-22-2023

A tavaszi hetekben a programok úgy szaporodnak, mint a gomba az eső után. Amikor befejeztem az előző jegyzeteimet, azt hittem, hogy a következő hetek csendesebbek lesznek, de nem így történt. Azóta háromszor ülésezett a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága. Az első két ülésen még befejeztük a nemzetiségi törvény módosításának előkészítését, és elkezdtük a jövő évi költségvetésre vonatkozó javaslataink elkészítését. Mivel tavaly, az idei költségvetési törvény összeállításakor az akkori nemzetiségi tételek növelésére vonatkozó javaslataink nem mentek át, most az akkor elkészített anyagokból indulunk újra. Csakhogy, mint tudjuk, időközben felgyorsult az infláció mértéke, az energiaköltségek is soha nem látott mértékben emelkedtek, nemzetiségi intézményeink fennmaradása érdekében természetesen a tavalyi anyagainkat ki kell egészíteni az elmúlt hónapok eseményei alapján. Sok dolgunk lesz tehát az elkövetkező hetekben.
A nemzetiségi bizottság fent említett harmadik ülésére, mint minden évben, meghívtuk az alapvető jogok biztosát és a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó helyettesasszonyt, hogy tájékoztassanak bennünket a 2022-es tevékenységükről. Az ombudsman nyitóbeszédében kiemelte regionális központjaik létrehozásának fontosságát a panaszok továbbítása és a jogi segítségnyújtás biztosítása szempontjából. Ez főleg azon állampolgárok számára kiemelt fontosságú, akiknek nehézséget okozna az interneten keresztül intézni ezeket a ügyeket. A hat vidéki város közül, ahol ilyen központok létesültek, a magyarországi szlovákok számára valószínűleg a szegedi és a miskolci központok a legfontosabbak.
A nemzetiségi jogok érvényesülése terén Dr. Szalayné Dr. Sándor Erzsébet ombudsmanhelyettes asszony előterjesztésében megismerhettük az elmúlt év általános felméréseit, valamint a nemzetiségi jogok be nem tartásának néhány konkrét esetét. Ezek közül csak egy témát szeretnék kiemelni, amely a készülő költségvetési törvényhez is kapcsolódik. Az ombudsman azt a kérdést vizsgálta, hogy az állam kellőképpen támogatja-e az országos nemzetiségi önkormányzatok igazgatása alá tartozó iskolai intézmények működését. Tájékoztatásul hozzáteszem, hogy a kormány az alapvető normatív támogatáson túl speciális támogatási szerződésekkel támogatja ezeket az iskolákat, amelyeket általában öt évre kötnek, és a pénzt negyedévente utalják át az önkormányzat számlájára. Az előadást követően egyetértettünk abban, hogy amellett, hogy ezeknek az intézményeknek több évre szóló biztonságra van szükségük, az elmúlt évek megmutatták, hogy a támogatás mértékének öt évre történő rögzítése a mai bizonytalan időkben nem nyújt ilyen biztonságot. Itt is új módszereket kell találni a támogatás megfelelő szintjének biztosítására.
A parlamenti programok mellett részt vettem az Országos Szlovák Önkormányzat elnöki kabinetjének ülésén, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezetőségének és a szláv nemzetiségek parlamenti szószólóinak találkozóján. Itt tájékozódtam a szlovák óvodai és alsó tagozatos általános iskolai pedagógusképzés bevezetéséről, illetve az akkreditációs folyamat állásáról. Az új tanszék megnyitása állítólag jó úton van, de még mindig hiányzik a garantált finanszírozás mögüle.
E találkozókon kívül ellátogattam Gerendás községbe, ahol több környékbeli szlovák önkormányzat képviselőinek jelenlétében átadtuk a gerendási szlovák tájház felújított és kibővített épületét. Ezzel a szlovák nemzetiségi élet igazi központját hozták létre. És az utolsó program, ami még belefért, a tavaly első alkalommal Nagybánhegyesen megrendezett szlovák művészeti tábor anyagából rendezett kiállítás megnyitója volt a Pilisszentkereszten, majd egy közös hegymászás a Pilisre. A programnak ez a második része kicsit fárasztó volt, de úgy gondolom, hogy évente egyszer érdemes egy ilyen eseményt megszervezni.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31236-zapisky-hovorcu-20-2023

Újabb két héten vagyok túl, tele programokkal. A legutóbbi jegyzet leadása óta részt vettem a másik országos nemzetiségi civilszervezet, a Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniója közgyűlésén. Mivel ez a szervezet elsősorban az ország délkeleti részének szlovák szervezeteit tömöríti, Elek városában tartották a közgyűlésüket. A közgyűlés napirendje hasonló volt, mint az Szövetségé, átnéztük az elmúlt év beszámolóit és az idei év rendezvénytervét. Egy különbség azonban volt, a jelenlegi vezetőségnek viszonylag rövid időn belül elő kell készítenie az új vezetőség megválasztásának tervezetét, nehogy hasonlóan alakuljanak a dolgok, mint négy évvel ezelőtt, amikor a nemzetiségi választások előtt nem sikerült megválasztani a lejárt mandátumú vezetés utódait.
Ezután egy olyan esemény következett, amely nemcsak nemzetiségünk, hanem az egész ország, legalábbis a lakosság katolikus része szempontjából rendkívül fontos. Magyarországra látogatott Őszentsége, Ferenc pápa. Engem az a megtiszteltetés ért, hogy meghívást kaptam a pápa által celebrált szentmisére, amelyen részt is vettem. Úgy gondolom, hogy a Szentatya látogatására, illetve a három napban lezajlott eseményekre mindannyian sokáig emlékezni fogunk.
A megtisztelő látogatás után visszatértünk a mindennapi életbe. A Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága soron következő ülésén tárgyalta a Nemzeti Választási Bizottság által benyújtott választójogi törvényt módosító javaslatot, amelyben többek között a nemzetiségi törvény bizonyos pontokon történő változtatását javasolták. Érdekes módon ezeket a javaslatokat nem egyeztették a bizottságunkkal, és mint megtudtuk, a kormány illetékes képviselőivel sem. Így egyelőre abban állapodtunk meg, hogy a javasolt változtatásokat összevetjük a nemzetiségi törvény módosítási javaslatával, amelyről már szintén írtam, és amely egyébként még nem zárult le. Bár az idő ellenünk dolgozik, mégis csak azokat a változtatásokat szeretnénk elkészíteni és benyújtani, amelyeket alaposan megvitattunk.
Bár az előzőekben írtam arról, hogy az nemzetiségi törvény módosításával foglalkozó munkacsoport utoljára ült össze, mint kiderült, még egyszer össze kellett ülnünk, hogy az említett 56. § végleges szövegében megállapodjunk. Egyhangú megállapodás azonban ezen az ülésen sem született, így két változatot tartalmazó tervezet kerül a kormány elé, hogy eldöntse, melyiket terjeszti végül a parlament elé. A különböző nemzetiségek képviselőinek többsége azt a lehetőséget támogatja majd, hogy a szöveg a jelenlegi formájában maradjon a törvényben, de egyes kisebbségek esetében ez nemkívánatos jelenségekhez vezethet a választások előtt. Én - az Országos Szlovák Önkormányzat elnökasszonyának véleményével összhangban - azon az állásponton voltam, hogy aki az országos választások előkészítése során ki akarja játszani a törvényi szabályokat, az megtalálja a módját, bármilyen módosításokat is találunk ki.
De egy kevésbé borúlátó gondolattal fejezem be. Ma, a jegyzetírás napján, május 9-én az Európai Tanács az Európa-napot ünnepli. Mint tudjuk, ezen a napon adta ki Robert Schuman francia külügyminiszter a nyilatkozatát, amelyben felvázolta az európai országok új együttműködési rendszerét annak érdekében, hogy soha többé ne törjön ki háború közöttük. Sajnos, mint látjuk, szándéka nem egészen valósult meg, de legalább az Európai Unió tagállamainak népei már több évtizede békében élhetnek. Legyen ez továbbra is így.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31204-zapisky-hovorcu-18-2023

Az elmúlt két hétben rengeteg program volt, és én is többön részt vettem. Elsősorban a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága által szervezettekre szeretnék koncentrálni. A bizottság rendes ülése előtt egy közös ülésre hívtuk meg az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetségének tagjait, hogy a jelenlétükben átnézzük a nemzetiségi törvény módosításának tervezetét. Mint arról már írtam, a tervezet tartalmát előkészítő munkacsoport tagjainak legutóbbi ülése után tizenhárom pontban állapodtunk meg, amelyet ezen az ülésen ismertettünk a nemzetiségi önkormányzati partnerekkel. Végül, mivel e pontok többsége meglehetősen technikai jellegű, vagy közvetlenül csak egy nemzetiséget érint, kiderült, hogy csak egy pont érdemel részletesebb elemzést. Ez a pont a törvény 56. paragrafusának módosítására vonatkozik, amelyet talán mostanáig a legtöbbször módosítottak. Ez a szakasz tartalmazza ugyanis a települési, vármegyei és országos szintű nemzetiségi választások kiírásának feltételeit. Gyakorlatilag az első önkormányzatok létrejötte óta a mindenkori kormányok ezzel a szabályozással akarták megakadályozni az ún. „etnobiznisz” jelenség terjedését, és ez most sincs másként. Még akkor is, ha - mint kiderült - ha valaki a törvényes utat meg akarja kerülni, mindig talál egy újabb és újabb módot erre.
Mivel ebben a kérdésben továbbra sem értettünk egyet, maradt legalább két különböző javaslat, amelyeket a bizottság elnöke végül írásban eljuttatott az összes országos önkormányzathoz és 
a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága minden tagjához, kérve az írásbeli észrevételeket. A válaszokból úgy látom, nem valószínű, hogy lesz kötelező érvényű megállapodás, így a következő ülésen szavaznunk kell arról, hogy bizottságunk melyik javaslatot támogatja.
A parlamenti események mellett ugyanilyen fontosnak tartom a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkárával, Maruzsa Zoltánnal való találkozót is. A megbeszélés témája a pedagógusok jogállásáról szóló törvény volt, amely az elmúlt hetekben elég gyakran szóba került, illetve az oktatási törvény legutóbbi módosításával kapcsolatos néhány kérdés. Ennek az első törvénytervezetnek a szövegét a minisztérium honlapján most tették közzé véleményezésre. A nemzetiségi önkormányzatoknak is volt már lehetőségük a szöveggel kapcsolatos észrevételeik megtételére, így ezen az ülésen gyakorlatilag átvettük a már elküldött észrevételeiket. Az államtitkár úr pozitívan állt hozzá ezekhez a javaslatokhoz, sőt, mindazokat, amelyek minket, mint nemzetiségi közösséget érintenek, pozitívan fogadták, tehát ezeket az észrevételeket figyelembe fogják venni a törvényjavaslat végleges szövegének kidolgozásakor.
A budapesti szlovák iskolában megemlékeztünk a magyarországi szlovák pedagógusok napjáról. Az Országos Szlovák Önkormányzat elnökasszonyától az Év pedagógusa-díjat Sándor Ilona, a tardosi óvoda pedagógusa vehette át. A kesztölci Kormosné Gábor Márta az iskolákban dolgozó pedagógusok közül kapott díjat. Ezúton is gratulálok nekik.
Budapesten hagyományosan a Szlovák Intézetben tartották a Magyarországi Szlovákok Szövetségének közgyűlését, ahol én is köszöntöttem a jelenlévőket és meghallgattam beszámolójukat a legrégebbi és legnagyobb szervezetünk tevékenységéről, valamint a Szövetség idei terveikről és a hozzá tartozó alapítványról.
E négy legfontosabb programon kívül ezekben a napokban részt vettem Budapesten a XIII. kerület irodalmi programján, a „Dolnozemský trojhlas”-on, Pozsonyban a SlovakUm Kft. legújabb kiadványainak bemutatóján, beleértve két 2023-as kalendáriumunkat is. Voltam még a szülőfalumban, Kétsopronyban a hagyományos teadélutánon, Szarvason a Gál Ferenc Egyetem Pedagógiai Kara Nemzetiségi Tanszékének tízedik szakmai konferenciáján, melynek témája a nemzetiségi felsőoktatás helyzete volt, és Tótkomlóson a városnapon. Mint tehát a programok számából is látható, nemzetiségünk továbbra is nagyon aktív.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31168-zapisky-hovorcu-16-2023

Ahogy legutóbb ígértem, röviden írok az ombudsmanhelyettes Magyarországi Nemzetiségek Bizottságának tagjai előtti beszámolójáról. Szalayné Sándor Erzsébet, nemzetiségi ombudsmanhelyettes asszony hat pontban foglalta össze tavalyi tevékenységét. Beszámolója mindig felkerül az Ombudsmani Hivatal honlapjára, így akit érdekel, ott megtalálja a teljes szöveget. Én csak egy témát emelnék ki, ami engem is elég régóta foglalkoztat, a nemzetiségi önkormányzataink digitális felkészültségének kérdése. A lényeg az, hogy az elmúlt évtizedben sok szervezet és még több nemzetiségi önkormányzat kapott támogatást saját honlap létrehozására és működtetésére, aminek egyébként a huszonegyedik században már magától értetődőnek kellene lennie. Sokan közülük azonban talán képesek maguk is honlapot készíteni, de - tisztelet a kivételeknek - kevesen frissítik is azt rendszeresen, hogy naprakész információkkal szolgáljanak az önkormányzat összetételéről, tevékenységéről, terveiről.
Az ombudsmanhelyettes asszony azt tapasztalta, hogy nemcsak a nemzetiségi internetes oldalak, hanem nagy számban a helyi önkormányzatok honlapjai is gyakorlatilag használhatatlanok a naprakész információk beszerzésére. Nekem is voltak már hasonló tapasztalataim, hiszen néha még az ilyen vagy olyan önkormányzat honlapján megjelenő elérhetőségek sem stimmelnek. A mai rohanó időkben azonban az információcsere gyorsasága, illetve lassúsága néha annak rovására megy, hogy a közösségeink működéséhez szükséges támogatásokhoz vagy alapvető információkhoz hozzájussunk. A jövő évi országos választások jelöltjeinek kiválasztásakor is át kell gondolni ezt a kérdést, hogy minden önkormányzatunkban legyenek olyan emberek, akik jártasak a számítástechnikában, és akik a honlapot is tudják kezelni.
A Miniszterelnökséghez tartozó Bethlen Gábor Alapkezelő honlapján közzétették a 2023. évi beruházási programokra vonatkozó felhívásukat, amely az energiahatékonyság javítását célozza. A támogatási keretösszeg 630 millió forint, a legmagasabb támogatási összeg 5 millió forint lesz. A felhívás megtekinthető a https://bgazrt.hu/felhivas-nemzetisegi-celu-energiahatekonysagot-elosegito-tevekenysegek-2023-evi-koltsegvetesi-tamogatasara/ oldalon.
Befejezte munkáját a közelgő önkormányzati választásokkal kapcsolatban a nemzetiségi törvény módosítását előkészítő munkacsoport. Az elfogadott módosítástervezetek a választások kiírásának feltételeinek pontosítását, a jelöltállítási rendszer szabályait, a tiszteletdíj összegének meghatározására vonatkozó néhány kisebb súlyú előírást, illetve az országos önkormányzatoknál a tanácsadók számát érintik. A tervezet végleges szövegének megírását követően, amikor az Országgyűlés elé kerül, a módosítást a Kormány hivatalos oldalán teszik közzé, de megküldik az országos nemzetiségi önkormányzatoknak is.
Az Országgyűlés ülésezik, de egyelőre nincs olyan javaslat napirenden, amely közvetlenül, a nemzetiségeket, mint közösséget érintené. Így bizottságunk az ombudsman tevékenységéről szóló beszámoló, valamint az Állami Számvevőszék plenáris ülés előtti jelentésének megvitatására készül. Megkaptuk véleményezésre a magyar kormánynak a nemzetiségek 2019-2020-as helyzetéről szóló jelentését is, amelyet először április második felében tárgyal a bizottságunk, majd a plenáris ülésen is sor kerül rá. Bár a jelentés tartalma nem a legaktuálisabb, számunkra is hasznos, hogy összefoglaljuk, mi történt a világjárványt közvetlenül megelőző években, illetve annak első évében a nemzetiségi területen.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31136-zapisky-hovorcu-14-2023

Az elmúlt két hét változékony, mozgalmas volt, és nem csak az időjárás szempontjából. A március 15-i nemzeti ünnep után a romániai Nagylakon, mint minden év tavaszán, most is találkoztak az alföldi szlovák szervezetek képviselői, hogy átadják a romániai Ivan Krasko Kulturális és Tudományos Társaság által alapított Ondrej Štefanko-díjat. Az ünnepi ceremóniához kapcsolódóan minden évben nemzetközi részvételű tudományos konferenciát szerveznek. Idén ez „Az alföldi szlovákok egyesületei, társaságai, szervezetei és intézményei” címmel került megrendezésre. Mivel, akárcsak itthon, a magyarországi szlovákok parlamenti szószólójának intézményéről viszonylag kevés információja van a romániai vagy vajdasági barátainknak is, jelentkeztem, hogy előadhassak a konferencián ebben a témában. Röviden összefoglaltam az elmúlt időszakot, az intézmény létrejöttét és működését, azaz a parlamenti szószóló lehetőségeit és jogköreit. Az előadásra viszonylag rövid időt kaptunk, de a tervek szerint, az év második felében az elhangzott előadások írott változatának gyűjteménye is megjelenik, hogy az érdeklődők elolvashassák benne mindazt, amit fontosnak tartottam elmondani. Magyarországról is szép számmal érkeztek előadók, többek között az OSZÖ elnöke, Hollerné Racskó Erzsébet is.
A konferenciáról az elnök asszonnyal együtt Csorvásra mentünk, ahol a Békés vármegyei szlovák önkormányzatok és aktivisták találkozóján vettünk részt. Az itt kitüntetett szlovák nemzetiségi aktivisták köszöntése mellett tájékoztattam a jelenlévőket a szervezeteink és önkormányzataink idei támogatásai megvalósításának aktuális állásáról. Örömmel teszem hozzá, hogy mint ott elmondtam, ezek az átutalások rövid idő alatt előre haladtak, például a múlt héten megjelent a civil szervezetek működésének támogatása, és ez fokozatosan így alakul majd a többi állami támogatással is.
Csekély promócióval, de mégis, idén is megrendezték a Nemzeti Színház épületében, Budapesten a Nemzetiségi Színházak Jelen-Lét Fesztiválját. Úgy volt, hogy részt veszek néhány előadáson, de sajnos valahol elkaptam valami influenzát, ami miatt szinte egész héten otthon kellett maradnom. Ezután részt vettem Budapesten a XX. kerületi szlovák önkormányzat rendezvényén, ahol a hazai szlovák lap- és könyvkiadó, a SlovakUm Non-profit Közhasznú Kft. mutatkozott be.
A Miniszterelnökség második alkalommal rendezett sporttalálkozót az országos nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott nemzetiségi középiskolák tanulói számára. Nyolc iskolából érkeztek a tanulók, akik jó hangulatban sportoltak. Én csak a rendezvény hivatalos megnyitóján voltam jelen.
Nos, a kéthetes időszak végén összeült az Országgyűlés, és a Magyarországi nemzetiségek bizottsága is. Bizottságunk meghallgatta az Állami Számvevőszék új vezetésének terveit és a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó ombudsmanhelyettes beszámolóját. Erről a második meghallgatásról részletesebben is fogok írni a következő jegyzeteimben.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31099-zapisky-hovorcu-12-2023

A március számomra a nemzetiségi törvény módosítását előkészítő munkacsoport ülésével kezdődött. Ezúttal a vármegyei kormányhivatalok javaslatait tekintettük át, amelyek között több olyan is volt, amely a kormány és a nemzetiségek bizottság javaslatai között is szerepelt. De voltak olyanok is, amelyeknek ugyan van egyfajta logikájuk, de nem a törvényben van a helyük, hanem inkább a különböző segédanyagokban, amelyek a kormányhivatalok munkatársait segítik abban, hogyan kell megérteni és magyarázni a nemzetiségi törvény egyes szakaszait. Ez utóbbiaknak a felvételét nem javasoltuk a módosításra javasolt pontok közé.
A következő hétfőn ülésezett a Magyarországi nemzetiségek bizottsága is. Megvitattuk a kormánynak a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló törvényjavaslatát, és véleményt alkottunk róla. A bizottság tagjainak egyetértésével kialakított közös véleményt az Országgyűlés plenáris ülésén én képviseltem, illetve adtam elő. Ez március 7-én, kedden történt. Ha bárki szeretné látni ezt a beszédemet, megtalálja a Parlament honlapján az archívumban, az aznapi jegyzőkönyvek között.
Ugyanezen a héten pénteken Békéscsabán tartottam a fogadóórámat. Mint arról már az év elején írtam, továbbra is biztosítani fogom ezeket a találkozási lehetőségeket, legalábbis a magyarországi szlovákok fővárosában, bár az érdeklődés ezek iránt a látogatások iránt ingadozó. Mégis, vannak olyanok, akik szívesen jönnek oda, és akikkel jó, ha néhány újdonságot részletesebben is meg lehet vitatni. Ezúttal az eleki szlovák önkormányzat, Döme Tibor érkezett oda feleségével. Sok közös témát találtunk, amelyek közül most néhányat szeretnék megosztani a Ľudové noviny olvasóival.
Tudom, hogy az év elején írtam pár szót arról, hogy ez az év nyugodtabb lesz, mint az előző kettő, mert idén nincsenek választások, és vége a népszámlálásnak is. A népszámlálással kapcsolatban azonban most is lesznek kihívások, amikor végre, a legfrissebb információk szerint valamikor november végén a Központi Statisztikai Hivatal közzéteszi a részletes adatokat az egyes települések lakosságának összetételéről. Akkor már azt is tudni fogjuk - egyébként meglehetősen későn -, hogy hol, melyik faluban, városban készülhetünk fel a jövő évi nemzetiségi választásokra. Ezeket időben elő kell készíteni! Hogy ahol a helyi szlovák önkormányzatok jelenlegi képviselői túlkorosak lettek, vagy egyszerűen nem akarják tovább képviselni a helyi szlovák közösség érdekeit, ott találhassunk helyettesítőket. Új tagokat kell bevonnunk közösségünk aktív részébe, lehetőség szerint fiatalabbakat, akik átvehetik a stafétabotot a helyi szlovák önkormányzatok jelenlegi tagjaitól és folytathatják az általuk megkezdett munkát. Erről hosszasan beszélgettünk a Döme házaspárral is.
Végezetül szeretném felhívni a figyelmüket a honlapomra, a paulikantal.hu-ra, hogy érdeklődéssel kövessék, mert rendszeresen közlünk rajta rövid anyagokat, beszámolókat a tevékenységemről vagy egyéb érdekességeket.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31066-zapisky-hovorcu-10-2023

Az elmúlt hetek kicsit mozgalmasabbak voltak, mint az év eleje. Igaz, hogy a Parlament tavaszi ülésszaka csak most hétfőn kezdődött, de még így is gyakrabban találkoztunk a Parlament folyosóin vagy az irodaházban. Ráadásul az elmúlt héten kétszer is ülésezett a nemzetiségi törvény módosítását előkészítő munkacsoport. A módosítások tartalmát többé-kevésbé már közzétettem a legutóbbi jegyzeteimben, így ezekről az ülésekről csak annyit tudok mondani, hogy fokozatosan közös nevezőre jutnak a vitában résztvevők abban, hogy mely javaslatok érdemesek, és melyek azok, amelyeket nem érdemes újra vitára bocsátani. Az utóbbiakból több van.
Két héttel ezelőtt az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, Hollerné Racskó Erzsébet kezdeményezésére meglátogattuk a budapesti szlovák nagykövetet, Pavel Hamžík urat. Beszélgetésünk fő témája az eddigi legnagyobb beruházásunk, az egykori pesti szlovák evangélikus templom felújítása volt. Mint arról már értesülhettek, szándékunkban áll ebben az épületben létrehozni a magyarországi szlovákok kulturális központját. Arról is írtam már, hogy egy kormányközi megállapodás alapján a felújítást a magyar és a szlovák kormánynak egyenlő arányban kellene finanszíroznia. Nehéz kezdetek után eljutottunk oda, hogy már azon gondolkodunk, hogyan tovább, hiszen az év végére, a dolgok jelenlegi állása szerint, az eddig a munkálatokra kapott pénzt elköltjük, és lassan felmerül a kérdés, hogy az árak és a bérek erőteljes emelkedése hogyan befolyásolja terveink megvalósítását. Ami egyelőre fontos, hogy a nagykövet úr biztosított bennünket arról, hogy a Szlovák Köztársaság részéről továbbra is megvan a szándék, hogy támogassa ezt a beruházásunkat.
A napokban ülésezett az OSZÖ közgyűlése is. Mint mindig, most is jelen voltam, és a napirend részeként tájékoztattam a jelenlévőket az elmúlt hónapok tevékenységéről. Bár biztos vagyok benne, hogy legfőbb választott testületünk tagjainak többsége olvassa a Ľudové novinyt, a tevékenységemről a jegyzeteimből tájékozódnak, mégis úgy gondolom, nem felesleges, ha mindig emlékeztetem őket legalább az elmúlt hónapok legfontosabb eseményeire. Ezúttal a számukra kiemelt dolgok közül a nemzetiségi törvény módosításával foglalkozó munkacsoport ülései keltettek nagyobb érdeklődést. Sajnos nem mi, tehát nem a Nemzetiségi Bizottság játszik kulcsszerepet ebben a kérdésben, különösen az előkészítő szakaszban, így a nyilvánosság tájékoztatása körül vannak olyan hiányosságok, amelyekről nem mi tehetünk. Ezért próbálok, legalábbis szerény lehetőségeimhez mérten, beszámolni arról, hogy hol tartanak ezek az előkészületek.
Ahogy az elején írtam, hétfő óta a Parlament is ülésezik. A Nemzetiségi Bizottság is ülésezett. Az idei első hivatalos ülésünkön állást foglaltunk az idei költségvetés módosításával kapcsolatban. Mint arról korábban is írtam, a nemzetiségi tételek nagyjából a tavalyi szinten maradtak, és „csak” a kisebb beruházások támogatására szolgáló keretet csökkentették. Ennek a csökkenésnek mi sem örülünk, de tudomásul kell venni, hogy az árváltozások és a nemzetközi politikai események a mi életünket, szándékainkat is befolyásolják. Az Országgyűlés várhatóan március második felében szavaz erről a törvényjavaslatról.
Végezetül szeretnék büszkélkedni egy olyan dologgal, ami az elmúlt hónapokban történt velem, amiről még nem írtam. Különböző rendezvényeken találkoztam más nemzetiségek képviselőivel, köztük újságírókkal is. Már van némi fogalmam arról, hogy hányan olvassák az írásaimat. Természetesen elsősorban a közösségem tagjainak írom a jegyzeteimet, de jól esik, ha más nemzetiségű hetilapok néhány szerkesztője azzal dicsér meg, hogy a www.oslovma.hu oldalon olvassák a parlamentből írt rövid beszámolóimat, és így képet kapnak a nemzetiségi bizottság tevékenységéről. Ennek örülök, és kívánom, hogy továbbra is megmaradjon ez az érdeklődésük soraim iránt.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31020-zapisky-hovorcu-8-2023

Ott kezdem, ahol az előző jegyzeteimet abbahagytam. Mint két héttel ezelőtt említettem, az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége és a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága közös munkacsoportot hozott létre, hogy a két szervezet álláspontját összehangolja a nemzetiségi törvény új módosításának előkészítése során. Biztosítani akarjuk, hogy a kormánytisztviselőkkel folytatott tárgyalások során egy irányba húzzunk, hogy a közös megbeszélésekre már egységes nézetekkel érkezzünk. Ez a munkacsoportunk a múlt héten ülésezett először.
Az ülésen áttekintettük a benyújtott módosítási javaslatokat. Ezek a nemzetiségi önkormányzatok és a nemzetiségi bizottság tagjainak javaslatai. Vannak köztük pontosító jellegű javaslatok, mint például a helyi és a nemzetiségi önkormányzatok státusza közötti különbség kiegyenlítése, például az állami tulajdon átvételénél, ahol a helyi önkormányzatoknak nem kell illetéket fizetniük a tulajdon megszerzése után, míg a nemzetiségi önkormányzatoknak igen. Egy másik példa, hogy a helyi önkormányzatok normatív támogatást kapnak az iskolások nyári étkeztetésére a létszámuk alapján, míg az iskolákat fenntartó országos önkormányzatok nem. De ugyanez a helyzet a hátrányos helyzetű családokból származó gyermekek ingyenes étkeztetésével is a tanév során, amit nemzetiségi önkormányzataink szintén nem kapnak meg. Ezeknek a lehetőségeknek a hiánya most, egy olyan időszakban, amikor a pénzügyi kereteket minden iskolafenntartó számára megszigorítják, az eddiginél sokkal nagyobb terhet ró iskoláink finanszírozására. Ezért egyhangúlag megállapodtunk abban, hogy a kormány képviselőivel tartott találkozónkon továbbvisszük ezeket a javaslatokat.
A harmadik javaslat, amely az oktatás területén lehetővé tenné, hogy az országos nemzetiségi önkormányzatok átvegyék az olyan iskolákat, ahol a nemzetiségi nyelvet „idegen” nyelvként tanítják. Egyelőre nincs ilyen lehetőség és egyes régiókban, ahol nincsenek kétnyelvű iskolák, még az úgynevezett nemzetiségi nyelvet oktató általános iskolák is fokozatosan eltűnnek a nemzetiségi önkormányzatok aktív közreműködése nélkül. Ezt a javaslatot a tárgyalások során is támogatni fogjuk.
A többi módosítási javaslat a nemzetiségi önkormányzati, vagy a parlamenti választásokat megelőzően hatályos szabályozást pontosítaná vagy akár módosítaná. Itt nehezebb lesz minden javaslat egyértelmű támogatását elérni, mert a javaslatok támogatói olyan változtatásokat sürgetnek, amelyeket már többször megvitattunk szinte minden választás előtt. A hatályos törvényekben szereplő szabályok pedig többnyire e viták eredményei. Ezek közé tartozik például a nemzetiségi jelölőszervezetek regisztrációs időszakának a választások előtti öt évre történő meghosszabbítása, az adott nemzetiség javára végzett tevékenységük vizsgálata, vagy annak megtiltása, hogy ugyanazon család tagjai a helyi nemzetiségi önkormányzati választásokon induljanak. A munkacsoport tagjai végül megállapodtak abban, ezeket a javaslatokat nem tudják egyhangúlag támogatni.
A további, ebbe a témakörbe tartozó javaslatok magukba foglalják a nemzetiségi választói névjegyzékre való fel- és leiratkozás határidő harmonizációjának kérdését is. Mint ismeretes, a regisztráció lehetősége kilenc nappal a választás előtt lezárul, a regisztrált választópolgárok pedig a választás napjáig leiratkozhatnak a listáról. A másik javaslatunk az, hogy a nemzetiségi kampányra a parlamenti választások előtt biztosított finanszírozást az országos önkormányzatok számára a választások előtt hosszabb idővel is elérhetővé kellene tenni, mert a választások előtt hónapokkal a regisztrációs kampányhoz szükségük van rá. Ezek a javaslatok elsősorban a parlamenti választásokra vonatkoznak, így még van időnk részletesen megvitatni őket az összes érintett szervezettel, de mindenesetre egyhangúlag támogatni fogjuk őket.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30997-zapisky-hovorcu-6-2023

Február eleje van, a farsangi időszak legintenzívebb hónapja. A helyi szlovák önkormányzatok, valamint a civil szervezetek ünnepségekre, bálokra hívnak. Ezek a rendezvények kiváló lehetőséget nyújtanak a közösségi szórakozásra és a helyi folklórcsoportok, valamint más kulturális csoportok fellépéseire, hogy bemutassák legújabb programjaikat.
Ahogy nézem a Bethlen Gábor Alapkezelő honlapját, a közelmúlt ígéretei ellenére az idei nemzetiségi programok támogatásai közül még mindig csak a nemzetiségi önkormányzatok működéshez nyújtott finanszírozás összegei vannak fent rajta. Ezek azonban a tavalyihoz képest nem módosulnak, mert az idei költségvetés készítésekor nem volt lehetőségünk az erre a célra használt keret növelésére, és mert a tavalyi népszámlálás eredményei még nem ismertek. Hozzá kell azonban tenni, hogy nem volt lehetőségünk más nemzetiségi keretek növelésére sem. A megváltozott körülmények között az is megnyugtathat bennünket, hogy ezek a keretek általánosságban a tavalyi szinten maradtak.
Az idei költségvetési törvény módosításainak tervezetét már közzétették a Parlament honlapján. Ahogy látom, a nemzetiségi tevékenységek finanszírozására előirányzott összes tétel változatlan marad. Ennek során különösen azok a tételek, amelyek önkormányzati intézményeink működésének finanszírozását szolgálják, nyilvánvalóan nem lesznek elegendőek az energiaszolgáltatások árának növekedése miatt. Ahogy arról már írtam, a kormány normatív támogatást adott a nemzetiségi iskolák megnövekedett rezsiköltségeihez, de ez még mindig nem elég a megnövekedett költségek fedezésére. Mivel a költségvetés-módosítás tervezetének számai már ismertek, bizottságunknak lehetősége van arra, hogy aktívabban foglalkozzon az intézmények működésének pénzügyi biztosításával.
Bár a Parlament még mindig szünetel, a dolgok mégis zajlanak, bár egyelőre az Országgyűlés épületén kívül. Az elmúlt hetekben a Miniszterelnöki Hivatal kezdeményezésére újra megalakult egy tárcaközi munkacsoport, amely a nemzetiségi törvény módosítására vonatkozó javaslatokat dolgozza ki. Ezek célja megakadályozni, hogy a választási rendszerrel visszaélve olyan településeken hozzanak létre nemzetiségi önkormányzatokat, ahol az adott nemzetiségnek nincsenek történelmi gyökerei, és ezért e választott testületek létrehozása sem indokolt. Ennek a munkacsoportnak az első ülésén a Magyarországi Nemzetiségek Bizottságát a bizottság elnöke képviselte, de később megállapodtunk abban, hogy a további hasonló találkozókon többen is jelen leszünk, köztük én is. Igyekszem majd aktívan részt venni a munkacsoport munkájában.
Az országos választások szabályainak közelgő kisebb változására is tekintettel az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége a napokban ülésezett az Országos Szlovák Önkormányzat épületében. A nemzetiségi bizottság tagjait is meghívták az ülésre, hogy közösen megvitassák a törvény módosításának célszerűségét, valamint a nemzetiségi intézmények további támogatásának lehetőségeit és más aktuális kérdéseket. Az ott lévők egyetértettek abban, hogy a nemzetiségi törvény módosításának előkészítése, valamint a további források felkutatása érdekében szükséges, hogy mind a nemzetiségi bizottság, mind az országos kisebbségi önkormányzatok elnökeinek szervezete összehangoltan lépjen fel annak érdekében, hogy a javaslatokat egységesen ítéljük meg. Ehhez szükség lesz egy saját nemzetiségi munkacsoport létrehozására is, amely gyorsan elkészítené a közös álláspontokat a kormányzati szereplőktől, vagy egy adott nemzetiségtől érkező egyes javaslatokkal kapcsolatban. Ebben a csoportban mind a mi bizottságunknak, mind a Szövetségnek három-három képviselője lesz, hogy valóban rugalmasan tudjanak reagálni a módosítás előkészítésének minden aspektusára. A magunk részéről állított három képviselő között ott leszek én is. Remélem, hogy így olyan javaslatokat tudunk majd kidolgozni, amelyek valóban elfogadhatóak minden nemzetiség számára.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30973-zapisky-hovorcu-4-2023

Nemrégiben egy olyan új évbe léptünk, amelyben nem kell választásokra, nem kell országos kampányokra számítanunk. Már a népszámlálás is mögöttünk van. Tehát 2023 a nyugodt munka, szlovák hátországunk megerősítésének éve lehet.
Szeretnék azért még néhány szót ejteni a mögöttünk hagyott évről. Mint minden évben, a miniszterelnök az előző év decemberében is odaítélte a Nemzetiségekért Díjat azoknak a személyeknek vagy csoportoknak, akik az adott évben a legtöbbet tették nemzetiségük fejlődéséért. Bizonyára sokan olvasták vagy hallották már, hogy 2022-ben a díjat a magyarországi szlovákoknál Kaszaláné Szabad Judit, a mátraszentimrei iskolában tanító egykori szlovák tanárnő, a helyi szlovák önkormányzat jelenlegi elnöke kapta meg. Úgy gondolom, hogy Jutka megérdemelte ezt a díjat mind a sokéves pedagógusi munkájáért, mind pedig azért a példáért, amelyet más szlovákok lakta települések számára mutatott, amikor a helyi szlovák testület elnökeként átvette faluja általános iskolájának fenntartási jogát. Bár jelen voltam a díjátadón, úgy érzem, helyénvaló, hogy ez úton is gratuláljak neki a díjhoz.
De térjünk vissza az aktuálisabb dolgokhoz! Sok önkormányzati vagy intézményvezető keresett meg azzal a kérdéssel, hogy mi lesz a nemzetiségi tevékenységek idei finanszírozásával. A médiából valószínűleg már értesültek arról, hogy a kormány az idei eredeti, tavaly júliusban elfogadott költségvetés átdolgozásán munkálkodik. Sajnos, amíg ennek a munkának az eredményei nem kerülnek nyilvánosságra, legalábbis a parlament háza táján, addig nekünk sincs további információnk. Eredetileg azzal számoltunk, és az elfogadott költségvetési törvény is azzal számolt, hogy a nemzetiségi tevékenységek támogatási keretei nem szűkülnek, és, hogy a helyi nemzetiségi önkormányzatok, amelyek saját kezelésükben kulturális intézményekkel – különösen néprajzi gyűjteményekkel – rendelkeznek, idéntől kapjanak némi támogatást ezen intézmények működéséhez. Szilárd meggyőződésem, hogy a törekvés, a helyi szlovák önkormányzataink ilyen módon történő támogatására, változatlanul megmarad, és az ilyen célra tervezett pénzek ott kötnek ki, ahol az újonnan létrehozott intézményeknek még nincs pénzük a kiadásaik fedezésére.
Kicsit jobb hír, hogy január 17-én ülésezett a Bethlen Gábor Alapkezelő által támogatott nemzetiségi tevékenységeket támogató bizottság, hogy döntsön a nemzetiségi civil szervezetek és a nyári nyelvi táborok idei támogatásáról. Ez azt jelenti, hogy a döntésük eredményét hamarosan közzéteszik az Alapkezelő honlapján. Rosszabb hír az, hogy a kulturális rendezvények támogatását illetően a benyújtott kérelmek nagy száma miatt még nem született döntés; a kérelmek feldolgozása még néhány napot igényel. Két héten belül azért érdemes lesz megnézni az interneten, hogy legalább a fent említett támogatást közzétették-e már.
A Parlament egyelőre szabadságon van. A nemzetiségi bizottság sem ülésezik még. Január közepén azonban megújítom a személyes találkozó lehetőségét azokkal, akik szeretnének velem találkozni Békéscsabán. Mint emlékezhetnek, minden hónap második péntekén, előzetes egyeztetés alapján 11.00 és 14.00 óra között várom Önöket a Szlovák Kultúra Házában. Még nem döntöttem el, hogy Budapesten is visszaállnak-e az eredeti fogadóórák. Az igazság az, hogy ott az ilyen találkozók iránt kisebb volt az érdeklődés.
Szeretném tájékoztatni Önöket arról is, hogy megpróbáljuk újraindítani és egy kicsit felfrissíteni hivatalos honlapomat, a paulikantal.hu-t, hogy onnan is tájékozódhassanak az Önök parlamenti szószólójának tevékenységéről. Kövessék figyelemmel azt az oldalt is, ahol igyekszem majd naprakész rövid videókat és híreket közzétenni.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30919-zapisky-hovorcu-52-2022

Amint azt már az előző jegyzetekben is megírtam, az adventi időszak végén járunk. Készülünk a karácsonyi ünnepekre, és megpróbáljuk bepótolni mindazt, amit eddig elmulasztottunk. Harmadik éve ismét arról kell írnom, hogy idén is nehéz időszakon mentünk keresztül karácsony előtt. A Parlamentben politikai viták tanúi voltunk a Magyarországnak nyújtott európai támogatásokról. De különösen a napirend előtti és utáni felszólalásokban egyre többet hallunk az energiaárak emelkedésével kapcsolatos nehézségekről, amelyek már mindannyiunk életét és intézményeink működését is befolyásolják. Néhányuk működését korlátozni kellett, és mindenhol energia-megtakarítást kell elérni. A kormány, legalábbis iskoláink esetében, támogatást nyújt a rezsiköltségek ellensúlyozására. Erről kormányhatározat született, amely alapján már most adatokat gyűjtenek az érintett nemzetiségi önkormányzatoktól. Egyelőre azonban ezt a támogatást az év utolsó három hónapjára nyújtják. Január 1-jétől kezdve meg kell találnunk a módját annak, hogy ezek a létesítmények továbbra is működhessenek. Természetesen ezt a folyamatot mi, a Nemzetiségi Bizottság tagjai is nagy figyelemmel kísérjük majd, és természetesen, aktívan próbáljuk majd megkönnyíteni önkormányzataink és az intézmények életét is.
Az adventi időszaknak azonban nem az ilyen nehézségekről kellene szólnia. Ezekben a hetekben már a karácsonyra kell készülnünk. Ajándékokra kell vadászni, karácsonyfát keresni és minden vasárnap meggyújtani a gyertyákat az adventi koszorún. Csak remélni tudom, hogy a nehézségek ellenére maradt még bennünk annyi energia, hogy az év legszebb ünnepére, a karácsonyra így is készüljünk.
Számos ünnepi gyertyagyújtáson volt alkalmam részt venni. A hagyományokhoz híven idén is részt vettem a szlovák iskolások adventi találkozóján, amikor a budapesti szlovák iskolában szép programmal köszöntötték a jelenlévő gyerekeket és tanáraikat. És örülök, hogy két év után, amikor nem tudtunk így találkozni, ezúttal újra együtt lehettünk.
Néhány önkormányzatunk vagy szervezetünk más programokkal is kiegészíti az adventi összejöveteleket. Ezek a Nemzetiségek Napjához kapcsolódnak, amelyet 2012 óta ünneplünk, és amelynek alkalmából átadják a nemzetiségek kormányzati kitüntetéseit, de egyes regionális és helyi nemzetiségi közösségek is alapítottak hasonló díjat olyan személyek vagy szervezetek számára, akiknek tevékenységét és a nemzetiségért végzett munkáját ily módon szeretnék elismerni. Személyesen is részt vettem ilyen nemzetiségi napon, Tótkomlóson és Budapesten is.
De a szlovákok rendszeres, éves találkozóin kívül is vannak olyan programok, amelyek nem kevésbé örömteljesek. Például az ecseri „Zelený veniec” Népdalkör adventi koncertjének összekapcsolása a tájház felújított épületének ünnepélyes átadásával. Ez egyfajta karácsonyi ajándék is a helyi szlovák közösségnek.
E sorok végén, az idei év utolsó jegyzetét írva, én is szép és örömteli karácsonyi ünnepeket és sikeres új évet kívánok a Ľudové noviny és az oslovma.hu honlap minden olvasójának. Reméljük, hogy a december végi családi együttlét mindannyiunknak segít elfelejteni az idei év nehézségeit.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30890-zapisky-hovorcu-50-2022

Sok minden történt azóta, hogy utoljára írtam, kevesebb a Parlamentben és több azon kívül. Az Országgyűlésben a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága második olvasatban tárgyalta azt a törvényjavaslatot, amely a nemzetiségi választások előkészítésének rendjét is megváltoztatja. Legutóbb a javaslat tartalmáról és különösen az előterjesztés módjáról írtam. Ekkor a bizottság elnöke a plenáris ülés elé terjesztette a bizottság véleményét, amely tartalmazta a nemzetiségi bizottság tagjainak egyet nem értését a javaslat előkészítésével, de azt is, hogy a tartalommal mindazonáltal egyetértünk. Most, a részletes vitában is az elnök fog minket képviselni. Ebben állapodtunk meg az ülésen.
Közben, két nappal a bizottsági ülés után találkoztunk az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetségének tagjaival, hogy tájékoztassuk a nemzetiségi önkormányzatok elnökeit erről a módosításról, és meghallgassuk az ő véleményüket is. Alapvetően megerősítették azt, amit mi is javasoltunk, azzal a kikötéssel, hogy a jövő év első felében visszatérünk erre a témára, a nemzetiségi és választási törvény módosítására vonatkozóan, alaposabban előkészített javaslattal együtt.
Már tájékoztattam Önöket arról, hogy tagja lettem többek között a Magyar-Kínai Baráti Csoportnak is, amely néhány nappal ezelőtt tartotta első ülését. A magyarországi kínai nagykövet-helyettes is jelen volt, és tájékoztatott bennünket a Kínai Népköztársaságban az elmúlt hónapokban lezajlott eseményekről. Mi, a csoport tagjai bemutatkoztunk neki, és néhány mondatban összefoglaltuk, hogy mi érdekel bennünket a kínai élettel kapcsolatban. Én jeleztem, hogy elsősorban a nemzetiségek ottani körülményei érdekelnek, amelyek az ottani lakosság nagyjából 9 százalékát teszik ki. Meglátjuk, milyen új dolgokat tanulok a hasonló találkozókon.
Mint tudják, a Magyarországi Szlovákok Szövetsége minden év végén konferenciát szervez, amelynek címe: Hogyan tovább, magyarországi szlovákok? Eddig, a világjárvány előtt, ezeket a konferenciákat Pilisszentkereszten tartották. De most az energiaárak emelkedése miatt Pilisszentkereszten is bezártak mindent, amire az Szövetségnek szüksége lett volna, a Pilisi Szlovákok Központját, de a szállodát is, ahol a résztvevők megszálltak volna. Így végül ez a találkozó Szlovákiában, Tále településen került megrendezésre. Érdekes előadások hangzottak el tudós történészek előadásában közösségünk történetéről, de a jelenéről is. És, mint általában, most is az oktatás kérdésével fejeztük be. Sajnos, soha ezelőtt nem tudtunk megoldást találni az oktatás problémáira egyetlen ülésen. Most sem jutottunk el megoldásokhoz.
Az Országos Szlovák Önkormányzata Közgyűlésének ülésén a hagyományoknak megfelelően tájékoztattam a jelenlévő képviselőket a legutóbbi ülés óta eltelt időszak parlamenti eseményeiről. Bár rendszeresen írok róluk a jegyzeteimben, nem tűnik úgy, hogy egy ilyen összefoglaló jelentőség nélküli lenne. Ezzel lehetőséget biztosítok a közgyűlés tagjai számára, hogy azonnal reagálhassanak az eseményekre, a hírekre, ami néhány aktuális kérdésben segíthet nekem a Nemzetiségi Bizottság álláspontjának kialakítása során.
Az idő csak úgy repül, és ezekben a hetekben már mindannyian az adventi időszakot éljük. Önkormányzataink és intézményeink is szerveznek adventi összejöveteleket, ahol igyekszem jelen lenni. Advent utolsó hetében a nemzetiségek napját is ünnepeljük. Így általában az adventi találkozók is gyakran ehhez a közös nemzetiségi ünnephez kapcsolódnak. Ami ezeknek a találkozóknak a tartalmát illeti, a két eseményt, a két programot nem mindig sikerül egy eseményben szerencsésen összekapcsolni.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30851-zapisky-hovorcu-48-2022

A népszámlálás második szakasza november 21-én fejeződött be. Ebben az időszakban a Központi Statisztikai Hivatal honlapján közzétett adatok szerint összesen 23 ezer népszámlálási biztos ötmillió címet keresett fel, és a népszámlálás első szakaszában már kitöltött hétmillió kérdőív további 2,2 millióval egészült ki. A népszámlálási adatgyűjtés tehát lényegében véget ért.
Úgy gondolom, itt az ideje, hogy köszönetet mondjak szlovák közösségünk azon aktivistáinak, akik a népszámlálás előkészítésének és végrehajtásának időszakában a szlovákok körében terjesztették az információkat arról, miért fontos, hogy minél többen valljuk magunkat szlovák nemzetiségűnek. Sokan közülük aztán aktív népszámlálási biztosként is részt vettek a folyamat sikeres befejezésében. Reméljük, hogy a következő két hétben, még ha csak kis számban is, de lesznek olyan további szlovákok, akiket még nem találtak meg, és a népszámlálás következő fázisa során az önkormányzati hivatalok épületeiben töltik ki a kérdőíveket. És még jobban remélem, hogy egyáltalán nem lesznek olyan emberek a közösségünkben, akiket a hatóságoknak azután meg kell majd büntetniük, mert nem vesznek részt ebben a folyamatban. Most tehát várjuk az ez évi népszámlálás eredményeinek hitelesítését.
Hogy miért írok most is a népszámlálásról? Ugyanis a nemzetiségi törvény jelenlegi módosítási javaslatában – amely egyébként a „nemzetiségi szervezet” és az „országos jelölő szervezet” fogalmak tisztázására, valamint a Nemzeti Választási Iroda feladataira vonatkozik, az országos választások előkészítésében – a Nemzetiségi bizottság egyik ülésén felmerült, hogy a nemzetiségi önkormányzati választások kiírásához szükséges létszám alsó határát meg kellene emelni. A legtöbb szószóló véleménye szerint most, hogy még nem ismerjük a népszámlálás eredményeit, ez életveszélyes lehetne, különösen a kisebb települések számára, ahol eddig is problémát jelentett a szükséges 25 fő regisztrálása.
Így jutottam el a parlamenti munka témájához. Mint a fentiekből is látható, a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága több alkalommal is ülésezett, többek között azért, hogy tisztázzuk álláspontunkat a nemzetiségi törvényjavaslat módosításával kapcsolatban, amelyet nem a bizottságunk nyújtott be. Egyetértettünk azzal, hogy a javaslat tartalma elvben elfogadható, azzal a kikötéssel, hogy még az utolsó ilyen módosításban sem támogattunk olyan hasonló javaslatot, amely a Nemzeti Választási Bizottság nemzetiségek által delegált tagjai jogainak korlátozására irányult. A jelenlegi javaslat pedig tovább kívánja csökkenteni a Bizottság felelősségét a nemzeti választások területén. A kérdés még nem zárult le.
Ami a helyi közösségek életét illeti, aktivitásuk továbbra is magas. Minden hétvégén vannak helyi és regionális rendezvények. Meg az országos szintűek is. Igyekszem továbbra is részt venni rajtuk, miközben elsőbbséget élveznek az országos rendezvények. Az elmúlt hetekben ilyen esemény volt az Országos Szlovák Önkormányzat Közgyűlésének kihelyezett ülése. Ez a találkozó Salgótarjánban került megrendezésre, a város alapításának századik évfordulója alkalmából tartották ott. A találkozó során megismerhettük a város jelenét, a szlovák tevékenységeket a városban és környékén, és legfontosabb kérdésként a szlovák oktatás jelenét és fejlődésének lehetőségét tárgyaltuk meg Nógrád megyében. Sajnos, ez alkalommal sem sok megoldást találtunk ezen a területen.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30819-zapisky-hovorcu-46-2022

Azzal kezdem, amivel az előző jegyzetemet befejeztem. Amint azt korábban említettem, a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága nevében felszólaltam két, törvények módosítására irányuló törvényjavaslat kapcsán. Mindkét esetben az e csomagok által módosításra javasolt jogszabályok közül azokra koncentráltam, amelyek elsősorban a személynevek hivatalos dokumentumokon való használatát érintették. Rámutattam, hogy a nevünk nemzetiségi nyelven való használatának jogi háttere alapvetően rendben van. Az elmúlt években jelentős előrelépést sikerült elérnünk ezen a területen. A szlovák nyelvű személynevek dokumentumokban való feltüntetése iránti érdeklődés azonban nem növekszik. Ez elsősorban azért van így, mert maguk az érintett köztisztviselők sem rendelkeznek elegendő információval erről a lehetőségről a hivatalokban. Pedig éppen nekik kellene tájékoztatniuk a polgárokat arról az eljárásról, hogy hogyan választhatnak szlovák keresztnevet utódaiknak, illetve arról a lehetőségről, hogy vezetéknevüket és keresztnevüket szlovákul is feltüntethetik személyes okmányaikban. Ezen a területen valószínűleg nekünk, az egyes nemzetiségek képviselőinek is aktívabbnak kellene lennünk.
A Magyar Távirati Iroda is beszámolt arról, amit a plenáris ülésen mondtam, vagyis ez a téma a mi köreinkben is visszhangra találhat. Mint mindig, beszédemet teljes egészében elolvashatják vagy meghallgathatják a Parlament honlapjának archívumában, az alábbi címen:

https://www.parlament.hu/web/guest/videoarchivum?p_p_id=hu_parlament_cms_pair_portlet_PairProxy_INSTANCE_9xd2Wc9jP4z8&p_p_life.

Az Országgyűlés plenáris ülései időszakában az elmúlt két hétben kétszer is ülésezett a Magyarországi nemzetiségek bizottsága. Első olvasatban megvitattuk azt a három törvényjavaslatot, amelyről az előző alkalommal írtam, de a második olvasatban már nem volt mit hozzátennünk ahhoz, amit az általános vitában elmondtam. A második bizottsági ülésen két új törvényjavaslatot vitattunk meg, amelyekben nem kaptam új szerepet.
Időközben a Magyar-Szlovák Kisebbségi Vegyes Bizottság is összeült, idén másodszor, miután az előző, október végi ülését jegyzőkönyv aláírása nélkül zárta le. A mostani ülésen átvettük a jegyzőkönyvtervezet azon pontjait, amelyekben legutóbb nem tudtunk konszenzust kialakítani, különösen az úgynevezett Beneš-dekrétumok érvényességét vagy érvénytelenségét, amelyek a második világháború után súlyosan korlátozták a Szlovákiában élő magyar közösség tagjainak polgári jogait. Jelenleg e korábbi korlátozások miatt tulajdonjogi problémák merülnek fel az állam és az e rendeletek alapján elkobzott földek akkori tulajdonosainak örökösei között. Hozzátenném ehhez, hogy ez a kérdés, akár nyíltan és közvetlenül, akár a tanácskozásaink hátterében, a vegyes bizottság egész fennállása alatt jelen volt. A 2000-es év, azaz e fórum létrehozása óta nem született megállapodás. És ez most sem tűnik túl biztatónak.
November elején kevesebb program volt, a Mindenszentek és a Halottak napjára való tekintettel is. Bár tartottak ilyeneket, de csak szűk körben, általában az egyes falvakban, kisebb közösségekben, külső vendégek meghívása nélkül. Így lehetőségem nyílt nekem is arra, hogy meglátogassam elhunyt szüleim, nagyszüleim és más közeli vagy tágabb családtagjaim sírjait. A borús időjárás ezeken a napokon pontosan tükrözte a temetők látogatóinak hangulatát. De hozzátartozik ehhez, hogy elhunytjaink megérdemlik az efféle megemlékező látogatásokat. Még akkor is, ha máskor is, gyakrabban is keressük fel a sírjukat. Amíg emlékezünk rájuk, velünk élnek, még akkor is, ha fizikailag már nem látjuk vagy érezzük őket. És ennek így kell lennie.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30788-zapisky-hovorcu-44-2022

A legutóbbi jegyzeteim megjelenése óta két másik pályázati felhívás is napvilágot látott, amelyek a nemzetiségi önkormányzatok és szervezetek jövő évi tevékenységeit támogatják. Ha máshol olvasóink esetleg még nem találkoztak volna velük, akkor itt közlöm, hogyan lehet őket elérni a Bethlen Gábor Alapkezelő honlapján: https://bgazrt.hu/tamogatasok/nemzetisegi-tamogatasok/palyazatok-2023/.
A népszámlálás most a következő, második szakaszba lépett, ahol a népszámlálási kérdőívet elektronikusan nem kitöltő háztartásokat személyesen keresik fel az összeírók, akik közvetlenül az otthonukban töltik ki velük a dokumentum egyes rovatait. Reméljük, hogy az érintett szlovákjaink még ilyen esetekben sem felejtik majd el feltüntetni szlovák nemzetiségüket, szlovák anyanyelvüket.
Meglepetésemre a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint alig több mint két hét alatt több mint hétmillióan töltötték ki elektronikusan a népszámlálási űrlapot, amit én személy szerint nagyon magas számnak tartok. Bár az elmúlt napokban folytatott beszélgetésekből egyértelmű, hogy sok helyen a helyi szlovák önkormányzatok vagy szervezetek segítettek tagjaiknak – ahogy én is segítettem másoknak – a kérdőív kitöltésében, a rendelkezésre álló információk alapján még azt sem tudjuk megbecsülni, hogy hányan tették ezt meg. Tehát meg kell várnunk az összeírás első hivatalos eredményeit. Ezeket legkorábban a jövő év második felében teszik közzé.
A múlt héten a nemzetiségi jogok érvényesülését ellenőrző ombudsmanhelyettes, Szalayné Sándor Erzsébet konferenciát szervezett a nemzetiségi nevek magyarországi használatáról. Ezen a találkozón világossá vált, hogy a hazánkban élő nemzetiségek nem nagyon érdekeltek abban, hogy anyanyelvükön szerepeljen a nevük a személyes okmányaikban. Én személy szerint eddig is így gondoltam, bár az a véleményem, hogy az érdektelenség oka elsősorban az, hogy már nem él közöttünk egyetlen olyan ember sem, aki emlékszik egy másfajta gyakorlatra, vagyis azokra az időkre, amikor még szlovákul szerepelt a nevünk az anyakönyvekben. Hiszen még a temetőink legrégebbi sírkövein is, amelyeken még szlovák feliratok láthatók, a nevek magyarul vannak írva. Ugyanakkor, a több mint egy évszázados gyakorlat ellenére is érdekelődéssel kell lennünk nemzetiségi jogaink iránt, mert identitásunk egyik alapeleme a nevünk. Amikor csak magyarul használjuk, akkor az egy kicsit a mi szégyenünk is.
Nos, de térjünk rá a parlamenti munkára. Mint már írtam róla, a napirenden mindenekelőtt azok a törvényjavaslatok, illetve törvények módosító javaslatai szerepelnek, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a magyar kormány lehetőséget találjon az Európai Tanács képviselőivel való megállapodásra. E javaslatok között azonban vannak olyanok is, amelyek közvetlenül érintik a nemzetiségi jogokat. Így történt, hogy a Magyarországi nemzetiségek bizottságának legutóbbi ülésén három törvényjavaslatot tárgyaltunk: a területi közigazgatás működésével, a földhivatali nyilvántartással és a területfejlesztéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, a Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, valamint a felsőoktatással, a szakképzéssel és a felnőttképzéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. Az első két javaslat többek között pontosan a személyes adatok nyilvántartására is vonatkozik. A bizottság tagjainak egyetértésével az első két törvényjavaslatról szóló bizottsági véleményt a plenáris ülésen én fogom előterjeszteni. Így a plenáris ülésen is aktívabb leszek, mint az elmúlt hónapokban voltam.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30756-zapisky-hovorcu-42-2022

Ezekben a hetekben a Parlamentben mindenekelőtt az Európai Tanáccsal való megállapodáshoz szükséges törvények és a tanárok régóta nem látott tiltakozásai a fő témák. Az előbbiek jó úton haladnak, többet közülük már elfogadott a Parlament, a kérdés csak az, hogy tartalmuk elegendő lesz-e az Európai Tanács tagjai számára is. Ami a tanárok tiltakozását illeti, iskoláinkat inkább az aggasztja, hogy nincsenek szlovák tanárok és olyan tanárok, akik a különböző tantárgyakat szlovákul tudnák tanítani. Azt is hozzá kell tenni, hogy a pedagógusaink úgynevezett nemzetiségi pótlékjának köszönhetően a szlovák önkormányzatok által fenntartott intézményekben a fizetések valamivel magasabbak, mint máshol. De még így is minél előbb tennünk kell valamit a tanári hivatás népszerűsítése érdekében. Ebben, mint kiderült, a Szlovák Köztársaság aligha van abban a helyzetben, hogy segítséget nyújtson nekünk, mert ott is az új, fiatal tanárok hiányával küzdenek.
Szeptember végén kellemes meglepetésként ért egy fiatal kutatókat megszólító konferencia, amelyet a Magyarországi Szlovákok Könyvtára és Dokumentációs Központja szervezett. A rendezvényen a kutatók új generációja mutatta be legújabb kutatásait, részben együttműködve kutatóintézetünkkel, de olyanok is, akik az intézet tevékenységétől függetlenül vizsgálják a történelem vagy nemzetiségünk létének egyes kérdéseit. Az előadások, valamint maguk a témaválasztások is érdekesek voltak, és kiváló színvonalon zajlottak. Szurkolok a fiataloknak, hogy tanulmányaik végleges befejezése után is ezen az úton maradjanak.
Október elején hagyományosan megemlékezünk a magyarországi szlovák újságírók napjáról, a Ľudové noviny megjelenésének évfordulója alkalmából. Így volt ez most is, amikor a rendezvény során meghallgathattuk Bencsik János előadását a magyarországi szlovák médiatér kialakulásáról, és – mivel ez a téma most rendkívül aktuális – a népszámlálási eljárásról is hallhattunk egy előadást. Mint tudjuk, jelenleg folyik a népszámlálás, és elsődleges szempontunk az, hogy az adatgyűjtés során a szlovák nemzetiségűnek, szlovák anyanyelvűnek vallók száma tükrözze a valóságot, hogy az előző népszámlálásból származó számok lehetőleg ne csökkenjenek.
A népszámlálás volt a fő témája két másik programnak is október elején, a Pest és Borsod megyei szlovák önkormányzatok ülésén. Mindkét találkozón erről a témáról beszéltem, és mivel a technikai információkat már mindenkinek ismernie kellene, elsősorban arra koncentráltam, hogy a jelenlévők gondolkodására hassak, hogy megértsék: az ő elsődleges céljuk is az, hogy a családtagjaik, akik esetleg már nem élnek velük, elköltöztek, és nem vesznek részt nemzetiségi életünkben, ők is emlékezzenek szlovák gyökereikre, és fejezzék ki közösségünkhöz való tartozásukat.
A Pest megyei programon meghallgathattuk a Bethlen Gábor Alapkezelő képviselőjének előadását is, aki tájékoztatójában elsősorban a helyi nemzetiségi önkormányzatok tevékenységének értékelésével kapcsolatos kérdésekre fókuszált, de jelezte azt is, hogy közeledik a jövő évi támogatások pályázati kiírásának időpontja. Mint kiderült, valóban közeledik a felhívások közzétételének ideje, hiszen az első, a civil szervezetek működésének támogatását célzó felhívás éppen most indul. Az alábbi címen olvasható: https://bgazrt.hu/nemzetisegi-civil-szervezetek-2023-evi-tevekenysegenek-tamogatasa/. Nézzék meg, és használják ki a lehetőséget a támogatás igénylésére, hogy jövőre is folytathassák megszokott tevékenységeiket!


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30720-zapisky-hovorcu-40-2022

A meglehetősen hosszú nyári szünet után a Parlament e hét hétfőjétől ismét ülésezik. A Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága is újra munkába állt, hétfőn és kedden is ülésezett. A Parlament elé beterjesztett legfontosabb törvényjavaslatok azok, amelyek ahhoz szükségesek, hogy megállapodás szülessen az Európai Bizottsággal a Magyarország által benyújtott projektek finanszírozásáról. Ezek közül - összesen öt van - a bizottságunk egyet fog részletesen megvitatni, amelyben azt szeretnénk elérni, hogy a nemzetiségi önkormányzatoknak szánt európai pénzek és a választási kampányban juttatott pénzek felhasználásának és elszámolásának eltérő szabályait úgy változtassák meg, hogy önkormányzatainknak ne legyenek több kötelezettségeik az ilyen folyamatokban, mint a helyi önkormányzatoknak vagy a politikai pártoknak. Ezért ezt a törvényjavaslatot két olvasatban vitattuk meg, és javaslatainkat a plenáris ülésen fogjuk előterjeszteni.
A bizottsági ülés második fontos témája az ombudsmani hivatal 2021-es tevékenységéről szóló beszámoló volt. Hagyományosan, e tevékenység jelentős részét a nemzetiségi jogok érvényesítésével kapcsolatos kezdeményezések, a nemzetiségi szervezetek megkeresései vagy a hivatal saját vizsgálatai jelentik. 2021-ben három jelentés készült a nemzetiségi jogok gyakorlásának helyzetéről, több kezdeményezés az egyes nemzetiségek köreiből, köztük nyolc szlovák hátterű. A jelentések a hivatal honlapján elérhetők, így nem írok róluk részletesen, de ha érdekel valakit, hogy a szlovákok milyen panaszokkal fordultak az ombudsmanhoz az elmúlt évben, hamarosan elolvashatja a honlapon a következő címen: https://www.ajbh.hu/eves-beszamolok. Bizottságunk javasolni fogja a jelentés jóváhagyását, miután azt a plenáris ülésen megvitatták.
Az elmúlt hetekben több programon is részt vettem. Megszoktam már, hogy a Jegyzeteimben csak egy töredéküket, a legfontosabbakat említhetem meg, mert tényleg olyan sok van, hogy ha fel akarnám őket sorolni, nem tudnék másról írni, mert nem férnének el a Ľudové novinyban a számomra kijelölt terjedelemben.
Az elmúlt hetek bizonyos szempontból a búcsúzásokról szóltak. A Szlovák Köztársaság főkonzulja hazatérése előtt a békéscsabai Szlovák Kultúra Házában búcsúzott el közösségünk képviselőitől. Más kötelezettségem miatt nem tudtam részt venni Kuchár úr kollektív búcsúztatásán, ezért előző nap meglátogattam őt. Így volt időnk és lehetőségünk arra, hogy személyesebb módon búcsúzzunk el. Szomorúbb volt a helyzet az ugyanazon a héten tartott második búcsúzással. Mint olvasóink már bizonyára tudják, szeptember hetedikén végleg távozott közölünk Fuzik János, az Országos Szlovák Önkormányzat egykori elnöke, a magyarországi szlovákok első parlamenti szószólója. Legközelebbi szerettei és közösségünk vezető tagjainak körében búcsúztunk tőle Szegeden, a Belvárosi temetőben.
Mint már írtam, számos programunk volt a héten, amelyek közül az egyiket szeretném kiemelni. A szlovák önkormányzatok, szervezetek és intézmények vezetői számára a népszámlálás témájában előadást szerveztem a Parlament épületében. Kötelességemnek tartottam, hogy most, közvetlenül a népszámlálás kezdete előtt hozzászóljak ehhez a témához, és tájékoztatást adjak választott képviselőinknek, mert úgy gondolom, hogy ez az esemény döntő fontosságú lesz a jövőnk szempontjából, legalábbis a következő évtizedben. Úgy gondolom, hogy mind a megjelentek száma, mind az előadások, mind az egész rendezvényre kapott visszajelzések megfeleltek az elvárásaimnak. Most már tényleg csak rajtunk múlik, hogyan tudjuk biztosítani, hogy ne legyünk kevesebben a statisztikákban, mint tizenegy évvel ezelőtt.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30676-zapisky-hovorcu-38-2022

A legfrissebb információk szerint a Parlament szeptember 26-tól kezdi meg üléseit. Az előzetes meghívó szerint a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága is ülésezni fog ezen a napon, ami időszerű lesz, mert egyre többen keresnek olyan kérdésekkel vagy problémákkal, amelyekről a többi szószólóval is egyeztetnem kell. Ezek minden nemzetiséget érintenek. Az egyik ilyen kérdés az Országos Szlovák Önkormányzat, illetve a helyi szlovák önkormányzatok által fenntartott iskolák kiegészítő támogatásának kérdése. Kiegészítő támogatásokra van szükségük az energia árának váratlan és nagymértékű növekedése miatt. Köztudott, hogy a kormány dolgozik a megoldáson az összes közoktatási intézmény tekintetében, és a mi feladatunk lesz biztosítani, hogy a mi intézményeinkről se feledkezzenek meg. És nem csak az iskolákról van szó, hanem a többi intézményről is, melyeknek a fűtési szezonban is működniük kell.
A második ilyen kérdés, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő, mint a nemzetiségi önkormányzatok és civil szervezetek kormányzati támogatásának kezelője, korábban példátlan vehemenciával elkezdte ellenőrizni a régi, még 2015-ből származó számlákat. Személy szerint úgy gondolom, hogy nem indokolt az öt évnél régebbi számlák követelése, de ha minden önkormányzattal szemben hasonlóan járnak le, akkor közösen kell valamilyen megoldást találnunk, ami megnyugtatja a támogatott szervezeteket és önkormányzatokat is, és az Alapkezelő számára is elfogadható. Így aztán lesz miről beszélni azon a hétfőn.
Az elmúlt hetekben számos programon vettem részt. Szlovákiában meglátogattam Rudolf Rabatin festőművészt, aki kiadványt készít a szlovák művészek nagybánhegyesi alkotótáborában készült műveiből. Egy átfogó megbeszélés során megvitattuk a katalógus kiadásában való együttműködés lehetőségét. Úgy vélem, hogy ez a publikáció még ebben az évben napvilágot lát.
Szlovákiából hazafelé tartva megálltam a Zemplénben, ahol lehetőségem volt részt venni a Bányácskán megrendezett egyházi kórusok Mária-napi találkozóján. Mind számomra, mind a többi résztvevő számára felemelő élmény volt.
A következő hétvégén ismét Szlovákiában voltam, egy konferencián, amelynek címe: Őseink az alföldi anyakönyvekben. Számos érdekes előadás hangzott el a genealógiáról és az alföldi anyakönyvek kutatásáról. Hálásak lehetünk, hogy egy maroknyi lelkes érdeklődő vállalta a feladatot, hogy összeállítsa az alföldi szlovák városok és falvak anyakönyvei alapján a családok genealógiáját. Hiszen, jelenleg nekünk nincs kapacitásunk egy ilyen mértékű kutatáshoz, ha ők nem lennének, sok fontos információ veszne el közösségünk múltjáról, talán örökre. Ezért köszönet mindazoknak, akik részt vesznek ebben a hatalmas munkában.
Csorváson újra megtapasztalhattam, hogy ha van akarat, ha van valaki, aki kézbe veszi a dolgokat, akkor még egy kis közösség is képes nagy dolgokra. A településen átadtak két hagyományos falusi házat, amelyeket megvásároltak és felújítottak, az első egy néprajzi gyűjteménynek ad otthont, míg a második a helyi szlovákok közösségi központjaként fog szolgálni. Gratulálok nekik, hogy öt év fáradhatatlan munkájával sikerült egy ilyen szépet és hasznosat létrehozniuk.
 


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30631-zapisky-hovorcu-36-2022

A tanév kezdetén vagyunk. Azok a diákok, akik már tudják, mik a szokások az iskolában, készülnek az első szeptemberi találkozásra az osztálytársaikkal és tanáraikkal, míg a fiatalabbak, akik most lesznek elsősök, éppen csak búcsúznak az óvodától, örömmel és a torkukban dobogó szívvel várják az első iskolai napot.
Örömteli hír közösségünk számára, hogy ebben a tanévben már három általános iskolát tart fenn helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat. A tatabánya-bánhidai iskola most került a mátraszentimrei és a nézsai mellé. Kívánom nekik, a szlovák önkormányzat tagjainak, valamint a tanároknak és a diákoknak, hogy ez a változás ugyanolyan fellendülést, ugyanolyan pozitív újításokat hozzon az életükben, mint amilyeneket a két korábbi iskola esetében is láthattunk.
A Nézsai Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola már megrendezte saját ünnepi tanévnyitóját. Elsősorban azért, hogy alkalmuk legyen megemlékezni az intézmény alapításának 60. évfordulójáról is. Ezen a találkozón büszkélkedtek az elért pozitív változásokkal, a növendékek számának növekedésével, valamint az egykori kastélyépület fokozatos felújításával, amely ma hazánk talán legszebb falusi általános iskolájának ad otthont. Gratulálok nekik az évfordulójukhoz, és kívánom, hogy sikereik sora folytatódjon.
Közeledik az aktuális népszámlálás is. Mint tudjuk, a népszámlálásra tízévente kerül sor, de tavaly a világjárvány miatt egy évvel elhalasztották. Ez azt jelenti, hogy a szlovák közösség létszámára és a szlovák nyelvet még mindig anyanyelvüknek vallók számára vonatkozó utolsó statisztikai adatok 2011-ből származnak. Ideje tehát pontosítani ezeket a számokat, hogy láthassuk a magyarországi szlovák nemzetiség demográfiájának tényleges alakulását. És mivel ezek az adatok elsősorban számunkra fontosak, alaposan fel kell készülnünk az egész folyamatra, fel kell készítenünk a szlovák önkormányzatokat is arra, hogy megtalálják a településeiken a passzívabb szlovákokat, és elmagyarázzák nekik, miért szükséges, hogy ők is nyilatkozzanak szlovák identitásukról.
A Központi Statisztikai Hivatal már létrehozott egy új információs honlapot, ahol koncentráltan frissíti a népszámlálás előkészítésére vonatkozó adatokat és fontos információkat közöl. A www.nepszamlalas2022.hu weboldalon mindent megtalálunk, amit tudnunk kell az előkészületek jelenlegi állásáról, a népszámláláshoz használt kérdőívről és arról, hogy hogyan tölthetjük majd ki mi magunk otthon, az interneten keresztül a népszámlálási ívet.
Hónapok óta igyekszem a szlovákok minél szélesebb körét tájékoztatni ezekről a hírekről, elsősorban az Országos Szlovák Önkormányzattal közösen, de más - megyei és helyi - önkormányzatokkal is együttműködve. Buzdítottam őket, hogy jelentkezzenek népszámlálási biztosoknak a lakóhelyükön. Az elmúlt napokban több hírt kaptam ezzel kapcsolatban arról, hogy hogyan és hányan jelentkeztek, azaz hányan lesznek közölünk az adatgyűjtők, és ez is örömteli hír.
Az elkövetkező hetekben fokozni kívánom ezt a figyelemfelkeltő kampányt. Elsősorban október első két hetére szeretnék koncentrálni, amikor mi magunk is kitölthetjük a kérdőíveket. Arról, hogy az Országos Szlovák Önkormányzattal hogyan kívánjuk segíteni helyi és területi szlovák önkormányzatainkat ebben a kérdésben, a szeptember 23-án az Országház épületének felsőházi üléstermében esedékes találkozó keretein belül tájékoztatjuk a helyi és megyei szlovák önkormányzatok elnökeit, a civil szervezetek és a szlovák intézmények vezetőit. Erre a találkozóra a hónap közepén küldünk majd meghívókat.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30602-zapisky-hovorcu-34-2022

A forróság szakadatlanul tart, a termés szárad a földeken, az emberek igyekeznek minél kevesebbet mozogni a napon. Természetesen azokon kívül, akik jól megérdemelt üdülésüket vízközelben töltik. Ahogyan a tudósok előrejelzéseiből várható, a jövőben hozzá kell szoknunk a hasonló nyarakhoz, mivel a felmelegedés a mi földrajzi környezetünkben folytatódik, és egyre csak rosszabb lesz. Mondják, a felmelegedés ellen, legalábbis részben, úgy védekezhetünk, ha óvjuk a környezetünket, a természetet. Oly módon, hogy a füvet nem vágjuk kéthetente tövig és gondoskodunk arról is, hogy lakóhelyünk környezetében minél több fa nőjön.
Nemrégiben végigmentem a „Kereszt soron”, vagyis a szülőfalumhoz, Kétsopronyhoz tartozó tanyasoron, eszembe jutott a földművelők régi jelmondata: „Építs házat, ültess fát!”. Itt nőttem fel, és gyerekkoromban a házak körül több tucat fa volt, elsősorban gyümölcsfák, de fenyők, nyárfák vagy akácok is. Ha esetleg az egyik kiszáradt, vagy kivágták, a gazda első dolga volt a helyébe újat ültetni. Nos, most, ahogyan végigmentem a soron, alig láttam fákat, csak mutatóban. Meg sem ismertem egykori tanyánkat, a helyet, ahol életem első hét évét töltöttem.
De térjünk vissza a jegyzetek eredeti céljához. Mivel, ahogyan már arról írtam, a parlament is szabadságát tölti, a politikai élet egyes, kifejezetten uborkaszezoni témáitól eltekintve a nemzetiségi szószólók között is csend van. A forróság ellenére azonban szervezeteink és a szlovák önkormányzatok igyekeznek végre megvalósítani mindazt, amit a Covid járvány idején nem tehettek meg. Ez nemzetiségi programok sokaságát jelenti, úgy helyi, mint megyei, vagy országos szinten.
Július végén a Nógrád megyei Bánkon került megrendezésre a magyarországi szlovákok legrégebben létező fesztiválja. Idén a korábbi évekhez képest egy hónappal korábbra tették az időpontját. Lehet, hogy annak reményében, hogy így elkerüljük az esőt, amely az utóbbi években általában a program felénél megakasztotta a fellépések sorát. Az időjárás azonban idén sem kedvezett nekünk, hiszen annak ellenére, hogy csaknem az egész ország szenved a víz hiányától, Bánkon ezen a napon egész nap esett. A szervezők viszont nem adták meg magukat a természetnek, és lényegében az egész program az erre a célra állított sátor védelmében valósult meg. Egyébként, ahogyan abban egyetértettünk, a programnak nem ártott ez a változat, a sátorban a hangulat semmivel sem volt rosszabb, sőt talán jobb volt a szokásosnál, amikor a nap a szemünkbe süt és izzadunk a melegtől.
Az augusztus első programjai közül két évfordulót emelnék ki. A Mezőberényi Szlovákok Szervezete harmincéves jubileumáról egy magas színvonalú háromnapos rendezvénnyel emlékezett meg. Eljöttek a háború után Szlovákiába kitelepült egykori berényiek képviselői, a megyében működő szervezetek és szlovák önkormányzatok is. Én a Szlovák Köztársaság békéscsabai főkonzuljával, Emil Kuchárral a szombati programon vettem részt, amikor, bár szintén nagy volt a forróság, de a szervezőknek köszönhetően kiválóan éreztük magunkat.
És a saját nézőpontomból legfontosabb esemény a szülőfalum, Kétsoprony önállósulása hetvenedik évfordulója alkalmából szervezett programsorozat volt. A fotókiállítás, és a fiatal sopronyiakkal rendezett kellemes hangulatú beszélgetés jó kezdetet jelentett ehhez. Az eseménysor augusztus 20-án csúcsosodik ki, amikor a faluban a templom védőszentjének Szent Istvánnak a napját ünneplik. Kívánom, hogy az is olyan jó hangulatúra sikerüljön, amilyen ezen a rendezvényen volt érezhető.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30569-zapisky-hovorcu-32-2022

Kezdetét vette az uborkaszezon. A Parlament meghosszabbított tavaszi ülésszakának befejeztével a képviselők és mi, a nemzetiségek parlamenti szószólói is a nyári szünetet töltjük. Ebben a példátlan hőségben még a gondolatok is nehezen jönnek a jegyzetek írásához. Az elmúlt hetek rohanása után mindenkinek - beleértve engem is - jól esik egy kis nyugalom, valamivel kevesebb program. Én is elmentem nyaralni, ugyanakkor vannak dolgok, amelyeket még pihenés közben is el kell végezni.
Fokozatosan építem újjá a munkahelyi hátteret, amely az előző parlamenti ciklus végén megszűnt. Budapesten, az Országos Szlovák Önkormányzat székházában és Békéscsabán, a Szlovák Kultúra Háza épületében folyamatban van az új irodabérleti szerződések előkészítése. Meg kell újítanunk az együttműködési szerződést a www.paulikantal.hu honlapom szerkesztőivel is, hogy egy kicsit sikeresebben folytathassuk ott, ahol április végén abbahagytuk. A múlt héten Csabán beszélgettünk ezügyben, és úgy gondolom, hogy ősz elején be tudom mutatni az eddiginél valamivel színesebb weboldalt.
Mint említettem, vannak dolgok, amelyeket még a pihenőidőben is el kell végezni. Amint azt korábban is feltételeztem, a Központi Statisztikai Hivatal is belekezdett a nyári hőség kezdetén az idei népszámlálásra való felkészülésbe. Július 26-án, kedden, a Statisztikai Hivatal vezetősége tájékoztatta a nemzetiségi szószólókat, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok képviselőit a népszámlálás előkészítésével kapcsolatos feladatokról.
A helyi önkormányzatok mostanra szintén elkezdték intenzívebben keresni a népszámlálási biztosok pozíciójának betöltésére alkalmas személyeket. Lakóhelyem, Újpest egészségügyi központjában találkoztam egy toborzó plakáttal. A központ folyosóján, a lift mellett kifüggesztett A/3-as plakát arra hívja fel az érdeklődők figyelmét, hogy jelentkezzenek az október 1. és november 28. közötti időszakra a népszámlálás keretében az önkormányzatnál történő munkavégzésre. Fel vannak tüntetve a jelentkezőkkel szemben támasztott követelmények, valamint információk arról, hogy hol és mikor jelentkezhetnek a pályázók ezekre az állásokra. Csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy a Statisztikai Hivatal a helyi hatóságokkal együttműködve összesen 28 000 népszámlálási biztos bevonására számít az adatgyűjtési folyamatba.
Ahogyan azt a különböző szlovákok lakta települések képviselőivel folytatott találkozókból tudom, többé-kevésbé mindenhol megkezdték a toborzást. Most tehát rajtunk, illetve a helyi szlovák önkormányzatokon múlik, hogy találjunk olyan embereket a sorainkból, akik készek és képesek lennének dolgozni abban az időben. Annak érdekében, hogy a lakossággal való személyes találkozások során minél több szlovák vállalja fel saját nemzetiségét.
Az aktívabb szlovák szervezetek és önkormányzatok már keresik a módját, hogy találkozók, szlovák rendezvények keretében megteremtsék a feltételeket az érdeklődők, különösen az idősek számára, hogy szervezett formában biztosítsanak lehetőséget az október 1. és 15. közötti kéthetes időszakban, amikor mindenki kitöltheti a kérdőívet az interneten. Ez a mi közös érdekünk.

Jelentkezzen Ön is számlálóbiztosnak! - https://nepszamlalas2022.hu/jelentkezzen-on-is-szamlalobiztosnak


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30545-zapisky-hovorcu-30-2022

Friss élménnyel kezdem. Körülbelül egy órával ezelőtt lett vége a parlament plenáris ülésének, ahol megszavazták azt a három törvényjavaslatot, melyekről az előző alkalommal már írtam. Az Alaptörvény módosításáról, a jövő évi költségvetésről és a választási eljárásról szóló törvényeket. A három új jogi normán kívül a képviselők további törvényjavaslatokról is döntöttek, de ezek a témák minket nem mint nemzetiségek tagjait érintenek, ezért ezeket tovább nem is részletezném.
A módosított Alaptörvény alapján visszatérünk a megyék régi megnevezéséhez, a vármegye elnevezéshez. Az új rendelkezések szerint következő nemzetiségi és vele együtt a helyi választások, valamint az európai parlamenti képviselők választása egyszerre fog megvalósulni. Az új rendszerű választásokra legközelebb 2024 nyári hónapjainak valamelyikében fog sor kerülni. Idén ősszel tervezzük elkészíteni saját módosító javaslatunkat az országos választások szabályaival kapcsolatban, a most elfogadott törvény által okozott visszásságok kijavítása érdekében.
Ami a jövőévi költségvetést illeti, minden maradt úgy, ahogy már az előzőekben megírtam. De, ahogy a plenáris ülésen is elhangzott, elég
 nagy a bizonytalanság ezen a téren, mert például intézményeink rezsiköltségei rohamosan növekedni kezdtek az elmúlt hónapokban, és ennek senki sem látja még a végét. E kérdés tekintetében egyelőre abban maradtunk, hogy gondosan figyelni fogjuk a rezsiárak változását, valamint gyűjteni fogjuk az információkat azon önkormányzatoktól, amelyek nemzetiségi iskoláink fenntartói. Annak érdekében, hogy rugalmasan reagálhassunk, és lehetőségeket kereshessünk a számlák kiegyenlítésére. Feltételezzük, hogy ezek a nehézségek minden állami intézménynél jelentkezni fognak, ezért úgy gondoljuk, szükség lesz az ide költségvetés módosítására is.
És most pár szó az elmúlt hetek programjairól. Mindig megörvendeztet, ha a meghívók között találok valami különlegeset, ami nem a klasszikusabb programok közé tartozik, illetve valamilyen szinten eltér az átlagos találkozóktól. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne értékelném közösségünk szlovák rendezvényeit, amik elsősorban a hagyományos kultúra megőrzésének és ápolásának jegyében valósulnak meg. Mindemellett a kultúra nem hagyományos, modernebb elemeivel településeinken csak elvétve, esetenként találkozunk. Most éppen egy ilyen programon volt szerencsém részt venni, amikor Nagybánhegyesen kiállítást nyitottam meg, melyen a bemutatott festmények a helyi szlovák önkormányzat szervezésében megrendezett alkotótáborban születtek. Hozzátenném, hogy a tábor résztvevői Szlovákiából érkező képzőművészek voltak, és az inspirációt elsősorban éppen ott, Bánhegyesen és környékén gyűjtötték. Számos remek alkotás látott napvilágot és hiszek benne, hogy lehetőségünk lesz őket megcsodálni más kiállításokon is.
Az elmúlt hetet, már hagyományosan, a Szegedi Szlovákok Szervezetének körében, a Magas-Tátrában töltöttem. Az elmúlt hetek forrósága után nagyon jól esett az eső, ami a Tátra lábánál fekvő települések meglátogatása közben ért utol. A Tátrában töltött idő mindig felfrissít.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30513-zapisky-hovorcu-28-2022

A legutóbb közzétett soraim óta nagyon sok dolog történt. Ezek összefoglalását a parlamenti történésekkel kezdem. Ezekben a napokban, három olyan törvényjavaslat is a parlament előtt van, amelyek tartalma nagyban befolyásolja a mi nemzetiségi életünket is. Ez az Alaptörvény tizenegyedik módosítási javaslata, a választási eljárásról szóló törvény módosítása, valamint a 2023. évi költségvetés előkészítéséről szóló törvényről szóló előterjesztések. Az Alaptörvény módosításának általános vitájában a Magyarországi nemzetiségek bizottsága tagjainak felhatalmazása alapján, a plenáris ülés előtt én képviseltem álláspontunkat. A javaslat tartalma egyrészt az önkormányzati választások eddigi időpontjának megváltoztatásáról szól, amelyeket a javaslat szerint a jövőben az európai parlamenti képviselők választásával együtt kell megtartani a nyári hónapokban. Mindemelett, a 2024-es évre van egy kiigazítás is, amely szerint a választások időpontjának változása ellenére, a jelenlegi helyi képviselők és polgármesterek mandátuma 2024. október 1-ig szóljon.
Mivel, a jelen hatályos választási törvény alapján, a nemzetiségi önkormányzati választások az önkormányzati választások napján zajlanak, így értelmezésünk szerint, ezekre a választásokra is 2024 nyári hónapjaiban kerülne sor. De a legutóbbi alkalommal a szlovák önkormányzatokba választott tagok mandátumának a mi esetünkben is októberig kellene tartania. A jelenlegi szabályok azonban tartalmaznak bizonyos határidőket is, ameddig a választott önkormányzatnak végre kell hajtania néhány kötelező intézkedést. Ezt a problémánkat jeleztem a felszólalásomban, melyre azt a választ kaptam, hogy az Alaptörvény módosításának elfogadása után az előterjesztők visszatérnek a témához és kidolgoznak egy olyan törvénytervezetet, amely minden hasonló problémát rendbe tesz. Felajánlottam bizottságunk segítségét az átmeneti intézkedés előkészítéséhez.
Az említett módosítási javaslat második változása az államigazgatás középszintű történelmi nevének, a vármegye kifejezésnek a visszaállítása. Mivel nemzetiségeink is nagyon erősen kötődnek a történelmileg kialakult hagyományokhoz, megértéssel fogadjuk a magyar többség hasonló hozzáállását.
És pár szó a bevezetésben említett eseményekről is. Részt vettem a Budapesti Szlovák Önkormányzat által szervezett zalavári zarándoklaton, Szent Cirill és Metód szobrához. Ez, a már hagyománnyá vált zarándokút nagyobb figyelmet érdemelne közösségünkön belül, de ezen még sokat kell dolgozni.
Az utóbbi napok legnagyobb eseménye a közös ünnepünk, a Magyarországi Szlovákok Napja volt. Ez alkalommal visszatértünk Szarvasra, ahol a borzalmas forróság ellenére is remek hangulatban ünnepeltünk. Az eseményről részletesebben be fog számolni a Ľudové noviny. Csak annyit tennék hozzá, hogy a klímaváltozás egyre inkább arra kényszerít bennünket, hogy újragondoljuk közösségünk ezen országos találkozójának időpontját.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30488-zapisky-hovorcu-26-2022

A nyári időszak kezdetén, még a tanév vége előtt, igyekeztem, legalább átmenetileg megújítani a békéscsabai fogadóóráimat. Azok a találkozók, amiket eredetileg terveztem, elmaradtak ugyan, mégsem mentem hiába, hiszen egy kötetlen találkozás keretén belül találkozhattam az Érsekújvár mellett található Szímő (Zemné) település polgármesterével, Bób Jánossal. A polgármester úr látogatóba érkezett Csabára, és, hogy részt vegyen egy gyulai konferencián, melyet Jedlik Ányos életének és munkásságának emlékére rendeztek, aki szímői születésű. Mint ismert, Jedlik tudós és fizikus volt. Több ismert találmánya között - mint az elektromotor, a dinamó vagy a villanymozdony, - ő alkotta meg és fogyasztott először szódavizet is. A Szlovák Kultúra Házában megrendezett találkozóra a Szlovák Köztársaság békéscsabai főkonzulja, Emil Kuchár is ellátogatott, így lehetőségem nyílt vele is beszélgetni, amit mindig nagyon hasznosnak tartok, hiszen Kuchár úr rendkívül aktív a megyei szlovákok körében. Rendszeresen látogatja őket, s rendre kiváló megfigyelései vannak a szlovák településen történtekkel kapcsolatban.
Ettől a héttől kezdve az Országgyűlés plenáris ülésein a kormány jövő évi költségvetési tervéről folynak az egyeztetések. Korábban már említettem, hogy a kormányzati anyag nemzetiségi tekintetben nem tartalmazott változásokat. A Magyarországi Nemzetiségi Bizottság számos módosító javaslatot kíván benyújtani az országos nemzetiségi önkormányzatok elnökeivel folytatott egyeztetések alapján. Egyelőre abban állapodtunk meg a Pénzügyminisztérium képviselőivel, hogy az országos önkormányzatok elnökeinek, alelnökeinek és bizottságaik vezetőinek maximális bérének módosításával kapcsolatos javaslatunkat beépítjük a jövő évi költségvetés előkészítéséről szóló törvényjavaslatba. A további két javaslatunkról - egyrészről, a helyi önkormányzatok támogatásának növeléséről, abban az esetben, ha átvett vagy általuk létrehozott intézet van a tulajdonukban, másrészről, a helyi önkormányzatok megváltozott finanszírozási szabályainak módosításairól, ami az elmúlt két évben változott meg, amikor a pandémia miatt nem tudtunk a megszokott módon működni - egyelőre nem született döntés, de mi mindenképpen felterjesztjük a bizottság javaslataként. Ezekről a javaslatokról informálisan egyeztettünk az országos önkormányzatok vezetőivel is, illetve nem sokkal a kormányjavaslat vitájának kezdete előtt a bizottságunk ülésén belül is.
Szeretnék megosztani Önökkel még egy eseményt, ami tulajdonképpen nem tartozik a parlamenti munkához, de fontosnak tartom. Tudniillik, Ivan Korčok, a Szlovák Köztársaság külügyminisztere hivatalos látogatást tett Budapesten, ahol Szijjártó Péterrel, Magyarország külügyminiszterével találkozott. A miniszter úr a kollégájával megvalósult kétoldalú tárgyalást követően érdeklődést mutatott a közösségünk képviselőivel való találkozásra. Az efféle találkozások önmagukban is hordoznak szimbolikus jelentést, de ez a találkozás nem erről szólt. Ivan Korčok úr valóban érdeklődik irántunk és törekvéseink iránt. Sokkal több időt töltött velünk, mint ahogy azt előzetesen tervezte, ezért, úgy gondolom, ezt a találkozást ő sem tartotta formálisnak.
Végezetül zárásként rövid tájékoztatást szeretnék adni arról is, hogy újra aktivizáljuk a www.paulikantal.hu internetes oldalamat, ahol már közzé is tettük az első rövid videókat a mostani parlamenti időszakból. Ha érdeklődnek a tevékenységeimmel kapcsolatos hírek iránt, kövessék azt az oldalt is. Ezen kívül legutóbb már említettem, hogy az új asszisztensem e hónap közepétől Szeljak Bence lett. Hozzá is fordulhatnak, főképp a meghívókkal, vagy egyéb javaslatokkal. A szolgálati telefonszáma a következő: +36 30 591 0925.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30456-zapisky-hovorcu-24-2022

A parlamenti munka felgyorsult. A legutóbbi jegyzeteimben említett törvényjavaslatok mellett a kormány beterjesztette a jövő évi költségvetés tervezetét. A törvényjavaslat vitája várhatóan a jövő héten kezdődik, de a kormányzati tervezet nemzetiségi tételekre vonatkozó alapvető információkat már most megosztom.
Az a költségvetési tétel, amely lényegében mindannyiunkat érint, vagyis a helyi és megyei nemzetiségi önkormányzatok támogatása a javaslat szerint lényegében változatlan marad, hiszen az, hogy a több mint kétmilliárdos tételt kilencmillióval javasolja megemelni a kormányzati javaslat, véleményem szerint azt jelenti, hogy az összeg változatlan marad. Ugyancsak változatlanul marad az országos önkormányzatok és intézményeik támogatására szolgáló keret. A javaslatban az egyéb támogatási keretek némi csökkenést mutatnak, azonban ehhez hozzá kell tenni, hogy a csökkenés nagyobb része a tavalyi egyszeri beruházások - köztük a mi budapesti evangélikus templomunk, vagy a szerbek szegedi iskolája - támogatásának kivezetéséből adódik. Ezek a támogatások már az önkormányzatok számláján vannak és ezidáig nem kerültek felhasználásra. A kormányzati szereplők ígérete szerint, ha kell, készek továbbra is segíteni ezeket a beruházásokat.
Ahogyan már említettem, a 2023. évi költségvetésről szóló törvényjavaslat vitája a következő hetek programjában szerepel majd. Addig is felkértük az országos önkormányzatokat, hogy tegyék meg a bizottságunk felé az esetleges új, illetve további kéréseiket, indoklással együtt, és amennyiben ezek kellő megalapozottsággal rendelkeznek majd, a Magyarországi nemzetiségek bizottsága a plenáris ülés vitáiban kezdeményezi kormányzati javaslat módosítását.
Időközben az Országos Szlovák Önkormányzat a szlovák szakos pedagógusoknak továbbképzést szervezett Szlovákiában. Miután nemzetiségi közéletünkben az oktatás fejlesztésének kérdéseit tartom a legfontosabbnak, én is részt vettem ezen a találkozón. A képzés egyik fő témája a szlovák nyelvet oktató iskolák jövője volt. Ezen iskolák száma fokozatosan csökken, és egész régiók vannak már, ahol mára egy sem maradt. Ugyanakkor annak is tanúi lehetünk, hogy ahol egy ilyen iskola működtetését átvette a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat, ott nő a tanulók létszáma, ami az kellene, hogy jelentse, hogy a szlovák nyelv elsajátítása iránti érdeklődés nem csökken. Viszont mostanáig csupán két ilyen iskolánk van, Mátraszentimrén és Nézsán.
A rendezvényen részt vett az OSZÖ elnöke, Hollerné Racskó Erzsébet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (vagy talán már a Belügyminisztérium) szakmai tanácsosa Kraszlán István is. A vitát követően az az érzés maradt bennem, hogy ezen nemzetiségi iskolák számára egyfajta létbiztonságot jelenthet, ha a helyi szlovák önkormányzatok fenntartásába kerülnek. Csakhogy a valóság az, hogy szlovák önkormányzataink többsége nincs felkészülve egy ilyen intézmény átvételére és irányítására. És ahol a települési önkormányzat nem támogatja egyértelműen egy ilyen gondolat megvalósítását, ott más megoldásban kell gondolkodnunk. A hosszú beszélgetést követően Kraszlán úr javaslata alapján az az út látszik járhatónak, hogy a létező kisiskolák bázisán regionális iskolákat kellene kialakítanunk és a helyi nemzetiségi és települési önkormányzatok társulásának fenntartásába kellene őket átvenni. Ezt az utat eddig nem próbáltuk ki, de mint reális lehetőség, létezik. Sok időnk nincs, úgyhogy nagyon intenzíven hozzá kellene látnunk ilyen iskolafenntartó társulások alapításához.
Szeretném még arról tájékoztatni az olvasókat, hogy június 13-a, hétfői kezdettel munkámat asszisztensként a Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezete elnöke, Szeljak Bence segíti majd. Következő jegyzeteimben közzéteszem az elérhetőségeit és elképzelésem szerint ezt követően gyorsan sikerül neki jó munkakapcsolatot kialakítani minden szervezettel és szlovák önkormányzattal.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30423-zapisky-hovorcu-22-2022

Az elmúlt két hétben már ülésezett a parlament. A plenáris ülésen a képviselők szavaztak az új miniszterelnök személyéről, aki így összességében az ötödik kormányzati ciklusát kezdi meg. A köztársasági elnök asszony őt bízta meg az új kormány összeállításával. Ezen kívül benyújtásra került több törvényjavaslat is, amelyek egyrészt módosítják Magyarország alaptörvényét, másrészt megszüntetik az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló törvény hatályát és ezzel összefüggésben módosítanak más jogszabályokat is. Az alaptörvény módosítása lehetővé kívánja tenni a kormány részére, hogy a járványügyi veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló törvény hatályon kívül helyezését követően hasonló veszélyhelyzetet hirdethessen a szomszédos országban folyó háború esetén is. Az egyéb módosítási kezdeményezések éppen ebből indulnak ki és néhány olyan kivételt jelölnek meg, amelyek a rendkívüli helyzet megszűnését követően is hatályosak maradnak.
A nemzetiségi bizottság megvitatta ezeket a törvényjavaslatokat, de mivel a javasolt változások nem nemzetiségi minőségünkben érintenek bennünket, hanem mint minden magyar állampolgárt, nem készítettünk módosító javaslatot és elfogadásra javasoltuk a jogszabály tervezeteket.
Ezzel párhuzamosan a bizottsági üléseken lehetőségünk volt meghallgatni két miniszterjelöltet is. Egyikükkel már hosszú évek óta együttműködünk és ez az együttműködés minden nemzetiség számára gyümölcsöző volt. A miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt továbbra is az egyházi ügyek mellett a nemzetiségi terület felelőse is lesz. Mivel régóta ismerjük egymást, a vele folytatott megbeszélés jó munkahangulatban telt el. Bevezetőjéből - lehet, hogy nem teljesen pontosan, de idéznék egy mondatot: „Semmit nem kényszerítünk rátok és mindent megteszünk értetek, amire erőnkből futja.”
A másik miniszterjelölt, Csák János meghallgatásán más kötelezettségeim miatt nem tudtam részt venni. Ő, mint a kormány új tagja, több terület felelőse is lesz, ezek között szerepel a kultúra is. Annak alapján, amit a kollégáim mondtak a beszélgetésről, úgy gondolom, hogy a következő hetek feladata lesz kialakítani a Miniszter úrral és tárcájával való együttműködés alapjait. Pintér Sándor miniszter úrral, akihez az új kormányban egyebek között a köznevelés kérdései is tartoznak, az időpont-egyeztetés nehézségei miatt nem volt lehetőségünk találkozni kinevezése előtt.
És most néhány szó az elmúlt hetek legfontosabb programjairól. Szarvason ülésezett a Szlovák szervezetek uniója, ahol a népszámlálás aktuális kérdéseiről tartottam rövid tájékoztatást. Másnap, szülőfalum, Kétsoprony szlovák kórusa, a Horenka ünnepelte alapításának 20. évfordulóját, amin szintén részt vettem. A nagyszerű program újra bizonyította, nem véletlenül örvendenek olyan jó hírnévnek az ország szlovákok lakta régióiban. A következő héten, a romániai Nagylakon a hagyományosan megrendezésre kerülő háromnapos dél-alföldi szlovák programot szervezték meg, amelynek keretében minden évben átadják az Ondrej Štefankoról elnevezett díjat. A következő két napban „Dél-alföldi szlovák személyiségek az irodalom és művészetek területén” címmel szerveztek tudományos konferenciát. Szempontunkból fontos megemlíteni, hogy az idei kitüntetettek között szerepelt Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke is. Gratulálok neki hetilapunk hasábjain is.
Ugyancsak ezekben a napokban kerültek átadásra a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjak is. Ezt a díjat a nemzetiségi kultúra területén végzett munkáért ítéli oda évről - évre a kormány. Szlovák részről az idén a Tótkomlósi Komlós néptánccsoport érdemelte ki a díjat. E sorokban is gratulálok nekik.
És - bár helyhiány miatt mindig szelektálnom kell a programok között - meg kell dicsérnem a kiskőrösi szlovák önkormányzat elnökét és tagjait, de a város minden táncosát azért a teljesítményért, amelyet a hagyományos kiskőrösi szlovák lakodalom bemutatása érdekében nyújtottak. Nagyon szép bemutató volt és valóban kiváló hangulatot teremtettek vele. Nagy köszönet illeti őket ezért.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30395-zapisky-hovorcu-20-2022

Több mint egy hónappal a választások után, az új parlamenti ciklus kezdetével újra jelentkezem. Ahogyan azt minden bizonnyal már tudják hetilapunk én internetes honlapjaink olvasói, a szlovák nemzetiségi listára elégséges számban szavaztak a választók. Így, a hatályos szabályok szerint, az Országos Szlovák Önkormányzati jelölti listájának vezetőjeként újra bekerültem az Országgyűlésbe, mint a szlovák nemzetiség szószólója.
A legutóbbi jegyzeteimben azon gondolkoztam, visszatérjek-e a választásokat követően a parlamenti és azon kívüli munkámat ismertető, rendszeres jegyzetek írásához. Az igazat megvallva, néha nehéz egy oldalt írni arról, ami történik. Egyszer azért, mert annyi mindenről kéne írni, máskor – például a nyári hónapokban azért, mert a parlament nem ülésezik, a szlovák programokról pedig ír a Ľudové noviny és más, elektronikus médiumok. Azok, akikkel erről a témáról egyeztettem, többnyire azon a véleményen voltak, hogy folytatnom kellene, úgyhogy, végül magam is így döntöttem. Vagyis, továbbra is lesz lehetőségük arra, hogy kéthetente a hetilapunkban vagy az interneten olvashatják soraimat.
A szavazás óta eltelt időben átvettem a mandátumomat és megtettem a nemzetiségi szószólói fogadalmat. Mivel a nemzetiségi szószólók esküjüket együtt teszik le, illetve sorban, egymást követően, jó volt hallani tizenegy különböző nemzetiség nyelvén a törvényben előírt eskü szövegét. Azért tizenegy, mert a németek ismételten teljes jogú képviselőt választottak, akinek eskütétekére a többi képviselővel együtt került sor, azt pedig talán tudják a sajtóból, hogy a romák nem tudtak megállapodni a nemzetiségi lista összeállításában, így most a roma nemzetiségi szószóló helye üres marad.
Ezután, az Országgyűlés szabályainak megfelelően, május 9-én, sorrendben harmadszor, megalakítottuk a Magyarországi nemzetiségek bizottságát. A bizottság elnökét, Ritter Imre német nemzetiségi képviselőt, az egyes megválasztott szószólók javaslatainak figyelembevételével, Kövér László, a parlament elnöke nevezte ki. A régi-új bizottsági elnök alelnöki posztokra a bolgár, szlovén és szerb szószólót javasolta. Mindhármukról egyhangúlag szavaztunk. Első ülésünkön a kollégákkal megállapodtunk arról is, hogy bizottságunk továbbra is három albizottsággal folytatja munkáját, amelyek megnevezése és munkaköre változatlan marad. Vagyis, továbbra is működik majd a Magyarországi nemzetiségek bizottsága feladatkörébe tartozó törvények végrehajtását, társadalmi és gazdasági hatását, valamint a deregulációs folyamatokat figyelemmel kísérő albizottság, amelyet, a bizottság tagjainak döntése alapján a következő négy évben én vezetek majd. A további két albizottság a Köznevelési, kulturális és egyházügyi, valamint az Önkormányzati, külügyi és költségvetési. Ez utóbbi kettőnél a tagság és az elnök személye is változatlan maradt.
A kötelező formalitások elvégzését követően semmi sem akadályozott minket abban, hogy megvitassuk a ciklus első három törvénymódosítási javaslatát. Az Alaptörvény következő, sorrendben tízedik módosítási javaslatát, a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló javaslatot, valamint a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. A megállapodás szerint a bizottsági véleményt a bizottság elnöke, valamint a horvát szószóló ismerteti a plenáris ülésen.
A választások óta eltel nagyjából egy hónapban egy sor rendezvényen vettem részt, de most, mivel a szociális hálón már ezekről tájékoztattam, és hetilapunk is írt már róluk, nem sorolom fel ezeket. Maradjon valami a következő jegyzetekbe is!


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30293-zapisky-hovorcu-14-2022

Paulik Antal: - Március 31-én lejár a magyarországi szlovákok országgyűlési szószójaként a négy éve elnyert mandátumom. E sorokat harmincadikán írom, tehát ebben a választási ciklusban ezek az utolsók. Az ember nem is gondolná, milyen gyorsan eltelik a négy év két parlamenti választás között. Amikor megállapodtunk hetilapunk főszerkesztőjével arról, hogy minden második héten megírom jegyzeteimet a parlamentben végzett munkámról, voltak nálam gyakorlottabb külsős cikkíróik, akik figyelmeztettek, nem lesz olyan egyszerű, mint elsőre tűnhet. Ma már én is tudom. De megtanultam rendszeresen írni olyan hetekben, sőt hónapokban is, amikor az országgyűlés szabadságon volt, sőt, olyankor is, amikor a világjárvány miatt karanténban voltunk és nem elég, hogy a parlament nem ülésezett, de még rendezvényeink sem voltak. Nehéz és tanulságos időszak volt.
De most térjünk vissza az elmúlt két hét eseményeihez! Folytattuk tavaszváró kulturális körutunkat a választások jegyében, de ezeken a találkozásokon túl is volt lehetőségem részt venni közösségünk rendezvényein. A Békés megyei szlovák önkormányzat Kardoson tartott közgyűlését. Meghívtak engem és az Országos Szlovák Önkormányzat elnökét, Hollerné Racskó Erzsébetet, hogy tájékoztassuk a jelenlévőket az ugyancsak közeledő népszámlálásról. Mivel a népszámlálás eredményei közösségeink, elsősorban a helyi nemzetiségi önkormányzatok életét meghatározzák a következő tíz évre, nem mindegy, hogyan sikerül a magyarországi szlovákokat felkészítenünk arra, hogy minél nagyobb számban vallják meg nemzetiségüket, anyanyelvüket, vagy legalább kötődésüket nagyszüleik nyelvéhez. Ezért is mentem el örömmel, és azon túl, hogy tájékoztattam a megyében működő önkormányzatok tagjait, meghallgattam Szarvas város címzetes főjegyzőjének ismertetőjét a népszámlálási felkészülésükről. Szavai szerint ők már készülnek, keresik a népszámláló biztosokat. Ezek kiválasztása során ügyelnek a helyi szlovák szervezetekkel való együttműködésre is. A program keretében átadták az idei „Békés megye szlovákságáért” kitüntetést, amelyet a hosszú évekig a békéscsabai szlovák iskolában tanító Pavol Žibrita és az Eleki Szlovákok Szervezetének elnöke, Döme Tibor vehetett át. Kihasználva a lehetőséget, gratuláltam nekik én is.
A már említett kulturális körút második felében ellátogattunk Dabas-Sáriba, Békéscsabára és az utolsó állomásunk Budapest volt. Mind a három, illetve négy rendezvényre nagyszámú érdeklődő jött el, akik magas színvonalú kulturális programot tekinthettek meg. Sáriban a helyi énekkar mellett felléptek a helyi és az ecseri tánccsoport, ami már önmagában is megadta a találkozó hangulatát. A közönség lelkesen fogadta a Tarsoly népzenei együttest is. Csabán a tótkomlósi ifjúsági fúvószenekar készített fel a körút legnagyobb számú közönségét a találkozó színvonalára. Gyönyörűen énekeltek és zenéltek nekünk a Strapce citerásai, és - ahogy mindig - szülőfalum Kétsoprony Horenka kórusa is.
Budapesten két találkozónk is volt. Délelőtt az egykori alföldi politikus Áchim L. András mellszobránál emlékeztünk meg a kormány képviselőjével együtt Áchim hagyatékáról, majd estefelé zenés - táncos rendezvénnyel zártunk, Banda - Vajda - Parádé címmel. A Banda Slovakia zenekar magas színvonalú világzenét produkált - ami, mint kiderült, lényegében népzene elektromos hangszereken játszva. A zenekar programjában virtuóz táncosok is felléptek. A jelenlévő reakcióitól megkönnyebbültem, mivel nem tudhattuk előre, hogyan reagálnak a mi rendezvényeinken eleddig szokatlan programra. Végül a teljes idei kultúrkörúttal kapcsolatosan csak annyit tennék hozzá az eddig írottakhoz, hogy a megjelentek jól szórakoztak mindenhol, és aki nem jött el, csak sajnálhatja távolmaradását. Ezúton is mindenkinek köszönöm, aki akár mint néző, vagy mint fellépő részt vett a rendezvényeken.
Egyelőre tehát ennyit. Legalább egy hónapra búcsúzom a Ľudové noviny és az oslovma.hu honlap olvasóitól azzal, hogy a választásokat követően kiderül, hogy az országgyűlési szószólói munka mellett folytatom-e a jegyzetek írását is.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30265-zapisky-hovorcu-12-2022

A legutóbbi jegyzeteim megírása óta elég sok minden történt. Köztük, mint ahogy azt korábban is jeleztem, folytattuk tavaszváró kulturális körutunkat a parlamenti választások jegyében. A szlovák nemzetiségi lista több jelöltjével ezúttal Pálházára látogattunk, ahova nagy számban érkeztek szlovákok Zemplénből és környékéről. Eljött ennek a legkisebb magyarországi városnak a polgármestere is. Ami kellemes meglepetés volt, valószínűleg nem csak számomra, hogy Mátraszentimre polgármesterével, valamint az ottani szlovák önkormányzat elnök asszonyával is találkoztunk itt. A jelenlévők egy jól átgondolt, igazán színvonalas kulturális programnak lehetett tanúi. Örömmel állapítható meg, hogy a hangulat Pálháza Művelődési Házának nagytermében is kiváló volt, az emberek jól érezték magukat és a program végeztével még hosszan beszélgettek azokról a hónapokról, amikor nem találkozhattak.
A választások előtti karavánunk második állomása Püspökhatvan volt. Programunkra itt is ellátogatott a falu polgármestere is. A kulturális programban meggyőződhettünk egyrészt arról, hogy milyen jó a Nógrád megyei települések közti együttműködés az ilyen rendezvények előkészítésében, másrészt arról, hogy mit jelent, ha egy ilyen kis faluban megtelepszik egy olyan személyiség, aki zene iránti szeretetével megfertőzi a fiatalokat. A különböző kulturális testületek fellépésein ugyanis a helyi hangszeres képzés magas szintű elsajátításának és az itt élő gyerekek és fiatalok tehetségének lehettünk tanúi. Úgy gondolom, hogy sajnálhatják, akik nem tudtak, vagy nem akaródzott nekik szombat délután eljönni erre a találkozóra.
De ezek a hetek nem csak a kampányról szólnak. Bár néhány más rendezvény is összefüggött részben a közelgő választásokkal, némelyeknek azért hosszabb távú jelentősége is van. Ilyen például a békéscsabai Áchim-terem felújítása második szakaszának átadása, és az ottani szlovák iskola felújításának ki tudja, hányadik szakasza is. Ennek a második rendezvénynek a keretében Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi ügyekért felelős államtitkár átadta az idei ösztöndíjakat a szlovák gimnázium tanulói részére, ahogy a gyulai román gimnázium tanulói részére is, ahonnan a kitüntetett diákok és tanáraik is ellátogattak hozzánk. A rövid délelőtti program után még ott tudtunk maradni a nemzetiségi középiskolák sport-hétvége megnyitóján, Szarvason, ahova a mi két gimnáziumunk tanulóin kívül a horvát, német, a román és a szerb középiskolák tanulói is eljöttek. Az itt tapasztalt hangulat is azt tanúsítja, hogy több ilyen találkozó is lehetne.
Az Országos Szlovák Önkormányzat elnök asszonyával, Hollerné Racskó Erzsébettel meghívást kaptunk a Magyarországi Szlovákok Szövetsége Alapítványának és az alapítvány Ellenőrző Bizottságának kihelyezett ülésére Szlovákiába, Táléba. Azon túl, hogy meghallgattuk a számunkra is fontos információkat az alapítvány és az ellenőrző bizottság tevékenységéről, nekünk is lehetőségünk nyílt tájékoztatni a jelenlévőket a választási előkészületekről és természetesen, mint mindenhol, felhívni őket arra, hogy egyrészt regisztráljanak a szlovák nemzetiségi választók listájára, másrészt, hogy a regisztráció fontosságáról győzzék meg a környezetüket is. Hiszen nem mindegy számunkra, hányan szavaznak a szlovák nemzetiségi listára. Jelentős támogatás nélkül ugyanis a parlamenti nemzetiségi szószólónak is nehezebb a dolga, például nehezebb érvelni bizonyos támogatások biztosításának fontosságáról.
Tudatosan hagytam jegyzetem végére az elmúlt hét országunk számára valószínűleg legfontosabb eseményét. Mégpedig azt, hogy az Országgyűlés megválasztotta Magyarország új köztársasági elnökét. Bár nekünk, nemzetiségi szószólóknak szavazati jogunk nincs az ilyen eseményeken sem, mi is jelen voltunk. Mindkét jelölt beszédét meghallgattuk. A szavazást követően a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága elnöke gratulált a megválasztott köztársasági elnök asszonynak, Novák Katalinnak abban reményben, hogy az elődjével létrejött és ápolt jó kapcsolat vele is hasonló szellemben folytatódhat.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30227-zapisky-hovorcu-10-2022

Új jegyzetem elejét egy pontosítással kezdem. Legutóbbi jegyzetemben tévesen azt írtam a csabai gazdáról - a politikus Áchim Liker Andrásról, hogy a két világháború közötti időszak politikusa volt. Természetesen, ő még az első világháború előtt élt és halt meg, ezért most elnézést kérek a tévedésért olvasóimtól, ahogy a „parasztkirály” emlékétől is. Így van ez, ha az ember nem összpontosít megfelelően arra, amit éppen csinál.
A választási kampány javában zajlik. A miénk éppen csak elkezdődött, igyekeztünk eddig is tájékoztatni választóinkat, elsősorban találkozók, kulturális rendezvények keretében. Nemzetiségünk jelölőszervezete, az Országos Szlovák Önkormányzat is hasonló, főként regionális jellegű találkozókkal készül, erről írtam a legutóbbi alkalommal is. Párhuzamosan, sikerült időben összegyűjteni a szükséges aláírásokat a regisztrált szlovák választópolgároktól, így listánkat a Nemzeti Választási Iroda is nyilvántartásba vette.
Az elmúlt két héten három nagyobb rendezvényen vettem részt. Az első keretében Vác Szlovák Önkormányzata pótolta karácsony előtti kulturális programját, amelyet a járványhelyzet miatt eredetileg el kellett halasztania. A szlovákiai Vršatec folklór együttes fellépésére a környező szlovák településekről is eljöttek az érdeklődők, így házigazdánk, a váci szlovák önkormányzat elnöke is, és én is, emlékeztettük őket a közelgő választásokra és felkértük a jelenlévőket, hogy szavazatukkal támogassák a szlovák listát. Bízzunk benne, hogy így is lesz.
A második, fontos rendezvény Nézsán zajlott. Ahogy azt bizonyára tudják, a nézsai szlovák önkormányzat az egyik a két helyi önkormányzat közül, amely saját gondozásába vette a helyi általános iskolát. Az általános iskolát működtető helyi nemzetiségi önkormányzatoknak a kormány rendszeresen nyújt támogatást a szükséges felújításokra, egyéb beruházásokra. A nézsaiak ezúttal iskolaépületük - az egyébként rendkívül gyönyörű, volt kastély felújításának első szakaszára kaptak anyagi támogatást. Az első szakasz befejezése után pedig Soltész Miklós államtitkár úr ünnepélyesen átadta az épület felújított részét a nézsai szlovák önkormányzatnak, az iskola gyerekeinek és pedagógusainak. Az Országos Szlovák Önkormányzat elnök asszonyával mi is jelen voltunk az eseményen.
És hát, az elmúlt héten megtartottuk az első tavaszváró kulturális találkozónkat a parlamenti választások előtt. Dorogon voltunk, ahova Komárom-Esztergom megyéből, a Pilis környékéről, illetve a bakonyi szlovák falvakból hívtuk meg a szlovák közösségeket. A programon Hollerné Racskó Erzsébettel és Kissné Török Erikával röviden tájékoztattuk a jelenlévőket az elmúlt évek parlamenti munkájának eredményeiről, a következő választási időszakra vonatkozó tervekről, valamint a szlovák jelölőlista összeállításának módjáról. Természetesen, mint mindenhol, itt is arra biztattuk a résztvevőket, akik még nem regisztráltak a szlovák választók névjegyzékére, hogy regisztráljanak. A regisztrációhoz segítséget is nyújtottunk a Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezete tagjai által, akik a hasonló találkozókra elkísérnek minket.
A következő hetekben folytatjuk a választások előtti programok szervezését. Jöjjenek el Önök is, ha tudnak és mindazok, akik szívesen támogatnák szavazatukkal a szlovák parlamenti szószóló munkáját, jelentkezzenek a szlovák nemzetiségi választók listájára!


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30197-zapisky-hovorcu-8-2022

Az elmúlt hetek eseménye, amely talán a legnagyobb figyelmet váltotta ki szervezeteink és egyesületeink körében, a Miniszterelnökség a 2022-es évre vonatkozó nemzetiségi kulturális programok, táborok és a társadalmi szervezetek támogatásáról szóló döntésének közzététele volt. Tudom, hogy a pénz soha nem elég, de némi megelégedéssel figyelem, hogy azok az évek, amikor az egyes igénylésekre 50 és 100 ezer forint közötti támogatást adtak, mögöttünk vannak. Természetesen az árak is változtak, mégis úgy gondolom, hogy a nemzetiségi kezdeményezések jelenlegi támogatottsági szintje mégis közelebb áll az elvárásainkhoz, mint a korábbi. Aki még nem nézte meg a döntés táblázatait, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. oldalain a következő címen találják meg: https://bgazrt.hu/dontes-szuletett-a-2022-evi-nemzetisegi-palyazatokrol/.
Az idei február és március a választások jegyében zajlanak. Február 12-től már hivatalosan is itt a választási kampány, ami számunkra azt jelenti, hogy öt szlovákok által lakott régióban készítünk elő kulturális találkozókat. Ezen kívül, szintén mától fogva a regisztrált szlovák választók legalább egy százalékától kell gyűjtenünk támogató aláírásokat az Országos Szlovák Önkormányzat jelöltlistájára. Mivel összesen 18 aláírás szükséges, és ezek összegyűjtésére két hetünk van, nem okozhat gondot ezek határidőben történő leadása.
Mint azt már jeleztem, a választási kampány során öt kulturális rendezvényre készülünk meghívni közösségünk tagjait. Február 25-én Dorogon kezdünk, ahova elsősorban Komárom-Esztergom megyéből várjuk a szlovákokat, de a Pilis környékéről is. Pálháza következik március 11-én, majd március 12-én Püspökhatvan. Bízunk benne, hogy a hasonló események már hiányoznak annyira a zempléni és nógrádi szlovákoknak, hogy minél nagyobb létszámban eljöjjenek ezekre a találkozókra.
Március második felében Dabas-Sári tizennyolcadikán, Békéscsaba tizenkilencedikén kerül sorra. Sáriban örömmel köszöntenénk a pestkörnyéki érdeklődőket, míg Csabára elsősorban a Békés megyei szlovákok lesznek meghívva. És ahogy négy évvel ezelőtt is, most is Budapesten tervezzük az egész folyamat lezárását március 25-én, a két háború közötti időszak békéscsabai képviselője, a „parasztkirály”, Áchim Liker András mellszobránál. És végezetül, ugyanazon a napon a Bolgár Művelődési Házban Budapesten tervezzük a „Banda” szlovákiai zenekar fellépését, amely kivételes élményt ígér a résztvevők számára. A rendezvények részletes programjáról a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete regionális központjain és a szlovák önkormányzatokon keresztül tájékoztatjuk az érdeklődőket.
A választásokon kívül ez a hónap a szlovák önkormányzatok és társadalmi szervezetek számára az idei munkaterv és költségvetési terv elkészítésének időszaka is. Mivel az utóbbi években többnyire igyekeznek összehangolni a programjaikat, sorra üléseznek regionális alapon a társadalmi szervezetek is, ahogy a megyei szlovák önkormányzatok is. Néhány helyre ezek közül hívnak, hogy beszéljek az idei népszámlálásról. Szívesen járok ezekre a találkozókra, mert úgy gondolom, hogy a népszámlálás most is sorsdöntő lesz számunkra, hiszen egy évtizedre határozza meg a lehetőségeket, kereteket, amelyekben nyelvi és kulturális hagyományaink megőrzését folytathatjuk. Nem beszélve arról, hogy szlovák önkormányzataink további léte is a népszámlálás eredményeitől függ. Tehát továbbra is igyekezni fogok minél jobban felkészíteni közösségünket a népszámlálással kapcsolatos feladatokra.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30164-zapisky-hovorcu-6-2022

A választási előkészületekről aránylag részletesen írtam legutóbbi cikkemben. Arról is írtam, hogy néhány kollégám, más nemzetiségi szószóló irigyel minket azért a nyugalomért, amellyel erre a fontos eseményre készülünk. Az utóbbi napokban utánanéztem, hogyan áll a többi nemzetiség a felkészüléssel. A választási iroda honlapján látom, hogy többségük már regisztráltatta országos önkormányzatát jelölőszervezetként és tegnap tudtam meg, hogy a romákon kívül már az összes nemzetiség elfogadta a jelölőlista összeállításáról szóló határozatát.
A Magyar Televízió szlovák adásának szerkesztősége is megkeresett engem, és a választási előkészületekről szóló beszélgetés keretében arról is megkérdeztek, hogy véleményem szerint miért fontos nekünk, szlovákoknak, hogy legyen képviselőnk a magyar parlamentben. Miért jobb nekünk, ha az országgyűlésben jelen van valaki, aki, még ha szavazati jog nélkül is, mégis jelen van a plenáris üléseken és részt vehet a különböző parlamenti bizottságok ülésein, ahol felszólalásaival lehetősége van befolyásolni az előterjesztett törvényjavaslatokról szóló döntési folyamatokat. Úgy gondolom, hogy a kérdés igazán helyénvaló, hiszen két olyan választási időszak áll mögöttünk, amikor az Országos Szlovák Önkormányzat mellett szlovák szószóló is képviseli közös, országos érdekeinket hazánk legfelsőbb választott testületében. Éppen ezért, itt az ideje, hogy elgondolkozzunk azon, hogy kis magyarországi szlovák világunk előrébb jutott-e, vagy származik-e bárminemű előnye ebből a jelenlétből, azaz, a szlovák nemzetiségi szószóló intézményének köszönhetően.
A kisebbségi törvény 1993-as elfogadása és az azt követő első - akkor még - kisebbségi önkormányzati választások után, hosszú évekig szorgalmaztuk nemzetiségi közösségeink érdekképviseletének teljessé tételét, tehát, hogy legyen parlamenti képviseletünk. Ezt az elfogadott kisebbségi törvény azon mondatára hivatkozva tettük, amely szerint a kisebbségeknek - külön törvényi rendelkezés szerint - joguk van parlamenti képviseletre. Hogy a törvények elfogadásakor ne nélkülünk döntsenek rólunk. Sajnos a politika soha nem talált lehetőséget az említett külön törvény elfogadására és kisebbségeinknek soha nem volt elegendő támogatása a parlamenti mandátum megszerzésére az általános szabályozások szerint.
Az új, nemzetiségi törvény elfogadását követően szerényebbek lettünk, és a korábbi tapasztalatok alapján elfogadtuk a parlamenti nemzetiségi képviselet, a parlamenti munkában való együttműködés javasolt modelljét. És véleményem szerint ez a modell, bár nem biztosít nekünk teljesjogú képviseletet szavazójoggal, de lehetőséget nyújt, hogy jelen legyünk a nemzetiségi közösségek életét befolyásoló törvények meghozatalánál. E részvétel nélkül az elmúlt négy évben elfogadott törvények többségénél annak ránk gyakorolt hatásával szemtől szembe már csak utólag, a közlönyben való megjelenését követően találkoznánk. Mindezt abban az időszakban, amikor a törvények többsége egyéni képviselői javaslatként kerül előterjesztésre, a véleményezés rendes folyamata kihagyásával, ezért az előkészítés során nem jut el sem a minisztériumokhoz, sem egyéb országos szervezetekhez, így a mi önkormányzatainkhoz sem. Tehát, ahogy azt a járványhelyzet időszakában is megállapítottuk, különösen fontos, hogy mindig azonnal tudjunk reagálni, ha új törvények születnek. Hogy közösségeink, önkormányzataink, szervezeteink ne felejtődjenek el. Hogy ha szükséges, felkészültek legyünk saját törvényjavaslataink, módosító javaslataink kidolgozására is. Hogy többé soha ne hozzanak döntést rólunk, nélkülünk. 


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30140-zapisky-hovorcu-4-2022 

A magyarországi szlovákok szempontjából az elmúlt hetek legfontosabb híre minden bizonnyal az volt, amellyel Magyarország köztársasági elnöke, Áder János kihirdette a következő parlamenti választások időpontját. Ez január 11-én történt és a választások időpontja 2022. április 3-a lesz. De addig még rengeteg feladat vár ránk.
A szavazás felé vezető út első lépését már megtettük. Ahogyan arról már írtam, az országos szlovák önkormányzat Közgyűlése a tavalyi év november 30-i határozatával összeállította és megszavazta a jelölési listát. Ez a legutóbbi önkormányzati választások előtti megegyezés alapján 32 névből áll. Az egyhangúlag megszavazott lista első helyén az én nevem áll, és a további jelöltek listája követi, a Közgyűlés tagjainak neveivel. Ezt az egységes szavazást néhányan, mint például a nemzetiségekért felelős államtitkár, Soltész Miklós úr is elismeréssel veszi, míg más nemzetiségek egyes képviselői egyszerűen irigyelnek minket érte.
A további lépések, amelyeket választások előtt meg kell tennünk, a Nemzeti Választási Iroda által kitűzött időpontokkal vannak összefüggésben. Ezek között vannak olyanok, amelyek ugyanúgy érintenek minket, mint minden választójoggal rendelkező állampolgárt, például, hogy a választások lefolyásáról és a választások helyszínéről szóló értesítést mindannyian február 11-ig kell, hogy megkapjuk. Más, mint például a március 18-a mint időpont, ameddig jelentkezhetünk a szlovák nemzetiségi választópolgárok névjegyzékére, csak azokat érinti közülünk, akik magától értetődő kötelességünknek tartjuk szavazatainkkal is támogatni nemzetiségi jogaink képviseletét a parlamentben. Tehát azok, akik még nem jelentkeztek a szlovák nemzetiségi választók névjegyzékére, de szeretnék szavazatukkal támogatni a magyarországi szlovák nemzetiségi szószóló tevékenységét, azoknak még másfél hónap áll rendelkezésére regisztrálni vagy a Nemzeti Választási Iroda honlapján, vagy papír formátumon a helyi választási iroda vezetőjénél, tehát a helyi jegyzőnél.
A Közgyűlés által elfogadott választási listát február 12-ig kell bejelenteni. Akkor az OSZÖ, mint országos jelölő szervezet megkapja az íveket, amelyekre össze kell gyűjtenie a listáját támogató aláírásokat. A leadott szlovák nemzetiségi jelölőlista érvényességéhez a regisztrált választók 1 százalékától kell összegyűjteni a támogató aláírásokat, de legfeljebb 1500 aláírást. Jelenleg a parlamenti választásokra 1730 regisztrált szlovák szavazó van, tehát az OSZÖ, listája érvényességéhez legalább 18 választó támogató aláírását kell összegyűjtenie, mégpedig február 12-től február 26-ig. Ez valószínűleg nem lesz nehéz.
Lehet, hogy néhány olvasónkat meglepi, de maga a kampány csak február 12-én kezdődik. Ami azt jelenti, hogy mindaz, aminek a politika színterén már ezekben a napokban is szemtanúi vagyunk, az csak előjátéka a valódi választási kampánynak. A néhány területi és országos társadalmi szerveztünk által szervezett informatív találkozóink szintén még csak felkészítik Önöket, szlovák választókat magára az idei év februárjában és márciusában tartandó kampányra.
Legutóbb egy ilyen találkozón Tótkomlóson vettem részt, ahol a helyi szlovák önkormányzat szervezésében lehetőségem volt tájékoztatni az érdeklődőket, a városból és a környező falvakból érkezett szlovákokat a választásokra és a jövő évi népszámlálással kapcsolatos feladatokra való felkészülésről. A következő hetekben ezt a tájékoztató kampányt tervezem folytatni, amennyire ezt a vírus-helyzet lehetővé teszi.


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30119-zapisky-hovorcu-2-2022

Az év végi ünnepek után köszöntöm hetilapunk és a szlovák honlapok olvasóit. Remélem, az ünnepeket mindannyian egészségben, békességben és szeretetteljes családi körben töltötték. Itt volt az ideje, hogy a hektikus másfél évig tartó, elsősorban a Covid-19 fertőzéshullámai által meghatározott időszak után nyugalomban ünnepelhessük a karácsonyi ünnepeket és az új esztendő eljövetelét. Szerencsére nekem is volt lehetőségem kicsit megpihenni, mivel a parlament őszi ülésszakát december közepén zárta, és annak ellenére, hogy ezt követően még volt néhány rendezvény, találkozó szlovák szervezetekkel és önkormányzatokkal, az év utolsó hetei a család és a magánélet időszaka voltak.
Még december végén a Miniszterelnökség meghívott minket a területünk legmagasabb kitüntetése, a „Nemzetiségekért” díj átadására. A díjat Magyarország miniszterelnöke ítéli oda évente a Nemzetiségek Napja alkalmából olyan személyeknek és szervezeteknek, akik, amelyek tevékenysége elősegíti az egyes nemzetiségek nyelvének és kultúrájának megőrzését, ápolását és fejlesztését, illetve a nemzetiségi jogok képviselete területén kiérdemlik közösségük elismerését. Az ő javaslatuk alapján azután elnyerhetik a magyar kormány elismerését is. Idén, a díj odaítélésének tíz éve során először történt, hogy a díjat egy szlovák magánszemély és egy kulturális egyesület is megkapta. Az Országos Szlovák Önkormányzat javaslatára a nézsai szlovák önkormányzat elnök asszonyát, Kucsera Andrásnét a szlovák nyelv oktatása és a nézsai szlovák Iskola vezetése terén szerzett érdemeiért, valamint közösségi aktivitásáért tüntették ki a „Nemzetiségekért” díjjal. A másik elismert, a Budapesti Ozvena Szlovák Kórus kórust szintén az OSZÖ javasolta a díjra. A kórus nevében a díjat az alapító és a kórus elnöke, Hollósy Zsuzsanna vette át Magyarország miniszterelnök-helyettese, dr. Semjén Zsolt, valamint az egyházakért és nemzetiségekért felelős államtitkár, Soltész Miklós kezéből. Bár a kitüntetetteket személyesen is köszöntöttem, ezúton is gratulálok nekik.
A választási évek első hónapjai, ahogy az éppen kezdődő év is, a választásoknak a köztársasági elnök általi kiírásának várásával telik. Idén ez az esemény annál is érdekesebb lesz, mivel Áder János köztársasági elnök Magyarország Alaptörvénye szellemében tovább már nem töltheti be hivatalát - a választásokat a hivatalban lévő elnök írja ki, de maga a választási aktus már az új államfő regnálásának idejére esik, akit a még (szintén) hivatalban levő parlament választ meg, legkésőbb márciusban. A választások időpontjának kihirdetése után kezdődik a választási kampány, amely mindannyiunk életét meghatározza majd az elkövetkező hónapokban.
Mint tudjuk, a választási kampány minket is érint, hiszen mi is a mostani választások keretében választjuk meg új parlamenti nemzetiségi szószólónkat, bár a tervek szerint a kampányunk most is kulturális körút formájában fog történni a szlovákok által lakott régiókban. A körút programját az OSZÖ elnök asszonyával és a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete igazgatónőjével röviddel a választások napjának kihirdetése után fogjuk összeállítani. Az állomásokról, a programról és a fellépőkről fokozatosan és lehetőség szerint minél előbb fogom értesíteni Önöket, hogy közösségünk tagjai minél nagyobb számban vehessenek részt ezeken az eseményeken. Addig is, a választási előkészületek jegyében, ahogy a személyes találkozókon, ezúton is arra kérem Önöket, hogy regisztráljanak a szlovák nemzetiségi szavazók listájára, a parlamenti választásokra kiterjedően is!


http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30096-zapisky-hovorcu-52-2021

Lassanként magunk mögött hagyjuk parlamenti mandátumom utolsó teljes évét, 2021-et. Nem szeretném a törvényhozó testület munkájában való részvételem négyéves időszakát értékelni jegyzetemben, csak annyit írnék róla, hogy igyekeztem a nemzetiségi szószóló és a nemzetiségek bizottságának parlamenti tevékenységéről a lehető legszélesebb körben tájékoztatni az érdeklődőket, mind hetilapunkban, mind az interneten, de elsősorban személyes találkozók keretében. Sajnos, a pandémia miatt nem sikerült olyan gyakran ellátogatnom a szlovák közösségekhez, mint ahogy azt terveztem.
A 2021. évi első cikkemben arról írtam, hogy a koronavírus ellehetetlenítette számunkra, hogy részt vegyünk a hagyományos eseményeken, találkozókon, amelyek mindig az adott év utolsó heteire estek. Ilyen találkozók az ünnepi ebéd Magyarország köztársasági elnöke meghívására, illetve a „Nemzetiségekért” díj ünnepélyes átadása. Most örömmel jelentem olvasóimnak, hogy december tizedikén a Magyarországi nemzetiségek bizottsága tagjaival és az országos nemzetiségi önkormányzatok elnökeivel közös ebéden vettem részt Áder János köztársasági elnök úrnál. Úgyszintén néhány nap múlva tervezik átadni a „Nemzetiségekért” kitüntetést is. Ebből is látszik, hogy milyen változást hozott az életünkbe a koronavírus ellen beoltottak számának fokozatos növekedése.
Az utolsó plenáris ülésén a parlament egyéb jogszabályok mellett megszavazta a legutóbbi jegyzetemben is említett „A veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló“ törvényjavaslatot. Ez a törvény olyan értelemben módosította az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvényt, hogy előírja a települési önkormányzatoknak, hogy a nemzetiségek építészeti öröksége védelme érdekében a beépített területek változtatásának megítélése során kapcsolják be az előkészítési folyamatokba a városi vagy falusi nemzetiségi önkormányzatokat is. Úgy vélem, ez a módosítás hozzájárul a még meglévő kulturális örökségünk jelentős részének megőrzéséhez.
A parlament idei utolsó plenáris ülésének lezárása után mi, a Nemzetiségek bizottsága tagjai is elbúcsúztattuk a leköszönő évet. Egy pohár pezsgő mellett röviden értékeltük 2021-et, ahogy az egész választási időszakot is. Megegyeztünk abban, hogy a parlamenti nemzetiségi szószólók intézménye megalakulása óta lényegesen változtak a nemzetiségi közösségek lehetőségei a nemzetiségi önkormányzatok és szervezetek működését szabályozó jogszabályi keretek és pénzügyi feltételek változásainak befolyásolására.
Az év utolsó heteit a szlovák társadalmi szervezetek és önkormányzatok tagjaival való találkozásra is fordítottam. Ezeket a találkozókat a jövő évi parlamenti választásokról és a készülő népszámlálásról szóló információk átadására használtam. Ezeken a rendezvényeken a Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezete tagjainak segítségével lehetőséget biztosítottam a jelenlévők részére, hogy regisztráljanak a szlovák nemzetiségi szavazók listájára. Ilyen találkozón voltunk Kiskőrösön, ahol a Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniójának volt ülése és Bánkon, ahol idei utolsó ülését tartotta a Nógrád Megyei Szlovák Önkormányzat. Elképzeléseim szerint ilyen találkozókat folytatom a jövő év elején is.
Idei utolsó tájékoztató jellegű soraim végén áldott karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánok minden olvasómnak.


http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/30075-zapisky-hovorcu-50-2021

Az adventi időszak a lelassulásról, a megnyugvásról, Jézus Krisztus születésének várásáról, az ünnepi előkészületekről kellene, hogy szóljon. Az adventi hetekben egy kicsit meg kellene állnunk, visszatekinteni, hogy idei terveinkből mit nem végeztünk el, mire nem volt időnk, mi az, amit mégis meg tudnánk még tenni azért, hogy elégedetten búcsúztathassuk az évet. Mindez így lenne a Covid-19-mentes időkben. Az idei évet azonban félve, bizonytalanul terveztük, mert nem tudhattuk, hogy mikor és mennyi ideig tehetjük azt, amit akartunk, amit kellene, és mikor jönnek új egészségvédelmi intézkedések, mikor zárják be intézményeinket, esetlegesen munkahelyeinket, meddig találkozhatunk, meddig látogathatunk rendezvényeket, programokat, meddig látogathatjuk rokonainkat, barátainkat. Tehát mind személyesen, mind együtt épp most igyekszünk behozni mindazt, amit lehet, szervezünk találkozókat, különféle programokat, és hisszük, hogy ezek terveinknek megfelelően valósulnak meg.
A parlament továbbra is változatlan tempóban dolgozik. A Magyarországi nemzetiségek bizottsága, illetve az általunk megbízott bizottsági tag aktívan bekapcsolódott „A veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről“, valamint az „Egyes kultúrával kapcsolatos törvények módosításáról“ szóló törvények módosításának általános vitájába. Ezekről a törvényekről bizottságunk is tárgyalt és a javaslatok megvitatását követően meghatároztuk, hogy bizottságunk képviselője milyen állásfoglalást képviseljen felszólalásában.
A 2012-es kormányrendelet alapján az ENSZ Nemzeti, etnikai, vallási és nyelvi kisebbségek jogairól szóló nyilatkozata elfogadásának napján, december 18-án emlékezünk meg a Nemzetiségek Napjáról. Ez az ünnep fokozatosan általánosan ismert lett és ebből az alkalomból rendezik meg a Nemzetiségek Napját települési, megyei és országos szinten. A programok szintén Advent idején valósulnak meg, vagyis pont ezekben a hetekben és ezek keretében adják át az adott település vagy megye „Nemzetiségért“ díjait is. Ilyen programon idén először Tótkomlóson vettem részt, ahol a helyi szlovák önkormányzat az evangélikus lelkésznek, Szpisák Attilának és az Alföldi Szlovákok Családfakutató Egyesületének adta eme kitüntetését. Ezúton gratulálok, egyrészt magához a tevékenységhez, amellyel ezt a kitüntetést kiérdemelték, másrészt magához a kitüntetéshez.
Ezekben a hetekben változatos a programom, hiszen a már említett tótkomlósi Nemzetiségek Napján kívül részt vettem az acsai községi és szlovák önkormányzat közös nyílt ülésén és tájékoztattam a jelenlévőket a jövő év fő feladatairól, illetve beszéltem a jövő évi parlamenti választásokról és a népszámlálásról is. Hasonló előadással kerestem fel a Pest megyei szlovák önkormányzat és a Komárom-Esztergom megyei szlovák önkormányzat ülését is. A tagokon kívül mindkét ülésen részt vettek a két megye szlovákok által lakott településeinek képviselői, ahogyan a helyi szlovák önkormányzatok tagjai is. A Pest megyei találkozóról többet hivatalos internetes oldalamon: paulikantal.hu tudhatnak meg többet.
Amikor a magyarországi szlovákok parlamenti szószólói funkciójába léptem, elhatároztam, hogy az összes szlovákok lakta települést és az ott működő szlovák önkormányzatot felkeresem. Sajnos, a pandémia miatt ezt az elhatározásomat nem tudtam teljesíteni, de továbbra is igyekszem felkeresni főleg azokat a közösségeket, amelyekhez ebben a ciklusban még nem jutottam el. Így látogattam meg egyrészt a XX. kerületi - Pesterzsébet - szlovák önkormányzatának adventi programját, illetve az Országos Szlovák Önkormányzat elnök asszonyával együtt Kisnána községet, ahova eddig - mint kiderült - az elnök asszony sem jutott el. Mindkét találkozó nagyon tartalmas és kellemes volt. Számos új ötlettel, élménnyel és információval gazdagodtam a meglátogatott szlovák önkormányzatok munkájával kapcsolatban.


http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/30039-zapisky-hovorcu-48-2021

Az év vége felé járva, és a következő, 2022-as évvel a parlamenti választások is közelednek, illetve jövő év második legjelentősebb eseménye, a népszámlálás is. Mivel úgy gondolom, hogy a jövő év első hónapjai a politikai pártok kampányaitól lesznek hangosak, még most, ezekben a hónapokban kell felkészítenünk közösségünket az ezekkel a kihívásokkal kapcsolatos feladatokra. A Országos Szlovák Önkormányzat (OSZÖ) elnök asszonyával megegyeztünk, hogy az összes eseményen, amelyen részt veszünk, megemlítjük ezt a két feladatot. Azt szeretnénk, hogy az emberek megjegyezzék, és ha már aktívan vesznek majd részt a választási előkészületekben és a népszámlálásban, tudják, hogy mit kell tenni, hogyan kell bekapcsolódni mindkét előkészítő kampányba. A végső cél pedig az, hogy a szlovák szavazók száma ne csökkenjen a négy évvel ezelőtti szint alá, és hogy közösségünk szempontjából a népszámlálás is kedvezően alakuljon.
Még egy kis történet a választásokkal kapcsolatban. Három évvel ezelőtt, a választások után, a Szlovák Köztársaság akkori békéscsabai főkonzuljával részt vettünk egy rendezvényen Pilisszentkereszten. A főkonzul úr érdeklődött a választási eredmények iránt, és nem értette, hogy a magyarországi szlovákok inkább a politikai pártok listáira szavaznak, mint a saját nemzetiségükére. Hiszen, kevesebb szavazattal, mint a politikai pártok esetében, szlovák képviselő juthatna a parlamentbe, aki aztán teljesértékű és szavazattal rendelkező képviselőként sokkal hatékonyabban képviselhetné a magyarországi szlovákok érdekeit, mint jelenleg a parlamenti szószóló. Így hát megkérdezett erről egy idősebb pilisszentkereszti urat, aki mellettünk állt. A válasza így hangzott: „Senki nem mondta nekünk, hogy mit tegyünk, ezért nem tudtuk, hogyan tegyük.”
Az igazság az, hogy az OSZÖ, mint jelölő szervezet, négy évvel ezelőtt is végzett előválasztási kampányt, de csak pár helyre jutott el, ezért készítettem egy előadást a választások témájáról, és a népszámlálásról szóló előadással együtt igyekszem ezeket az információkat minél több helyre eljuttatni. Eredetileg úgy gondoltam, hogy az lesz a leghatékonyabb, ha tájékoztatom a megyei önkormányzatok tagjait, bár ilyen találkozó az év végig kevés van, és ezek inkább az adventi összejövetelekről fognak szólni, ahol az ilyen előadásoknak nincs helyük. Eközben viszont a szlovák társadalmi szervezetek egyre nagyobb érdeklődést tanúsítanak. A múlt héten a Magyarországi Szlovákok Szövetsége északi régiója képviselőinek találkozóján voltam, és készülök a Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniója közgyűlésére is. A lehetőségek szerint, illetve a meghívások alapján készülök a szlovákok lakta községekbe, városokba.
Ugyanakkor más események is zajlanak. A Nógrád és Heves megyei szlovákok már megrendezték a Szlovákok Napját ebben a két megyében. Bár, a pandémia előtti létszámmal összehasonlítva, kevesebb érdeklődővel, de így is méltó ünneplés volt, gazdag programmal. Egy nappal később, Galgagután, a szlovák istentisztelet keretében átadták az egyházi gyülekezet 400 éves létezése során a faluban szolgálatot végző evangélikus papok emléktábláját. Valamint, szintén az év vége várásának jegyében Eleken megrendezték az ottani szlovákok hagyományos programját, a tradicionális disznóvágást és a város szlovákjainak napját.
Ebben az időben ülésezett a Magyarországi nemzetiségek bizottsága is. Az ülésen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr tájékoztatott minket a nemzetiségi politika területén végzett tevékenységéről. Beszédében kiemelte a volt pesti szlovák evangélikus templom felújításának kezdő lépéseit is. Én, reagálva a miniszterelnök-helyettes úr szavaira a köszönetnyilvánítás mellett felhívtam a figyelmét a felsőoktatás átszervezése ellenőrzésének fontosságára, hogy szem előtt maradjon a létező nemzetiségi felsőoktatási programok fontossága a finanszírozási igények ellenére is. A miniszterelnök-helyettes úr segítséget ígért nekünk ebben az ügyben és felszólított minket arra, hogy jelezzük, ha érzéketlen hozzáállásról szóló információt kapunk a nemzetiségi programokkal kapcsolatban.
A fentieken kívül még történt néhány dolog, amelyek számára most nem találtam helyet. Sajnos szelektálnom kell és a nemzetiségünk számára legfontosabb eseményeket emelem ki. A személyes találkozókon ezekről is, és más dolgokról is bővebben beszélek.


http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/30013-zapisky-hovorcu-46-2021

Az év végéhez közeledve gyűlnek az események. Rendszeresen ülésezik a nemzetiségi bizottság, valamint a parlament plenáris ülése is. Nemzetiségi szempontból négy fontos törvényjavaslat szerepel a napirenden. A 2020. évi költségvetés végrehajtásáról szóló vita, az egyes közjogi törvények módosításáról szóló törvény részletes vitája, ahol tulajdonképpen ez alkalommal is elsősorban néhány, az állampolgárokat érintő jogi művelet egyszerűsítéséről van szó. A harmadik javaslat összefügg ez előbbivel és szintén az állampolgárok adminisztratív terhelésének csökkentését tartalmazza egyes jogi műveletek esetében, illetve a negyedik, az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény hatálybalépésével kapcsolatos feladatokról és egyes kapcsolódó törvények módosításáról nevet viseli. Ez a javaslat többek között szabályozza a több költségvetési szervezetet irányító nemzetiségi önkormányzatok számára egy központi archívum létrehozásának és működtetésének a lehetőségét. A nemzetiségi önkormányzatok levéltár létesítési jogát 2011 óta tartalmazza a nemzetiségek jogairól szóló törvény, bár az eddigiekben alapításuk és igazgatásuk részletesebb feltételei még nem lettek kidolgozva. Tehát ideje foglalkozni ezzel a kérdéssel.
A Nemzetiségek Bizottsága Oktatási, kulturális és egyházi albizottsága ülésén a nemzetiségi önkormányzatok által igazgatott iskolák aktuális kérdéseit vitatta meg. Az ilyen intézmények nagy része kap ugyanis ún. kiegészítő támogatást a működéséhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az érintett önkormányzat közti köznevelési szerződés alapján. Ezek a szerződések december végével lejárnak és a nemzetiségi önkormányzatoknak nincs információjuk arról, hogy a jövő évtől milyen összeggel számolhatnak, ami jelentősen korlátozza a tervezés lehetőségét a folyamatban lévő iskolaév második felére. A minisztérium képviselőjétől megtudtuk, hogy ezen iskolák támogatásainak az ő javaslatuk alapján nőniük kellene, ahogy azt is, hogy az új szerződés aláírására valamikor a jövő év februárjában kell számítani. Hogy az önkormányzatok addig az átmeneti időszakban miből finanszírozzák iskoláikat, azt nem tudtuk meg.
Az utolsó októberi hétvége napjain - ahogy valószínűleg a szlovákok, de hazánk állampolgárai nagy többsége is - meglátogattam a temetőket, amelyekben az én és a feleségem családtagjai nyugszanak. E látogatások során találkoztam jegyzeteim egyik figyelmes és rendszeres olvasójával. Lehet, hogy a pandémia miatt is, ritkán van lehetőségem beszélgetni a Ľudové noviny olvasóival, ezért nincs olyan érzésem, hogy a kéthetes időszakokról szóló írásaimnak mindig meglenne a létjogosultságuk. Éppen ezért rendkívül jóleső volt ez a találkozás Tótkomlóson.
November első hetében a Miniszterelnökség nemzetközi konferenciát szervezett a nemzeti kisebbségek támogatása témájára. A konferencián, a nemzetközi szervezetek képviselőin kívül részt vettek a környező országokban élő honfitársak támogatásáért felelős képviselők, köztük a Külföldön Élő Szlovákok Hivatala elnöke, Milan Ján Pilip is. Mivel mi, magyarországi szlovákok éppen az újkori történelem eddigi legnagyobb támogatását kapjuk mind itthonról, mind Szlovákiából, jó volt híreket hallani erről a támogatásról. A kerekasztal beszélgetésen a közösségünk nevében az Országos Szlovák Önkormányzat elnök asszonyának, Hollerné Racskó Erzsébetnek volt lehetősége nyilatkozni ebben a kérdésben.
Ezen felül, a Kisebbségi kérdésekért felelős Szlovák-Magyar Vegyes Bizottság következő ülése előkészületei jegyében összeült e bizottság magyar tagozata. A Bizottság 2000-ben alakult azzal a céllal, hogy figyelemmel kísérje a szlovák nemzetiség helyzetének fejlődését Magyarországon és a magyar nemzetiségét Szlovákiában. Évente kellene üléseznie, a világjárvány miatt azonban már több éve nem találkoztunk kollégáinkkal a szlovák oldalról, ezért bízom benne, hogy az éves találkozó még az év vége előtt létrejön. A bizottság a két ország kormányai felé intézett ajánlásai alapján az utóbbi időszakban sok minden történt. Tehát lesz miről tájékoztatni szlovákiai partnereinket.


http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29990-zapisky-hovorcu-44-2021

Az elmúlt két hét során a parlament plenáris ülésén az általános vita keretében a 2020-as év költségvetésének teljesítéséről szóló törvényt vettük át, ahol a Magyarországi nemzetiségek bizottsága álláspontját a bizottság elnöke képviselte. A törvényjavaslatot az október 18-ai ülésünkön vitattuk meg. A Nemzetiségek bizottsága október 26-án is ülésezett, szintén aznap vettem részt az Országgyűlés Kulturális Bizottságának ülésén is, amelynek szintén a tagja vagyok.
A Kulturális Bizottság is megvitatta a készülőben lévő 2020-as év költségvetésének teljesítéséről szóló törvényt, ezen felül pedig meghallgattuk az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára főigazgatójának és az oktatásért felelős ombudsman éves jelentését. Az előbbi esetben nemzetiségi szempontból érdekes volt az arról szóló beszámolót hallgatni, hogy milyen a környező országok hasonló intézményeivel való együttműködés, köztük a szlovák Nemzeti Emlékezet Intézetével. Kissé meglepett, hogy ezek az archívumok számos olyan dokumentumot cserélnek ki, amelyek közvetlenül a másik országot, vagy a másik ország állampolgárait érintik.
Érdekes volt az oktatási ügyekkel foglalkozó ombudsman jelentése is, amelyben a 2020-as évi tevékenységét mutatta be, tehát azét az évét, amikor az általános- és középiskolák, ahogy az egyetemek is, távoktatásban működtek, tehát a tanulóknak és hallgatóknak a digitális oktatás nehézségeivel kellett megküzdeniük. Az ombudsman a tanulók, szülők, illetve akár a tanárok kezdeményezésére főként a digitális oktatás hátterét vizsgálta, hogy minden diák számára biztosítva volt-e mindig mindenhol az olyan szintű tudás megszerzésének a lehetősége, amely a huszonegyedik században elvárható. Nem lepett minket meg, hogy több olyan jelzést is kapott, mely szerint a kormánynak a világjárvány okozta változásokkal összefüggő aránylag rugalmas reakciói ellenére sem érezte minden tanuló vagy hallgató úgy, hogy megkapja a tanulmányai folytatásához szükséges megfelelő segítséget. Mint mondta, a legnagyobb nehézségeket azok a diákok élték át, akik sajátos iskolai nevelést igényelnek, és az ő szüleik. Viszont cáfolta azt az általános vélekedést, hogy a falvakban rosszabb volt a digitális oktatás helyzete, mint a városokban. A tanároknak, de a kisebb települések önkormányzatainak is köszönhetően, általában véve sikerült megbirkózni a pandémia kihívásával az ország kevésbé fejlett részein is.
A Nemzetiségek bizottságában meghallgattuk a nemzetiségi jogokért felelős ombudsman asszony jelentését. Az ő jelentéséből a nemzetiségi nevek általánosságban és hivatalos dokumentumokon való használatára vonatkozó állásfoglalását emelném ki. Ami minket, tehát a bizottság összes tagját meglepett, az a nemzetiségi névvel kiadott személyi okmányok alacsony száma. Mint tudjuk, lehetőségünk van olyan személyi igazolványt és útlevelet igényelni, amelyen a nevünk nemzetiségi nyelven is szerepel. A magyarországi szlovákok számára az egész országban két ilyen személyi igazolványt adtak ki, amelyek közül az egyik az enyém. Bár igaz, hogy az aránylag részletes jogszabályi háttér ellenére sem könnyű ilyen dokumentumhoz jutni, de ez a szám így is nagyon alacsony. Ezért szeretném felhívni - elsősorban a Békés megyei fiatal szlovákok figyelmét arra, hogy most, rövid időn belül igényeljenek ilyen igazolványt, mert én a kétnyelvű személyi igazolványomat éppen Békéscsabán harcoltam ki október 8-án. Ezért, vélhetően, ilyen rövid időn belül bizonyára nem felejtik el a módszert, amellyel ezt az új típusú okmányt kell kitölteni.
A másik kérdés, amelyet az ombudsman asszony széleskörűen elénk tárt, a közszolgálati médiához - televíziós és rádiós adáshoz nemzetiségi nyelven való hozzáférés. Itt sem vagyunk annyira a figyelem központjában, merthogy például a szlovák rádiósugárzáshoz való hozzáférést az illetékes hatóságok azzal az érveléssel korlátozták, hogy nem érzik az érdeklődést a hallgatók részéről. Annak ellenére, hogy jogunk van a nemzetiségi műsorszolgáltatáshoz, nem látják, hogy hallgatnánk vagy néznénk őket.
A nemzetiségi jogok csak addig érvényesek ránk nézve, amíg fontosnak tartjuk őket, és kihasználjuk az összes lehetőséget az érvényesítésükre. Hiszen, ha a hivatalok nem tudnak arról, hogy szlovákok még mindig léteznek, és bizonyos igényeket támasztanak feléjük, akkor ne csodálkozzunk, azon, ha egyéb esetekben is elfeledkeznek rólunk.


http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29966-zapisky-hovorcu-42-2021

A parlamenti képviselők, és párhuzamosan a nemzetiségi szószólók munkakörében is vannak terepen végzett munkára kijelölt időszakok, tehát vannak a választókerületeikben végzett tevékenységekre kijelölt hetek. Mivel a mi választókerületünk Magyarország egész területe, ezért ezekben a napokban igyekszünk minél több települést, helyi közösséget felkeresni. Ahogy közeledik a jövő évi választások ideje, a képviselők facebook oldalai, de amennyire követem a kollégáim ilyen oldalait, néhány nemzetiségi szószóló oldalai is magasabb vidéken végzett aktivitást tükröznek, a polgárok - választók körében. Ez rendben is van, hiszen lassan fel kell rázni az embereket, hogy éljenek a lehetőséggel, hogy hatást gyakorolhatnak hazánk politikai történéseire, tehát fel kell őket készíteni a választásokon való részvételre.
Természetesen a terepen megnövekedett aktivitás összefügg a rendezvények számának emelkedésével is. Mind nemzetiségi, mind egyéb vonatkozásban, hiszen az összes szervezet és önkormányzat igyekszik behozni lemaradásait és arra használni az év utolsó hónapjait, hogy üléseket hívjanak össze, találkozókat, kulturális eseményeket vagy gasztronómiai fesztiválokat szervezzenek.
A parlamentben természetesen most is dolgozunk. A bizottságunk is ülésezett, és plenáris ülés is zajlott, ahol a képviselők az előző cikkemben említett törvényjavaslat második olvasatát vették át. A nemzetiségi bizottság megbízta elnökét, hogy képviselje a bizottság álláspontját a „Néhány közigazgatási tartalmú törvény” megvitatása során. Ezen kívül megállapodtunk abban, hogy az oktatási, kulturális és nemzetiségi albizottság ülésére meghívjuk a köz- és felsőoktatásért felelős államtitkárokat, hogy megtudjuk, mi történik az átvett iskoláink szerződéseivel a minisztériumokban. Ugyanis ezek az országos nemzetiségi önkormányzatok által irányított iskolák támogatásáról szóló szerződések éppen lejártak, és január 1-től kellene érvénybe lépniük az új szerződéseknek, amelyekről azonban csak homályos információink vannak.
További két, nem kevésbé fontos új információt szeretnék Önökkel megosztani. A Miniszterelnökség két új pályázatot írt ki, az egyiket erre, a másikat a jövő évre. Az első tulajdonképpen egy felhívás, hogy javasoljunk nemzetiségünk soraiból egy személyt vagy közösséget a nemzetiségi terület legmagasabb állami kitüntetésére, „A nemzetiségekért” díjra 2021-ben. Ezért én is felkérem Önöket arra, hogy gondolják át, látnak-e maguk körül valakit, aki sokat tett nemzetiségünkért és ezért megérdemli a kitüntetést. A javaslatokat a Miniszterelnökség címére kell elküldeni november 10-éig.
A második felhívás kisebb nemzetiségi beruházásokra, felújítási és karbantartási munkálatokra vonatkozik. Ezeket már ismerjük az idei évről, a támogatás összege 500 ezer és 2 millió forint között mozog. Ezt a felhívást azon szlovák önkormányzatok figyelmébe ajánlom, akik tulajdonában épületek, ingatlanok vannak. A beküldési határidő ez esetben november 11.
Ami a rendezvényeket illeti, még mindig, vagy újra érzékelhető a pandémia hatása a részvételemre mind itthon, mind külföldön. El kellett volna mennem Ópazova újraalapítása 270. évfordulójára Szerbiába, de miután értesültem a Covid megbetegedések számának ottani növekedéséről, nem mentem. Itthon is megtörtént, hogy a pandémia miatt lemondtak olyan rendezvény, amelyre készültem. De így is részt vettem például a Szlovák Szervezetek Uniója közgyűlésén Békéscsabán. Ők szintén pótolták a kimaradt üléseket és elfogadták a szükséges rendelkezéseket, hogy az idei évet is rendben le tudják zárni.
Ezen kívül meg lettem hívva Magyarország és a Szlovák Köztársaság miniszterelnöki találkozójára a Párkányt és Esztergomot összekötő Mária Valéria híd felújításának 20. évfordulójára. Megható találkozás volt ez, hiszen véleményem szerint, ha létezik híd, amely a két nemzet együttműködésének szimbólumává vált régiónkban, akkor ez a híd kiérdemli ezt a címet.


http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29930-zapisky-hovorcu-40-2021

A nyári szünet hónapjai után újra ülésezik a parlament. Ahogy az várható volt, a jövő évi parlamenti választások előtti utolsó hónapok már az Országgyűlés épületében is a választások előtti kampányról fognak szólni. Ezek a választások ugyan minket is érintenek, hiszen már harmadjára szavazhatunk a választásokon szlovák nemzetiségi listára is, a politikai vitákban nem veszünk részt. A benyújtott törvényjavaslatok megvitatása során most is a nemzetiségi érdekeket tartjuk szem előtt. Az őszi ülésszak első napjaiban a titokzatos „Néhány közigazgatási tartalmú törvény“ nevű javaslat megvitatásába kapcsolódtunk be. Ez a javaslat azért érint minket, mert módosítaná a polgármesterek és helyi önkormányzati képviselők választásáról szóló törvényt is, amely közvetlenül érinti a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását, valamint a nemzetiségi önkormányzatok elnökeinek joggyakorlását a világjárvány idején. Éppen ezért kell élesen figyelnünk az összes hasonló változást. Ebben az esetben rámutattunk néhány következetlenségre a nemzetiségi önkormányzatok elnökeinek tevékenységére vonatkozóan, a szintén éppen most meghosszabbított veszélyhelyzet idején. A veszélyhelyzet meghosszabbításra került ezen az első őszi ülésen, amikor ennek időtartamát a képviselők a kormány javaslatára ezév december 31-ig kitolták.
Az említett törvénnyel kapcsolatban a Magyarországi nemzetiségek bizottsága is ülésezett. Első ülésén a szóban forgó törvénnyel kapcsolatos álláspont kialakításán kívül elfogadtuk az év utolsó három hónapjára vonatkozó munkatervünket is. Elkövetkező üléseink legfontosabb pontjának a közoktatás és felsőoktatás kérdéseinek megvitatását tartom mindkét illetékes államtitkár részvételével.
Ami az elmúlt hetek programjait illeti, továbbra is sok rendezvényre került sor. Voltak köztük más nemzetiségekkel közös események, mint például a budajenői nemzetiségi gasztrofesztivál, ahol nemzetiségünket a vanyarci szlovák nők és férfiak egy csoportja képviselte, akik hagyományos brindzás haluskát főztek, illetve a pilisszentkereszti szlovák önkormányzat delegációja a kolbászaikkal. Köszönet a részvételükért és a gasztrokultúránk remek bemutatásáért.
Másik közös rendezvényünk a nemzetiségi ösztöndíjasok - nemzetiségi pedagógus hallgatók második találkozója volt a parlament épületében. Itt, a kulturális műsorban a budapesti szlovák iskola tanulói képviseltek minket, amiért köszönet illeti őket is. Kicsit sajnáltam, hogy a 18 szlovák ösztöndíjas közül csak egy hallgató volt jelen. Hozzá kell tenni azt is, hogy ez a program egyben lehetőséget is nyújtott az idei ösztöndíj-pályázat kihirdetésére, tehát ezúton is kérem olvasóimat, hogyha vannak szlovák pedagógia karon szlovák irodalom és nyelv szakon tanuló fiatal ismerőseik, emlékeztessék őket, hogy nézzék meg a kiírást az Országos Szlovák Önkormányzat honlapján, az alábbi címen és jelentkezzenek erre a támogatásra:
http://www.slovaci.hu/Tanulm%C3%A1nyi+%C3%B6szt%C3%B6nd%C3%ADj-m247
A fenti programokon kívül lehetőségem volt részt venni a szlovák önkormányzatok ülésén Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol egy rövid előadást is tartottam a 2022-es népszámlálásról, de természetesen a jövő évi választások nemzetiségi vonatkozásairól is beszéltem. A Szegedi Szlovákok Egyesülete alapításának 25. évfordulója ünnepségén is részt vettem, és természetesen lehetőségem volt tájékoztatni a Országos Szlovák Önkormányzat Közgyűlése tagjait is az elmúlt hónapok parlamenti és azon kívüli eseményeiről. Ahogy az a leírtakból látható, ezek a hetek sem teltek unalmasan. Bárcsak így maradna továbbra is!


http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29886-zapisky-hovorcu-38-2021

A parlament szeptember elején még nem ülésezik, viszont az elmúlt két hétben olyan sok program halmozódott fel, hogy hosszabban nem is írnék róluk. A Ľudové noviny már részben megírta ezeket, vagy meg lettek osztva a facebookon. Még felsorolni sem könnyű, ezért itt most csak a legfontosabbakat említem meg. Budapesten az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zajlott, többek között Ferenc pápa részvételével. A kongresszus keretében szlovák szentmisét is tartottak Budapest környéki katolikus hívőink részvételével. A szlovák misén kívül sokan elmentek a Kongresszus többi programjára is.
Ugyanezen a héten került sor a nemzetiségi színházak fesztiváljára is a budapesti Nemzeti Színház épületében. Bár nem első alkalommal, de mindig örömmel állapítom meg, hogy a Nemzeti Színház vezetése is a magyarországi színházi élet részének tekinti a mi színházi kultúránkat. Jó látni, hogy a magyar kultúra eme központi intézményének az igazgatója érdeklődést mutat színtársulataink tevékenysége iránt, és hogy most már rendszeresen biztosít lehetőséget színházában nemzetiségi csoportjaink legújabb előadásainak bemutatására.
Szeretnék viszont írni egy, bár még távolabbi, de nemzetiségünk számára nem kevésbé fontos eseményről. Ez pedig a népszámlálás. Mint tudják, ennek idén májusban kellett volna megvalósulnia, de a pandémia miatt a kormány az összeírás végrehajtását jövő év októberére halasztotta. Mondhatnánk tehát, hogy még elég idő van. Ez igaz, de időközben parlamenti választások is lesznek Magyarországon és a politikai pártok zajából kiindulva valószínűleg egészen a választások végéig, az új parlament és az új kormány megalakulásáig nehéz lesz összpontosítani közösségünknek népszámlálásra való alapos felkészítésére.
A hatályban lévő nemzetiségi törvény szerint a nemzetiségi választásokat csak azokban a falvakban és városokban lehet megtartani, ahol a legutóbbi népszámláson legalább 25 fő jelentkezett az adott nemzetiséghez. Hozzá kell tenni azt is, hogy a költségvetési törvény szerint a helyi nemzetiségi önkormányzatok finanszírozását szintén az adott község nemzetiségi közösséghez tartozók száma alapján határozzák meg. Tehát nemzetiségi önkormányzataink elemi érdeke, hogy bekapcsolódjanak a népszámlálásba, de erre nekik is fel kell készülniük. Eredetileg a felkészülés keretében készítettem egy előadást, amellyel az összes olyan régióba el akartam utazni, ahol nagyobb számú szlovák közösség él, ebben azonban a világjárvány megakadályozott. Végül úgy döntöttem, hogy addig nem előadással, hanem rövid információkkal keresném fel legalább azokat a megyéket, amelyekben megyei szlovák önkormányzatok vannak. Többször írtam már erről ezen a felületen is. Megkértem a megyei szlovák önkormányzatok vezetőit, hogy hívjanak meg a megyei találkozókra, hogy ezeken elbeszélgethessünk az előkészületek szükségességéről, hogy bebizonyítsuk, a szlovákok az adott megyében még mindig jelen vannak, és hogy továbbra is számolni kell velük.
A nógrádi szlovák önkormányzatok tagjaival való tavaszi találkozó után meghívtak a békés megyei szlovák önkormányzatok napjára, a budapesti szlovák önkormányzatok ülésére, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szlovák önkormányzatok találkozójára is. Ez utóbbi találkozó még csak tervezett. Mint azt megállapítottam, önkormányzataink képviselői jól értik a népszámlálás fontosságát közösségünk szempontjából. Mindenhol erős érdeklődést tanúsítanak az előkészítési munkálatok iránt, bár egyelőre kívülről várják a segítséget, nincsenek elképzeléseik arról, hogyan szervezzék meg a teljes folyamatot úgy, hogy közösségünk tíz évvel ezelőtt rögzített létszáma az összeírás során lehetőség szerint ne csökkenjen. Ez a mi közös felelősségünk, tehát összehangoltan kell cselekednünk ebben az ügyben, elegendő teret, energiát és anyagiakat szentelve az előkészületeknek.


http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29850-zapisky-hovorcu-36-2021

Mint minden évben, az utolsó nyári hónap végére most is felgyűltek a szlovák eseményeink. Annak ellenére, hogy augusztus utolsó két hetére szabadságot terveztem, néhány meghívást így sem tudtam lemondani. Tehát részt vettem Tótkomlóson, a Város napjain, valamint a szlovák önkormányzatok által fenntartott iskolák ünnepélyes tanévnyitóján Mátraszentimrén. Mindkét program magas színvonalon került megrendezésre, és mindkét helyen kiváló fellépőket láthattunk.
Időközben a barátaimmal meglátogattam Szerbiában élő szlovák testvéreinket, a „szlovák kultúra déli határán”, vagyis Ópazova környékén. Valójában ez a két évvel ezelőtti Vajdaságban tett látogatás második része volt. Elsősorban arra voltam kíváncsi, hogy hogy vannak a modernizáció második hullámában, mennyire tudják megőrizni hagyományaikat, nyelvüket és kultúrájukat azokban az időkben, amikor a szlovák fiatalok munka reményében tömegesen távoznak Szlovákiába. Hogyan érzik magukat, hogy látják a jövőjüket. Mint megállapítottam, a szerb főváros közelségének számos előnye van, főként a foglalkoztatottság vonatkozásában. Az Ópazovából Belgrád felé vezető úton megannyi új gyárat láttunk, vagyis munkalehetőséget, és lényegében az ottani szlovákokkal folytatott beszélgetésekből is az derült ki, hogy ebben a térségben munkát találni nem akkora kihívás, mint a Vajdaságban. Eközben az egykori szlovák városok és falvak a lakosság belső és a legutóbbi háború utáni vándorlása következtében fokozatosan veszítik el túlnyomóan szlovák jellegüket, egyre kevesebb az aktív szlovák, akik tevékenyen segítenék megőrizni és fejleszteni a szlovák kultúrát.
Mint láttuk, a Szerémségen belül vannak különbségek a települések között, amelyekre elsősorban a Belgrádtól való távolság, a közösség hagyományos jellege és a városban vagy a faluban újonnan letelepedők száma fejti ki hatását. A városi hagyományokkal rendelkező településen, Ópazován láthattuk, hogy a szlovák középiskola nem működik, de az általános iskola erős hatást fejt ki a szlovákság megőrzésére. Itt az utcán is találkoztunk szlovákokkal, akik nem féltek megszólítani minket és megkérdezni, hogy honnan jövünk. Ráadásul Fuhl Imre véletlenül találkozott egy újságíró-kolleganőjével, akit egy szlovákiai képzésről ismert. De szinte mindenhol jelen voltak szlovák honfitársaink, és velük együtt a szlovák nyelv is, ami nagyon pozitív élményt jelentett számunkra.
Amit legutóbbi vajdasági látogatásom során nem tudatosítottam, hogy minden szlovák községben van szlovák ház, amely a közösség, vagy szlovák társadalmi szervezet tulajdonában áll. Ezek a szlovák kultúra központjai, amelyek képesek lefedni a szlovák közösség szervezeteinek tevékenységét, a kulturális rendezvényeket, vagy általában a szlovák közösség tagjainak találkozóit. Ez valami hasonló, mint a mi közösségi tereink, amelyeket a szlovák önkormányzatok alakítanak ki, azzal a különbséggel, hogy míg nálunk minimális támogatás mégiscsak jut ezekre a házakra a költségvetésből, addig ők a saját bevételeikre vannak utalva. Bár projekt-támogatásokat kapnak Szlovákiától, ahogy a Szerbiában működő nagyobb területi egységektől (járások) is, de nem garantáltan, ezért gyakran vannak ezeknek a házaknak nehézségeik a rezsikiadások kifizetésével is.
Minden nehézség ellenére azonban a Szerémségben büszke, öntudatos szlovákokat ismerhettünk meg, akik jelenükre és jövőjükre egyaránt optimizmussal tekintenek, aktívak és szívesen beszélgetnek az újkori idegenből érkező látogatókkal, vagyis az olyan területről érkezőkkel, akikkel valaha közös államalakzatban éltek. Kívánom nekik, boldoguljanak ilyen jól a jövőben is. És végezetül ezúton is szeretném megköszönni azoknak, akik megszervezték nekünk ezeket a programokat, találkozókat, köztük elsősorban barátunknak, az ópazovai iskola történész-professzorának, Jaroslav Miklovic-nak. Köszönjük, Jaro, jól éreztük magunkat köztetek!


http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29808-zapisky-hovorcu-34-2021

A nyári szabadságokra való tekintettel ezúttal az elmúlt három hét történéseit kellene röviden összefoglalnom. Szerencsére a szlovák közösségek ezalatt igyekeztek behozni mindazt, ami az utóbbi hónapokban elmaradt, tehát rendezvények voltak és vannak bőven. Minden hétvégi napra 3-4 szlovák nemzetiségi esemény jut, ezért - bár nem szívesen - válogatnom kell közöttük.
A parlamenti ciklus elején úgy döntöttem, hogy a négy év alatt, amíg a magyarországi szlovákok parlamenti szószólója posztját én töltöm be, legalább egyszer elmegyek az összes szlovákok lakta településünkbe, hogy meglátogassam az ottani szlovák közösséget, részt vegyek legalább egy rendezvényükön. Sajnos, most úgy látom, hogy a fennmaradó hónapok nem lesznek elegendőek erre, hiszen ami a szlovák önkormányzatok rendezvényeit, találkozóit vagy üléseit illeti, ebből a választási időszakból a világjárvány következtében legalább egy év kiesett. A hátralévő hónapokban természetesen igyekezni fogok, hogy amit még lehet, behozzak ebből.
Az említett három hét legfőbb eseménye az 55. Nógrád Megyei Nemzetiségi Találkozó és a Magyarországi Szlovákok 25. Országos Folklór Fesztiválja volt a Bánki-tónál. Ezt a rendezvényt gyakorlatilag eddig az elmúlt években mindig nyári vihar fenyegette vagy zavarta meg. Idén sem volt ez másként, hiszen bár a fellépők többségének volt lehetősége új programját bemutatni a nagyszámú közönség előtt, a szarvasi Tessedik táncegyüttes és a szlovákiai Vranovčan vendég táncegyüttes fellépését már megakadályozta a sűrű nyári eső. Úton hazafelé azon gondolkoztam, hogyha ez a probléma minden évben felmerül, ami lehet, hogy már az éghajlatváltozásnak köszönhető, nem kellene-e megváltoztatni a fesztivál időpontját, és vagy tavaszra, vagy ősz elejére tenni. Igaz, így sem garantálná senki a megfelelő időjárást a találkozó megtartásához.
Augusztus elején segítettem egy zempléni szlovák csoportnak, Füzérről, megszervezni munkahelyem, a parlament épületének meglátogatását. Nagy lelkesedéssel mentünk végig a látogatók számára nyitott útvonalon és az épület építéséről szóló kamara-kiállítást is megtekintettük. Jó érzéssel töltött el ez a látogatás, hiszen tudom, nem mindenkinek van lehetősége, hogy csak úgy, saját kezdeményezésére eljusson ebbe a nemes történelmi épületbe. És a füzériek valóban nagy érdeklődést mutattak az összes, az idegenvezető által nyújtott információ iránt.
Augusztus második hétvégéjén részt vettem a Nemzetiségi Napon Magyarország legmagasabban elhelyezkedő településén, Mátraszentimrén. Itt idén nyáron már harmadszor volt lehetőségem megtekinteni a kiskőrösi szlovák Dúha / Szivárvány táncegyüttes előadását. Most is megállapítottam, hogy megérdemelten kapták meg az Országos Szlovák Önkormányzat Nemzetiségünkért díját, hiszen a mátraiaknak is bemutatták gyönyörű műsorukat, ahogy az összes többi fellépő is. Az ilyen alkalmakkor azt is jó látni, hogy mennyire együttműködnek a különböző régiókból származó szlovákok, hogyan látogatják egymást, hogy cserélik ki kulturális programjaikat.
Az ezt követő hétvége a városnapoké volt Piliscsabán és Eleken. Két azonos nevű rendezvény, mindkettő a helyi szlovák önkormányzat szervezésében, mégis mindkettőnek megvolt a maga különleges töltete. Piliscsabán mint Békéscsaba szülötte, először is azon csodálkoztam el, hogy az itteniek is csabaiaknak hívják magukat. Ők egy komplex egész délutáni programot szerveztek, egy várostörténeti kiadvány bemutatásával, kiállítással és színes nemzetiségi műsorral. Eleken ez nemzetiségi ételek főzőversenye volt és - természetesen - szintén a nemzetiségi kultúrák színes bemutatója. Hiszen, ami közös ebben a két városban, hogy mind a kettőben több más nemzetiség is él a szlovákokon kívül. És ahogy az megmutatkozott, mindezek a közösségek szívesen kapcsolódtak be a szlovákok által rendezett programba. Nem marad számomra más hátra, mint gratulálni a szervezőknek a sikeres nemzetiségi napokhoz.


http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29777-zapisky-hovorcu-32-2021

Nem könnyű az uborkaszezon közepén minden második héten valami újat, valami érdekeset írni a Ľudové noviny olvasói számára. Még nehezebb, ha még két hét sem áll rendelkezésemre, hogy néhány eseményt, rendezvényt összegyűjtsek, amelyek tágabb körben is kiérdemlik közösségünk figyelmét. Ezt idén pont most, e jegyzeteim esetében éreztem először.
Az ilyen esetek lehetővé teszik, hogy elgondolkodjak azon, hogy vajon előrébb jutott-e a világ egy lépéssel a jegyzeteimnek köszönhetően. Hogy vajon hetilapunk, vagy az oslovma.hu internetes portál olvasói jobban informáltnak érzik-e magukat a nemzetiségi parlamenti szószólók tevékenységéről, illetve a nemzetiségi politikáról egyáltalán. Hogy vajon többet tudnak-e arról, mi zajlik, melyek a legfőbb események, amelyek a szlovák közösség életét befolyásolják Magyarországon. És hogy vajon jobban értik-e például azt, hogyan függ össze a nemzetiségi törvény 2011-es elfogadása az első olyan parlamenti választásokkal, amelyeken először szavazhattunk saját parlamenti szószólóra.
Lehet, hogy e kérdések összetettek. De örülnék neki, ha olvasóink megértenék, hogy miért tartom lényegi változásnak a magyarországi nemzetiségi politika területén pont a nemzetiségi szószólók a törvények elfogadásába való bevonásának lehetőségét. Véleményem szerint nem lehet tagadni, hogy a legfőbb lépés a magyar kormány nemzetiségi politikájában ennek a lehetőségnek a biztosítása volt. A szószólók parlamenti munkába való bevonása után valóban nagyon fontos változásokat látunk. Hiszen a nemzetiségi bizottság létezésével lehetőséget kaptunk arra, hogy a törvények tartalmát még előkészítési fázisukban befolyásolhassuk. Kezdeményezhetjük különböző új jogszabályok kidolgozását, vagy meglévő törvények módosítását. Elért eredmény van bőven, és úgy gondolom, hogy mindazok, akik a nemzetiségi életben elég aktívak, pontosan tudják, hogyan változott a helyzet ezen a területen. Csak néhány dolgot említenék itt meg. Önkormányzataink, intézményeink és egyesületeink támogatási keretei lényegesen nőttek. Évente több pénzt kapunk az állami költségvetésből rendezvényeinkre, gyermek- és nyelvi táborainkra, kiadványaink megjelentetésére, valamint társadalmi szervezetink működésére. A kormány rendszeres és egyedi támogatásainak köszönhetően intézményeink, iskoláink, kulturális létesítményeink vagy nemzetiségi gyűjteményeink működési körülményei folyamatosan javulnak. Az elmúlt évben a magyar kormány támogatásával sikerült megvásárolnunk az egykori pesti evangélikus templom épületét, amelyből a Szlovák Köztársaság és Magyarország kormánya finanszírozásával szlovák kulturális központot szeretnénk kialakítani Budapesten.
Az oktatás területén aktív pedagógusaink négyszer magasabb nemzetiségi pótlékot kapnak munkájukért, mint öt évvel ezelőtt. Létrejött az ösztöndíj-rendszer a nemzetiségi pedagógiai szakok hallgatói részére, amelytől a végzős fiatal pedagógusok számának fokozatos növekedését várjuk. A százmilliós támogatások egész Magyarországon segítették és segítik a szlovák iskolák modernizálását. Természetesen, ezeket a pozitív lépéseket Szlovákiában is érzékelik. Úgy gondolom, hogy a magyar kormány kisebbségünk felé tett ezen lépései is hozzájárultak ahhoz, hogy - ahogyan azt legutóbbi találkozóján mindkét miniszterelnök megállapította - a Magyarország és a Szlovák Köztársaság közötti kapcsolatok még soha nem voltak ilyen jók és nyitottak, mint ma. Bízzunk benne, és mi, közösségünk érdekében, tegyünk is meg mindent, ami tőlünk telik, hogy ez így is maradjon.


http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29752-zapisky-hovorcu-30-2021

A nyári szünidő tart, még ha alkalmi megszakításokkal, programokkal tűzdelve is. A Magyarországi Szlovákok Napja visszhangjai is mostanra értek el hozzánk. Néhány nap elteltével az egész rendezvényt, a programot és az azt megelőző, anyaországunkból érkező látogatások „nagy hetét” is nagyon jól szervezettnek értékelem. Mindkét esemény a hasznos és sikeres találkozások, tárgyalások lehetőségét nyújtotta nekünk - és valamennyi résztvevője számára -, vagy csak a hétköznapi emberek közötti gondolatcsere lehetőségét, akikkel már rég nem láttuk egymást. Gratulálok a szervezőknek a sikeresen véghezvitt munkához.
Közvetlenül ünnepségünk után tartotta ülését a Nógrád Megyei Szlovák Önkormányzat. Engem is meghívtak az ülésre, az Országos Szlovák Önkormányzat elnök asszonyával, Hollerné Racskó Erzsébettel együtt, hogy tájékoztassuk a jelenlévőket az elmúlt hónapok történéseiről. Én arra is kihasználtam a lehetőséget, hogy közelebb vigyem a munkám mibenlétét a megyei önkormányzat tagjaihoz. Beszéltem az országgyűlési szószóló tevékenységének lényegéről és annak tartalmáról, mert továbbra is az az érzésem, mintha még mindig nem lenne teljesen világos, hogyan egészíti ki a munkám az OSZÖ tevékenységét. Ezen felül röviden összefoglaltam a fontos törvényi változásokat is, amelyeket a parlament Nemzetiségek Bizottságának ülésein is megvitattunk.
Előkészületben van a Szlovák-Magyar Nemzetiségi Vegyes Bizottság ülése is. Eredetileg az üléseket évente tartották, de tavaly az aktuális találkozó nem valósult meg. Most a bizottság magyar tagozatának tagjai a Külügyminisztériumban találkoztak, hogy értékeljék a legutóbbi ülésen, 2019 februárjában elfogadott ajánlások teljesülését. A magyarországi szlovákokat a bizottság magyar tagozatában ketten képviseljük az OSZÖ elnök asszonyával. A találkozón abban állapodtunk meg, hogy a magyar fél részére szóló ajánlások végrehajtása folyamatos, ezért javasoltuk szlovákiai partnereinknek néhány, már nem aktuális pont kihagyását a jegyzőkönyvből.
A hét végén lehetőségem volt egy rövid beszélgetésre Zelman Ferenc úrral, a Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniója elnökével Tótkomlóson. Lényegében azt egészítettük ki, amit Tardoson, a programok bősége miatt nem tudtunk befejezni. Kiértékeltük az elmúlt hónapoknak elsősorban az Unió tagszervezetei, valamint a szlovák önkormányzatok állapotára és tevékenységére gyakorolt hatását a komlósi régióban. A pandémia alakulásának köszönhetően a szervezetek csakúgy, mint az önkormányzatok, megújították tevékenységüket, szervezik nyári programjaikat és igyekeznek behozni azt, amit a bizonytalanság hónapjai alatt nem tudtak megvalósítani. Bízzunk benne, hogy ezúttal már a világjárvány esetleges következő szakasza sem húzza keresztül számításaikat és minden, amit ebben az évben meg szeretnének valósítani, sikerül majd nekik.
Bár a múlt héten szabadságon voltam, de ezt az időt a Fuhl házaspárral töltöttük, ezért ezek a napok sem teltek a közösségünkben zajló történésekre vonatkozó hasznos és tartalmas beszélgetések nélkül. Természetesen így, családi körben is értékeltük a Magyarországi Szlovákok Napját, és mivel az eseményen a feleségeink nem voltak jelen, aránylag részletesen kellett beszélnünk róla, hogy ők is képet alkothassanak az eseményről. A kötetlenebb beszélgetés a magyarországi szlovák közösség témájára azt is lehetővé tette, hogy az elmúlt hónapok számos kérdését részletesebben vitassuk meg. De nem maradtak ki a következő időszakra vonatkozó tervek sem. Csak azok a bizonyos bizonytalanságok tűnnének már el az életünkből!
 


http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29729-zapisky-hovorcu-28-2021

Javában tart a nyári szünet. A parlamenti képviselők, ahogy a nemzetiségi szószólók többsége is, szabadságon vannak. Azonban mind a képviselők, mind a szószólók aktívak választási körzeteikben, illetve nemzetiségük körében. Mert a rendezvények is javában zajlanak, hiszen tanultak a nemzetiségi önkormányzatok is a tavalyi év tapasztalataiból, a társadalmi szervezetek vagy intézmények is igyekeznek belátható időn belül megszervezni idei eseményeiket, rendezvényeiket, táboraikat vagy egyéb programjaikat.
A magyarországi szlovákok a Budapesti Szlovák Önkormányzat szervezésében minden év június végén megemlékeznek a thesszaloniki testvérek, igehirdetők, Európa védőszentjei, Szent Cirill és Szent Metód, az egykori Nagy-Morva Birodalom területére való jöveteléről. Az ünnepség mindig Zalaváron zajlik, mert annak ellenére, hogy szlovákok nem lakják, mégis itt található a két szent emlékparkja, valamint egy korabeli templom és település maradványai. Szent Cirill és Metód szobrán kívül, amelyet a Budapesti Szlovák Önkormányzat állíttatott a Szlovák Köztársaság budapesti nagykövetsége támogatásával, néhány más magyarországi szláv nemzetiség, a bolgárok, a szerbek és a szlovének emlékoszlopai is itt találhatók. Június közepén a magyarországi bolgárok javasolták Történelmi Emlékhely és zarándok-központ létrehozását ezen a helyen. E tervek megvalósítása esetén a szlovák hívők érdeklődése is nőhet a hely iránt. Hiszen írott történelmünk gyökerei ide nyúlnak vissza, még ha szlovák közösségek nem is telepedtek le ezen a területen a törökök Magyarországról való kivonulása után.
Június vége és július eleje legnagyobb ünnepünk, a Magyarországi Szlovákok Napjára való előkészület, a Külföldön Élő Szlovákok Hivatala delegációjának látogatása, annak elnöke, Ján Milan Pilip vezetésével valamint a Szlovák Köztársaság új miniszterelnöke, Eduard Heger delegációja látogatása jegyében telt. A Külföldön Élő Szlovákok Hivatala elnöke látogatása első napjait a fővárosban töltötte, ahol a magyar kormány egyházakért felelős államtitkára, Soltész Miklós jelenlétében ünnepélyes keretek közt aláírta az Országos Szlovák Önkormányzat elnökasszonyával, Hollerné Racskó Erzsébettel a Rákóczi úti egykori pesti evangélikus templomépület felújításáról szóló támogatási szerződést. A Hivatal delegációja egész héten Magyarországon maradt, ellátogattak a parlamentbe, a budapesti szlovák intézményekbe és szervezetekhez, az Alföldre és a Pilisbe. Látogatásuk végén részt vettek a Magyarországi Szlovákok Napján is.
Az új szlovák miniszterelnök, Eduard Heger szintén Budapestre utazott, kollégájával, Orbán Viktorral való találkozóra. Ezen kívül rövidebb találkozót folytatott a parlament elnökével, Kövér Lászlóval, valamint a Szlovák Köztársaság nagykövetségén a magyarországi szlovákok közössége delegációját is fogadta. Ezeken a találkozókon én is jelen voltam, ahol mindkét oldalról főként azt emelték ki, hogy a két ország közti kapcsolat jelenleg a legjobb az önálló Szlovák Köztársaság létrejötte óta.
Az elmúlt két hét fő eseménye minden bizonnyal a Magyarországi Szlovákok Napja volt Tardoson. Mint tudjuk, közösségünk ünnepe tavaly a világjárvány miatt elmaradt, éppen ezért nagy volt az érdeklődés az esemény iránt. Először történt meg, hogy mint társszervező, magam is csatlakoztam az esemény előkészületeihez, és úgy gondolom, hogy indokolt az együttműködés ilyen formája az OSZÖ és a parlamenti szószóló között. Ezért azt tervezem, hogy az OSZÖ következő közgyűlésén javasolni fogom, hogy ezt az elkövetkező években is folytassuk ezt a fajta közös szervezést.


http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29707-zapisky-hovorcu-26-2021

Az elmúlt két hét meghozta számunkra az igazi nyarat. A napi hőmérséklet meghaladja a 30 fokot, az iskolaév rendben befejeződött, az általános iskolák végzős diákjai ballagási ünnepséget is tarthattak. Végül, a jövő évi költségvetési törvényről, de ezzel együtt a nemzetiségi törvény újabb módosításáról és számos más jogszabályról való szavazással lezárult a parlament plenáris ülésének tavaszi ülésszaka is.
A nemzetiségi törvény módosításáról, annak tartalmáról és okairól korábbi cikkeimben már írtam. Az új költségvetésről talán annyit mondanék, hogy a jövő évi nemzetiségi tételekre vonatkozó, nem túl kedvező kormányjavaslat után, a Magyarországi nemzetiségek bizottsága tevékenységének is köszönhetően, a 2022-ik év költségvetésében nemzetiségi célokra két milliárd forinttal több jut, mint az idén. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az Országos Szlovák Önkormányzat és intézményei számára juttatott támogatások három év után újra emelkednek, ami legalább visszamenőleg kompenzálja azokat a kiadásokat, amelyek ezek alatt az évek alatt az infláció, a minimálbér növekedése, valamint az OSZÖ közgyűlési képviselőinek a 2019-es nemzetiségi választásokat követő létszámának növekedése következtében emelkedtek.
A tavaszi ülésszak befejezését követően a Nemzetiségi bizottság hivatalosan is lezárta első félévét. Ez nem jelenti a tagok tevékenységének leállását, hiszen mindannyian járunk rendezvényekre, amelyekből egyre több van, és ezzel együtt összegyűjtöttük azokat a témákat, amelyeket még ebben a választási ciklusban le kell zárni, vagy legalábbis meg kellene vitatni. Vannak köztük olyanok is, amelyekkel még a következő tanév kezdete előtt kell majd foglalkoznunk.
Június elején, a hónap második péntekén meglátogattam a békéscsabai szlovák iskolát, ahol az igazgatónőtől, Pecsenya Edittől tájékozódtam az általános és a középiskolába való beiskolázás állapotáról, ahogyan - természetesen - az érettségi vizsgák eredményeiről is. Ezúton is meg kell, hogy dicsérjem az iskolát, a tanári kart, és a diákokat is, hogy a kedvezőtlen feltételek ellenére az idei tanévben is szép sikereket értek el.
Csabaszabadiba is ellátogattam, ahol a helyi szlovák önkormányzat elnökével, Kesjár Mátyással megnéztük a felújított székhelyüket, ahol kellemes körülményeket alakítottak ki mind az önkormányzatuk, mind a helyi rendezvények, vagy az egyházi szertartások számára is. Az elnök úr tájékoztatott a közeljövőre, elsősorban a nyári hónapokra vonatkozó terveiről is.
Az OSZÖ elnök asszonyával, Hollerné Racskó Erzsébettel és Kraszlán Istvánnal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetiségi főreferensével együtt vendégek voltunk a budapesti második kerületi szlovák önkormányzat programján. Az informális találkozón tájékoztattuk őket a népszámlálás előkészítésével kapcsolatos lehetőségeinkről, illetve feladatainkról. Mint tudjuk, a kormány a népszámlálást a világjárványra való tekintettel jövő év októberére tette át. Mivel azonban a parlamenti választások előtti tavaszi hónapok a választási kampánnyal telnek majd, valószínűleg kevesebb időt és teret fogunk tudni ennek az ügynek szentelni, mint amennyit érdemelne. Éppen ezért úgy gondolom, hogy az őszi hónapokban leporolom előadásomat, amelyet a népszámlálásról még az év elején készítettem, és igyekszem minél több szlovákok lakta régióba eljuttatni. Annak érdekében, hogy minél jobban felkészítsük embereinket magára a népszámlálásra. Ne felejtsük el, hogy a népszámlálás során regisztrált elegendő számú szlovák nemzetiséghez tartozó nélkül, elveszítjük a következő tíz évre annak lehetőségét, hogy szlovák önkormányzatokat hozzunk létre. Ezek azután mindannyiunknak hiányoznának.


http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29672-zapisky-hovorcu-24-2021

Fokozatosan, ahogyan tavaly nyáron is, visszatérünk a normális kerékvágásba. Már szerveznek különféle rendezvényeket, találkozókat és a szlovák nemzetiségi önkormányzatok is hallatják a hangjukat. Az elmúlt két hét során nekem is voltak látogatóim, a csabai szenior klub látogatott el a parlament épületébe, részt vettem Anton Straka csehszlovák diplomata, szlovák irodalmár és műfordító emléktáblájának koszorúzásán a budapesti 14. kerület szervezésében. Ezen kívül meglátogattam a magyar-szlovák két tanítási nyelvű iskolát Sátoraljaújhelyen, valamint részt vettem Jásdon a Bodza-ház megnyitóján. Amint az az említett programokból is látszik, valóban visszatérünk a pandémia előtti időszakhoz.
Ahogy arról a legutóbb is írtam, az országos önkormányzatok gazdálkodásának megkönnyítésére vonatkozó javaslatom nem ment át a Pénzügyminisztérium szűrőjén, de egy másik általam, a jövő évi költségvetés előkészítéséről szóló törvénybe kezdeményezett javaslatot elfogadtak. E szerint, ha a helyi vagy országos nemzetiségi önkormányzat nagyobb összeget kap beruházási projektjére, és a pénzt rövid időn belül nem használja fel, a felhasználás idejéig állampapírokba fektetheti, az így szerzett pénzt aztán szintén felhasználhatja arra a célra, amelyre a támogatást eredetileg kapta. Bár nem sokat jelent ez, mégis a budapesti szlovák templom beruházása esetében például az így szerzett pénz is jól jön.
A Magyarországi nemzetiségek bizottsága ülése után, a plenáris ülésen beszédemben ismertettem is ezt a javaslatunkat. Ha az olvasók kíváncsiak a felszólalásaimra, a parlament www.parlament.hu című honlapján elolvashatják őket. Hozzáteszem azt is, hogy az illetékesekkel folytatott beszélgetések alapján a nemzetiségi költségvetési tételek ígéretesen alakulnak a 2022-es évre. A következő jegyzeteimben már konkrétan is írok majd róluk, mivel a törvényről szóló szavazást június 15-re tervezik.
Örömmel tájékoztatom olvasóimat arról, hogy június 15-től a nemzetiségi szervezetek és önkormányzatok már tagjaik jelenlétében tarthatják közgyűléseiket. A Nemzetiségi bizottság ugyanakkor újra kezdeményezte a helyi önkormányzatok tevékenységének értékelésére vonatkozó előírások módosítását abban az értelemben, hogy legyen elegendő, ha az év végéig legalább egy ülést tartanak. Nem gondolom, hogy az a cél, hogy ne legyen több ülésük, de ezzel azt szeretnénk elérni, hogy a nemzetiségi önkormányzatok a jövő évben is megkaphassák a támogatásaikat a könnyített feltételek mellett.
Ami a sátoraljaújhelyi látogatásomat illeti, az iskola igazgatónőjén kívül a megyei szlovák önkormányzat elnök asszonyával is találkoztam. Az volt az elképzelésem, hogy az egészségügyi vészhelyzetről szóló törvény érvényességének megszűnte után széles körben találkozót szervezek a szlovák önkormányzatok és szervezetek elnökeivel minden olyan régióban, amelyben van megyei szlovák önkormányzat. Ebben az ügyben eddig már kezdeményeztem is találkozót a Békés Megyei Szlovák Önkormányzat elnök asszonyával, és ezúttal Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is. Ahogy az megmutatkozott, a megyei önkormányzatok vagy már megtervezték őszi programjaikat, vagy egyelőre nincs elképzelésük arról, hogyan élesszék fel a szlovák életet a megyében. Így hát máshogy döntöttem. Igyekezni fogok bekapcsolódni a helyi rendezvényekbe, igyekszem a megyei találkozókat az elzárt hónapok során folytatott tevékenységemről való személyes, közvetlen tájékoztatásra kihasználni. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a megyei önkormányzatok elnökeivel tervezett találkozókat nem valósítjuk meg a következő hetekben. Tervezem még Nógrád, Komárom-Esztergom és Pest megye meglátogatását is. Hasonló témában tervezek találkozót a Budapesti Szlovák Önkormányzat elnök asszonyával is.
Mint láthatják, terv mindig több van, mint rendezvény. De úgy gondolom, hogy az elkövetkező hetekben már a pandémia kitörése előtt megszokott mennyiségben érkeznek majd a meghívók.


http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29646-zapisky-hovorcu-22-2021

Mint ahogy azt legutóbb bejelentettem, május 14-én megújítottam a fogadó óráimat, először Békéscsabán. Találkozóra hívtam Krajcsovicz Juditot, a Békés megyei Szlovák Önkormányzat elnök asszonyát. Elbeszélgettünk a megyei szlovák önkormányzat várható rendezvényeiről. Lehetőséget keresünk arra, hogyan kössük egybe az én terveimet, célkitűzéseimet az ő programjukkal, hogy a szlovák közösség minél több képviselőjével találkozhassam, hogy személyesen is tájékoztathassam őket az eddigi tevékenységemről. Ezen kívül rövid videófelvételeket is készítettünk a hivatalos facebook oldalamra. Bízzunk benne, hogy a szlovákok ezt is követik az egész országban.
Az elmúlt héten átadásra kerültek az idei Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjak. Ezt a kitüntetést a nemzetiségi önkormányzatok, társadalmi szervezetek, intézmények javaslatai alapján olyan személyek vagy csoportok kapják, akik tevékenységükkel jelentősen hozzájárulnak az egyes nemzetiségek kultúrájának gyarapításához. A Miniszterelnöki Hivatal minden évben 13 ilyen díjat oszt ki, általában minden nemzetiségnek egyet. Idén, a 17. kerületi budapesti szlovák nemzetiségi önkormányzat javaslatára Galda Levente énekes, színházi szakember vehette át a díjat nekünk. A pilisi fiatal a plakettet és az oklevelet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől és Soltész Miklós államtitkártól vette át. Az ünnepélyes átadón az Országos Szlovák Önkormányzat elnök asszonyával együtt vettünk részt és gratuláltunk a díjazottnak.
A parlament plenáris ülésszakában az utolsó tavaszi vagy az első nyári hetek a következő évi költségvetési törvény tervezetéhez tartoznak. A plenáris ülés napirendjén természetesen számos más törvény is szerepel, amelyek inkább politikai jellegűek, minket nemzetiségeket nem érintenek közvetlenül. Egyet mégis kiemelnék ezek közül, amely minden évben ugyanarra az időszakra esik, mint maga a költségvetési törvény. Ez pedig a jövő évi költségvetés előkészítéséről szóló törvény. Ez a jogszabály általában azokat a változásokat tartalmazza, amelyek az adott költségvetés végrehajtása érdekében szükségesek. Magába foglalja a gazdálkodási vagy egyéb pénzügyi jellegű szabályok módosítását is.
Mivel javaslataimmal már három éve igyekszem megkönnyíteni a nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodását, tehát megváltoztatni támogatásaik, gazdálkodásuk és elszámolásuk szabályait, a Nemzetiségek bizottsága nevében idén is volt lehetőségem felszólalni a parlamentben e törvény módosítása érdekében. Ezúttal, a korábbi évektől eltérően, legalább annyit szeretnék elérni, hogy az érvényes jogszabályi előírások tegyék lehetővé az országos nemzetiségi önkormányzatok számára a tartalékképzést az előre nem látható esetek finanszírozására, elsősorban az általuk irányított intézményekre vonatkozóan. Sajnos, ezúttal sem jártam sikerrel. A pénzügyi gondolkodás az átgondolt, részletes érvelés ellenében sem ismer kivételeket.
Ebben a két hétben a Nemzetiségek bizottsága is ülésezett. Megvitattuk és jóváhagytuk a bizottság tervezetét a jövő évi költségvetés nemzetiségi tételeinek emelésére. Remélem, hogy ha a nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodásának megváltoztatására vonatkozó módosító javaslatom nem is ment át az első szűrőn, legalább az emelésre vonatkozó javaslatainkat sikerül elfogadtatni.


http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29619-zapisky-hovorcu-20-2021

A Covid elleni valamely vakcinával beoltott négymillió fő elérésével lassan megnyílik az ország. Az üzletek, éttermek, bárok már kinyitottak. A gyermekek visszatértek az iskolákba, az érettségi vizsgák folyamatosan zajlanak. Fokozatosan jelentkeznek a szlovák nemzetiségi önkormányzatok is. Vagy az egyes támogatási döntések közzétételének időpontjáról érdeklődnek, vagy tervezett programjaik időpontjáról tájékoztatnak. Néhányan az Országház látogatásával kapcsolatban érdeklődnek. Úgy néz ki, hogy a nyári hónapokban a szabad térben találkozhatunk is, bár - természetesen - a még hatályban lévő szabályok betartásával.
A Parlament Nemzetiségi bizottsága az utóbbi két hétben intenzíven dolgozott a nemzetiségi törvényt módosító javaslatán, amelyet az előző jegyzeteimben már említettem. Most, több tárgyalási forduló után, a nézetek a bizottság keretein belül, illetve az országos nemzetiségi önkormányzatok elnökeivel való egyeztetését követően, már megvan a bizottság javaslatának végleges szövege. Arról van szó, hogy a nemzetiségi törvény tartalmazza a parlamenti választások előtt az adott nemzetiség jelöltlistájának állítására és elfogadására vonatkozó szabályait. Az eddigi szabályok csak azt határozták meg, hogy a listát az országos nemzetiségi önkormányzat állítja össze és nyújtja be a Nemzeti Választási Irodának. A jelöltek listára történő jelölésének rendjét, támogatásukat és sorrendjük elfogadásának szabályait az adott országos önkormányzat alapszabálya tartalmazta.
A legutóbbi választásokon kiderült, hogy ez nem mindenhol van így. Egyes nemzetiségi közösségek megosztottsága a lista manipulálásának és a választási eredmény gyakorlati befolyásolásának lehetőségét eredményezte. Bár erről tudtunk tavaly is, végül csak mostanára jött létre megállapodás az Igazságügyi Minisztérium, a Miniszterelnökség és a Nemzetiségek bizottsága elnöke között arról, hogy a bizottság módosító javaslatot dolgoz ki és nyújt be. Másrészt a bizottság néhány tagja, valamint több országos önkormányzat elnöke nem érdekelt a „kemény” módosításban, amely a választások előtti eljárást pontosan és szó szerint meghatározná. Az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke és én is, ellene voltunk, mert az ilyenfajta előírás legfelsőbb választott testületünk hatásköreinek további korlátozását jelentené. Úgy gondoljuk, hogy az önkormányzat közgyűlésének tagjai meg tudnak állapodni a parlamenti szószólói posztra való jelöltek választásának technikájáról. Ezért csak annyit kell meghatározni, hogy a listáról az országos nemzetiségi önkormányzat közgyűlésén határozzanak.
A Nemzetiségek bizottsága végül ennek szellemében nyújtotta be új javaslatát. A tervezet tartalmazza továbbá az elfogadott lista közzétételéről és benyújtásáról, a bírósághoz benyújtandó jogorvoslat módjáról, valamint az ilyen esetekre vonatkozó közigazgatási bírósági eljárásokról szóló rendelkezéseket is. Úgy vélem, ez a módosítás elegendő lesz egyrészt a törvénytelenségek megelőzésére, valamint arra is, hogy egynémely országos nemzetiségi önkormányzat közgyűlésének tagjai átérezzék saját felelősségüket egy olyan súlyos kérdés eldöntésében, hogy ki képviselje közösségüket az elkövetkező négy évben a magyar Országgyűlésben.
Végezetül pedig örömmel tájékoztatom Önöket arról, hogy májustól megújítom fogadóóráimat Budapesten az OSZÖ épületében, illetve Békéscsabán a Szlovák Kultúra Házában. Örülök neki, hogy a nyitással idáig jutottunk, mert telefonon, vagy egyéb elektronikus úton nem lehet úgy kommunikálni az emberekkel, mint az élő találkozások alkalmával. Tehát várom Önöket az OSZÖ központjába június 4-én és a Szlovák Kultúra Házába már május 14-én.


http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29602-zapisky-hovorcu-18-2021

A világjárvány továbbra is uralkodó fő témája mind a közéletnek, mind a parlamenti plenáris ülések bevezető vitáinak. Az új kormányrendeletek azonban már jobb idők kezdetét jelzik, amelyek a Covid elleni vakcinákkal beoltottak számának növekedésével párhuzamosan enyhítik a járvány elleni intézkedéseket. Arról, hogy ennek eljött az ideje, a múlt szombat képei tanúskodnak, amikor az éttermek és a bárok hosszú hónapok után először nyithatták meg teraszaikat a vendégek előtt. Látható, hogy főleg a fiatalok már régóta várták a nyilvános helyeken való találkozások lehetőségét.
Nem tartozom már a fiatalok korosztályába, de nekem is hiányoznak a nyilvános találkozások, rendezvények látogatása, vagy egyszerűen a hosszas beszélgetések olyan emberekkel, akiket már rég láttam. Igaz, az internet közösségi hálói is lehetőséget nyújtanak a barátainkkal való információcserére, de a személyes találkozók többről is szólnak, mint az alapgondolatok cseréjéről. Ezért egy szép napon útnak indultam meglátogatni a Szlovák Köztársaság főkonzulját, Emil Kuchár urat Békéscsabán. A találkozónkat lényegében az elmúlt hónapok eseményeiről szóló beszélgetésnek, illetve a magyarországi szlovák nemzetiség helyzetének szenteltük. Maga az a tény, hogy több, mint két órán át beszélgettünk, mutatja, mind a kettőnknek hiányoznak az ilyen alkalmak. Bízzunk benne, hogy a közeljövőben már társasági eseményeket is lehet majd szervezni.
A mi munkánk is igényli, hogy szélesebb körben, több emberrel is találkozzunk, mint az Országgyűlés nemzetiségek bizottságának tagjai. Az egyes törvénymódosításokra, jogszabályváltozásokra vonatkozó állásfoglalás kialakítása során is szükség van az országos nemzetiségi önkormányzatok elnökeivel való véleménycserére. Ilyen kérdések voltak az elmúlt napokban például a nemzetiségi törvény készülő, soron kívüli módosítása, vagy a jövő évi költségvetési törvény tervezete. Mindkét kérdés olyan horderejű, hogy a Nemzetiségi Szervezetek Országos Szövetsége munkamegbeszélést szánt erre a tagjai részvételével, amelyre a nemzetiségi szószólókat is meghívták.
A két említett ügy közül valószínűleg könnyebben magyarázom el olvasóim számára a 2022-es költségvetés nemzetiségi tételeire való felkészülés szükségességét. A költségvetési törvény már több éve a tavaszi utolsó ülés napirendjén szerepel, tehát most valamikor június közepén kerül a plenáris ülés elé. Azért, hogy átbeszélt és megalapozott javaslatot tegyünk a készülő törvénymódosítás nemzetiségekre vonatkozó sorainak emelésére, a Nemzetiségek bizottsága felkérte tagjait és partnereit, hogy nyújtsák be az elvárásaikat bemutató adatokat és esetleges indoklásaikat. Hiszen még a kormánytervezet kidolgozása előtt meg kell vitatnunk őket a parlamenti frakciókkal és a kormány képviselőivel.
Valamivel összetettebb kérdés, hogy nem egészen egy évvel a nemzetiségi törvény kiterjedt módosítását követően, miért nyitjuk meg ezeket a rendelkezéseket. Sajnos, a korábbi parlamenti választásokkal kapcsolatos néhány rossz tapasztalat már tavaly is megkövetelte volna több rendelkezés módosítását, a nemzetiségi választói listák összeállítása és a benyújtása terén. Akkor azonban úgy gondoltuk, hogy ezek a változtatások bekerülnek a választási törvény módosításába. Nem így történt, és most, néhány elkerülhetetlen változtatást a Nemzetiségek bizottsága tagjainak egy része a nemzetiségi törvény módosításával szeretne átvinni. A bizottság más tagjai, illetve néhány országos nemzetiségi önkormányzat elnöke nem érzi ennek szükségességét. Éppen ezért, még tart a vita a javasolt módosítások tartalmáról és szükségességéről. Meglátjuk, hogy sikerül-e végül benyújtani a javaslatot, de legvégső benyújtásakor tájékoztatni fogom Önöket annak tartalmáról.


http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29578-zapisky-hovorcu-16-2021

Az elmúlt két hét mozgalmasan telt. Majdnem úgy, mintha a pandémiát már magunk mögött tudhatnánk. Folytatódik a parlament tavaszi ülésszaka, és rendszeresen találkozunk kollégáinkkal a Magyarországi nemzetiségek bizottsága ülésein. Igaz, hogy a plenáris ülések továbbra is a lakosság Covid-tól való megmentésére irányuló kormányzati lépésekről szóló nézetek ütköztetésével kezdődnek, ugyanakkor az is látható, hogy az oltási folyamat, valamint a beoltottak számának növekedése fokozatosan teret nyit a társadalmi-gazdasági élet egyéb kérdéseinek a megvitatására.
Ahogy az lenni szokott, a plenáris ülés előtt számos törvényt nyújtott be a kormány, elsősorban a felsőoktatási intézmények finanszírozási és irányítási modelljének megváltozása terén. Az egyetemek többsége ugyanis állami igazgatás alól alapítványi igazgatás alá kerül. Bár az alapítványok nem kormányzati-, hanem magánszervezetek, alapítványok lesznek, az állam mégis megőrzi meghatározó befolyását és a benyújtott törvényjavaslatok egyrészt meghatározzák a vagyont, amely az állam tulajdonából az alapítványhoz kerülnek, valamint szabályozzák is a létrehozott szervezetek státuszát, jogait és kötelezettségeit. Amint arról legutóbb is írtam, a Nemzetiségi bizottság ebben a folyamatban elsősorban azoknak az intézményeknek a sorsát figyeli, amelyekben nemzetiségi pedagógusképzés folyik.
A benyújtott törvények között a felsőoktatásra vonatkozóakon kívül, néhány oktatással kapcsolatos törvény módosítására vonatkozó javaslat, valamint egyes hivatali eljárások egyszerűsítésére vonatkozó módosító kezdeményezés is szerepelt. A Nemzetiségi bizottság álláspontját ezzel a két módosítással kapcsolatban, a bizottság tagjai megbízása alapján a plenáris ülésen én képviseltem. Ami az oktatási törvény és számos más törvény módosítását illeti, nem történt olyan változás, amelyek közvetlenül kapcsolódnának a közoktatás nemzetiségi részével. Mindazonáltal mindig fontosnak tartjuk, hogy a közoktatás jogi hátteréről szóló vitát arra használjuk, hogy a plenáris ülésen olyan szempontokat mutassunk be, amelyek egyébként nem merülnének fel. Vagyis az oktatás nemzetiségi szempontból fontos vonatkozásait. Hiszen a mi felszólalásaink nélkül aligha hangzanának el a parlamentben olyan mondatok, mint „a nemzetiség, amely a közoktatás keretein belül nem képes önmagát reprodukálni, fokozatosan elveszíti identitásának talán legfontosabb elemét, a nyelvét”.
A másik törvénymódosítási javaslat a mi szempontunkból azért volt fontos, mert a külföldre utazásról szóló törvény módosítása feljogosítja a nemzetiségi állampolgárokat arra, hogy útleveleikben nevük az adott nemzetiség nyelvén is szerepeljen. Ennek a lehetőségéért már tíz éve dolgozunk. Ezért is volt érdekes számomra, amikor a módosításról szóló vitában az összes parlamenti frakció hozadékként értékelte e rendelkezést és egységesen támogatták. Köszönetet mondtam nekik a támogatásukért, valamint kiemeltem ennek változásnak a fontosságát, mert „…ha elfogadjuk azt a tényt, hogy a névhez való jog az emberi méltóságból eredő alapjog, hiszen a név az adott ember identitását is kifejezi…” akkor ezt az új lehetőséget ideje volt a nemzetiségi törvényen túl ebben a törvényben is deklarálni.


http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29550-zapisky-hovorcu-14-2021 

Azzal kezdem, amit a legutóbb kihagytam a jegyzeteimből. Nem tudom, olvasóim mennyire követik figyelemmel a különböző állami díjak, elismerések, kitüntetések szokásos odaítélését, de az elmúlt évben ennek is alkalmazkodnia kellett a világjárvány kiváltotta körülményekhez. Ez azt jelenti, hogy a díjakat a szokásos ünnepnapokon hirdetik ki - például március 15-én, de a kitüntetettek a díjakat egy másik időpontban vehetik át. Így történhetett meg, hogy bár tudtam róla, hogy az említett napon ítélték oda a Magyar Érdemkereszt arany fokozatát polgári kategóriában a békéscsabai szlovák iskola igazgatónője, Pecsenya Edit, illetve a Magyarországi Szlovákok Szövetsége sokéves tagja, Piliscsév volt polgármester asszonya, Nagy Mária részére, legutóbbi jegyzeteimben nem gratuláltam nekik ehhez. Ez az én szégyenem. Nos, ezúton, visszamenőlegesen is gratulálok a megérdemelt kitüntetésükhöz és remélem, hogy személyesen is lesz módom köszönteni őket a plakett tényleges, fizikai átadásán.
A Magyarországi nemzetiségek bizottsága legutóbbi ülése napirendjén a felsőoktatási intézmények megváltoztatott igazgatási modelljének - ezzel együtt a finanszírozásának - kérdései szerepeltek. Meghívott vendégeink között volt a felsőoktatás átszervezésével kapcsolatos feladatokért felelős kormánymegbízott Dr. Stumpf István, valamint Dr. Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai minisztérium helyettes államtitkára. Rajtuk kívül Robert Maxián, a Szlovák Köztársaság Nagykövetségének tanácsosa, Kiss-Szemán Róbert, az ELTE Szláv és Balti Nyelvek Filológiai Intézetének vezetője, valamint Dr. Márkus Éva, az ELTE Pedagógiai Karának dékánja szintén megjelent a bizottság ülésén.
Ami a változtatások célját és a szerkezetátalakítás átfogó folyamatát illeti, úgy gondolom, hogy a kormánymegbízott úr információi alapján bizottságunk tagjai megértették a jelenlegi változások lényegét, de különösen aggasztónak tartottuk a nemzetiségi pedagógiai tanszékek jövőjét, valamint a nemzetiségi felsőoktatás további fejlesztésének lehetőségét. Ezekre aztán a helyettes államtitkár úr válaszolt részletesebben.
Megtudtuk, hogy jelenleg az alapítványok, és az érintett intézmények között részletes szerződések vannak készülőben. Az állam a jövőben is biztosítja a törvény által előírt állami feladatok ellátását a felsőoktatás területén, beleértve a nemzetiségi pedagógusképzést e szerződések alapján. A szerződéseknek tartalmazniuk kell az összes feladatot, amelyek ellátását az állam az adott intézménytől elvár, és amelyeket a továbbiakban is az állami költségvetésből finanszíroznak. Biztosítottak minket, hogy cél, hogy a nemzetiségi pedadógusképzés továbbra is úgy működjön, ahogyan azt a nemzetiségi közösségek elvárják. A nemzetiségi önkormányzatok és az egyetemek vezetőségei közötti együttműködés kapcsán megemlítettük azt a közoktatásbeli gyakorlatot, mely szerint az országos nemzetiségi önkormányzatok rendelkeznek bizonyos jogokkal a közoktatás működési feltételeinek kialakítása terén azzal, hogy örömmel látnánk hasonló lehetőségeket a felsőoktatás terültén is. Vendégeink azzal búcsúztak, hogy az elvárásainkat megértették, és a továbbiakban is rendszeres kapcsolatban maradunk annak érdekében, hogy az információáramlás az e területen bekövetkező változásokról a minisztérium és a bizottságunk között folyamatos maradjon.
És végezetül egy jó hír. Az OSZÖ elnök asszonyával, Hollerné Racskó Erzsébettel és Soltész Miklós államtitkár úrral meglátogattuk a Határon Túl Élő Szlovákok Hivatala elnökét, Milan Ján Pilip urat, hogy áttekintsük a pesti evangélikus templom rekonstrukciója Szlovákia részéről történő támogatásának folyamatát. Az elnök úr biztosított minket arról, hogy a pénz elő van készítve és csak néhány hét kérdése, hogy a támogatás az OSZÖ számlájára kerüljön. A beszélgetés alapján lehetőséget látunk arra, hogy az ehhez szükséges szerződés a közeljövőben Budapesten kerüljön aláírásra. Utána pedig nem marad számunkra más, mint hogy keményen dolgozzunk a projekt megvalósításán.


http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29526-zapisky-hovorcu-12-2021

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága március 4-én ülést tartott, melynek napirendjén két, a nemzetiségeket közvetlenül érintő európai kezdeményezés megvitatása szerepelt. Az egyik, amely a Ľudové noviny olvasói számára már ismerős lehet, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (angol rövidítése: FUEN) Minority SafePack elnevezésű kezdeményezése volt. A javaslat célja, hogy az Európai Bizottság elfogadjon egy olyan jogi dokumentumot, amely az Unió különböző országaiban élő nemzetiségek alapvető jogait rögzítené. Tavaly a járványvédelmi intézkedések ellenére, elegendő számú támogató aláírás gyűlt össze ahhoz, hogy az Európai Bizottság foglalkozzon ezzel a kezdeményezéssel, de úgy döntöttek, hogy ezt a kérdéskört más dokumentumok már megfelelően szabályozzák. Most az aláírásgyűjtés szervezőinek kérésére bizottságunk úgy döntött, hogy állásfoglalást dolgoz ki, amelyben – ahogyan más nemzeti és európai szervek, köztük az Európai Parlament is - elítéli a nemzetiségi jogok védelmére vonatkozó jogi norma megalkotásának elutasítását. Az állásfoglalás a következő ülésünkön, március 24-én kerül elfogadásra.
A másik polgári kezdeményezéshez, „Kohéziós politika a régiók egyenlősége és a regionális kultúrák fenntarthatósága érdekében” névvel, ezekben a hónapokban kezdődik az aláírások gyűjtése. Ez a kezdeményes a földrajzi régiókra összpontosít, nem az ott élő állampolgárok nemzetiségére. Ennek az olyan nemzetiségi csoportokra nézve lenne jelentősége, amelyek egy földrajzi régión belül élnek. Eddig bizottságunk is pozitívan fogadta ezt a kezdeményezést, annak ellenére, hogy a Magyarországon élő nemzetiségek többnyire szétszórtan élnek.
Legutóbbi jegyzeteimben a felsőoktatás átszervezéséről írtam, valamint bizottságunk érdeklődéséről az olyan egyetemeken zajló történések iránt, ahol nemzetiségi pedagógusképzés folyik. A jelen állás szerint ebben az ügyben a felsőoktatás átalakításáért felelős kormánybiztos, Stumpf István látogat el hozzánk március 24-én. Olyan kérdésekkel készülünk a találkozóra, amelyek megvilágítanák számunkra a nemzetiségi pedagógiai karok további fejlődését az olyan egyetemek keretein belül, amelyeknél a fenntartói kompetenciákat alapítvány vette át az államtól.
Lassan, de ígéretesen alakul a pesti evangélikus templom volt épületének helyzete is. Az épület már az országos önkormányzat kezében van. A jogászok arra keresik a lehetőséget, hogy hogyan lehetne kivonni az épületet a társasház közös tulajdonából, hogy a felújítás során ne kelljen minden egyes szakasz előtt újra megszerezni az összes érintett tulajdonos engedélyét. Reméljük, hogy ez a lépés is megtörténik a közeljövőben.
Ami a további támogatásokat illeti, tehát az épület felújítási munkálataira vonatkozó támogatásokat, ahogyan arról már beszámoltam, Magyarország kormánya erre az évre és a jövő évre, a felújítás első két szakaszára vonatkozóan már elkülönített bizonyos összegeket. Most, szintén a közeljövőben, arra készülünk, hogy tárgyalásokat folytassunk a Szlovák Köztársaság kormányának képviselőivel, hogy megtudjuk, a szlovák fél hogyan készül teljesíteni eredeti ígéretét, mely szerint azonos mértékű támogatást nyújt az épület rekonstrukciójához.
Országaink járványügyi helyzete nem könnyíti meg a kormány tisztségviselőivel való személyes találkozót, de úgy gondolom, hogy a közeli jövőben végre írásban is megkaphatjuk a támogatást Szlovákiától is.


http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29500-zapisky-hovorcu-10-2021

A plenáris üléseken ezekben a hetekben is a koronavírus elleni védelem kérdései rezonáltak. Mivel szinte minden nap új mutációk keletkeznek, amelyek gyorsan átterjednek a szomszédos országokba, illetve hozzánk is, és amelyek újabb és újabb kihívások elé állítják a szakembereket. A plenáris üléseken a kormány képviselői a Covid-19 új mutációinak terjedése elleni intézkedéseket ismertetik, az ellenzék pedig a kormány lépéseit kritizálja és több, illetve más intézkedéseket követel.
Természetesen a Magyarországi nemzetiségek bizottsága is rendkívüli érdeklődéssel figyeli a világjárvány aktuális helyzetét, de munkánk középpontjában más áll. Például: folyamatban van a felsőoktatás átszervezése. Több egyetem, amelyek eddig állami fenntartás alatt álltak, magánalapítványok igazgatása alá kerülnek át. Köztük olyan egyetemek is, ahol nemzetiségi pedagógiai karok, vagy szakok is működnek.
A nemzetiségi törvény 23. paragrafusa (4) bekezdése értelmében az állam azon köteles biztosítani a nemzetiségi óvodákban, általános iskolákban, középiskolákban és felsőoktatási intézményekben szükséges pedagógusok oktatását és továbbképzését. Ez a rendelkezés egyelőre annak ellenére is érvényben maradt, hogy például a szegedi egyetem, ahol a legtöbb szlovák nemzetiségi tanárt képzik, már alapítványi felügyelet alá került.
A Nemzetiségek bizottsága az illetékes minisztériumhoz, valamint a felsőoktatás átszervezéséért felelős kormánymegbízotthoz, Stumpf Istvánhoz fordult. Jelenleg a találkozó megfelelő időpontját keressük álláspontjaink ismertetésére, mert van egy olyan aggodalmunk, hogy a mi kislétszámú tanszékeink az érintettek érdeklődésének perifériáján maradhatnak a nagy egyetemek magánkézbe kerülése, illetve átszervezése közben. Igyekszünk megmenteni ezeket a tanszékeket és lehetőség szerint, számukra a lehető legjobb feltételeket kivívni a jövőre nézve. Ebben a kérdésben a nemzetiségi tanszékek képviselőin kívül némely magyarországi nemzetiség anyaországainak diplomatái is hozzánk fordultak. Meggyőződésem, hogy nemzetiségi tanszékeink megtartása iránti igyekezetünk rövid időn belül meghozza a várt eredményt.
A jegyzeteim kötete iránti érdeklődés továbbra is meglepően magas. Olyan emberek is kértek belőle példányt, akik nem tartoznak nemzetiségünkhöz, ami vélhetően az „Egy hazában” c. rádióműsornak köszönhető, amelybe a rádió szlovák műsorának munkatársai készítettek velem magyarul is egy interjút. Tehát, ez is megerősíti, hogy a kiadvány megjelentetése jó ötlet volt.
Az Országos Szlovák Önkormányzat elnök asszonyával felkerestük Békéscsaba polgármesterét. Egy lépéssel előrébb kellett mozdítani a párbeszédet a helyi szlovák iskola épületének az OSZÖ tulajdonába kerülése kérdésében. Úgy vélem, mindkét oldalról elhangzottak azok az érvek, amelyek akadályozták a szükséges szerződés végleges kidolgozását, és így a közeljövőben aláírhatják a megegyezést. Csak ezután kezdhetjük el kezelni a telken maradt épületeket, amelyek innentől az OSZÖ tulajdonába kerülnek, és más környező intézményekhez tartoznak. A polgármester úrnak is ajándékoztam egy példányt a jegyzeteim gyűjteményéből, talán lesz majd ideje beleolvasni.


http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29465-zapisky-hovorcu-8-2021

A parlament hétfőtől ülésezik. Szintén hétfőn ült össze először a Magyarországi nemzetiségek bizottsága is. Az ülések a pandémia idején is a normális élet fokozatos visszatérésére utalnak, még ha csak korlátozott értelemben is.
A Nemzetiségek bizottsága első ülésén megszavaztuk az első félévre szóló munkatervünket, amelyben a legfontosabb pontok valószínűleg azok lesznek, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a jogalkotási munkához, hanem amelyek keretében lehetőségünk lesz meghallgatni a felsőoktatás átszervezésért felelős kormánymegbízottat az átszervezés nemzetiségi szakképzésre gyakorolt hatásáról, vagy a Központi Statisztikai Hivatal képviselőit a népszámlálás 2022-re való elhalasztásáról, továbbá a Nemzeti Választási Bizottság újonnan kinevezett elnökét. Az ilyen üléseken olyan információkhoz juthatunk, amelyek elengedhetetlenek a feladataink ellátásához.
Február 16-án, kedden a világjárvány elleni védekezési intézkedésekről szóló törvénytervezet tárgyalásának részeként alkalmam nyílt a plenáris ülés előtt ismertetni a Nemzetiségek bizottsága véleményét. Bizottságunk összességében támogatja a javaslat elfogadását. Ugyanakkor egyet nem értését fejezte ki azzal, hogy az új törvénnyel továbbra is érvényben maradó korábbi rendelkezések korlátozzák a nemzetiségi önkormányzatok tevékenységét, illetve a határozatok elfogadását. Éppen ezért egy későbbi, nyugodtabb időszakban az elektronikus szavazást lehetővé tevő módosítási javaslatot kívánunk előkészíteni és benyújtani.
Valószínűleg a Ľudové noviny olvasói már észrevették, hogy az eredetileg erre az évre tervezett népszámlálást a kormány 2022 második felére halasztotta. Ezt az állásfoglalást bizottságunk üdvözölte, mivel a döntés segíthet abban, hogy a világjárvány legalább részleges leküzdését követően jobban fel tudjuk majd készíteni közösségünket a népszámláláshoz kapcsolódó feladatokra.
Úgy gondolom, az olvasók már regisztrálták azt a hírt is, mely szerint a nemzetiségi önkormányzatok idei, az önkormányzat tavalyi tevékenységén alapuló, azaz feladatalapú támogatását az idei évben új szabályok alapján biztosítják. Elegendő csak két rendes önkormányzati ülésről beszámolni, a támogatás idei összegét pedig az előző három évben elnyert dotáció átlaga határozza meg. Ráadásul az összeget a szokásosnál két hónappal korábban utalják ki, ami szintén megkönnyíti az idei év tervezését.
Az utóbbi két héten a volt pesti evangélikus templom felújítása körül is előre mozdultak a dolgok. A Magyar Közlönyben megjelent a pesti evangélikus gyülekezet volt templomépületének felújításával kapcsolatos intézkedésekről szóló 1049/2021 (II. 12) számú kormányrendelet, amelyben a felújításra a kormány az idei, és a következő évre is, 700 - 700 millió forint összegben nyújt támogatást. Bízzunk benne, hogy belátható időn belül a Szlovák Köztársaság kormánya is hasonló rendeletet fog hozni. A felújítás tulajdonképpeni folyamata ekkor veheti majd kezdetét.
A Magyar Televízió szlovák adásának újságírói is érdeklődést mutattak az épület iránt. Ahogy arról a főszerkesztő asszony tájékoztatott minket, szándékukban áll figyelemmel kísérni és rendszeresen filmezni az épület helyreállításának és elfoglalásának teljes folyamatát, amelynek első lépése február 12-én, pénteken tett látogatásuk volt. Több interjút készítettek az elhagyatott, hideg épületben, amelyek részben a közeljövőben kerülnek adásba. Később pedig, egy hosszabb dokumentumfilmhez fogják használni őket, a teljes felújítás kiindulópontjának bemutatására. Reméljük, hogy a tervezett dokumentumanyag vége is belátható időn belül felvehető lesz.


http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29441-zapisky-hovorcu-6-2021

A világjárvánnyal járó korlátozások továbbra sem hagynak el minket. A kormány március elsejéig, vagyis még egy hónappal meghosszabbította érvényüket. Ugyanakkor a közvetlen környezetemben, valamint a nem Budapesten élő ismerőseimnél is látom, hogy egyre inkább hiányoznak a lehetőségek a találkozásokra, programokra, színházlátogatásokra, vagy éppen csak a lakáson kívüli hétköznapi üldögélésekre. Hasonlóan érzek én is.
Bár a Parlament február közepéig szünetel, a politikusok már kezdenek mozgolódni. Az ellenzéki parlamenti frakciók indítványt nyújtottak be az országgyűlés elnökének rendkívüli plenáris ülés összehívására február 1-ére, amelynek a napirendjén a kormány világjárvány idején végzett munkájának a kérdéskörei szerepeltek. A javaslat három ellenőrző bizottságot is létre kívánt hozni, amelyek az egyes kormányzati intézkedéseket és azok a társadalom különböző csoportjaira gyakorolt hatását vizsgálnák. A kormánypártok tagjai azonban nem jöttek el az ülésre, így az, lényegében, el sem kezdődött, mivel a napirendjét már nem tudták elfogadni. Tehát csak a napirenden kívüli felszólalásokat hallottuk, amelyekben az ellenzéki pártok ismertették véleményüket a kormányzati intézkedésekről. Mivel azonban a kormány képviselői az ülésen nem vettek részt, a vita fél óra után abbamaradt.
A Nemzetiségi bizottság sem ülésezik még. Mégis, a bizottság elnöke találkozót kezdeményezett a Belügyminisztérium képviselőivel a személynevek személyi okmányokon nemzetiségi nyelven történő feltüntetésének ügyében. Mivel jelenleg lehetőségünk van kérni, hogy vezetéknevünket és utónevünket szlovákul is feltüntessék a személyazonosító igazolványon, ezúttal azt kívántuk biztosítani, hogy az állampolgárok azonosításához használt egyéb okmányokon - azaz a vezetői engedélyen és az útlevélen - a nemzetiségi állampolgároknak lehetőségük legyen arra, hogy a nevük a saját nyelvükön is az igazolványra kerüljön.
Sajnos nagyon gyorsan megtudtuk, hogy a vezetői engedélyen ez egyszerűen nem lehetséges, mert a jelenlegi kártyán szlovákul a nevünket csak az utolsó rubrikában lehetne feltüntetni és csak olyan méretben, hogy azt szemüveggel sem látnánk. Ami az útlevelet illeti, állítólag készül a dokumentum egy új formátuma, ezért a megfelelő időben fordultunk a minisztériumhoz. Azt mondták, figyelembe fogják venni az elvárásainkat. És kaptunk más, nem kevésbé fontos információt is. Mégpedig, hogy a személyes okmányokról szóló törvény módosítása is készülőben van, ahol meg kell nyitni az ezen igazolványok tartalmával kapcsolatos paragrafusokat is. Ebben az esetben is ígéretet kaptunk egy újabb konzultációs lehetőségre annak érdekében, hogy igényeinket itt is figyelembe vegyék.
Ami azonban ezt leginkább akadályozza az az, hogy például az anyakönyvi nyilvántartások tartalma a Miniszterelnökség hatáskörébe tartozik, míg a személyi okmányok a Belügyminisztériuméba. Az összes személyes dokumentum, illetve tartalmuk, abból indul ki, hogy az anyakönyvi kivonatban, tehát a születési okmányokon mi szerepel. Azt pedig, hogy a név nemzetiségi nyelven is szerepeljen, szülés előtt kell kérelmezni. Természetesen a szülés előtt a szülőknek, főként az édesanyáknak más gondjuk is van, mint azt megállapítani, hogy pontosan kinél és milyen formában tudják az újszülött nevének szlovák nyelven való feltüntetését kérni. Tehát ismét egy olyan problémára bukkantunk, amelyet nem lesz könnyű megoldani.


http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29419-zapisky-hovorcu-4-2021

A parlament csendes, a következő ülésszak csak február második felében veszi kezdetét. Ebben az időszakban a plenáris ülés első hónapjainak programja, illetve ezzel párhuzamosan a nemzetiségi bizottság üléseinek programja készül. És, mint általában minden évben, ilyenkor adjuk le a vagyonnyilatkozatainkat is. Ez ugyanaz az eljárás, mint amin azoknak az olvasóimnak is túl kell esniük, akik a helyi, megyei vagy az Országos Szlovák Önkormányzat tagjai.
Az ország is ébredezik. A napokban kérdéseket kaptam helyi szlovák önkormányzatoktól, amelyek egyrészt a rendszeres dotációkra, másrészt a rendkívüli támogatási lehetőségekre vonatkoznak. Miskéről például azzal a kérdéssel fordultak hozzám, hogy lehet-e támogatást szerezni helyi szlovák közösségi ház létrehozására. Az egyik módot megírtam nekik, miszerint ilyen jellegű egyedi támogatást a Miniszterelnökségtől kaphatnak. Mások pedig találkozó szervezéséhez kértek segítséget Soltész Miklós államtitkárral. Megint mások aziránt érdeklődnek, mikor lesznek közzétéve az idei támogatások a szlovák szervezetek, kezdeményezések és önkormányzatok számára.
Erre az utolsó kérdésre megnyugtató válaszom van. A szlovák társadalmi szervezetek 2021-es támogatásai az utóbbi napokban jelentek meg a Bethlen Gábor Alapkezelő honlapján. Szintén fent vannak már a helyi szlovák önkormányzatok első félévi működésére vonatkozó támogatásai is. A többi támogatásról a kuratórium szintén e napokban dönt, tehát januárban megéri rendszeresen szemlélni az említett honlapot.
A bizottságban is az első félévre készülünk. Az elmúlt évben elhatároztuk, hogy még ebben a ciklusban igyekszünk kidolgozni a nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodását megkönnyítő javaslatot. Utakat és szövetségeseket keresünk. Eddig csak annyi látszik, hogyha komolyan gondoljuk, akkor az év közepéig el kell készítenünk javaslatunkat, mert ha a költségvetési törvény jövő évi tervezetébe nem kerül bele, akkor erre a ciklusra minden marad a régiben.
És még egy hír Önöknek. Talán többen értesültek róla, vagy a Ľudové noviny oldalairól, akár a magyar rádió szlovák adásából, hogy a múlt év végén elkészítettem könyv alakban szószólói munkám első két évében megjelent jegyzeteimet. Arra gondoltam, hogy egy ilyen kiadvány is érdeklődést válthat ki, különösen azokban, akik nem követik a magyarországi szlovák médiát. Sajnos a könyv egy kicsit megkésve érkezett a nyomdából, ezért nem tudtam szétküldeni az év végén, de asszisztensemmel együtt igyekszünk őket eljuttatni az év első hónapjaiban az összes szlovák önkormányzat, szervezet, intézmény és más érdeklődők részére. Ha Ön is érdeklődik a könyv iránt és nem tartozik az említett kategóriákba, megrendelheti a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.


http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29393-zapisky-hovorcu-2-2021

A 2021-es év elején elsősorban sok szerencsét és sikert szeretnék kívánni minden olvasómnak. Őszintén remélem, hogy az év végi ünnepeket valamennyien békében és szűk családi körben töltötték. Bízzunk benne, hogy ez az év a Covid-19 elleni védőoltással együtt a szlovák társadalmi élet színpadának újranyitását is magával hozza, és hogy az élet visszaáll a normál kerékvágásba.
Különös, hogy a jegyzeteimben általában az elmúlt két hét eseményeiről szoktam beszámolni, most viszont éppen ellenkezőleg, arról fogok írni, ami az év végén a járvány miatt, elmaradt. Néhány évvel ezelőtt szokássá vált, hogy Áder János, Magyarország köztársasági elnöke ebédre hívja a várba a tizenhárom nemzetiség országos nemzetiségi önkormányzatainak elnökeit és országgyűlési szószólóit. A múlt év decemberében azonban levelet kaptunk a köztársasági elnöki hivataltól, hogy a közösségi távolságtartás miatt az idei ebédre nem kerül sor. Emellett az elnök úr sok sikert és jó egészséget kívánt nekünk a 2021-es esztendőre.
A második ilyen évente ismétlődő esemény a Nemzetiségekért-díj ünnepélyes átadása lett volna, amelyet a miniszterelnök minden évben december 18-ához, azaz a Nemzetiségek Napjához kötődően szokott átadni. Idén, szokás szerint, októberben írták ki a pályázatot a kitüntetésre javasoltak neveinek benyújtására. Ezt követően, december elején összeült a bizottság is, amely a benyújtott javaslatok alapján végleges listát készített a miniszterelnök számára, amelyet ő megerősít, eltérő véleménye esetén kiegészít vagy lerövidít. Ezt általában egy olyan rendezvény követi, amelyen a kitüntetettek, ünnepélyes program keretében, valamennyi nemzetiség jelenlétében oklevelet és emlékplakettet vesznek át személyesen a miniszterelnöktől vagy helyettesétől. Ezúttal azonban ez az esemény is elmaradt. Információim szerint az ünnepélyes díjátadást áttették a 2021. év tavaszára. A végső döntés azonban már megszületett, és erről azok a személyek is tájékoztatást kaptak, akiket a miniszterelnök elismerésben részesített, ezért ezúton már gratulálhatok Hollósy Tibornénak, akit nemzetiségünk képviselői közül, az Országos Szlovák Önkormányzat javaslatára, kitüntettek. Remélem, hogy hamarosan személyesen is lehetőségem lesz méltó ünnepség keretében gratulálni neki.
És most egy fontos megvalósult találkozóról. A nemzetiségi területért felelős ombudsman-helyettes asszonnyal minden nemzetiség képviselői, úgy az országos nemzetiségi önkormányzatok elnökei, mint a nemzetiségi szószólók, együttműködünk. Jelenleg, az Ombudsman Hivatala új helyre költözött, ahova a helyettes asszony munkalátogatásra invitált minket az OSZÖ elnök asszonyával. A látogatásra történetesen éppen december 18-án került sor. Tartalmas beszélgetés keretében értékeltük az elmúlt évet és kölcsönösen tájékoztattuk egymást a 2021-es évre vonatkozó terveinkről. A leköszönő évet - minden nehézség, korlátozás ellenére is - viszonylag sikeresnek értékeltük, hiszen befejeződött a nemzetiségi törvény módosítása, kibővült a nemzetiségi ösztöndíjra jogosult hallgatók köre, emelkedtek a nemzetiségi kezdeményezések fedezetére szolgáló keretek. Illetve, ne felejtsük el, hogy Magyarország kormánya biztosította a pesti evangélikusok egykori templomának megvásárlását, amely, ha a Jóisten is megsegít minket, a szlovákok központja lesz Budapesten.

Anton Paulik o dianí v Národnostnom výbore maďarského parlamentu

http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31937-zapisky-hovorcu-11-2024
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31870-zapisky-hovorcu-7-2024

http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31844-zapisky-hovorcu-5-2024

http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31813-zapisky-hovorcu-3-2024
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31785-zapisky-hovorcu-1-2024

http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31747-zapisky-hovorcu-50-2023
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31708-zapisky-hovorcu-48-2023

http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31673-zapisky-hovorcu-46-2023

http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31641-zapisky-hovorcu-44-2023
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31613-zapisky-hovorcu-42-2023
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31583-zapisky-hovorcu-40-2023
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31542-zapisky-hovorcu-38-2023
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31514-zapisky-hovorcu-36-2023
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31440-zapisky-hovorcu-32-2023
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31412-zapisky-hovorcu-30-2023
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31387-zapisky-hovorcu-28-2023
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31352-zapisky-hovorcu-26-2023
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31311-zapisky-hovorcu-24-2023
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31276-zapisky-hovorcu-22-2023
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31236-zapisky-hovorcu-20-2023
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31204-zapisky-hovorcu-18-2023
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31168-zapisky-hovorcu-16-2023
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31136-zapisky-hovorcu-14-2023

http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31099-zapisky-hovorcu-12-2023
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31066-zapisky-hovorcu-10-2023
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/31020-zapisky-hovorcu-8-2023
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30997-zapisky-hovorcu-6-2023
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30973-zapisky-hovorcu-4-2023
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30919-zapisky-hovorcu-52-2022
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30890-zapisky-hovorcu-50-2022
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30851-zapisky-hovorcu-48-2022
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30819-zapisky-hovorcu-46-2022
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30788-zapisky-hovorcu-44-2022
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30756-zapisky-hovorcu-42-2022
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30720-zapisky-hovorcu-40-2022
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30676-zapisky-hovorcu-38-2022
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30631-zapisky-hovorcu-36-2022
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30602-zapisky-hovorcu-34-2022
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30569-zapisky-hovorcu-32-2022
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30545-zapisky-hovorcu-30-2022
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30513-zapisky-hovorcu-28-2022
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30488-zapisky-hovorcu-26-2022
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30456-zapisky-hovorcu-24-2022
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30423-zapisky-hovorcu-22-2022
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30395-zapisky-hovorcu-20-2022
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30293-zapisky-hovorcu-14-2022
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30265-zapisky-hovorcu-12-2022
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30227-zapisky-hovorcu-10-2022
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30197-zapisky-hovorcu-8-2022
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30164-zapisky-hovorcu-6-2022
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30140-zapisky-hovorcu-4-2022
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30119-zapisky-hovorcu-2-2022
http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-publicistika/30096-zapisky-hovorcu-52-2021
http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/30075-zapisky-hovorcu-50-2021
http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/30039-zapisky-hovorcu-48-2021
http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29990-zapisky-hovorcu-44-2021
http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29966-zapisky-hovorcu-42-2021
http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29930-zapisky-hovorcu-40-2021
http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29886-zapisky-hovorcu-38-2021
http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29850-zapisky-hovorcu-36-2021
http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29808-zapisky-hovorcu-34-2021
http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29777-zapisky-hovorcu-32-2021
http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29752-zapisky-hovorcu-30-2021
http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29729-zapisky-hovorcu-28-2021
http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29707-zapisky-hovorcu-26-2021
http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29672-zapisky-hovorcu-24-2021
http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29646-zapisky-hovorcu-22-2021
http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29619-zapisky-hovorcu-20-2021
http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29602-zapisky-hovorcu-18-2021
http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29578-zapisky-hovorcu-16-2021
http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29550-zapisky-hovorcu-14-2021
http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29526-zapisky-hovorcu-12-2021
http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29500-zapisky-hovorcu-10-2021
http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29465-zapisky-hovorcu-8-2021
http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29441-zapisky-hovorcu-6-2021
http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29419-zapisky-hovorcu-4-2021
http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29393-zapisky-hovorcu-2-2021

A R C H Í V (2018 - 2020):
http://www.oslovma.hu/index.php/sk/archiv/190-archiv-magyarul/1445-a-szlovak-nemzetisegi-szoszolo-jegyzetei-2018-2020

Paulik Antal: Félúton / A szószóló jegyzetei
Letöltés: http://www.oslovma.hu/Archiv/FelutPAn.pdf
Parlamentný hovorca Slovákov v Maďarsku knižne
Stiahnite si: http://www.oslovma.hu/Archiv/PolcesAP.pdf