K03192024

Posledná aktualizáciaV, 10 márc. 2024 10am

Tallózó / Sajtószemle - 2020. április - május

MonTlNo3Koronavírus: Könnyítések (lát)határon / Monostori Duna-híd / Nemzetiségeink virtuálisan / Visszavont nemzetiségi támogatások / „Biznisznemzetiségek” / Konszenzusos előterjesztés a nemzetiségi törvény módosításáról / Szlovák kormányprogram a járvány idején / Trianon 100 / oSlovMa-könyvtár / + Archívum

Imrich Fuhl válogatásában
http://www.oslovma.hu/01-Imro-Ment/ImroInfo/2020/Imr20Hu3.rtf
oslovma.hu - facebook.com/oslovma

Hogy lehet, hogy míg Szlovákiában csak 28-an haltak meg május 19-ig, Magyarországon 462-en?

Valami nagyon nem stimmel a kormány által közölt számokkal.

https://zsurpubi.hu/cikk/10828-hogy-lehet-hogy-mig-szlovakiaban-csak-28-an-haltak-meg-majus-19-ig-magyarorszagon-462-en-/

Ezek az országok győzték le a koronavírust: Három szomszédunk is a világ legsikeresebbjei között

A világ országainak járványgörbéit tanulmányozva minden kontinensről találtunk olyan országot, ahol az új esetek száma az elmúlt hét átlagában már 10 alá szorult. A legtöbb ilyen ország Európában található, egy kivétellel mind annak keleti felén, a szomszédaink közül pedig Szlovénia, Szlovákia és Horvátország is felkerült a listára. Rajtuk kívül összesen 20 ilyen ország van a világon (nem számolva a miniállamokat, és azokat, ahol egyértelműen megbízhatatlanok a közölt adatok). Ezeket a járvány első hullámának visszaszorításában sikeres országokat mutatjuk most be.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200523/ezek-az-orszagok-gyoztek-le-a-koronavirust-harom-szomszedunk-is-a-vilag-legsikeresebbjei-kozott-433470

Kútba esett a Mini-Schengen terve, zárva marad a szlovák határ

A terv szerint június közepétől Ausztria, Szlovákia, Csehország és Magyarország között lehetővé vált volna a szabad utazás, de a szlovákok még tartanak a külföldiektől.

https://azonnali.hu/cikk/20200523_kutba-esett-a-mini-schengen-terve-zarva-marad-a-szlovak-hatar

Babis „egyszerre nyitná meg a határokat” júniusban

https://hu.euronews.com/2020/05/19/babis-egyszerre-nyitna-meg-a-hatarokat-juniusban

Újabb könnyítés jön a szlovák-magyar határon

2020. május 21. - (mti)

Újabb könnyítés jön a szlovák-magyar határon, miután a szlovák kormány csütörtöktől lehetővé tette, hogy állampolgárai a karanténba vonulás kötelezettsége nélkül utazhassanak a szomszédos országokba - így Magyarországra is - legfeljebb egy napra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán csütörtökön. Azt írta, mivel így lehetővé válik, hogy a határ mentén élő családok és közösségek tagjai újra találkozhassanak egymással, úgy döntöttek, hogy péntek reggeltől karantén-mentesen engedélyezik a szlovák állampolgárok belépését egy napra Magyarországra. Emlékeztetett: Magyarországhoz hasonlóan Szlovákia is kifejezetten sikeresen kezelte a koronavírus-járványt, alacsonyan tudta tartani a fertőzöttek számát. Tekintettel a két ország közötti gazdasági kapcsolatokra, a teherforgalom mellett a munkavégzés céljából ingázóknak már korábban lehetővé tették a határátlépést - idézte fel a külügyminiszter.

Az általános iskolák és az óvodák is nyitnak Szlovákiában

https://magyarhang.org/kulfold/2020/05/19/az-altalanos-iskolak-es-az-ovodak-is-nyitnak-szlovakiaban/

Szlovákiában kinyithatnak a mozik, az uszodák és talán az iskolák is

Várhatóan május 20-tól kezdődhet meg Szlovákiában a korlátozások feloldásának új, immár negyedik szakasza...

https://444.hu/2020/05/10/szlovakiaban-tiz-nap-mulva-kinyithatnak-a-mozik-az-uszodak-es-talan-az-iskolak-is

A szlovák kormány megfeledkezett a termálfürdőkről, nem nyithatnak

https://termalonline.hu/termal-hirek/gondban-a-felvideki-termalfurdok

Szlovákia saját koronavírus-tesztet fejlesztett

100 ezret fel is használnak a következő hetekben

https://magyarhang.org/kulfold/2020/05/15/szlovakia-sajat-koronavirus-tesztet-fejlesztett-100-ezret-fel-is-hasznalnak-a-kovetkezo-hetekben/

Egyetlen új fertőzöttet sem találtak Szlovákiában

3910 tesztet végeztek pénteken Szlovákiában és egyetlen pozitív sem akad köztük. Tegnap ráadásul egy ember sem halt meg a betegségben, miközben 14-en meggyógyultak. Az országban összesen négy beteg van intenzív osztályon és egyetlen embert kell lélegeztetőgépen tartani. Nemhiába nyilatkozta azt Marek Krajči egészségügyi miniszter, hogy “A járványellenes intézkedésekkel szinte teljesen sikerül eliminálni a koronavírust Szlovákiában.”

https://ujszo.com/krajci-szinte-teljesen-sikerult-kiiktatni-a-jarvanyt-szlovakiaban

Egyre népszerűbb az érintésmentes fizetés

Az érintésmentes fizetések felső értékhatárának a növelése meghozta a gyümölcsét: az elmúlt hetekben látványosan megugrott az ilyen tranzakciók száma, egyre többen fizetnek azonban az okostelefonjukkal is.

https://ujszo.com/kozelet/egyre-nepszerubb-az-erintesmentes-fizetes

Szlovákia elkészítette a karanténalkalmazást, de a Google és az Apple még nem hagyta jóvá

Rendőrök kísérgetik a felháborodott hazatérőket az állami karanténközpontokba...

https://parameter.sk/rendorok-kisergetik-felhaborodott-hazateroket-az-allami-karantenkozpontokba

A korona és a Fitch együtt pofozza Szlovákiát

Leminősítette Szlovákiát a Fitch Ratings, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy az új koronavírus okozta járvány az idén súlyos recessziót okoz a szlovák gazdaságban és a szlovák államháztartási helyzet is meredeken romlik: a nemzetközi hitelminősítő Szlovákia hosszú távú államadósság-kötelezettségeinek osztályzatát az eddigi „A plusz”-ról egy fokozattal „A”-ra (vagyis „stabilra”) rontotta.

https://24.hu/fn/gazdasag/2020/05/09/koronavirus-fitch-szlovakia/

Magyarország szerény mentőcsomaggal eshet a legnagyobbat a V4-ek között

A visegrádi négyek között Magyarországon várható a legnagyobb visszaesés. Az Európai Bizottság legfrissebb elemzése alapján megnéztük, mi történik a V4-eknél, hogyan sikerülhet a koronavírus-válságból való kilábalás.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/koronavirus-valsag-v4-magyar-lengyel-cseh-szlovak-gazdasag-visszaeses.705786.html

A három másik visegrádi bőkezűbb Magyarországnál

A hitelmoratóriumot Magyarországon jelentették be a legkorábban. Az elbocsátottakat, a fizetés nélküli szabadságra menesztetteket vagy a bezuhant bevételű egyéni vállalkozókat azonban csak Magyarország nem támogatja semmilyen formában a visegrádi országok közül...

https://hu.euronews.com/2020/04/30/a-harom-masik-visegradi-bokezubb-magyarorszagnal

Megnyitják a komáromi és párkányi átkelőhelyet a teherforgalom előtt

https://www.bumm.sk/regio/2020/05/10/hetfotol-megnyitjak-a-komaromi-es-parkanyi-atkelohelyet-a-teherforgalom-elott

Monostori híd lesz az épülő komáromi átkelő neve

2020. május 23. - (mti)

A magyar-szlovák közös beruházásban a kivitelezés utolsó szakaszában járó új komáromi Duna-híd a kétoldalú munkacsoport javaslata szerint a Monostori híd nevet kapja - közölte Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel. Az államtitkár kifejtette: a névválasztást az indokolja, hogy a híd Duna jobb partjára eső vége Komárom Koppánymonostor városrészében található. Az elnevezés mellett szól, hogy az átkelő közelében áll a komáromi erődrendszer részét képező Monostori erőd, Közép-Európa legnagyobb újkori erődje. Előzményei a messzi régmúltba nyúlnak vissza, a Római Birodalom idején Pannónia provincia egyik legjelentősebb központja volt Brigetio, a katonai tábor és polgárváros kelta eredetű neve várat, erődöt jelent. A Monostori híd (szlovák változatban Most Monoštor) nevet a Földrajzinév-bizottság első helyen javasolta, véglegesítéséről is ez a testület dönthet, a kezdeményezést a szlovák fél támogatta - tette hozzá Mosóczi László. Az új Duna-híd kivitelezése a befejezéséhez közeledik, a közelmúltban sikeresen zajlott le a terhelési próbája. A napokban elkészül az aszfaltburkolat, folytatódik a közvilágítási oszlopok, korlátok elhelyezése, a híd monitoring és riasztó rendszerének telepítése, a lámpák, hajózási jelzések felszerelése. Mosóczi László kiemelte, hogy az új Duna-híd munkálatai a tervek szerint a nyár végéig lezárulnak. A híd közel 100 kilométeren hiányzó teherforgalmi átkelési lehetőséget teremt, miközben tehermentesíti Komárom és Révkomárom belvárosát. A magyar-szlovák közlekedési kapcsolatok folyamatosan bővülnek, 2020 végén a két főváros között létrejött a teljes értékű autópályás összeköttetés. Az M30 folyamatban lévő kivitelezésével Budapesttől Miskolcon át Kassáig végig sztrádán autózhatunk majd - hangsúlyozta az államtitkár.

Nem kapsz babaváró hitelt, ha a házastársad szlovákiai magyar

Egy furcsa jogi csapdát írt meg az Index a babaváró hitel felvételével kapcsolatban: az OTP-nél (és feltehetően sok más banknál) magyar személyi igazolványt kérnek a hitel felvételéhez a házaspár mindkét tagjától. Hiába rendelkezik azonban egy magyar ajkú szlovákiai állampolgár szabad mozgás és tartózkodás jogával Magyarországon, nem kaphat személyi igazolványt, ami a babaváró hitel felvételére párjával közösen feljogosítaná.

https://www.portfolio.hu/bank/20200523/nem-kapsz-babavaro-hitelt-ha-a-hazastarsad-szlovakiai-magyar-433500

A Beneš-dekrétumokkal kapcsolatos ügyben veszített Szlovákia Strasbourgban

A Beneš-dekrétumokra való hivatkozással venné el a szlovák állam egy magyar állampolgár magántulajdonát. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága szerint azonban ez sérti az igazságos eljáráshoz való jogot, hogy a panaszost magyar származására való hivatkozással fosszák meg a vagyonától. Ítéletét a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága egy magyar állampolgárságú magánszemély (Bosits Mihály) kontra Szlovákia ügyében, ami részben a Beneš-dekrétumokkal, részben a szlovák Főügyész jogköreivel kapcsolatos - adta hírül a Magyar Hang:

https://magyarhang.org/belfold/2020/05/19/mukodik-az-europai-jogrend-magyar-ugyben-veszitett-szlovakia-strasbourgban/

Szlovákia már nyáron megnyithatná a cseh és az osztrák határt

https://www.bumm.sk/belfold/2020/05/10/klus-szlovakia-mar-nyaron-megnyithatna-a-cseh-es-az-osztrak-hatart

Találjuk ki Felvidéket!

Az összeomlás az újrakezdés esélyét nyújtja. Az már nem kérdés, hogy egységes legyen-e a magyar érdekképviselet, a hogyan helyett viszont kezdjük a milyennel! A kabát újragombolása helyett pedig gondolkodjunk el a kabát cseréjén is. - Nem hogyan, hanem milyen? / Egységes, magyar, sokszínű / Változás kell / Paktum helyett közös gondolkodás / Nem csak párt! / Etnikai jövő?

https://ujszo.com/velemeny/talaljuk-ki-felvideket

Szijjártó: Magyarország és Szlovákia együttműködése sikertörténetek sorozatává vált

2020. május 11. - (mti)

Magyarország és Szlovákia együttműködése az elmúlt évben sikertörténetek sorozatává vált - emelte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Richard Sulik szlovák miniszterelnök-helyettessel és gazdasági miniszterrel tartott közös, a Facebookon közvetített hétfői sajtótájékoztatóján. Szijjártó Péter hozzátette: minden politikai feltétel adott ahhoz, hogy a sikertörténet folytatódjon, a két ország között annyi összeköttetés lesz a következő években, amire korábban nem volt példa. Kifejtette: augusztusban átadják a 600 méter hosszú új komáromi hidat. 2022-ig átadnak hat új átkelőhelyet, ezek között három Ipoly-hidat. 2022-re elérjük, hogy Miskolcról Kassáig végig gyorsforgalmi úton lehessen közlekedni - tette hozzá, jelezve, megállapodtak abban is, hogy 2020 végéig két ponton összekötik a két ország villamosenergia-hálózatát. Elhárult az akadály az elől is, hogy a magyar-szlovák gázvezetékrendszereket összekötő interkonnektoron Magyarország irányából Szlovákia irányába a kapacitást háromszorosára növeljék. Így 2024-től Magyarország felől Szlovákiába évente több mint 5 milliárd köbméternyi gázt tudunk szállítani - közölte Szijjártó Péter.

Kik vagyunk? - Magyarországi nemzetiségek

Virtuálisan bejárható a Magyar Nemzeti Levéltár kiállítása

2020. május 10. - (mti)

Virtuálisan bejárható a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) kiállítása, a tárlaton 12 rövidfilm mutatja be a hazai nemzetiségek képviselőinek sorsát a középkori Magyar Királyságtól napjainkig. A MNL a gazdagon illusztrált Kik vagyunk? - Magyarországi nemzetiségek című digitális kiállítással várja az otthon maradókat, a tárlat különlegessége, hogy nem csupán a kiállítótermet járhatják be az érdeklődők, hanem a budai Várat és a levéltár historizáló stílusban épült palotáját is megnézhetik madártávlatból. A Kárpát-medencében a magyarok folyamatosan kapcsolatban álltak más nemzetiségekkel és nemzetekkel. A közös múltnak voltak felemelő és tragikus pillanatai is, azonban az etnikumok szerepe Magyarország fejlődésében tagadhatatlan - olvasható a közleményben. Mint írják, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának új, digitális kiállítása az együttélés dokumentumaiból válogat. A tárlókban kiállított eredeti oklevelek, iratok, tárgyak Magyarország nemzetiségeinek történetét beszélik el. Az etnikai térképek az évszázadok során bekövetkezett változásokat folyamatukban mutatják be. Ezzel segítséget nyújtanak hazánk örökké változó nemzetiségi összetételének megértéséhez és vizuális segédletként használhatók az oktatásban. A Magyar Nemzeti Levéltár digitális kiállításának célja, hogy a nemzet kulturális örökségét láthatóvá és elérhetővé tegye mindenki számára. A kiállítás magyarul és angolul is megtekinthető az alábbi linken: https://kiallitas.mnl.gov.hu/leveltar

Táncold körbe Magyarországot online!

Dél-Alföld: A leányokat egy-egy legény kendővel húzta be a tánchelyiségbe

A régi Bihar, Békés, Csongrád, Csanád, Arad, Temes és Torontál megyék a török hódoltság ideje alatt szinte teljesen lakatlanná váltak. Ezekre a vidékekre sok román, szerb, szlovák és német telepes költözött, ezzel varázsolva változatossá a térség kultúráját. Az országrész népművészetének gazdagsága is a terület etnikai sokszínűségének köszönhető.

https://librarius.hu/2020/05/09/a-kocsma-elott-varakozo-leanyokat-egy-egy-legeny-kendovel-huzta-be-a-tanchelyisegbe/

Ablonczy Balázs történésszel a Trianon-kutatás legújabb eredményeiről

Száz évvel Trianon után ugyanazt gondolják az eseményről a magyar, szlovák, román történészek? Hol tart a magyar gyászmunka, és mit fog jelenteni Trianon a következő nemzedékeknek? Ablonczy Balázs történész, az MTA Trianon 100 kutatócsoportjának vezetője volt a Pozsonyi podcast vendége.

https://pozsonyi.podbean.com/e/ablonczy-balazs-tortenesszel-a-trianon-kutatas-legujabb-eredmenyeirol/

Trianon - Szlovák kolbász-kerítés / Még az erdélyi románok is visszasírták a magyar „elnyomást”

Szlovák oldalról sem lett kolbászból a kerítés. Mindössze öt évvel Trianon után, az egyik legjelentősebb, és egyben legszélsőségesebb politikus, Andrej Hlinka így emlékezett a régi Magyarországra: „Mindannyiunk lelkében lobogjon a magyar haza emléke, mert ezeresztendős magyar uralom alatt nem szenvedtünk annyit, mint a cseh uralom hat éve alatt.”

https://www.delmagyar.hu/egyperces/meg-az-erdelyi-romanok-is-visszasirtak-a-magyar-elnyomast-6474852/

Hogyan szerezte meg a szinte még létre sem jött Csehszlovákia a Felvidéket?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat 1918-19-ben. De miért tettek ilyet? Egyáltalán hogyan tudta elérni az akkor még szinte létre sem jött Csehszlovákia, hogy nekik adják a Felvidéket Trianonban? Mit kerestek olasz tisztek a csehszlovák megszálló csapatok élén? És hogyan emlékeznek ma minderre a szlovákok? Ezeket is elmondja Szeghy-Gayer Veronika a Trianon 100 harmadik részében. / A békeszerződésről szóló podcastsorozatunk harmadik része (az első kettőért ide kattints) a Felvidékről szól, amelyet az újonnan létrejött Csehszlovákiához csatoltak, pedig pár évvel korábban a csehszlovák állam ötletét a legtöbben még viccnek gondolták. A Kassán élő Szeghy-Gayer Veronika történész elmeséli, hogyan lobbizták ezt ki az emigrációban lévő főleg cseh politikusok, mindenekelőtt Masaryk, miért kellett nekik annyira a magyarok által is lakott Felvidék, és hogyan reagált minderre a helyi magyar elit, amelynek egy része Trianon után simán letette a hűségesküt a csehszlovák államnak.

https://azonnali.hu/podcast/20200504_hogyan-tudta-a-szinte-meg-letre-sem-jott-csehszlovakia-megszerezni-a-felvideket

Kissné Köles Erika szlovén országgyűlési szószóló

Kissné Köles Erika szlovén országgyűlési szószóló, az Országgyűlés Magyarországi nemzetiségek bizottsága által felkért előadóként, a 2020. május 19-i ülésnapon, a T/10098. számú törvényjavaslatnak a bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslat vitájában szólalt fel. Beszédében többek között hangsúlyozta, hogy „ma, az őshonos, államalkotó tényezőként elismert 13 nemzetiség kulturális intézményeinek száma Magyarországon megkerülhetetlen tényező. A nemzetiségek a kulturális önigazgatás terén, a kulturális feladatellátás útján sokat tesznek kulturális örökségük ápolásáért, megőrzéséért. A nemzetiségek által létrehozott kulturális értékek Magyarország kulturális örökségének szerves részei. Az Országgyűlés Magyarországi nemzetiségek bizottsága az általa benyújtott nemzetiségek jogairól szóló törvény módosítására irányuló javaslatában már a munkaszerződés szerinti foglalkoztatást jelöli ki a kulturális intézményekben foglalkoztatott munkatársakra vonatkozóan. E változtatástól a kulturális intézmények munkatársai szakmai előrejutásának, fejlődésének lehetőségét, szakmai kvalitásuk kibontakozását és az ebből fakadó eredményes és sikeresen ellátott munkát várjuk. A részükre juttatandó 6%-os béremelésről hisszük, hogy csak kezdete a további bérkompenzációnak, és a béremelésre a minőségi feladatellátás különböző módokon nyújt majd lehetőséget.” (mti)

Visszavont nemzetiségi támogatások

Tájékoztatás a NEMZ-KUL-20 és NEMZ-TAB-20 azonosítószámmal meghirdetett pályázatok visszavonásáról és új felhívásról

2020. május 8. - (bgazrt.hu)

A Kormány által az új koronavírus-járvány következtében kihirdetett veszélyhelyzetre való tekintettel a NEMZ-KUL-20 és a NEMZ-TAB-20 azonosítószámmal meghirdetett pályázatok a központi költségvetés terhére nyújtott, a veszélyhelyzet elhárítása és következményeinek enyhítése érdekében nélkülözhetetlenül szükséges és egyéb támogatásoknak a veszélyhelyzethez igazodó különleges szabályairól szóló 173/2020. (IV.30.) Korm. rendelet 3. § (2) pontja alapján visszavonásra kerülnek. A Kormány a 40/2020. (III. 11.) rendeletével veszélyhelyzet kihirdetéséről döntött. Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről kiadott kormányrendeletekben előírt korlátozások vonatkoznak a nemzetiségi táborokra, közösségi célú programok megvalósítására is. Az új koronavírus-járvány miatt bekövetkezett veszélyhelyzet, valamint annak gazdasági és egyéb hatásainak enyhítése érdekében a Kormány határozott lépéseket tesz. A Támogató a NEMZ-KUL-20 és NEMZ-TAB-20 pályázati kategóriák visszavonásával egyidejűleg a magyar kis- és középvállalkozások erősítése és a magyar gazdaság élénkítése érdekében a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága meghirdeti a Nemzetiségi célú beruházási, felújítási és karbantartási tevékenységek 2020. évi költségvetési támogatása megnevezésű (NEMZ-BER-20 azonosítószámú) felhívását. A felhívás szövege Magyarország Kormánya és a támogatásokat kezelő Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján, az alábbi linkeken érhető el: www.kormany.hu / www.bgazrt.hu. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a visszavont pályázati kategóriákban részt vevő pályázók 2021. évi támogatási igényeit - amennyiben a költségvetési keretek lehetővé teszik - igyekszünk kiemelten kezelni. Azon pályázók részére, akik kizárólag a visszavont pályázati kategóriákban pályáztak, a befizetett pályázati díj visszafizetésre kerül.

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2860484640717160

A nemzetiségi bizottság nekiment a „biznisznemzetiségeknek”

2020. április 29. - (Domány András - hvg.hu)

Az országos nemzetiségi önkormányzatok mondhassák meg, válasszanak-e helyi nemzetiségi önkormányzatot ott, ahol addig nem volt nyoma az adott nemzetiség létezésének - ezt javasolja az országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága. A törvényjavaslat szerint csak ott írnák ki automatikusan a választást, ahol már működik helyi testület, és a népszámlálás szerint az illető nemzetiségnek legalább 25 tagja él a településen. Ez a létszámhatár most 30 fő, tehát csökkenne. Ahol azonban ez a két feltétel nem áll fenn, ott csak akkor válasszanak, ha „az adott nemzetiség önszerveződése fokának és a településen való honosságának vizsgálata alapján az országos nemzetiségi önkormányzat szükségesnek tartja a település nemzetiségi közösségének önigazgatását”. Megnéznék például, hogy létezik-e ott nemzetiségi alapítvány vagy egyesület, és szabályosan működik-e. Ki kellene kérni a Magyar Tudományos Akadémia véleményét is. A javaslathoz valódi indoklást nem fűzött a Ritter Imre német képviselő által vezetett bizottság - az indoklási rész csak megismétli a szöveget -, de a múltban többször előfordult, hogy olyan emberek szerveztek nemzetiségi önkormányzatot, akiknek nem feltétlenül volt közük az illető kisebbséghez, és olyan falvakban, ahol korábban senki nem hallotta hírüket. A 2019-es választásoknál is felmerült ilyesmi, de ez a példa azt is mutatja: a most javasolt szabály nem megoldás, ha magában az országos önkormányzatban van baj. Az előforduló manipulációk magyarázata mindig a pénz, hiszen a nemzetiségi önkormányzatokban költségvetési pénzt lehet költeni. A javaslatról az országgyűlés dönt majd, amely az eddigi tapasztalatok szerint általában elfogadja a nemzetiségi bizottság javaslatait.

Országgyűlés-jogalkotás: Nemzetiségi törvény

2020. május 7. - (mti)

A kormány- és az ellenzéki pártok is támogatták a nemzetiségek bizottsága által benyújtott, a nemzetiségek jogairól szóló törvény módosítását 2020. május 7-én az Országgyűlésben. A képviselők közül elsőként B. Nagy László kérte a kormány javaslatának elfogadását a Fidesz nevében. B. Nagy László vezérszónoki felszólalásában úgy fogalmazott, az előterjesztés magas szinten garantálja a nemzetiségek jogainak nagyobb érvényesülését, társadalmi szerepvállalásuk támogatását. Kiemelte, a javaslat segítséget nyújt a kistelepüléseken élő nemzetiségieknek és a nemzetiségi nevelésben részesülő tanulóknak is, akik a jövőben ingyenesen juthatnak hozzá tankönyveikhez. A jobbikos Brenner Koloman német nyelven megkezdett felszólalásában szintén támogatta a törvényjavaslat elfogadását. Az ellenzéki képviselő örömét fejezte ki, amiért az indítvány reagál az „etnobizniszre”, ugyanakkor megjegyezte, nem biztosak abban, hogy egy törvénynek kellene szabályoznia a tizenkét hazai nemzetiség és a roma közösség dolgait. Hangsúlyozta, európai szinten is kiváló a magyarországi nemzetiségek helyzete, ugyanakkor a jogrendszer megléte ellenére a kistelepüléseken gazdasági szempontból nem teljesen megoldott a nyelvhasználat. A kis falvakról egyébként is az elvándorlás a jellemző, ami a nemzetiségek körében különösen nagy problémát jelent - tette hozzá. Molnár Zsolt (MSZP) előremutatónak nevezte a javaslatot, amelynek elfogadását támogatja pártja. A szocialista politikus kritikai észrevételei között megjegyezte ugyanakkor, a kormány talán túl sokáig késlekedett a nemzetiségekkel kapcsolatos gazdasági visszaélések visszaszorításában. Kitért továbbá arra is, hogy bár örömteliek a tankönyvekkel kapcsolatos rendelkezések, jó lenne, ha azok nem csak a nemzetiségi kisebbségekre vonatkoznának, hanem általánosak lennének. Szászfalvi László (KDNP) ugyancsak az indítvány elfogadása mellett érvelt, ezt megelőzően azonban Molnár Zsolt kritikájára válaszolva elmondta, a kormánytöbbség 2011-ben éppen azért hozott új sarkalatos törvényt, hogy megakadályozza az „etnobizniszt”. Megjegyezte, hogy a korábbi szocialista kormányok a jelenlegi finanszírozás negyedét adták a nemzetiségi közösségeknek és intézményeiknek. Arató Gergely (DK) példaértékűnek nevezte a törvényjavaslat előkészítését és szövegét, hangsúlyozva a széleskörű egyeztetést, a gyakorlatias megközelítéssel kialakított ésszerű szabályokat, örömét fejezve ki, hogy konszenzus áll fenn a nemzetiségek helyével és támogatásával kapcsolatban. A nemzetiségi oktatásról szólva üdvözölte az intézmények számának növekedését, a nagy érdeklődés egyik okaként azonban azt említette, hogy „az állam a saját normál intézményeivel cudarul bánik”. Felvetette: miért kell ezen intézmények működtetéséhez önkormányzati, állami vagyont átadni a nemzetiségi önkormányzatoknak? A helyi önkormányzatok létrehozása kapcsán kifogásolta, hogy a tervezet behozza a helyi honosság fogalmát, mivel az ebben az esetben nem személyhez, hanem településhez kötődik, hiszen új helyi nemzetiségi önkormányzat felállításához huszonöt olyan helyire van szükség, aki az adott közösséghez tartozónak vallja magát. Keresztes László Lóránt (LMP) részletes és egyeztetésekkel teli előkészítése miatt nevezte jól megírt üdítő színfoltnak a törvényjavaslatot, hozzátéve, a jövő mutatja meg, hogy a gyakorlatban hogyan sikerül majd használni a módosított jogszabályt. Lényegesnek mondta ezt azért is, mert ez a felfogás az Európai Unióban - mint mondta - nem mindenhol evidens, Klaus Iohannis román államfő „egészen elfogadhatatlan, gyalázatos kijelentését” hozva példának. Az ellenzék feladatának is nevezte az ilyen jelenségek elleni fellépést, a figyelem felhívását az ilyenekre. Frakciója nevében támogatásukról biztosította az előterjesztést. Szolga József horvát nemzetiségi szószóló kiemelte: Magyarország történetében 1848 óta hangsúlyos, hogy a törvényhozás szabályozza a nemzetiségek jogi helyzetét, rendszeresen megújuló formában; az alaptörvény pedig garantálja, hogy „Magyarország otthona minden nemzetiségnek”. Hangsúlyozta: a normaszöveg messze túlmutat az „etnobiznisz” felszámolásán, és a létező közösségek önigazgatási képességének javítását szolgálja és a 13 őshonos nemzeti kisebbség konszenzusát jeleníti meg. Reakciójában Soltész Miklós államtitkár a Brenner Koloman által elmondottakra azt közölte: a kormány a kistelepüléseket számos formában támogatja, ezekkel a lehetőségekkel a helyiek élnek is, míg Molnár Zsolt szavaira azt felelte, épp a balliberális kormányok alatt burjánzott el az „etnobiznisz”. Mi az a politikai közösség vagyunk, szemben önökkel, akik azoknak, akik tisztességesek, oda szoktuk adni a vagyont, nem pedig elvenni, mint az önök történelmi múltja mutatja - felelte Arató Gergely azon kérdésére, hogy miért adnak ingatlanokat tulajdonba a nemzetiségi önkormányzatoknak. Az elnöklő Sneider Tamás lezárta az általános vitát. Előtte Ritter Imre előterjesztőként arról beszélt: az évtized közepén olyan jogi keretet sikerült kialakítani a nemzetiségi és a köznevelési törvény módosításával, ami megfelelő alap hazai közösségeik hosszú távú megmaradásának.

Előterjesztő: Ez ismét konszenzusos előterjesztés

Konszenzusosnak minősítette a nemzetiségek jogairól szóló törvény módosításáról szóló javaslatot az annak vitáját előterjesztőként megnyitó Ritter Imre bizottsági elnök 2020. május 7-én a parlamentben. Bizonyos feltételek megléte esetén az országos önkormányzatok döntésétől függne, mely településeken írnak ki nemzetiségi önkormányzati választásokat - áll az indítványban. A nemzetiségi törvény módosításának általános vitájában előterjesztőként felszólaló Ritter Imre, az Országgyűlés Magyarországi nemzetiségek bizottságának elnöke emlékeztetett arra: most is csak olyan pontok kerültek a javaslat szövegébe, amellyel minden érintett tárgyalófél egyetértett az egyeztetések során. Elmondta: a módosításban éppúgy szerepelnek pontosító passzusok, mint például az országos önkormányzatok választását követő átmeneti időszakra vonatkozóak, de olyan pontok is, amelyek egyértelműsítik az egyes kormányhivataloknál eltérő joggyakorlatokat. Egy másik kitétel egyes intézmények vagyonkezelői joga helyett tulajdonjogot ad a nemzetiségeknek megfelelő garanciák mellett. Kiemelte: az országos önkormányzatok döntésétől függne, mely településeken írnak ki nemzetiségi önkormányzati választásokat. Kivételként említette, ha legalább 25-en vallották magukat a népszámláláson az adott közösséghez tartozónak és már működik ilyen önkormányzat a településen. Ritter Imre szerint ezzel kerülhető el a valós nemzetiségi szándékoktól eltérő struktúra kialakulása. Jelezte: a közeljövőben további, a területet érintő törvénymódosítás kerül a parlament elé, amely szabályozza a nemzetiségi önkormányzatok beleszólását a nemzetiségi köznevelési intézmények egyes ügyeibe.

Államtitkár: Szükséges az átfogó felülvizsgálat

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt emelte ki: szükség van a jogszabály átfogó módosítására, a kormány pedig támogatja az előterjesztést. Hangsúlyozta: az őshonos közösségek tagjai egyszerre vallják magukat magyarnak és az adott nemzetiséghez tartozónak, „hazánk dolgos és hűséges polgárai”, Magyarország pedig elismeri és kiemelt módon támogatja az őshonos nemzetiségeket. Bár minden állam és kormány úgy támogatná az őshonos nemzetiségeket, ahogy mi tesszük, bár Brüsszel is így gondolkodna ebben az irányban - fogalmazott, megjegyezve, tíz év alatt ötszörösére nőtt az önkormányzatok támogatása, megsokszorozódott az általuk működtetett oktatási intézmények száma, támogatásuk pedig a 2021-es költségvetés tervezésénél is kiemelt szempont. Soltész Miklós megemlékezett a nemzetiségi szószólók intézményének bevezetéséről, valamint arról, hogy a kedvezményes kvóta révén a német nemzetiségnek 2018 óta saját képviselője van a magyar törvényhozásban. Abban, hogy Magyarország kormánya nem elviseli, hanem kifejezetten támogatja és nagyvonalúan segíti a velünk élő őshonos nemzetiségek identitásának megőrzését és továbbadását, erős közös alapot jelent valamennyi nemzetiségünkkel az azonos keresztény kultúra is - jegyezte meg Soltész Miklós, kiemelve az egyházak e területen betöltött szerepét.

A hazánkban őshonos nemzetiségek szószólói is támogatják a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését

2020. május 3. - (Miniszterelnökség)

Magyarország kiemelkedő és példamutató módon támogatja a velünk élő nemzetiségek életét, megmaradását, Európa számos országában azonban sajnos nem ez a helyzet - mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, miután május 2-án a magyar Országgyűlés nemzetiségi képviselőjével és szószólóival találkozott. A Parlamentben folytatott megbeszélésen a Magyarországon őshonos nemzetiségek szószólói támogatásukról biztosították a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését a nemzeti régiók védelmében. A hazánkban őshonos nemzetiségek képviseletében Ritter Imre német nemzetiségi képviselő, Varga Szimeon bolgár, Szolga József horvát, Rónayné Slaba Ewa Maria lengyel, Farkas Félix roma, Paulik Antal szlovák, Kissné Köles Erika szlovén és Szuperák Brigitta ukrán nemzetiségi szószóló, valamint a járványhelyzet miatt távolmaradt Sianos Tamás görög, Kreszta Traján román, Giricz Vera ruszin és Alexov Lyubomir szerb nemzetiségi szószóló arra kérik a nemzetiségükhöz tartozó állampolgárokat, hogy aki még nem tette, töltse ki az online is elérhető petíciót. Az aláírásgyűjtés május 7-ig tart, a petíció elérhető itt: https://eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2843274299104861

454 nemzetiségi diák kezdte meg az érettségi vizsgát

2020. május 4. - (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2851666394932318

Az idei érettségire 454 nemzetiségi diák jelentkezett, ők mindannyian megkezdték a vizsgát - közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a budapesti szlovák iskola udvarán tartott sajtótájékoztatón. Soltész Miklós ismertette: a német nemzetiség három, a szlovák két iskolában érettségiztet Magyarországon, míg a horvát, a román, a szerb és a görög egy-egy intézményben. Az elmúlt években a nemzetiségek 91 óvodát, általános és középiskolát működtetnek, ennyit vettek át. Ez nyolcszoros növekedést jelent csaknem tíz esztendő alatt - közölte, megjegyezve, hogy egyes intézmények országos, míg mások helyi nemzetiségi önkormányzatokhoz tartoznak - emelte ki az államtitkár. Mintegy 15 ezren járnak ezekbe a létesítményekbe. Jónak bizonyult az a döntés, hogy a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben otthoni tanításra tértek át - hangoztatta Soltész Miklós. Óriási változást, csúszást hozott volna az érettségire készülő, tudásukat bizonyítani akaró fiatalok életében, ha a kormány nem határozott volna így, és a pedagógusok nem valósították volna meg kiemelkedően a távoktatást - tette hozzá, a szülőknek is köszönetet mondva. Az államtitkár úgy vélekedett, hogy a koronavírus-járvány idején letett érettségi talán a legkülönlegesebb megmérettetésük lesz a diákoknak. Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke közölte, hogy 23 diák kezdte meg az érettségit két gimnáziumukban, Budapesten és Békéscsabán. Minden végzősük jelentkezett a megmérettetésre - jegyezte meg. Néhány éve tehetséggondozási programot dolgoztak ki kormányzati támogatással. Ennek köszönhető, hogy egyre többen jelentkeznek az intézményeikbe - mondta Hollerné Racskó Erzsébet. Szabóné Marlok Júlia, a budapesti Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatója arról beszélt, hogy rendben megkezdődött az érettségi. Az ő intézményükben is betartják az egészségügyi szabályokat. A védőfelszereléseket megkapták, minden diák megérkezett a hétfői vizsgára - jelezte. Az érettségi megtartására nagy szükség van a diákok továbbtanulása szempontjából - jelentette ki Szabóné Marlok Júlia. Az igazgató közölte: idén 160 millió forintot kaptak a kormánytól arra, hogy kicseréljék az iskola nyílászáróit. Az intézmény 1992 óta működik a jelenlegi helyén, komolyabb felújítások azonban csupán az utóbbi években történtek, ami a fenntartónak, az Országos Szlovák Önkormányzatnak is köszönhető - fűzte hozzá.

Folytatódik a regéci vár felújítása

2020. április 22. - (mti)

Folytatódik a regéci vár felújítása, az önkormányzat aláírta a kivitelező céggel a vár legújabb fejlesztésére vonatkozó vállalkozási szerződést - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település polgármestere az MTI-vel 2020. április 22-én. Bakos Ferenc elmondta: Regéc önkormányzata az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyert el támogatást a vár reneszánsz palotájának rekonstrukciójára és a csatlakozó épületrészek állagvédelmére, a várhoz vezető út bizonyos szakaszának felújítására, valamint történelmi kiállítóház és pihenőpark létrehozására. Hozzátette: a határon átnyúló fejlesztési programban Regéc felvidéki partnerei Bodrogszerdahely, Nagyida és Nagykövesd. Bodrogszerdahely és Nagyida kastélyaik fejlesztését, míg Nagykövesd kerékpár közlekedési pont kialakítását valósítja meg a program keretei között. A polgármester kiemelte: hosszas és összetett előkészítés után jutott el oda a település, hogy a csaknem 600 millió forintból megvalósuló nagyszabású fejlesztés kivitelezésére vonatkozó szerződést meg tudja kötni. A közbeszerzési eljáráson győztes Gramalpin 2007 Kft. átveszi a munkaterületet és rövid időn belül megkezdi az egész éven át tartó munkát - közölte a polgármester. Bakos Ferenc elmondta azt is hogy egy kisebb, ugyanakkor fontos munka is kezdetét veszi a várban néhány napon belül. A Regéc önkormányzata és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. együttműködésében létrejött, három igen jelentős falszakasz állagvédelmét érintő fejlesztés műszaki és esztétikai szempontból hoz majd látványos és értékelhető eredményt a várban - jelentette ki. Mindkét fejlesztés Kosdi Attila építészmérnök tervei alapján valósul meg, akinek a nevéhez fűződik a legutóbb 2015-ben végrehajtott várbéli építkezés és a településen létrehozott látogatóközpont építészeti tervezése is. A polgármester elmondta: a koronavírus-járvány következtében ugyan jelenleg Regéc vára sem látogatható, de amint az egészségügyi helyzet normalizálódik, akkor a nagyszabású munkák mellett is látogathatóvá teszik a műemléket. Így volt ez 2015-ben is, amikor csak a fejlesztéssel érintett területet zárták le a látogatók előtt. Bakos Ferenc elmondása szerint az akkori, 2016-ban átadott beruházás ugrásszerű növekedést eredményezett az erődítmény látogatási adataiban, egy év alatt több mint tízezerrel nőtt a jegyet váltó vendégek száma, ami azóta is évről évre emelkedik. Hozzátette: a mostani beruházástól is hasonló eredményeket várnak.

Szerbia tiltakozott az EU-nál Nikola Tesla horvát nemzetiségűnek nevezése miatt

2020. május 9. - (mti)

Belgrád tiltakozó jegyzéket küldött Brüsszelnek, amiért az Európai Unió egyik internetes oldalán Nikola Teslát, a világhírű feltalálót horvát származásúként tüntette fel. Az Európai Unió Tanulósarok nevű internetes oldalán azt írták, hogy a „horvát tudós” egyike volt azoknak a feltalálóknak, akik először észlelték a röntgensugárzást. A szerb külügyminiszter és a kulturális is miniszter is bocsánatkérést vár Brüsszeltől a hibás leírásért. Nikola Tesla 1856-ban az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozó, ma Horvátország területén található Smiljanban született szerb nemzetiségű szülők gyermekeként. Élete nagy részét külföldön töltötte, Grazban, Mariborban és Prágában tanult, majd Budapesten és Párizsban dolgozott, végül 1884-ben az Egyesült Államokba költözött. A történelemkönyvekben található leírások szerint a feltaláló azt állította, büszke szerb származására és horvát szülőföldjére. Nikola Tesla származásáról Szerbiában és Horvátországban évtizedek óta vita folyik, mindkét ország sajátjának tekinti a huszadik század egyik legnagyobb géniuszát. Legismertebb találmányai között a váltakozó áram, a távirányítás és a radar előli álcázás is szerepel. Legnagyobb riválisa Thomas Edison volt. A tudós 1943-ban halt meg New Yorkban, hamvait Belgrádban a róla elnevezett múzeumban őrzik, ám Zágrábban és Belgrádban is állítottak neki szobrot.

Önteszttel és képzéssel is támogatja az ÁSZ a nemzetiségi önkormányzatokat

2020. április 24. - (mti)

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) helyi nemzetiségi önkormányzatoknak szóló, aktualizált öntesztet adott ki, amelynek önkéntes kitöltésével tesztelhetik működésük és gazdálkodásuk szabályosságát - közölte a számvevőszék 2020. április 24-én az MTI-vel. Az ÁSZ közleményében emlékeztettek arra: a 2014 novemberében indult öntesztrendszer ma már sok célcsoportnak - önkormányzatok, nemzetiségi önkormányzatok, egyházi intézmények, civil szervezetek, pártok és pártalapítványok, központi költségvetési szervek, európai uniós forrásokat felhasználó szervezetek, nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok - ad iránymutatást kontrollrendszerük, belső szabályozásuk kiépítettségének ellenőrzésére, a korrupciós kockázatok csökkentésére, támogatva a szabályszerű működést. Azt írták: öt év alatt összesen 26 öntesztet tettek elérhetővé a számvevőszék honlapján, ezeket már több mint 15 ezerszer töltöttek le az érdeklődők. A 2014 novemberében megjelent, majd 2018 szeptemberében frissített, nemzetiségeknek szóló öntesztet március végéig 1057-szer töltötték le a számvevőszék honlapjáról - tették hozzá. A számvevőszék tájékoztatása szerint az önteszt célja a helyi nemzetiségi önkormányzatok működése és gazdálkodása szabályszerűségének támogatása, hogy a közpénzeket gazdaságosan, eredményesen és hatékonyan használják fel. Hangsúlyozták: a számvevőszéki ellenőrzések célja nem a hibakeresés, vagy az elmarasztalás, hanem a közpénzügyek fejlesztése, az ellenőrzések hasznosulása az ellenőrzött szervezeteknél és rendszerszinten is. Tájékoztatásuk szerint a számvevőszék május 14-ére elektronikus közpénzügyi vezetőképzést szervez az országos nemzetiségi önkormányzatok, hivatalaik és a fenntartásukban működő intézményeknek. Emellett ugyanazon a napon a „Jó gyakorlatok” szemináriumsorozat részeként tudásmegosztó konferenciát is tartanak ugyanennek a célcsoportnak, szintén elektronikus formában. Az online közpénzügyi vezetőképzés elérése ingyenes, a konferencia elérhetőségét aznap küldik meg az érintetteknek - írták. A számvevőszék öntesztjeinek kitöltése önkéntes, azokat visszaküldeni sem kell, de a kitöltés tényéről, illetve annak hasznosságáról a felhasználó visszajelzést adhat. Hozzátették: több pozitív visszajelzést kaptak eddig az öntesztjeikről, amelyek az ÁSZ honlapján, a www.asz.hu/ontesztek oldalon érhetők el.

Szlovák kormányprogram: Ingyenvonat után ingyenes buszok és tömegközlekedés

Az ambiciózus terveket tartalmazó kormány-programot a parlament várhatóan ma délután hagyja jóvá. Ezzel Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök kabinetje a törvényhozástól is bizalmat kaphat. / A korrupció ellen / Terjedelmes fejezet a jogállamiságról és az igazságosságról / Egyértelmű külpolitikai irányvonal / Zöld újrakezdés

https://ujszo.com/kozelet/kormanyprogram-ingyenvonat-utan-ingyenes-buszok-es-tomegkozlekedes

Ingyenes újságtól a mozijegyig

Az új szlovák kormány fokozatosan növelni fogja a külföldön élő szlovákok támogatására szánt forrásokat, egészen addig, míg az el nem éri a Szlovákiában élő nemzetiségi kisebbségek támogatásának mértékét. Ezt a lépést több szlovákiai magyar szereplő is élesen bírálta. „A kanadai szlovák és a felvidéki magyar nem egyazon kategória” - fogalmaz Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke. / A kabinet által bemutatott kormányprogram számos érdekes vagy szokatlan intézkedéstervezetet is tartalmaz. Az alábbiakban ezekből válogattunk:

https://ujszo.com/kozelet/ingyenes-ujsagtol-a-mozijegyig

Örülhetnek-e a szlovákiai magyarok az új kettős állampolgárságnak?

A szlovák liberálisoknak Orbán olyan ellenpont, akinek elítélésével bizonyítható: ők a civilizált klubhoz tartoznak. Ebbe a kisebbségi magyar szempontok méltányolása kevéssé fér bele. / Rendezheti a kettős állampolgárság kérdését az új szlovák adminisztráció - legalábbis a vasárnap elfogadott kormányprogram szerint. Az ördög azonban a részletekben rejlik: a kilátásba helyezett módosítás csapdája, hogy nem ismerné el a területenkívüliség elvét, tehát a jövőbeni kettős állampolgároktól megkövetelné, hogy a másik állam területén tartózkodjanak. / Hasznos lecke ez mindazoknak, akik túlzott optimizmusra ragadtaták magukat és új kezdetet vizionáltak az etnikai érdekképviselet választási kudarca láttán.

https://azonnali.hu/cikk/20200422_orulhetnek-a-felvideki-magyarok-az-uj-szlovakiai-kettos-allampolgarsagnak

Kormányprogram a járvány idején

A koronavírus-járvány mellett az ember már kezdi elfelejteni, hogy más is történik a világban. Pedig van egy új kormányunk is, melynek a koronavírus elleni küzdelem mellett egy kormányprogramot is össze kellett állítania. Legyinthetünk, hogy a kormánykoalíció 95 szavazata mellett ez csak kötelező gyakorlat, ennek ellenére egy kormányprogramnak többnek kell lennie egy frázisgyűjteménynél. A kormány névjegyeként tekinthetünk rá, melyet letesz az asztalra, és a választási ciklus végén számonkérési alapként is szolgál.

https://ujszo.com/velemeny/kormanyprogram-a-jarvany-idejen

Matovič mutatványai

Mióta Matovič miniszterelnök, még inkább kidomborodtak jó és rossz tulajdonságai, és ennek természetesen funkciójából eredően jelentős társadalmi hatása van, főleg ha hozzáadódik a hatalmas egója is. Kifogyhatatlan energiája és tenni akarása különösen értékes ezekben a nehéz időkben. Az utóbbi jellemvonásának azonban akár a polgárok életét megkeserítő következménye lehet. Több konkrét példát sorolhatnék, de nézzük a szigorításokat fokozatosan enyhítő rendelkezések előzményeit.

https://ujszo.com/velemeny/matovic-mutatvanyai

Szlovákiában már a boltok és éttermek újranyitását tervezik

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200420/szlovakiaban-mar-a-boltok-es-ettermek-ujranyitasat-tervezik-427288

Újraindította a termelést pozsonyi gyárában a Volkswagen

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200420/ujrainditotta-a-termelest-pozsonyi-gyaraban-a-volkswagen-427212

Ilyen a Magas-Tátra Borsodból

Videó: https://www.facebook.com/boldizsar.lakilukacs/videos/2991324844232600/

A Szlovák Paradicsom völgyei mesébe illenek

Az Aggteleki-karsztvidék folytatásaként húzódik észak felé a Gömör-Szepesi-érchegység, melynek csodás, nemzeti parki védettséget élvező vidéke a Szlovák Paradicsom nevet viseli. A Szlovák Paradicsom neve találó, a nemzeti park hegyvonulatai, szurdokvölgyei és más különleges látnivalói gyönyörűek...

https://femina.hu/utazas/szlovak-paradicsom/

Európában sereghajtó a magyar sajtószabadság

„Független újságírók számára egyre nehezebb az információszerzés, a parlamenti politikusokat nem kérdezhetik szabadon, és nem vehetnek részt különböző nyilvános eseményeken. Kormánypolitikusok nem adnak interjút kormánykritikus sajtótermékeknek, körintézmények sajtóosztályai pedig rendre megtagadják a választ a független média kérdéseire.”

https://444.hu/2020/04/21/europaban-sereghajto-a-magyar-sajtoszabadsag

A kormányprogram gyakran általánosan, de kitér a kisebbségekre is

https://ujszo.com/kozelet/a-kormanyprogram-gyakran-altalanosan-de-kiter-a-kisebbsegekre-is

Az állampolgársági ellentörvény lényegén nem változtatnak a szlovákok

https://pestisracok.hu/hiaba-a-szep-szavak-az-allampolgarsagi-ellentorveny-lenyegen-nem-valtoztatnak-a-szlovakok

Szemfényvesztés magyaroknak?

A kormányprogram alapján egyelőre nem lehet eldönteni, hogy Matovičék nem értik-e a magyar kisebbséget, vagy hülyének néznek minket.

https://ujszo.com/velemeny/szemfenyvesztes-magyaroknak

Pacsai Imre, a nyelvész és képzőművész

Anyai ágon tősgyökeres szarvasi származású, rokonsága az evangélikus szlováksághoz tartozik. / Tizenegy ország tudományos szaklapjában jelentek meg munkái. / Egyéni stílusú festményein felismerhető az alföldi hagyományokhoz való kötődés, színvilága derűs, hangulatos, portréi is meggyőzőek.

http://www.oslovma.hu/index.php/sk/archiv/185-archiv-nazory/1227-pacsai-imre-a-nyelvesz-es-kepzomuvesz

Magyar-szlovák kulturális és nyelvi kapcsolat jegyei a szlovák népmesékben

http://epa.oszk.hu/00100/00188/00015/123306.htm

Szegény tótok gyereke / A koldus-király poéta

Berda József (1902-1966): „Az Ember bizonyára azért született, hogy sokat nevessen és szeresse az életet.” / Természetbarát költő és ágyrajáró ágyrólszakadt / „Hagyjatok meg szabad madárnak” / Élet, nyüzsgés, igazi sóhajtás, becsületes káromkodás / Költőcsillag - Az egyszerű ember örömeinek énekese // Berda József (Budapest, 1902. február 1. - Budapest, 1966. július 6.) József Attila-díjas /szlovák származású/ magyar költő. Proletár környezetből indult életútjára. Négy elemi osztályt végzett lakatosinas volt, majd kifutó, hordár, később könyvügynök. Első verskötete: Könnyek útja és egyéb írások, 1923-ban jelent meg. Krúdy Gyula írt hozzá előszót. Bár mindvégig a szegénység útját járta, mégis ódai hangon, főként a lét hétköznapi örömeiről, az evés-ivás élvezetéről írt epigrammatikus tömörségű szabadverseket. Első verskötete után a Nyugat, a Széphalom és az Est-lapok munkatársa:

http://www.oslovma.hu/index.php/sk/magyarul/171-magyarul2/1470-szegeny-totok-gyereke-a-koldus-kiraly-poeta

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2883242188441405

Drótostót Vágáshután

https://youtu.be/X3MtAUw6OXk

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2890654027700221

A szlovák kormány enyhítene az állampolgársági törvényen

2020. április 19. - (ujszo.com/hvg.hu)

A pozsonyi kabinet vasárnap délelőtt jóváhagyta a kormányprogramot. A dokumentumba bekerült a kettős állampolgársági törvény enyhítése, de külön fejezet foglalkozik a kisebbségekkel is. „Elkötelezzük magunkat, hogy a kormányzásunk alatt igazat fogunk mondani és becsületesen fogunk cselekedni. A köz- és az államvagyonnal felelősen gazdálkodunk, valamint nem tűrünk semmilyen korrupciót” - olvasta fel Igor Matovič (OĽaNO) szlovák miniszterelnök a kormányprogram előszavát. A miniszterelnök a jól működő egészségügyet alapnak, a minőségi oktatást pedig célnak nevezte, de a környezetvédelem fontosságát is hangsúlyozta - írta az ujszo.com. Matovič elmondta, meg szeretnék változtatni a kettős állampolgárságot tiltó törvényt. „Úgy döntöttünk, azon embereknek, akik hosszútávon egy másik országban élnek, lehetővé tesszük, hogy felvegyék ezen másik ország állampolgárságát, anélkül, hogy elveszítenék a szlovákot” - mondta a miniszterelnök. A kormányprogram önálló fejezetben foglalkozik a kisebbségekkel is. Ennek elején leszögezik, nem fogják korlátozni az eddig megszerzett kisebbségi jogokat és olyan körülményeket szeretnének teremteni, amelyek mellett a nemzetiségek megőrizhetik a nyelvüket és kultúrájukat. A kabinet ugyancsak elkötelezi magát, hogy nem tesznek olyan lépéseket, amelyek a kisebbségek asszimilációját céloznák, vagy ezt támogatnák. A dokumentumban két konkrét intézkedést is megfogalmaznak. Az első, a kisebbségek jogállásáról szóló törvény elfogadása, amely az asszimiláció lassítását és a kisebbségi jogok gyakorlásának lehetőségét biztosítaná. Ugyancsak fontolóra veszik a Nemzetiségi Kisebbségek Hivatalának létrehozását, amelynek az lenne a célja, hogy a kisebbségek ezen az intézményen keresztül kapcsolódjanak be az őket érintő közügyekbe. Ebbe az intézménybe beolvasztanák a kisebbségi kormánybiztos hivatalát, de a kormány Emberi Jogi, Nemzeti Kisebbségi és Nemek Közötti Egyenlőség Tanácsát is. A hivatal feladata lenne a kisebbségi jogok betartásának felügyelete, valamint olyan közép- és hosszútávú intézkedések kidolgozása, amelyek a kisebbségi jogok támogatását, bővítését szolgálnák. Az intézmény a kisebbségek helyzetéről jelentéseket is készítene. Az MKP és az Összefogás még a kormányprogram nyilvánosságra hozása előtt megfogalmazta azokat a javaslatokat, amelyeket a dokumentumban szeretnének viszontlátni. A két csomagban sok az átfedés, így például mindkét párt szeretné, ha az átfogó kisebbségi törvény meghozása, a közmédia magyar műsoridejének bővítése, a területi közigazgatási rendszer felülvizsgálata és a déli autópályák, gyorsforgalmi utak további fejlesztése bekerülne a dokumentumba. A dokumentumban meg is jelenik a kisebbségi törvény témája. Az MKP ezen kívül az önkormányzati és oktatásügyi autonómia megerősítését, az Összefogás pedig a vizuális kétnyelvűség elősegítését és a regionális hivatalos magyar nyelv bevezetését látná szívesen a kormányprogramban. Mindkét párt további javaslatokat is megfogalmazott - olvasható az ujszo.com portálon. A szakmai szervezetek korábban azt hiányolják, hogy a kormányprogram kialakításának folyamatában nem vehettek részt. A munkavállalók, a munkaadók és az önkormányzatok érdekképviseleti szervezetei közös nyílt levélben kérték az Érdekegyeztető Tanács mielőbbi összehívását Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi minisztertől. A szervezeteket nyugtalanítja, hogy a kormányprogram elfogadása előtt nem egyeztettek a munkavállalók, a munkaadók és az állam képviselői. Az ország öt legbefolyásosabb földművelésügyi szervezetét tömörítő Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Önkormányzatok Tanácsa (RPPS) ugyancsak nyílt levélben fejezte ki felháborodását amiatt, hogy kihagyták őket a kormányprogram megalkotásából. A szervezet képviselői hangsúlyozták, annak ellenére maradtak ki az egyeztetésből, hogy a mezőgazdasági minisztérium korábban azt jelezte, be akarja őket vonni a dokumentum kialakításába. Vladimír Machalík, a mezőgazdasági minisztérium szóvivője az RPPS által megfogalmazott bírálatra reagálva úgy nyilatkozott, a kormányprogram a négy kormányzó párt programjának közös pontjaiból alakult ki. Kiemelte, a választópolgárok döntöttek arról, mely pártok programját támogatják szavazatukkal. Machalík hozzátette, az egyes pártok a saját programjuk kialakítása során már egyeztettek a mezőgazdasági érdekvédelmi szervezetekkel. Az Alkotmány értelmében a kormánynak a parlamenthez kell bizalomért folyamodnia, be kell mutatnia a törvényhozás előtt a programját. Az alaptörvény szerint erre a kabinet március 21-i kinevezését követően 30 napon belül sor kell kerüljön, így a határidő utolsó napjára, hétfő 13 órára összehívott parlamenti ülésen valósul meg a bizalmi szavazás. A törvényhozás várhatóan bizalmat szavaz majd a kabinetnek, hiszen az OĽaNO, a Sme rodina, az SaS és a Za ľudí alkotta koalíciónak a 150-ből 95 képviselője van, ami alkotmányozó többséget jelent - írta az ujszo.com.

Szijjártó: Szlovákia Magyarország egyik legfontosabb külkereskedelmi partnere

2020. április 18. - (mti)

Szlovákia az egyik legfontosabb külgazdasági partnere Magyarországnak, „velük van a leghosszabb határszakaszunk, velük dolgozunk jelenleg a legtöbb infrastrukturális összeköttetésen” - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebookon, miután telefonon egyeztetett Richard Sulík szlovák gazdasági miniszterrel. Szijjártó Péter azt írta, az új komáromi híd építése jól halad, a munkálatokat hamarosan közösen meg is nézik, „mindenki jön a saját oldaláról és ugyanarra is távozik, így nem vétünk a szabályok ellen”. Szintén nagy közös projekt a két ország gázvezeték-rendszereit összekötő interkonnektor kapacitásainak kibővítése. Ez most Magyarország felől évente 1,75 milliárd köbméter gáz szállítására alkalmas. Mivel azonban jövő év végétől délről, Szerbia felől is nagy mennyiségű gázt tud majd venni Magyarország, megnő tranzitszerepe - írta. Ennek nyomán Szlovákia irányába akár 5,2 milliárd köbméteres éves kiszállítási kapacitásra is szükség lehet. Az ehhez szükséges előkészítő munkákat megkezdődtek és júliusban ki is írják majd a kapacitás-lekötési eljárást - jegyezte meg. Közben a Szlovákia felőli - jelenleg 4,4 milliárd köbméteres évenkénti - szállítási kapacitást is növelik, első lépésben 880 millió köbméterrel. „Egyre több minden köt tehát össze minket szlovák szomszédjainkkal a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt” - fogalmazott Szijjártó Péter.

Megpróbálnak életet lehelni a gazdaságba

A kormány az utóbbi napokban a szlovák gazdaság fellendítéséről egyeztet. Richard Sulík (SaS) kormányfőhelyettes és gazdasági miniszter újabb pénzügyi segítséget nyújtana a vállalkozóknak, ezúttal a kereskedelmi bankokon keresztül, Igor Matovič miniszterelnök és Eduard Heger pénzügyminiszter (mindketten OĽaNO) pedig gazdasági szakemberekkel tárgyalt.

https://ujszo.com/kozelet/megprobalnak-eletet-lehelni-a-gazdasagba

A Moody's leminősítette a bankrendszert

https://nepszava.hu/3074705_a-moodys-leminositette-a-bankrendszert

Ezer fölött a fertőzöttek száma Szlovákiában, szigorodnak a határátlépés feltételei

2020. április 17. - (mti)

Ezer fölé nőtt a SARS-CoV-2 vírussal diagnosztizált fertőzöttek száma péntekre, és emelkedett a Covid-19 betegségben elhalálozottaké is Szlovákiában - tájékoztattak a szlovák hatóságok pénteken. Az országban csütörtökön 72 újabb esetben mutatták ki az új típusú koronavírust, s így a korábbiakkal együtt már 1049 fertőzöttet tartanak nyilván - jelentette be az egészségügyi tárca szóvivője pénteken. Az újonnan diagnosztizáltak napi átlaga két hete harminc körül, a múlt héten ötven körül, csütörtökön pedig 114 volt, így az e heti számok azt valószínűsítik, hogy ezen a héten az átlag ennél is magasabb lesz. Egy újabb halálesettel pénteken kilencre emelkedett a kór hivatalosan elismert halálos áldozatainak száma - jelentette be az ország tiszti főorvosa. Az elhunyt egy idős nő, ugyanabban a bazini (Pezinok) idősek otthonában, amelynek lakói közül a napokban már négyen belehaltak a kórba. Az intézményt, amelynek több lakójánál és a személyzet egy részénél is megerősítették a fertőzés jelenlétét, karantén alá helyezték. Az ügyben már büntetőjogi vizsgálatot is indított a rendőrség, fertőző betegség terjesztésének gyanújával. A kór miatt Szlovákiában jelenleg 203 beteget kezelnek kórházban, heten vannak intenzív osztályon, a betegségből kigyógyultnak nyilvánítottak száma 175. Az elvégzett tesztek száma péntekre meghaladta a 37 ezret, közülük 36 760 bizonyult negatívnak. Májustól szigorításokat vezetnek be a szlovák határt átlépők számára, a szigorítások leginkább a határmenti régiókban élő, munkába ingázó személyeket érintik, akikre jelenleg nem vonatkozik az országba való visszatérés után kötelező 14 napos karantén. A központi válságstáb döntése alapján nekik a jövő hónaptól minden egyes belépésnél fel kell mutatniuk egy negatív vírusteszt-eredményről szóló, 30 napnál nem régebbi igazolást. Ugyancsak negatív vírusteszttel kell majd rendelkezniük májustól a külföldről hazatérő szlovákoknak. Nekik eddig - a rájuk vonatkozó kivétel alapján - nem kellett állami karanténközpontba vonulniuk, hanem hazatérésüket követően otthonukban tölthették el a 14 napos karanténidőszakot.

A szlovák csoda titka: alig van áldozata a világjárványnak

Tőlünk északra kötelező a maszkhasználat, a kormányzati elit „divatot” is csinált belőle, nálunk viszont nagyon nem. Valóban ez lenne a különbség oka? Hogy a mélyebb összefüggéseket is feltárjuk, olyan felvidéki magyar szakembert kerestünk, aki mindkét egészségügyi rendszert ismeri és van közéleti affinitása. Interjúalanyunk, Horváth Zoltán 11 évig vezette a dunaszerdahelyi kórházat, máig aktív orvos; politikusként és sportvezetőként is ismert, de ezeket a szerepeit kérésére nem részletezzük, „mert most nem ez a fontos”:

https://www.valaszonline.hu/2020/04/17/horvath-zoltan-koronavirus-interju/

Zuzana Čaputová szlovák elnökből kihozta a divatikont a koronavírus-járvány

Az ország első női államfője minden egyes öltözékéhez színben passzoló arcmaszkot csináltat és ezeket viseli. A kesztyűit szintén gondosan megválogatja: gumi- vagy latexkesztyű helyett sikkes selyemkesztyűket és bőrkesztyűket visel.

https://nlc.hu/trend/20200417/zuzana-caputova-koronavirus-divat/

Elmarad a Pohoda, a legnagyobb szlovák fesztivál

https://index.hu/kultur/zene/2020/04/15/pohoda_fesztival_szlovakia_koronavirus/

Idősotthonban razziáztak Szlovákiában

https://hvg.hu/vilag/20200419_Idosotthonokban_razziaztak_Szlovakiaban?s=hk

Kérdéses, jut-e elég rendőr a karantén alá vont szlovák romatelepekre

https://infostart.hu/tudositoink/2020/04/17/kerdeses-jut-e-eleg-rendor-a-karanten-ala-vont-szlovak-romatelepekre

Köhög a motor az autógyárak újraindításakor Szlovákiában

Mégsem lesz olyan zökkenőmentes a szlovákiai autóipar újraindítása, nem sokkal azután, hogy a pozsonyi Volkswagen bejelentette, jövő héttől fokozatosan visszaállítja a termelést, a zsolnai Kia képviselői közölték, jövő héten újra leállítják az autógyártást. Mindezt két héttel azután, hogy a járvány miatti kényszerleállás után a gyár ismét megnyitotta kapuit, igaz, három helyett csak két műszaknak.

https://ujszo.com/kozelet/nem-egyszeru-ujrainditani-az-autoipart

Kambodzsából menekített ki magyarokat, szlovákokat és szlovéneket a magyar kormány

https://pestisracok.hu/kambodzsabol-menekitett-ki-magyarokat-szloveneket-es-szlovakokat-a-magyar-kormany-fotogaleria

Boltba is alig járnak Pozsonyban

https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_boltba_is_alig_jarnak_pozsonyban/20200416172342

Nagyon durva válság jön

A vírusjárvány megfékezésére bevezetett korlátozások miatt idén globális recesszióra, jövőre pedig a visszaesést kompenzáló lendületes növekedésre számít a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tegnap publikált prognózisában.

https://ujszo.com/kozelet/nagyon-durva-valsag-jon

Az RMDSZ közel 150 ezer aláírást gyűjtött az SZNT európai polgári kezdeményezéséhez

2020. április 16. - (mti)

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közel 150 ezer, papíron gyűjtött aláírást adott át a Székely Nemzeti Tanácsnak (SZNT) a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés támogatására - számolt be csütörtökön az SZNT sajtószolgálata. Az SZNT az MTI-hez eljuttatott közleményben köszönetet mondott az aláírásokért a szervezőknek, önkénteseknek és aláíróknak egyaránt. Megállapította ugyanakkor, hogy a járványhelyzet miatt csak háromnegyed részben teljesült az RMDSZ által korábban vállalt 200-220 ezer aláírás összegyűjtése. A SZNT közlése szerint az általa ellenőrizhető támogató aláírások száma 412 ezerre nőtt, az aláírásgyűjtő partnerektől kapott információk szerint pedig meghaladta a félmilliót. A tanács azt is hozzátette, hogy az aláírások száma Romániában Magyarországon és Szlovákiában meghaladta az EU által támasztott küszöbértéket. „A jó hír arra ösztönöz, hogy a rendkívüli járványhelyzet körülményei között a munkát folytatni kell” - fogalmaz az SZNT közleménye. A tanács emlékeztetett arra, hogy a kezdeményezők beadványban kérték az Európai Bizottságot a május 7-i határidő meghosszabbítására, átütemezésére. Hozzátette: a beadványra még nem érkezett válasz. A tanács arra buzdította híveit, hogy a www.nemzetiregiok.eu címen írják alá a polgári kezdeményezést, és népszerűsítsék a lehetőséget. Az európai polgári kezdeményezés lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló európai uniós kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeire is legyenek tekintettel. Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult, és idén május 7-éig egymillió szignó szükséges legalább hét tagállamból ahhoz, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel.

Egy évvel elhalasztják a Gombaszögi Nyári Tábort

2020. április 16. - (mti)

Egy évvel elhalasztják a Gombaszögi Nyári Tábort, a már megváltott jegyek érvényesek a 2021-es rendezvényre is - közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel. A világjárvány miatt a szervezők úgy döntöttek, hogy idén nem rendezik meg a legnagyobb érdeklődésre számot tartó szlovákiai magyar rendezvényt. Orosz Örs, a fesztivált szervező Sine Metu Polgári Társulás elnöke ezt videóüzenetben jelentette be a tábor Facebook-oldalán - olvasható a közleményben. Mint írják, az idei fesztiválra megváltott jegyek érvényesek maradnak a 2021. július 12. és 18. között tartandó rendezvényre is. A már megvásárolt bérletek átruházhatóak, elajándékozhatóak, a szervezők ezzel együtt biztosítják a hetijegyek visszaválthatóságát is. Aki ezzel a lehetőséggel szeretne élni, az július 5-ig e-mailen teheti meg. A szervezők minden évben ingyen hetijeggyel ajándékozzák meg egy-egy szlovákiai magyarlakta járás lakóit. Idén az érsekújvári járás lakóinak kedvezett volna a szerencse. Ezzel kapcsolatban a szervezők elmondták: a kedvezmény továbbra is él, a régió lakói 2021-ben ingyen vehetnek részt a fesztiválon, amennyiben kitöltik a hivatalos honlapon elérhető regisztrációs ívet. A szervezők kilátásba helyezték, hogy jövőre egy további magyarlakta járás lakóit is ingyenjeggyel ajándékozzák meg. Az június 6-ára Gombaszögre tervezett felvidéki zászlós emlékmű felavatását szintén elhalasztották, a zászlótartó emlékművet az eredeti terv szerint június 4-én felállítják és a zászlót felvonják, amelyről az interneten fognak tudósítani. További információk a rendezvény honlapján, a www.gombaszog.sk oldalon találhatók - áll az összegzésben.

Szijjártó: A visegrádi együttműködés jól vizsgázik a mostani nehéz időszakban is

2020. április 8. - (mti)

Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország együttműködése rendkívül jól vizsgázik ezen nehéz időszakban is, ezért a felek folytatják, sőt még szorosabbá teszik azt az új típusú koronavírus-járvánnyal szembeni küzdelem terén - hangsúlyozta Szijjártó Péter a visegrádi államok (V4) külügyminisztereinek szerdai videokonferenciáját követően. A külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be a Facebook-oldalán tartott online sajtótájékoztatóján, hogy a jelenlegi helyzet jól megmutatta, hogy milyen praktikus előnyökkel jár a visegrádi együttműködés. Példaként említette, hogy a négy ország kölcsönösen segíti egymás külföldön rekedt állampolgárainak hazajuttatását, valamint azt, hogy az Olaszországból visszatérő lengyel orvosok megosztják tapasztalataikat a többi három partnerállam egészségügyi szakembereivel. A tárgyaláson napirenden volt a Keleti Partnerség kérdése is, amellyel kapcsolatban Szijjártó úgy vélekedett, a világjárvány „rendkívüli módon át fogja rajzolni a világgazdasági és világpolitikai térképet, és erre az Európai Uniónak is fel kell készülnie”. „Kelleni fognak a szövetségesek, a barátok, a partnerek az EU-n kívül is, s kézenfekvő, hogy az EU a keleti szomszédsággal is szorosabb együttműködést alakítson ki” - fogalmazott. Szijjártó Péter elmondta, megegyeztek abban, hogy 250 ezer eurós szolidaritási alapot hoznak létre a Nemzetközi Visegrádi Alapon belül a hat keleti partnerállam - Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Georgia, Moldova, Örményország és Ukrajna - számára. Hozzátette, abban is egyetértettek, hogy az elmúlt időszakban nem nagyon haladt előre a Keleti Partnerség programja, ezért „látványos és drasztikus” lépésekre van szükség. A tárcavezető ezért javaslatot tett a Fehéroroszországgal szembeni EU-s szankciók eltörlésére, a NATO és Georgia közötti együttműködés egy „dimenzióval feljebb” emelésére, az új stratégiai megállapodás megkötésére Azerbajdzsánnal, illetve arra, hogy Moldova megkapja azt a 70 millió eurót, amelyet az Európai Unió korábban neki megszavazott, de végül „unfair hivatkozással” nem utalt át.

Online videókkal segíti az oktatást a szekszárdi német színház

2020. április 6. - (mti)

Online videókkal segíti a német nyelvű nemzetiségi oktatást a szekszárdi Magyarországi Német Színház (Deutsche Bühne Ungarn - DBU), amelynek áprilisi programjai a koronavírus-járvány miatt elmaradnak. Lotz Katalin, a színház igazgatója az MTI-nek elmondta: a társulat a német nemzetiségi általános iskolák és gimnáziumok kötelező olvasmányai közül válogat irodalmi műveket, amelyeket a DBU színészeinek tolmácsolásában láthatnak majd a diákok. „Ezzel szeretnénk hozzájárulni a digitális oktatáshoz, megkönnyíteni a tanárok munkáját és a diákoknak is élvezhetőbbé teszi a tananyagot” - tette hozzá. A színház legkésőbb a jövő hét elején teszi közzé honlapján (https://dbu.hu) a már elkészült felvételeket; többek között A bölcs Náthán egy monológját, a Koch Valéria műveiből összeállított Valéria verselt világa című előadás részleteit. Emellett klasszikus német költők - Goethe, Schiller, Rilke - verseiből, drámai monológokból, novellákból készítenek filmeket. A DBU közösségi oldalán és a népszerű videomegosztó csatornán is megjelenik produkciókkal, mások mellett A sirály március végére tervezett, de elmaradt bemutatójának „kedvcsinálóját” láthatják az érdeklődők. Áprilisban nemcsak az előadások, hanem a színház más programjai is elmaradnak, köztük a német nyelvű gimnáziumok színjátszóinak találkozója. A társulat igazgatója azt mondta, úgy tervezik, hogy ősszel pótolják az elmaradt bemutatókat és programokat.

A nyár végére befejeződhet az új komáromi Duna-híd építése

2020. április 15. - (mti)

Folytatódik a Komáromot Révkomárommal összekötő új Duna-híd építése, és a munkákat a nyár végén, az ősz elején befejezik - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szerdán. A tárcavezető kifejtette: egyeztetett Ivan Korčok új szlovák külügyminiszterrel, és köszönetet mondtak egymásnak a magyar és a szlovák állampolgárok hazatérésében nyújtott kölcsönös támogatásért. Szlovákia 89 magyart, Magyarország pedig 24 szlovák állampolgárt hozott haza a világ különböző pontjairól - emlékeztetett. Kiemelte: biztosították egymást arról, hogy a két ország közötti zavartalan áruforgalmat fenntartják. Ez alapvető fontosságú a szlovák és a magyar emberek ellátásbiztonsága szempontjából, főleg úgy, hogy tavaly a kétoldalú kereskedelmi forgalom már jóval meghaladta a tízmilliárd eurót - mutatott rá. Szijjártó Péter hangsúlyozta: megállapodtak abban, hogy az eredeti terveknek megfelelően folytatják a Komáromot Révkomárommal összekötő új Duna-híd építését, és a munkákat a nyár végén, az ősz elején befejezik. Kitért rá: a megállapodásoknak és a korábbi terveknek megfelelően még az idén két ponton összekötik a két ország villamosenergia-hálózatait és jelentősen megnövelik a gázvezeték-rendszereket összekötő interkonnektor kapacitását.

Elszállították a trianoni békediktátum 90. évfordulója alkalmából állított fekete emlékoszlopot

„Volt, nincs, fene bánja!…” / A révkomáromi Duna-parti, egykori vámterületen a napokban kiemelték helyéről és elszállították a Szlovák Nemzeti Párt által a trianoni békediktátum 90. évfordulója alkalmából állított fekete emlékoszlopot. / A csak szlovák szövegű kőtábla egy évtizeden át rontotta a magyar - és a jóérzésű szlovák polgárok kedélyét. Az oszlop felirata szerint a Szlovák Köztársaság ezzel az emlékművel fejezte ki köszönetét az I. világháború győztes hatalmainak azért, hogy “a trianoni békeszerződést 1920. június 4-én aláírták a versaillesi Grand Trianon palotában, ekképp megpecsételve Magyarország sorsát - elősegítve feldarabolását, kialakítva Cseh-Szlovákia és más országok határait, s megteremtve az új Európa arculatát”. A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) egykorim, sok tekintetben hírhedt vezéréről „Slota-mementónak“ is csúfolt oszlopot annak ellenzői már röviddel a felállítása után kalapáccsal rongálták meg, s azóta is különféle, itt nem részletezhető módon fejezték ki ellenszenvüket…

https://infovilag.hu/volt-nincs-fene-banja/

Magyar-Szlovák-Román-Ukrán Határon Átnyúló Együttműködési Program

Országhatárokon átívelő denevérvédelmi projekt indul

2020. április 14. - (mti)

Országhatárokon átívelő denevérvédelmi projekt indul, a Magyarország, Szlovákia, Románia és Ukrajna által közösen szervezett program célja az emlősök összehangolt védelme, a lakosság szemléletformálása és a fenntartható környezethasználat kialakítása a határ menti területeken - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kedden az MTI-vel. Az MME Emlősvédelmi Szakosztály egy most induló, négy országot tömörítő, BAT4MAN nevet viselő együttműködési akció által igyekszik eloszlatni a denevérekkel kapcsolatban kialakult tévhiteket és előítéleteket. Az említett fajok védelme kiemelkedően fontos, hiszen rovarfogyasztásukon keresztül kulcsszerepet játszanak az ökológiai rendszerek egészséges működésében - olvasható a közleményben. Mint írják, az elkövetkező két évben a sérülékeny denevérpopulációk felmérése, a veszélyeztetett szálláshelyek gyakorlati védelme és új búvóhelyek létesítése történik oly módon, hogy a kulturális értékek megóvása és az állat-ember konfliktusok lehetőségének csökkentése is kiemelt szerepet kap. Az ismeretterjesztés eszközei között kiadványok, tájékoztató táblák, vándorkiállítás és film készítése, valamint az online térben való megjelenés szerepel. A szemléletformálás keretében a célcsoportok tagjai, többek között a denevérek által lakott épületek kezelői, lakosok, civil szervezetek, egyházi személyek és szervezetek szakmailag hiteles információt kapnak a denevérek szerepéről és jelentőségéről annak érdekében, hogy megértsék, mekkora veszteséget jelent az állományok csökkenése, a denevérfajok eltűnése. Az érdeklődők a gyakorlati védelmi munkákba is bekapcsolódhatnak, például a figyelemfelkeltő, denevérodúk készítésével egybekötött akciók során. A projektet a szatmárnémeti E-Consult Egyesület vezeti, partnerei az ukrajnai Ökológiai és Regionális Tudományok Intézete, a Szlovák Denevérvédelmi Társaság, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A projektet a Magyar-Szlovák-Román-Ukrán Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 finanszírozza 449 635 euróval, amelyből az Európai Unió támogatása 404 671 euró - áll az összegzésben.

Szlovák újságíró-gyilkosság - Huszonhárom év szabadságvesztésre ítélték a tettest

2020. április 6. - (mti)

Huszonhárom év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bazini székhelyű különleges bíróság M. Miroslavot, Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és barátnője két évvel ezelőtti, nagy botrányt és politikai viharokat is kiváltó meggyilkolása és egy további gyilkosság miatt hétfőn. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész súlyosításért fellebbezett. Juraj Novocky, az ügyben eljáró különleges ügyész - a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség beszámolója szerint - azért nem életfogytiglani, hanem 25 éves szabadságvesztés büntetés kiszabását kérte, mert a vádlott bevallotta a bűncselekményeket, és a törvényszéki szakértők szerint az ő esetében nem lehet teljesen kizárni annak a lehetőségét, hogy visszailleszkedjen a társadalomba. A bíróság viszont hétfőn ennél is enyhébb, 23 évi fegyházbüntetést szabott ki tekintettel arra, hogy a vádlott együttműködött a hatóságokkal. Az ügyész az ítélethirdetést követően fellebbezést nyújtott be a kiszabott büntetés mértéke miatt, amit azzal indokolt, hogy nem teljesültek a büntetés csökkentéséhez szükséges feltételek. Az ítélet így nem jogerős, és a büntetés mértékéről a legfelsőbb bíróság dönt majd. A záróbeszédek során Miroslav M. védője a bíróságra hagyta az igazságos ítélet kiszabását. A meggyilkolt újságíró családjának jogi képviselője, Daniel Lipsic volt igazságügyminiszter úgy vélekedett: az ítélet révén ösztönözni kell az együttműködésre a jövőbeni vádlottakat és a kiszabott ítéletet igazságosnak minősítette. Martina Kusnírová - Ján Kuciak újságíró ugyancsak meggyilkolt barátnője - családjának jogi képviselője, a több közismert peres ügyből jól ismert Roman Kvasnica viszont az életfogytiglani büntetés kiszabása mellett foglalt állást, mégpedig annak elrettetentő hatására hivatkozva, az ítéletre reagélva azt mondta: megvárják a legfelsőbb bíróság döntését. A nagy botrányt és belpolitikai viharokat is kiváltó, két évvel ezelőtti újságíró-gyilkosság bűnvádi perének főtárgyalása januárban kezdődött. A vádlottak között van még a vádirat szerint a gyilkosság elkövetésében segédkező Sz. Tamás, a bűncselekmény megrendelésében közvetítő Zs. Alena, valamint a gyilkosság megrendelésével vádolt K. Marián nagyvállalkozó (mindhárman tagadják bűnösségüket), illetve a már decemberben egy külön perben 15 év szabadságvesztésre ítélt Andruskó Zoltán, aki ugyancsak közvetítői szerepet játszott a bűntényben. A most elítélt M. Miroslav januárban vallotta be a gyilkosságok elkövetését, így ügyét februártól külön tárgyalták tovább. A vádirat szerint K. Marián azért határozta el Ján Kuciak megöletését, mert az újságíró több írást közölt az ő - a cikkek szerint bűnös - gazdasági tevékenységéről. A vád szerint a nagyvállalkozó 2017 végén rendelte meg a gyilkosságot Zs. Alenánál, aki ezután megkereste Andruskó Zoltánt. Ez utóbbinak 20 ezer eurós adóssága elengedését ígérte, akárcsak 50 ezer eurót az újságíró haláláért. Andruskó a bűntett kivitelezésével a korábban rendőrnyomozóként dolgozó Sz. Tamást és M. Miroslav volt hivatásos katonát bízta meg, akiknek 40 ezer eurót ígért a gyilkosság végrehajtásáért. Andruskó korábban azt vallotta, azért fordult Sz. Tamáshoz és M. Miroslavhoz, mivel tudta, hogy 2016 végén egy rablás során már meggyilkoltak egy vállalkozót, Molnár Pétert. Az áldozatokat 2018 február végén találta holtan a rendőrség a galántai járásban fekvő Nagymácsédon lévő családi házukban. A gyilkosság közfelháborodást keltett az országban, s azt heteken belül korábban sosem látott méretű tüntetéssorozat követte, amely belpolitikai válsághoz vezetett. A történések végül a kormány több tagjának távozásához - köztük Robert Fico kormányfő lemondásához - és a kabinet széles körű átalakításához vezettek.

23 évet kapott a szlovák újságírógyilkos

A szlovák oknyomozó újságírót lelövő M. Miroslav bevallotta a bűncselekményeket és a törvényszéki szakértők szerint esetében nem lehet teljesen kizárni annak lehetőségét, hogy visszailleszkedjen a társadalomba.

https://index.hu/kulfold/2020/04/06/23_evet_kapott_a_szlovak_ujsagirogyilkos/

Kassai tiltakozó: nem volt más választásom

Más lehetséges útja nem volt, hogy felhívjam a közösség és elsősorban a katolikus világ figyelmét egy ilyen anomáliára - mondta a ma7.sk felvidéki lap kérdésére Fraenkel Emil, kassai magyar orvos, miért tiltakozott az ellen, hogy megszüntették a városban a magyar nyelvű misét.

https://www.beol.hu/orszag-vilag/kassai-tiltakozo-nem-volt-mas-valasztasom-video-2617815/

Tanóravideók segítik a külhoni magyar diákok otthoni tanulását

A Rákóczi Szövetség a határon túli középiskolások számára olyan magyar nyelvű tanóravideókat készített, melyek a felvidéki, kárpátaljai, és erdélyi tanmeneteket követik, segítségükkel pedig könnyebbé válik a tananyag megértése.

https://www.beol.hu/eletstilus/tanoravideok-segitik-a-kulhoni-magyar-diakok-otthoni-tanulasat-video-2620800/

A templomban trombitált Tuska Tibor, beszippantotta a hangszer

Három szólamban adta elő trombitán Tuska Tibor, Kondoros evangélikus lelkésze húsvétkor Georg Friedrich Händel: Tochter Zion című művét. A templomban hívek nélkül volt a lelkész, akinek az Evangélikus Énekeskönyv 388-as számú éneke a feltámadó Jézusról az interneten is nagy látogatottságot vonzott. Az egyedülálló templomi felvétel Oláh Péternek, a kondorosi tévéműsorok készítőjének szakmai tudását újfent bizonyította. / Tuska Tibor 1972-ben született Békéscsabán. Itt járt a szlovák általános iskolába és gimnáziumba. Ezt követően Budapesten, az Evangélikus Hittudományi Egyetemen végzett teológusként. Tanulmányai befejezése után segédlelkész volt Gödöllőn, aztán Albertirsán, Kiskőrösön, Tótkomlóson látott el egyházi szolgálatot. Húsz esztendeje a kondorosi evangélikus gyülekezet lelkipásztora. Önkormányzati képviselőként is dolgozik a településért. Nős, felesége Schäffer Adél épületgépész-mérnök. Két fiúgyermekük van, Tibor közép-, Tomaj általános iskolás.

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-templomban-trombitalt-tuska-tibor-beszippantotta-a-hangszer-2628699/

Kortárs művek a koronavírusról

Bár a kiállítóhelyek zárva vannak, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma minden részlegén folytatódik a munka. Pozsonyban az ez évre tervezett kiállításokat készítik elő, Szklabonyán a renoválással, Alsósztregován a kastélypark felújításával finiselnek, Kassán a Márai-emlékkiállítás katalógusán dolgoznak - mondta el Jarábik Gabriella, az intézmény igazgatója.

https://ujszo.com/kultura/kortars-muvek-a-koronavirusrol

Vágfarkasdtól a Viharsarokig

A polgármester kezdeményezésére Barcsné Csizmadia Margit elbeszéléséből készült videósorozat Farkasdon, amelyet húsvétkor mutattak be a világhálón. Az 1947-es kitelepítést hatévesen átélő kislány történetét Balla Barnabás, a Pozsonyi Színművészeti Egyetem elsőéves hallgatója mondja el.

https://ujszo.com/regio/vagfarkasdtol-a-viharsarokig

Szlovákiában magyar, Magyarországon szlovák

A Zsolnaerdődön élő Marosz család / Egy év a pesti iskolában / Kincskereső nemesi sarjak / Nem furcsák, különlegesek

https://ujszo.com/vasarnap/vendegsegben-a-kulonleges-marosz-gyerekek

Néhány szlovák szóra még emlékszik a magyar válogatott kapus

https://www.bumm.sk/sport/2020/04/17/nehany-szlovak-szora-meg-emlekszik-a-magyar-valogatott-kapus

Helyi nemzetiségi önkormányzatok 2020. évi feladatalapú támogatása

https://bgazrt.hu/wp-content/uploads/nemzetisegi_tamogatasok/2020/helyi_nemzetisegi_onkormanyzatok_2020evi_feladatalapu_tamogatasa.pdf

Na webovej stránke BGA Zrt. si môžete pozrieť výsledky o výške udelenia podpôr na základe splnených úloh. Podpory budú vyplatené v dvoch rovnakých čiastkach: prvá čiastka do 30. apríla a druhá do 15. augusta 2020.

https://bgazrt.hu/helyi-nemzetisegi-onkormanyzatok-2020-evi-feladatalapu-pontszamai-es-a-tamogatasok-osszege/

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. ezúton közzéteszi a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán nemzetiségek helyi nemzetiségi önkormányzatainak feladatmutató pontszámait, valamint a feladatalapú támogatások önkormányzatonkénti összegét. Ezúton tájékoztatjuk a helyi nemzetiségi önkormányzatokat, hogy a támogatás fajlagos összege: 23 596 Ft/pont - Tájékoztatjuk továbbá a helyi nemzetiségi önkormányzatokat, hogy Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló 2019. évi LXXI. törvény 9. melléklete (továbbiakban: Kvtv.) alapján a támogatásokról támogatói okiratot ad ki a miniszter meghatalmazottjaként az Alapkezelő, ennek közlése a bgazrt.hu honlapon történő közzététellel valósul meg. A támogatások folyósítása két egyenlő részletben, április 30-áig és augusztus 15-éig történik a kincstár közreműködése útján. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a korábbi évek gyakorlatától eltérően a Kvtv. az idei évtől nem biztosítja a pontszámok megállapítását követő, utólagos észrevételezés lehetőségét. A testületi ülések és közmeghallgatások jegyzőkönyveinek adminisztrálásával kapcsolatos esetleges eltérések egyeztetésére az Alapkezelő - az érintett dokumentumok listájának közzétételével - előzetesen lehetőséget biztosított. A jogszabálynak megfelelően a pontszámok meghatározásával egyidejűleg a támogatási keretösszeg felosztása is megtörtént, a támogatási összegek módosítására a továbbiakban nincs lehetőség. (bgazrt.hu)

oSlovMa - Knižnica / Könyvtár

https://www.facebook.com/pg/oslovma/photos/?tab=album&album_id=552107664888214

Daniel Hevier: Áprilisi Hugó

Fordította: Papanek László

www.oslovma.hu/XXX/HevApHug.pdf

https://www.facebook.com/oslovma/photos/a.552107664888214/2811485255617099/?type=3&theater

Jozef Cíger Hronský: A bátor Nyuszika Afrikában

Fordította: Papanek László

www.oslovma.hu/XXX/HroNyAfr.pdf

https://www.facebook.com/oslovma/photos/a.552107664888214/2797452437020381/?type=3&theater

Jozef Cíger Hronský: A bátor Nyuszika

Fordította: Papanek László

www.oslovma.hu/XXX/HroNyusz.pdf

https://www.facebook.com/oslovma/photos/a.552107664888214/2780914792007479/?type=3&theater

Jozef Cíger Hronský: Tölgyecske és Bükköcske

Fordította: Papanek László

www.oslovma.hu/XXX/HronskyM.pdf

https://www.facebook.com/oslovma/photos/a.552107664888214/2778268182272140/?type=1&theater

Szlovák nyelvhasználat a Pilis-hegység iskoláiban (Tóth Sándor János, 2007)

www.oslovma.hu/XXX/PilSzlNy.pdf

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2825230297575928

NAGY MAGYARORSZÁG történelmi magazin SZLOVÁK SZÁM (2009)

www.oslovma.hu/XXX/SzlovTor.pdf

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2825494287549529:0

A Pilis és a Visegrádi hegység turistatérképe (2001)

www.oslovma.hu/XXX/PilViMap.pdf

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2846703678761923:0

Pilis hegység / Kirándulók térképe (1928)

www.oslovma.hu/XXX/Pilis-1928.jpg

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2778821318883493

Pest-Pilis-Solt-Kiskun Vármegye

Borovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városai (1. kötet / 1910)

www.oslovma.hu/XXX/BorVarm1.pdf

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2847139615384996

Római-part

https://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3mai-part            https://www.facebook.com/romaiparti/

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2778395512259407

Multifunkcionális sportpályát alakítanak ki a szlovák iskola és óvoda udvarán

2020. április 17. - (behir.hu)

Megújul a Békéscsabai Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium udvara. Az intézmény területén egy multifunkcionális sportpályát alakítanak ki a gyereknek a Miniszterelnökség és a város támogatásának köszönhetően. Az Országos Szlovák Önkormányzat 58 millió forintos támogatást nyert el a Miniszterelnökségtől a békéscsabai szlovák iskola udvarának felújítására. Kengyelné Matejdesz Mária, az Országos Szlovák Önkormányzat oktatási szakreferense elmondta: a kivitelező a sportpálya kiépítése mellett elbontja a használaton kívüli melléképületeket is. − Tekintettel arra, hogy az egész ingatlan az Országos Szlovák Önkormányzat vagyonkezelésében van, de a békéscsabai önkormányzat tulajdona, a tulajdonostól hozzájárulást kellett kérnünk a munkálatok elvégzéséhez. Ezt meg is kaptuk, amiért nagyon hálásak vagyunk − fogalmazott a szakreferens. Hozzátette: a kétéves projekt befejezési határideje 2021. december 31., jelenleg a pálya műszaki tervezése zajlik. Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta, hogy az intézménnyel jó kapcsolatot ápol a városvezetés. − Azzal a kéréssel fordultak hozzánk az intézmény vezetői, hogy saját erővel is járuljunk hozzá a külterületen megépülő 6x12 méteres műfüves sportpálya kialakításához. Az önkormányzat úgy döntött, hogy másfél millió forintot biztosít erre a célra - tájékoztatott a városvezető. A polgármester kiemelte: nagyon hasznosnak tartja a kezdeményezést, amelyet örömmel támogattak, hiszen a gyerekek minden évszakban használhatják majd ezt a pályát és a friss levegőn sportolhatnak.

Szlovákiában nőtt a fertőzöttek száma, növelni kell a szálláskapacitásokat a külföldről hazatérők számára

2020. április 2. - (mti)

Újabb 26 személynél diagnosztizálták a Covid-19 betegség kórokozóját Szlovákiában, és így csütörtök délig elérte a 426-ot a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma - jelentette be Marek Krajcí szlovák egészségügyi miniszter. Szlovákiában az utóbbi héten rendszerint naponta több mint hússzal nőtt az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. A növekedés üteme némileg gyorsult vasárnap és hétfőn már egyaránt 22, kedden 27, szerdán pedig 37 volt. A szerdai adatok nyilvánosságra hozatala óta újabb csaknem 1200 tesztet végeztek el, ami több mint háromszorosa a korábbi napi átlagnak. Eddig összesen 10 288 vírustesztet végeztek el, ezek közül 9862 bizonyult negatívnak. A bizonyítottan fertőzöttek átlagéletkora 30 év körül mozog, közülük jelenleg 118-at kezelnek kórházban, hármójukat intenzív osztályon. A kórnak Szlovákiában egyelőre nincs hivatalosan elismert halálos áldozata, eddig 5 személy felgyógyulását erősítették meg. Még megközelítőleg 3100 szlovák állampolgár vár külföldön a hazatérésre, őket 2 két héten belül haza lehet hozni, de ehhez növelni kell azokat a szálláskapacitásokat, ahová a hazatérőket a kötelező kéthetes karanténra el lehet helyezni - mondta csütörtökön Martin Klus külügyi államtitkár, aki jelenleg a kinevezése után hazatérve karanténba vonult Ivan Korcok külügyminiszter feladatait is ellátja. Közben vegyes fogadtatásra talált a szlovák belpolitikában Igor Matovič miniszterelnök azon szerdai kijelentése, miszerint az ország teljes „lekapcsolása” (blackout), vagyis egy néhány hetes rendkívüli állapot és „katonai fegyelem” bevezetése lehetne a koronavírus miatt térdre kényszerülő gazdaság újraindításának leggyorsabb módja. A felvetést a négypárti kormánykoalíció néhány liberális politikusa elutasította, ugyanakkor többen voltak, akik elképzelhetőnek nevezték, hogy támogatnák az ötlet megvalósítását. A rendkívüli állapot lehetséges elrendelésével kapcsolatban, Marek Domin alkotmányjogász a TASR szlovák hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a szlovák alaptörvény csak - a már korábban bevezetett - rendkívüli helyzet elrendelését teszi lehetővé, és a szigorúbb korlátozásokat megengedő rendkívüli állapotot csak terrorista támadás, illetve utcai zavargások előfordulása vagy hasonló eset kapcsán engedélyezi. Hozzátette: az alkotmány vonatkozó kitételei természetesen módosíthatóak, és a jelenlegi szlovák kormánykoalíció alkotmányozó törvények elfogadásához szükséges többséggel rendelkezik a pozsonyi törvényhozásban. Az új típusú koronavírus terjedése és az emiatt bevezetett korlátozások Szlovákiában az emberek hétköznapjain kívül fogyasztási szokásaikat is megváltoztatták banki elemzések szerint. A Szlovák Takarékpénztár (Slovenská sporiteľňa) adatai szerint márciusban éves szinten közel 60 százalékkal nőtt az az összeg, amelyet az emberek élelmiszer vagy drogériai termékek vásárlására költöttek. Az online vásárlások esetében a növekedés még nagyobb volt, az élelmiszerek esetében éves szinten több mint 120 százalék, a drogériai termékeknél pedig 84 százalék.

A KIA jövő héten újraindítja a termelést Szlovákiában

https://www.autoszektor.hu/hu/content/kia-jovo-heten-ujrainditja-termelest-szlovakiaban

300 lélegeztető gépet készít egy szlovák vállalat

https://www.bumm.sk/percrol-percre/2020/04/03/300-lelegezteto-gepet-keszit-egy-szlovak-vallalat

Éles vita a vírus elleni harc folytatásáról Szlovákiában

https://novekedes.hu/hirek/eles-vita-a-virus-elleni-harc-folytatasarol-szlovakiaban

Segítséget ajánl és vihart kavar az új szlovák kormányfő

https://infostart.hu/tudositoink/2020/04/02/igy-segit-az-uj-szlovak-kormanyfo-a-teljes-fizetesevel

Szlovákiában a minisztert is megbüntették

http://www.borsonline.hu/aktualis/koronavirus-a-szomszedban-szlovakiaban-a-minisztert-is-megbuntettek/196388

Bajmóc volt polgármestere a koronavírus első szlovákiai halálos áldozata

https://www.origo.hu/nagyvilag/20200401-bajmoc-volt-polgarmestere-a-koronavirus-elso-szlovakiai-halalos-aldozata.html

Szlovák kormányfő: Az ország „lekapcsolásával” lehetne a gazdaságot a leggyorsabban újraindítani

2020. április 1. - (mti)

Az ország teljes „lekapcsolása” (blackout) vagyis egy néhányhetes rendkívüli állapot és „katonai fegyelem” bevezetése lenne a koronavírus miatt térdre kényszerülő gazdaság újraindításának leggyorsabb módja - jelentette ki szerdán Igor Matovič szlovák miniszterelnök. Matovič - akinek a kijelentését a TASR közszolgálati hírügynökség idézte - erről azzal összefüggésben beszélt, hogy a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozó intézkedések hosszútávon negatív hatást gyakorolnak a gazdaságra. „Valóban ez előtt a döntés (a „lekapcsolás”) előtt állunk (...) Ha orvosilag lenyomjuk a vírust a minimumra, hogy életeket mentsünk, a gazdaságot fojtogatjuk, tartjuk a torkát, és a karantén sokáig fog tartani” - mondta Igor Matovič. Rámutatott: amennyiben a kór ellenszerét hamarabb nem fejlesztik ki, akkor előfordulhat, hogy az ország egy év múlva is a mostanihoz hasonló korlátozó intézkedések közepette kell éljen. „Ez pedig hosszútávon a gazdaság halála” - szögezte le Matovič. A szlovák miniszterelnök szerint az ország a jelen helyzetben két lehetőség közül választhat. Az egyik, hogy a jelenlegi intézkedések fenntartásával alacsonyan tartja a fertőzöttek számát, de közben a gazdasági halódás útjára lép. Vagy „rövidre zárja” a vírus ügyét, s a kínai Vuhan mintájára drasztikus higiéniai intézkedésekkel, nagyon gyorsan eliminálja a vírust. „Ez a két választási lehetőség van előttünk. Ezért azt akarom, hogy mint társadalom döntsük el, hogy melyik útra lépünk” - mondta Matovič. A kormányfő felvetésére elutasítóan reagált Richard Sulík gazdasági miniszter, a négypárti kormánykoalíció harmadik legerősebb pártjának, a liberális Szabadság és Szolidaritásnak (SaS) az elnöke. „Amíg nem történik valami rendkívüli - mint például Olaszországban, ahol ezer ember hal meg naponta - addig ellenzem az ilyen, a gazdaságot likvidáló kísérleteket” - fogalmazott Sulík. Szlovákiában az új típusú koronavírus terjedésére reagálva március 12-től hirdetett rendkívüli helyzetet az előző, Peter Pellegrini vezette kormány. Az Igor Matovič által most lehetőségként kilátásba helyezett rendkívüli állapot a már érvényben lévő számos korlátozó intézkedés mellett újakat hozna, vélhetően leginkább a lakosság szabad mozgását érintően. Szlovákiában szerdán délig 400 embernél diagnosztizálták a Covid-19 kórokozóját, a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma néhány napja gyorsuló ütemben nő, bár ez vélhetően összefügg azzal is, hogy péntektől mintegy duplájára emelték a naponta elvégzett vírustesztek számát.

Blackout?

Nem kellett sokáig várnunk az első, jellegzetesen matoviči ötletre a kormányfői székből.

https://ujszo.com/velemeny/blackout

Igazságtalan és hálátlan

Felhívott egy ismerősöm, hogy úgy örül ennek a Matovičnak, mert ez olyan „helyre ember”!

https://ujszo.com/velemeny/igazsagtalan-es-halatlan

Meddig bírjuk még?

A járvány bezártságot és megszorításokat hozott. Új dolgokat tanulunk, új körülményekhez alkalmazkodunk. De meddig lehet ezt bírni?

https://ujszo.com/velemeny/meddig-birjuk-meg-0

Beteg világ

Gyökeres váltás és annak felismerése kell, mi az igazán fontos.

https://ujszo.com/velemeny/beteg-vilag

Kényszerből kényelmet

Amit most a kényszer szült, annak a jövőben a polgár kényelmét kell szolgálnia, a bürokrácia leépítésével.

https://ujszo.com/velemeny/kenyszerbol-kenyelmet

A vírus mint esély?

Néhány dolognak kifejezetten előnyére válik, ha sokkhatás éri, mivel a változékonyság, véletlenszerűség, rendszertelenség és stresszhatások eredményeképpen fejlődhet.

https://ujszo.com/velemeny/a-virus-mint-esely

Koronavírus-világjárvány

https://hvg.hu/cs/koronavirus

Veszélyhelyzet

https://24.hu/tag/veszelyhelyzet/

Két hetes kijárási korlátozás

https://nepszava.hu/tag/koronavirus/

A koronavírus Magyarországon

https://index.hu/aktak/koronavirus_magyarorszag_fertozottek_jarvany_betegseg_halaleset_emmi_karanten_korhaz/

Szlovákiai koronavírus-helyzet

https://ujszo.com/koronavirus

Koronavírus elsősegély: Íme a szlovák kormány első gazdasági intézkedései

https://korkep.sk/cikkek/gazdasag/2020/03/29/koronavirus-ime-a-szlovak-kormany-elso-gazdasagi-intezkedesei/

A munkavállalók és a munkáltatók egyaránt anyagi támogatásra számíthatnak

https://ujszo.com/kozelet/jon-a-gazdasagi-elsosegely-fellelegezhet-az-orszag

Szlovákia újra megnyitotta a határait a kamionforgalom előtt

2020. március 28. - (mti)

Szlovákia ismét megnyitotta közúti határait a 7 és fél tonnánál nehezebb tehergépkocsi-forgalom előtt - közölte az MTI-vel a szlovák rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Pénteken az ideiglenes kamionstopot a szlovák rendőrség a határokon létrejött torlódásokkal, illetve az ebből adódó balesetveszély megelőzésének szükségességével indokolta. Közben az egészségügyi minisztérium adatai szerint szombaton újabb 23 személynél diagnosztizálták a Covid-19 kórokozóját, és így már 292-re emelkedett az új típusú koronavírussal regisztrált fertőzöttek száma, közülük 85-öt kórházban, kettőt pedig intenzív osztályon kezelnek. A betegségben eddig még senki sem halt meg. Ezen a héten az újonnan regisztrált fertőzöttek száma napi tíz és húsz között mozgott az országban, pénteken viszont több mint negyvennel nőtt a számuk, ami azzal is összefügghet, hogy az volt az első nap, amikor megemelték az elvégzett tesztek számát. Míg korábban átlagban napi 350 személyt teszteltek, addig az utóbbi két napban közel 1700-at. Szlovákiában szombaton délig csaknem 6500 vírustesztet végeztek el, ezek közül közel 6200 bizonyult negatívnak. Igor Matovič szlovák kormányfő a központi válságstáb szombati ülése után pozsonyi sajtótájékoztatóján bejelentette: a gyógyszertárak és az állatorvosi rendelők a jövőben mentesülnek a minap bevezetett teljes körű vasárnapi üzletstop alól. Elmondta: szigorított higiéniai intézkedések és korlátozások mellett, de bővítik azoknak az üzleteknek és szolgáltatóknak a körét, amelyek nyitva tarthatnak. Az eddig hatályos előírások szerint csak az élelmiszerüzletek, drogériák, állateledel-kereskedések és benzinkutak tarthattak nyitva. A kivételek listáját most a kertészüzletekkel, építőanyag-lerakatokkal, ügyvédi és közjegyzői irodákkal és néhány más hasonlóval bővítik, azzal, hogy a fenntartónak kötelessége lesz egyebek mellett védőkesztyűket biztosítani a vevőknek.

Újra megnyílt a somoskőújfalui határátkelő

2020. március 29. - (mti)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megállapodott Richard Sulík szlovák gazdasági miniszterrel, hogy a két ország újranyitja a koronavírus-járvány miatt lezárt somoskőújfalui határátkelőt, így mindazok a magyarok és szlovákok, akik a határ másik oldalán dolgoznak, ezen az átkelőn tudnak munkába járni. Szijjártó Péter ezt a Facebook-oldalán közölte vasárnap. „Becsó Károly képviselőtársam, barátom a hét elején szólt a parlamentben, hogy nekik Nógrádban komoly gondot okoz a magyar-szlovák határon lévő átkelők lezárása. A környék gyárai szenvednek, mert a munkások nem tudnak átjönni,” ezért született megállapodás az átkelő megnyitásáról - olvasható a magyar külügyminiszter bejegyzésében. „Magyarország és Szlovákia gazdaságai szorosan összefonódtak egymással, a kereskedelmi forgalmunk tavaly meghaladta a 10 milliárd eurót, így elemi érdekünk az akadálytalan kapcsolatok fenntartása” - írta Szijjártó Péter.

Magyarország és Szlovákia célja továbbra is a zavartalan gazdasági és kereskedelmi együttműködés

2020. március 27. - (mti)

Magyarország és Szlovákia célja továbbra is a zavartalan gazdasági és kereskedelmi együttműködés - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében. Mint írta, péntek délután hívta Richard Sulík, Szlovákia új gazdasági minisztere, aki egyúttal az ideiglenes külügyminiszteri teendőket is ellátja. „Megállapodtunk abban, hogy továbbra is mindent megteszünk a magyar-szlovák gazdasági és kereskedelmi együttműködés zavartalan fejlődéséért. Ezért továbbra is elősegítjük az áruk szabad áramlását a határainkon, aminek jelentőségét aláhúzza, hogy Szlovákia hazánk harmadik legjelentősebb kereskedelmi partnere” - közölte a miniszter. Szijjártó Péter emlékeztetett rá: Magyarország és Szlovákia kereskedelmi forgalma tavaly meghaladta a 10 milliárd eurót. „A kamionok gyors átkelése határainkon elengedhetetlen a gazdaság működőképességének fenntartásához és ahhoz, hogy garantálni tudjuk az emberek folyamatos ellátását” - szögezte le a külgazdasági és külügyminiszter.

Magyarország elvesztette a kvótapert

Nem teljesítette az uniós jogból eredő kötelezettségeit Lengyelország, Magyarország és Csehország, amikor megtagadta a nemzetközi védelmet kérelmezők áthelyezésére szolgáló ideiglenes mechanizmusnak való megfelelést - közölte ítéletét az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága.

http://propeller.hu/itthon/3520045-magyarorszag-elvesztette-kvotapert

Orbán Viktor felhatalmazási törvénye jobban visszaüthet, mint gondolta

Már 17 uniós tagállam, köztük Szlovákia is csatlakozott ahhoz a levélhez, melyben a rendkívüli vészhelyzeti intézkedések miatt aggódnak a demokráciáért. Az Európai Bizottság elnöke néven nevezte Magyarországot, az EP újabb hetes cikkely szerinti eljárást akar, a Fideszt pedig már csak hajszál választja el attól, hogy tényleg kizárják a Néppártból. Nehéz megmagyarázni, Orbán Viktornak miért éri meg kockáztatni az elszigetelődést, az elemző szerint ha a kormány a járványhelyzetet a saját hatalmi céljainak a megvalósítására használja, annak gazdasági és nemzetközi politikai következményei lehetnek. / Több uniós tagállam meglepődött, hogy őket nem hívták meg az aláírók közé. Néhány külügyminisztérium ezért a saját kezébe vette az irányítást, és egymás után jelentették be, hogy csatlakoznak a kezdeményezőkhöz: már Lettország, Litvánia, Észtország, sőt a Visegrádi Négyek tagja, Szlovákia is a listán szerepel...

https://hvg.hu/itthon/20200403_Orban_Viktor_felhatalmazasi_torveny_nemzetkozi_reakciok

oSlovMa-Anno-Fotó-Archívum

https://www.facebook.com/pg/oslovma/photos/?tab=album&album_id=2783071591791799

Budapesti Szlovák Nyelvű Tanítóképző

1954. május 12-én a Budapesti Szlovák Nyelvű Tanítóképző első végző évfolyamának érettségire készülő diákjai elhagyják az iskola épületét. Az épület az Isteni Megváltó Leányai Szent Margit Leánygimnáziumának épült. A rend iskoláját 1920-ban létesítették, és először a XI. kerület Nagyboldogasszony (Ménesi) út 2. szám alatt kezdett működni. Az évtized végén épült fel az új iskolaépület, konviktus és zárda a XI. kerület Szent Imre herceg (1945-től Villányi) út 5-7. szám alatt. Dél-Buda legjelentősebb leányközépiskolája volt. 1949-ben államosították az egyházi iskolákat. 1950-ben Martos Flóra Gimnáziumként működött az iskola, illetve ettől az évtől kezdve az Agrártudományi Egyetem egy része talált otthont az épületben. Véglegesen 1967-ben költöztek ki Gödöllőre. Az 1954-es tanévtől a Kaffka Margit Gimnázium kapott termeket az épületben, majd 1967-ben az egész épületet birtokba vehették. Ebben az épületben működött a Szlovák Tanítási nyelvű Tanítóképző és Általános Iskola is az 1950-es években. 1996-ban a Kongregáció visszakapta a Szent Margit Gimnázium épületét, az állami Kaffka Margit Gimnázium jogutód nélkül megszűnt. A Kongregáció megalapította az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Kaffka Margit Gimnáziumát. Az utolsó állami osztály 2000-ben érettségizett. A Szent Margit Gimnázium nevet az intézmény 1998-ban vette fel újra. - Fotó: (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/photos/a.2783071591791799/2854828191282805/?type=3&theater

Kóspallagi asszonyok a péknél

1960. május 9-én Kóspallagon beszélgető asszonyok gyerekekkel várakoznak a péknél, akihez kosarakban hozták bevetésre a megkelt kenyértésztákat. Bevetés: a kenyértésztát kemencében sütik meg. A bevetést gyorsan végezték, hogy a kemence ki ne hűljön. - Fotó: (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2838352656263692:0

Répáshutai (tejes)asszonyok

1976. május 7-én Répáshuta főutcáján boltból jövő, cekkeres asszonyok beszélgetnek és idős falusi asszonyok állnak sorban, hogy leadják kannájukból a tejet a tejcsarnokba. / A Bükk szívében fekvő, jó levegőjű, turisták által kedvelt település lakossága nagyobbrészt szlovák nemzetiségű. A településen az erdőlés, a szén- és mészégetés mellett az erdei legeltetés volt a fő megélhetési forrás, melyből hagyományosan a védett legelőkön folyó félextenzív állattartás és tejgazdaság maradt fenn. A település nevét az 1834-ig működő, majd a község területéhez közeli Gyertyán-völgybe telepített, ott 1897-ig termelő üveghutákról és az erdőirtáson gazdasszonyok által vetett répaföldekről kapta. - Fotó: (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2846426522122972:0

Tehénnel küzdő fiú Pilisszentkereszten

Pilisszentkereszt utcáján 1957. június 13-án egy fiú a magát megmakacsoló szarvasmarhát próbálja elhúzni. - Fotó: (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2856034461162178:0

Acsai életkép

Bapka Mihályné, a szlovák ajkú Acsa község Aranykalász Termelőszövetkezetének nyugdíjasa 1973. július 23-án szobájában olvas. A község a Cserhát-hegység lábánál, a Galga patak felső szakasza mentén, Pest megye és Nógrád megye határán helyezkedik el. A településen elsősorban szlovákok laknak. A török hódoltság után, a XVII. században egyre több, felső-magyarországi evangélikus parasztcsalád települt ebbe a régióba. - Fotó: (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2865992153499742:0

Romfeltárás Pilisszentkereszten

1968. szeptember 3-án Pilisszentkereszt határában, ahol templom és kolostor romjait tárják fel, Wolszky Mária technikus, a Magyar Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének munkatársa feljegyzi egy földből előkerült oszlop adatait, illetve pontos alaprajzot készít a feltárt romterületről. - Fotó: (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2880134818752142:0

Tatabányai szlovák nemzetiségi néptánccsoport Budapesten

Tatabányáról érkezett szlovák nemzetiségi néptánccsoport népviseletbe öltözött tanulói vonulnak fel a Bécsi napon, melyet a belváros sétálóutcáin és a Városházán tartottak Wien köszönti Budapestet címmel 1989. március 18-án. - Fotó: (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2753815571384068

A Magyarországi Szlovákok Demokratikus Szövetsége kongresszusán

Népviseletes babákat néz egy szlovák népviseletbe öltözött püspökhatvani asszony a Magyarországi Szlovákok Demokratikus Szövetsége kétnapos rendkívüli kongresszusának megnyitója előtt Budapesten 1990. november 10-én. - Fotó: (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/photos/p.2767991506633141/2767991506633141/?type=1&theater

Mészkőfejtés Pilisszántón

Kőfejtők a kifejtett mészkövet szállítókocsira pakolják a pilisszántói mészkőbányában 1957. március 25-én. - Fotó: (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2768056803293278

Kiskőrös 250 éves fennállását ünnepli

Kiskőrösön 1968. április 20-án parkosítanak a Petőfi Sándor utcai új általános iskola előtt. A település most ünnepli 250 éves fennállását. Az új Kiskőrös alapjait a török idők után visszatért Wattay földesúri család vetette meg. 1718-ban Nyitra, Nógrád és Hont vármegyékből evangélikus szlovákokat telepítettek be. - Fotó: (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/photos/p.2773649769400648/2773649769400648/?type=1&theater

A négyzetes kukoricavető ismertetése Kesztölcön

1953. április 24-én Kochnyák Sándor, a kesztölci Jó Szerencsét Termelőszövetkezet elnöke az új négyzetes kukoricavető működését ismerteti a tsz tagjaival. - Fotó: (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/photos/a.2783071591791799/2830174910414800/?type=3&theater

Az Anna-völgyi bányatelep új legényszállója

Szlaminik Péter vájár, Juhász Károly csillés, Tanyi Gyula vájár és Pellei Gyula csillés zenélnek, énekelnek a Dorogi Szénbányászati Tröszt Anna-völgyi bányatelepének új legényszállója előtt 1953. április 24-én. - Fotó: (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/photos/a.2783071591791799/2830176287081329/?type=3&theater

oSlovMa-Anno-Archívum

Pilisszentkereszt 1997

Népszabadság, 1997. január 21. / Kurír, 1997. szeptember 20. / Szabad Föld, 1997. július 22. / Népszabadság, 1997. november 19.

www.oslovma.hu/XXX/Mlynky97.pdf

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2839758109456480

Pilisszentkereszt, világíts!

Új Tükör, 1979. május 6.

www.oslovma.hu/XXX/Psztk-UjTukor-1979.pdf

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2771269726305319

Ellenpólusok vonzásában

Beszélgetés Kormos Sándorral és Fuhl Imrével / A magyarországi szlovák és a szlovákiai magyar értelmiségiek „rendhagyó” pozsonyi párbeszédéről a hazai szlovákok két ismert egyéniségét kérdezte a Népszabadság (1989. november 15).

www.oslovma.hu/XXX/KormFuhl-Nepsza89.pdf

https://www.facebook.com/oslovma/photos/a.165789530186698/2811125535653071/?type=3&theater

A pilisszentkereszti szlovákok

Szabó Orsolya: Plusznyelv alkalom szerint / Még mindig anyanyelv? / Kettős identitás

http://www.napkut.hu/naput_2007/2007_07/020.htm

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2813503905415234

Pálinkáért tankot vettek, kikiáltották Kesztölcön a köztársaságot

A felkelők felrobbantották a párttitkár házát, máglyát raktak munkásmozgalmi irodalomból, de legfontosabb a pálinkafőzés szabadsága volt. A Kesztölci Köztársaságot utólag a kommunista megtorlás kitalációjának hitték, de állambiztonsági dokumentumok tanúsítják, hogy a független Kesztölc néhány hétig valóban létezhetett. / Egyes beszámolók szerint még a Csehszlovákiához vagy az Amerikai Egyesült Államokhoz való csatlakozás lehetőségét is mérlegelték. / A hegyek között fekvő, szlovák többségű pilisi bányászfalu kifejezetten baloldalinak számított a Horthy-korban.

https://index.hu/techtud/tortenelem/2020/03/25/kesztolci_koztarsasag_simonek_lukacs_1956/

Videó: https://youtu.be/Wrw0IhL7_uM

A Kesztölci (külön) Köztársaság - egy 1956-os vidéki mikrotörténet: https://youtu.be/bqeLbxn1CE8

O legende kestúckej republiky v roku 1956

http://www.oslovma.hu/index.php/sk/historia/166-historia3-historia3/1238-o-legende-kestuckej-republiky-v-roku-1956

A kesztölci köztársaság legendája

https://index.hu/kultur/klassz/1023.1022/

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2754874264611532

Szlovákiában kötelezővé tették a maszkviselést,

a magyar tisztifőorvos szerint ez felesleges

A maszkviselésen felül számos korlátozó intézkedést hozott még az új szlovák kormány...

https://azonnali.hu/cikk/20200324_szlovakiaban-kotelezove-tettek-a-maszkviselest-a-magyar-tisztifoorvos-ez-szerint-felesleges

Részletesen mutatjuk, miről döntött a szlovák kormány

https://ujszo.com/kozelet/reszletesen-mutatjuk-mirol-dontott-a-kormany

Magyarbarát államtitkára lett az új szlovák kormánynak

2020. március 28. - (pestisracok.hu - mti)

Az újonnan felálló szlovákiai Matovič-kormány közlekedésügyi miniszterének államtitkárának, Jan Marosznak a személyében egy, a szlovák-magyar megbékélést és együttműködést támogató politikus került kinevezésre - áll a Charta XXI. Egyesület az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az egyesület felhívja a közvélemény figyelmét, hogy Ján Marosz már öt éve csatlakozott Kárpát-medencei megbékélési mozgalmukhoz. A bizakodásra okot adó körülményeket a most kinevezett államtitkár egy korábbi nyilatkozatával árnyalták: Nekem budapesti feleségem van, három gyerekünket neveljük, nagyon szeretnénk megváltoztatni az alkotmányt is, mert nemcsak szlovák, hanem magyar nemzet is él az országban. Sajnos, például Zsolnán az emberek el sem tudják képzelni, hogy kik is azok a magyarok, mit akarnak, milyen a kultúrájuk, az identitásuk. Én tudom a saját családom okán. Szeretném, ha minden szlovák már az iskolákban jobban megismerhetné a magyarokat, hogy a két nemzet megértse, ismerje egymást, és bízzon egymásban - fogalmazott a korkep.sk portálnak a szlovák politikus.

A Kossuth család otthon szlovákul beszélt

2020. március 13. - (Tálos Lőrinc - pestihirlap.hu)

Mennyiben határozta meg a következő évtizedek nemzetiségi politikáját 1848-49? Itt jelent meg egy évtizedekig kezeletlen konfliktus, ami végül Trianonhoz vezetett? Demmel József történész 1848-49 kevésbé ismert összefüggéseiről. / A magyarosodás sokkal lassabban zajlott, mint akkoriban gondolták. / „Néhány pohár bor után éljent kiáltott vivát vagy sláva helyett” / Mennyire voltak fejlettek a nemzetiségi mozgalmak 1848 előtt Magyarországon? / Tévhit az, hogy a nemesek magyar anyanyelvűek voltak a nemzetiségi területeken is?

https://pestihirlap.hu/2020/03/13/nehany-pohar-bor-utan-eljent-kialtott-vivat-vagy-slava-helyett

- Mennyire voltak fejlettek a nemzetiségi mozgalmak 1848 előtt Magyarországon?

- A nemzetiségekről sokszor azt gondoljuk, hogy ezek szlovák, román parasztok, pásztorok, esetleg német polgárok, de semmiképpen sem a helyi elit. Viszont az újabb kutatásokból kiderül, hogy a magyar-román vagy a magyar-szlovák nyelvhatáron túl az elit sem magyar nyelvű. Turócban, Zólyomban vagy Árva vármegyében nem beszélhetünk kizárólag magyar nyelvű magyar nemességről, mert ők alapvetően szlovák anyanyelvűek voltak. Van talán száz, kétszáz ember a vármegyében, akik az iskolában megtanultak már magyarul, ez a fiatalabb generáció. Az idősebb nemesek, akik sokszor még mindig meghatározzák a helyi történéseket, a megyei politikát, ami pedig a háttérbázisa a nemesi reformmozgalomnak, többségükben bizony szlovák anyanyelvűek. Ezzel a problémával a magyar politikai elit nem tudott mit kezdeni, nem voltak rá válaszai. Kossuth Lajos ezért ki is mondta, hogy a vármegyekérdésnél nehezebb politikai ügy nem volt Magyarországon.

- Tehát tévhit az, hogy a nemesek magyar anyanyelvűek voltak a nemzetiségi területeken is.

- A nyelvhatártól északra újra kell gondolni ezt a feltételezést. Néhány példát mondanék. Kossuth László, Kossuth Lajos édesapja a Turócszentmárton melletti Košúty faluból - amelynek magyar neve, Kossuthfalva is csak később terjedt el - költözött Zemplénbe, Kossuth Lajos már ott született. A Kossuth család többi része - többnyire egy-két jobbágytelkes kisnemesekről van szó -, ott maradt Turóc megyében. Ők szlovákul beszéltek, sőt még a szlovák mozgalmat is támogatták.

- A másik példa Radvánszky Antal, Zólyom megyei főispán, aki a liberális nemességnek, Kossuthéknak egyik legfontosabb támogatója volt, és aki generációkon keresztül meghatározta a zólyomi politikát a nemesi liberalizmus támogatása révén. Ő kifejezetten támadta a szlovák nemzeti mozgalmat, üldözte az úgymond „pánszlávokat”, viszont amikor hazament a kastélyába, akkor gyönyörű szlovák verseket írt. Olyan színvonalon tudott szlovákul, hogy ezeket még a legrangosabb szlovák szépirodalmi folyóirat is leközölte. Árulkodók a korabeli magyar statisztikák is, a szlovák-magyar nyelvhatártól északra fekvő megyékben is több a nemes, mint a magyar anyanyelvű lakos, amiből ki lehet számolni, hogy hány nemes nem tudott magyarul.

- Több tízezres tömegekről beszélünk 1848-ban, akiknek alapvető változásokat hozott 1848. Igaz, nemesként megőrizték őseiktől örökölt politikai jogaikat, szavazhattak és részt vehettek a közéletben továbbra is. Viszont csak akkor élhettek ezekkel a politikai jogaikkal, ha tudtak magyarul, mert 48-ban törvényt hoztak arról, hogy a közélet nyelve egyedül a magyar lehet. Korábban volt egy kiskapu a vármegyei politikai életben: ha a nemesek nem értettek magyarul - márpedig erre bőven volt példa még az 1840-es években is -, akkor latinul és informális módon nemzetiségi nyelven is fel lehetett szólalni a megyei üléseken. ‘48-ban ez megváltozott, csak magyarul lehetett felszólalni. Ez több vármegyében gyakorlatilag ellehetetlenítette a helyi politikát.

- A magyar nemzetállam megteremtésének igénye állt e mögött?

- Azt gondolom, hogy alapvetően egy félreértésről van szó, amely összefügg a korabeli társadalom nyilvánosságnak a szerkezetével, illetve az információáramlás struktúráival. Pesten vagy Pozsonyban a magyar politikusok nagyon kevés tényleges, személyes tapasztalattal rendelkeztek arról, hogy milyen nyelven beszélnek a távoli, északi vármegyékben vagy Erdélyben. Legfeljebb a saját megyéjükről volt érdemi tapasztalatuk. Amit tudtak, azt általában a helyi liberális nemesi politikusoktól és a Pesti Hírlap vagy más országos lapok levelezőitől tudták, akik leírták vagy elmondták, hogy az adott vármegye mennyire gyorsan magyarosodik. Ezek a hírek viszont sokszor csak olyan történeteken alapultak, hogy valaki a latin, vagy szlovák, vagy német beszéd közben néhány pohár bor után éljent kiáltott vivát vagy sláva helyett. A magyarosodás sokkal lassabban zajlott, mint akkoriban gondolták. A negyvenes évek elejéig hiába vezették be minden magyar vármegyében a magyar hivatalos nyelvet, hiszen sok helyi nemesi politikus továbbra is a latint használta. Ők egyszerűen nem tudtak megfelelő szinten magyarul. Ha értették is a magyar beszédet, vagy tanultak az iskolában magyarul, egy politikai szónoklathoz már nem volt elég a nyelvtudásuk. Ez döntően az idősebb generáció, akik számottevő tömeget képeztek a vármegyékben. Az alapvető dilemma 48-ban az volt, amikor országos szinten dönteni kellett arról, hogy szabadságjogokat adunk, hogy akkor ezt megyei szinten is be kellett vezetni. Viszont ha szabadságjogokat adunk megyei szinten az önkormányzatoknak, akkor sok helyen potenciálisan szlovák nyelvű, román nyelvű autonóm területek jöhetnek létre.

- Volt félelem a magyar politikusok részéről a nem magyar nyelvű politikai közösségek megszületésétől, vagy csak egységes nyelvű adminisztrációt akartak?

- Alapvetően egy nagyon pozitív folyamatról beszélhetünk, hiszen a magyar valóban az integráció nyelve volt. Ahhoz, hogy az ország fejlődjön, a reformokat be lehessen vezetni, integrációra volt szükség. Erre találták alkalmasnak a magyar nyelvet, ami egyben reakció volt a német nyelv korábbi használatára. A magyar nyelv erősödése a német visszaszorításával járt együtt, aminek szintén volt politikai tartalma. Tehát alapvetően egy pozitív kezdeményezésről van szó. Csakhogy amikor a német nyelvű felől a magyar nyelvű irányába mozdult a közélet, az már automatikusan sérelemmel járt a nem magyar anyanyelvűek számára.

- A szabadságharc bukásában mekkora volt a nemzetiségi felkelések szerepe?

- A határőrvidékeken élő szerbek katonai szempontból felkészültebbek voltak, a szlovákok esetében a felkelésnek nem volt különösebb katonai jelentősége. A második, harmadik szlovák hadjáratot nem is tudták egyedül véghezvinni. Minden alkalommal egy császári csapatot is kellett melléjük adni, hogy megvédje vagy erősítse őket. Viszont nem egyformán fogadták ezeket a szlovák csapatokat. Turóc megyében például volt egy komolyabb szervezkedés, és ott a helyi magyar politikusok is kimondták, hogy bizony a megyében nincs sok támogatója a magyar ügynek. Zólyomban viszont, ahol a szlovákok aránya hasonló volt Turóchoz, a szlovákok között is komoly bázisa volt a magyar ügynek. Például a zólyomi szlovák anyanyelvű nemzetőrök fojtották el a turóci lázadást. Erre a zólyomi szlovák katonaságra alapozva tudta az ottani kormánybiztos nagyon sokáig megőrizni a területet a magyar forradalom számára.

- Mennyiben határozta meg a következő évtizedek nemzetiségi politikáját 1848-49? Mondhatjuk azt, hogy megjelent egy konfliktus, ami évtizedekig kezeletlen volt, és aminek szerepe volt végül Trianonban?

- Bár ezeknek a megmozdulásoknak nem volt komolyabb katonai potenciálja, a politikai hatásuk mégis jelentős volt. Ugyanis egyrészt az országos politika, de főként a helyi liberális magyar nemesi politikai elit megtapasztalta 1848-ban, hogy a nemzetiségi mozgalmaknak komoly erejük és társadalmi támogatottságuk is lehet. Ennek köszönhető, hogy az 1860-as években megindult egy komoly visszarendeződés és egy békefolyamat politikai szempontból is. Mindkét fél nyitott volt a közeledésre, a megbékélésre. Ennek következménye volt az 1868-as nemzetiségi törvény is, amire gyakran mint az egyik legmodernebb, legelőremutatóbb nemzetiségi törvényre hivatkoznak. Ami talán igaz is lett volna, viszont nem annyira a nemzetiségeknek szólt, hanem ezt az említett visszarendeződést segítette. Azok a nem magyar anyanyelvű, de a magyar politikai elitbe tartozó tömegek, az idősebb nemesek, a felső-magyarországi városi polgárok, akik 1848-ban gyakorlati értelemben véve elvesztették az elméletben létező politikai jogaikat azzal, hogy nem szólalhattak meg magyarul, ezeket a politikai jogokat visszakapták. Tehát a 68-as törvény lehetővé tette, hogy ezek az emberek újra az anyanyelvükön beszélhessenek a helyi, vármegyei közéletben. Az más kérdés, hogy a kor szelleme már olyan volt, hogy erre egyre kevésbé volt igény.

- Megkésett az 1868-os nemzetiségi törvény?

- Legkésőbb 1848-ban mindkét irányban beindultak olyan társadalmi-politikai folyamatok, melyek mellett megkésettnek tűnik. Hiszen a dilemma régóta adott és megoldatlan volt: ha szabadságjogokat adunk Magyarország minden lakosának, akkor szabadságjogokat adunk a nem magyaroknak is. Viszont arra már nincs befolyásunk, hogy ők azzal mit kezdenek. Ha mégis befolyásoljuk, az meg már nem demokrácia. Ha szabadon engedjük a folyamatokat, akkor kicsúszhat a kezünkből az irányítás, és akkor önálló román, szlovák autonóm területek jöhetnek létre Magyarország határain belül. De erre a dilemmára, azt hiszem, nem is létezett jó válasz.

- Amikor Trianonról beszélünk, gyakran elhangzik az okok között a nemzetiségi kérdések rendezetlensége, hogy komoly sérelmek érték a magyarországi nemzetiségeket a dualizmus korában, és mindez kódolta Trianont. Ez az önostorozó elmélet mennyire támasztható alá?

- Ez a dilemma már akkor feloldhatatlan volt, amikor megjelent az országhatáron a modern nemzeti gondolat a XVIII. század végén. Ha az akkori politikusok nem találtak erre megoldást, márpedig ők nem találtak, akkor kétszáz évvel később hiába próbálunk okoskodni, vagy megmondani, mit kellett volna csinálni. És ez talán nem is a történész feladata.

Juhtúrós sztrapacska (Bryndzové halušky)

http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/juhturos-sztrapacska

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2741843542581271

Elismerték a szarvasi teátrum igazgatójának munkáját

2020. március 16. - (beol.hu)

A Kárpát-medencei magyar és szlovák népművészeti hagyományok ápolása terén elért eredményei, valamint magas színvonalú intézményvezetői munkája elismeréseként Csasztvan András Mihály, a szarvasi Cervinus Teátrum Művészeti Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója részére, Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata díját adományozta Áder János köztársasági elnök március 15. alkalmából.

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2739515286147430

Kisebbség a kisebbségben - Kormos Sándor költő portréja

Domovina, 2020. március 30., hétfő, 7:10 Duna / 2020. március 10-én, 79 éves korában tért meg Teremtőjéhez Kormos Sándor, a magyarországi szlovákság egyik ikonikus alakja, Pilisszántó szülötte, a szlovákul és magyarul egyaránt örökérvényű igazságokat megfogalmazó, sokkötetes költő. Kormos Sándor 1941. április 10-én született Pilisszántón. Általános iskolai tanulmányait szülőfalujában kezdte ugyan, de már 7 évesen a budapesti szlovák iskolába került. Az érettségiig ez az intézmény volt a második otthona. Felsőfokú tanulmányait is a fővárosban végezte, a Tanítóképző Intézetben és az ELTE szlovák-orosz szakán szerzett diplomát. Dolgozott a Magyarországi Szlovákok Demokratikus Szövetségében, a magyarországi szlovákok hetilapjánál, a Ľudové noviny szerkesztőségében, a budapesti és békéscsabai szlovák iskolában, illetve hosszú éveken át a Tankönyvkiadóban. Utolsó munkahelye az Etnikum Kiadó volt. A 70. születésnapra 2011-ben készült portréfilmmel emlékezünk rá. (Szerkesztő-rendező: Bencsik János)

Zomrel básnik, prekladateľ a publicista Alexander Kormoš

http://www.oslovma.hu/index.php/sk/aktuality/152-aktuality2-aktuality2/1037-zomrel-alexander-kormo-pismo-bez-pisma

Békéscsabán 58, Tótkomlóson 8 millió forintból újítják fel a szlovák iskolát

https://behir.hu/bekescsaban-58-totkomloson-8-millio-forintbol-ujitjak-fel-a-szlovak-iskolat

XVII. Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál Békéscsabán

https://behir.hu/elkezdodott-a-haromnapos-xvii-karpat-medencei-nepi-textilfesztival

Civil szervezetek gyúrtak kolbászt Jaminában

1. helyezett: Jaminai Szlovák Klub / A Sztrapce citerazenekar műsora is szórakoztatta a csapatokat és az érdeklődőket...

https://behir.hu/civil-szervezetek-gyurtak-kolbaszt-jaminaban

Fejezetek Békéscsaba történetéből: A jobbágyvilág megszűnése, az örökváltság

2020. március 15. - (Ugrai Gábor - behir.hu)

A Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület ezúttal abba avatja be olvasóinkat, hogyan szűnt meg a jobbágyvilág, és mit jelentett az örökváltság: A reformkorban a csabai gazdák arra számítottak, hogy a törvény lehetővé teszi majd számukra az örökváltságot, azaz hogy megszerezzék a használatban lévő földek tulajdonjogát. Az örökváltággal mindkét fél (a jobbágy és a földesúr) is jól járt volna. A mezőváros és lakói így szabadabban gazdálkodhattak, megszűnik felettük a földesúri ellenőrzés és a birtokaiból származó terményeket szabadon eladhatták. Az országgyűlés végül 1840-ben fogadta el az önkéntes örökváltságról szóló törvényt (1840.VII.tc.), melynek 9. § így rendelkezik: „Megengedtetik: hogy a földesur és jobbágy közti szabad egyesség által meghatározandó bizonyos általános somma fizetésével akár egyes jobbágyok, akár egész községek földesuri tartozásaikat, szolgálataikat és adózásaikat (az úri hatóság azonban sértetlen hagyatván) tökéletesen és örök időkre úgy megválthatják,” A diéta tehát úgy döntött, hogy a jobbágyok nemcsak személyesen, hanem egész települések is egy összegben kifizethetik földesuraikat. / A csabaiak 1845-ben kötötték meg saját örökváltságukat 14 földesúrral, hosszú tárgyalások után. A szerződés előkészítésében és megkötésében nagy szerepet játszott Urszinyi Andor ügyvéd és nagybirtokos. A csabaiak előrelátóan nemcsak örökváltsági szerződést kötöttek földesuraikkal, hanem az úgynevezett „királyi kisebb haszonélvezetekre” vonatkozólag örökvételi szerződést is. Ez azt jelentette, hogy többek között megvásárolták uraiktól a bor, sör és pálinkamérés és főzés; a halászati, vadászati és madarászati jogokat; a vásártartás jogát is. / Magát a kész örökváltási szerződést 1845. október 24-én írták alá a ma már nem létező nagy vendégfogadó udvarán. Az aláírók között ott találjuk Such János bírót, Millyó Mihály törvénybírót, Koricsánszki Jánost és id. Petrovszki János jegyzőt, a 14 földesurat és a csabai jobbágyokat képviselő 88 embert. December 26-án az összegyűlt lakosságnak olvasták fel és magyarázták el magyar és szlovák nyelven az aláírt dokumentumot, majd december 31-én délben, harangzúgás és taracklövésekkel együtt, ünnepélyesen kihirdették Such János szavait mellett: „Testvéreim szabadok vagytok mostantól mindörökre …!” / A Helytartótanács által 1846-ban jóváhagyott szerződés értelmében 802 050 forinttal váltották meg magukat a csabaiak. Az összeget szétosztották a lakosokra, a következőképpen: egész telkes gazdák 952 forintot, egy zsellérház 119 forintot és egy taksás ház 79 forintot tartozott fizetni. Ez abban az időben igen megterhelő volt a jobbágyok számra, de a település abban reménykedett, hogy hosszú lejáratú és kedvező kamatozású hiteleket felvéve tudják majd törleszteni a tetemes összeget. Csaba elöljárói mindent megtettek a sikeres hitelfelvétel ügyében, határidő hosszabbításokról tárgyalt a földesurakkal, a lakosok anyagi segítségét vette igénybe és még Bécsbe is küldtek követeket hitelfelvétel ügyében. A teljes összeget így sem sikerült a határidőre kifizetni, többszöri kölcsönök felvételével ez csak 1868-ban sikerült. Az örökváltsági szerződés azonban, minden nehézség ellenére, előnyös következményekkel is járt. A csabai telkesgazdák hozzáfogtak a most már magántulajdonukba került birtokok gazdasági fellendítéséhez. / Az örökváltsági szerződés megkötése után két évvel az április törvényekben megvalósult a kötelező örökváltság (1848. évi IX. törvénycikk). Ekkor sokan azt gondolták Csabán, hogy tovább nem kell fizetni az földesurak felé a tartozást. Sajnos az nem így történt, sőt Csaba lakosainak is kell fizetni a robot eltörléséből adódó váltsági összeget. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy az örökváltsági szerződésben meghatározott összeg mellett ezt is beszedték tőlük, hiába hivatkoztak arra, hogy ők már kiváltották magukat. Ezen sérelem miatt a város küldöttséget menesztett Pozsonyba és Pest-Budára és tárgyaltak többek között a pénzügyminiszter Kossuth Lajossal és a miniszterelnök Batthyány Lajossal is. Bár a küldöttség ígéretet kapott arra, hogy „bizton elvárni lehetne, hogy ama fizetések ekkorig B[ékés]csaba részéről a váltságra nézve történtek _ azok általában mind a regálébeliek váltsága díjába beszámíttatni fognak _ minélfogva a helybeli úrbéres váltsági terheit is egészben az álladalom vállalná fel.”, de erre az 1848/49-es szabadságharc eseményei miatt már nem kerülhetett sor. / A kiegyezés után újra felcsillant a remény, hogy a csabaiakon esett sérelmet törvény útján orvosolni lehet. Az 1868. évi XXXIII. törvénycikk foglalkozott azokkal a települések kárpótlásával, melyek 1840 és 1848 között kötöttek örökváltsági szerződést. A csabaiak így körülbelül 600 000 forinthoz jutottak, mely összeget a magukat kiváltottak között szétosztottak. / Összeségében elmondható, hogy őseink nyertesei voltak az 1845-ben megkötött örökváltsági szerződésnek. A csabaiak előharcosai voltak annak a küzdelemnek, mely 1848-ban az áprilisi törvényekkel érte el célját: a kötelező örökváltság törvénybe iktatása. Ők már hamarabb megszabadultak a földesúri kötöttség alól, mint az ország legtöbb településein élők, így előnyre tettek szert a többséggel szemben.

Tőzsér Árpád: Einstein a teremtést olvassa (2005-2007)

Szeptember 23., Pudmeric, Pálffy-kastély. Régebben sokat tanyáztunk itt, a kommunista időkben a kastély a Szlovák Irodalmi Alap tulajdona volt, az ún. alkotószabadságainkat rendre itt töltöttük. Újabban a kastélyt már közvetlenül a kulturális minisztérium igazgatja, nehezebb bejutni, fizetni kell. Most az emeleten, a 210-es szobában tanyázom, az ide vezető szűk csigalépcső még mindig kísértetiesen nyikorog, hideg van, pokoli a csend, lefekszem, a szoba padlója meg-megreccsen, mintha kísértetek settenkednének a bútorok között. Tulajdonképpen azt sem tudom, hogyan kerültem ide, ki hívott meg. Holnap (a visegrádi országokból összejött kultúraszervezők, könyvtárosok, újságírók előtt) verseket fogok felolvasni, szlovákul, magyarul. Nézem a meghívottak névsorát, ismeretlen lengyel, cseh, szlovák és magyar nevek (néhány szlovák írót ismerek közülük és a magyarországi Fuhl Imrét), állítólag meghívták Konrád Györgyöt és Adam Michníket is, egyik sem jött el. Úgy látszik, már Közép-Európának is két bejárata van, a főbejáraton a nevezettek közlekednek, a hátsó bejáraton Fuhl Imre, Anton Baláž (szlovák prózaíró) és én. Valahol, a mélyben, az alagsorban mintha elátkozott lelkek üvöltenének, szlovák betyárnótát énekelnek: „Hej, zabili, zabili, dvoch chlapcov bez viny” (Hej, megöltek, megöltek két ártatlan legényt). A kastély dísztermeiben lakodalmakat, keresztelőket és egyéb társadalmi rendezvényeket, összejöveteleket is tartanak. Mikor érkeztem, a kastély lépcsőin éppen valami lakodalmas nép fényképezkedett. Valaki elkiáltotta magát: Ide pán gróf Pálffy! (Jön Pálffy gróf úr!) Erőnek erejével a fényképezőgép elé akartak cipelni, az egykori kastélytulajdonos képviseletében. (Feltehetően meghallották, hogy magyarul beszélek, vagy a tisztes fehér hajam miatt. Ki tudja!) Nem álltam kötélnek.

Kürtös / Trubnik - Pilisszentlászló / Senváclav

2020. április - május: www.oslovma.hu/XXX/Kur20ApM.pdf

https://www.facebook.com/senvaclav/posts/3158924010784759

Letölthető / Stiahnuť - Korábbi lapszámok / Staršie čísla:

https://www.facebook.com/senvaclav/photos/a.960059350671247.1073741829.914344848576031/1003500662993782/?type=3&theater

ForrásOK: mti.hu / magyarnemzet.hu / index.hu / hvg.hu / nepszava.hu / ujszo.com / hu.euronews.com / magyarhang.org / atv.hu / merce.hu / azonnali.hu / 168ora.hu / 444.hu / nemzetisegek.hu/ / 24.hu / propeller.hu / pestisracok.hu / 888.hu / hirek.sk / korkep.sk / parameter.sk / bumm.sk / ma7.sk/ / felvidek.ma / beol.hu / behir.hu / hir6.hu / szarvasihet.hu / delmagyar.hu / nool.hu / ujkor.hu / pestihirlap.hu/