uto03192024

Posledná aktualizácianed, 10 mar 2024 10am

Tallózó - Sajtószemle / 2019. március-ápr.-május

MonTlNo4„A magyar nemzet integráns részei az őshonos nemzetiségek” - Megújult a budapesti szlovák iskola kollégiuma - Magyar-szlovák turisztikai összefogás - Szlovák nyom a Tolna megyei Mözsön - Együttműködés a Magyar és a Szlovák Írószövetség között - Megosztottak a szlovákiai magyarok - Együtt: V4

Imrich Fuhl válogatásában
http://www.oslovma.hu/01-Imro-Ment/ImroInfo/2019/Imr19Hu3.rtf
oslovma.hu - facebook.com/oslovma

Hunčík Péter: A kisebbségi szemét

A politológusok és a szociológusok azt magyarázzák, hogy a kisebbségi embereket nem érdeklik az országos ügyek, és csak akkor vesznek részt a véleménynyilvánítás valamelyik formájában, ha annak közvetlenül kisebbségi vonatkozása van. A kisebbségben élő magyarok nem cáfolják ezt az állítást, és hozzáteszik azt is, hogy úgyis felesleges lenne minden erőfeszítés, hiszen ezekben a kérdésekben mindig a többség (szlovákok) dönt.

https://ujszo.com/vasarnap/a-kisebbsegi-szemet

EP-választás: Most már pofa be, roló le!

Barak László (parameter.sk): - A hétvégi EP-választások egyik jó híre, hogy az Európai Unióra köpködő barbárok karanténba kerülhetnek. Vagyis kizárólag otthon verhetik majd tovább az asztalt, az asszonyt, meg akár a lompost… Attól függ, ki, mire gerjed. Ez a tény sem többet, sem kevesebbet nem jelent, mint azt, hogy Európának (EU) sikerült megvédenie önmagát. Méghozzá azokkal szemben, akik úgy akarták „megvédeni”, hogy közben szart kevertek a palacsintatésztájába…

https://parameter.sk/ep-valasztas-most-mar-pofa-be-rolo-le

El lehet felejteni Orbán uniós álmát

Nem csak a számok jelentenek akadályt a befolyáshoz / A Fideszre most üthet nagyon vissza a Néppárt elidegenítése

https://index.hu/kulfold/ep/2019/05/27/ep_valasztas_elemzes_szelsojobb_salvini_le_pen_strache_afd_euroszkeptikus_populista/

Orbán Viktor nem tudott a mérleg nyelve lenni

https://168ora.hu/itthon/mraz-agoston-samuel-orban-viktor-nem-tudott-a-merleg-nyelve-lenni-168920

Maroš Šefčovič csak egy V4 jelöltjei közül

„Esélye van nagyon érdekes és fontos pozíció betöltésére” - Maroš Šefčovič csak egyike azoknak, akiknek EB-elnöki jelölését támogatják a V4-es országok vezetői - mondta Brüsszelben Peter Pellegrini szlovák kormányfő azokra a sajtóhírekre reagálva, amelyek szerint Šefčovičot a V4-ek közös jelöltjeként emlegetik az Európai Bizottság elnöki posztjára.

https://infostart.hu/kulfold/2019/05/29/maros-sefcovic-csak-egy-v4-jeloltjei-kozul

Babiš cáfolta, hogy Maroš Šefčovič lenne a V4-ek közös jelöltje az EB-elnöki tisztségre

https://hirtv.hu/hirtvkulfold/babis-cafolta-hogy-maros-sefcovic-lenne-a-v4-ek-kozos-jeloltje-az-eb-elnoki-tisztsegre-2481851

Idén az ellenzéki összeborulás a módi

A legutóbbi, államfői és európai parlamenti választás új dinamizmust hozott a hazai politika színpadára, s ennek tulajdonítható, hogy mindenki az összefogást fontolgatja - véli Grigorij Mesežnikov politikai elemző, aki szerint a közelgő parlamenti választás még számos meglepetést tartogat.

https://ujszo.com/kozelet/iden-az-ellenzeki-osszeborulas-a-modi

Két parlamenten kívüli liberális párt győzött Szlovákiában

https://444.hu/2019/05/27/ket-parlamenten-kivuli-liberalis-part-gyozott-szlovakiaban

A szlovákiai magyar pártok kudarca

Az öt évvel ezelőttinél magasabb részvétel mellett a kormánypártok bukását és a parlamenten kívüli ellenzék megerősödését hozta az európai parlamenti választás - legalábbis a nem hivatalos eredmények alapján.

https://ujszo.com/velemeny/a-magyar-partok-kudarca

Döglött lovak

Véget ért a dal. A puding próbája meglett, mindenki megízlelheti, milyen képviselet nélkül maradni. Lesz tanulság?

https://ujszo.com/velemeny/doglott-lovak

Hogyhogy nem jutott be egy magyar se Szlovákiából az európai parlamentbe?

Míg a 2014-es szlovákiai EP-választáson mindkét magyar párt bejutott az Európai Parlamentbe, idén egyik se: a Magyar Közösség Pártja 4,9 százalékot, a Bugár Béla vezette mindössze Híd 2,6 százalékot kapott. Az okokat Jarábik Balázs, a Carnegie Endowment for International Peace közép- és kelet-európai elemzője fejti meg...

http://azonnali.hu/cikk/20190528_miert-nem-jutott-be-egy-magyar-ep-kepviselo-se-szlovakiabol

A vereség közelebb hozhatja egymáshoz a szlovákiai magyar pártokat

https://infostart.hu/tudositoink/2019/05/28/a-vereseg-kozelebb-hozhatja-egymashoz-a-szlovakiai-magyar-partokat

Szijjártó Péter: „Meg kell őriznünk Magyarországot magyar országnak”

https://888.hu/csak-neked-csak-most/szijjarto-peter-meg-kell-oriznunk-magyarorszagot-magyar-orszagnak-4181270/

Magyar nyelvi képzés is indul néhány szlovák hivatalban

https://infostart.hu/tudositoink/2019/05/26/magyar-nyelvi-kepzes-is-indul-nehany-szlovak-hivatalban

Határtalan szenvedély

Mondják, hogy minden magyar embernek életében egyszer el kell zarándokolnia Ópusztaszerre. A határon túlinak Csíksomlyóra is. A szlovákiai magyarok nemzeti zarándokhelye pedig kétségkívül a dunaszerdahelyi MOL Aréna. Mert ha még nem tudnád: a szurkoló benned van.

https://ujszo.com/vasarnap/hatartalan-szenvedely

Thürmer Gyula: Trianont meg kell siratni

Trianont meg kell siratni, mert nagy klasszikusunk, Lenin is rablóbékének nevezte. Mi azt mondjuk, aki a nemzetnek jót tesz, az a baloldalnak is jót tesz, a kettő nincs ellentétben.

https://index.hu/belfold/2019/05/19/thurmer_gyula_munkaspart_interju_ep-valasztas_2019/

Június 15-én iktatják be hivatalába Zuzana Čaputovát

Az elnöki eskü szövege: „Becsületemre és lelkiismeretemre fogadom, hogy a Szlovák Köztársasághoz hű leszek. Azon leszek, hogy a szlovák nemzet és a Szlovák köztársaságban élő nemzetiségek és etnikai csoportok javát szolgáljam. Feladataimat a polgárok érdekei szerint fogom ellátni, az Alkotmányt és a törvényeket megtartom”.

https://ujszo.com/kozelet/junius-15-en-iktatjak-be-hivatalaba-zuzana-caputovat

Rigó Konrád: A magyar kultúrának Szlovákiában is nagy vonzereje van

Az idén januárban megnyitott Márai-ház népszerűsítéséről tárgyalt a hét közepén Kassán Rigó Konrád (Híd), a kulturális minisztérium államtitkára. A tárgyaláson a Szlovák Turisztikai Képviselet és a budapesti Szlovák Intézet képviselői, illetve a városi turizmust kezelő Visit Košice idegenforgalmi iroda tagjai is részt vettek.

https://ujszo.com/regio/rigo-konrad-a-magyar-kulturanak-szlovakiaban-is-nagy-vonzereje-van

Történelemlecke

Évekkel ezelőtt olvastam Slávka Otčenášová szlovák történésznő érdekes tanulmányát a történelemtanítás nemzeti identitást befolyásoló szerepéről. Most újra előkerestem.

https://ujszo.com/tortenelemlecke

Dunai hajóbaleset - Hét ember meghalt

2019. május 30. - (mti)

Hét ember meghalt, miután két hajó összeütközött, majd az egyik felborult és elsüllyedt a Dunán a Parlamentnél szerda este. Megtalálták az elsüllyedt hajó roncsát, a Margit híd pillérétől három méterre van a Duna mélyén. Hogy mikor tudják kiemelni, azt még nem tudni. A turistahajó egy nagyméretű luxushajóval ütközhetett össze. A nagyméretű hajó elsodorta, maga alá gyűrte a Hableány elnevezésű turistahajót, amely gyorsan elsüllyedt. Tóth Mihály, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője szerda éjszaka azt mondta: rutinszerű hajós városnézés közben történt a baleset. Közölte azt is, hogy a hajót folyamatosan szervizelték, műszaki hibáról nem tudnak. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta: hét embert könnyű sérülésekkel vittek kórházba. Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: negyed tízkor érkezett a bejelentés, hogy egy turistahajó felborult a Dunán. A fedélzeten 33 dél-koreai turista és kéttagú magyar személyzet tartózkodott.

https://index.hu/belfold/2019/05/29/felborult_egy_hajo/

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2149152961850335

Új Ipoly-híd megépítéséről született magyar-szlovák megállapodás

2019. május 28. - (mti)

Kétoldalú megállapodást írt alá egy új Ipoly-híd megépítéséről a Nógrád megyei Drégelypalánk és a szlovákiai Ipolyhídvég között kedden Révkomáromban Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Érsek Árpád, Szlovákia építésügyi és közlekedési minisztere. Palkovics László kiemelte, a mintegy 670 kilométeres magyar-szlovák határszakasz Európa egyik leghosszabb határszakasza. A múlt században megszakadt közlekedési kapcsolatok megújítását nehezíti, hogy közel 250 kilométeren a Duna és az Ipoly választja el a két országot egymástól. A miniszter hozzátette, a határszakaszon jelenleg összesen 32 közúti átkelőhely működik, ezek közül nyolcat 2010 óta adtak át. A Drégelypalánkot Ipolyhídvéggel összekötő híd újjáépítéséről szóló megállapodás egy év alatt a negyedik magyar-szlovák szerződés, amely határhidak építéséről született. A megállapodás aláírása előtt a két miniszter közös munkalátogatáson tekintette meg az új komáromi Duna-híd építésének előrehaladását. Érsek Árpád kiemelte, a közlekedők 2020 tavaszán vehetik birtokba az új komáromi Duna-hidat. A magyar-szlovák határon 2018 áprilisában négy, helyi közúti kapcsolatokat segítő híd részesült uniós támogatásban az Interreg Program keretében. A két szaktárca kidolgozta a hidak megépítéséhez szükséges nemzetközi szerződéseket, amelyek közül hármat már aláírtak (Dunakiliti-Doborgaz közötti gyalogos-kerékpáros híd; Ipolydamásd-Helemba közötti Ipoly-híd; Őrhalom-Ipolyvarbó közötti Ipoly-híd). A Drégelypalánk-Ipolyhídvég közötti híd esetében már beérkeztek a kiviteli terv készítését tartalmazó közbeszerzési ajánlatok. A két település között a természetes határt adó Ipoly áthidalására egy 48,5 méter szabad nyílású, acél ívhíd épül. A kapcsolódó közút Drégelypalánk belterületéről indulva keresztezi a Vác-Balassagyarmat vasútvonalat, majd a régi hídhoz vezető töltésen az Ipoly árterét és Ipolyhídvég polgármesteri hivatala mellett elhaladva éri el az 527-es, másodrendű utat. A tervezett út teljes hossza a magyarországi oldalon 1017 méter.

Egy szlovákiai agrárvállalkozó kezdhet paradicsomot termelni Magyarországon

A vállalkozás öt hektárnyi üvegházat épített Győr környékén, félmilliárd forint uniós forrást is kapott hozzá.

https://hvg.hu/enesacegem/20190525_Most_egy_szlovak_ceg_szall_be_a_magyar_paradicsom_bizniszbe

Itthon élnek a legrosszabbul az emberek a visegrádi országok közül

https://hvg.hu/gazdasag/20190526_Magyarorszagon_elnek_a_legrosszabbul_az_emberek_a_visegradi_orszagok_kozul

Szlovák-magyar programban tárják fel Baglyaskő várát Salgótarjánban

2019. május 27. - (mti)

Az 1200-as években épült Baglyaskő várának feltárásán dolgozik a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Salgótarjánban, a leleteket kiállításon mutatják majd be - tájékoztatta az MTI-t az igazgatóság osztályvezetője hétfőn. A hiánypótló munkát az Interreg VA Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Élő örökség elnevezésű projektjéből finanszírozzák - közölte Nagy Júlia, a BNPI Kommunikációs és Ökoturisztikai Osztályának vezetője, hozzátéve: a salgótarjáni Baglyaskő Árpád-kori vára eddig csak írásos forrásokból volt ismert, terepi kutatások nem folytak a területen. Az ásatásokat a salgótarjáni Dornyay Múzeum irányítja. Mint ismertette, a feltárási szelvények kijelölése előtt megtörtént a lelőhely lézeres távérzékeléses felmérése és drónfelvételek is készültek. A fás szárú növényzettel nem borított részeken talajradaros felmérés is történt, amely a másfél-két méter mélységben lévő tárgyakról elektromágneses impulzusok segítségével adott képet. A felszínen fémkeresős módszerrel is történt kutatás. Ezek alapján négy feltárási szelvényt jelöltek kl. Sikerült feltárni az 1200-as években épült Árpád-kori várhoz tartozó kettős védelmi vonal egy-egy részletét. Az ismert források szerint a vár az 1300-as évek elején a Kacsics nemzetség tulajdonából Csák Máté tartományúr tulajdonába került, és miután ő veszteséget szenvedett Károly Róbert király ellen, a várat felhagyták. Az osztályvezető tájékoztatása szerint már a fémkeresős vizsgálat is megcáfolta a korábbi ismereteket, hiszen az Árpád-koron kívül huszita időszakra, valamint Mohács utáni, Ferdinánd-kori időszakra utaló leletek is előkerültek, tehát voltak a várnak későbbi periódusai is. Az ásatások során korai Árpád-kori leleteket nem sikerült feltárni, azonban 13-17. századi leletek előkerültek. Mindezekből arra lehet következtetni - tette hozzá -, hogy az 1300-as évek elején elpusztult Árpád-kori várat a későbbi csatározások során újra használták, a védműveket megerősítették. Mint ahogy azt a kutatások más nógrádi várakban is megmutatták, a huszita, a török és a Rákóczi-szabadságharc idején vívott harcok során Baglyaskő is védelmi szerepet tölthetett be. A területről korábban gyűjtöttek már őskori leleteket. ilyenek most is előkerültek valamennyi szelvényből. Feltártak három kemencét, három cölöphelyet és egy gödröt is, amiből arra lehet következtetni, hogy egy településrészletbe sikerült beleásni. Az előkerült kerámiatöredékekből az látszik, hogy az őskorban több kultúra is itt hagyta nyomát. A neolitikus/újkőkori zselizi, a középső rézkori és késő rézkori kultúrák, a korai/középső bronzkori hatvani és a késő bronzkori Kyjatice kultúra számos maradványa került elő.

Szlovákiában kutatták őseink nyomait a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület tagjai

2019. május 28. - (Bede Zsóka / behir.hu)

Szlovákiában kutatták őseink nyomait a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület tagjai. Az emlékezetes útról Bede Zsóka beszámolóját olvashatják a behir.hu portálon. Összeszokott csapat a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesületé. Somogyi Józsefné Icus és Sárándi Zsófia irányításával május 13-tól 17-ig nyitott szemmel kutattuk őseink szülőföldjét a Békéscsaba, Komárom, Nyitra, Pöstyén, Trencsén, Bajmóc útvonalon. Negyven tapasztalt, világlátott ember, jókedvűek, dalos lelkűek, információra vágyóak. Komárom után Nyitrára, Szlovákia legősibb formájú települése fejedelmi székhelyének várába vonatoztunk el a sziklás, mészköves dombon. Az idővel szembe szállva haladtunk Zahorán Hilda idegenvezetőnk tájékoztatása nyomán. A Vág folyó gyönyörű völgyében buszozva megidéztük Csák Máté birodalmát, a korábbi századok vitáit, nagyjaink bölcsességét és cselvetéseit. Pöstyén gyógyvizeiről beszélgetve értünk Trencsénbe, egyszerű, de tiszta, és finom reggelivel, vacsorával szolgáló panziónkba, a főhadiszállásra. Sokan felmásztak a trencséni várba. Megkoszorúztuk a Trencsénbe repülő Kvasz András emléktábláját. Lubickoltunk Trencsénfürdő gyógyvizében. Szeberényi Gusztáv Adolf 1816-ban született az Adamovské Kochanovce nevű evangélikus kistelepülésen, 1853-ban került Békéscsabára, ahol esperes, majd bányakerületi püspök lett, leszármazottai ma is itt élnek. Szellemét emléktábla is őrzi a jó állapotú templomban, ahol koszorúztunk és 4 csabai kórus tagjai énekelték a nemzetek között hidat építő régi evangélikus himnuszt. Puchovban Tessedik Sámuel emléktáblája előtt tisztelegtünk. (Szeberényi és Tessedik Békéscsabán nyugszanak.) Utunk során láttunk ma is működő üvegmanufaktúrát, élettel teli fafaragásos Betlehemet, bolgár festői motívumokat őrző skanzenházikókat. Hazafelé Bajmóc várát látogattuk, ahol színjátszó fiatalok korhű ruhákban táncoltak, meséltek körülöttünk. Szépen felújított, megbecsült emlékeket találtunk.

Új elnököt választott a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata

2019. május 25. - (mti)

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának (MNOÖ) szombati közgyűlése Englenderné Hock Ibolyát választotta a szervezet elnökévé. Az MNOÖ közleménye szerint Englenderné Hock Ibolya a legfontosabb feladatnak nevezte a felkészülést a nemzetiségi önkormányzati választásokra. Sürgette a megyei és országos listák fölállítását, a szervezet stratégiájához tartozó szakmai beszámolók és tervek előkészítését, valamint a nemzetiségi pedagógusok számára kidolgozott ösztöndíjprogram bővítését is - írták. Englenderné Hock Ibolya az országos német önkormányzat oktatási ügyekért felelős tanácsnoka. 1994 óta a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont munkatársa, majd 2010-től igazgatója, nemzetiségi szakértő, tankönyvszerző. Társadalmi megbízatású elnökként az októberi választásokig terjedő időszakban gondolkodik - olvasható a közleményben. Az MNOÖ előző vezetője, Schubert Olívia május 1-jei hatállyal mondott le. Feladatait az átmeneti időszakban Waldmann-né Baudentisztl Éva elnökhelyettes látta el.

Soltész: Az egyházi hagyomány és kultúra megerősíti a nemzeteket

2019. május 25. - (mti)

Az egyházi hagyomány és kultúra megőriz bennünket kereszténységünkben, hitünkben, megerősíti nemzeteinket és mélyíti a nemzetek közötti barátságot - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Szentendrén, a Szerb Egyházi Múzeum épületének átadásán. Soltész Miklós kiemelte: a szerb és a magyar nép kapcsolatát ma „a megbékélés és az őszinte tisztelet jellemzi”. „Magyarország minden erejével segíti Szerbia európai uniós tagságát, Szerbia mindent megtesz a vajdasági magyarok megmaradásáért, a magyar kormány pedig mindent megtesz a Magyarországon élő szerb nemzetiség megerősödéséért” - fogalmazott. Az államtitkár felidézte: a két nép évezredes történetében sok volt az öröm, a szépség és a fájdalom is. E közös történelem szép eseményei az összefogás az oszmán hadak ellen a kereszténység védelmében, és szomorú időszakai azok, „amikor nagyobb nemzetek egymás ellen fordították” a két népet. Soltész Miklós kitért arra is, a vasárnapi európai uniós választás kérdése, hogy „megismétlődik-e a múlt”, „megismétlődik-e az a kulturális előrenyomulás”, amely a kereszténység és a nemzetek pusztulásához vezethet. Az épületet felszentelő Irinej pátriárka, a Szerb Ortodox Egyház vezetője történelmi eseménynek nevezte az új múzeum épületének átadását, mely jó példája két szomszédos nemzet együttműködésének, és a „kultúra nemzeteket egyesítő erejének”. Hozzátette: a múzeum állandó kiállítása nemcsak a szerb kultúrát fogja gazdagítani, hanem a magyart is. Kiemelte, a Szerb Ortodox Egyház és a szerb állam nagyon hálás a magyar kormánynak és a miniszterelnöknek, hogy lehetőséget biztosított arra, hogy egyházi kulturális értékeiket mindenki megismerhesse. Irinej pátriárka megköszönte továbbá a magyar kormánynak a támogatást, amelyet a magyarországi szerb közösség kap templomaik és más értékeik megőrzésére, fenntartására és megújítására. Vladan Vukosavljev szerb kulturális és tájékoztatási miniszter azt mondta: a szerb és magyar nép közötti barátság soha nem volt ilyen erős. „Büszkék vagyunk a Szerbiában élő nagy számú magyar közösségre”, akik „teljes jogú polgárai Szerbiának, és joggal tekintik hazájuknak az országot” - fogalmazott. Hozzátette: ugyanígy „becsüljük és tiszteljük”, hogy a Magyarországon élő szerb közösség is élhet nemzetiségi jogaival. Vukovits Koszta, a Szerb Egyházi Múzeum vezetője ismertette: a múzeum új állandó kiállítása a magyarországi szerb egyházművészetet mutatja be, különös tekintettel azokra a 18. századi alkotásokra, amelyek az egyetemes szerb és ortodox egyházművészet fejlődésének is kiemelten fontos darabjai. Az ünnepségen részt vett mások mellett Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Mladen ©arčević szerb oktatási miniszter, Ivan Todorov, Szerbia budapesti nagykövete, Pásztor István, a Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőháza elnöke, a Vajdasági Magyarok Szövetsége elnöke, Nikola Selaković, a Szerb Köztársasági Elnöki Hivatal vezetője, Hadházy Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője és Verseghi-Nagy Miklós (Fidesz-KDNP), Szentendre polgármestere. A Budai Szerb Ortodox Egyházmegye múzeuma, amely eddig a szentendrei székesegyház Pátriarka utcai kertjében működött, most az egykori szerb tanítóképző és felekezeti iskola Fő téri épületébe költözött. Az épületet a magyar kormány 650 és a szerb kormány 150 millió forintos támogatásával újították fel és alakították át múzeumnak. A múzeum állandó kiállításának alapja a szentendrei püspöki kincstár anyaga. Közel négyszáz műtárgy - ikongyűjtemény, kelyhek, papi ruhák, kézírásos és nyomtatott istentiszteleti könyvek, bútorok, valamint helyi szerb ötvösök és más európai mesterek iparművészeti alkotásai -, továbbá az egyházmegyei könyvtár és levéltár anyagai tekinthetők meg a tárlaton. A gyűjtemény felöleli a 13. századtól a 19. század végéig tartó időszakot, és az egyik legjelentősebb hazai ortodox gyűjtemény. Az állandó kiállítás mellett az új rendezvény- és kiállítótér időszaki kiállítások és más rendezvények befogadására is alkalmas, többfunkciós épület, multimédiás központtal.

Leégett az egykori István-malom épülete Békéscsabán

2019. május 21. - (mti)

https://www.facebook.com/imro.fuhl/posts/2206412336073425

Leégett az egykori István-malom épülete kedden Békéscsabán. A lángokat, amelyek átterjedtek egy kisebb melléképületre is, késő este sikerült körülhatárolniuk a tűzoltóknak. Sérültekről nincs információ. 1915-ben egyszer már pusztított tűz a malomban. A belvárosban található malomépület 17 óra körül gyulladt ki, és a lángok annak ellenére átterjedtek az épület összes szintjére, hogy a tűzoltók nagy erőkkel, gyorsan a helyszínre érkeztek. Este fél 7-re összeomlott a tetőszerkezet; az épület mind a hat szintjének födémszerkezete beszakadt. A több mint százéves, több éve üresen álló ipari műemlékhez ötös, kiemelt fokozatban riasztották a tűzoltókat, akik Békéscsaba mellett hat településről érkeztek a helyszínre. A katasztrófavédelmi mobil labor egészségre káros gázkoncentrációt nem mért és sérültekről sincs információ. Késő estére a lángokat az épület két oldala felől megfékezték, körülhatárolták a tűzoltók, és az utómunkálatokat végzik. Visszahűtik az épületet és megakadályozzák, hogy újra lángra kapjon. A környéket a rendőrség teljesen lezárta, a közeli városi kórházban „elzárkózást” rendeltek el, vagyis a betegek nem hagyhatták el a kórház épületét - közölte Gombos Erik, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője. A behír.hu portál a malom történetéről beszámolva azt írta: a Munkácsy Mihály Múzeum történeti gyűjteményében található egy hat részből álló fényképsorozat, amelyen a malom pusztulását örökíti meg. Ismertetik Kocsor János történész-muzeológus írását, amely szerint Békéscsaba első és legnagyobb gőzmalma tekintélyes múltra tekinthet vissza. Elődjét Pain Antal hamburgi születésű molnár-gépész építette fel 1853-ra, tőle Epstein Lipót és családja vette át, és miután egy ideig Deutsch Bernát pesti kereskedő bérelte, 1872-ben jutott Rosenthal Márton gyulai szappanos- és gyertyaöntő mester tulajdonába. 1915-ben a Rosenthal-malom már az ország legnagyobb és legmodernebb malmai között volt. 1914-ben alakult részvénytársasággá Első Békéscsabai Gőzmalom Rosenthal Márton Rt. néven, és Békéscsaba 1930-as monográfiája szerint ebben az évben 332 000 mázsa lisztet őrölt. A tűzvész előtt nem sokkal kibővítették. Az emeletes, középső toronnyal rendelkező malomhoz keskeny nyomtávú vasút is vezetett, elősegítve, hogy termékeit az Osztrák-Magyar Monarchiába és azon túlra szállíthassák. 1915-ben, az egy éve dúló első világháború idején a malomnak már nem a külföldre termelésben, hanem a hadsereg ellátásában jutott jelentékeny szerep, pusztulása ezért is volt olyan jelentős esemény. A Békés című újság 1915. március 14-i száma részletesen beszámolt a katasztrófáról. E szerint 1915. március 6-án „szombaton este 6 óra után 15-20 perccel Békéscsabán egy, utóbb két robbanás hallatszott. Ezeknek olyan nagy volt az erejük, hogy a közeli utcán járókat falhoz nyomta a légnyomás. Amint a meglepett emberek körülnéztek, nagy világosságot, majd utána egy nagy lángnyelvet láttak az ég felé csapódni.” A malom régi épületének koptatójában robbant be a felgyülemlett lisztpor, három munkás megsérült, kórházba kellett vinni őket. A Békés 1915. március 14-i számának tudósítása úgy fejeződött be: „A malmot a részvénytársaság lehetséges legrövidebb idő alatt felépíteni és újonnan üzembe hozni szándékozik.” A malom hamarosan még nagyobb méretben üzemelt, mint korábban - olvasható a behir.hu-n.

A békéscsabai István-malom szerkezetének megerősítése már folyamatban van

http://hir6.hu/cikk/148292/bekescsabai_malomtuz_megerositik_a_kiegett_epulet_szerkezetet

Így építenének nemzetet a szlovákok Esztergommal szemben

A helyiek akaratát semmibe véve felavatták Ľudovít Štúr szobrát Párkányban. Az önkormányzatot megkerülve állami parcellán áll a szobor, amihez egy magyar vezetésű minisztérium is hozzájárult.

https://mandiner.hu/cikk/20190512_mozes_szabolcs_igy_epitenenek_nemzetet_a_szlovakok_esztergommal_szemben

Már a Duna-parton strázsál Ľudovít Štúr szobra

https://ujszo.com/regio/mar-a-duna-parton-strazsal-ludovit-stur-szobra

Štúr-szobor-avatás engedély nélkül

https://ujszo.com/kozelet/stur-szobor-avatas-engedely-nelkul

Egy karóra szúrt fej bámulja Párkányban a Dunát meg a bazilikát

https://ujszo.com/velemeny/kulturalis-vesztesegeink-40

Rengeteg ember gyűlt össze a párkányi Štúr-szobor leleplezésére

https://ujszo.com/regio/rengeteg-ember-gyult-ossze-a-parkanyi-stur-szobor-leleplezesere

A „beštúrosodott” Párkány majdnem a szélsőségesek színtere lett

https://parameter.sk/besturosodott-parkany-majdnem-szelsosegesek-szintere-lett-video

Párkányban mostantól van abszurdabb a zenélő háznál, úgy hívják: Štúr-szobor

https://parameter.sk/parkanyban-mostantol-van-abszurdabb-zenelo-haznal-ugy-hivjak-stur-szobor

Felavatták Ľudovít Štúr szobrát Párkányban

A magyarok a szlovákok barátai, csak a buta emberek nem / Molinó a hídon: másodszor aláztátok meg Štúrt / Magyarul is / Štúr nem volt buzi és nem volt fasiszta

https://www.bumm.sk/regio/2019/05/12/felavattak-ludovit-stur-szobrat-parkanyban

Tiltakozó tüntetés a Štúr-szobor állítása ellen

A szervezők szerint ez szándékos provokáció

https://www.bumm.sk/regio/2019/05/11/tiltakozo-tuntetes-a-stur-szobor-allitasa-ellen

Párkány nem egyenlő Štúr(ovo)-val

https://felvidek.ma/2019/05/parkany-nem-egyenlo-sturovo-val/

Erőszakos névadást nem lehet erőszakos szoborállítással legitimálni

https://felvidek.ma/2019/05/eroszakos-nevadast-nem-lehet-eroszakos-szoborallitassal-legitimalni/

„A magyar nemzet integráns részei az őshonos nemzetiségek”

2019. május 21. - (mti)

A magyar nemzet integráns részét alkotják a magyarországi őshonos nemzetiségek, akiknek kultúrája a magyar nemzetet és az egyetemes emberiséget egyaránt gazdagítja - mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes 2019. május 21-én Budapesten a Pro Cultura Minoritatum Hungarie díjak átadása alkalmából. Semjén Zsolt úgy fogalmazott: hisznek abban, hogy a nemzeti kultúra az emberiség „termőformája”, és abban, hogy minden nemzet egyszeri és megismételhetetlen érték. Ahogy hisznek abban is, hogy általa képviselt értékgazdagságot csak az adott nemzet adhatja az egyetemes emberiségnek. Kiemelte: a magyar nemzetnek integráns részei a külhoni magyar közösségek és az államalkotó magyarországi őshonos nemzetiségek. Semjén Zsolt hangsúlyozta: minden nemzetiség elsősorban önmagáért felelős, az általa képviselt értékgazdagságot rajta kívül más nem tudja megőrizni, kimunkálni és felmutatni. Ez az értékmegőrző tevékenység jó az adott nemzetiségnek, de jó a többi nemzetiségnek is, hiszen ha egyikük értékeket hoz létre, fejlődik, gazdagodik, azzal inspirálóan hat a többi őshonos nemzetiségre is - mutatott rá a miniszterelnök-helyettes. Jó ugyanakkor a magyar nemzet egészének is, hiszen annak értékgazdagsága a magyar és nemzetiségi közösségeinek összességéből áll, és jó az egyetemes emberiségnek is, amelynek értékgazdagságát a nemzetek sokszínűsége jelenti - fűzte hozzá. Kiemelte: ez az értékgazdagság csak akkor őrizhető meg, ha minden nemzet és minden nemzetiség megőrzi az örökségét, gazdagságát, azt kibontakoztatja, fejleszti és elérhetővé teszi mindenki számára. Semjén Zsolt köszönetet mondott azért, hogy „csodálatos hagyománnyal és élő valósággal gazdagítanak a nemzetiségek mindannyiunkat”, és fontosnak nevezte, hogy mindezek nem múzeumi relikviák, nem üvegvitrinben maradt történelmi emlékek, hanem ez az élő valóság. A díjakat a kormányfő helyettese Soltész Miklóssal, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárával adta át a magyarországi nemzetiségek kultúrájáért folytatott tevékenységek szakmai elismeréseként. Soltész Miklós kiemelte: 2010 óta a nemzetiségek támogatása megnégyszereződött, a kulturális területé háromszorosára bővült. Egyre több iskolát, kulturális intézményt építenek, illetve adtak át az utóbbi időszakban. Hozzátette: egyre természetesebb, hogy a fiatalok adott esetben a saját nemzetiségi nyelvükön szavalnak, vagy táncolnak. Az, hogy idáig eljutottak és a nemzetiségüket meg tudják őrizni, szükség van azokra, akik előttük járnak, nélkülük a fiatalok hiába próbálkoznának - mutatott rá. Kitért arra is: a magyarországi nemzetiségek egyúttal követei is nemzetüknek, és köszönet illeti őket ezért, a szomszédságpolitikában nyújtott segítségért.

Soltész: Közép-Európa sokszínűségének megőrzése alapvető feladatunk

A Croatica horvát kulturális, informatikai és kiadói központ új épületének átadása

2019. május 8. - (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2113098808789084

Közép-Európa attól csodálatos, hogy sok nemzet és kultúra él benne együtt, és sokszínűségének megőrzése alapvető feladatunk - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára 2019. május 8-án Budapesten, a Croatica horvát kulturális, informatikai és kiadói központ új épületének átadásán. Soltész Miklós kiemelte: Európában sokan törekszenek a nemzetek és kultúrák egybemosására, eltörlésére. Úgy fogalmazott: „hatalmas feladatunk” a nemzetiségként élő kis népcsoportok megtartása és megerősítése, és hogy „megértessük Brüsszellel és az európai vezetőkkel”, hogy e közösségek eltűnése „óriási veszteség lenne”. Zdravka Buąić, a Horvát Köztársaság Külügyi és Európai Ügyek Minisztériumának politikai államtitkára arról beszélt: Magyarország és Horvátország kapcsolata példaként szolgálhat más európai országoknak a jó szomszédi viszonyra, és mindkét ország sokat tesz a kisebbségek védelmében.

Németh László műfordító tábor (Felhívás)

https://nepfolakitelek.hu/index.php?option=com_content&;view=article&id=3395:2019-04-19-10-14-25&catid=62:mfordito-es-orszagismereti-taborok&Itemid=125

Mlynky Anno / Pilisszentkereszti képeslapok

Forrás: Hungaricana.hu

https://www.facebook.com/zoltan.szeplaki.7/media_set?set=a.875554192488027&;type=3

Csodákat láttunk a Pilisben a 17 méter magas kilátóból

Az ember Felvidékre nem azért megy, hogy sztrapacskát egyen és szlovák italokat igyon, ahogy Székelyföldre sem azért utazunk, hogy micset együnk... / egykor Pilisszentlélek szlovák falu volt. Az egész környéken sok szlovák élt, a lakosságcsere után azonban csak kisebb közösség maradt a jelenlegi Magyarország területén. A faluban működő Svejk fantázianevű kocsma mementóként emlékeztet arra, hogy az ántivilágban olyanok is éltek az országunkban, akik elkívánkoztak a kettős monarchiából. Távozásuk nem is okozott volna különösebb fájdalmat, azonban az országunkból egy nagyobbacska darabot is magukkal vittek, az együtt töltött évszázadok emlékére. Hogy kerültek ide a szlovákok? A török hódoltság alatt a környék teljesen elnéptelenedett. Pilisszentlélek a XVIII. század elején a pesti pálosok tulajdonába került, akik nyitrai szlovákokkal telepítették be a környéket. A falu szlovák neve (Huta) őrzi annak az emlékét, hogy itt üveghuta működött. A környék azonban nem az egykor itt lakó szlovákok miatt fontos a magyar történelemben. Sokkal jelentősebb, hogy a Pilis volt a magyar alapítású férfi szerzetesrend, a pálosok központja.

https://www.origo.hu/utazas/20190514-pilis-tura.html

A nemzetiségi vizsgákkal megkezdődtek az írásbelik

2019. május 3. - (mti)

A nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgákkal megkezdődtek az írásbeli érettségik pénteken. Az Oktatási Hivatal MTI-hez eljuttatott közleménye szerint középszinten horvát nemzetiségi nyelv és irodalomból egy vizsgahelyszínen 6, német nemzetiségi nyelv és irodalomból hat helyszínen 194, román nemzetiségi nyelv és irodalomból egy helyszínen 53, szerb nemzetiségi nyelv és irodalomból egy helyszínen 61 vizsgázó tesz írásbelit. Emelt szinten horvát nemzetiségi nyelv és irodalomból két vizsgahelyszínen 39, német nemzetiségi nyelv és irodalomból hét helyszínen 174, szerb nemzetiségi nyelv és irodalomból egy helyszínen 2, míg szlovák nemzetiségi nyelv és irodalomból két helyszínen 30 vizsgázó érettségizik. Nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgatárgyból az írásbeli vizsga mindkét szinten 240 percig tart. Középszinten a vizsgázók két feladatlapot oldanak meg. Az első feladatlap egy szövegértési feladatsort és egy választható szövegalkotási feladatot (érvelés vagy gyakorlati szövegalkotás) kell megoldaniuk, míg a második feladatlapon két műértelmező szövegalkotási feladatból kell egyet választaniuk és megoldaniuk. Emelt szinten az írásbeli vizsga egy szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és két különböző (egy műértelmező és egy reflektáló) szövegalkotási feladatból áll. A diákok a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be a feladatok megoldására. Az érettségi dolgozatokat központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján javítják és értékelik.

Kisebbségi önkormányzati választások kezdődtek Horvátországban

2019. május 5. - (mti)

Húsz nemzeti kisebbség 352 kisebbségi tanácsot és 109 kisebbségi képviselőt választanak meg vasárnap Horvátországban, az ötödik alkalommal megrendezett kisebbségi önkormányzati választásokon, amelyeken kisebbségi magyarok is részt vesznek. Országszerte 846 szavazóhelyiséget nyitottak meg reggel hét órakor, és este 19 óráig tart a voksolás. A választások Horvátország 19 megyéjére és Zágráb megyei jogú városra terjed ki. Kétszázötvenezer szavazatra jogosult, valamely kisebbséghez tartozó állampolgár összesen több mint 6500 képviselőt választhat meg. Az urnákhoz csak az adott nemzetiséghez tartozó, a megyében, a városban, illetve járásban bejelentett állandó lakcímmel rendelkező személyek járulhatnak. Kisebbségi tanácsok azokban a városokban és járásokban választhatók, ahol a magukat egy adott kisebbséghez tartozónak valló állampolgárok száma meghaladja a 200 főt, illetve arányuk a teljes lakossághoz képest a másfél százalékot. A megyékben a tanácsok 25, a városokban 15, a járásokban pedig 10 főből állnak. Azokban a közigazgatási egységekben, ahol a kisebbségek aránya alacsonyabb mint 1,5 százalék, de legalább 100 fő, ott kisebbségi képviselőt választanak, aki eljárhat a kisebbségek érdekeiben. A magyarok 12 megyében, 9 városban és 21 járásban választanak tanácsokat, valamint képviselőt. Hivatalos eredményeket csak hétfőn közöl a horvát választási iroda. A 2011-es népszámlálás szerint Horvátországnak 4 millió 285 ezer lakosa van, ebből 329 ezren tartoznak valamely nemzeti kisebbséghez. A magyar kisebbséghez 14 ezren tartoznak, ez a lakosság 0,33 százalékának és a 22 nemzeti kisebbség rangsorában a hatodik helynek felel meg. Megelőzik arányukban a magyarokat a szerbeken kívül a bosnyákok, az albánok, az olaszok és a romák is.

Folytatódik a borsi Rákóczi-kastély felújítása

2019. május 7. - (mti)

Folytatódik a borsi Rákóczi-kastély felújítása, amelynek első üteme április végén zárult le - hangzott el azon a bejárással egybekötött sajtótájékoztatón, amelyet kedden tartottak a szlovákiai Borsiban. Földváry Gábor örökségvédelemért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy április 30-án befejeződött II. Rákóczi Ferenc szülőhelye, a borsi kastély felújításának első üteme. A 805 millió forintos beruházás keretében tervezett építési munkálatok határidőre elkészültek. Felidézte, hogy a magyar kormány még februárban döntött arról, hogy a második ütem kivitelezéséhez is biztosítja a szükséges 1,25 milliárd forintot. Ennek eredményeként várhatóan 2020 közepén újra birtokba veheti a nagyközönség az épületet. Újságírói kérdésre válaszolva a miniszteri biztos azt mondta, hogy a Magyarország és Szlovákia között korábban született megállapodás értelmében jó esély van arra, hogy a szlovák kormány is hozzájárul a költségekhez. A Teleki László Alapítvány és a borsi önkormányzat által közösen létrehozott, a beruházást lebonyolító nonprofit szervezet ugyanis egymillió eurós (mintegy 320 millió forintos) támogatási kérelmet nyújtott be az illetékes szlovák szaktárcához, amelyből a restaurálási munkálatok költségeit szeretnék fedezni. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója elmondta, hogy a második ütem kivitelezési munkálatai már gyakorlatilag el is kezdődtek, így vélhetően tartani tudják a 2020 közepére kitűzött befejezési határidőt. Hozzáfűzte, hogy hamarosan elkezdődik a kiállítások előkészítése is, amelyben egy széles körből összeválogatott szakértői csapat vesz részt. Megpróbálják felkutatni az elérhető Rákóczi-relikviákat Magyarországon és Szlovákiában, alapvetően azonban a Magyar Nemzeti Múzeum sárospataki Rákóczi Múzeumának raktáraiban rejlő történelmi értékekre támaszkodnak - tette hozzá az igazgató. Diószegi László aláhúzta: továbbra is arra törekszenek, hogy a teljesen megújuló kastély gazdaságilag is önfenntartóvá váljon, az elérhető szolgáltatásokat - kiállítás, konferenciaközpont, vendégfogadás, szálláshely - ennek megfelelően alakítják ki. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP), a II. Rákóczi Ferenc Nonprofit Szervezet igazgatótanácsának elnöke hangsúlyozta: azon dolgoznak, hogy a fejedelem szülőhelye olyan zarándokhellyé váljon, ahová egyszer mindenkinek el kell jutnia. Emlékeztetett rá, hogy II. Rákóczi Ferenc kiválóan egyesítette a különböző nemzetiségeket, ami az utókor számára is példa lehet.

A szlovák szövetség közgyűlésén

A Magyarországi Szlovákok Szövetsége (MSZSZ) április 24-én a budapesti Szlovák Intézetben tartotta idei első közgyűlését, amelyre az ország szlováklakta településein megválasztott 82 küldöttből 75 jött el. Amint azt Dr. Egyedné Baránek Ruzsenkától, az MSZSZ elnökétől megtudtuk, a tanácskozás fő célja a legrégibb (71 éve működő) és legnagyobb hazai szlovák civil szervezet elmúlt évi tevékenységének értékelése és a 2019. évi feladatok pontosítása volt, de új tagok felvételére és a szövetség közalapítványának beszámolójára is sor került. A közgyűlésén Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke és Paulik Antal, a hazai szlovákok parlamenti szószólója főleg az önkormányzati és a civil szféra együttműködéséről, valamint a közelgő kisebbségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos tudnivalókról beszélt.

Képgaléria: https://www.facebook.com/oslovma/posts/2094676460631319

Ľudové noviny (e-archív)

https://jadox.oik.hu:443/?docId=11856

Budapeštiansky Slovák (e-archív)

https://jadox.oik.hu:443/?docId=11649

Magyarországi szlovák nemzetiségi rádióműsor (22. hét)

https://www.mediaklikk.hu/nemzetisegi-adasok/cikk/2019/05/27/szlovak-nemzetisegi-musor-22-het/

https://www.facebook.com/imro.fuhl/posts/2220049024709756

Megújult a budapesti szlovák iskola kollégiuma

2019. április 30. - (mti)

https://www.facebook.com/imro.fuhl/posts/2173049972742995

Megújult a budapesti Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon 153 férőhelyes kollégiuma. A felújítást a kormány 133 millió forinttal, az Országos Szlovák Önkormányzat pedig 81 millió forinttal támogatta. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a keddi átadón azt hangoztatta, a Magyarországon élő szlovákok fontos részét képezik a magyar közösségnek, és bár minden nemzet kapcsolatában, így a magyar és a szlovák nemzetében is akadnak nehézségek, mégis kitartóan erősíteni kell a viszonyt közöttük, mert e két nemzet „egymásra van utalva, egymásnak barátai, testvérei”, még akkor is, ha más nyelvet beszélnek és más a kultúrájuk. Az államtitkár kitért arra is, hogy a budapesti mellett felújítják a sátoraljaújhelyi iskolát is 26 millió forintból, a szarvasit hatmillió forintból, a tótkomlósit 35 millió forintból, valamint 15 millió forintot szánnak a pilisszántói tájház felújítására. Ezekkel a támogatásokkal a közösség megtartó erejét szeretnék szolgálni - fogalmazott Soltész Miklós. Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke elmondta, hogy öt évvel ezelőtt vették át az iskola működtetését, azóta pedig elindult egy új óvodai csoport, egy középiskolai nyelvi előkészítő osztály és a szlovák szakkollégium is. Szabóné Marlok Júlia, az intézmény igazgatója az átadó után az MTI-nek elmondta, az iskolát hetven évvel ezelőtt alapították, jelenlegi helyén, a XIII. kerületi épületben 1992. óta működik, a diákok száma pedig az elmúlt években folyamatosan nőtt. Az általános iskolában 99, a gimnáziumban 48 diák tanul, az 1990-es évek második fele óta működő óvodában pedig három csoportban 51 gyereket látnak el.

Szántói ElőMajális

2019. április 27-én a Pilis lábánál

https://www.facebook.com/pg/oslovma/photos/?tab=album&;album_id=2097370760361889

Rekviem Nimródért

https://euroastra.blog.hu/2017/11/26/rekviem_nimrodert

Hotel Nimród Dobogókő

http://www.ohb.hu/nimrod/index.hu.html

Gyújtogató égethette le

https://www.origo.hu/itthon/20170829-kigyulladt-a-tobb-mint-nyolc-eve-uresen-allo-nimrod-hotel-dobogokon-a-helyiek-gyujtogatasra.html

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2097036950395270

Magyarországi szlovák népdalok

https://zti.hungaricana.hu/hu/search/results/?list=eyJxdWVyeSI6ICJzemxvdlx1MDBlMWsifQ

Hangarchívum / Zenetudományi Intézet

https://zti.hungaricana.hu/hu/

Lami István: „Hogyha én dalolok”

A magyarországi szlovák népdalkincsről

http://nemzetisegek.hu/repertorium/1995/04/18.pdf

Újszerű szlováknyelv-tanítás

Angol példa / Nyelvi gátlások / Játékos gyakorlás / Nyelvkönyv is készül

https://ujszo.com/regio/minden-gorogorszagban-kezdodott

Magyar-szlovák turisztikai összefogás a Duna mentén

2019. május 1. - (mti)

Dunamente Kártyát vezettek be május elsejétől öt Komárom-Esztergom megyei, valamint a Révkomkárom és Párkány között működő szlovák turisztikai szervezet együttműködésével - közölte a megyei közgyűlés elnöke. Popovics György a Duna-Gerecse Megyei TDM Kft. tulajdonosainak képviselőjeként elmondta, a határon átnyúló rendszerben 150 helyen vehetnek igénybe kedvezményeket azok a látogatók, akik a programban szereplő 30 szálláshely valamelyikén legalább két éjszakát eltöltenek. A Dunamente Card birtokában például ingyenes a tömegközlekedés több városban, illetve térítésmentesen látogathatók a múzeumok, emellett további, száznál több szolgáltatás árából vehető igénybe kedvezmény, akár ötven százalékos mértékig. A legnagyobb érdeklődésre számot tartó helyszínek között található a komáromi Monostori erőd és a Klapka György Múzeum, az észak-komáromi Öregvár, a tatai Kuny Domokos Múzeum, a patfürdői strand és a Lábatlan-Karva révátkelő. A kedvezményeket nyújtó partnerek főbb csoportjai a múzeumok és egyéb kulturális bemutatóhelyek, a fürdőzés és wellness témakörben működő szolgáltatók, valamint a vendéglátóhelyek.

Nyilvántartásba vették a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést

2019. április 30. - (mti)

Hosszú évek óta tartó jogi huzavona után az Európai Bizottság kedden nyilvántartásba vette a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést. A „Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért” nevű kezdeményezését a korábbi elutasítás után ismét benyújtó Székely Nemzeti Tanács (SZNT) arra kérte a brüsszeli testületet, hogy biztosítson „egyenlő lehetőséget a különböző uniós alapokhoz való hozzáférésre annak érdekében, hogy az EU fejlődését és kulturális sokszínűségét fenn lehessen tartani”. Kiemelték: az EU-nak különös figyelmet kellene fordítania azokra a régiókra, amelyeknek a nemzeti, etnikai, kulturális, vallási vagy nyelvi sajátosságai eltérnek a környező régiókétól. Az Európai Bizottság jogi szempontból elfogadhatónak ítélte a kezdeményezést, és a nyilvántartásba vétele mellett döntött. A május 7-ei hivatalos regisztrációt követően egy év áll majd rendelkezésre egymillió támogató aláírás összegyűjtésére legalább hét különböző uniós tagállamból. Ha ez sikerül, az Európai Bizottságnak három hónapon belül reagálnia kell: elfogadhatja, de el is utasíthatja a kérelmet, azonban a döntését mindenképpen indokolnia kell. Az Európai Bizottság 2013-ban úgy ítélte meg, hogy a javasolt szabályozás nem tartozik az EU hatáskörébe, ezért nem is jegyezte be a kezdeményezést. Az elutasító határozatot az SZNT megtámadta az Európai Bíróságon. A perbe Románia, Szlovákia és Görögország a bizottság, Magyarország pedig a kezdeményezők oldalán avatkozott be. A 2016-os elsőfokú ítélet még a bizottságnak adott igazat, de a fellebbezés nyomán a bíróság 2019. március 7-én megsemmisítette a bejegyzést elutasító határozatot.

Nyitrán készül majd a Land Rover új Defender modellje

2019. április 30. - (mti)

Nagy-Britannia helyett Szlovákiában gyártja majd a Jaguar Land Rover autógyár a Defender terepjáró modell következő generációját a BBC hírportál jelentése szerint. A Land Rover Defender modellt 67 éven keresztül a Birmingham melletti Solihull üzemben gyártották. A terepjáróból több mint kétmillió példány készült el. Az utolsó darab 2016 januárjában gördült le a szerelőszalagról. Az új modell tervei Nagy-Britanniában készültek el, a modell teljesen új motorját Wolverhamptonban fogják gyártani. Az új Defender modell a Jaguar Land Rover egymilliárd font-sterlinges beruházással a szlovákiai Nyitrán épült és 2018 októberében megnyitott üzemében készül majd. Az új Defender modellt az idei Frankfurti Autószalonon mutatják majd be és 2020-ban kerül kereskedelmi forgalomba. A Jaguar Land Rover az új Defender modell gyártásának Szlovákiában való áthelyezésével együtt is „jelentős beruházást” hajt végre a Solihull üzemben a Range Rover és Land Rover modellek új generációinak a gyártásához. - https://www.bbc.com/news/business-48103070

Elutasította a szlovák legfelsőbb bíróság a Mi Szlovákiánk-Néppárt feloszlatását

2019. április 29. - (mti)

Elutasította a szlovák legfelsőbb bíróság hétfőn a Mi Szlovákiánk-Néppárt (LS-NS) feloszlatására vonatkozó főügyészi folyamodványt. Az önmagát nemzeti, keresztény és szociális értékek mentén meghatározó, a pozsonyi sajtó által leginkább radikális jobboldalinak minősített párt 2016-ban, nyolc százalékot meghaladó eredménnyel jutott be a 150 fős szlovák parlamentbe, és 14 képviselője van. A hangsúlyosan euroszkeptikus, migrációellenes és a NATO struktúráiból való kilépést szorgalmazó LS-NS 2011 óta működik politikai pártként. Az elődjét, az ugyancsak Marián Kotleba által vezette Szlovák Testvériség-Nemzeti Pártot 2006-ban az alkotmány és más alkotmányos törvények megsértésére hivatkozva feloszlatta a legfelsőbb bíróság. A legfelsőbb bíróság által most elutasított indítványt 2017-ben nyújtotta be Jaromír Ciznár legfőbb ügyész arra hivatkozva, hogy a politikai mozgalom tevékenysége veszélyezteti a demokráciát. A bíróság indoklása szerint a pártot nem lehet feloszlatni csak azért, mert bírálja az alkotmányos és jogi rendet, és alakítja a közbeszédet. Jana Zemková, a bíróság elnöke elmondta: a folyamodványt alaposan megvizsgálták, és a demokrácia veszélyeztetésével kapcsolatos felvetésről azt a döntést hozták, hogy ez nem nevezhető közvetlen veszélynek. Az ártatlanság vélelme miatt nem tekinthették súlyosbító körülménynek azt, hogy a párt vezetője és két parlamenti képviselője ellen büntetőjogi eljárás van folyamatban. Azokkal a felvetésekkel kapcsolatban, hogy az LS-NS szorgalmazza Szlovákia kilépését a NATO-ból, és szeretne népszavazást kiíratni az ország az Európai Unióból való kilépéséről is, a legfelsőbb bíróság indoklásában rámutatott: nincs arra bizonyíték, hogy céljai megvalósításához a párt a jogrenddel szembemenő eszközöket használt volna. A hétfői döntésről Marián Kotleba azt mondta: az csak megerősítette, hogy pártja legitim és demokratikus.

600 millió forint külhoni civil és egyházi szervezetek, vállalkozások gyermekbarát tevékenységének támogatására

2019. április 29. - (mti)

Összesen 600 millió forintos kerettel a szomszédos országokban működő civil és egyházi szervezetek, valamint vállalkozások gyermekbarát tevékenységének támogatására hirdetett pályázatokat a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága - közölte Potápi Árpád János, nemzetpolitikai államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus ismertette: a pályázati felhívások célja olyan külhoni magyar civil és egyházi szervezetek, valamint vállalkozók támogatása, amelyek gyermekbarát tevékenységet folytatnak, gyermekbarát szolgáltatást nyújtanak. Gyermekbarát tevékenység alatt egyéni és csoportos foglalkozásokat, tehetséggondozást, családi programokat és fesztiválokat, gyógypedagógiai fejlesztéseket, gyermekbarát tevékenységhez kapcsolódó eszközbeszerzéseket, valamint szabadidős- és sport tevékenységeket értenek - jelezte. Elmondta: a civil és egyházi szervezetek gyermekbarát tevékenységét 300 millió forinttal támogatják. A felhívásra jelentkezhetnek horvátországi, romániai, szerbiai, szlovákiai, szlovéniai vagy ukrajnai székhelyű, adószámmal vagy nyilvántartási számmal rendelkező, bejegyzett és folyamatosan működő civil szervezetek, egyházak, egyházi jogi személyek, valamint ezek hitéleti, nevelési-oktatási, gyermekjóléti, kulturális vagy szociális tevékenységet ellátó intézményei. A megpályázható támogatás összege 250 ezer forinttól 2 millió forintig terjed, a megvalósítási időszak 2020. május 1-ig tart. A másik pályázat a vállalkozások gyermekbarát tevékenységének támogatását célozza, szintén 300 millió forintos kerettel. Pályázhatnak horvátországi, romániai, szerbiai, szlovákiai, szlovéniai vagy ukrajnai székhelyű, adószámmal rendelkező, 2018. január 1-je előtt, a helyi jogszabályoknak megfelelő hatósági nyilvántartásba bejegyzett, működő, magyar mikro- vagy kisvállalkozások. A kérhető támogatás egymilliótól három millió forintig terjed, a megvalósítási időszak szintén 2020. május 1-ig tart. A jelentkezéseket május 28-án délután két óráig várják, további információk a www.bgazrt.hu oldalon találhatók. Az államtitkár hangsúlyozta: meggyőződésük, hogy a társadalom és a nemzet alapja a család. Idézte a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) 2018-as zárónyilatkozatát, amely kimondta: a Máért tagszervezetei egyetértenek abban, hogy a magyar nemzet alapját a magyar családok jelentik. Megállapodnak abban, hogy programjaik és tevékenységük fókuszába a családok támogatását helyezik. Ezt a szemléletet próbálják erősíteni az anyaországban és határon túl - mutatott rá Potápi Árpád János, aki kiemelte: az a céljuk, hogy a külhoni magyar területeken is növekedjen a gyermekvállalási kedv és minél több magyar gyermek szülessen, akik erős magyar identitású felnőttekké válnak. Ehhez próbálnak lehetőségeikhez mérten segítséget nyújtani és támogatni mindazokat, akik a magyar családok életét, jólétét segítik - óvónőket, tanítókat, gyermekorvosokat és gyermekpszichológusokat, szakképző intézményeket, vállalkozókat, szervezeteket - rögzítette.

Lemond tisztségéről a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke

2019. április 28. - (mti)

Május 1-jével lemond tisztségéről Schubert Olívia, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának (MNOÖ) elnöke, de továbbra is a közgyűlés tagja lesz - közölte az önkormányzat vasárnap az MTI-vel. A közlemény szerint Schubert Olívia az önkormányzat szombati ülésén döntését azzal indokolta, hogy súlyos balesete utáni felépülése több időt vesz igénybe, mint arra számított. Schubert Olíviát 2018. szeptember 15-én választották meg az MNOÖ elnökének, miután meghalt az önkormányzatot csaknem két évtizeden át vezető Heinek Ottó.

Kiadta az NVB a román országos nemzetiségi önkormányzatban megüresedett mandátumot

2019. április 25. - (mti)

Patkás Györgynek adta ki a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatában (MROÖ) a márciusban elhunyt Juhász Tibor megüresedett mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtökön. Juhász Tibor, az országos önkormányzat elnöke március 21-én hunyt el. A 2014-es nemzetiségi választáson az Összefogás a Magyarországi Románokét Egyesület listájáról nyert mandátumot az országos önkormányzatban. Halálát követően a jelölőszervezet nem közölte, kinek kéri kiadni a mandátumot, így azt az NVB a listán szereplő következő jelöltnek, Patkás Györgynek adta ki.

Átadták a ruszin nemzetiségű görögkatolikusok közösségi házát Debrecenben

https://www.debrecen.hu/hu/debreceni/hireink/atadtak-a-ruszin-gorogkatolikus-kozossegi-hazat

Falu- és nemzetiségi napot rendeztek Örménykúton

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/falu-es-nemzetisegi-napot-rendeztek-1910527/

Szlovák nyom - Sokszínű, élő népművészet találkozó a Tolna megyei Mözsön

Szlovák telepesek népesítették be / Később a németségbe beolvadt szlovák lakosság kultúrája a mözsi német viseletben hagyott nyomot

2019. április 27. - (mti)

Ismét megrendezik májusban a Sokszínű, élő népművészet elnevezésű, népművészeknek és hagyományőrzőknek szóló találkozót a Tolna megyei Mözsön, az eseményen a település egykori és mai nemzetiségeinek kultúráját mutatják be. Az idén negyedik alkalommal megrendezendő találkozón, május 24-én és 25-én a mözsi művelődési házban népművészeti kiállítás, Tolna város főterén folklórprogramok várják majd a közönséget. A ma már Tolna városhoz tartozó Mözst a hódoltság után, az 1700-as évek elején elsőként szlovák telepesek népesítették be, őket követték a sváb betelepülők, de Bihar megyéből is érkeztek lakosok, 1945 után pedig bukovinai székelyek találtak otthonra a faluban; ezekből a nemzetiségi kultúrákból ma már csak a német folklór és kisebb részben a bukovinai székelység mutatja meg magát - mondta Tusa Zsuzsanna, a program szervezője az MTI-nek. Érdekesség, hogy a később a németségbe beolvadt szlovák lakosság kultúrája a mözsi német viseletben hagyott nyomot. A szlovák és a német leányviseletben a szoknyák, felső részek megegyeznek, a kontyolás, hajviselet azonban különbözik - jegyezte meg. Hozzátette: egy-egy népművészeti elemmel, tánccal, kiállítással szemléltetik az egyes nemzetiségek folklórját. A német és székely népművészet mellett megmutatják a sárközi, a szlovák, a medinai szerb, a bunyevác, sokac, horvát kultúrát is. A kétnapos rendezvény kevésbé ismert népművészeknek kínál bemutatkozási lehetőséget, az esemény sok nem hivatásos népművész találkozója is egyben. Az idei programban Rühl Gyuláné német nemzetiségű, mözsi babakészítő és Székely Lázár bátaszéki fafaragó mutatkozik be. A Tolna város napján, a város főterén rendezendő folklórműsorban mözsi német táncokat, sokac pünkösdölőt, székely keresztelőt adnak elő. A Kraljicét a hercegszántói horvát iskola tanulói, a bukovinai keresztelőt a bonyhádi Völgység Táncegyesület népdalcsoportja állítja színpadra, a bajai Danubia művészeti iskola diákjai pedig györgyfalvai táncokat mutatnak be.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő Trump meghívására Amerikába utazott

https://ujszo.com/kozelet/pellegrini-trump-meghivasara-amerikaba-utazott

A titokzatos Éjkirály valójában egy 48 éves szlovák úr

Vladimír Furdíktől rettegett sok millió westerosi, és most elmondta, mit gondol a Trónok harca nagy fordulatáról.

https://www.origo.hu/teve/20190501-a-titokzatos-ejkiraly-valojaban-egy-48-eves-szlovak-ur-tv.html

Visszatért Pozsonyba az Uber

Az alternatív taxis szolgáltatás egyelőre csak a szlovák fővárosban érhető el, de a cég kelet-közép-európai regionális igazgatója szerint idővel a többi szlovákiai nagyvárosban is használható lesz újra az alkalmazás.

https://infostart.hu/tudositoink/2019/05/02/visszatert-pozsonyba-az-uber

Sikeresen zárult a BVK szlovák-magyar projektje

http://kamaraonline.hu/cikk/sikeresen-zarult-a-bvk-szlovak-magyar-projektje

Magára marad migránsügyben Magyarország a V4-ek között?

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/v4-migracio-magyarorszag-szolidaritas.683243.html

A legnagyobb palóc nyomában

Mikszáth: „Tótul beszélni számomra olyan öröm, mint nyári kora hajnalon mezítláb sétálni a harmatos fűben.”

https://ujszo.com/vasarnap/a-legnagyobb-paloc-nyomaban

Magyarország és Szlovákia együtt készül fel arra, ha nem érkezne gáz Ukrajnából

2019. április 26. - (mti)

Magyarország és Szlovákia közösen készül fel arra a helyzetre, ha orosz-ukrán gázszállítási szerződés hiányában nem érkezne gáz Ukrajna felől - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az MTI-vel, miután a 2020. január 1. utáni gázellátási helyzetről tárgyalt Pekingben Peter Ziga szlovák gazdasági miniszterrel. A megbeszélés után Szijjártó Péter kifejtette: Ukrajna és Oroszország között egyelőre nincs gázszállítási tranzitszerződés 2020. január 1-jétől, így könnyen kialakulhat az a helyzet, hogy Ukrajnán keresztül se Magyarországra, se Szlovákiába nem érkezik gázszállítmány, „erre fel kell készülnünk”. Közölte: Peter Zigával megállapodtak, hogy közösen készülnek fel erre. Az egyik lehetséges forgatókönyvként említette, hogy a Török Áramlat Szerbián és Bulgárián keresztüli meghosszabbításával létrejön egy déli gázszállítási útvonal, amely Magyarország gázellátásán túl a magyar-szlovák interkonnektoron keresztül lehetővé tesz továbbszállítást Szlovákiába is. „Most bizonyosodik be, hogy nemzetbiztonsági szempontból mennyire jó döntés volt a magyar-szlovák gázvezetékeket összekötő interkonnektor megépítése” - emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter közölte: szeptemberben az összes magyarországi és szlovákiai gázszolgáltató, -szállító és -kereskedő vállalat bevonásával munkacsoportot alakítanak, amely biztosítja majd a két ország gázellátásának biztonságát negatív forgatókönyv esetén is. Emlékeztetett ugyanakkor, már korábban megállapodott Alekszej Miller Gazprom-vezérigazgatóval arról, hogy a 2020-ban szükséges gázmennyiség egy részét, amelyet Ukrajnán keresztül szállítottak volna, Magyarország már idén megveszi, és betárolja gáztározóiba. Ez azonban csak a jövő évre járható megoldás - jegyezte meg.

Németh László műfordítói tábort hirdetnek Lakiteleken

2019. április 25. - (mti)

Idén is lesz Németh László műfordítói tábor a Lakitelek Népfőiskola, valamint a Kelet- és Közép-Európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány szervezésében augusztusban. A jelentkezéseket május végéig várják. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a lakiteleki népfőiskola alapítója az MTI-nek elmondta: a pályázati felhívásra olyan harmincöt év alatti fiatalok jelentkezését várják, akik elhivatottságot éreznek a Magyarországgal határos Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna nyelvein, valamint a történelmi szomszédok, Csehország és Lengyelország nyelvén született szépirodalmi szövegek magyarra fordítása iránt. A fordítótáborba egy legalább négyezer karakteres, nyomtatásban még meg nem jelent, magyarra fordított 20-21. századi szöveggel, valamint a Lakitelek Népfőiskola honlapjáról letölthető, kitöltött és aláírt jelentkezési lappal lehet pályázni. Az augusztus 18. és 25. között zajló táborban a résztvevők előadásokat hallhatnak a közép-európai irodalmakról és kultúrákról, a szemináriumi foglalkozások keretében pedig megismerkedhetnek a fordítás elméletével és gyakorlatával - tette hozzá Lezsák Sándor. A képzés térítésmentes, a nyertes pályázók számára a tábor teljes idejére szállást és étkezést biztosítanak. A pályamunkák - a forrásmegjelöléssel ellátott eredeti szöveggel - és a jelentkezési lapok benyújtásának határideje 2019. május 31. A beérkező fordításokat szakmai zsűri bírálja el, és a nyerteseket 2019. június 9-éig értesítik a részvételi lehetőségekről.

Štúr eddig sosem járt Párkányban, május 12-én megérkezik

Štúr többet érdemelt sajátjaitól, minthogy a magyarokkal szembeni őrjöngés idején az ősi Esztergommal szembeni magyar kisvárost nevezzék el róla. / Méltó válasz egy performansz lehetne: egy kis szoborpark a Duna-parton, Štúr mellett Jurij Gagarin, Colombo felesége, Kheopsz fáraó vagy Albert Einstein szobrával. Azzal a felirattal, hogy ez a Párkányban sosem járt, Párkánnyal semmilyen kapcsolatban nem lévő, véletlenszerűen összeválogatott személyiségek szoborparkja.

https://ujszo.com/velemeny/stur-parkanyban

Milan Rastislav Štefánik a legnagyobb szlovák

Össznemzeti közvélemény-kutatás / A második legnagyobb Ľudovít Štúr

https://korkep.sk/cikkek/belfold/2019/05/02/milan-rastislav-stefanik-lett-a-legnagyobb-szlovak/

Újabb honfoglalás - ezúttal Štúr-szoborral

https://felvidek.ma/2019/04/ujabb-honfoglalas-ezuttal-stur-szoborral/

Mégsem lesz büntethető a himnusz éneklése Szlovákiában

https://ujszo.com/kozelet/megszavaztak-hid-modosito-javaslatat-mellyel-megszuntettek-a-himnusz-eneklesenek

A himnusz a Híd CT-je

A politika olykor kegyetlen. Van, hogy óriási mulasztásokat lehet büntetlenül kibeszélni, míg az aprónak tűnő, de bosszantó hibákért nagy árat kell fizetni.

https://ujszo.com/velemeny/a-himnusz-a-hid-ct-je

Isten, áldd meg...

...persze, a magyart. De ne csak a magyart. Kiska elnököt is, például.

https://ujszo.com/velemeny/isten-aldd-meg

Mindent vissza! Sőt: mindent is!

Budapestről vonatozom Kolozsvárra. A határon jön a román kalauz, kéri a jegyeket.

https://ujszo.com/velemeny/mindent-vissza-sot-mindent-is

Soltész: A nemzetiségek megmaradását segíti kultúrájuk, hitéletük támogatása

2019. április 16. - (mti)

A magyarországi szlovén nemzetiség tagjait a szülőföldön való megmaradásban segítik azok a célzott támogatások, amiket a kormányzat az oktatás, a kultúra és a hitélet fejlesztésére, megerősítésére ad a Rába-vidéken - hangoztatta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Szentgotthárdon. Soltész Miklós a sajtótájékoztatón bejelentette: 40 millió forint támogatást nyújtanak a felsőszölnöki Kocsis József Kétnyelvű Általános Iskola és Óvoda felújításának befejezésére és eszközbeszerzésére, 37 millióval támogatják a felsőszölnöki római katolikus templom megújítását, 6 millióval segítik az orfalui tájház, 14 millióval pedig az alsószölnöki templom felújítását. Hozzátette: hamarosan a kormány elé kerülhet egy, a Rába-vidék gazdaságfejlesztését célzó, a térségi szakemberek bevonásával kidolgozott program, amelyhez hasonló a szlovéniai Mura-vidéken is zajlik. Az államtitkár hangsúlyozta: olyan, határon átnyúló gazdaságfejlesztési elképzelések megvalósításáról van szó, amelyek a két szomszédos ország kormányainak egyeztetésein nyugszanak és olyan támogatásokat nyújthatnak helyi vállalkozásoknak, amelyek a határon átnyúló együttműködést és a munkahelyteremtést is segíthetik. Kissné Köles Erika, az Országgyűlés szlovén nemzetiségi szószólója a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a folyamatos és növekvő támogatásoknak köszönhetően a Rába-vidéki szlovének „nemcsak megélnek, hanem jól élnek”, közösségük fejlődik. Kitért arra, hogy nemzetiségi iskolájuknak és óvodájuknak 2012 óta nem kell szembenéznie fenntartási nehézségekkel, sőt a térség legkorszerűbb oktatási intézményeinek számítanak. Székely János szombathelyi megyés püspök a szentgotthárdi templom - több mint 600 millió forintos kormányzati támogatásból zajló - belső felújításáról közölte: a napokban kezdődött meg az állványozás, a restaurálás azonban a tervezettnél valószínűleg később, 2022 elején fejeződik be. V. Németh Zsolt (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy jelenleg több különböző központi forrás is a Rába-vidék településeinek fejlődését segíti; példaként említette a Magyar falu programot, a célzott nemzetiségi támogatásokat és az egyházaknak nyújtott anyagi segítséget.

Szijjártó Péter: A kölcsönös tisztelet alapjára kell helyezni a magyar-szlovák kapcsolatokat

2019. április 4. - (mti)

A kölcsönös tisztelet alapjára kell helyezni a magyar-szlovák kapcsolatokat - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek telefonon azt követően, hogy egyeztetést folytatott szlovák kollégájával, Miroslav Lajčákkal csütörtökön Washingtonban. Elmondta: a szlovák külügyminiszterrel egyetértettek abban, hogy a két ország kapcsolatát a kölcsönös tisztelet alapjára kell helyezni, és ebben a magyar nemzeti közösség erőforrást jelent. Az egyeztetésre a NATO megalakulásának 70. évfordulója alkalmából rendezett washingtoni külügyminiszteri tanácskozás alkalmával azt követően került sor, hogy ismertté vált: a szlovák törvényhozás március 27-én olyan törvénymódosítást fogadott el, amelynek értelmében Szlovákiában csakis akkor lehet elénekelni egy másik ország himnuszát, ha a helyszínen jelen van az érintett állam hivatalos küldöttsége. Szijjártó Péter elmondta, az ügyről beszélt Menyhárt Józseffel, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnökével, valamint Bastrnák Tiborral, a legkisebb koalíciós párt, a Most-Híd frakcióvezetőjével is. „Tájékozódunk, figyeljük az eseményeket, tájékozódunk a pontos jogi hatásokról, és a rendelkezésünkre álló információink szerint hamarosan megnyugtató megoldás születhet a kérdésre” - mondta Szijjártó Péter. A tervek szerint május 15-én hatályba lépő módosítás célja helyi megfigyelők szerint leginkább az, hogy megtiltsák a magyar Himnusz éneklését sportrendezvényeken. A jogszabályban az előírások megsértése esetén 7 ezer euróig (2 millió 240 ezer forintig) terjedő bírság lehetőségével is számolnak.

Világi Oszkár: Amíg én vagyok a DAC tulajdonosa, énekelni fogják a magyar himnuszt a stadionban

http://patria.rtvs.sk/clanky/reggeli-ranajky/192179/himnusz-tilalom-bastrnak-bocsanatot-kert

Audio: http://radio-arch-pp.stv.livebox.sk/a520/00/0018/001874/00187433-1.mp3

Csak „Soros-ügynökök” szavaztak nemmel a magyar himnusz éneklésének szlovákiai tiltására

https://merce.hu/2019/04/04/csak-soros-ugynokok-szavaztak-nemmel-a-magyar-himnusz-eneklesenek-szlovakiai-tiltasara/

A magyar képviselők is megszavazták a magyar himnusz éneklését betiltó törvényt

https://444.hu/2019/04/04/a-magyar-kepviselok-is-megszavaztak-a-magyar-himnusz-enekleset-betilto-torvenyt-szlovakiaban

Jobbik: Fagyassza be a kétoldalú kapcsolatokat a kormány Szlovákiával!

2019. április 4. - (mti)

A Jobbik arra szólítja fel a kormányt, hogy fagyassza be a kétoldalú kapcsolatokat Szlovákiával mindaddig, amíg nem születnek garanciák a magyar himnusz éneklését súlyosan korlátozó, a napokban elfogadott jogszabály visszavonására. Bencsik János, a párt országgyűlési képviselője, nemzetpolitikai munkacsoportjának vezetője felháborítónak, elfogadhatatlannak, az uniós normák és értékek lábbal tiprásának, a visegrádi együttműködés arculcsapásának nevezte a döntést, amely szerinte azt példázza, hogy „Trianon nemcsak a múlt, de a jelen és a jövő is”. Az ellenzéki politikus arról beszélt: a magyar kormányzat az elmúlt években válasz nélkül hagyta a hasonló eseteket, Orbán Viktor pedig a tavaly nyári kormányfői találkozó után példaértékűnek nevezte az együttműködést, „gyakorlatilag az egekig dicsérte Szlovákia kisebbségbarát intézkedéseit”. Miközben a magyar kormány a fél világgal összerúgta a port, hogy megvédje a demokráciát és a jogállamiságot lábbal tipró intézkedéseit, nem állt ki hangsúlyosan magyar nemzeti ügyekben - értékelt Bencsik János. Szerinte Magyarország mára egy elszigetelődött, kiközösített, jobb esetben meg nem értett, rosszabb esetben megvetett tagjává vált az európai nemzetek közösségének, mára a kormány el is vesztette érdekérvényesítési lehetőségeit a határon túli magyarok melletti kiállásra. Ezzel szemben a Jobbik határozott, de felelősségteljes nemzeti érdekképviseletre törekszik - tette hozzá, a helyzet megoldásának a helyi autonómiák megteremtését nevezve. Utolsó reményükként az ügyben azt említette, hogy Zuzana Čaputova hétvégén megválasztott szlovák államfő megakadályozza a jogszabály életbe lépését. Kérdésre válaszolva Bencsik János elmondta: az európai parlamenti választáson önállóan, az önkormányzatin viszont ellenzéki együttműködésben indul a Jobbik. Továbbra is érvényben van az a kongresszusi döntésük, hogy nem állítanak közös jelöltet azokkal a pártokkal, amelyek az elmúlt három évtizedben részt vettek „Magyarország kifosztásában és elárulásában”, név szerint a DK-t, a Fideszt és az MSZP-t említve - jelezte. Az Egerben induló Mirkóczki Ádám közös támogatására vonatkozó kérdésre azt közölte: a jobbikos politikus egy egyesület jelöltje lesz az önkormányzati választáson.

Mi Hazánk Mozgalom: Rendeljék be a szlovák nagykövetet

2019. április 4. - (mti)

Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese április 4-én budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy pártja szerint a szlovák törvényhozás azon döntése, amely megtiltja idegen ország himnuszának eléneklését, „a magyarellenesség olyan mértékét jelenti, amely után nincs hová hátrálnunk”. Felszólítják Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy rendelje be a szlovák nagykövetet, illetve minden nemzetközi fórumon tiltakozzon a döntés ellen a jogszabály visszavonásáig - mondta a politikus, jelezve: a Mi Hazánk tiltakozó akciókba kezd a szlovák nagykövetség előtt, illetve határátkelőkön félpályás útlezárások formájában. Felszólítják azokat a magyar nemzetiségű képviselőket, akik a szlovák parlament tagjaként megszavazták a javaslatot, hogy adják vissza a mandátumukat, a Most-Híd pártot pedig arra, hogy lépjen ki a szlovák kormánykoalícióból - fűzte hozzá a politikus.

Pártot alapít a távozó szlovák államfő

2019. április 3. - (mti)

Pártot alapít Andrej Kiska szlovák államfő, akinek júniusban jár le a megbízatása. Kiska szándékát Facebookon és egy új weboldalon közzétett videóüzenetben jelentette be szerdán. Kiska pártalapítási ambíciói már régóta találgatások tárgyát képezték a szlovákiai közéletben, holott szinte napra pontosan két éve ő maga jelentette be, hogy nincs ilyen szándéka és nem fog indulni a parlamenti választásokon sem. Kiska akkoriban botrányba keveredett: kiderült róla, hogy állami költségen több százmillió forintos, államfői teendőihez nem kapcsolódó repülőutakat tett. Kiska három nappal az elnökválasztás második fordulójának megtartása után jelentette be, hogy mégis pártot alapít. A választást az általa is nyíltan támogatott Zuzana Čaputová ellenzéki liberális jelölt nyerte meg. Szlovákiában jövőre tartanak parlamenti választást. „Ezeket a választásokat megnyertük. Most a parlamenti választást kell megnyernünk. Ezért pártot alapítok” - mondta szerdai videóüzenetében Kiska. Leszögezte, hogy az államfőnek pártatlannak kell lennie, ezért majdani pártjával kapcsolatos további információkat csak megbízatásának lejárta, június 17. után teszi majd közzé. „Szlovákia változást akar” - hangsúlyozta Kiska, aki a 2014-es elnökválasztáson ugyanúgy politikai újoncként indult, mint a mostani választás győztese, Zuzana Čaputová. Bár Kiska nem árult el több konkrétumot, a majdani párt lehetséges nevére utalhat a távozó államfő új weboldalának címe és hashtagja, a #jenasviac (többenvagyunk). A pozsonyi sajtóban korábban nemcsak Kiska pártalapításáról voltak találgatások, a lehetőségek között felmerült az, hogy távozása után beléphet valamelyik nemrégiben alapított liberális pártba vagy összefoghatja őket. Az egyik ilyen párt a Progresszív Szlovákia, amelyiknek jelöltjeként Čaputová indult az államfőválasztáson. Ennek a pártnak fél évvel ezelőtt még alig volt kimutatható a támogatottsága, s az egyik eheti felmérésben az szerepelt, hogy a másik hasonló, Együtt (Spolu) nevű minipárttal választási koalícióra lépve a legerősebb lenne a jelenlegi kormánypárt, a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) után.

Az uniós vezetők is gratuláltak Čaputovának

https://ujszo.com/kozelet/az-unios-vezetok-is-gratulaltak-caputovanak

Čaputová, a változás ígérete

https://ujszo.com/kozelet/caputova-a-valtozas-igerete

Pesti Srácok: Čaputová nem Jeanne d’Arc, csak egy szépre sminkelt Soros-ügynök

https://pestisracok.hu/caputova-nem-jeanne-d-arc-csak-egy-szepre-sminkelt-soros-ugynok/

Čaputová és az ország képe

https://ujszo.com/velemeny/caputova-es-az-orszag-kepe

Nagyon menő címlappal tiszteleg Szlovákia első női elnöke előtt egy szlovák lap

A szlovák címer keresztjének és a női szimbólumnak az összefésüléséből állt össze...

https://hvg.hu/elet/20190401_Nagyon_meno_cimlappal_tiszteleg_Szlovakia_elso_noi_elnoke_elott_a_Dennik

Megint Magyarország a rossz példa - bezzeg Szlovákia

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/szlovakia-caputova-magyarorszag-valasztas.681574.html.681574.html

Nagy fölénnyel nyerte a szlovák elnökválasztást a liberális-baloldali-zöld jelölt

https://444.hu/2019/03/31/nagy-folennyel-nyerte-a-szlovak-elnokvalasztast-a-liberalis-baloldali-zold-jelolt-zuzana-Čaputova

Zuzana Čaputová ismét megköszönte a támogatást magyarul is

https://ujszo.com/kozelet/Čaputova-ismet-megkoszonte-a-tamogatast-magyarul-is

Ismerje meg Szlovákia új elnökének életrajzát

https://ujszo.com/kozelet/ismerje-meg-szlovakia-uj-elnokenek-eletrajzat

Áder János levélben gratulált Zuzana Čaputovának

2019. április 2. - (mti)

Áder János köztársasági elnök levélben gratulált Zuzana Čaputová megválasztott szlovák államfőnek az elnökválasztáson elért győzelme alkalmából. Az erről szóló dokumentumot 2019. április 2-án juttatta el az MTI-hez a Köztársasági Elnöki Hivatal. „Úgy vélem, az Ön személyében olyan vezetőt köszönthetek a Szlovák Köztársaság államfőjének posztján, aki - hozzám hasonlóan - elkötelezett mind az országaink közötti, mind pedig a térségünket összefűző kapcsolatok fejlesztése iránt - fogalmaz a magyar államfő. Levelében arról ír: bizonyos abban, hogy közösösen hozzá tudnak majd járulni a magyar-szlovák együttműködés további gazdagításához és készen áll ennek személyes megvitatására. „Szívesen véleményt cserélnék Önnel a mindkettőnk számára oly fontos fenntarthatósági és környezetvédelmi kérdésekről, illetve régiónk és Európa jövőjéről is” - tartalmazza a levél. Áder János a továbbiakban kifejezi reményét, hogy az új szlovák államfővel is folytatni tudja az elődjével kezdett konstruktív párbeszédet, amely a kölcsönös bizalom erősítését, a még lezáratlan kérdések megnyugtató rendezését is elősegítheti. „Ennek kapcsán reménykedéssel tölt el az a nyitottság, melyet elnök asszony a nemzeti kisebbségi közösségek számára fontos ügyek iránt mutatott” - hangsúlyozza Áder János. Végül a magyar-szlovák kapcsolatok helyzetének és az együttműködés távlatainak áttekintése érdekében Áder János levelében budapesti látogatásra invitálja Zuzana Čaputovát. Zuzana Čaputová, az ellenzéki liberálisok jelöltje nyerte az ötödik közvetlen szlovák elnökválasztás szombaton megrendezett második döntő körét, így június 15-étől ő lesz Szlovákia új és egyben első női államfője. A hivatalos végeredmény szerint Zuzana Čaputovára a választók 58,4 százaléka voksolt, a legerősebb szlovák kormánypárt, az Irány (Smer-SD) által indított Maroš Šefčovič 41,59 százaléknyi szavazatot kapott. A szombati voksolás a szlovák elnökválasztások történetének legalacsonyabb választási részvételét hozta, a szavazáson a választásra jogosultak 41,79 százaléka vett részt.

Čaputová győzelmével elkezdődött a parlamenti választás előtti küzdelem

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20190401-caputova-gyozelmevel-elkezdodott-a-parlamenti-valasztas-elotti-kuzdelem

Szlovák-magyar viszony alulnézetből

Audio: https://www.klubradio.hu/data/hanganyagok/2019/2/23/szlovakia_honlap.mp3

Könnyen törik / Már csak rossz emlék a tíz évvel ezelőttig jellemző feszültség Magyarország és Szlovákia között, ez pedig a magyar kisebbség asszimilációjának is kedvez. A Klubrádió riportere Szlovákiában járt utána annak, hogy mi lehet a kifutása a mai folyamatoknak.

https://www.klubradio.hu/adasok/konnyen-torik-szlovak-magyar-viszony-alulnezetbol-106923

Csáky Pál: Igor Matovičcsal tárgyalunk a koalícióra lépés lehetőségéről

https://www.bumm.sk/belfold/2019/04/02/csaky-pal-igor-matoviccsal-targyalunk-a-koaliciora-lepes-lehetosegerol

Száz éves a Pozsonyi Comenius Egyetem

https://ujszo.com/kozelet/iden-szaz-eves-a-comenius-egyetem

A budapesti Szlovák Intézet rendezvényei

http://www.oslovma.hu/XXX/InstPpHu.pdf

Nevetséges, mennyit spórolhat az, aki filléres szlovák tejet vesz

Megéri megvenni az olcsóbb szlovák tejet, ha ezzel kinyírjuk a magyar tejipart? Erre a kérdésre kereste a választ a Pénzcentrum: megnéztük, ténylegesen mennyit lehet spórolni azon, ha a valóban kicsivel olcsóbb Szlovákiából behozott tejet választjuk a magyar termékek helyett. Az eredmény magáért beszél!

https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/nevetseges-mennyit-sporolhat-az-aki-filleres-szlovak-tejet-vesz.1076517.html

Tiltakoztak az olcsón árusított szlovák tej miatt

2019. március 26. - (mti)

Az olcsón árusított szlovák tej miatt tejtermelők tüntettek a Penny Market Kft. alsónémedi logisztikai központjánál 2019. március 26-án, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) által támogatott demonstráción. Győrffy Balázs, a NAK elnöke a tüntetésen kijelentette, reméli, ez a figyelmeztető demonstráció elég lesz, hogy a Penny Market Kft. vezetése megértse, hogy olcsótej akciókkal nem veszélyeztethetik a tejágazatot. Kilátásba helyezte, ha szükséges, folytatják a tiltakozást és akár egy médiakampányt is indítanak, hogy a vásárlókat eltanácsolják az áruházlánctól. Tejtermelők által kezdeményezett demonstrációt amiatt tartották, hogy a Penny Market Kft. a múlt héten 14 forintos, azonnali árcsökkentéssel 135 forintos áron dobott piacra egy szlovákiai import UHT tejet. A NAK elnöke azt a kérdést intézte az áruházlánc vezetéséhez, hogyan történhet meg, hogy a szlovák gazdáktól drágábban vásárolt és az ottani kereskedelmi láncokban szintén drágábban értékesített tejet Magyarországon, a szállítási költséget is beleszámolva, olcsóbban értékesítik. Hozzátette, hogy ezzel tönkre teszik a tejágazatot és marketing eszközként kezelik a tejtermelőket. A NAK elnöke beszélt arról, hogy reméli a magyar fogyasztók bölcsek és észreveszik, hogy az import tej hosszú távon károsítja a magyar tejtermelést. Hozzátette, hogy az elmúlt időszakban jó kapcsolat alakult ki a termelők, a feldolgozók és a kereskedők között, amelyben a termékre vonatkozó áfacsökkentéssel mindenki megtalálhatta a számítását. Figyelmeztetett, ezt a kapcsolatot nem szabad most ilyen akciókkal elrontani. Jakab István, a Magosz elnöke arról beszélt, hogy az Európai Unió más tagállamaiból azért hozzák be az ott felhalmozódó felesleget, hogy szétverjék a magyar piacot. Amennyiben a Penny Market továbbra is ezt a magatartást fogja folytatni, arra fogják kérni a vásárlókat, hogy be se tegyék a lábukat ezekbe az üzletekbe. László Róbert tejtermelő, a demonstrációs bizottság vezetője az áruházlánc bejáratánál, a közel ötven demonstrálóval együtt egy petíciót adott át az üzletlánc vezetésének és letették a földre az ajándékba hozott magyar tejet tartalmazó dobozokat. A demonstrációs bizottság vezetője megerősítette, hogy UHT tejet a magyar termelők 139 és 148 forint literenkénti áron tudnak gyártani és a nyers tej ára 100 forint kilogrammonként, ami az Európai Unióban a legalacsonyabb. Szlovákiában magasabb a tej felvásárlási ára, ezért bizonyos, hogy csak veszteséggel és etikátlan üzleti magatartással tudja árusítani az áruházlánc a behozott tejet. Kérte, hogy a hatóságok vizsgálják meg a Penny Market árképzési rendszerét, különös tekintettel a diszkriminatív árképzés tilalmára.

A Penny Market a magyar tej hiányával indokolja az importot

http://gazdasagportal.hu/index.php/a-penny-market-a-magyar-tej-hianyaval-indokolja-az-importot/

A Duna-menti országok nemzetiségi színházait magában foglaló platform létrehozását jelentette be Románia

2019. március 27. - (mti)

A Duna-menti országok nemzetiségi színházait magában foglaló platform és hálózat létrehozását jelentette be szerdán a román Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala. A bukaresti kormányzati intézmény a színház világnapja alkalmából ismertette a Neon nevű platformot. A projektet a román kormányzati intézmény koordinálja az Aradi Kamaraszínházzal együtt, amely partnerintézményként és ötletgazdaként vesz részt a terv kivitelezésében. Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház igazgatója az MTI-nek elmondta: a nemzetközi platform azokat a nemzetiségi színházakat foglalja magában, amelyek nem az őket befogadó állam nyelvén, hanem az általuk képviselt nemzeti kisebbség nyelvén játszanak. A nemzetközi hálózathoz megkeresés alapján, önkéntesen csatlakozhatnak a színházak. A platform célja, hogy megkönnyítse a színházak közötti információcserét, mobilitást, elősegítse új kortárs drámák felfedezését és népszerűsítését. A kezdeményezők tervei között szerepel színházi fesztivál szervezése is. Az igazgató szerint a platformhoz első körben megkeresések alapján, önkéntesen a Duna-menti országok színházai csatlakozhatnak, de a későbbiekben egész Európára kiterjesztik a projektet. Tapasztó szerint a platform egy internetes felület lesz, amelynek megtervezésére pályázatot ír ki a román állami hatóság. A román Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának szerdai közleménye szerint a Neon a Duna-régióra vonatkozó európai uniós stratégia keretében valósul meg. A projektben Ausztria, Románia, Bulgária, Csehország, Horvátország, Németország, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország nemzetiségi színházai vehetnek részt, de az EU-n kívüli országok teátrumai is bekapcsolódhatnak Bosznia-Hercegovinából, Montenegróból, Szerbiából, Moldovából és Ukrajnából.

Nyári időszámítás

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2019/03/29/vasarnap-kezdodik-a-nyari-idoszamitas

https://www.facebook.com/OSLOVMA - 4000 LIKES

4000 embernek tetszik - www.oslovma.hu / Köszönjük!

Recseg-ropog a szlovák kormánykoalíció

Tovább mélyült a hétvégén a koalíciós válság. A koalíciós pártok képviselői egyre gyakrabban hangoztatják az előrehozott parlamenti választások lehetőségét. A kialakult feszültséget jól mutatja az SNS tegnapi sajtónyilatkozata, a párt közölte: nem érdekli, mit mond Pellegrini.

https://ujszo.com/kozelet/recseg-ropog-a-koalicio

DK: Csalásra ad lehetőséget a választási törvény módosítása

2019. március 23. - (mti)

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint választási csalásra ad lehetőséget az a decemberi törvénymódosítás, amellyel kiterjesztették a levélben történő szavazás lehetőségét. Arató Gergely DK-s országgyűlési képviselő szombati budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: a levélben szavazó határon túli magyarok névjegyzéke nem nyilvános, ezeket az adatokat a másik országnak sem adják ki, nincs kapcsolat a két ország hatóságai között. Így előfordulhat, hogy egy magyar-szlovák kettős állampolgár leadja szavazatát Szlovákiában, majd Magyarországon levélszavazás formájában. Azt sem zárja ki semmi, hogy valaki levélben szavaz, majd ha van magyar lakcíme, akkor Magyarországra átlépve normál módon is leadja szavazatát - mondta Arató Gergely, hangsúlyozva: ez választási csalás, mert a kettős szavazást tiltják a szabályok, de nincsenek garanciák, amelyek szavatolják, hogy a szabályt nem szegik meg, és nincs olyan ellenőrző mechanizmus, amely ellenőrizné a szavazás menetét. Emiatt a DK az Európai Bizottsághoz fordult és levelet írt az Európai Néppárt, valamint az Európai Szocialisták Pártja csúcsjelöltjének, mivel ez a csalási lehetőség az európai politizálást is érinti - jelezte az ellenzéki politikus.

Magyarországi Nemzetiségek Pártja - Újabb pártot vettek nyilvántartásba

2019. március 21. - (mti)

Újabb pártot, a Magyarországi Nemzetiségek Pártját is nyilvántartásba vette a május 26-i európai parlamenti (EP-) választásra csütörtökön a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Az NVB korábban már 17 pártot nyilvántartásba vett a választásra. Az Európai Parlament 21 magyar képviselőjének választása május 26-án lesz, az EP-választás listás szavazással történik, listát bejegyzett pártok állíthatnak. A listaállításhoz legalább 20 ezer választópolgár - aláírásával hitelesített - ajánlása szükséges, a pártoknak április 23-án 16 óráig kell összegyűjteniük a támogató ajánlásokat és bejelenteni listájukat az NVB-nél.

Helyettes államtitkár: A magyar cigány közösségek erőforrást jelentenek Magyarországnak

http://www.haon.hu/helyettes-allamtitkar-a-magyar-cigany-kozossegek-eroforrast-jelentenek-magyarorszagnak/4180163

Több mint egymilliárd forintos támogatás a helyi nemzetiségi oktatási intézményeknek

2019. március 21. - (mti)

A tavalyi 330 millió forint után idén 1 milliárd 83 millió forint pályázati támogatást kapnak a helyi nemzetiségi fenntartású oktatási- és nevelési intézmények - jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára 2019. március 21-én az Országház épületében tartott rendezvényen. Soltész Miklós kifejtette, a támogatásból ötven német, két-két horvát és szlovák, valamint egy román helyi nemzetiségi fenntartású intézmény újulhat meg. A kabinet képviselője közölte, további 51 millió forintos támogatásból hat szlovák, öt német és egy szlovén tájház felújítása is megkezdődhet. A Miniszterelnökség államtitkára elmondta, 2010 óta megnégyszereződött a nemzetiségek támogatása, akik az államtól kapott segítséget saját maguk megszervezésére, továbbá oktatási, nevelési intézményeikre, valamint egyházi közösségeikre fordíthatják. Soltész Miklós beszélt arról is, hogy az Európában élő kisebbségeknek, nemzetiségeknek sem közömbös, hogy a májusi EP-voksoláson milyen európai vezetők kerülnek hatalomra. „Láthatták tegnap milyen küzdelem volt ismét Brüsszelben” - fogalmazott az államtitkár, majd hozzátette, ismét két eltérő felfogású oldal csapott össze: az egyik a nemzetben, közösségben gondolkodik, míg a másikat leginkább a pénz uralja. Soltész Miklós arra biztatta a nemzetiségek jelenlévő képviselőit, hogy folytassák közösségeiket erősítő munkájukat, és utasítsák vissza azokat a kezdeményezéseket, amelyek csak a pénzről szólnak nemzetiségeik fennmaradása és megerősödése helyett.

https://www.facebook.com/ferenc.suto.14/posts/1812839845487611

Rákóczi-emlékév - II. Rákóczi Ferenc példája ma is bátorítást ad

2019. március 24. - (mti)

Nekünk, magyaroknak különösen sokat kellett küzdenünk önállóságunkért, a szabadságunkért, és évszázadokon át voltunk a „keresztény világ bástyája”; II. Rákóczi Ferenc példája ma is bátorítást ad - mondta a Rákóczi Emlékév Testület elnöke vasárnap a szlovákiai Borsiban. Gaal Gergely a Rákóczi-emlékév egyik nyitóeseményének számító rendezvényen, amelyet II. Rákóczi Ferenc születésének 343. és erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulója alkalmából tartottak szülőhelye, a borsi kastély előtt, közölte: ma is vannak olyan erők a világban, amelyek próbára akarják tenni hitünket, hazaszeretetünket, nemzeti egységünket. Emlékeztetett arra, hogy az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Lomnici Zoltán kezdeményezésére a magyar parlament tavaly november 27-én teljes egyetértésben II. Rákóczi Ferenc-emlékévvé nyilvánította 2019-et, egyik legismertebb történelmi személyiségünk erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulója alkalmából. Mint mondta, II. Rákóczi Ferenc személye és szabadságharcának története ma is időszerű példa számunkra. Hitét mélyen megélő, keresztény történelmi személyisége ma is bátorítást ad számunkra, hiszen a magyarságnak most is van küldetése és feladata, mégpedig a kereszténység és az európai civilizáció védelme - jelentette ki Gaal Gergely. Laczkó Lajos, a borsi II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás elnöke felidézte, hogy ötven éve, 1969-ben emlékeztek meg először ezen a helyszínen a fejedelem 1676. március 27-i születésnapjáról. Megemlítette azt is, hogy tíz éve alapították meg a fejedelem emlékét ápoló polgári társulást, az addig helyben működő civil szervezetek egyesülésével összekovácsolva azokat az értékeket, amelyeket addig külön-külön képviseltek. Kitért arra is, hogy eddig a magyar kormány jóvoltából tudtak kisebb-nagyobb felújításokat végezni az eddig romos állapotú Rákóczi-kastélyon. 2002-ben a tetőszerkezetet sikerült megújítani, most pedig - ugyancsak magyar forrásból - az épület kulturális, történeti és turisztikai hasznosítású felújítása zajlik - tette hozzá.

Holdfelkelte

A felkelő Hold látszik a Karancs csúcsán lévő kilátó és az Antenna Hungária adótornya mögött Karancskeszi közeléből fotózva 2019. március 20-án. Fotó: Komka Péter (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2040600916038874

Szivárvány

Dupla szivárvány Salgótarján közelében - Fotó: Komka Péter (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/photos/a.165789530186698/2139508532814778/?type=3&;theater

EPP: Terítéken a Fidesz kizárása

https://ujszo.com/kozelet/epp-teriteken-a-fidesz-kizarasa

Visszavonul Edita Gruberová, híres szlovák operaénekesnő

https://www.bumm.sk/percrol-percre/2019/03/24/visszavonul-edita-gruberova-hires-szlovak-operaenekesno

Együttműködés a Magyar és a Szlovák Írószövetség között

2019. március 18. - (mti)

A kétoldalú együttműködés számos formájában állapodtak meg hétfőn Budapesten a Magyar és a Szlovák Írószövetség vezetői. A Szlovák Írószövetség elnöke, Miroslav Bielik és a szervezet alelnöke hétfőn a Magyar Írószövetség Bajza utcai székházában folytattak szakmai megbeszélést. Szentmártoni János elnök fogadta a szlovák íródelegációt, amelyet Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója kísért. Jelen volt még Erős Kinga és Csender Levente elnökségi tag, Zsille Gábor, a műfordítói szakosztály vezetője és Szörényi László irodalomtörténész - közölte az MTI-vel hétfőn a Magyar Írószövetség. Több korábbi találkozó és egyeztetés után a két szervezet képviselői lefektették egy hosszú távú szakmai együttműködés alapjait. Megállapodtak például a kortárs szlovák és magyar irodalom kölcsönös és rendszeres fordításában először folyóiratok és antológiák, később egyéni kötetek formájában. Így az idei, április 10. és 14. között tartandó Tátrai Irodalmi Tavasz nevű fesztiválra - ahol a kortárs költészet lesz a téma - a magyar delegáció már kész javaslatokkal fog érkezni, és a két fél itt véglegesíti majd az együttműködési keretmegállapodás szövegét is. Ekkor mutatják be a klasszikus magyar költők Duna-verseinek irodalmi összeállítását is. A fesztiválon többek közt a V4 országok írószövetségei vesznek részt, és megbeszéléseket folytatnak majd a további együttműködésről és közös, közép-európai programok lebonyolításáról. Tekintettel arra, hogy a Magyar Országgyűlés a 2019-es évet II. Rákóczi Ferenc emlékévnek nyilvánította, a felek azt is előirányozták, hogy közös kiadványt készítenek a fejedelem magyar és szlovák irodalmi vonatkozásairól, megjelenítéséről - közölte a Magyar Írószövetség.

Kimaradtak a magyar helyzetek, szlovák siker Nagyszombatban

http://www.nemzetisport.hu/magyar_valogatott/eb-2020-szlovakia-magyarorszag-2690457

Nem borult a papírforma

https://ujszo.com/sport/nem-borult-a-papirforma-a-szlovakok-20-ra-legyoztek-a-magyarokat

„Beszélj nyugodtan magyarul!” Csak az a meccs ne lett volna…

Nemcsak a felvidéki magyarok, hanem a szlovákok is nagyon barátságosak... / A hétköznapok szintjén nyoma sincs Szlovákiában a magyarellenességnek...

http://www.nemzetisport.hu/magyar_valogatott/beszelj-nyugodtan-magyarul-csak-az-a-meccs-ne-lett-volna-2690553

Szlovák-magyar / Minden szurkoló személyazonosságát ellenőrzik majd

2019. március 19. - (mti)

A rendezők minden szurkoló személyazonosságát ellenőrzik majd a csütörtöki (20.45) szlovák-magyar Európa-bajnoki selejtező előtt, így a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) arra figyelmezteti a drukkereket, hogy kizárólag érvényes, a vendégszektorba szóló belépővel, vagy belépőre váltható utalvánnyal induljanak útnak. Az MLSZ keddi tájékoztatása szerint érvényes jegy birtokában is a hazai szektorokba kizárólag szlovák, a vendégszektorokba kizárólag magyar állampolgárokat engednek be. A mérkőzésre szóló utalványokat az utazás előtt Budapesten, a Ticket Express Bálnában (Fővám tér 11-12. I. em) szerda 14 óráig lehet beváltani. A drukkerek a találkozó napján a nagyszombati City Aréna vendégpénztáránál tudják átvenni a jegyüket, 12.00 órától a mérkőzés kezdetéig. Az MLSZ javasolja, hogy ezt még 16.00 előtt tegyék meg, ugyanis ebben az időszakban korlátozás nélkül tudják megközelíteni a beváltóhelyet. Azok a szurkolók, akik 17.00 óra után veszik fel hivatalos belépőjüket, a rendőrségi lezárás miatt már nem tudják elhagyni a stadiont körülvevő biztonsági zónát. „A biztonsági zónába és a szektorokba történő beléptetés során is ellenőrizni fogják a személyazonosságot a hazai rendezők, ami hosszabb időbe telhet. Az utalványok névre szólnak, kizárólag azok a szurkolók léphetnek be a stadionba, akiknek a neve szerepel az utalványon, illetve a jegyen, és az átváltáskor, illetve belépéskor igazolják személyi azonosságukat.” - olvasható a szövetség honlapján. Az MLSZ felhívja a figyelmet: a csapat külön kérése a drukkerek felé, hogy a szurkolás maradjon a sportszerűség határain belül. Kerüljenek mindenféle rasszista és gyűlölködő megnyilvánulást, melyek esetleg zártkapus büntetéssel járnának, mivel a válogatott jó szerepléséhez elengedhetetlen a buzdításuk.

Döntetlen lesz a szlovák-magyar derbi?

https://ujszo.com/sport/pecze-es-borbely-szerint-dontetlen-lesz

Az első gól döntő lehet a szlovák-magyaron

https://nepszava.hu/3029651_az-elso-gol-donto-lehet-a-szlovakmagyaron

Macska-egér harc?

http://www.nemzetisport.hu/magyar_valogatott/szlovak-magyar-macska-eger-harcnak-kellene-lennie-lapszemle-2690335

6 milliárddal többet ér a szlovákok sztárja, mint az egész magyar válogatott

http://www.csakfoci.hu/magyar-foci/valogatott/6-milliarddal-tobbet-er-er-a-szlovakok-sztarja-mint-az-egesz-magyar-valogatott-dardai-jatekosa-megis-ovatos

Agresszív magyarokra számítanak a szlovákok

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/foci-magyar-szlovak-eb-selejtezo.680860.html.680860.html

Háborúra készül a szurkolók egy része

https://civishir.hu/labdarugas/2019/03/magyar-szlovak-haborura-keszul-a-szurkolok-egy-resze

V4 - Zsonglőrlabdát mindenkinek!

A visegrádi országokban egyre népszerűbb a cirkuszpedagógia / Egyre nagyobb teret hódít a cirkusz szabadidős tevékenységként. A nagyközönség bevonása viszonylag új jelenség hazánkban: a hét végén a visegrádi országok zsonglőrei, akrobatái és artistái Budapesten gyűltek össze, hogy elsajátítsák a cirkuszpedagógia módszereit.

https://magyarnemzet.hu/kultura/zsonglorlabdat-mindenkinek-6318842/

Kubala László a szlovák labdarúgás halhatatlanjai között

2019. március 19. - (nemzetisport.hu)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kubala_L%C3%A1szl%C3%B3

Hétfőn öt új taggal bővült a szlovák labdarúgás halhatatlanjainak társasága: egyikük a tehetségét Barcelonában kiteljesítő Kubala László, aki nemcsak Magyarországon és Spanyolországban, hanem Csehszlovákiában is válogatott labdarúgó volt. A Budapesten született Kubala László ereiben szlovák vér is folyt, a kiváló labdarúgó elsőként Csehszlovákiában lett válogatott. Első bajnoki érmét is ott szerezte: a Slovan Bratislava játékosaként 1948-ban harmadik lett. Kubala László hatszor lépett pályára a csehszlovák (1946-47), később háromszor a magyar (1948), majd 19-szer a spanyol válogatottban (1953-61). Kubala mellett szintén posztumusz elismerésben részesült a csehszlovák válogatott, később szövetségi kapitány Ladislav Kačáni (Kacsányi László). Bekerült a szlovákiai halhatatlanok 2016-ban alapított társaságába a hetvenes-nyolcvanas évek kiválósága, Ladislav Jurkemik, a 2005-ig aktív kapus, Alexander Vencel, valamint az önálló szlovák futballszövetség első elnöke, a hivatalt 1988 és 1999 között betöltő Milan Služanič is. Mint ismert, csütörtökön „két Kubala-válogatott”, a szlovák és a magyar Eb-selejtezőt vív Nagyszombatban.

Miért kínlódik az ellenzék egész Közép-Európában?

Tényleg magyar vagy „összvisegrádi” sajátosság, hogy az ellenzék nem találja a kormánnyal szembeni ellenszert - és az utat az emberek szívéhez? Szombaton rendezik a szlovák elnökválasztás első fordulóját, májusban az európai választásokat, ősszel pedig a lengyel kormány sorsáról döntenek. Ebből az alkalomból e két ország ellenzékét vizsgáltuk meg, az eredmény pedig felemás. A Válasznak beszélt a lengyel ellenzék vezetője, lengyel politológus, a leendő szlovák államfő pártjának főtitkára és szlovákiai magyar EP-képviselő is. Nagy közép-európai körkép.

https://www.valaszonline.hu/2019/03/14/szlovak-lengyel-ellenzek-Čaputova-schetyna/

Szlovák elnökválasztás

A második körben Čaputová nagyarányú győzelmét valószínűsíti egy felmérés

2019. március 21. - (mti)

Zuzana Čaputovának, az ellenzéki liberális pártok jelöltjének a nagyarányú győzelmét valószínűsíti a szlovák elnökválasztás második fordulójában egy felmérés, amelynek eredményeit a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség ismertette csütörtökön. A közvélemény-kutatás - amely az első felmérés az elnökválasztás első fordulója óta - a szlovák közmédia megbízásából, a Median SK ügynökség készítette, március 17. és 19. között, több mint ezer választópolgár megkérdezésével. A felmérés szerint az elnökválasztás második - március 30-ra kitűzött - körében a megkérdezettek 60,5 százaléka adná voksát Zuzana Čaputovára, míg Maros Šefčovičra, a legerősebb kormánypárt, az Irány jelöltjére - aki az Európai Bizottság (EB) szlovák alelnöke - a válaszadók 39,5 százaléka szavazna. Az ötödik közvetlen szlovák államfőválasztás első körében Čaputová az érvényes szavazatok 40,57 százalékát szerezte meg, Šefčovičra pedig a választók 18,66 százaléka voksolt. A felmérés szerint a választás második körében a választásra jogosultak 44 százaléka venne részt biztosan, 20 százalékuk pedig ezt még nem döntötte el. Az első fordulóban a részvételi arány 48,74 százalékos volt, és a továbbjutókon kívül további két jelölt ért el tíz százalékot meghaladó eredményt. A harmadik helyen Štefan Harabín, a legfelsőbb bíróság volt elnöke, korábbi igazságügyi miniszter végzett, a szavazatok 14,34 százalékát megszerezve. A negyedik helyen Marián Kotleba a pozsonyi sajtó által szélsőjobboldaliként jellemzett Mi Szlovákiánk - Néppárt elnöke és államfőjelöltje végzett, a szavazatok 10,39 százalékával. Ők egyelőre nem jelezték, hogy kit támogatnának a második fordulóban. Elemzők szerint valószínűsíthető, hogy Harabín és Kotleba szavazói inkább Maros Šefčovičra adják majd voksukat. Lehetetlen megjósolni, hogy Harabín és Kotleba sokszor „rendszerellenesnek” jellemzett szavazói milyen arányban járulnak majd az urnákhoz. Körükben a liberális Čaputová elutasítottsága igen magas, de valószínű, hogy a keresztény és nemzeti értékek mellett kiálló, de elsősorban uniós hivatalnokként megismert Šefčovičra sem szavaznának könnyű szívvel. Az első körben tíz százalékos támogatottságnál alacsonyabb eredményt elérő jelöltek választóinak voksai a második körben valószínűleg megoszlanak majd Čaputová és Šefčovič között.

Belerúgott Čaputovába a magyar kormánysajtó

Az Orbán-kormányhoz közeli sajtóorgánumok szinte azonnal igyekeztek a magyar kormány ellenségképébe illeszteni őt. / A magyarországi kormánybarát sajtó az ottani belpolitika szemüvegén keresztül szemléli a szlovákiai eseményeket, amelyekről így nagyon torz kép alakult ki. / „Ami a Fidesz és a Smer kapcsolatát illeti, a két párt között az utóbbi időben volt egy közeledés, ez a Šefčovičhoz való viszonyulásban egyfajta folytonosságként jelenik meg.”

https://ujszo.com/kozelet/belerugott-Čaputovaba-a-magyar-kormanysajto

A cseh elnök a V4-et félti Čaputovától

Miloš Zeman beszállt a liberális szlovák elnökjelölt elleni kampányba, elnöki rezidenciáján fogadta Čaputová ficoista ellenfelét, Maroš Šefčovičot.

http://azonnali.hu/cikk/20190325_a-cseh-elnok-a-v4-et-felti-aputovatol

Čaputová magyar civilekkel egyeztetett

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának képviselőivel találkozott Zuzana Čaputová, a Progresszív Szlovákia államfőjelöltje, aki megválasztása esetén folyamatosan szeretne egyeztetni a magyar kisebbség képviselőivel.

https://ujszo.com/kozelet/Čaputova-magyar-civilekkel-egyeztetett

Fölényesen nyerte az elnökválasztás első fordulóját a liberális Čaputová

2019. március 17. - (mti)

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2034630166635949

Fölényesen nyerte meg a szlovák elnökválasztás első fordulóját Zuzana Čaputová, az ellenzéki liberális pártok jelöltje, aki Maroš Šefčovičcsal, a legerősebb kormánypárt, az Irány- Szociáldemokrácia (SMER-SD) párt jelöltjével került a második fordulóba - erősítették meg a Statisztikai Hivatal (SÚSR). A vasárnap délben nyilvánosságra hozott hivatalos végeredmények szerint a voksolás első fordulójában Čaputovának mind a nyolc szlovákiai megyében a szavazatok jelentős többségét sikerült megszereznie. Az ötödik közvetlen szlovák államfőválasztás első körének véglegesített, hivatalos végeredményei szerint Zuzana Čaputovára a szavazók 40,57 százaléka, a második helyen végzett Maroš Šefčovičra pedig a választók 18,66 százaléka voksolt. A részvételi arány enyhén meghaladta az utolsó három ilyen voksolás átlagát, 48,74 százalékos volt. Az ország déli, magyarok lakta járásaiban a választási részvétel csaknem mindenütt alatta maradt az országos átlagnak. Mivel a jelöltek egyikének sem sikerült megszereznie az érvényes szavazatok több mint ötven százalékát, így március 30-án második választási fordulót tartanak a két legtöbb voksot megszerzett jelölt részvételével. A választás második körében már egyszerű többség is elegendő a győzelem megszerzéséhez. A szombati voksolás hivatalos végeredményei regionális lebontásban azt mutatják, hogy Čaputovának - aki egy alacsony támogatottságú, de a szlovák sajtóban erőteljesen megjelenő liberális párt, a Progresszív Szlovákia jelöltje és alelnöke - 79 szlovákiai járásból 71-ben sikerült győznie, többnyire fölényesen. Maroš Šefčovič - aki az Európai Bizottság (EB) szlovák alelnöke - ugyanakkor csak 7 járásban tudott többséget szerezni. Čaputová Pozsonyban szerezte a legmagasabb arányú győzelmet, az ott leadott voksok több mint hatvan százalékát megszerezve. Šefčovič ugyanakkor a keleti és északi járásokban tudott jobb eredményt elérni. Čaputová, aki az általa elért eredményt biztatónak minősítette, azt mondta: a szavazáson megmutatkozott a változás, a tisztességesség és az igazságosság iránti igény. Hangsúlyozta: örül, hogy a második fordulóban egyiküknek sem kell majd szélsőségesekkel megküzdenie. Čaputová ezzel vélhetően a harmadik helyen végzett - a pozsonyi liberális sajtó által egyhangúlag csak negatív kontextusban emlegetett - Štefan Harabínra, illetve a negyedik legtöbb szavazatot szerzett - erőteljesen EU- és NATO-kritikus - Marián Kotlebára célzott. Az eredményeket Šefčovič is a változás iránti igény kifejezésének látta, mint mondta: Szlovákiában nyugodt belpolitikai helyzetre és társadalmi megbékélésre van szükség. Šefčovič rámutatott: a verseny most újrakezdődik, ő pedig a hagyományos keresztény értékek megőrzésének fontosságára akar rámutatni, s a második fordulót egy olyan népszavazásnak tekinti, amelyben arról is döntés születik, hogy teret kap-e egy „szuperliberális” program. A szlovák elnökválasztás első körében a harmadik helyen Štefan Harabín, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, korábbi igazságügyi miniszter végzett, a szavazatok 14,34 százalékát megszerezve. A negyedik helyen Marián Kotleba a pozsonyi sajtó által szélsőjobboldaliként jellemzett Mi Szlovákiánk - Néppárt elnöke és államfőjelöltje végzett, a szavazatok 10,39 százalékával. A szlovák kereszténydemokrata politika doyenje, az államfőválasztáson már többedik alkalommal induló František Mikloško a voksok 5,72 százalékát kapta meg. Bugár Béla, a Most-Híd vegyes párt jelöltje a szavazatok 3,1 százalékát szerezte meg. Ez alig több, mint fele annak az eredménynek, amit öt évvel ezelőtt Bárdos Gyula, a szlovák elnökválasztások történetének első magyar jelöltje szerzett. A többi jelölt a voksok kevesebb mint három százalékával volt kénytelen megelégedni. A második körbe tovább nem jutott államfőjelöltek közül egyelőre senki nem jelezte, hogy kit kíván támogatni a második fordulóban. Helyi megfigyelők szerint azonban - az egyes jelöltek választói bázisának összetételét figyelembe véve - Maroš Šefčovič lehet az, aki a kiesett jelöltekre szavazók nagyobb hányadának támogatását megszerezheti.

Megosztottak a szlovákiai magyarok

2019. március 17. - (mti)

Farkas Örs politikai elemző szerint a szlovák államfőválasztás első körének nem hivatalos eredményei azt jelzik, hogy megosztottak a szlovákiai magyarok. Az elemző az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában felidézte: Bugár Béla korábban a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke volt. Amikor onnan leváltották, akkor hozta létre a magyar-szlovák Híd-Most pártot. Bugár Béla személye arra jó, hogy megossza a magyarok szavazóit - mutatott rá Farkas Örs, aki szerint a mostani választáson elért 3 százalékos eredménye inkább vereségnek számít. Farkas Örs szerint a Felvidéken élő magyarok az MKP és a Híd-Most közötti ellentét miatt gyakran keresnek más alternatívát. Sokan szlovák pártra szavaznak, míg mások nem mennek el szavazni. Az elemző úgy értékelt, a választás nyertese, Zuzana Čaputová, az ellenzéki liberális pártok jelöltje abban bízhat, hogy azok a szavazók, akik nem rá szavaztak az első fordulóban, nem vesznek részt a második fordulóban. Farkas Örs kitért arra is, hogy Andrej Kiska jelenlegi köztársasági elnök többször találkozott Soros Györggyel, és Čaputová „ezen a vonalon kíván továbbmenni”; a Soros György-féle európai egyesült államok vízióját próbálja követni. Ezzel szemben az első fordulóban második helyen végzett Maroš Šefčovič a nemzetállamú gondolkodás híve, nagyobb hangsúlyt kíván helyezni a V4-es együttműködésre. Az e felfogások közötti ellenállás fogja meghatározni a következő két hetet - értékelt Farkas Örs.

Meglepő eredmény szépséghibákkal

A meglehetősen konzervatívnak és vallásosnak tartott szlovákiai választók több mint 40 százaléka szavazott egy liberális, a környezetvédelmet fontosnak tartó, a melegek jogainak bővítésétől sem visszariadó nőre. És ugyan a legtöbb támogatója nagyvárosban él, de szinte minden járásban Čaputová nyert.

https://ujszo.com/velemeny/meglepo-eredmeny-szepseghibakkal

A nép nem kér az eddigi elitből

Čaputová legnagyobb vonzereje a választók számára valószínűleg az, hogy tudatosan távol tartja magát a korábbi politikai elittől, ahogy ő maga sem volt korábban számottevő vagy ismert politikai szereplő. / „Az államfőválasztás első fordulójának eredménye azt mutatja, hogy Szlovákiában a változás mellett áll a társadalmi hangulat.”

https://merce.hu/2019/03/17/a-szlovak-elnokvalasztas-alapjan-a-nep-nem-ker-az-eddigi-elitbol/

Szlovákia demokrácia leckét ad a régiónak

Nemet mondtak a szlovákok a populizmusra / Az államfőválasztáson két igazi demokrata került az élre.

https://nepszava.hu/3029226_nemet-mondtak-a-szlovakok-a-populizmusra

Vigyázó szemetek Pozsonyra vessétek!

Szlovákia ugyanis mára, minden túlzás nélkül a kelet-közép-európai „tavasz” zászlóvivője lett, az az ország, amely reményt adhat és példát mutathat az elbizonytalanodó, demokráciából, jogállamiságból igen rosszul szereplő volt vasfüggöny mögötti nemzeteknek.

https://nepszava.hu/3029240_vigyazo-szemetek

Győzhetne-e Magyarországon is egy Zuzana Čaputová?

Hogyan lett a sötét, mečiari Szlovákiából mára a visegrádiak legfényesebbje? A szlovák elnökválasztás öt tanulsága. / A közvetlen elnökválasztás lehetővé teszi, hogy a politika személyesebbé, közvetlenebbé váljék. / Ma Zuzana Čaputová mögött is nagyon sokan sorakoztak fel: menekültellenes libertariánusok, urbánus balliberálisok, mérsékelt konzervatívok, sőt áttételesen még az orbánista felvidéki magyarok is mögötte álltak össze.

http://azonnali.hu/cikk/20190318_a-szlovak-elnokvalasztas-ot-tanulsaga

Először lehet női államfője Szlovákiának

http://www.ma.hu/kulfold/327294/Szlovak_elnokvalasztas_eloszor_lehet_noi_allamfoje_Szlovakianak

Szavaznának-e szlovákra a felvidéki magyarok?

Szavaznak-e a felvidéki magyarok a szlovákiai elnökválasztáson, és ha igen, kire? Az egyetlen magyar jelölt, Bugár Béla sokak szerint nem is magyar, de van, aki szerint amúgy se ez számít. Hányan szavaznának szlovák jelöltre, és mi alapján döntenek? Egyáltalán bánják-e, hogy Szlovákiában és nem Magyarországon élnek? Körbekérdeztünk Dunaszerdahelyen és Komáromban.

http://azonnali.hu/cikk/20190313_szavaznanak-e-szlovakra-a-felvideki-magyarok-video

Pellegrini elmesélte, milyen egy ideális szlovák államfő

https://www.bumm.sk/percrol-percre/2019/03/13/pellegrini-elmeselte-milyen-egy-idealis-szlovak-allamfo

Bugár Béla: Orbán könnyen sikeres úgy, hogy bedarálta a sajtót és az alkotmánybíróságot

http://azonnali.hu/cikk/20190314_orban-konnyen-sikeres-ugy-hogy-bedaralta-a-sajtot-es-az-alkotmanybirosagot-bugar-bela-az-azonnalinak

Németh Zsolt: Sikertörténet a visegrádi együttműködés

2019. március 12. - (mti)

Sikertörténetnek nevezte az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a visegrádi országok (V4) együttműködését. Németh Zsolt (Fidesz) a bizottság keddi, részben zárt ülése után az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, a nemzetközi partnerek sokszor gyanakvással tekintenek erre a platformra, mintha ezt az együttműködést egyfajta „negatív erő” tartaná csak egyben. A politikus azonban felhívta a figyelmet, hogy a V4 országait nem az Európai Unió elleni összeesküvés vagy a migrációs politika tartja össze, hanem az unió egységének megtartása. Ezt jelzi a szlovák V4 elnökség jelmondata, a Dinamikus Visegrád Európáért is - tette hozzá. Németh Zsolt a szlovák elnökség munkájáról - amely téma volt a bizottsági ülésen - elmondta, a szlovák elnökség hívta meg Angela Merkel német kancellárt, és tervben van Emmanuel Macron francia államfő és Sebastian Kurz osztrák kancellár meghívása V4+ formátumú összejövetelre; hangsúlyos a V4 által működtetett visegrádi kulturális alap munkája is. Az európai integráció folyamatát folytatni kell - mondta a politikus, hozzátéve, szintén prioritás volt a szlovák elnökség alatt, hogy a V4-ek Európa gazdasági motorjává váljanak, különösen az infrastruktúra kiépítésével. Ehhez kapcsolódva a bizottsági elnök a közép-európai gyorsvasút (a négy visegrádi ország fővárosait, illetve nagyvárosait összekötő, Budapest-Pozsony-Brno-Varsó vonal) fejlesztésének elindítását emelte ki.

Szlovák kormányfő: Le kell számolni az EU kelet-nyugati megosztottságával

2019. március 12. - (mti)

Európa virágzó és biztonságos jövője érdekében az Európai Unió tagállamainak egységére kell törekedniük, le kell számolni a kelet-nyugati megosztottsággal - jelentette ki Peter Pellegrini szlovák kormányfő Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésének Európa jövőjéről szóló vitája során kedden. Hangoztatta: Európa jövője, az európai biztonság nem épülhet csak nyugaton, ahhoz Közép-Európára is szükség van. Egység nélkül Európának más globális szereplők döntéseit kell elszenvednie, nem lehet hiteles és sikeres - húzta alá Pellegrini. Úgy fogalmazott, hogy Európának közös érdekei vannak, amelyhez mindkét oldalnak megértésre kell törekednie. Egyebek mellett ilyen a munkavállalók külföldi kiküldetésének kérdése vagy a termékek, különösen az élelmiszerek kettős minőségének megszüntetése. Pellegrini kiemelte, hogy a regionális együttműködések fontosak Európa jövője szempontjából. A visegrádi országok összefogásuk keretében új kezdeményezésekkel állnak elő az unió erősítése érdekében. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a keleti és a nyugati uniós tagállamok között - ha ugyan kis mértékben is, de - növekednek a regionális, a szociális, társadalmi és gazdasági különbségek, ami nem járul hozzá ahhoz, hogy az egység érzése erősödjön, hogy az európaiak az unióban mindenhol egyenlőnek érezzék magukat. Sokan úgy érzik, hogy hátramaradnak más európaiakhoz képest - mondta. „A közös megoldások megtalálása, az egység az értékek közös elfogadását jelenti, és nem csorbíthatja a nemzeti identitást. A helyi és regionális kultúrát meg kell őrizni” - fogalmazott. A migrációt érintően Pellegrini kijelentette, hogy az Európán kívülről érkező tömeges bevándorlás komoly feszültséget okoz a tagállamok között. Az unió országainak közösen kell olyan szabályokat kidolgozniuk, amelyek minden fél számára elfogadhatóak. A migrációnak kezelhetőnek kell lennie, és az európai érdekeket kell szolgálnia - húzta alá. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke felszólalásában kijelentette, azt szeretné, hogy a visegrádi országok segítsék, hogy „végre lezáruljon az unió keleti és nyugati országai közötti hasztalan vita”. „Ne gondoljuk, hogy csak az Európai Bizottság vagy az uniós parlament és néhány nyugat-európai kormány felelős a konfliktusokért” - mondta. Juncker arra szólította fel a visegrádi együttműködés soros elnöki tisztségét egy éven keresztül betöltő Szlovákiát, tegyen meg mindent, hogy a két régió ne kerüljön gyakori összeütközésbe, a meglévő feszültségek pedig elsimuljanak.

Hamvas Béla emlékét idézik meg jövő hétvégén Balatonfüreden

2019. március 16. - (mti)

Hamvas Béla író és kortársa, Weöres Sándor költő emlékét idézik fel Balatonfüreden jövő pénteken és szombaton. A Hamvas-napokon egyebek mellett kötetbemutatóval, borkóstolóval várják az érdeklődőket - tájékoztatta az MTI-t a rendezvény szervezője. Cserép László elmondta, hogy az író hagyatékát ápoló Hamvas Béla Asztaltársaság minden évben megrendezi a programot, melynek egyik visszatérő eleme a ráolvasás. Az író Fák című esszéjét magyar és szlovák nyelven olvassák rá a Tagore sétányon lévő Hamvas-hársra a rendezvény nyitónapján. Az ünnepségen Szőcs Géza költő, a Hamvas Béla Asztaltársaság tiszteletbeli elnöke emlékezik meg az író-filozófusról, majd Pavol Hamzík, a Szlovák Köztársaság nagykövete mond köszöntőt. Az életműsorozat legújabb köteteiről Palkovics Tibor filozófus, Hamvas Béla hagyatékának gondozója és Stamler Ábel vallástudós beszélget. Weöres Sándor mesterének, Hamvas Bélának ajánlotta ikonikus művét, a Teljesség felé című kötetet, ezzel a címmel tart előadást kettejük barátságáról, egymásra gyakorolt hatásáról, életművük közös vonásairól Kenyeres Zoltán Széchenyi-díjas irodalomtörténész. A kétnapos rendezvény zárásaként szombaton Weöres Sándor és Ady Endre megzenésített verseit hallgathatja a közönség a Misztrál együttes előadásában az Anna Grand Hotelben. Hamvas Béla (1897-1968) író, filozófus eletében egyetlen önálló esszégyűjteménye jelent meg, melynek címe a Láthatatlan történet. Könyvei 1983 után jelenhettek meg. 1990-ben posztumusz Kossuth-díjat kapott.

Kósa Lajos táviratban fejezte ki részvétét szlovák kollégájának

2019. március 11. - (mti)

Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának fideszes elnöke hétfőn táviratban fejezte ki részvétét Anton Hrnkónak, a Szlovák Parlament Védelmi bizottsága elnökének, aki feleségét, lányát és fiát veszítette el az etiópiai utasszállító gép vasárnapi katasztrófájában. Erről az Országgyűlés sajtóirodája tájékoztatta az MTI-t. Az etiópiai légitársaság utasszállító gépe röviddel a felszállás után zuhant le vasárnap Addisz-Abeba közelében. A fedélzeten tartózkodó 157 ember közül senki nem élte túl a katasztrófát. A szerencsétlenül járt gépen 149 utas és 8 fős személyzet tartózkodott, több mint 30 országból. A balesetben életét vesztette Anton Hrnko, a Szlovák Nemzeti Párt politikusának felesége, lánya és fia. Kósa Lajos szlovák kollégájának írt levelében úgy fogalmazott: „egy ilyen felfoghatatlan és váratlan sorscsapással megbékélni szinte lehetetlen, mert minden emberi érvelést meghalad”.

Román miniszterelnök: Támogatjuk a nemzeti önazonosság szabad kifejezését

2019. március 15. - (mti)

Viorica Dancila román miniszterelnök a romániai magyarokhoz intézett március 15-ei ünnepi köszöntőjében arról biztosította a nemzetiségeket, hogy a román állam továbbra is teljes elköteleződéssel támogatja a nemzeti önazonosság szabad kifejezését, a nyelvi és kulturális értékek, valamint a hagyományok megőrzését. Dancila köszöntőjében kifejtette, hogy a nemzeti és kulturális önazonosság támogatása, védelme és kinyilvánítása a román kormány és a román soros EU-elnökség állandó feladatai közé tartozik, ezért Bukarest erősíteni kívánja az Európai Unió „egység a sokszínűségben” jelszó által kifejezett alapvető elvét. Rámutatott: a román állampolgárok nemzetiségüktől függetlenül mindig bizonyították, hogy tudnak együtt élni és együtt építeni olyan nyílt társadalmat, amely mindenki számára azonos jogokat és esélyeket biztosít. Hozzátette: az a tény, hogy a nemzetiségek képviselői ott vannak a román parlamentben és a helyi közigazgatásban, a normalitás jele. „Románia modellnek számít ahogy nyitottsággal és pozitív szellemben integrálta a nemzetiségek értékeit és hagyományait, ezért a nemzetiségek kultúrája a román nemzeti örökség részévé vált” - mondta a kormányfő. Dancila azon meggyőződését fejezte ki, hogy „mindnyájunk hagyományainak, értékeinek és önazonosságának tiszteletben tartásával, illetve a közös cél által egyesítve jobb életet tudunk teremteni valamennyi állampolgár számára”.

Út a bensőséges tájképábrázolásig

Munkácsy Mihály, Paál László, Szinyei Merse Pál, Mészöly Géza, Deák-Ébner Lajos, Spányi Béla és Mednyánszky László tájábrázolásai is láthatók a Szlovák Nemzeti Galéria új, A műteremből a természetbe - a tájképfestészet alakulása Közép-Európában az 1860-1890-es években című, a 19. század képzőművészetébe elvezető kiállításán.

https://ujszo.com/kultura/ut-a-bensoseges-tajkepabrazolasig

Ad Száz éve csináltak fővárost Pozsonyból

„100 éve csináltak fővárost Pozsonyból”, olvasom az egyik címet. Azt hittem, rosszul látok! De nem akartam mindjárt bepánikolni, mert tudtommal Pozsony a magyar koronázó város, tehát főváros volt valamikor. Nem vagyok valami nagy történelemtudós, úgyhogy inkább megpróbáltam higgadtan utánanézni, hátha valamit félreértettem. Nos, a Wikipédia szerint is 1536-tól 1784-ig a Magyar Királyság fővárosa volt. Hogy tudta valaki, ráadásul magyar író megtenni azt, hogy ilyen sértő és meggondolatlan címmel jelentette meg ezt a cikket?

https://ujszo.com/vasarnap/ad-szaz-eve-csinaltak-fovarost-pozsonybol

Nemzetiségi támogatások 2019. évi döntési listák

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2030868090345490

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. / A nemzetiségi civil szervezetek 2019. évi költségvetési támogatása (NEMZ-CISZ-19) - https://bgazrt.hu/wp-content/uploads/2019/03/NEMZ-CISZ-19.pdf / Nemzetiségi kulturális kezdeményezések 2019. évi költségvetési támogatása (NEMZ-KUL-19) - https://bgazrt.hu/wp-content/uploads/2019/03/NEMZ-KUL-19.pdf / Az anyaországok/nyelvnemzetek közreműködésével megvalósuló nemzetiségi pedagógus-továbbképzések 2019. évi költségvetési támogatása (NEMZ-PED-19) - https://bgazrt.hu/wp-content/uploads/2019/03/NEMZ-PED-19.pdf / Nyelvi környezetben megvalósuló nemzetiségi, népismereti, művészeti, hagyományőrző és olvasótáborok megvalósításának 2019. évi költségvetési támogatása (NEMZ-TAB-19) - https://bgazrt.hu/wp-content/uploads/2019/03/NEMZ-TAB-19.pdf

Helyi nemzetiségi önkormányzatok 2019. évi feladatalapú pontszámai és a testületi ülések dátuma

I. körös pontszámok - https://bgazrt.hu/wp-content/uploads/2019/03/I_koros_pontszamok.pdf / Testületi ülések dátumai - https://bgazrt.hu/wp-content/uploads/2019/03/testuleti_ulesek_datumai.pdf

Március 25-én kezdődik a nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten

2019. március 11. - (mti)

Március 25-én kezdődik a nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten; a V. Jelen/Lét Fesztivál hat napja alatt 14 színház mutatkozik be 17 előadással a Nemzeti Színházban. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke a rendezvény hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az első pillanattól felvállalták a nemzetiségi színházak ügyét, szoros kapcsolatot ápoltak a színházakkal. Mint mondta, öröm számukra, hogy a Nemzeti Színház második alkalommal adhat otthont a fesztiválnak. Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár kiemelte, hogy a Magyarországon élő, nyelvükért, kultúrájukért, megmaradásukért küzdő 13 nemzetiség számára szimbolikus jelentősége van annak, hogy a nemzet színházában adhatják elő darabjaikat. Mint mondta, a fesztivált 10 millió forinttal támogatták. Kiemelte: a tavalyi évben elindulhatott a Pécsi Horvát Színház működése, amely 650 millió forintból újult meg. „Nemcsak Pécs városának, nemcsak a horvát közösségnek, hanem egész Magyarországnak büszkesége lehet ez a színház” - fogalmazott. Mint mondta, a következő hónapokban öt nemzetiség hat színházát összesen 110 millió forinttal fogják támogatni. Ez az a nemzetiségi politika, az a kultúrpolitika, amely a nemzetiségek megmaradását segíti - hangsúlyozta. Csasztvan András, a szarvasi szlovák Cervinus Teátrum vezetője, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség elnöke elmondta: az előadások a Nemzeti Színházban a Gobbi Hilda Színpadon, a Kaszás Attila Teremben és a Bajor Gizi Szalonban láthatók. Kiemelte, hogy a rendezvény március 25-én a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadásával kezdődik: a beregszászi társulat Csehov egyfelvonásosaival érkezik a fesztiválra. A megnyitót 26-án tartják, majd a Pécsi Horvát Színház és a bolgár Malko Teatro produkcióját mutatják be. Mint mondta, március 29-én például öt produkciót láthat a fesztivál közönsége. A hat nap részletes programja a Jelen/Lét Fesztivál honlapján és a Nemzeti Színház honlapján is megtalálható. A Magyarországi Szerb Színház kezdeményezésére, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetséggel közös szervezésben megvalósuló, március 30-ig tartó fesztiválon a nézők szerb, bolgár, horvát, roma, örmény, szlovák, német és görög kisebbségek társulatainak előadásait láthatják magyar nyelven, vagy magyar felirattal. A fellépők között van a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, a Pécsi Horvát Színház, a bolgár Malko Teatro, a Magyarországi Szerb Színház és a szarvasi szlovák Cervinus Teátrum mellett a Magyarországi Nemzetiségek Színházi Társulata, a szekszárdi Deutsche Bühne Ungarn, a Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, az Amfitheatro Görög Nemzetiségi Színház, a Vertigo Szlovák Színház, a Karaván Színház, a CinkaPanna Cigány Színház, az Artashat Örmény Nemzetiségi Színház és a Romano Teatro.

A szlovák nemzetiségi szószóló jegyzetei

http://www.oslovma.hu/index.php/sk/magyarul/172-magyarul3-magyarul3/1445-a-szlovak-nemzetisegi-szoszolo-jegyzetei

„A szószóló jegyzetei” 2018. szeptemberétől kéthetente jelennek meg a magyarországi szlovákok hetilapja, a Ľudové noviny hasábjain. Sokan jelezték, hogy szeretnék ezeket magyarul is olvasni, ezért 2019. januárjától az oslovma.hu portálon ugyancsak kétheti rendszerességgel jelenik meg a szlovák eredeti magyar fordítása. Remélem, a honlap látogatói legalább olyan pozitívan fogadják ezeket a rövid jegyzeteket, mint korábban a szlovák hetilap olvasói. - Paulik Antal, szlovák nemzetiségi szószóló

https://www.facebook.com/anton.paulik.92

Mint szlovák nemzetiségi szószóló havonként rendszeres személyes találkozási lehetőséget kínálok az érdeklődő magyarországi szlovákoknak:

- minden hónap első péntekén 10.00 és 14.00 között az Országos Szlovák Önkormányzat székházában (1114 Budapest, Fadrusz u. 11/a);

- minden hónap második péntekén 11.00 és 16.00 között Békéscsabán a Szlovák Kultúra Házában (Békéscsaba, Kossuth tér 10.).

http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/27414-zapisky-hovorcu-12-2019

https://www.facebook.com/oslovma/posts/1935211823244451

Elképzelhető, hogy nem lesz telt ház a szlovák-magyar Eb-selejtezőn

http://www.csakfoci.hu/magyar-foci/valogatott/konnyen-elkepzelheto-hogy-nem-lesz-telt-haz-a-szlovak-magyar-eb-selejtezon

Pozsony meglépte, amit Budapest nem mert

https://nepszava.hu/3028728_pozsony-meglepte-amit-budapest-nem-mert

Jól megalázta Szlovákiát a Mandiner, amiért a szlovákok nem engedték meg, hogy az amerikai hadsereg szabadon mozogjon az országban

https://168ora.hu/itthon/jol-megalazta-szlovakiat-a-mandiner-amiert-a-szlovakok-nem-engedtek-meg-hogy-az-amerikai-hadsereg-szabadon-mozogjon-az-orszagban-164819

Szlovákia nem folytatja a Washingtonnal kötendő védelmi együttműködési megállapodásról szóló tárgyalást

2019. március 11. - (mti)

A szlovák védelmi minisztérium a továbbiakban nem vesz részt azon a tárgyaláson, amelyet az Egyesült Államok kezdeményezett az úgynevezett védelmi együttműködési megállapodásról, mert annak elfogadása veszélybe sodorná az ország szuverenitását - közölte honlapján a szlovák szaktárca hétfőn. A szlovák védelmi tárca indoklásában közölte: veszélyezteti illetve korlátozza a Szlovák Köztársaság szuverenitását azoknak a jogi feltételeknek a megteremtése, amelyek lehetővé tennék, hogy idegen fegyveres erők korlátlan ideig úgy tevékenykedjenek az ország területén, hogy az erről szóló szerződést annak megkötésétől számítva leghamarabb tíz évvel lehet felmondani, s a szerződés felmondása azt követően is 12 hónapos felmondási időhöz kötött. A szaktárca közleményében rámutatott: ha idegen haderő ilyen körülmények között tevékenykedhetne az országban, az a NATO terminológia szerint idegen hadsereg katonai támaszpontjának létrehozásával jelentene egyet, s ezt a szlovák minisztérium elutasítja. A minisztérium szerint a védelmi megállapodásról szóló szerződés precedenst teremtene arra, hogy Szlovákia területén idegen haderő állomásozzon, ráadásul úgy, hogy a szerződés nem szabná meg az országban állomásoztatott amerikai katonák maximális létszámát, az általuk használt hadászati technika mibenlétét és konkrét célját. A szlovák védelmi minisztérium azzal is indokolta elállását a tárgyalásoktól, hogy az amerikai fél ajánlatában nem vette figyelembe a szlovák fegyveres erők kéréseit. Rámutattak: nem értenek egyet azzal sem, hogy a szerződés értelmében az amerikai katonák, családtagjaik és a katonai csapatokhoz tartozó civil személyzet tagjai indokolatlan előnyökhöz jutnának a többi NATO-tagállam fegyveres erőinek tagjaihoz képest. Hozzátették: az amerikai fél ajánlata kizárólag olyan létesítmények építésére vonatkozott, amelyek elsődlegesen az amerikai katonák és haditechnikájuk elhelyezését célozta. A védelmi együttműködésről szóló megállapodás keretében az amerikaiak hozzájárultak volna két szlovákiai katonai repülőtér felújításához is, összesen 105 millió dollár értékben. Ezt a beruházást már korábban elutasította a szlovák kormánykoalíció második legerősebb pártja, a védelmi tárcát vezető Peter Gajdost is jelölő Szlovák Nemzeti Párt (SNS). Az SNS elnöke, Andrej Danko, egy vasárnapi televíziós vitaműsorban egyenesen azt is kilátásba helyezte, hogy amennyiben Szlovákia elfogadja a beruházásról szóló szerződést, pártja kilép a kormánykoalícióból. A szlovák védelmi minisztérium bejelentésére a Párizsban tartózkodó szlovák miniszterelnök, Peter Pellegrini is reagált. Kijelentette: kormánya soha nem tenne olyan lépéseket, amelyekkel jóváhagyná azt, hogy külföldi haderő állomásozzon az ország területén. A kormányfő - akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte - hozzátette: amennyiben olyan szerződést lehetne kötni, amely nem kötelezi Szlovákiát arra, hogy elfogadja területén az idegen haderőt, és az amerikaiak így is hajlandóak lennének felajánlani a repülőterek felújítására szánt összeget, akkor nem látja okát, hogy azt miért ne fogadnák el.

Nem kérik az amerikaiak százmillió euróját, mert védik az ország szuverenitását

https://24.hu/kulfold/2019/03/17/szlovakia-nato-szuverenitas/

Kormányválság jöhet Szlovákiában, ha elfogadják az amerikaiak pénzét

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) kilép a kormánykoalícióból, ha a miniszterelnök nem utasítja el az Egyesült Államok által, a szlovák katonai repterek korszerűsítésére ajánlott pénzt.

http://azonnali.hu/cikk/20190310_kormanyvalsag-johet-szlovakiaban-ha-pellegriniek-elfogadjak-az-amerikaiak-penzet

Etióp légikatasztrófa - Több politikus is részvétét fejezte ki Anton Hrnkonak

Több politikus is őszinte részvétét fejezte ki Anton Hrnko (SNS) parlamenti képviselőnek, aki a vasárnapi etióp repülőgép-szerencsétlenségben elvesztette feleségét, fiát és lányát is. Hrnko képviselő családtagjai mellett még egy szlovák állampolgár, Danica Olexová, egy jótékonysági szervezet munkatársa és projektmenedzsere is életét vesztette a balesetben.

Gulyás Gergely: Esterházy János kiállt Közép-Európa népeinek összefogásáért

2019. március 9. - (mti)

Esterházy János élete és halála arra tanít, hogy Közép-Európa népeinek szükségük van egymásra - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mártír sorsú felvidéki politikus emlékére rendezett ünnepségen szombaton a budapesti Szent István-bazilikában. A miniszter kiemelte: napjaink történelme, az Európában zajló folyamatok „nemcsak megengedik, hanem egyenesen kikövetelik a közép-európai népek összefogását”. Esterházy János egész életével kiállt e népek közösségéért, és amikor rá „emlékezünk, elkötelezzük magunkat az összetartozás és az egymás iránti felelősség mellett” - fogalmazott Gulyás Gergely. Kitért arra: az, hogy Közép-Európa tömeggyilkosságokkal, deportálásokkal, különféle izmusokkal terhelt 20. századi történetére nem pusztán rémálomként emlékezünk, a század vértanúinak köszönhető. E vértanúk - köztük Esterházy János - képesek voltak hűségesek maradni nem egy emberek által kitalált eszméhez, hanem elsősorban Istenhez. „Magunknak és egymásnak tartozunk azzal, hogy megismerjük és éltetjük az örökséget, amelyet Esterházy János hagyott ránk”. A mártír sorsú gróf példája megmutatja, hogy a „megismert jóért és egy közösség fennmaradásáért elsősorban dolgozni kell”. Nyitottnak, párbeszédre késznek kell maradni, de az igazán lényeges kérdésekben nem lehet engedményeket tenni. Ilyen alapvető elv például, hogy nem lehet megszavazni közösségek jogfosztottságát. Ezért nem szavazta meg Esterházy János 1942-ben a zsidóság kitelepítéséről szóló törvényt a szlovák parlamentben, és ezért küzdött a diktatúrák ellen - tette hozzá Gulyás Gergely. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, a Rákóczi Szövetség alelnöke arról beszélt: „minden tapasztalat és feltételezés ellenére lehet szentnek lenni a politikában”, „szólhat a politika valódi értékekről”, és ezekhez „lehet következetesen és az utolsó leheletig ragaszkodni”. A politikus szerint Esterházy János tudta és vallotta, hogy vannak olyan ügyek, amelyeket Isten elé kell vinni. Ilyen ügyként tekintett az „1920-ban Csehszlovákiához került magyar közösség méltóságára és megmaradására”, a magyar és a szlovák nép kapcsolatára, Közép-Európa és Európa keresztény jövőjére. Hozzátette: Esterházy János és emlékének ápolói hisznek abban, hogy „gyógyulnia kell a világnak”, gyógyulnia kell benne Európának és azon belül a magyar és a szlovák nép közötti kapcsolatnak is - mondta Németh Zsolt. Az ünnepségen a Rákóczi Szövetség és az Esterházy János Emlékbizottsága Esterházy-díjjal tüntette ki Ďurčo Zoltánt, a Nyitrai Egyházmegye magyar püspöki helynökét és Dagmar Babčanová volt vatikáni szlovák nagykövetet. Az elismerést 1991 óta évente adják át olyan embereknek és intézményeknek, akik és amelyek a felvidéki magyar közösség szolgálatában kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki, illetve sokat tettek a mártír sorsú politikus szellemi örökségének megőrzéséért és megismertetéséért. Ďurčo Zoltánt méltatva Snell György esztergom-budapesti segédpüspök, a Szent István-bazilika plébánosa ismertette: Ďurčo Zoltán 1953-ban született, 1976 júniusában szentelték pappá. 1991 óta Érsekújvár plébánosa, 2010 óta a magyar ajkú hívek lelki gondozásáért felelős püspöki helynök. Több éven át vezette a Jó Pásztor Alapítványt, amelynek célja többek között a felvidéki magyar papképzés és kántorképzés támogatása. Támogatásával avattak Nyitraújlak templomában magyar, lengyel és szlovák nyelvű emléktáblát a templomban gyakran imádkozó Esterházy-családnak és Esterházy Jánosnak. Segítségével állított szobrot Érsekújváron Esterházy Jánosnak 2016-ban az Esterházy János Polgári Társulás. Sokat tett a mára zarándokhellyé vált alsóbodoki Esterházy János-emlékhely létrehozásáért is - hangzott el. Dagmar Babčanovát méltatva Surján László, a Charta XXI Megbékélési Mozgalom alapítója, kereszténydemokrata politikus kiemelte: a volt nagykövet „felelősen gondolkodó értelmiségiként máig aktívan részt vesz a szlovák keresztény közélet formálásában”. „Hitéhez akkor is ragaszkodott, amikor az effajta tanúságtételeknek nagy volt az ára” - mondta. A kommunizmus évtizedeiben aktívan részt vett a szlovák földalatti egyház életében. Emellett hazafi, akinek szívügye, hogy Szlovákiát más országokkal egyenlően kezeljék. Nemzetközi fórumokon is védi hazája érdekeit és értékeit, ugyanakkor szorgalmazza a „reális szlovák önismeret” és a „mítoszoktól mentes” nemzeti történelem kialakítását. Számos fórumon kiállt Esterházy János mellett, vállalva az ezzel járó rengeteg támadást is - tette hozzá Surján László. Az ünnepség előtt Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatott be szentmisét Esterházy Jánosért. A főpásztor reményét fejezte ki, hogy a mártír sorsú politikust, aki összetartó kapocs a szlovák és a magyar nép között, „mielőbb a boldogok sorában tisztelhetjük”. Kiemelte: Esterházy János hősies kiállása mögött Isten-ismerete és Isten-szeretete áll. Akit ugyanis „egyszer megragad” Isten szeretete, azt nincs erő, amely eltántoríthatná attól, hogy másokért áldozza életét - mondta Veres András. Esterházy János (1901-1957) a szlovákiai magyarság két világháború közötti politikai vezetője volt. A második világháború után letartóztatták és a csehszlovák hatóságok átadták a Szovjetuniónak, ahol koholt vádak alapján kényszermunkára ítélték és a Gulágra küldték. A szlovák Nemzeti Bíróság 1947-ben halálra ítélte a fasisztákkal való együttműködésért. Később elnöki kegyelemben részesült és életfogytiglant kapott, majd ezt egy általános amnesztia során huszonöt éves börtönbüntetésre módosították. 1957. március 8-án a morvaországi Mírov börtönben halt meg.

Igazi politikai valóságshow a szlovákiai elnökválasztás

Államfő. Az ország első embere. Közép-Európában ennek a szónak furcsa íze van, hiszen a mi köztársasági elnökeink korlátozott jogköreiknek köszönhetően gyakran tűnnek aranyozott fogaskeréknek egy hétzenés digitális kvarcórában. Pláne, ha - horribile dictu - pártcsinovnyikok maradnak azután is, hogy beköltöztek az elnöki palotába. Ellenben ha közvetlenül választják őket, nagyon fontos aktorai lehetnek a politikai életnek, és az elnökválasztás is egészen komoly politikai és társadalmi tétet kap - azt jelzi ugyanis, milyen úton jár az ország. S ez a közelgő, március 16-ai szlovákiai elnökválasztás tétje is.

https://merce.hu/2019/03/10/igazi-politikai-valosagshow-a-szlovakiai-elnokvalasztas/

Így kampányol Bugár Béla: Nekem az is megfelel, ha köztársasági elnök úrnak hívnak!

Lehet-e magyar elnöke Szlovákiának? Bugár Béla megpróbálkozik vele. De miért indul egyáltalán? Hátrány-e számára, hogy pártja, a Híd kormányon van? Miért nem fognak össze a Magyar Közösség Pártjával? Az Azonnali tudósítása a Most-Híd elnökének komáromi fórumáról, ahol a migránsok csak a legvégén kerültek szóba. Az, hogy ki nyeri a szlovák elnökválasztást, lényegében eldőlt: Zuzana Čaputová jogász, a szlovák Momentumnak nevezett politikaielit-ellenes, nyugatos Progresszív Szlovákia mozgalom alelnöke. A kérdés csak az, hogy ki az, aki majd a második fordulóban megmérkőzhet vele a biztos vereség tudatában: az első fordulóban való azonnali győzelemhez ugyanis az kell, hogy az érvényes voksok 50 százalékát plusz egy szavazatot megszerezzen. Čaputovával hárman nézhetnek szembe: Maroš Šefčovič EU-biztos, a Robert Fico vezette Smer nevű szocdem kormánypárt jelöltje; Štefan Harabin szélsőjobboldali bíró és egy nagyobb adag szerencsével Bugár Béla, a Most-Híd elnöke.

http://azonnali.hu/cikk/20190309_ne-az-erzelmeik-alapjan-iteljenek-meg-igy-kampanyol-bugar-bela

Könnyen lehet, hogy már az első fordulóban eldől a szlovák elnökválasztás

Zuzana Čaputová nagyon-nagyon vezet a közvélemény-kutatásokban, a nők és a magyarok körében is népszerű. Ő lenne Szlovákia történetében az első női államelnök.

http://azonnali.hu/cikk/20190301_konnyen-lehet-hogy-mar-az-elso-forduloban-eldol-a-szlovak-elnokvalasztas

Szijjártó: A magyar közösségek jogait semmilyen nyomás hatására nem áldozzuk fel

2019. március 8. - (mti)

A magyar közösségek jogainak védelmét ígérte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) plenáris ülésén, az Országházban. „A magyar külpolitika továbbra is kitart amellett, hogy a magyar közösségek jogait semmifajta geopolitikai érdek oltárán nem fogjuk feláldozni, dacára mindenféle nyomásnak, függetlenül attól, hogy annak a nyomásnak milyen a mértéke, és milyen - adott esetben - jó baráttól származik” - jelentette ki Szijjártó Péter, azt ígérve a Kárpát-medencei magyar nemzeti közösség tagjainak, hogy továbbra is számíthatnak a magyar kormányra és a magyar külpolitikára. Ukrajnáról szólva hangsúlyozta: bármilyen „nagy vagy erős barát” gyakoroljon is nyomást Magyarországra, a magyar kormány nem adja fel azt a politikát, amelynek keretében továbbra is megvétózza a NATO-Ukrajna bizottsági ülések összehívását, illetve nem támogatja az Ukrajna európai vagy euroatlanti integrációját előrevivő lépéseket, amíg az ukrán kormány fel nem számolja magyarellenes politikáját és vissza nem adja az elmúlt években parlamenti döntésekkel a magyaroktól elvett jogokat. A külügyminiszter szerint amit Ukrajna kormánya tesz a kárpátaljai magyar közösséggel, az ellentétes az európai értékekkel és a nemzetközi jogszabályokkal is. Ráadásul - folytatta - az ukrán parlament napirendjén lévő javaslatok egyre nehezebb helyzetbe hoznák a 150 ezer fős magyar közösséget, amelyet a közigazgatási reform keretében három külön közigazgatási egységre bontanának szét. Szijjártó Péter közölte: Magyarország és a magyar kormány külpolitikája a jövőben is Közép-Európa-orientált lesz, amelyben továbbra is rendkívül erős Kárpát-medencei fókusszal kell számolnia mindenkinek. Úgy vélte: az elmúlt évek nagy változásainak Közép-Európa a nyertese, amit az is bizonyít, hogy a régió az európai növekedés motorjává vált, illetve, hogy korábban elképzelhetetlen szorosságú politikai szövetség jött létre a térség államai között. A miniszter felidézte, néhány éve még vita volt arról, mi a helyes politika: ha a magyar közösségek életét érintő nehézségek megoldását alapfeltételként szabják a szomszédos országokkal kapcsolatos minden további kérdés tekintetében, vagy inkább a vitás kérdések megoldása érdekében az élet más területein építenek egymással barátságot. Szijjártó Péter szerint az a stratégiai döntés, hogy praktikus és pragmatikus kérdésekben Magyarország jó viszonyra törekszik szomszédaival, igenis javította a magyar nemzeti közösségek életkörülményeit, amit a Kárpát-medencei magyar szervezetek vezetői is visszaigazolnak. Elmondta: az elmúlt tíz évben Magyarország és a Kárpát-medencei szomszédai közötti gazdasági együttműködés dinamikusan bővült, a kereskedelmi forgalom 61 százalékkal nőtt, ami olyan szintű kölcsönös függést hozott létre gazdaságilag, amely szükségessé és nélkülözhetetlenné teszi az együttműködés fejlesztését az élet más területein is. A miniszter beszámolója szerint a szomszédos országokban végrehajtott gazdaságfejlesztési programokban 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban 37 ezer kis- és közepes vállalkozásnak és mezőgazdasági vállalkozónak adtak támogatást 60 milliárd 800 millió forint értékben, 108 milliárd forintnyi beruházást indukálva. Közölte, idén is folytatják a határon túli gazdaságfejlesztési programokat: Erdélyben a székelyföldi mezőgazdasági nagy értékű beruházásokra 25 milliárd forintos keretösszeggel írnak ki pályázatot, Felvidéken 10 milliárd forintos pályázattal támogatják az integrációval egybekötött nagyberuházásokat, Vajdaságban 1,5 milliárd forint értékben a falusi házvásárlást, a falusi vendéglátást és a turisztikai beruházásokat segítik, Muravidéken és Drávaszögben pedig 1-1 milliárd forintra lehet majd pályázni falusi ház- és a földvásárlásra. Megjegyezte: Ukrajna kivételével mindenhol sikerült a politikai vezetéssel is megállapodni arról, hogy ne tekintsenek ellenségesen ezekre a programokra, ugyanakkor „dacára a viharos körülményeknek”, a program Kárpátalján is folytatódik, egy 5,2 milliárd forintos pályázattal. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy helyben erősítsük meg a magyar nemzeti közösségeket - összegzett Szijjártó Péter. A miniszter szólt arról is, hogy idén is a folytatódik az új határátkelőhelyek építése: májusban a magyar-szlovén határon, majd a magyar-szerb határon adnák át új átkelőpontokat, 2021 végéig pedig a magyar-szlovák határon épül meg hat új határátkelő, köztük két új Ipoly-híd.

KMKF-ülés - Zárónyilatkozat: 2020 legyen a nemzeti összetartozás éve!

2019. március 8. - (mti)

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) - összhangban Kövér László házelnök javaslatával - felkéri az Országgyűlést és a magyar kormányt, hogy a 2020-as esztendőt nyilvánítsa a nemzeti összetartozás évének - többek között ezt tartalmazza a fórum budapesti plenáris ülésén pénteken elfogadott zárónyilatkozat. A dokumentumban - amelyet az MTI-hez is eljuttattak - a résztvevők felkérik a kormányt és az Országgyűlést, hozza meg a hatáskörébe tartozó mindazon döntéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy a nemzet méltóképpen emlékezhessen a trianoni tragédiára, tiszteleghessen száz év egymást követő magyar nemzedékeinek nemzethűsége előtt annak érdekében, hogy ezen emlékév által is erőt meríthessen önazonossága jövőbeni megőrzéséhez. A KMKF felkéri az állandó bizottságot, kezdje meg azon előkészületeket, amelyek lehetővé teszik, hogy a 2020-ban esedékes plenáris ülésen - majd azt követően ismétlődően - a fórum elfogadhassa a magyar nemzetrészek önazonossága megőrzésének jogi, politikai és szociológiai környezetét számba vevő jelentését 2019-re - valamint folyamatosan az ezt követő esztendőkre - vonatkozóan. A dokumentumban rögzítették: a KMKF tagszervezetei üdvözlik, hogy Magyarország kormánya 2019-et a külhoni magyar gyermekek évének nyilvánította. A fórum a nemzet megmaradása és gyarapodása szempontjából rendkívül fontosnak tartja a magyar kormány által bejelentett, a gyermekvállalást ösztönző családtámogatási intézkedéseket, és kéri a magyar nemzetpolitika illetékeseit, vizsgálják meg a program kiterjesztésének lehetőségét a külhoni magyar közösségekre. Kitértek arra is: egy erős Kárpát-medencei EP-képviselet napirenden tudja tartani Brüsszelben a Kárpát-medencei magyar közösségek számára fontos témákat. A KMKF egyöntetű támogatásáról biztosítja a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés/Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezést, amely a nemzeti kisebbségek védelme európai uniós keretének megteremtését kívánja elősegíteni. A kezdeményezés csakis egy erős Kárpát-medencei magyar összefogással lehet sikeres - írták. A KMKF elfogadhatatlannak, az európai értékekkel összeegyeztethetetlennek tartja a nemzeti kisebbségek szerzett jogainak korlátozását. Kifejezi, hogy a magyar nemzetrészek szolidaritást vállalnak a jogsértést elszenvedő, anyanyelvéhez és a hosszú hagyományokra visszatekintő anyanyelvű oktatási rendszeréhez ragaszkodó kárpátaljai magyarsággal. Felkéri a magyar kormányt, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel lépjen fel a Kárpát-medencei magyarság oktatási és nyelvhasználati jogainak védelmében. A dokumentum szerint a KMKF megerősíti meggyőződését, hogy a Kárpát-medencei magyar közösségek megmaradásának és gyarapodásának záloga a lehető legszélesebb körű önrendelkezés kivívása. A fórum örömét fejezi ki, hogy a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében számos településen sikeresen valósultak meg a program céljai, és üdvözli, hogy a program folytatódik. Javasolja a támogatások eredményeinek nyomon követését is. A KMKF üdvözli Ferenc pápa júniusi csíksomlyói látogatását, amely történelmi esemény lesz nemcsak az erdélyi, hanem a Kárpát-medencei magyarság számára is, és szorgalmazza a csíksomlyói búcsú felvételét az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára.

„Eladhatnám magam az anyaországba vágyó kisebbségiként, de minek?”

Szlovákiában és Csehországban celebnek számít, Magyarországon inkább színésznőként van jelen Kerekes Vica, aki a jövő héten mozikba kerülő Apró mesék egyik főszerepét játssza. A felvidéki magyar Kerekessel gyors váltással beszéltük ki a filmet, Trianont, a határon túli létet és azt, kinek szurkol majd a szlovák-magyaron. / „Én is sirathatnám magam, és eladhatnám magam az anyaországba vágyó kisebbségiként, de minek? Nézz meg, három nyelvbe születtem bele!”

http://azonnali.hu/cikk/20190310_eladhatnam-magam-az-anyaorszagba-vagyo-kisebbsegikent-de-minek-interju-kerekes-vicaval

A szlovákok fele hazatérne külföldről

A szlovákoknak több mint a fele nem tartja kizártnak, hogy hazatérjen külföldről. Ennek oka elsősorban a megváltozott politikai légkör, illetve egy jó állásajánlat lenne. Mindez a Leaf nonprofit szervezet alatt működő Slovak Professionals Abroad Program nevű kezdeményezés felméréséből derül ki, amelyben 4044 szlovákot kérdeztek meg 72 külföldi országból.

https://ujszo.com/kozelet/a-szlovakok-fele-hazaterne-kulfoldrol

Így gyilkolták meg Ján Kuciak szlovák újságírót és menyasszonyát, Martinát

Az ajánlat egyszerű volt és csábító: ölj meg egy embert, cserébe kapsz ötvenezer eurót (körülbelül 16 millió forintot) és elengedjük a több mint húszezer eurós (hatmillió forintos) tartozásodat. Zoltán Andruskó szlovák pizzériás gyorsan rábólintott az ajánlatra, döntése pedig örökre megváltoztatta Szlovákia történelmét.

https://occrp.atlatszo.hu/2019/03/08/igy-gyilkoltak-meg-jan-kuciak-szlovak-ujsagirot-es-menyasszonyat-martinat/

Valamiben megelőzi Magyarország Szlovákiát

A gazdasági tevékenységek szabadsága alapján készült listán Magyarország megelőzi Szlovákiát, igaz, a régió többi országa jóval előttük jár.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/szlovakia-magyarorszag-vallalkozas-szabalyozas-burokracia.680087.html.680087.html

Még soha nem volt ilyen magas az átlagkereset Szlovákiában

https://uzletem.hu/regio/meg-soha-nem-volt-ilyen-magas-az-atlagkereset-szlovakiaban

100 ezer forinttal emelik a katonák fizetését, és ez nem vicc, hanem Szlovákia

https://168ora.hu/kulfold/100-ezer-forinttal-emelik-a-katonak-fizeteset-es-ez-nem-vicc-hanem-szlovakia-164662

Jelentős előrelépés történt Krasznahorka várának komplett felújítása terén

https://www.bumm.sk/regio/2019/03/08/jelentos-elorelepes-tortent-krasznahorka-varanak-komplett-felujitasa-teren

Új szlovák iskolát akarnak a Csallóközbe

A légi szlovák alapiskolába írathatják gyerekeiket azok a szülők, akik szlovák alapiskola létrehozását szorgalmazták Nagyszarván. Ez ideiglenes megoldás, hosszú távon az érintettek szerint szükség lesz egy új szlovák iskola megépítésére a körzetben.

https://ujszo.com/kozelet/uj-szlovak-iskolat-akarnak-a-csallokozbe

Nem tágítanak a szlovák osztályokat követelő szülők

https://www.bumm.sk/regio/2019/03/08/nagyszarva-nem-tagitanak-a-szlovak-osztalyokat-kovetelo-szulok

Új pozíciót nézett ki magának a bukott szlovák miniszterelnök

Robert Fico politikai játszmájának áldozata lett a szlovák alkotmánybíróság, amelynek a volt kormányfő az elnöke szeretne lenni. Arra vár, hogy az államfői posztra olyasvalaki kerüljön, aki ezt a tervét támogatja.

https://hvg.hu/vilag/20190307_Uj_poziciot_nezett_ki_maganak_a_bukott_szlovak_miniszterelnok

Az uniós bíróság hatályon kívül helyezte a nemzeti régiókról szóló kezdeményezés elutasítását

A perbe Románia, Szlovákia és Görögország az EB oldalán, Magyarország pedig a kezdeményezők oldalán csatlakozott be.

https://www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/az-unios-birosag-hatalyon-kivul-helyezte-a-nemzeti-regiokrol-szolo-kezdemenyezes-elutasitasat-1394272/

SZNT: Óriási siker az uniós bíróság döntése a nemzeti régiókról szóló kezdeményezésről

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) óriási sikerként értékelte, hogy az Európai Unió Bírósága csütörtökön kihirdetett ítéletében másodfokon megsemmisítette az Európai Bizottságnak azt a 2013 júliusában hozott határozatát, amelyben elutasította a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételét.

https://kronika.ro/erdelyi-hirek/pert-nyert-az-sznt-az-europai-bizottsaggal-szemben-a-nemzeti-regiokrol-szolo-europai-polgari-kezdemenyezes-ugyeben

Székely siker Brüsszel ellen

Páratlan ellenszélben nyert jogi csatát csütörtökön a Székely Nemzeti Tanács. A székely autonómiáért küzdő szervezet az Európai Bizottság ellen indított pert nyerte meg, pedig Románia, Szlovákia és Görögország is a brüsszeli testület oldalán avatkozott be az ügybe. Bár elhárult az akadály egy igazságosabb uniós finanszírozási rendszer elől, a pereskedés hat évvel lassította a folyamatot.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/szekely-siker-brusszel-ellen-5417951/

Pert nyertek a székelyek az EU-ban, de ettől nem lesz több pénzük

http://azonnali.hu/cikk/20190308_pert-nyertek-a-szekelyek-az-eu-ban-de-ettol-nem-lesz-tobb-penzuk

Izsák Balázs: Győztünk, de azok sem vesztesek, akik ellenünk pereskedtek

2019. március 7. - (mti)

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke szerint a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés beterjesztői győztek az Európai Unió Bíróságának a csütörtökön kimondott ítélete által, de az Európai Bizottság, Románia és Szlovákia sem vesztett, akik a kezdeményezők ellen pereskedtek Luxembourgban. Izsák Balázs Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatón reagált az SZNT által javasolt polgári kezdeményezés brüsszeli elutasítását érvénytelenítő csütörtöki jogerős bírósági ítéletre. Úgy vélte: az SZNT polgári kezdeményezése egy olyan jó ügy, amely - ha győz - nincsenek vesztesei. „Nyert az Európai Bizottság, mely hatékonyabbá teheti a kohéziós politikáját, nyert Románia (...) és nyert Szlovákia, hiszen, ha a nemzeti kisebbségek által tömbben lakott régiók Romániában és Szlovákiában is jól működnek, az pénzt hoz az országnak, és jobban fog működni az ország” - vélekedett Izsák Balázs.

Lajčák az EBESZ elnökeként mond beszédet az ENSZ BT-ben

https://www.bumm.sk/belfold/2019/03/06/lajcak-az-ebesz-elnokekent-mond-beszedet-az-ensz-bt-ben

Két falu feletti erődtemplom, két kapuval

Nógrád északi részén járva, szinte azonnal feltűnik a főút fölé magasodó meredek domb tetején az ácsolt harangtornyos, háborúktól csonka tornyú gótikus templom. Vámosfalu és Dabar közös temploma ez, ahogy a temető is közös, de természetesen saját kapuja nyílik a két falunak és a belső ülésrend is régi szokásjogok szerint alakult, szépen elosztva lakóhely szerint. / Maga a templom valamikor a 17. század közepe után lett a Vámosfaluban és Dabaron élő, főleg szlovák ajkú ágostai evangélikus vallásúak közös temploma.

https://ujszo.com/regio/ket-falu-feletti-erodtemplom-ket-kapuval-nincs-keeeeep

A visegrádi országok egyik legnagyobb beruházásukra készülnek

Budapest - Pozsony - Ostrava - Varsó / A V4-ek együttműködve az Európai Fejlesztési Bankkal Magyarországot, Szlovákiát Csehországot és Lengyelországot érintő gyorsvasutat épít.

https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/a-visegradi-orszagok-egyik-legnagyobb-beruhazasukra-keszulnek-1394320/

70 éves a Csemadok

A szlovákiai magyarságnak nincs még egy olyan, hagyományainkat, sikereinket és küzdelmeinket is tükröző, sokrétű intézménye, mint a Csemadok. A társadalmi és közművelődési szövetség idén március 5-én ünnepli megalakulásának 70. évfordulóját. Szép korba lépett, de még mindig aktív, derűs és optimista. Bárdos Gyula országos elnökkel arról is beszélgettünk, van-e esélye megfiatalodni.

https://ujszo.com/vasarnap/70-eves-a-csemadok

A szlovák ellenzék a külföldről való szavazás engedélyezéséért harcol

Nincs magyarázat arra, hogy a szlovák állampolgárok a parlamenti választások kivételével miért nem szavazhatnak külföldről.

https://ujszo.com/kozelet/az-ellenzek-a-kulfoldrol-valo-szavazas-engedelyezeseert-harcol

Az állam átveszi a nemzetiségi oktatáshoz szükséges tankönyveket

2019. március 7. - (mti)

2020-ra minden alap- és középfokú képzésben résztvevő, valamint az első szakképesítését megszerző tanuló ingyenesen juthat hozzá a tankönyvekhez - közölte az emberi erőforrások minisztere csütörtökön az M1 aktuális csatornán. Kásler Miklós kiemelte, az állam ezzel 1,6 milliárd forinttal tehermentesíti a családok kasszáját. Amikor a program 2013-ban elindult, csak az első évfolyamosok kaptak ingyen tankönyvet, 2018-ban már egymillió volt az érintettek száma - ismertette a miniszter, hozzátéve, az állam akkor több mint 12 milliárd forintot költött tankönyvtámogatásra. Hangsúlyozta, a támogatás célja a családok tehermentesítése, az esélyegyenlőség biztosítása, valamint hogy a kormány olyan minőségi tankönyvellátásban részesítse a diákokat, amely megfelel a 21. század kihívásainak. Kásler Miklós kitért arra is: tavaly lejárt a legtöbb tankönyv megjelentetésének engedélye, ezért az állam átveszi a nemzetiségi oktatáshoz szükséges és a pedagógusok által magas színvonalúnak ítélt tankönyveket. Ez a kormánynak 1,6 milliárd forintos kiadást jelent - tudatta. Kásler Miklós a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az egységes tananyaggal kapcsolatban azt mondta, ezzel nem szürkül el az oktatás, hanem egy olyan törzsanyag jön létre, amelyet mindenkinek illik és érdemes elsajátítania. Emellett a magyar oktatási rendszer széles palettán kínál mindenféle ismeretszerzési lehetőséget - tette hozzá.

Felhívás a „Pro Cultura Minoritatum Hungariae” - 2019, a magyarországi nemzetiségek kulturális tevékenységéért adományozandó díjra történő jelölésre

http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/egyhazi-es-nemzetisegi-ugyekert-felelos-allamtitkar/hirek/felhivas-a-pro-cultura-minoritatum-hungariae-2019-a-magyarorszagi-nemzetisegek-kulturalis-tevekenysegeert-adomanyozando-dijra-torteno-jelolesre

Emil Kuchár, a Szlovák Köztársaság Békéscsabai Főkonzulátusának új vezetője

behir.hu-videó: https://youtu.be/6gjWJyznnbg

https://www.facebook.com/oslovma/photos/a.165789530186698/2021658064599826

Emil Kuchár: A szlovák-magyar kapcsolatok soha nem voltak ilyen jók, mint ma

https://behir.hu/emil-kuchar-a-szlovak-magyar-kapcsolatok-soha-nem-voltak-ilyen-jok-mint-ma

Szlovákiai evangélikusok hármas vezetői iktatása

2019. március 7. - (Szpisák Attila)

http://www.oslovma.hu/index.php/sk/magyarul/170-magyarul1-magyarul1/1451-szlovakiai-evangelikusok-harmas-vezetoi-iktatasa

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2021958981236401

2019. március 2-án Zólyomban teltházas ünnepen beiktatták szolgálatukba a Szlovákiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház törvényesen megválasztott vezetőit. A szlovákiai evangélikusoknál a rendszerváltás utáni zsinatok a püspöki és laikus vezetői (felügyelő) szolgálat idejét maximum 2X6 évre határozták meg. Ezért északi szomszédainknál sűrűbben hallhatunk püspökváltásról, felső vezető váltásról. Az előző tizenkét évet a mostani iktatástól, Miloš Klátik elnök püspök és Dr. Imrich Lukáč országos felügyelő időszakának sorolják be a szlovákiai evangélikus egyháztörténelembe. Az ő periódusuk lejárta után, még 2018 őszén új elnök püspököt és új országos felügyelőt, a nyugati kerület élére szintén új püspököt és felügyelőt, a keleti kerületben új felügyelőt választottak. A keleti kerületi püspöknek csak ez év őszén jár le a mandátuma, hiszen a korábbi választási eljárások miatt ő később került a püspöki székbe. A tavalyi referendum után a feladatátadások, átvételek már az ősszel megtörténtek, és most, 2019. március 2-án a közép szlovákiai Zólyomban ünnepélyes keretek közt, külföldi vendégek jelenlétében, szolgálatukba iktatták a megválasztott új vezetőket. Az új elnök püspöki széket Ivan Eľko volt nyitrai lelkész, az országos felügyelői pozíciót Ján Brozman, volt keleti kerületi felügyelő, a nyugati püspöki széket Ján Hroboň volt pozsonyi lelkész töltötte be. Az ünnepi iktatáson a Magyarországi Evangélikus Egyházat Fabiny Tamás elnök püspök feleségével, és Prőhle Gergely országos felügyelő képviselte. Az ünnepen a hazai szlovákságot a Tótkomlósi Evangélikus Egyházközség delegációja képviselte. Reményeink szerint az új szolgálók, az új vezetés új erőt is hozhat az egyházaink közötti kapcsolatokba.

Domovina - Kondorosi fórum a megyei szlovák önkormányzat szervezésében / 45. szlovák bál Békéscsabán / Utazás 2019 - kiállítás és vásár

Szlovák kulturális magazin / 2019. március 11., hétfő, 7:15 Duna / Ismétlés aznap a Duna World-ön 13:50-től

A Békés Megyei Szlovák Önkormányzat február 26-án tartotta hagyományos rendezvényét Kondoroson, a művelődési házban. A képviselő-testület beszámolt 5 éves tevékenységéről, szó volt a jelentős projektekről, s a résztvevőket tájékoztatták a közelgő nemzetiségi választásokról is. A fórum résztvevői információt cseréltek idei szlovák rendezvényeikről is.

Ha összefognak, akkor a békéscsabai szlovákok is meg tudják valósítani a terveiket. Talán az egyik legnépszerűbb rendezvényük az idén immár 45. alkalommal megrendezett szlovák bál. A szervezők - a helyi szlovák önkormányzat és a Csabai Szlovákok Szervezete - a hagyományos farsangi mulatságra jelmezbált is szerveztek.

Az idegenforgalmi szakemberek a lehetőségek gazdag tárházát kínálták Budapesten, az Utazás 2019 kiállításon és vásáron. A rendezvény díszvendége Algéria volt, a belföldi díszvendég pedig Bács- Kiskun megye és Kecskemét.A kiállítás kulturális díszvendége a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram volt. Budapest pedig az Európa Sportfővárosa 2019 szerepében volt jelen a szakkiállításon. Az óriási területen 300 standon 30 ország kínálatát tekinthették meg az érdeklődők. Bennünket természetesen Szlovákia érdekelt a legjobban.

https://www.mediaklikk.hu/cikk/2019/03/07/domovina-45-szlovak-bal-bekescsaban/

https://www.facebook.com/oslovma/posts/2026125564153076

OsztályOK Találkozója

Folyt. köv.: 2019. május 18. - Pilisszentkereszt

https://www.facebook.com/imro.fuhl/posts/828803370501002

https://www.facebook.com/oslovma/posts/1624899314275705

https://www.facebook.com/oslovma/posts/1625469854218651

Kürtös / Trubnik - Pilisszentlászló / Senváclav

2019. május: www.oslovma.hu/XXX/Kurt9Maj.pdf

https://www.facebook.com/senvaclav/posts/2383848474958987

2019. április: www.oslovma.hu/XXX/Kurt9Apr.pdf

2019. március: www.oslovma.hu/XXX/Kurt9Mar.pdf

https://www.facebook.com/senvaclav/posts/2295365550473947

Letölthető / Stiahnuť - Korábbi lapszámok / Staršie čísla:

https://www.facebook.com/senvaclav/photos/a.960059350671247.1073741829.914344848576031/1003500662993782/?type=3&;theater

Slovakia - Top 12 places you need to see

https://youtu.be/rjUHqbdexPQ

11 best places to visit in Slovakia

https://edition.cnn.com/travel/article/slovakia-best-places/index.html

The 12 Best Things to See and Do in Slovakia

https://theculturetrip.com/europe/slovakia/articles/the-12-best-things-to-see-and-do-in-slovakia/

13 Places To Visit In Slovakia In 2019 That Will Mesmerize You Immensely

https://traveltriangle.com/blog/places-to-visit-in-slovakia/

+20 Must Visit Attractions in Slovakia

https://theculturetrip.com/europe/slovakia/articles/20-must-visit-attractions-in-slovakia/

22 most beautiful places to visit in Slovakia

https://www.travelandvisit.com/the-most-beautiful-places-in-slovakia/

Top places to visit in Slovakia with pictures and map

https://traveltipy.com/top-places-to-visit-in-slovakia-with-pictures-and-map/

Top places to visit in Slovakia

https://www.mywanderlust.pl/top-5-places-to-visit-in-slovakia/