Cs05282020

Posledná aktualizáciaSze, 27 máj. 2020 12pm

Különleges Hangszerek Nemzetközi Találkozója

mihger-1
mihger-2
mihger-3
mihger-4
mihger-5
MihGerX1
KépgalériaXIII. Medzinárodné stretnutie netradičných hudobných nástrojov Magyar, szlovák, cseh és lengyel zenészek szólaltatták meg egyedi hangszereiket, a gombos harmonikát vagy a fujarát.A Karancs hegység vonulatai között, a szlovák határ mentén fekszik Mihálygerge, a 598 lakosú nógrádi település.

Mihálygerge
XIII. Medzinárodné stretnutie
netradičných hudobných nástrojov

Fotogaléria
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.479231888842459.1073741860.147596498672668&;type=3

Slovenský Klenovec a obec Mihálygerge v Maďarsku podpísali dohodu o spolupráci už pred desiatimi rokmi. Zďaleka nejde o spoluprácu - ako sa neraz hovorí a, žiaľ, aj praktizuje - iba na papieri. Beztak čulý miestny kultúrno-spoločenský život sa stal ešte intenzívnejším aj vďaka zanietenosti členov Slovenskej národnostnej samosprávy mesta Šalgótarján. Z radu podujatí svojim rozsahom a výnimočnosťou sa vyníma Medzinárodné stretnutie netradičných hudobných nástrojov. V tomto roku už po trinásty krát sa v Klenovci a Mihálygerge stretli inštrumentalisti: citaristi, heligonkári, gajdoši, hráči na dychových nástrojoch, ústnej harmonike, cimbale a tárogató (drevený dychový nástroj, zvukom podobný saxofonu). Hudobníci z Klenovca, Rimavskej Soboty, Malej Nány, Šalgótarjánu, Mihálygerge, Egyházasgerge a z poľských Gliwíc sa predstavili obecenstvu prvý deň v Klenovci, o deň neskôr zase v Mihálygerge, kde týmto podujatím zároveň uviedli do prevádzky nový amfiteáter. Program sa stretol s mimoriadnym záujmom miestnych obyvateľov a hostí z okolia. Medzi sprievodnými programami mali najväčší úspech: medzinárodná súťaž vo varení a súťaž o najlepšiu domácu pálenku. (reb-oslovma)

http://www.klenovec.sk/o-obci/partnerske-obce/mihalygerge/

Mihálygerge vízfolyásai, a Dobroda, az Égerfő és a Lom-patak völgyei teszik változatossá a tájat. A faluban néhány idősebb épületen még fellehetők a palóc népi építészet motívumai: a háromszög oromzat, az udvar felé nyitott pilléres tornác. A település fő idegenforgalmi látványossága a millenniumi emlékmű, amely Kocsis Előd alkotása. Az ország ilyen jellegű legmagasabb emlékműve turulmadarat és szkíta napkorongot szimbolizál. A millenniumi park a fiatalok kedvelt találkahelye, és itt áll karácsonykor a falu feldíszített fenyőfája és az életnagyságú szalmafigurákból készült betlehem. A községben számos egyházi műemlék is található. A jelenlegi római katolikus templom 1926-27-ben épült, amely a liturgikus szertartásokon túl koncertek és más közösségi programok színtere is. A temetőparkban állítottak emléket a település I. és II. világháborús hőseinek. A Juhász Gyura-hegyen négy hársfa alatt áll az a kereszt, amelyet 2005-ben a falu amatőr fafaragó művésze újított fel.

A településen öt amatőr művészeti csoport kutatja és ápolja a palóc hagyományokat. A Dobroda Hagyományőrző Együttes a hajdani paraszti élet eseményeit viszi színpadra, az aratást, a szüretet, a fonót. A Szájharmonika Együttes helyi gyűjtésű népdalokat és katonadalokat játszik. Mindkét együttes többszörös arany minősítésű. A Tücsök Népzenei Együttes repertoárjában a hazai népzene mellett a szlovák is helyet kap. A zenészek Arany páva-díjjal és több önálló CD-vel büszkélkedhetnek. Az elmúlt évben alakult újjá több évtizednyi szünet után a Citera Zenekar. Az Ipoly Néptánc-együttes a teljes palóc vidék táncmotívumaiból válogat. Európa egyik legrangosabb fesztiválján, a lengyelországi beskideki fesztiválon Grand Prix díjat kapott. A művészeti csoportok rangos hazai és külföldi fesztiválokra kapnak meghívásokat. A csoportok működését a Mihálygergéért Alapítvány támogatja.

A legfiatalabb korosztály szabadidejének hasznos eltöltése céljából alakult meg 2007-ben a Csini-Tini és a Csipet-csapat Mazsorettcsoport a falu 6-14 éves lánykáiból. A csoport számos helyi fellépés mellett a környező települések rendezvényeit is színesíti. Mihálygerge, az amatőr csoportjainak és számos rendezvényének köszönhetően, a térség jelentős kulturális központja. A települési szintű rendezvények között említést érdemel a hurkafesztivál, a községi disznótor, a gyermek és felnőtt farsang, a Szent Iván-éji faluünnep. A falu több megyei, országos és nemzetközi program helyszíne is. Minden év júliusában egyik házigazdája volt a Nógrádi Nemzetközi Folklórfesztiválnak, nagy sikerű a Húsvét Vasárnapi Kalandozás Mihálygergén elnevezésű megyei rendezvény. A felsorolt rendezvények otthona a sikeres pályázatoknak köszönhetően kívül-belül megújult, korszerű József Attila Művelődési Ház.

2013. szeptember 27-29-én került megrendezésre XIII. alkalommal a Különleges Hangszerek Nemzetközi Fesztiválja, amelyen a hazaiak mellett szlovák, cseh és lengyel zenészek szólaltatták meg egyedi hangszereiket, a gombos harmonikát vagy a fujarát. A fesztivál kísérőprogramjai a nemzetközi főzőverseny, a kisüsti pálinkaverseny és a terméskiállítás voltak. Községünk volt kántor-tanítója, iskola és kultúrház igazgatója Kelemen József születésének 100. évfordulójáról ugyanezen a napon emlékeztünk meg kiállítással, emléktábla avatással, emlékműsorral. Rendezvényünkre hazalátogattak a Mihálygergéről már korábban elszármazott volt lakosaink is.

(Mihálygerge Község Önkormányzata - KALIN)

Video: http://youtu.be/uZGetbbmOAA

Képgaléria
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.479231888842459.1073741860.147596498672668&;type=3