H06012020

Posledná aktualizáciaSze, 27 máj. 2020 12pm

Sajtószemle / Tallózó - 2011. október

alt
Magyarok és szlovákok együtt méltatták Bél Mátyást - Radičová jövője az elnökválasztás - Gond nélkül szavazhatnak a határon túli szlovákok - „Szószólót” kaphatnak a parlamentben a kisebbségek - Ismeretlen szomszéd - Táblaháború - Matricával a kétnyelvűségért - A Híd és az MKP választási esélyeiről - Véget ért a népszámlálás

 

Imrich Fuhl válogatásában

Átlagbérben le vagyunk maradva a csehektől és a szlovákoktól

2011. október 31. - (InfoRádió / mti)

Magyarországon alacsonyabbak, Csehországban pedig magasabb az átlagbér, mint Szlovákiában - derült ki abból a felmérésből, amelyet a Platy.sk pozsonyi pénzügyi portál munkatársai készítettek a három közép-európai országban.

Tovább szigorodnak a közlekedési szabályok Szlovákiában

2011. október 31. - (mti)

Tovább szigorodnak november elsejétől a közúti közlekedési szabályok (KRESZ) Szlovákiában. Az egyik legfontosabb változás az, hogy egy évre is a rács mögé kerülhet az a gépkocsivezető, akinek vérében több mint egy ezreléknyi alkoholt mérnek. Ha az ilyesmi valakinél harmadszor is előfordul, akár örökre is elbúcsúzhat a vezetői jogosítványától, mert a KRESZ-ben is érvényes lesz a „háromszor, és elég” elve. Aki öt éven belül háromszor okoz balesetet, vagy kétszer kapják rajta ittas vezetésen, több évre elveszítheti jogosítványát. Halálos gázolásnál szintén akár örökre el lehet veszíteni a jogosítványt. A fiatalabb korosztályt megörvendeztette, hogy már 17 éves korban megszerezhető lesz a vezetői jogosítvány. A fiatalok 18 éves korig azonban csak akkor vezethetnek gépkocsit, ha egy tapasztalt sofőr ül mellettük. Újdonság, hogy most már pontosan meg van határozva a követési távolság. Személygépkocsiknál két másodperces, 3,5 tonnánál nehezebb autónál pedig három másodperces követési távolságot kell betartani. Többnyire szigorodnak és növekednek a gyorshajtásért kiszabható büntetések is, és bírságolható lesz a sztrádán való túl lassú haladás is. A városokban minden esetben előnyt fognak élvezni a villamosok. Télen kötelező lesz az autót megtisztítani a hótól és a jégtől, különben büntetés jár. Továbbra is érvényes, hogy megnő a büntetés összege, ha azt nem a helyszínen, hanem csak a közlekedésrendészeten fizetik meg. Nem változott az a szabály, hogy ha a baleset nem okozott személyi sérülést és az anyagi kár nem haladja meg a 4000 eurót, akkor nem kötelező rendőrt hívni. A helyszínen kiszabható legmagasabb bírság jelenleg 800 euró. Ezzel azt a sofőrt büntethetik, aki lakott településen vagy azon kívül több mint 75 kilométerrel lépi túl a megengedett óránkénti sebességet.

Slota szerint Budapest EU-n kívüli szövetségest keres

2011. október 30. - (tasr)

Magyarország az európai Unión kívül keres támogatót és partnert a politikájához - állítja Ján Slota Dušan Spáčil és Kateřina Čechová cseh szerzők kötetében. Slota szerint erről tanúskodik Orbán Viktor magyar kormányfő és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter közelmúltbeli találkozója - egy olyan időszakban, amikor egész Európa azzal vádolja Magyarországot, hogy antidemokratikus lépéseket tesz. Az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke úgy látja, Budapest Nagy-Magyarország megteremtésére törekszik. A magyar kormány több lépése is erről tanúskodik, jegyzi meg Slota, a többi közt a határon túli magyarok szavazati joga és az új alkotmány, amely „olyan, mint egy 19. századi dokumentum, a Horthy-féle fasiszta alkotmányból kimásolva”. Slota szerint Európa csak most kezdi komolyan mérlegelni Budapest lépéseit. „S remélem, cselekedni is fog” - tette hozzá a politikus.

Magyarországi fiatalok verekedtek Bodrogszerdahelyen

2011. október 30. - (Új Szó)

Vascsővel és baseball ütővel felfegyverkezve estek neki egy bodrogszerdahelyi kocsma vendégeinek magyarországi fiatalok - adta hírül az RTL Klub Híradója szombaton. Helyiek azt állítják, a magyarországiak menekülés közben két, szolgálaton kívüli rendőrt ütöttek el autójukkal, de a magyar állampolgárok szerint ez nem igaz: nem ők támadtak, hanem őket verték meg, és nem ütöttek el senkit. Az RTL Híradó stábja szemtanúkat is talált, de csak kamerán kívül voltak hajlandóak beszélni a verekedésről. Egyikük szerint a Magyarországról érkező társaság egyik tagja volt agresszív a vendégekkel, ezért kiküldték őket a bárból. Húsz perccel később felfegyverkezve tértek vissza, és nekiestek a kocsmából kilépő vendégeknek. A teljes cikk itt olvasható: http://www.rtlklub.hu/hirek/kulfold/cikk/506075

Digitalizálják a népi kulturális örökséget

2011. október 30. - (mti)

Digitalizálják és közös webfelületen elérhetővé teszik az egykori Osztrák-Magyar Monarchián belüli közép-kelet-európai népi kultúra hagyományait rögzítő adatbázisokat, erről az MTA Néprajzi Kutatóintézete állapodott meg cseh, szlovák és szlovén társintézményekkel. A három évig tartó együttműködés alatt olyan közös, többnyelvű webfelület készül el, amelyen a cseh, szlovén, szlovák és magyar partnerek a saját népi kultúrájukat reprezentáló képeket, filmeket, szövegeket és térképeket helyeznek el egységes adatokkal és értelmezéssel kísérve. Ily módon a kulturális hagyományok összehasonlítása is lehetővé válik - közölte az MTA Néprajzi Kutatóintézete. A projekt a tradičionális kultúra elemeit a digitalizáció és a világháló révén hozzáférhetővé teszi a laikus és szakmai közönség számára egyaránt, valamint a népi kulturális örökség megőrzésére vonatkozó esettanulmányok, elemzések elkészítése, majd az ezt követő stratégiaalkotás révén a néprajzi kutatás továbbfejlődését is elősegíti. Az MTA Néprajzi Kutatóintézete, valamint a Cseh Tudományos Akadémia Etnológiai Intézete, a Szlovák Tudományos Akadémia Etnológiai Intézete, a Szlovén Akadémiai Kutatóközpont Etnológiai Intézete, a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem, illetve a Prága melletti Berounban levő AiP Beroun számítástechnikai vállalat az Európai Strukturális Alap Közép-Európai Transznacionális Programja keretében sikeres pályázatot nyújtott be a népi kulturális örökségre vonatkozó egységes adatbázisrendszer és webfelület kialakítására, melyet 2011 és 2014 között valósítanak meg.

Magyar-szlovák pályázat kastélyfelújításra

2011. október 30. - (mti)

Új pályázatot nyújtott be a nagykaposi székhelyű Prosperitas Alapítvány, hogy a Magyar-Szlovák Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 alapján támogatást szerezzen a bélyi Sennyey-kastély északi és déli szárnyának rekonstrukciójához. Mihók Gábor, az alapítvány igazgatótanácsának elnöke az Új Szó című pozsonyi napilapnak elmondta: a Prosperitas ugyanennek a projektnek egy korábbi kiírásában a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatósággal közösen 1,95 millió euró támogatást pályázott meg, melyből 1,57 millió eurót a bodrogközi községben található építmény rekonstrukciójára költhetnek. A Zemplén új turisztikai céljai elnevezésű pályázat keretében továbbá a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum modernizálására 388 ezer eurót fordítanak, mindkét összeget 5-5 százalékos önrésszel egészítik ki. Mivel a pályázók szerint a határ menti régiók gazdasági élete élénkítésének egyik legkézenfekvőbb módja a turizmus fejlesztése lehet, így a projekt keretében mindkét ingatlanban turisztikai információs központokat alakítanak ki, melyek tevékenységét a jövőben összehangolják. A kastélyban könyvtár, kiállítótermek, szálláshelyek, tárgyaló és étkező kap majd helyet, valamint egy, a Sennyey családnak emléket állító helyiséget is berendeznek. A restaurálás első fázisa - mely végig a Kassai Műemlékvédelmi Hivatal szakmai felügyelete alatt zajlott - már korábban lezárult, és rövidesen befejeződik a felújítás második szakasza is. Ennek során az épület falai kívül és belül új burkolatot kaptak, a restaurálást végző cég felújította a villamos vezetékhálózat egy részét, aljzatbetonozásra került sor, valamint az ingatlan padlófűtéséhez szükséges 6200 méternyi csövet is lefektette. Mihók Gábor az Új Szót úgy tájékoztatta, hogy napokon belül a Sátoraljaújhelyi Önkormányzattal közösen újabb pályázatot adnak be, hogy a kastélyhoz tartozó szárnyépületeket is felújíttathassák. Erre a célra 1,8 millió eurót fordítanának, 640 ezer euró összköltséggel pedig a magyarországi település felett magasodó Szárhegyen található Magyar Kálvária emlékmű környezetének a fejlesztésére illetve más, a turisztikai vonzerő növelését eredményező beruházásokra kerülhetne sor.

Idegenforgalmi információs központ nyílt Nagyszaláncon

egy magyar-szlovák projekt keretében

2011. október 29. - (mti)

Idegenforgalmi információs központot és múzeumot nyitottak szombaton a kelet-szlovákiai Nagyszaláncon (Slanec) egy magyar-szlovák európai projekt keretében. Az európai projektet Nagyszalánc a magyarországi Füzér településsel közösen készítette elő, s adta be. Füzéren az idegenforgalmi információs központ, illetve a helyi múzeum már október 8-án megnyílt. A két település közös turisztikai és kulturális programokat fog előkészíteni a regionális idegenforgalom fellendítése érdekében. „Az információs központok célja, hogy megfelelő tájékoztatást és esetleg szolgáltatásokat nyújtson a régióba látogatóknak. A két információs központ működésének koordinálásával pedig elérhetjük, hogy az együttműködés átlépje a magyar-szlovák határt, s megerősítse a már eddig is létező jó kapcsolatokat” - jelentette ki Marcel Mino, a nagyszalánci információs központ projektmenedzsere. Hozzátette: az információs központok a partnerközpont régióját és programjait is népszerűsíteni fogják. Az információs központok megnyitása újabb bizonyítéka a nagyszalánci és a füzéri önkormányzatok jó kapcsolatának és együttműködésének. Mino szerint a két települést összeköti a lényegében közös történelmi múlt és a közös kulturális örökség is. Mindkét település egy régebbi vár, illetve várrom alatt terül el. Az információs központokban rendszeres műsor lesz, elsősorban előadások és kiállítások. „Szeretnénk bemutatni a régió kultúráját és természetét, s nyilvánvalóan nem hiányozhatnak majd Nagyszalánc és Füzér múltjának legkülönbözőbb emlékei sem” - szögezte je Mino. A közös projekt megvalósításához az önkormányzatokon kívül az Európai Unió 1,2 millió euróval járult hozzá.

Először jelent meg kalendárium régi képeslapokkal a Felvidékről

2011. október 28. - (mti)

A Felvidék Anno 2012 című naptár az első, amely a kalendáriumok közül régi, ritka képeslapokon mutatja be a mai Szlovákia jeles emlékeit, egykori városképeit. Mindezidáig nem jelent meg olyan típusú kalendárium az egykori Felső-Magyarországról, amelyben százévesnél is régebbi felvidéki képeslapok lenyomatai szerepelnek - mondta el az MTI-nek Balázs D. Attila, a Százszorkép Kiadó szerkesztője, aki folyamatosan bővülő képeslap-gyűjteményéből válogatta a kiadvány képeit. A régi képeslapokon megelevenedik a „békebeli” Kassa, Pozsony, Galánta, Lőcse, Komárom, Ótátrafüred, valamint Szepesvár, Dévény, Késmárk, Trencsén, Bártfa és Árva vára is, valamint a híres dunajeci tutajosok is láthatóak az egyik reprodukción. A ritkaságnak számító képeslapokhoz ismeretterjesztő szöveget és felvidéki honlapcímeket is írtak. A kiadó 2010-ben indította el a határon inneni és túli könyvesboltokban kapható Anno sorozatát erdélyi képekkel. Mint Balázs D. Attila elmondta, tervezik anno és most kalendáriumok kiadását a Felvidékről és Erdélyről, bemutatva az egykori képeslapok helyszíneinek mai képét is.

Magyarok és szlovákok együtt méltatták Bél Mátyást Pozsonyban

2011. október 28. - (mti)

Bél Mátyás (1684-1749) polihisztor, magyar és szlovák író, történet- és földrajztudós, valamint evangélikus lelkész életét és munkásságát bemutató könyveket ismertettek csütörtökön este a pozsonyi magyar kulturális központban. A sikeres könyvbemutatót a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete, a Nagyszombati Egyetem Bölcsészettudományi Kara és a Szlovák Tudományos Akadémia Történeti Intézete szervezte meg közösen. A Notitia Hungariae novae historico-geographica: Comitatus Arvensis et Trentsiniensis, valamint a Válogatások Bél Mátyás Notitiójából az újkori Magyarországról című könyveket Tóth Gergely és Soós István (Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézet), Daniel Skoviera (Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Kar, Nagyszombati Egyetem) és Erika Juríková (Nagyszombati Egyetem) mutatták be. A könyvbemutatót és a témával kapcsolatos érdekes vitát Eva Kowalská (Szlovák Tudományos Akadémia Történettudományi Intézet) vezette. A beszélgetés során ismét bebizonyosodott, hogy a polihisztort úgy a magyarok, mint a szlovákok is a magukénak vallják. Szlovákiában egyebek között a besztercebányai egyetem viseli Bél Mátyás nevét. Bél Mátyás korának kiemelkedő és sokoldalú tudósaként a nyelvészettel, történelemmel, földrajzzal és mezőgazdasággal foglalkozott. Leghíresebb, ma is forrásértékű munkája az öt kötetben megjelent Notitia Hungariae novae historico-geographica], vagyis „Az új Magyarország történeti-földrajzi ismertetése” (Bécs, 1735, 1736, 1737, 1742, 1749). Ez a mű tíz vármegye (Pozsony, Turóc, Zólyom, Liptó, Pest-Pilis-Solt, Nógrád, Bars, Nyitra, Hont, Moson) leírását tartalmazza Mikoviny Sámuel térképeivel. Szepes vármegye leírását Bél már korábban, a Notitia tervezetét bemutató Hungariae Antiquae et Novae Prodromus (Nürnberg, 1723) című munkában közölte. Nevéhez fűződik az első, 1721-ben megjelenő magyarországi hírlap, a Nova Posoniensia című latin nyelvű újság szerkesztése. Felvetette egy tudós társaság alapításának gondolatát is.

Autópályán lehet már haladni Pozsonytól Besztercebányáig

2011. október 28. - (mti)

Átadták a forgalomnak pénteken a szlovákiai R1-es gyorsforgalmai út legújabb szakaszát Nyitra és Garamnémeti között. A szakasz átadásával gyakorlatilag végig autópályán, illetve gyorsforgalmi úton lehet közlekedni Pozsonytól a közép-szlovákiai Besztercebányáig tartó 213 kilométeren. A gyorsforgalmi útnak ez a 46 kilométeres új szakasza két év alatt készült el és körülbelül 800 millió euróba került. A Pozsonyból Besztercebányára tartó autósok ezzel a szakasszal nagyjából 30 percet takarítanak meg a menetidőből. Ráadásul most már nem kell behajtaniuk Nyitrára, kikerülik az összes kisebb várost és falut is. Az R1-es mellett húzódó út első osztályú volt ugyan, de az óriási forgalom és a számos baleset miatt évek óta Szlovákia legveszélyesebb útszakaszai között tartották számon. Az R1-es gyorsforgalmi út most megnyílt szakasza hivatalosan a Pribina nevet kapta, és bár aránylag sík vidéken vezet keresztül a 46 kilométeren összesen 54 hidat kellett építeni. Az egész R1-es összesen 52 kilométer hosszú. Az utolsó hat kilométeres szakaszt - a besztercebányai körgyűrűt - jövő tavasszal kell átadni a forgalomnak. Az R1-es összesen 78 híd van, napi tervezett kapacitási minimálisan 5-7 ezer gépkocsi. A Pribinát a Granvia társaság építette PPP-projekt keretében. Szlovákiában ez az első megvalósult PPP-projekt. Miután a Granvia késve adta át az államnak az útszakaszt, nyolcmillió eurós pénzbírságot kell fizetnie a pénzügyminisztériumnak. A Granvia 30 évig fogja kezelni a gyorsforgalmi utat, amiért az államtól körülbelül 4 milliárd eurót kap. Az R1-es megépítésének összköltsége 1,2 milliárd euró volt. A projekt finanszírozásában egyebek között 14 bank vett részt.

Természetvédelmi központokat újítottak fel a Hanságban és a szlovákiai Kisudvarnokon

2011. október 27. - (mti)

Természetvédelmi bemutató és oktató központokat újítottak fel a Szigetközben, a Hanságban és a szlovákiai Kisudvarnokon (Malé Dvorníky) közel 564 ezer eurós összköltséggel európai uniós támogatással - mondta Fersch Attila, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság helyettes vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón, a Lipót közeli Gombócoson. A környezeti nevelés infrastrukturális feltételeinek javítására 479 ezer eurót, a fejlesztés 85 százalékát nyerte el Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága és Kisudvarnok önkormányzata az Európai Regionális Fejlesztési Alapból a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. A fennmaradó hányadot a magyar állam, a szlovák kormány és a projekt szlovákiai partnere adta hozzá. A fejlesztési összegből renoválták a környezet-, és természetvédelmi diáktáboroknak helyet adó Szigetközi Természetvédelmi Központot, rekonstruálták a Kapuvár melletti Öntésmajorban a Hanság élővilágát bemutató kiállítás épületét, amelyet évekkel ezelőtt be kellett zárni, mivel a kiállítóhely életveszélyessé vált. A tárlat anyagát egy másik uniós projekt keretében újítják meg, s a tervek szerint jövőre adják át a közönségnek. A szigetközi kerékpáros tanösvény mentén több pihenőhelyet rendbetettek, magyar és szlovák nyelvű információs táblákat állítottak fel, hogy a biciklis turisták könnyebben tudjanak tájékozódni. A szlovákiai Kisudvarnokon egy XIX. századi kúriát rekonstruáltak, s falai között a csallóközi madár és állatvilágot bemutató központot rendeztek be - ismertette Marczell Zoltán kisudvarnoki polgármester a sajtótájékoztatón. A határon átnyúló környezeti nevelési mintaprogram keretében 250-250 kisdiák ismerkedett a szomszédos ország természeti értékeivel. Ugyanezt a célt szolgálja a Hanság, a Szigetköz és a Csallóköz élővilágát ismertető magyar-, szlovák-, angol-, és német nyelvű természetvédelmi turista térkép, amely 5.000 példányban jelent meg és a Szigetközi Tájvédelmi Körzetről szóló kiadvány, amelyet magyar, szlovák és német nyelven adtak ki a projekt keretében.

Négy magyar képzőművész kiállításai Pozsonyban

2011. október 27. - (mti)

Négy kortárs magyar képzőművész munkáival ismerkedhetett meg októberben a szlovákiai közönség Pozsonyban. A négy kiállító művész közül három munkái először voltak láthatóak a szlovák fővárosban. A szerdai megnyitó után november 5-ig láthatók Pozsonyban a Panta Rhei könyvesboltban Krizsán Zoltán budapesti képzőművész egyéni technikával készült üvegképei - olvasható abban a közleményben, amelyet az ArtLoop online galéria juttatott el csütörtökön az MTI-hez. Felidézték, hogy elsőként Krüsely Gábor ungvári származású, Magyarországon élő grafikus és festőművész munkáit állították ki október első hetében a könyvesboltban, majd a somorjai Mayer Éva grafikus fekete-fehér kompozíciói, a múlt héten Podmaniczky Ágnes nagyméretű, sport tematikájú festményei, végül most Krizsán Zoltán üvegfestményei kerültek a pozsonyi közönség elé. Mayer Éva alkotásaiból már több kiállítást rendeztek Szlovákiában, Pozsonyban is, a másik három művész azonban most mutatkozott be először a szlovák fővárosban. „A megnyitók után a képek a könyvespolcok mellett maradtak, így annak is esélye volt találkozni a kortárs művészet egy szeletével, aki nem jár galériába, kiállításokra” - mondta el az MTI-nek Durica Katalin, az ArtLoop galéria vezetője. A négy magyar képzőművész előtt szeptemberben négy kortárs szlovák festőt, Silvia Cechovát, Patricia Koysovát, Monika Pascoe Mikyskovát és Jarmila Mitrikovát mutattak be a szervezők Pozsonyban.

Ivan Csudai festőművész kiállítása a Szlovák Intézetben

2011. október 27. - (mti)

A magyar származású Ivan Csudai Pozsonyban alkotó festőművész egyik alkotását mutatja Öninterpretációk című kiállításának első napján a Szlovák Intézetben. A tizenkét festményt bemutató tárlat november 21-ig tekinthető meg.

Újabb buszjárat indulhat Magyarország és Szlovákia között

2011. október 25. - (mti)

Újabb buszjárat indulhat Magyarország és Szlovákia között; közösen pályázhat a projektre Győr és a csallóközi Nagymegyer (Veľký Meder) önkormányzata. A győri közgyűlés pénteken dönthet arról, hogy - eleget téve a hó eleji nagymegyeri megkeresésnek - beszáll-e a projektbe. A legfeljebb két évig tartó projektre ötszázalékos önrésszel 200 ezer és egymillió euró közötti összeget nyerhetnek el a pályázók a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében. Annak ellenére, hogy Nagymegyer és Győr a Szlovákiát és Magyarországot összekötő fő közlekedési vonalon fekszik, a gördülékeny személyszállítást biztosító tömegközlekedés ezen a területen mégsem megfelelő - olvasható a Borkai Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP) által jegyzett előterjesztésben. A dokumentum megemlíti: a két várost a hét négy napján köti össze menetrend szerinti buszjárat, amely reggel nyolc óra előtt öt perccel indul Nagymegyerről, és fél háromkor fordul vissza. Ugyanakkor - teszik hozzá - a két állam uniós csatlakozása óta a korábbinál jóval többen járnak dolgozni vagy tanulni a határ másik oldalára, de a járatszám emelését indokolja az idegenforgalom, különösen a bevásárló turizmus bővülése is. A projekthez Nagymegyer önkormányzata két buszt szerezne be. Kiss Vince, a magyar-osztrák-szlovák hármas határnál fekvő Rajka független polgármesterének korábbi közlése szerint a fele részben külföldi, elsősorban szlovákiai állampolgárok által lakott Rajkáról tavaly indult menetrend szerinti buszjárat Pozsonyba. A vonalat a szlovák főváros közlekedési társasága működteti.

Magyar-szlovák építőipari kiállításra készülnek Miskolcon

2011. október 24. - (mti)

Magyar-szlovák közös rendezésben építőipari kiállítást és üzletemberek találkozását tartják október 28-án és 29-én - jelentették be a szervezők sajtótájékoztatón, Miskolcon hétfőn. Az I. Miskolci Építőipari Kiállítás és Üzletember Találkozóját a Miskolci Egyetem körcsarnokában tartják, a rendezvény célja, hogy támogassa a szlovák és magyar gazdasági társaságok határmenti együttműködését, a mikro-, kis- és középvállalkozókat - közölte Mester Csaba, a rendezvényt bonyolító társaság ügyvezetője. A számos szabadidő-rendezvénnyel társuló kiállításon félszáz magyar és szlovák építőipari, illetve az építőiparhoz kapcsolódó vállalkozás mutatkozik be.

Magyarország tragédiája

2011. október 23. - (Új Szó)

A magyar politika az elmúlt években oda jutott, hogy valamennyi releváns politikai erő baloldali vagy egyenesen szélsőbalos populista nézeteket képvisel, miközben sehol egy olyan középjobb párt, amelyhez hasonlók az összes valamirevaló gazdasági reformot megvalósították mondjuk Szlovákiában. Hogy lesz ebből kilábalás? Sehogy.

Orbán Viktor tévedései

2011. október 30. - (galamus.hu)

A király beszél, beszél, nem dadog, csak folyamatosan butaságokat mond. Magam nem is hiszem, hogy ő ezt ne tudná, ám hisz a szómágia erejében, neki egyszer már bejött, hátha még működik: a szavak, szlogenek ereje legyőzi a rideg valóságot, amelyet a polgárok mindennapi életükben megszenvednek.

Leválthatatlan hatalmát készíti elő a Fidesz

2011. október 29. - (nepszava.hu)

Ha a Fidesz választási javaslatából jogszabály lesz, nagyon szomorú választási törvény születik, és Tóth Zoltán biztos benne, hogy hosszabb időre bebetonozza hatalmukat. A választási szakértő szerint ez nem egy hirtelen felindulásból elkövetett javaslat, ezt szisztematikusan végiggondolták; a diktatúra, a türannisz egy építőkockája. Ugyanakkor úgy véli, előbb vagy utóbb ez kőkeményen vissza fog ütni a Fideszre, és ha egyszer veszít, akkor nagyon veszít.

Az új bátrak

2011. október 29. - (Népszabadság)

Wittner Mária szavait olvasom: „Végre igazságot kellene tenni ebben az országban.” Ennek az elvnek a jegyében kívánják megadóztatni az egykori pártállami vezetők nyugdíját.

Félnek Attilától

2011. október 29. - (Népszabadság)

Az most már egészen biztos, hogy József Attilának mennie kell a Kossuth térről, ám jó volna, ha megőriznénk nyugalmunkat. Felhívtam a legnagyobb külföldi utazási irodákat, hogy mi a helyzet József Attilával.

Az IMF karjaiba lökhet a matolcsyzmus

2011. október 29. - (Index)

Orbán Viktor az IMF-et elutasító politikájának feladására kényszerülhet, miután a „nem ortodox” gazdaságolitikai lépések miatt Görögország után Magyarországon ugrott meg legnagyobb mértékben az államcsőd kockázata - írja a Bloomberg.

Leolvadás előtt

2011. október 29. - (galamus.hu)

Minden gazdasági előrejelzés annyit ér, amennyi megvalósul belőle. A Galamus szerkesztői a múltban publikálták néhány jóslatomat, lássuk, hogyan jöttek be.

Adósrabszolgák adóprés alatt

2011. október 29. - (nepszava.hu)

A magyar polgárok nem csak adósságrabszolgákká lettek, de lassan adórabszolgákká is válnak. A kormány minden fő célkitűzését elvétette. Nem valósul meg egyetlen Fidesz-lózung sem, gazdasági csődspirálban vergődik az ország, és vezetőinek lassan le kéne tenniük a fegyvert, fel kéne hagyniuk a nemzeti szabadságharccal.

A magyar gazdaságpolitika és költségvetés kudarcairól

2011. október 29. - (galamus.hu)

Pontosan az a speciális bajunk, ami a specialitásunk, hogy megpróbálunk Európával szemben politizálni. Tehát az a gazdaságpolitika, ami a tankönyvek sutba dobása után indult, sajnos kudarcra volt ítélve, és ez a kudarc bekövetkezett.

A lakosságot kizsebelő sarcok jönnek

2011. október 27. - (nepszava.hu)

Az idei esztendő nehéz volt, és jobb, ha felkészülünk arra, hogy 2012 még nehezebb lesz - derült ki az adótörvények e heti parlamenti vitájából. Nőnek az adóterhek, s ha eljön az esetleges recesszió, akkor még tovább nőnek, ami jó részt a Fidesz- elhibázott gazdaságpolitikájának következménye.

Országmentés á la Fidesz

2011. október 27. - (nepszava.hu)

Nem kis aggodalommal vettük tudomásul az elmúlt másfél esztendőben, amióta a fülkeforradalom lankadatlanul terjeszti ki csápjait életünk minden területére, hogy Magyarországot és annak népét (talán még a határon túliakat is) bizony meg kell menteni.

Washington Post kontra Orbán

2011. október 26. - (168ora.hu)

Az, hogy egy amerikai nagykövetet bármely országban, amellyel az Egyesült Államoknak diplomáciai kapcsolata van, minden vacsorameghívástól függetlenül „várólistára” helyezzenek, hivatalos ügyben „csicskáztassanak”, teljességgel szokatlan…

„A zsidó lakosság nagyon jól érzi magát nálunk”

2011. október 26. - (168ora.hu)

Schmitt Pál magyar államelnök a Presse munkatársával folytatott beszélgetésben a nemzetközi bírálatokkal és az antiszemitizmusra utaló vádaskodásokkal szemben védelmébe vette Orbán Viktor kormányát: „A zsidó lakosság nagyon jól érzi magát nálunk”.

Több tízmilliót költött Schmitt hivatala autókra, bútorokra, szőnyegekre

2011. október 29. - (Index / mainap.hu)

Schmitt Pál és hivatala egy év alatt több tízmillió forintot költött autókra, bútorokra, szőnyegekre és kitüntetésekre.

Vona már az ország irányítására készül

2011. október 29. - (mti)

A Jobbik elnöke szerint pártja magasan a rendszer fölött áll, folyamatosan erősödik, de politikailag felnőtté, éretté kell válnia, mert hamarosan vezetnie kell az országot.

„Újra fel kell állni a Jobbik seregeinek”

2011. október 29. - (liveinfo.blog.hu)

„Mi vagy senki!” Így Indította beszédét Vona Gábor a Jobbik nyolcadik országos kongresszusán. A Jobbik elnöke szerint pártja magasan a rendszer fölött áll, és ez így is marad addig, amíg ő, Vona Gábor vezeti a pártot.

Egymást nyírják a magyar pártok Szlovákiában

2011. október 28. - (hvg.hu)

Még el sem kezdődött a választási kampány Szlovákiában, a két, magyarokat is képviselő politikai erő máris egymásnak ugrott: az apropó egy újsághirdetés formájában megjelent ajánlat volt a Híd-Most részéről.

Bugár Béla Berényi Józsefnek írt nyílt leveléről

2011. október 28. - (felvidek.ma)

Harna István, egykori építésügyi miniszter (1998-2002) is tollat ragadott, hogy megírja véleményét Bugár Béla és Berényi József levélváltásáról.

Híd - A szpolupráca-dilemma

2011. október 28. - (bumm.sk)

A Szótlan Szemtanú a kampányra és a közelgő választásokra való tekintettel fontosnak tartja megvizsgálni, milyen utat jártak be az előző választások óta az egyes parlamenti pártok. A kis értékelő első része a Híddal foglalkozik, egy hét múlva jön az MKP, aztán meg a resztli, azaz minden más politikus és közszereplő.

Kusý szerint csak két kispárt jut be a parlamentbe

2011. október 28. - (bumm.sk)

Miroslav Kusý politológus szerint az alakuló kis pártok nem fognak tudni beavatkozni számottevő mértékben a parlamenti székekért folytatott harcba, legfeljebb kettőnek van esélye bejutni a törvényhozásba. Az MKP és a Híd egyaránt esélyes erre.

Radičová jövője az elnökválasztás

2011. október 30. - (tasr / bumm.sk)

A 2014-es elnökválasztás jelentheti Iveta Radičová politikai jövőjét -vélik szlovák elemzők. A kormányfő szombaton jelentette be, hogy kilép az SDKÚ-ból és visszavonul. „Az, hogy kilép a pártból, nagyobb teret ad neki, hogy különböző politikai beállítottságú választókat szólítson meg” - mondta Pavel Haulík szociológus. Miroslav Kusý politikai elemző szerint két év kényelmesen elég arra, hogy Radičová előkészítse kampányát, vagy pártot alapítson. Haulík azonban úgy véli: a kormányfőnek már nincsenek pártpolitikai ambíciói. „Saját párt alapítása, vagy visszatérése az SDKÚ-ba kevéssé valószínű” - mondta. Kusý szerint Radičová támadása logikus lépésnek tekinthető a fejlett politikai kultúra szellemében. „A kormányfő, akinek bukik a kormánya, vállalja a következményeket” - mondta. Szerinte Radičová azért jelentette be távozását még a választások előtt, mert nem volt megfelelő hátországa, csak mérsékelt támogatást érzett. Haulík szerint azonban ez nem biztos, hogy így van. „Az utóbbi időszakban nem éreztem úgy, hogy Iveta Radičová álláspontja alapvetően eltért volna az SDKÚ vezetőségének álláspontjától” - véli a szociológus. Haulík szerint Radičová távozása nem befolyásolja majd alapvetően az SDKÚ támogatottságát, mert a párt nem egy emberről szól. A szociológus szerint Mikuláš Dzurinda pártjának választóinak határozott elképzelései vannak a szlovák politika alakulásának irányáról. Miroslav Kusý ellenben úgy gondolja, Radičová bejelentése bizonyosan meglátszik majd a párt támogatottságán. Iveta Radičová az SDKÚ Központi Tanácsának ülésén, szombaton bejelentette, hogy kilép a pártból. Hivatalosan ezt 2012 márciusában, a pártkongresszus után teszi meg, melyre az előrehozott választások után kerül sor. A kormányfő ezen a választáson már nem indul.

Továbbra sincs összefogási szándék

2011. október 27. - (kitekinto.hu)

A Radičová-kormány bukása miatt márciusban előrehozott választások lesznek Szlovákiában. Egyelőre egyáltalán nem bíztató a helyzet, ugyanis a magyar kisebbség képviselői nem hajlanak az összefogásra, miközben Slota ismét a magyar kártya kijátszásán van.

Peter Morvay -Ennyire tellett

2011. október 14. - (Élet és Irodalom)

Nem kellett különösebb jóstehetség ahhoz, hogy a szlovák parlament keddi ülését figyelve gyorsan világossá váljon: az Iveta Radičová miniszterelnök vezette reformkormány órái meg vannak számlálva. A képviselők ugyan a kormány bukását hozó szavazás előtt még fél napot ádázul vitatkoztak, nyilvánvaló volt, hogy az egyenes adásban közvetített színjátékkal nem egymást akarják meggyőzni.

Dzurinda együtt indulna a választásokon a KDH-val és Bugárékkal?

2011. október 29. - (sita / parameter.sk)

Az SDKÚ-DS kész arra, hogy együtt lépjenek föl az előrehozott parlamenti választásokon és a választásokat követően is, jelentette ki az SDKÚ-DS elnöke, Mikuláš Dzurinda a párt Központi Tanácsának szombati, Zólyomban tartott tanácskozását követően. Dzurinda szerint, hatalmi alternatívát kell kínálniuk az embereknek.

Tisztesség és jóakarat

2011. október 27. - (parameter.sk)

2011. október közepén kiderült, hogy előre hozott választásokra kerül sor Szlovákiában. Új helyzet állt elő az országban, és ez az új helyzet a szlovákiai magyar érdekképviselet további sorsával kapcsolatban is új kérdéseket vetett fel.

„Bugár Béla ismét Vojto lett!”

2011. október 26. - (felvidek.ma)

Béla lélekben ismét Vojto lett! Olyan kisbetűs ember, akit az 1990-es évek második felében Ján Slota még vállon veregetett és elfogadhatónak vélte őt egy szlovák kormány tagjaként, hiszen meztelen hassal járta Jánošík- táncát a Szlovák Televízió szilveszteri műsorában.

Szájbunyó: B. vs. B.

2011. október 26. - (vorospeter.sk)

Mind Bugár, mind pedig Berényi eljátszotta a tisztelt nagyérdemű kérésére a maga VPSZ jellegű kis monodrámáját. Mindkettő arról szólt, hogy rohadtul együtt akar működni a köz érdekében, de ezt sajnos a másik lehetetlenné tette.

Somogyi Szilárd kollégának

2011. október 27. - (solymoslaszlo.blog.hu)

Somogyi Szilárd képviselőtársam, az SaS parlamenti frakciójának alelnöke a minap blogjában felhívást tett közzé, melyben a Hídat és az MKP-t a „közös lista felállításáról való tárgyalások haladéktalan elkezdésére” szólította fel.

Koalíciós keringők

2011. október 29. - (felvidek.ma)

Radičová kormányának bukásával szinte egy időben elkezdődtek a következő kormánykoalíció összetételére vonatkozó találgatások is. A közvélemény-kutatások szerint egyértelműen még mindig Fico Smere a legerősebb párt a szlovákiai politikai színtéren, így nagy valószínűség szerint a márciusi előrehozott választások után - az eredmények tükrében őt kéri majd fel a köztársasági elnök a kormányalakításra.

Előszó Robert Fico megdicsőüléséhez

2011. október 25. - (felvidek.ma)

Egy mai cikkünkben idézzük a magyar közszolgálati televíziónak nyilatkozó Szarka László történészt, aki szerint könnyen megeshet, hogy a jövő kora tavaszi előrehozott választások után egy talpig megújult Robert Ficoban tisztelhetjük az ország régi-új miniszterelnökét.

Sémákon kívül

2011. október 26. - (Új Szó)

Szlovákia mozgalmas heteken van túl: megbukott egy kormány, némi tétovázás után összeállt ismét, márciusban pedig azt is megtudjuk, ki veszi át az ország vezetését. A fokozódó kampányláz miatt megszaporodnak a politikusokkal készített interjúk, egyetlen jelenséggel viszont sem a pártok, sem a társadalom nem tud mit kezdeni. Nem tudják hová tenni a civil kezdeményezéseket, legalábbis azokat, amelyekhez biztosan nincs semmi közük.

1,6 millió szavazót vesztett el a Fidesz

2011. október 28. - (hvg.hu)

Az összes választó ötöde fordult el Fidesztől az elmúlt másfél évben - derül ki a Political Capital elemzéséből. Bár az ellenzéki pártok erősödése továbbra is gyengének mondható, összesített támogatottságuk immár második hónapja magasabb, mint a kormánypárté. A legnagyobb tömeget az év eleje óta a pártpreferencia nélküli választók jelentik.

Gyurcsány Ferenc szerepében: Orbán Viktor

2011. október 28. - (hvg.hu)

Az Orbán-kormány a jelek szerint újrajátssza a Gyurcsány-kabinet agóniáját. A szereplők változtak, a művészi eszközök ugyanazok.

A DK az SZDSZ új köntösben

2011. október 28. - (mti)

A Demokratikus Koalícióval az a csoport vált ki az MSZP-ből, amely részben az SZDSZ nyomdokain azt az ultraliberális gondolkodásmódot képviseli, amely annyi kárt okozott a magyar társadalomnak és a magyar szocialistáknak is - jelentette ki Balogh András, az MSZP elnökhelyettese.

„Az új SZDSZ alakult meg”

2011. október 28. - (hírTV / mno)

Az SZDSZ-hez hasonlította a Demokratikus Koalíciót Mesterházy Attila. A szocialista pártelnök Szegeden beszélt arról, hogy szerinte Gyurcsány Ferenc új pártja a liberális szavazóknak lehet vonzó.

Bélsárból vár? - avagy a baloldal újraélesztése

2011. október 28. - (publius.blog.hu)

Gyurcsány Ferenc MSZP-ből való távozásáról és új pártjának megalakulásának tényéről nem lehet nem írni. Ennek a kötelességnek vagy unaloműzésnek már eleget is tettük egyszer, azonban ez az írás más aspektusból igyekszik megközelíteni a pártszakadás kérdéskörét: ha úgy tetszik, a baloldal esetleges jövőjéről.

Tovább él a kádárizmus

2011. október 28. - (nol.hu)

„Manapság Európában éppúgy, mint nálunk válságba került a nyugati, keresztény erkölcs, és általában megroggyant az értékteremtő művészet is. Magyarországon létkérdés a kulturális identitás, és vannak olyan nemzeti értékek, amelyek támogatásával kapcsolatban nem köthető kompromisszum.

Závada Pál szerint botrányos és elfogadhatatlan

Kulturális konc a szélsőjobbnak

2011. október 28. - (168ora.hu)

A Kossuth-díjas író megtiltotta, hogy az Új Színház az új vezetés alatt játssza a darabjait, miután kiderült: Budapest főpolgármestere, Tarlós István a szélsőjobbos Dörner György és Csurka István tandemet nevezte ki a teátrum élére. Előbbi igazgatói pozíciót nyert, utóbbi intendánsként biztosítja majd a szellemi hátteret a közpénzből üzemeltetett, a Fidesz által szélsőjobbossá alakított színházban.

Új Színház - Kemény bírálat érkezett Németországból

2011. október 26. - (168ora.hu)

„Az osztrák Schüssel-Haider-koalíció miatt 2000-ben bevezetett EU-szankciók okai végül ártalmatlannak tűnnek összehasonlítva azzal, ami jelenleg Magyarországon történik és valószínűleg a továbbiakban is fenyeget” - áll a Német Színművészeti Akadémia állásfoglalásában.

Az oktatási törvényről és a mögötte rejlő koncepcióról

2011. október 28. - (galamus.hu)

De a keret most iskolatípusonként egy lesz, ez azt jelenti, hogy az iskolatípusok között az a kasztrendszer áll helyre, amit Karácsony Sándor a harmincas években kritizált, és az iskolák tíz százalék szabad jutalékot kapnak a tananyagaikban.

A magyaroknak elegük van Orbánból

2011. október 28. - (lengyelnet.hu / 168ora.hu)

Csaknem minden jelentősebb lengyel hírportál és a közszolgálati televízió is ilyen és ehhez hasonló címekkel számolt be a hét végi budapesti tüntetésről. Ennek kapcsán elemzik, miért nő az utóbbi hónapokban az elégedetlenek száma Magyarországon és hogyan erősödtek meg a civil mozgalmak.

A Jungle-world 2006 őszéről és a Fidesz-kormány akcióiról

2011. október 27. - (galamus.hu)

A jungle-world.com című hírportál A pusztai ártatlanság címmel közölte Holger Marcks írását arról, hogy „a nacionalisták felemelkedése Magyarországon öt évvel ezelőtt kezdődött. Most le akarnak számolni politikai ellenfeleikkel. Az ország fasizálódásával kapcsolatos nemzetközi reagálások visszafogottak.”

Nem garantálja a Fidesz újraválasztását az új választási törvény

2011. október 26. - (hvg.hu)

A készülő választási törvény nem fogja garantálni a Fidesz újraválasztását, de ettől függetlenül súlyos károkat tehet az alkotmányos berendezkedésben…

Magyarország bebábozódik, az EU hallgatása katasztrofális

2011. október 28. - (galamus.hu)

A Cicero.oline, amely magát a politikai kultúra magazinjának nevezi, Magyarország a demokrácia felszámolásának útján címmel közölte Gunter Hofmann cikkét. - Orbán Viktor alatt Magyarországot nacionalizmus, antiszemitizmus és a demokrácia felszámolása fenyegeti. Az Európai Unió azonban annyira a saját pénzügyi nyomora foglya, hogy elmulasztja a szükséges lépéseket.

Október 23 - Víziók nélkül

2011. október 26. - (parameter.sk)

Szokatlan dramaturgiájú október 23-adikán van túl Budapest. Elmaradt a már-már hagyományos, bombasztikus belvárosi Fidesz-nagygyűlés, és a szélsőjobbos utcai harcosok sem kergetőztek a rendőrökkel. Az 1956-os forradalom 55. évfordulóján a prímet a civilek „milliós” tüntetése vitte - miközben a politikai elitek meg sem próbálkoztak a konkurálással.

A tüntetésről és az Új Színházról

2011. október 28. - (galamus.hu)

A The Economist 1956-ra emlékezve Nem tetszik nekik a rendszer címmel közölt cikket A.L.B. aláírással.

Hasznos találkozó az autonómiáért

2011. október 28. - (felvidek.ma)

Második tanácskozása valósult meg a Nyugat Európa Kelet Európáért - Összetartozás programjának. A két éves projektet a kalondai Pro Kalondiensis Polgári Társulás indította, hogy az Európa országaiban élő és a hazai magyar kisebbségek képviselői megosszák egymással többek közt az autonómiákkal kapcsolatos tapasztalataikat.

Naponta ötven magyar roma érkezik Kanadába

2011. október 28. - (Index)

Naponta legalább 50 magyar roma érkezik a torontói Pearson repülőtérre, és folyamodik menekült státuszért a határőrség jelentése szerint. Ez mennyiség rengeteg problémát okoz a reptér személyzetének és az egészségügyi szolgáltatóknak, írja a Sun News című kanadai lap.

Duray, mint élőtoposz

2011. október 26. - (parameter.sk)

Még mielőtt bárki azzal vádolna meg, hogy Duray úrral mi a bajom, annak azt üzenem igen igaza van egy-két tettével képtelen vagyok azonosulni.

Megharcolunk minden magyarért!

2011. október 28. - (magyarhirlap.hu)

Victoria állam magyarságával találkozott tegnap ausztráliai körútja újabb állomásán Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A politikus ismertette a magyar kormány nemzetpolitikáját, az egyszerűsített honosítási eljárást, és szólt a Nemzeti Regiszterről is.

Leprostizták, perel a fideszes képviselő

2011. október 28. - (168ora.hu)

Wittner Mária megelégelte a gyalázkodást, perre megy. Az egyik közösségi portálon Dániel Péter ügyvéd azt írta, hogy Wittner Mária után az ’56-os halálraítélt „egy primitív, köztörvényes, randalírozó és lincselő prosti megérdemelt jelzője. Nem több, és nem is kevesebb.”

Csúnyán beégett Gyurcsány kurvázó főembere

2011. október 27. - (kepviselofunky.blog.hu)

Nem kevesen tartották eddig is a magyar közélet legvisszataszítóbb figurájának Gyurcsány Ferenc szövetségesét, a volt miniszterelnök visszatérését támogató akciókat saját pénzéből is finanszírozó Facebook-mániás Dániel Pétert, az úgynevezett kaszinótojásos ügyvédet.

Wittner

2011. október 28. - (Németh Péter - nepszava.hu)

Szinte nincs egyetlen olyan gondolata Wittner Máriának, amelyikkel egyet tudnék érteni. A parlamenti szerephez juttatását is csupán Orbán szélsőjobbnak nyújtott gesztusaként értékeltem, amely gesztus egy magát demokratának tartó politikustól elfogadhatatlan. Nem Wittner antikommunizmusával, hanem nyilatkozatainak ordenáré, kirekesztő, szélsőséges tartalmával, stílusával van bajom. Illetve náci gondolatokat megjelenítő társaságok melletti kiállásával. Wittner Mária nem való, durvábban fogalmazva: alkalmatlan politikusnak. Nincs is túl nagy szerepe a parlamentben, mostanság leginkább akkor, ha előzni kell a Jobbikot, mint most a kommunisták (nem létező) kiemelt nyugdíjának ügyében. Szóval Orbán láthatóan igyekszik kordában tartani Wittnert, és próbálja megőrizni 56-os ikonként, még akkor is, ha ő maga ebben sokszor nem bizonyul partnerének; magyargárdás szerepvállalása bizonyára nem segíti ebben a miniszterelnököt. De lettlégyen bármilyen is a jelene Wittner Máriának, az nem adhat okot múltjának gyalázására. És ezt Dániel Péternek is tudomásul kell vennie. Kell tudnia bocsánatot kérni. Nem a jobboldaltól, nem a Fidesztől; az idős nőtől.

Wittner nem lincselt meg senkit - Eörsi tételesen cáfol

2011. október 27. - (mti)

Tételesen cáfolta Eörsi László történész az MTI-nek csütörtökön Dániel Péter ügyvéd Facebookon közzétett, Wittner Mária fideszes képviselőt, egykori '56-os halálraítéltet érintő állításait.

Húzzák a Malina-ügyet

2011. október 28. - (magyarhirlap.hu)

A szlovák főügyészség újabb kihallgatásokat kezdeményezett Malina Hedvig 2006-os megverésével kapcsolatban, így a jelek szerint a márciusi választásokig nem kerül pont az ügyre. Malina ügyvédje politikai játszmákat sejt a háttérben.

Egyelőre nyitva marad Malina Hedvig aktája

2011. október 27. - (nepszava.hu)

Továbbra sem zárja le Malina Hedvig ügyét az ügyészség - adta hírül tegnap a bumm.sk honlapja. Peter Labas dékán, az orvosszakértői vélemény kidolgozója után még több tanút hallgatnak ki. Labas kihallgatása két hét múlva folytatódni fog, tisztázzák a szakértői vélemény tartalmát, valamint a dékán szerepét és tevékenységét is.

Oktatási-nevelési támogatások: Kárpát-medencei körkép

2011. október 27. - (felvidek.ma)

Áttekintettük a magyarországi és a határon túli magyar sajtót, hogy olvasóinknak Kárpát-medencei körképet adhassunk arról, hogy mi a helyzet a státustörvényből eredő oktatási-nevelési támogatásokkal kapcsolatban.

A NEFMI Külhoni Magyarok Osztálya és a Balassi Intézet által meghirdetett közoktatási pályázatok felvidéki nyertesei

Ellenzéki kerekasztal Orbánék leváltásáért

2011. október 31. - (hvg.hu)

Új ellenzéki kerekasztal létrehozását javasolja majd szombaton a szocialista platformok összejövetelén Schmuck Andor. Értesülésünk szerint az MSZDP-főtitkára azon a Baloldali Tömörülés platform által összehívott konferencián beszél elképzeléseiről…

„Egy gyorsnaszádot könnyebb sziklának vinni”

2011. október 27. - (hvg.hu)

Hiába ismeri fel az Orbán-kormány a problémákat, rendre rossz irányba fordul a megoldásokkal - mondta a hvg.hu-nak Oszkó Péter, aki szerint a „magyar különutasságról” folyton bebizonyosodik, hogy káros következményekkel jár.

„Megelőztük a tankönyveket”

2011. október 27. - (magyarhirlap.hu)

Példa nélküli lesz a következő évi költségvetés, mivel a kormány több strukturális reformra tesz kísérletet. A kormányfő szerint jövőre mintegy ezernégyszáz milliárd forintnyi uniós pénzt pumpálnak a magyar gazdaságba.

Magyarország bóvli? Frászt!

2011. október 27. - (nivo.blog.hu)

Én tényleg nem értem, hogy miért ez a hír napok óta. Most egy kicsit vonatkoztassunk el az aktuálpolitikától, és attól, hogy a mindenkori ellenzéki szempontból annál jobb, minél rosszabb az ország helyzete. Ennél sajnos most sokkal komolyabb a helyzet.

Magyarország az EU-ban - Az NB I-ből a megyei első osztályba

2011. október 27. - (168ora.hu)

Vajon komolyan vehető-e a miniszterelnöki kijelentés, hogy mi nem tudjuk elfogadni az adóalap harmonizációját? Kivel akarunk mi versenyezni az adózás területén? Például Romániával és Bulgáriával? Írjuk le újra és újra: az adóalap, és nem az adókulcsok harmonizálásáról van szó!

„Esterházy amerikai kitüntetése figyelmeztetés Szlovákiának is”

2011. október 27. - (Felvidek.ma)

Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke is meghívást kapott az amerikai ADL szervezet „Bátorságért” díjátadó ünnepségére, melyen in memoriam Esterházy Jánost méltatják. A New York-i Rágalmazásellenes Liga (ADL - Anti-Defamation League) zsidó szervezet díját 1987-től azok kapják meg, akik a félelemmel dacova segítették a zsidó üldözötteket a nácik üldözésével szemben. A díjat november 3-án ay ADL országos bizottságának éves közgyűlésén, New York-ban adják át Esterházy János lányának. Berényi József a díjátadó ünnepségen beszédet is tart. Az MKP elnöke nagy jelentőséget tanúsít Esterházy méltatásának, hiszen az amerikai ADL nagy tekintélynek örvendő szervezet, amelynek hangját Szlovákiában sem lehet figyelmen kívül hagyni, főleg akkor, amikor az ország államfője, Ivan Gašparovič kijelentésével fölháborító módon hozzájárul a történelem elferdítéséhez. Szlovákia a mai napi nem szolgáltatott igazságot Esterházynak, noha a csehszlovákiai magyarság mártírja a második világháború ideje alatt számtalan menekültnek segítette sorsát, emiatt a legmagasabb állami kitüntetést kapta Lengyelországban, valamint számos, személyét érintő elismerő nyilatkozat látott napvilágot Izraelben is.

Eljárás a szlovák köztévé ellen egy Esterházy-riport miatt

2011. október 26. - (mti)

Vizsgálatot indít a szlovákiai frekvenciatanács a közszolgálati szlovák televízió Magyar Magazinjában augusztus 3-án sugárzott Esterházy Jánosról szóló riport ügyében.

Gond nélkül szavazhatnak a határon túli szlovákok

2011. október 30. - (Felvidek.ma)

A 2012. március 10-re kiírt előrehozott parlamenti választásokon gond nélkül részt vehetnek a külföldön tartózkodó szlovákok. Azok is, akiknek nincs is állandó lakhelyük Szlovákiában. Csupán annyit kell tenniük, hogy 2012. január 20-ig jelzik a választásokon való részvételi szándékukat. Ennek a ténynek a figyelemben tartása azért is fontos, mert Szlovákia hónapok óta arra a „magyar veszélyre” figyelmeztet, hogy Magyarország választójogot akar adni a határon túl élő magyar állampolgároknak. Azok a szlovák állampolgárok, akiknek állandó lakhelyük van Szlovákiában, de a választások napján külföldön lesznek, a helyi községi hivatalon jelenthetik be szavazási igényüket. A szlovákiai állandó lakhely nélküli polgárok ezt a Pozsony ligetfalui hivatalban tehetik meg. A választási igényt kifejező polgárok ezt követően postán megkapják a külföldről történő szavazáshoz szükséges iratokat. A külföldről érkező szavazólapokat a ligetfalui hivatal március 9-ig gyűjti, de a lezárt borítékokat csak a március 10-i választás lezárása után bontják fel.

Postai úton szavazhatnak a külföldön élő szlovák állampolgárok

2011. október 30. - (tasr / bumm.sk)

A márciusi, előrehozott választásokon részt vehetnek azok a szlovák állampolgárok is, akik március 10-én nem tartózkodnak az országban. Azok is leadhatják szavazataikat, akiknek nincs állandó lakhelyük Szlovákiában. A postai úton történő választást azonban kérvényezniük kell. Erre 2012. január 20-ig van idejük. A szlovákiai állandó lakhellyel rendelkező választóknak, akik március 10-én nem lesznek az országban, kérvényüket lakhelyük községi hivatalába kell küldeniük. Az állandó lakhellyel nem rendelkezőknek a pozsonyi ligetfalui hivatalban kell jelezniük szándékukat. A hivatal aztán a kérvény alapján felírja a választót a listára. Az illetékes hivatalok legkésőbb 2012. február 4-ig kiküldik a választóknak a szükséges anyagokat, melyek segítségével voksolhatnak. A kitöltött szavazólapokat „postai választás” jeligéjű borítékban kell visszaküldeni legkésőbb március 9-ig.

Berényi egyetért az új választójogi koncepcióval

2011. október 11. - (Felvidék.ma)

Az áprilisban elfogadott alaptörvényhez készülő sarkalatos törvények közül mindenképpen kiemelkedik a választójogi törvény, mely a kisebb-nagyobb módosítások mellett komoly újításokkal is szolgál a jelenleg hatályos választójogi normához képest. Ezek egyike a Magyarország határain kívül élő magyar állampolgárok szavazati jogának kérdése. A tervek szerint a határon túli magyarok az országos listára szavazhatnának, egyéni jelöltekre csak akkor, ha rendelkeznek magyarországi lakóhellyel. Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke helyesli e koncepciót. Annál is inkább, mert Szlovákiában régi gyakorlata van az ország határain kívül élő állampolgárok szavazati jogának. A felvidéki magyar párt elnöke a magyar közszolgálati rádió Krónika c. műsorában elutasította azokat az - határon túli magyarok szavazati jogával szemben gyakran megfogalmazott - „érveket”, miszerint a határon túli magyarok nem fizetnek adót a magyar államnak, emiatt nem illeti meg őket a választójog sem. Berényi szerint például az általános forgalmi adón keresztül sok felvidéki magyar jobban hozzájárul az ilyen adóbevételekhez, mint számos, választójoggal rendelkező magyarországi lakos.

Tíz mandátumról dönthetnek a határon túliak

2011. október 7. - (Király András - index.hu)

Többféle együttműködési lehetőséget teremt az ellenzék számára az új választási rendszer tervezete, mely szerint az országos listaállításhoz elég 27 egyéni képviselőjelöltet indítani. A kisebbségek kedvezményes mandátumhoz juthatnak, a határon túliak a mandátumok öt százalékát befolyásolhatják. Aktív regisztrációhoz kötnék a magyarországi kisebbségek választójogát, vagyis azoknak, akik a legközelebbi, már az új választójogi törvény alapján rendezett parlamenti választáson pártlista helyett kisebbségi listára kívánnak szavazni, ezt előre jelezniük kell, derült ki Áder János felszólalásából a magyar külügyminisztérium amúgy a határon túliak szavazati jogáról rendezett konferenciáján. Ugyancsak regisztrálniuk kellene azoknak a határon túliaknak is, akik részt kívánnak venni a magyarországi választáson, ők aztán kizárólag a pártlistára szavazhatnának. Áder elmondása szerint a magyarországi választók esetén nem történne változás, marad a passzív regisztráció, azaz a felnőttkorú, szavazástól el nem tiltott lakosság automatikusan bekerül a névjegyzékbe, és továbbra is két szavazatot adhat le, egyet az egyéni képviselőre, egyet a pártlistára. Változás azonban, hogy a jövőben nem területi listákra, hanem közvetlenül az országos listára lehet szavazni. Változnak a listaállítás feltételei is, az országos induláshoz a jövőben elegendő lesz kilenc megyében és Budapesten legalább 27 egyéni képviselőjelöltet állítani - ez még úgy is könnyítés, hogy ehhez a jövőben több ajánlószelvényt kell majd összegyűjtenie a jelölteknek. Ez utóbbi László Róbert, a Political Capital választási elemzője szerint könnyítés lehet az ellenzéki pártoknak, akik adott esetben nyilvános szövetségkötés és az ezzel járó arculatvesztés nélkül is együttműködhetnek, amennyiben csak az országos listaállításhoz szükséges számú jelöltet indítanak egyéni körzetben, így nem versenyeznek egymással, viszont országosan gyűjthetik a szavazatokat a pártlistára. A másik lehetőség, hogy az ellenzéki pártok egyéniben külön, de listán közösen indulnak, így az egyéniben keletkező töredékszavazataik a közös listát gyarapítják. Ugyanis a töredékszavazatok elszámolása is változik, az egyéni jelöltekre leadott, mandátumot nem eredményező szavazatok összessége a pártlistára kerül, és ide kerülnek be a határon túl leadott szavazatok is. Hevenyészett modell-számítással ez azt jelentené, hogy ha a választáson a szokásos 4-4,5 millió választó vesz részt, az országos listára az eredendően leadott szavazatokon túl 1,7-2 millió töredékszavazat is kerülhet, és ha a határon túl akár csak 30 százalékos a részvétel, az ott leadott félmillió-hatszázezer szavazat mintegy nyolc-tíz százalékát tenné ki a listára kerülő összes szavazatnak. Mivel most már biztos, hogy legfeljebb kétszáz fős lesz a parlament, és mert a választójogi reform előkészítői törekednének rá, hogy az egyéni körzetek ne léphessék át a megyehatárokat, így listáról legfeljebb száz mandátumot lehetne szerezni, azaz a határon túliak legfeljebb tíz képviselői hely sorsáról dönthetnek. A kétszáz képviselői helyen felül lehetnek képviselői a kisebbségeknek. A kisebbségek több szempontból is kedvezményesen szerezhetnek mandátumot, például nem szükséges egyéni jelöltet állítaniuk, azaz ajánlószelvényt sem kell gyűjteniük. A törvénytervezet koncepciójában erről ugyan nincs szó, de Áder a konferencián említette, hogy mandátumot is kedvezményesen szerezhetnének, azaz a mandátumszerzéshez szükséges szavazatszám harmada-fele - hogy mennyi, az még nem tisztázott - lenne az amúgy egy mandátumot eredményező szavazatszámnak - ha az országos listára kerülő szavazatszámra vonatkozó számítással élünk, egy mandátum megszerzéséhez körülbelül 70 ezer szavazatra lesz szükség, kisebbségi mandátumot így 25-35 ezer szavazattal lehetne szerezni.

„Szószólót” kaphatnak a parlamentben a kisebbségek

2011. október 7. - (mti / hvg.hu)

Magyarország „komoly késésben van” a külföldön élők szavazati jogának szabályozásával más országokhoz képest - mondta Áder János európai parlamenti képviselő egy budapesti konferencián. A fideszes politikus beszélt arról is, hogy pártja javaslata szerint az itthoni kisebbségekre nem vonatkozna az ötszázalékos parlamenti küszöb, de ha mégsem tudnának mandátumot szerezni, lenne egy „szószólójuk” az Országgyűlésben. A határon kívüli állampolgárok parlamenti képviseletéről és a külföldi szavazásról pénteken, Budapesten tartott nemzetközi konferencián a politikus kifejtette: a külföldön élők szavazati jogát az EU 27 tagállama közül 24 szabályozza, a megoldások pedig szerteágazóak. Ugyanakkor a legtöbb ország ezt a kérdést nem kapcsolja össze a határokon belül élő kisebbségek szavazati jogával. Áder János a külföldi szavazatleadással kapcsolatban kiemelte: a Fidesz javaslata alapján a személyes voksolás mellett lehetőség lenne a szavazásra levél útján is, ugyanakkor az elektronikus voksolás lehetőségét elvetették, mivel - mint mondta - az országok ezt a módszert általában csak kísérleti jelleggel alkalmazzák, mert még sok a hiba a rendszerben. Hangsúlyozta, hogy a külföldön élő magyarok csak az országos listára szavazhatnának a Fidesz tervei alapján. A határokon belül élő kisebbségek szavazati jogáról elmondta, hogy a 13 Magyarországon bejegyzett kisebbség listaállítását kedvezményekkel segítené a Fidesz javaslata, így például az ötszázalékos parlamenti küszöb rájuk nem vonatkozna. Ha mégsem sikerül mandátumot szerezni, egy „kisebbségi szószóló” képviselné a közösséget, aki „a szavazati jogon kívül minden más jogosítvánnyal rendelkezne” a parlamentben - ismertette pártja álláspontját. Egy vezető fideszes politikus a hvg.hu-nak a héten azt mondta, hogy a legkisebb eredménnyel a parlamentbe bejutó képviselőre leadott szavazatszámot vehetik figyelembe a kisebbségi mandátumszám kiszámolásánál: ennek felét kell összegyűjteni ahhoz, hogy legalább egy mandátumot kaphasson az adott kisebbség. Ha ennél kevesebb szavazatot kapnának, akkor még mindig küldhetnének képviselőt a parlamentbe, de jogköre korlátozott lenne, például nem szavazhatna a törvénytervezetekről. Áder János a pénteki konferencián arról is beszámolt, hogy a javaslat szerint a kisebbségek esetében a szavazópolgároknak nyilatkozniuk kell arról, ha a kisebbségi és nem pártlistára kívánnak voksolni. „Ez elkerülhetővé tesz mindenfajta visszaélést” - fűzte hozzá. Az EP-képviselő a magyar választójogi rendszer tervezett módosításával kapcsolatban úgy fogalmazott: a jövőben is két szavazata lenne a szavazópolgároknak, megmaradnak a „komolysági szűrők”, vagyis a parlamenti küszöb és az ajánlószelvények rendszere, amelyekre a politikus szerint az ország kormányozhatósága miatt van szükség. Nem változna tehát a rendszer lényege - mutatott rá. Ugyanakkor a parlamenti képviselők száma 386-ról 200-ra csökkenne.

Választójogunk lesz, de mi a helyzet a választékkal?

2011. október 11. - (dszucs.blogspot.com)

A határon túli magyaroknak a magyar belpolitikai lövészárok-háborúba való bevonása nem biztos, hogy szerencsés megoldás lenne. No és az sem, ha a külhoni magyaroknak úgymond “fenntartott” egynéhány hely a diplomácia területén kialakult gyakorlat mintájára afféle elfekvő, nyugdíj előtti jutalomkirándulás lenne kiszolgált határon túli magyar politikusoknak.

Igen a honosításra, nem a választójogra

2011. október 8. - (nepszava.hu)

Közvélemény-kutatások híján nincsenek reprezentatív ismereteink arról, hogyan gondolkodnak a határon túli magyarok az anyaországi politikáról. Pusztán sztereotípiákra, közhelyekre, sajtócikkekre, internetes bejegyzésekre, valamint személyes tapasztalatainkra hagyatkozhatunk.

Civil tüntetés a kormány politikája ellen

2011. október 23. - (mti)

Civilek tüntettek a Fidesz-kormány politikája ellen vasárnap Budapesten; az Erzsébet hídnál felállított színpadon felszólalók azt hangsúlyozták, hogy a jelenlegi politikai hatalommal szemben alternatívát kell nyújtania a civileknek, ehhez pedig összefogásra, szerveződésre van szükség. A „Nem tetszik a rendszer?!” címmel tartott megmozdulást az Egymillión a sajtószabadságért facebook-csoport hirdette meg. A felszólalók arról beszéltek, hogy meg akarják szervezni a most még hiányzó erőket, illetve szükségesnek tartják a demokratikus erők összefogását. Ennek célja a „köztársaság újraalapítása, a negyedik köztársaság megteremtése” - hangoztatták. A szervezők a színpadtól a Városház utcáig érő több ezres tömeg előtt bejelentették, két hét múlva kampányt indítanak alternatív köztársasági elnök keresésére, akit a tervek szerint március 15-én választanának meg közfelkiáltással. Juhász Péter, a tüntetés szóvivője - a könnyű drogok legalizálását célul tűző Kendermag Egyesület elnöke - azt mondta: 1956-ban október 23-án a magyar állampolgárok megmutatták, hogy ki tudnak állni jogaikért, hallatták a hangjukat. Most, 55 évvel később, azért gyűltünk össze a Szabad sajtó útján, hogy „ismét hallassuk a hangunkat a demokráciáért” - jelentette ki. Mint mondta, „az antidemokratikus és igazságtalan intézkedéssorozat” rávilágított arra, hogy nekik „ez a rendszer nem tetszik”. Szavai szerint, üdvözölnek minden olyan szerveződést, amely a demokratikus intézményrendszer helyreállításáért, a szólásszabadság megőrzéséért, annak érdekében jött létre. Papp Réka Kinga (Hallgatói Hálózat) azt hangoztatta: alternatívát kell nyújtani a Fidesszel szemben, s arra szólított fel mindenkit, hogy érdekeik érvényesítése érdekében éljenek a polgári engedetlenség eszközével. Véleménye szerint a politikusok nem fognak észhez térni, erőszakkal gyakorolják a hatalmat. Az akaratunkat nekünk kell feléjük közelíteni - mondta Papp Réka Kinga, hangsúlyozva, hogy a cselekvőképes fiatalok hozhatják el a változást. „Orbán Viktor joggal fél tőlünk!” - tette hozzá. Jónás Mariann szociálpedagógus szerint egységesebben és hangosabban kell tiltakozni a kormányzati intézkedések ellen. Istvánffy András (Negyedik Köztársaság Mozgalom) annak a véleményének adott hangot, hogy az „Orbán-rendszer nem hisz a köztársaságban”, mert megfoszt a jogbiztonságtól, lebontja a jogállamot és „önkényuralkodik”. Dénes Balázs (Társaság a Szabadságjogokért) arról beszélt, hogy jelenleg a félelem, a fenyegetés, a kiszolgáltatottság és az „izomból politizálás” rendszere épül Magyarországon. Szerinte a felháborodás és az elégedetlenség önmagában kevés, a politikai tájékozottság és a tisztánlátás felelősséggel is jár. Mint hangsúlyozta: meg kell fogalmazniuk, hogy milyen rendszert szeretnének, és ezt meg is kell üzenniük a hatalomnak. A szervezők közlés szerint a felszólalók „a témában megnyilvánuló állampolgárként” szólaltak fel. A demonstráció során a tömeg többször skandálta: „Nem tetszik!”. A tüntetésen az MTI tudósítói több LMP-s és MSZP-s politikust is látták, köztük Lendvai Ildikó szocialista országgyűlési képviselőt, párttársát Szabó Vilmos, illetve Karácsony Gergelyt, az LMP frakcióvezető-helyettesét és több képviselőtársát, Jávor Benedeket, Scheiring Gábort, Dorosz Dávidot és Kukorelly Endrét. Az Erzsébet híd pesti hídfőjénél felállított színpadtól a Petőfi Sándor utcáig tömötten álltak a demonstrálók, a Városház utcáig már szellősebben; a szervezők a tüntetés végén azt mondták, azért vártak a rendezvény befejezésével, hogy - mint fogalmaztak - „a százezredik” demonstráló is megérkezhessen.

Nyomoznak Orbán Facebook-os „zaklatása” miatt

2011. október 27. - (nol / hvg)

Rágalmazás és zaklatás miatt folyik eljárás egy ügyvéd Facebook-bejegyzése miatt, melyben állítólag a miniszterelnök lelövésére „buzdított”.

Megjelent Bartók szlovák népdalgyűjteménye

2011. október 16. - (nol / hvg)

Bartók Béla Tót népdalok című gyűjteményének piszkozatát Szlovák népdalok címmel jelentette meg a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskola tanára, Käfer István. A kiadvány a népdalgyűjtemény mellett tartalmazza a gyűjtő feljegyzéseit és gondolatait is. Trianon tragédiáját nem lenne szabad visszafelé vetítenünk a történelemre, a korábbi Magyar Királyságot úgy kellene megőrizünk az emlékezetben, ahogy volt - mondta a Kossuth Rádiónak Käfer István. Hozzátette: tudnunk kell viszont, hogy a Magyar Királyság nem a magyar etnikum királysága volt, hanem például a szlovákoké is. Bartók korában ez természetes volt, és amikor a zeneszerző 1911-ben elment a Felvidékre, úgy találta, hogy az ottani tótoknak van a legszebb és legnagyobb népköltészetük Magyarországon, amilyen még a magyaroknak sincs. Több mint ezerhatszáz népdalt gyűjtött össze, ezeket a szlovákok ki is adták. A zeneszerző 1923-ban ugyanis eladta Szlovákiának a gyűjteményt, de a piszkozata itt maradt. Ezen tovább dolgozott, és 1938-ban még egyszer letisztázta az anyagot, mert úgy látta, hogy a szlovákok nem szakszerűen foglalkoztak a kiadással. A most megjelent kiadvány ezen a piszkozaton alapul. - Hallgassa meg!

Neznámy sused - Ismeretlen szomszéd

(szlovákoknak Magyarországról, könyvbemutató)

2011. október 6. - (korkep.sk)

A Terra Recognita Alapítvány tevékenységét évek óta kitüntetett figyelem kíséri. Megérdemelten, hisz legutóbbi könyvbemutatójukkal, melyet a Pantha Rhei pozsony-belvárosi könyvesházában tartottak szerdán délután, ismét egy érdekes, a maga műfajában egyedülálló munkát tettek le az asztalra. Az alapítványt fiatal magyarországi történészek alapították, kutatási területük a szlovák-magyar közös múlt. A bemutatott könyv is ebbe a sorba illeszkedik, azzal a kivétellel, hogy ezúttal a magyarországi közelmúlt történéseit mutatják be a szlovák nagyközönség számára. A könyvesbolt kijelölt része teljesen megtelt. A jelenlevők, részben a sajtó képviselői, a szlovák-magyar viszony alakulását figyelemmel kísérő közönség, a munka összeállításában részt vevő személyek mellett politikusok is voltak. A bemutatóra ellátogatott Peter Weiss, Szlovákia budapesti nagykövete is. Ennek oka részben az, hogy a kiadás többek között az ő hathatós politikai támogatásával valósulhatott meg. A könyvbemutatót Zahorán Csaba, a Terra Recognita tagja, és Juraj Marušiak, a Szlovák Tudományos Akadémia Politológiai Intézetének a munkatársa vezették. Utóbbi a könyv záró dolgozatának a szerzője is egyben. Elmondták, hogy céljuk, néhány fontosabb témakör segítségével a mai Magyarország bemutatása volt a teljesség igénye nélkül. Mivel az utóbbi húsz évet vették górcső alá, így a könyv 2010-el, a Fidesz választási győzelmével zárul. Az egyes fejezetek a következők:

1. Húsz évvel a rendszerváltozás után (Zahorán Csaba)

2. A magyar politikai rendszer (Kiszely Zoltán)

3. A legfontosabb gazdasági folyamatok a rendszerváltozás után Magyarországon (Bartha Attila)

4. A magyar történeti irodalom 1989 után (Trencsényi Balázs - Apor Péter)

5. A romák és a „cigánykérdés” a rendszerváltozás után (Binder Mátyás)

6. Nemzetiségek Magyarországon 1989 után (Dobos Balázs)

7. A magyar nemzeti politika 1989 után (Bárdi Nándor)

8. A magyar külpolitika 1989 után. Prioritások, dilemmák, eszközök (Halász Iván)

9. Végzetes szomszédság, avagy a Magyarországról kialakítandó új nézőpont szükségességéről (Juraj Marušiak)

A szerkesztői feladatokat Kollai István, a pozsonyi Magyar Intézet igazgatója, Zahorán Csaba és Slávka Otčenášová látták el. A könyv jelentős fényképanyagot és térképet is tartalmaz. A kötet szerzőinek - azon túl, hogy szakmailag elismertek - nagyobb része a rendszerváltás után szocializálódott, így teljesen mentesek az előző korszak ideológiai sallangjától. A könyv alapötletéhez kapcsolódva az alapítvány munkatársai egy sokkal szélesebb propagációs tevékenységgel is készülnek. A könyvkiadás mellett egyetemi előadásokat is terveznek, melybe magyar részről az ELTE és a Corvinus Egyetem kapcsolódna be, szlovák részről pedig a Pozsonyi Közgazdasági Egyetem neve merült fel. Ezeken az előadásokon egy-egy külföldi szakember saját anyanyelvén tartana előadást, amit fordítanának a hallgatóság nyelvére, ezzel is súlyt helyezve a nemzeti sajátosságokra. A könyvbemutatón azt is megtudtuk, hogy a kiadvány nem marad „egyoldalú”. Hasonló jellegű publikációt terveznek a magyarországi olvasók számára is. Ennek szerzői valószínűleg olyan szlovák publicisták lesznek, mint az eseményen jelenlevő Július Lőrincz (Szlovák Sajtótanács), Peter Morvay (SME napilap), vagy Tomáš Strážay (Szlovák Külpolitikai Társaság). A szlovák-magyar közeledést és megismerést propagáló eseményeket sokszor átlengi az erőltetettség, a felülről irányított kötelező hurráoptimizmus. A Terra Recognita Alapítvány tevékenységi köre mindezektől mentes. Valódi baráti légkör jellemezte ezt a könyvbemutatót is. A nagyobb kihívás azonban mindennek a folytatása, pontosabban, hogy az ismertetett munkának milyen lesz a fogadtatása a szlovák közönség részéről, ill. a reakciók értelmezése.

„A tokaji térségről folyó szlovák-magyar vita érzelmekkel van átitatva”

2011. október 7. - (parameter.sk)

Simon Zsolt földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter ma a tokaji térség településeinek polgármestereivel tárgyalt többek között a régiófejlesztési projektumokról is. „Mintegy 3 millió euró folyt az egyes falvakba utak, járdák, játszóterek felújítására. A felmerülő problémákról beszélgettünk, melyeket feltétlenül meg kell oldani, hogy sikeresen megvalósulhassanak az egyes elképzelések” - mondta a miniszter. A polgármesterek szerint elsősorban a tervek finanszírozása okoz gondot. „Elődeim a rendelkezésre álló pénzösszeget egyszerre kötötték le, holott Brüsszel csak fokozatosan, minden évben a jóváhagyott összeget szabadítja fel. Jelenleg már a 2013-re előirányzott keretből kellene fizetnünk az önkormányzatoknak. Ígéretet tettem arra, hogy legalább ennek 15 százalékát teljesítjük” - hangsúlyozta a miniszter. „Több, mint 200 ezer euróból felújítottuk a járdákat, hidakat, köztereket, közvilágítást. Azáltal, hogy a beruházott pénzt már visszakaptuk, belefoghattunk egy határon átnyúló együttműködési projektumba a magyarországi Mikóháza és Sátoraljaújhely önkormányzatával, melynek célja egy Tokaji borház megépítése. A költségek mintegy 690 ezer euróra rúgnak majd” - mondta Kistoronya polgármesterasszonya. Szlovákújhely központját ugyancsak uniós forrásokból, több mint 53 ezer euróból újították fel. A pénzből új játszóteret is építettek és a járdákat is felújították, számolt be az eredményekről Ján Kalinič polgármester. A tokaji térségről folyó szlovák-magyar tárgyalások kimeneteléről korai lenne nyilatkozni, mondta Simon, aki ebben a kérdésben is tájékoztatta a polgármestereket. Szerinte nem várható el, hogy az érzelmekkel átitatott probléma, amely már több mint tíz éve vita tárgyát képezi, két éven belül megoldódjon. „Részleteket nem árulhatok el, mivel ezzel csak ártanék Szlovákiának, hiszen Magyarország az Európai Unióhoz fordult jogorvoslatért” - jelentette ki a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

A Matica slovenská is megünnepli a Liszt-évfordulót

2011. október 19. - (mti)

A Matica slovenská, a legrégibb szlovák kulturális szervezet, valamint Pozsony városa is megünnepli Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját. „A megemlékezésre Slavimo Slavno Slaveni elnevezés alatt szombaton október 22-én, pontosan Liszt születésének évfordulóján kerül sor a pozsonyi Prímás-palotában” - közölte Marián Tkáč, a Matica slovenská elnöke szerdai pozsonyi sajtóértekezletén. A szombati megemlékezésen az ünnepi beszédeket hangverseny követi, amelyen Liszt-művek hangzanak el. A nagy zeneszerző életét és munkásságát előadás, kiállítás és dokumentumfilm hozza közelebb az érdeklődőkhöz. Tkác szerint illő fejet hajtani a zene és a kultúra ezen óriása előtt, aki 25-ször járt Pozsonyban és nagy segítséget nyújtott elsősorban az egyházi zenével foglalkozó egyleteknek. Milan Ftáčnik, Pozsony főpolgármestere szintén úgy vélte, hogy a városnak meg kell emlékeznie Liszt Ferencről, akinek nevét eddig csak egy kissé eldugott kert, park viseli Pozsonyban. „Kapcsolata Pozsonnyal megkerülhetetlen, az évforduló pedig ünnep és ihletforrás. Szeretnénk, ha nagyobb nyoma lenne a városban, ezért még az idén egy közterületet nevezünk el róla” - jelentette ki Ftáčnik. „Eredetileg az óvárosban, a Medená és a Kúpelná utcák közötti részt szerettük volna elnevezni róla, de a helyi önkormányzatnál nem jártunk sikerrel. Ezért újabb megoldásokat kell keresnünk. A téren később mellszobrot és emléktáblát kapna a zeneszerző” - mondta a főpolgármester. A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma más múzeumokkal együttműködve Liszt Ferenc és pozsonyi barátai címmel rendez évfordulós kiállítást, amely pénteken nyílik meg. Prágában a hradzsini Szent Vitus-székesegyházban szombaton ünnepi Liszt-koncertet rendez a nemzetközi Dvorák Társaság. Radoslav Kvapil neves cseh zongorista, a Dvořák Társaság egyik alapítója a Právo című cseh napilapnak adott interjújában úgy vélekedett, hogy Liszt születésének évfordulója a tervezettnél nagyobb figyelmet érdemelne Csehországban. A Prágai Magyar Kulturális Központ és a Prágai Magyar Református Missziói Gyülekezet hétfőn emlékezik meg Liszt Ferencről. Magyar fantázia, avagy Liszt Ferenc virtuozitása magyar műveiben címmel Berkesi Sándor tart előadást. A Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének prágai helyi szervezete már korábban sikeres zenés-irodalmi esttel emlékezett meg Liszt Ferencről. A szövetség által kiadott Prágai Tükör című folyóirat pedig terjedelmes írást közölt Liszt és Prága kapcsolatáról.

Svätopluk meghalt

2011. október 19. - (Ravasz Ábel - Új Szó)

Az elmúlt hét eseményei gyökeresen megváltoztatták az ország politikai kilátásait. Azóta a szituációt racionalizáló elemzések sora született arról, ki, hogyan és miért hozta létre a jelenlegi helyzetet. Véleményem szerint azonban a kormány bukása nem politikai szükségszerűségből adódott, hanem irracionális elemek sorát is tartalmazta. Ez a tény valószínűleg csak tovább növeli a Robert Ficot leváltó szavazópolgári többség frusztráltságát és csalódottságát. A következményekkel kapcsolatos felelősség leosztása és a beinduló kampány miatt az egykori Smer-ellenes erők máris széttöredezettnek tűnnek, mintha azonnal elfelejtenék, hogy évekig azzal kampányoltak, hogy az igazi tét az, hogy Ficoval vagy nélküle mehet tovább az ország. Bár pártpreferenciáik miatt a Ficot nem támogató szavazópolgárok is hajlamosak más-más szemszögből nézni a történteket - példának okáért az euroszkeptikusok felé sodródó SaS, vagy a parlamenti bejutás lehetősége miatt felvillanyozódó MKP bázisa teljesen más indoktrinációt kap felülről, mint a három koalíciós párt támogatói -, az érintettektől hatalmas luxusnak tűnik a Fico eltávolítását megcélzó projekt gyors bukásának relativizálása. A Radičová-kormány ugyanis az ország demokrata közvéleményének terméke volt, az autoriter, populista, nacionalista Fico-korszakkal szembeni, alulról jövő, érzelmekkel átitatott, zsigeri ellenállás szimbóluma. Még annak ellenére is, hogy a koalíció tagjai nagyon eltérő ideológiai háttérből érkeztek. Még annak ellenére is, hogy az alkuk nagyon nehezen születtek meg, és sokszor nehezen emészthető kompromisszumokat tartalmaztak. Még annak ellenére is, hogy a kabinettel az MKP a parlamentből - és ezáltal a kormányból - való kimaradása miatt a szlovákiai magyar közvélemény jobbszárnya kevés közösséget érzett vele. Még annak ellenére is, hogy most, a kormány bukása után ki-ki megtalálta a saját gyűlölt ellenségét Sulíkban, Dzurindában, Radičovában, bárki másban. Éppen ezért azt gondolom, nem vagyok egyedül azzal, hogy a fentiek ellenére elsősorban csalódottságot érzek a kormány bukása miatt. Csalódottságot, mert tavaly júniusban, a Smer ajánlkozásainak elutasítása után abban bíztam, hogy a kormány gyenge többsége ellenére is képes lesz a hosszú távú együttműködésre, érezve Fico leheletét a saját nyakán. Csalódottságot, mert még a múlt hét elején is azt gondoltam, hogy a racionális szempontok győzni fognak, és a kormány talpon tud maradni. Nem így lett. De még ez is csak a kisebb baj ahhoz képest, hogy mindazok, akik szűk másfél éve még egy emberként drukkoltak Robert Fico leváltásának, most egymás torkának ugrottak, és a közös élményt, a közös érzést szétszakítja az aktuálpolitikai érdek. A Ficoval szembeni ellenállás közös ügy volt - a csalódottság érzése már-már magányos. A Radičová-kormány idő előtti búcsúja sebet ejtett a szlovákiai demokrata közvélemény testén, de nem halálosat: azt majd a - korábban Sloták, Mečiarok, Maďaričok, Mikolajok kezét szorongató - Ficoval való lepaktálás jelentheti jövő márciusban.

Semjén Zsolt a fantáziánkra bízza a Trianon-hasonlatot

2011. október 11. - (mti)

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint Trianon azért következhetett be, mert a belső hazaárulók hátba szúrtak bennünket, ezért nem szabad engedni, hogy ilyenek álljanak az ország élén. - Trianonban nem a külső ellenségeink győztek le minket. Azért következett be a trianoni katasztrófa, mert a belső ellenségeink hátba szúrták az országot - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Oroszlányban a kettős keresztet formázó Trianon-emlékmű avatásán…

Színház a hátországnak

2011. október 19. - (Szombathy Pál - Új Szó)

Közép-Európa mozgásban: először újrázhat kormányfő Lengyelországban, Szlovákiában megbuktatta magát Radičová asszony, Magyarország folytatja balsikerekben gazdag menetelését a nemzetközi terepeken - dacból bemenni a porcelánboltba jeligére. A lengyeleknél ismét vesztes populista Jog és Igazságosság (PiS) vezetője, Kaczynski Orbán Viktort és Budapestet tartja példaképnek: ha egyszer őt is visszaengednék a választók a már egyszer szétvert porcelánboltba! De nem: Lengyelország mostanában Paprika i Salami (PiS) néven tréfálkozik Orbán-imádó vesztesén, s ebből a gúnyból ki kell éreznünk a budapesti politika iránti vaskos kritikát. Szlovákiában a választások után könnyen lehet, hogy ellenlábast kap jóindulatú kolléga helyett a magyar kormányfő a hozzá hasonlóan keményfejű Robert Fico személyében, aki szintén nem szeret alkudni. Habár a belevaló magyar politikusról kialakított önkép mintha sokkal inkább taktika lenne, hátország-színház, belföldi használatra. Mintha a válság kezelése feletti szakmai tanácstalanság öltene testet látványos keménykedésekben. Ráadásul a magyar miniszterelnök szeret többfélét beszélni ugyanarról: német multicég gyáravatásán az európai példákat dicséri, egy körrel odébb a nyugat alkonyáról filozofál. Nehéz az eligazodás, ha mindenkinek tetszeni akarunk úgy, hogy mindenkibe rúgunk is egyet-egyet. Képzeljük csak el, hogy Gyurcsány kormányfőként október 23-án külföldre repült volna... minimum hazaárulást kiáltanak szegény ördögre. Most meg? Hív az EU, vár Brüsszel, amely ugye nekünk nem Moszkvánk, oszt jónapot nemzeti ünnep, viszlát Fidesz-nagygyűlés. Követhető? Nehezen. Azért ez mintha más lenne, mint ravasz reálpolitika. Itt az összevisszaság jelei fedezhetők föl: nincs stílus, nincs terv, nehéz így magyar identitást találni. Márpedig a magyar jól tudja: sok beszédnek sok az alja. Kik vagyunk, mit akarunk, hová tartunk? Ezeket kellene mindannyiunkra érvényesen meghatározni és képviselni - nem pedig annyifélét beszélni, ahányféle külső-belső érdek, erő, konfliktus kerül velünk éppen szembe. Ami most megy, az az igazi Hátország Színház, nem Dörner Györgyék pályázat helyett beküldött zagyvasága - az csupán a formákra, szabályokra fittyet hányó hatalmi attitűd ragadós tünete. Műsorváltozatási javaslat: harcias locsogás helyett elemző figyelem.

Vígjáték vagy végjáték

2011. október 7. - (parameter.sk)

Azt nagyjából tudjuk, tapasztaljuk, hogy a politikai garnitúrák a politikai célok elérése érdekében elengedhetetlenül szükséges, politikailag tevékeny perszónákat helyezik kisebb-nagyobb cirkuszokkal pozíciókba.

Az Országos Kisebbségi Bizottság támogatja a tervet

2011. október 20. - (kormany.hu)

Nagy többséggel támogatja az Országos Köznevelési Tanács (OKNT) és az Országos Kisebbségi Bizottság (OKB) a Nemzeti köznevelésről szóló törvény tervezetét - áll az oktatási államtitkárság október 20-ai közleményében. Az október 20-án megtartott közös tanácskozáson az OKNT tagjai közül tizenegyen szavaztak a tervezet mellett, hárman ellene és ketten tartózkodtak. Az OKB tagjai közül egy tartózkodás mellett nyolcan a tervezet mellett tették le voksukat. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár kérte a jelenlévőket, hogy továbbra is segítsék észrevételeikkel a jogszabály megalkotását.

Nyilvánosságra hozták az új köznevelési törvény tervezetét

Klebelsberg kottájából próbál játszani a kormány

2011. október 25. - (hirszerzo.hu)

A rövidesen a parlament elé kerülő köznevelési törvénytervezet a néhai kultuszminiszter, Klebelsberg Kunó elképzeléseit követi, amikor a mai korban is lehetőséget lát valamilyen új embereszmény kinevelésére. De vajon lehetséges-e a 21. század elején átnevelni egy társadalmat?

Magyarország veszélyt jelent egész Európa számára

2011. október 20. - (168ora.hu)

Magyarország nem veszi figyelembe a demokráciát és a civil szabadságjogokat, s ezzel fenyegeti az „európai márkát” a potenciális új tagok és az egész világ szemében - mondja Ian Bremmer, az Eurasia Group elnöke. A neves politikai kockázatelemző intézet vezetője szerint hazánk az EU „vakfoltja” lett és az első olyan EU-tagállam, amely nemhogy elakadt volna a demokrácia felé vezető úton, de visszafelé indult el rajta.

Ha a Jobbik diktál - a Fidesz jegyzetel?

2011. október 19. - (parameter.sk)

Az igazságosság jegyében a volt kommunista rendszer haszonélvezőinek nyugdíjára pályázik az Orbán-kormány. A Lázár János és Wittner Mária párosa által kommunikált javaslat az egykori vezető, apparátusbeli beosztásuk miatt ma nagy nyugdíjat kézhez kapók juttatásának nagy részét elvenné, és abból ’56-os szervezetek működését támogatná.

Sutyerákok és lelkesek

2011. október 22. - (parameter.sk)

Nem ismerhetné el egyszer az életben a magyar politikai kaszt, hogy ebben a nemzetben, bármely nemzetben létezhetnek a politikusoknál nagyobb emberek? Akik nem azért nagyok, mert a politikai nézeteik megfelelnek az övéknek? Hogy van élet a politikán kívül? Kérdésben a válasz.

Elindult a nemzeti regiszter honlap

2011. október 17. - (mti)

Elindult a nemzeti regiszter honlap, amelynek célja a világ magyarságának megszólítása, a szórványban és a diaszpórában élők magyar identitásának megerősítése. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a regisztert bemutató hétfői parlamenti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „Magyarország üzen a világban szétszóródott magyarságnak”. A regiszteren keresztül lehetővé válik, hogy a magyarság tagjait, éljenek a világon bárhol, elérjék, magyar identitásukat megerősítsék. A másik értelme a regiszternek - folytatta -, hogy a magyarok ügyét kellő erővel lehessen képviselni. Ha a magyar nemzet bármely részét sérelem vagy támadás éri, akkor az egyetemes magyarságot ezen keresztül tudják mozgósítani, és a világot tájékoztatni - hangsúlyozta, hozzátéve: ez egy „egészséges nyomásgyakorlás a nemzeti célok érdekében”. A kormányfő kereszténydemokrata helyettese szerint ugyanakkor azzal is szembe kell nézni, hogy az emigrációnak harmadik, negyedik, ötödik nemzedékétől aligha várható el, hogy olyan szinten beszéljen magyarul, mint a magyar közösségben élők, de őket sem szeretnék elveszíteni. Ezért a honlap angolul, a későbbiekben pedig spanyolul is elérhető lesz majd - jelezte Semjén Zsolt. Kifejtette: a http://www.nemzetiregiszter.hu/honlapon regisztrálók hetente kapnak egy rövid hírösszefoglalót Magyarország és a magyarság legfontosabb eseményeiről. Az oldalon található még a magyar államigazgatást bemutató menüpont, itt választ kaphatnak az érdeklődők arra például, hogyan intézhetik állampolgárságukat, vagy magyarországi tanulmányokat hogyan folytathatnak. Valamennyi határon túli magyar szervezet bemutatkozhat továbbá, és egy eseménynaptárba feltöltheti rendezvényeit. Az oldalon keresztül ugyanakkor nem csak üzenetet küldenek, ez egy oda-vissza kapcsolattartási eszközként működik majd, így ha valaki ír, annak mindenképpen válaszolnak. Mint mondta, a magyar szervezetek mindegyike vállalta azt is, hogy tagjaikhoz eljuttatják a regisztert. Reményének adott hangot, hogy néhány héten belül az emigráció magyarsága értesül a regiszterről. A kormányfő helyettese hangsúlyozta: a regisztert - amelyhez facebook oldal is kapcsolódik - egyetlen pluszfillér nélkül fejlesztették ki. Hozzátette: a személyes adatok védelméről szóló jogszabályokkal teljesen összhangban van a honlap, és a közigazgatási tárca kötelezettséget vállal arra, hogy ezeket az adatokat a jogszabályoknak megfelelően kezelik. Az adatok megadása önkéntes, és azokat harmadik fél számára semmilyen módon nem teszik hozzáférhetővé. A kormány legbiztonságosabb szerverén fejlesztették ki az oldalt - jegyezte meg a miniszterelnök-helyettes.

Veszélyben a helységnévlista

2011. október 20. - (Veres István - Új Szó)

A Radičová-kormány kétes jövője miatt könnyen a kukában végezheti az a két kormányrendelet, amelyet Rudolf Chmel (Híd) kisebbségi miniszterelnök-helyettes hivatala a kisebbségi nyelvhasználati törvény alkalmazásához dolgozott ki. Az egyik rendelet a kisebbségi nyelveken is feltüntethető helynevek gyakorlatát egységesíti. Chmel hivatala két kormányrendeletet készített, melyekkel a júniusban elfogadott kisebbségi nyelvhasználati törvény gyakorlati érvényesítését segítenék. Az egyik a hivatali érintkezéshez nyújt útmutatót, a másik pedig az 1994-es táblatörvény település-mellékletét frissíti. Ebben a mellékletben szerepelnek azok a települések, amelyek nevét a nemzeti kisebbségek nyelvén is fel lehet tüntetni. Eddig hiányoztak közülük például a szlovák történelmi személyekről elnevezett települések eredeti, magyar elnevezései. Ha a kiegészített listára a kormány nem bólint rá, továbbra is a pontatlanságokkal teli és hiányos helynévlista marad érvényben. A rendeletet még megtárgyalja a kormányhivatal kisebbségi bizottsága, novemberben pedig az említett másik rendelettel mehet a kormány elé. Addigra viszont már nem biztos, hogy egyáltalán lesz kormánya Szlovákiának. Egy esetleges új kormányt semmi nem kötelezne arra, hogy az előző kabinet napirendjére került, vagy oda szánt rendeleteket jóváhagyja, nyilatkozta lapunknak Juhász László. Hozzátette: a törvény feltételezi a rendelet elfogadását, amíg nincs elfogadva, tulajdonképpen jogi vákuum van érvényben a kisebbségi helységnevek használata terén. Ennek fenntartása semmilyen kormánynak nem lehet érdeke - magyarázta lapunknak a kormányhivatal nemzeti kisebbségi főosztályának vezetője. Azonban a rendelet életbe lépésétől függetlenül, legkésőbb 2012. július 1-jéig ki kell helyezni a hiányzó kisebbségi táblákat.

Táblaháború Erdélyben is

2011. október 20. - (mti)

Nagyváradi történelmi magyar utcaneveket tartalmazó matricákat ragasztottak az ottani villamosmegállók tájékozató tábláira az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) nevű civil szervezet tagjai, akik hiányolják a magyar nyelvű elnevezéseket. A Krónika című kolozsvári napilap csütörtöki beszámolója szerint az EMI nagyváradi szervezetének tagjai közleményükben azt írták: nem igaz, hogy a Nagyváradi Helyi Közlekedési Vállalat magyar vezérigazgatója, Csuzi István valóban szeretné a helyi Szent László-templomról elneveztetni a közeli villamosmegállót, mint ahogyan ezt egy korábbi sajtótájékoztatón kijelentette. Az EMI-sek ugyanis azt állítják, hogy előkeresték a megállók neveit tartalmazó engedélyezett listát, és erről nemcsak a főtér magyar neve hiányzik, de egyetlen magyar elnevezés sem szerepelt rajta. Csuzi István a lapnak azt mondta: több mint egy éve tart a huzavona, hogy a templom melletti villamosmegállót a templomról nevezzék el. Úgy véli azonban, hogy egy ilyen gerillaakció visszavetheti a tárgyaláson alapuló, hivatalos engedélyeztetési folyamatot. A vezérigazgató hozzátette: az EMI-sek által említett listán, amelyet a prefektúra már engedélyezett, de még a helyi önkormányzati testületnek is jóvá kell hagynia, valóban románul szerepel a főtér két villamosmegállója, amely a Szent László templom és a Fekete Sas-palota nevet viseli, de ha elfogadják a listát, akkor mindkét helyen magyarul is kiírják a megállók nevét.

Szlovákia - Jogainknak hűlt helye

2011. október 20. - (felvidek.ma)

Nézem a lefűrészelt útjelző tábla tartóoszlopának csonkjában tátongó lyukat. Méretéből ítélve a szülőföldembe vájt sötét rés alig 100 négyzetcentiméternyi lehet, de az igazság azt mondatja velem: jogaink hűlt helye itt nemcsak ez a fekete lyuk, hanem az egész ország, benne mind a 49 035 négyzetkilométerével.

Beneš országában a fordított zászlónkkal szívatták Orbánt

2011. október 14. - (Hunhír.info)

Óriási bakit követtek el a cseh szervezők pénteken a Visegrádi négyek prágai találkozójakor. A helyiek ugyanis véletlenül rosszul tették ki Orbán Viktor miniszterelnök mögé a magyar lobogót. A magyar kormányfő mögött a zászló nem a hagyományos elrendezésben lógott, hanem fordítva.

Szlovákia pótolja a hiányzó kétnyelvű helységnévtáblákat

2011. október 28. - (kitekinto.hu)

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia Mozgalom - ha bízhatunk a szlovákiai közútkezelő vállalat ígéretében - sikerre vitte a hiányzó kétnyelvű táblák ügyét. Több hete folyik a civilek harca azért, hogy Szlovákiában bizonyos településeken a szlovák mellett magyar nyelven is ki legyenek írva a települések nevei, ám most úgy tűnik, az akció megérte a fáradságot. A közútkezelő vállalat pár napja kelt levelében ígéretet tett arra: pótolják a hiányosságokat.

A közútkezelők köszönetet mondtak a Kétnyelvű Dél-Szlovákia csoportnak

2011. október 27. - (parameter.sk)

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia csoport Facebook-oldalán tette közzé a Szlovák Útkarbantartó Vállalat válaszlevelét.

Szabadságharc matricákkal?!

2011. október 18. - (parameter.sk)

Dunaszerdahelyi magyar ügyfelek szabadságharca a dunaszerdahelyi - zömmel magyar - cégek ellen?! Na ne már! Azért őrizzük meg a józan eszünket, no és a méltóságunkat.

November második feléig tart a Rovás Őszi Fesztivál

2011. október 18. - (mti)

November 19-ig tart a szlovákiai magyar független művészek idei Rovás Őszi Fesztiválja Kassán, valamint más szlovákiai és magyarországi településeken. A kulturális eseménysorozat célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a kortárs művészeket és a többnemzetiségű, eltérő korosztályú művészetkedvelőket. A Rovás Őszi Fesztivál programjai között színházi előadások, workshopok, koncertek, filmvetítések várják az érdeklődőket. A fesztivál szervezője a Rovás Polgári Társulás a kassai Thália Színházzal együttműködve vasárnap tartotta a több mint egy hónapos fesztivál megnyitóját a kassai Márai Stúdióban, ahol Athol Fugard amerikai drámaíró A sziget című darabját adták elő a kassai Thália két színművésze, Madarász Máté és ifj. Havasi Péter előadásában. Csütörtökön a magyarországi Hejce községben tart workshopot a Rovás Festészeti Iskola. Itt a legfontosabb festészeti technikák fortélyait, sajátosságait, mesterségbeli fogásait sajátíthatják el az érdeklődők 48 és 56 órás tanfolyamokon - olvasható a hirek.sk és Felvidék Ma hírportálokon. Október 28-án a kassai Pasztorációs Központban Kassa múltját elevenítik fel a szervezők a 66 szezon című stilizált dokumentumfilm révén, amely a kassai régi uszoda 66 szezonjáról mesél. A rendező, Peter Kerekes nagyapja emléke előtt tisztelgett a filmmel. Az elsősorban Kassán zajló fesztivál november 4-én Pozsonyba is ellátogat. A magyar kulturális intézetben a Rovás csoport történetéről, művészeiről, szellemiségéről, alapelveiről szóló készült kétnyelvű színes plakátok kiállításának megnyitóját tartják egy időben a kassai és pozsonyi Rovás ArtCafé megnyitásával. Az őszi fesztivál teljes programja a Rovás művészeinek honlapján, a www.rovart.com oldalon érhető el.

Fontos vagy! - Matricával a kétnyelvűségért

2011. október 19. - (mti)

Már mintegy húsz révkomáromi vállalkozás, intézmény csatlakozott a Fontos vagy! mozgalomhoz, amelynek célja, hogy a magyarlakta településeken mindenhol kétnyelvűek legyenek a feliratok - írta szerdán a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál. „Ha fontos a pénzünk, legyen fontos a nyelvünk is” - hirdetik a civilek. A Fontos vagy! mozgalom ötlete idén tavasszal született meg, azt követően, hogy civil aktivisták - az Egy Jobb Komáromért Polgári Társulás tagjai - sikeresen követelték, hogy tegyék újra kétnyelvűvé a révkomáromi kórház üdvözlőtábláját - mondta el a Bummnak Boldoghy Olivér. Az akció sikerén, valamint az egyre terjedő, kétnyelvűséget követelő matricakampányokon felbuzdulva fogtak bele az új kezdeményezésbe. Boldoghy szerint a nyár folyamán kristályosodott ki, milyen módon indítják el kampányukat, melynek fő célja a dél-szlovákiai, magyarok által is lakott városok és falvak „kétnyelvűsítése”. Jelenleg Boldoghy Olivér a Fontos vagy! mozgalom koordinátora. A révkomáromi kezdeményezés honlapján gyűjti össze azokat az üzleteket, vállalkozásokat, intézményeket és vendéglátóhelyeket, amelyek a szlovák mellett magyar feliratokkal, reklámokkal is kommunikálnak vevőikkel, ügyfeleikkel. A mozgalom aktivistái első körben a révkomáromi vállalkozások, intézmények vezetőit keresik fel, s felajánlják nekik, hogy csatlakozzanak. Amennyiben az adott hely vállalja, hogy a fontos információkat magyarul is feltünteti, illetve munkatársaik magyar nyelven is beszélnek, a vállalkozás egy Fontos vagy! feliratú matricát kap, s a mozgalom honlapjára is felkerülnek a cég, illetve intézmény adatai. „Ahol ezt a matricát látod, ott biztos lehetsz abban, hogy a kiszolgálásnál és az ügyintézésnél megtisztelnek nyelvedben és kultúrádban, mely szülőföldünkön évszázadok óta őshonos. A matrica használója büszkén hirdeti, számára az őslakosok nyelve fontos, használata pedig elengedhetetlen. Egy ilyen helyen biztos lehetsz abban, hogy a tulajdonos számára kiemelten Fontos vagy!” - olvasható a mozgalom honlapján. „Egyáltalán nem arról van szó, hogy nem értünk, vagy nem akarunk érteni az állam hivatalos nyelvén. Távol álljon tőlünk! Egyszerűen mindenkinek el kell fogadnia, hogy mi is itt élünk, ezt a tényt pedig következetesen szeretnénk viszontlátni közös +házunk+ homlokzatán, a +csengőn+ és a +postaládán+ is, mégpedig abban a természetes alakban, melyet az őseink hagytak ránk, akik fáradságos munkával építették meg számunkra ezt a csodálatos házat-hazát. Ezért született ez a kezdeményezés” - állítja a mozgalom. Boldoghy elmondta, hogy a későbbiekben városi és állami intézményeket, hivatalokat is meg akarnak szólítani. Hozzátette, szeretnék ellenőrizni azt is, hogy az önkormányzati, illetve Révkomárom városa által támogatott intézmények betartják-e a július elején született határozatot, mely előírja számukra a kétnyelvűséget.

Leszedték a Dunaszerdahelynél illegálisan kitett kétnyelvű útjelző táblát

2011. október 19. - (mti)

A szlovákiai közlekedési vállalat kedden eltávolította azt a kétnyelvű, a helységneveket szlovákul és magyarul is feltüntető közlekedési táblát, amely szombaton tűnt fel Dunaszerdahely mellett - közölte szerdán a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál. A nagyméretű közlekedési táblát, amelyen Pozsony, Dunaszerdahely és Bős magyar neve is szerepelt, a Kétnyelvű Dél-Szlovákia aktivistái állították fel néhány méterrel az eredeti, csak szlovák nyelvű tábla mögött. Betűtípusa és stílusa is hasonlított a szlovák útkarbantartó vállalat tábláihoz. Eltávolítása várható volt, hiszen az aktivisták nem kértek engedélyt felállítására. A Kétnyelvű Dél-Szlovákia csoport azzal indokolta a tábla kihelyezését, hogy a 63-as úton naponta több ezer autó fordul meg és a forgalom 81százalékát helyi járművek alkotják, az utazók legalább 65 százaléka pedig magyar nemzetiségű. Hozzátették, ezen állításuk nem puszta feltételezés, önkénteseik a táblaállítást megelőzően napokat töltöttek el az elhaladó forgalom felmérésével és elemzésével. A táblaállításról Facebook-oldalán is beszámolt a Kétnyelvű Dél-Szlovákia csoport. Az akcióról videó is készült. Ezzel a csoport egyben arra szeretné biztatni a kétnyelvűségért tenni akaró civileket, hogy lépjenek fel jogos nyelvi és kisebbségi jogaik védelmében, akár hasonló jelképes akciókkal, akár mindennapi tetteikkel. Mindehhez annyi is elég, ha valaki nem szégyelli anyanyelvét használni az üzletekben vagy a hivatalokban. „Ne féljünk jogainkat kihasználni ott, ahol adottak, és követelni ott, ahol nem!” - áll a csoport nyilatkozatában. Facebook-oldalán a csoport kedden így kommentálta a tábla eltávolítását: „Senki se csüggedjen, erkölcsi győzelmet arattunk az asszimilációs politika és a közömbösség felett. Hajrá civil mozgalmak!” Dunaszerdahely és környéke a kétnyelvűség követelésében egyre aktívabb. Két héttel ezelőtt ismeretlenek festékszóróval néhány dunaszerdahelyi óriásplakátra a következő feliratokat írták fel: „Ha kell a pénzünk, kérjétek magyarul is!” Az utóbbi hónapokban több más, kétnyelvűséget követelő akcióra is sor került Dél-Szlovákiában. A dunaszerdahelyi festékszórós akció mellett matricakampány folyik több településen, amelynek nyomán több önkormányzat a kétnyelvűség betartására szólította fel a helyi intézményeket és vállalkozásokat. Szeptember elején a Kétnyelvű Dél-Szlovákia csoportosulás aktivistái megafonnal jelentek meg a párkányi vasútállomáson, ahol magyarul és angolul is bejelentették a vonatok érkezését - írja a hírportál.

Továbbra is bizonytalan, milyen lesz az átmeneti szlovák kormány

2011. október 18. - (mti)

Továbbra is eltér a szlovákiai parlamenti pártok véleménye arról, milyen kormány vezesse az országot a március 10-re tervezett idő előtti parlamenti választásig. Erre azért van szükség, mert az Iveta Radičová vezette kabinet egy hete elbukott a parlamentben az euroövezeti mentőalapról szóló, bizalmi szavazással összekötött szavazáson. A kormánykoalíció két pártja - a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), illetve a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) - kedden közölte: úgy vélik, hogy a legjobb megoldás az lenne, ha a következő néhány hónapra ügyvivőként Iveta Radičová kormánya maradna hivatalban. A négy koalíciós párt, illetve az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt elnökeinek és az államfőnek hétfői találkozásukon nem sikerült közös nevezőre jutniuk az átmeneti kormány ügyében. Ivan Gašparovič bejelentette, hogy az újabb tárgyalási fordulóra csütörtökön este kerül sor. Robert Fico a Smer elnöke újságíróknak azt mondta: nem biztos, hogy részt vesz a csütörtök esti találkozón, mert az átmeneti kormány nem a Smer, hanem az eddigi koalíció ügye. „A Smernek ehhez egyáltalán nincs semmi köze. Ez teljes mértékben Iveta Radičová kormányának felelőssége” - fogalmazott a volt miniszterelnök, akinek pártja a márciusi választás legnagyobb esélyese. Fico úgy véli, hogy Gašparovičnak most már csak a négy koalíciós párttal kellene tárgyalnia. Az ellenzéki pártvezér határozottan ellenzi, hogy az Európai Unió vasárnapi kormányfői csúcsértekezletén Szlovákiát Iveta Radičová képviselje. „Radičová megbukott, Brüsszelben nincs mit keresnie” - nyilatkozta kedden Fico. Richard Sulík, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke, akinek pártja a mentőcsomag ellen szavazott, s így a kormány bukásának egyik fő felelőse, viszont azt mondta: az átmeneti kormányt az SDKU-nak, a KDH-nak és a Hídnak, tehát a mentőcsomagot támogató három koalíciós pártnak kellene felállítania. Leszögezte, hogy a SaS ezt a kisebbségi kormányt nem támogatná. Iveta Radičová a SITA kereskedelmi hírügynökségnek azt mondta: nem zárja ki, hogy az államfő pénteken visszahívja kormányát. A brüsszeli EU-csúccsal kapcsolatban elmondta: brüsszeli elvárás, hogy Szlovákiát a tanácskozáson a miniszterelnök képviselje. „Természetesen az is egy megoldás, hogy a szék (Szlovákiáé) üresen marad” - húzta alá a megbukott kormányfő.

A pozsonyi Sme a Híd és az MKP választási esélyeiről

2011. október 18. - (mti)

Amennyiben a magyar-szlovák Híd valóban szakít a párt listáján tavaly parlamentbe jutott Polgári Konzervatív Párt (OKS) négy képviselőjével, akik az euróövezeti mentőalap ellen szavaztak, azzal egyben nagy lépést tesz a korábbi „anyapárt”, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) felé - véli keddi szerkesztőségi kommentárjában a Sme. A szlovák liberális napilap hírmagyarázója, Peter Morvay szerint ugyanis valójában az OKS képviselőinek a Híd parlamenti frakciójában való jelenléte tette a pártot azzá, amit korábban a Híd csak hangoztatott: nemzetek feletti vagy legalábbis kétnemzeti politikai párttá. „Ha a Híd most pártfegyelem ürügyén megszabadul az OKS-től, visszatér ahhoz, amit Bugár Béláék eredetileg akartak: egy másik, de saját MKP-hoz, amely kifele valamivel jobban néz ki, a szlovák politikai színtéren jobban tud lavírozni, ezért a többségi politikusok számára sokkal elfogadhatóbb és sokkal nagyobb esélye van bekerülni bármelyik pozsonyi kormányba és a költségvetési vályú közelébe” - írja a lap. „Az MKP és a Híd közti eltérések így elsősorban a marketingkérdésekre korlátozódnának, ami már nem kellene, hogy elvi akadálya legyen az együttműködésnek” - véli a szerző. Megjegyzi: ez a két csoport, illetve irányzat ráadásul több mint tíz éven át sikeresen együttműködött az egyetlen közös párton belül, és képes volt a hatékony feladatmegosztásra - egyikük elsősorban a szlovák többség felé, míg másikuk a magyar közösségen belül kommunikált. Az újság szerint az, hogy mindezek ellenére képesek lesznek-e a jövő évi parlamenti választások előtt együttműködni, az elsősorban a kollektív pszichológia kérdése. Az MKP már kipróbálta a parlamenten kívüli életet is, aminek elméletileg hozzá kellene járulnia ahhoz, hogy a párt képes legyen a racionálisabb gondolkodásra. „Mindezek ellenére a kísérleti ballonok és a megbékélési gesztusok ismét inkább a Híd oldaláról láthatóak. A pártsajtó és az MKP politikusainak nyilatkozatai inkább arról tanúskodnak, hogy a nagypolitikából való távozás a párt számára a realitásból való távozást is jelentette; legfőbb témájuk továbbra is a hídbeli árulók és janicsárok kérlelhetetlen szapulása, illetve önmaguk kollektív meggyőzése arról, hogy a tavalyi kudarc egyszerűen nem ismétlődhet meg, mert azt az égi igazságosság (és annak földi küldötte, Orbán Viktor) egyszerűen nem engedheti meg. Ez programként már tavaly is túl kevésnek bizonyult” - állítja Peter Morvay.

Iveta Radičová vezeti a szlovák küldöttséget az EU csúcstalálkozóján

2011. október 19. - (mti)

Iveta Radičová miniszterelnök fogja vezetni a szlovák küldöttséget az Európai Unió (EU) vasárnapi kormányfői csúcstalálkozóján Brüsszelben - döntött szerdán a pozsonyi kormány. Szlovákiában ezzel lezártnak tekinthető az a vita, hogy ki képviselje az országot a csúcstalálkozón, miután a múlt hét elején megbukott a Radičová kormány. A kabinet az euroövezeti mentőalapról szóló, bizalmi szavazással összekötött szavazáson bukott meg. A vasárnapi csúcs legfőbb témáját éppen az válságba került euróövezet stabilizálására irányuló intézkedések képezik. A szlovák parlament második kísérletre ellenzéki támogatással végül mégis jóváhagyta az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) megerősítését. A törvényt Ivan Gašparovič államfő már alá is írta. Radičová miniszterelnök és kormánya ugyan megbukott, de a köztársasági elnök még nem hívta vissza hivatalából. Gašparovič hétfőn találkozott a parlamenti pártok vezetőivel, de nem sikerült közös nevezőre jutniuk az átmeneti kormány ügyében. Az újabb tárgyalási fordulóra csütörtökön este kerül sor. Robert Fico az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke újságíróknak azt mondta: nem biztos, hogy részt vesz a csütörtök esti találkozón, mert az átmeneti kormány nem a Smer, hanem az eddigi koalíció ügye. „A Smernek ehhez egyáltalán nincs semmi köze. Ez teljes mértékben Iveta Radičová kormányának felelőssége” - fogalmazott a volt miniszterelnök, akinek pártja a márciusi választás legnagyobb esélyese. Az ellenzéki pártvezér határozottan ellenzi, hogy az Európai Unió vasárnapi kormányfői csúcsértekezletén Szlovákiát Iveta Radičová képviselje. „Radičová megbukott, Brüsszelben nincs mit keresnie” - nyilatkozta kedden Fico. Radičová a Sme című liberális napilapban szerdán megjelent interjújában azt mondta: nem zárja ki, hogy az államfő csütörtökön vagy pénteken visszahívja kormányát. Az EU-csúccsal kapcsolatban megismételte: brüsszeli elvárás, hogy Szlovákiát a tanácskozáson a miniszterelnök képviselje. „Az euróövezet tanácskozásain a miniszterelnökök vannak jelen, helyettesíteni őket nem lehet, s nincs kíséretük. A tárgyalás nyelve angol, lehetőség van még a francia, a német és a spanyol nyelv használatára” - jelentette ki Radičová. Azt a lap kérdésére Radičová nem erősítette meg, hogy ezzel a megjegyzésével arra a lehetőségre célzott volna, hogy végül mégiscsak Gašparovič utazna Brüsszelbe. A szlovák államfő ugyanis az említett nyelvek egyikét sem bírja. Hozzátette: ha az államfő visszahívja kormányát, újra felmerül a kérdés, hogy ki képviselje Szlovákiát Brüsszelben. „Természetesen az is egy megoldás, hogy a szék (Szlovákiáé) üresen marad” - jelentette ki korábban a megbukott kormányfő.

Sikertelen volt a hatpárti egyeztetés az elnöknél

2011. október 17. - (tasr)

Eredménytelen volt az Ivan Gašparovičnál tartott pártelnöki egyeztetés. A következő fordulóra csütörtök este kerül sor. Az államfő azért invitálta ma az elnöki palotába a parlamenti pártok vezetőit, hogy a 2012. március 10-én esedékes előrehozott parlamenti választásokig hátralevő időszakról egyeztessen velük. Miután Iveta Radičová kormánya október 11-én megbukott, az Alkotmány szerint az államfőnek vissza kell hívnia. Azonban az alaptörvény ehhez nem rendel határidőt. Gašparovič már a múlt héten jelezte, hogy megbízna valakit a kormányalakítással. Annak azonban kormányprogramot kellene alkotni, és azt megszavaztatni a parlamenttel. A volt koalíciós pártok közül hárman, az SDKÚ, a KDH, és a Híd, de a Smer sem tartja reálisnak, hogy az SaS miniszterei is jelen legyenek a kormányban.

Felmérés -A Smer egymaga is kormányt tudna alakítani

2011. október 17. - (mti)

Robert Fico, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke akár egyszínű, egypárti kormányt is alakíthat Szlovákiában az előre hozott választások után - derült ki egy felmérésből, amelynek eredményét a Plus jeden deň című pozsonyi napilap tette közzé hétfőn. A Polis Slovakia közvélemény-kutató intézetnek a lap megrendelésére készült hét végi országos telefonos felmérése alapján a Smer megkapná a szavazatok 45,5 százalékát, ami 83 mandátumot eredményezne. A 150 tagú pozsonyi parlamentben ez szolid többséget jelent. A második helyen a jelenlegi kormánykoalíció részét képező Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) végezne 14,3 százalékkal, ami 26 képviselői mandátumot jelent. A harmadik helyen a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) van 8,8 százalékkal és 16 képviselővel. Bekerülne a parlamentbe a két további mai kormánypárt is. A liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) támogatottsága 8,3 százalékos, ami Richard Sulík pártjának 15 parlamenti mandátumot hozna. A Bugár Béla vezette Híd magyar-szlovák párt a megkérdezettek 5,3 százalékának a bizalmát élvezi, ami 10 képviselői bársonyszékre lenne elegendő. A jelenleg parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártja (MKP) az előre hozott választáson a mostani felmérés szerint 4 százalékot szerezne, ami nem lenne elegendő az ötszázalékos parlamenti küszöb átlépéséhez. A választási részvétel 62 százalék lenne. A felmérés szerint nagy a bizonytalanság a választók körében, mert csak 40 százalék állította, hogy már tudja, kire fog szavazni. Szlovákiában jövő év március 10-én tartanak előre hozott választást. Erre azért van szükség, mert az Iveta Radičová vezette kabinet kedden elbukott a parlamentben az euróövezeti mentőalapról szóló, bizalmi szavazással összekötött szavazáson. Ivan Gašparovič államfő hétfőn délután fogadja a hat parlamenti párt elnökét, hogy megtárgyalja velük a helyzet megoldásának további lépéseit. Iveta Radičová miniszterelnök azonban, aki a Mikulás Dzurinda vezette SDKU alelnöke, nem kapott meghívást a találkozóra.

Az előre hozott választás remény a felvidéki magyarságnak

2011. október 19. - (mti)

A Szabad Újság című szlovákiai magyar hetilap szerint a jövő márciusi előre hozott választás egyrészt a 2010 előtti nacionalista politika visszatértével fenyeget, másrészt esélyt is kínál a felvidéki magyarságnak az új parlamenti képviseletre. „Az előrehozott választás - jó okkal tarthatunk ettől - a 2010 előtti szűkkeblű, nacionalista politika visszatértével fenyeget. A félelmek mellett azonban az idő előtti voksolás reményeket is kínál felvidéki magyar közösségünk számára” - írja Kolek Zsolt, a kommentár szerzője. A lapkommentár szerint „az elmúlt tizenöt hónapban bebizonyosodott, hogy a Híd által kínált politika zsákutcának bizonyult. Bugár Béla pártja választási ígéreteit teljesíteni nem tudta: inkább szlovák partnereinek igyekezett megfelelni, ahelyett hogy zömmel magyar nemzetiségű választóit képviselte volna”. „A márciusi választás nem várt lehetőséget ad a felvidéki magyarságnak, hogy megerősítse parlamenti képviseletét, bizalmat adva az érdekeit következetesen képviselő Magyar Koalíció Pártjának” - szögezi le Kolek Zsolt a Szabad Újságban. „Ha a felvidéki magyarság valóban életképes közösséget alkot, akkor az asszimilációs olvasztótégely helyett identitásának megőrzésére fog szavazni. A választási kampány heve persze elhomályosítja az éleslátást, a lelkesedés elnyomja az esetleges kockázatokat. Ezzel együtt nincs másik út, a pragmatizmus zsákutcának bizonyult, ki fog derülni, mennyit ér a szív. Hát vállat a vállhoz, és hajrá!” - záródik a szlovákiai Szabad Újság e heti számának kommentárja.

Mutyi szlovák módra

2011. október 17. - (Barak László - Új Szó)

Miért és kik miatt bukott meg a Radičová-kormány? Azért fontos mérlegelni ezt már most a választási listák összeállításának küszöbén, és azért lesz szükséges vitatkozni rajta, meg komoly következtetéseket levonni, ha ismertek lesznek a 2012. március 10-re előrehozott választások eredményei, mert a politika igenis kollektív műfaj és a kompromisszumok művészete. Akik ennek ellenkezőjét állítják és a politikai porondon fafejeket, képmutató moralistákat, csak a művészi benyomásra utazó népbutító ripacsokat keresnek, a józan együttműködést és az alkalmi kompromisszumkészséget pedig kollaborációnak, sőt árulásnak bélyegzik, azok igencsak nagyot tévednek. Sajnos, nem csak önmaguk kárára! Mindenesetre tény, valamennyi parlamenti pártnak, vagyis a kormánykoalíció pártjain kívül természetesen az ellenzékieknek is megvolt a szerepe a kormánybuktatási tragikomédiában. Ahogy mondani szokás, nélkülük nem jöhetett volna létre a kormánybuktatási projekt. Lássuk be, a szlovákiai választópolgárok nélkül sem. Ők döntöttek ugyanis annak idején arról, hogy kiket és főként, miért választatnak, delegálnak érdekeik képviseletére a parlamentbe. Ha a választók is képesek hideg fejjel elgondolkodni azon, hogy mit csináltak, akkor jobban döntenek majd március 10-én. Vagy nem… Van azonban addig még cirka öt hónap, amely időszak eseményei valamicskét segíthetnek a gondolkodó választóknak. A pártkatonákon és a tudatlanság meg a vonatkozó kritikátlanság okán ilyen-olyan nyájakban bégetőkön kívül… Mindjárt az első mérlegelhető szempont: hogyan viszonyulnak a jelenlegi pártok pillanatnyilag a kialakult helyzet megoldási lehetőségeihez? Ugyanilyen jelzésértékű, hogyan viselkedett az államfő, Ivan Gašparovič, amikor rájött - vagy megsúgták neki -, hogy közel hatéves regnálása óta egyetlenegyszer sem volt még alkalma akkorát mutyizni - tökmindegy, a saját zsebére-e vagy másokéra -, mint most. Rajta áll ugyanis, kik alkotják majd azt az ideiglenes kormányt, amelynek az országot a lehető legnormálisabb viszonyok között el kellene navigálnia az előrehozott parlamenti választásokig. Ezt a tényt támasztja alá, hogy péntek délelőtt - miután találkozott a legnagyobb ellenzéki párt elnökével, Robert Ficoval (Smer)! - percek alatt kikosarazta Iveta Radičovát. Aki - megjátszott vagy csak tettetett naivitásból-e, egyre megy - azért járult gyanútlanul Gašparovič elé, hogy megbízást kapjon tőle a szóban forgó ideiglenes kormány vezetésére. Hát nem kapott. Sőt, az államfő a miheztartás végett sokatmondóan bejelentette - mondhatni, cinikus haszonelvűséggel az Alkotmány vonatkozó rendelkezésére szigorúan szó szerinti, nem pedig, ahogy civilizáltabba helyeken szokás, tartalmi értelmezésére hivatkozva -, nem teheti meg a parlamentben megbuktatott kormány vezetőjévé Radičovát. És mivel úgymond, kormányától a parlament vonta meg a bizalmat, egy olyan pártszövetséggel kell megkeresni őt ma (hétfő), amely parlamenti többséget biztosít az ideiglenes kormánynak…! Ha pedig ez nem jön össze, mondta pénteken, ő majd - alkotmányos jogaiból kifolyólag - saját kénye-kedve szerint kinevez egy hivatalnokkormányt! Mármost, ez utóbbi ötlet több kérdést is fölvet: Ki mondta Gašparovičnak, hogy ilyen álláspontra helyezkedjen? Ki fogja most a ceruzáját…? Vagy csak próbálkozott, hátha összejön valami biznisz? Mert van neki a kormányfői posztra való, mutyizásra kapható privát hivatalnokjelöltje? Vagy Ficonak van ilyen strómanja, csak éppen Gašparovičcsal neveztetné ki magának? Netán a Slota-féle nacionalisták - az SNS deklarálta egyedül, hogy hivatalnokkormányt kellene kinevezni! - utolsó kívánságát teljesítené az államfő? Vagy mindez egyetlen az ilyen helyzetekben gerjedő sok összeesküvés-elmélet közül…? Na, ezeken a kérdéseken lehet elgondolkodni most, hogy ezerrel „kampánylani” kezdett körülöttünk. Azon kívül, hogy nem felejti el az ember, mely pártok - parlamentiek és parlamenten kívüliek - politikusai, pénzbehajtói, zsigeri lakájai és vakhitű drukkerei bontottak pezsgőt, amikor megbukott a Radičová-kormány.

Slota magyar kampányt tervez

2011. október 17. - (Mózes Szabolcs - Új Szó)

Ján Slota, az SNS elnöke máris bejelentette, hogy választási kampánygulyásából ezúttal sem hiányoznak majd a magyaros ízek. A választásokkal egyszerre népszavazást tartana a hivatali kisebbségi nyelvhasználat eltörléséről. „Egyetért azzal, hogy a hivatali érintkezésben a Szlovák Köztársaság egész területén kizárólag a szlovák nyelvet lehessen használni?” Az SNS erről a kérdésről kezdeményezett népszavazást, és azt szeretné, hogy az előrehozott választásokkal egyszerre tartanák a referendumot. A szélsőséges párt eddig 250 ezer aláírást gyűjtött össze, Ján Slota közölte, az év végéig el akarják érni a 400 ezret. Népszavazás kiírásához 350 ezer aláírást kell összegyűjteni. Az íveket az államfőhöz kell eljuttatni, ő dönt a referendum kiírásáról. Ivan Gašparovič nem zárta ki, hogy ugyanarra az időpontra - március 10-ére - tenné a népszavazás időpontját, ehhez viszont év végéig meg kellene kapnia az íveket. Az SNS a kezdeményezéssel saját magát mentené, a népszavazás ugyanis a két voksolás összekötése esetén is minden bizonnyal érvénytelen lenne - ha egyáltalán kiírja az államfő. Jogászok szerint ugyanis a kérdés alkotmánysértő. Az alaptörvény szerint a kisebbségeknek joguk van nyelvüket használni a hivatali érintkezésben, alapvető jogokról pedig nem lehet referendumot kiírni. Eddig csak egy népszavazás volt érvényes Szlovákiában - az EU-csatlakozásról szóló -, azt az összes párt masszívan támogatta. Az SNS népszerűsége folyamatosan az 5%-os bejutási küszöb környékén mozog, tavaly is csak pár ezer vokssal lépte át a határt. A „magyar kártyás” népszavazással mobilizálni tudná választóit, egyben magyaros ízt adna a kampánynak.

Kötet a szlovák-magyar közös történelemkönyv helyett?

2011. október 21. - (mti)

Készült egy monografikus könyv többek közt abból a nem titkolt célból, hogy felülírassék néhány túl mélyen rögzült szlovák és magyar klisé a két nemzet közös történelmének egy százhatvan évvel ezelőtti motívumáról.

Erősödő politikai nyomás Mária Terézia szobrának visszaállítása ellen

2011. október 17. - (mti)

Bár eddig már több mint ötezren biztosították támogatásukról a Pozsonyi Városszépítő Egylet (BOS) petícióját, hogy a városban állítsák vissza Mária Terézia kilencven éve lerombolt lovasszobrát, a kezdeményezés elleni politikai nyomás is egyre nagyobb.

Slotáék Mária Terézia és Esterházy ellen

2011. október 16. - (tasr)

Ján Slota szerint beteg elképzelést, hogy a Mária Terézia-emlékmű kerüljön a pozsonyi Štúr térre, s emiatt onnan elvigyék Štúrnak és nemzetébresztő társainak szobrát. Az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökét sokkolja a Pozsonyi Városszépészeti Egylet (BOS) kezdeményezése. Mária Terézia lovas szobra Fadrusz János alkotása, 1897-ben avatták fel, de 1921-ben, a cseh(szlovák) légiósok lerombolták. Robert Fico volt kormányfő, az ellenzéki Smer-SD elnöke az idei alkotmány napján, szeptember elsején tartott beszédében ellenezte a „szoborcsere” ötletét. Slotáék más szoborügyben is állást foglaltak: figyelmeztetnek, hogy Kassa után már Dunaszerdahelyen is szobrot állítottak Esterházy Jánosnak. Andrej Danko, az SNS alelnöke figyelmeztetett, hogy háborús bűnösről van szó.

Népszámlálás - A bőröm színe nem változik

2011. október 19. - (index.hu)

Ami a romáknál nem okozott gondot, az a szlovák kisebbség tagjainál igen - hívta fel a figyelmet a nemzetiségi hovatartozás megvallásának egyik furcsaságára Nótár Ágnes, a civilben a kistérségi rádió szerkesztő-riportereként dolgozó roma biztos. Mint mondta, a háború utáni kitelepítés (személyes vagy családi) emléke máig él, és mivel a szlovákok esetében nem áll, hogy rasszjegyek alapján is meg lehetne őket különböztetni, az általa ismert esetekben semmi nem szólt amellett, hogy a szlovák nemzeti kisebbséghez tartozónak mondják magukat.

Véget ér a népszámlálás Magyarországon

2011. október 31. - (mti)

Országos átlagban a háztartások 95 százalékából érkeztek be 14 óráig a népszámlálási adatok, de ez a szám valamelyest minden bizonnyal növekszik a nap folyamán, miután újabb kitöltött kérdőívek adatait viszik fel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) informatikai rendszerébe - közölte Virágh Eszter, a KSH népszámlálási szóvivője hétfőn az MTI-vel. Virágh Eszter elmondta, hogy még a keddi és a további napokat is felhasználhatják arra, hogy a hétfőn gyűjtött adatokat összesítsék, dokumentálják. A kistelepüléseken szinte teljesen befejeződött az összeírás, a számlálóbiztosok pedig - jellemzően a nagyobb városokban - új címeket is találtak, ahonnan szintén begyűjtötték az adatokat - tette hozzá. A nagyvárosokban azonban még alacsonyabb szinten állnak, Budapesten átlagosan csak a lakcímek 91 százalékáról érkeztek be a megválaszolt személyi és lakáskérdőívek; a fővárosban a legjobb feldolgozottságúak a VI. (98 százalék), illetve a XIX. és a XXI. kerületek (97-97 százalék), míg a legkevésbé aktívak a III. (83 százalék), valamint a XI. és a XII. kerületek (86-86 százalék) - mutatott rá. A szóvivő elmondása szerint országos összehasonlításban Tolna, Zala és Nógrád megyékben szinte 100 százalékos a megválaszolt kérdőívek aránya, a legalacsonyabb aktivitás pedig - Budapesten kívül - Pest, Fejér, Vas, Heves, Bács-Kiskun és Csongrád megyékben tapasztalható, ahol a kérdőívek 95-96 százaléka érkezett be a rendszerbe. Virágh Eszter felhívta a figyelmet: a november 1. és 8. közötti pótösszeírás során lehetőségük lesz azoknak is nyilatkozniuk, akik eddig nem tették meg. A nagyobb városokban külön ügyfélszolgálat áll majd rendelkezésre, de a kisebb településeken is fogadják a lakosokat a polgármesteri hivatalokban. Utalt arra: minden megyéből ezres nagyságrendben jelezték a számlálóbiztosok, hogy sokan szemmel láthatóan az adott címen laknak, de nem engednek be senkit a lakásukba, ők a passzív válaszmegtagadók. Sokkal kevesebben, néhány tucatnyian vannak az aktív válaszmegtagadók, akik szóban vagy írásban nyíltan jelzik, hogy nem hajlandók részt venni a népszámláláson. Mindenki ellen, aki a válaszadást megtagadja, a települések jegyzői eljárást indíthatnak - hangsúlyozta a szóvivő. Kiemelte, a számlálóbiztosok figyelmeztető üzeneteket hagytak az adatot még nem szolgáltató lakosoknak, és ebben az emiatt indítható szabálysértési eljárásra is felhívják a figyelmüket. Ennek hatására folyamatosan jelentkeznek az állampolgárok a zöldszámok (80-200-014, 80-200-224) valamelyikén, vagy bemennek az önkormányzatokba.

Társadalom és nemzetiségek - Sok minden kiderülhet

2011. október 5. - (mti / mno)

Az összeírás eredményei megmutatják, miként viszonyul a társadalom a nemzetiségekhez, a népszámlálás lebonyolításának módja pedig sokat elmond a mindenkori politikai elit velük kapcsolatos szándékairól is - mondta Tóth Ágnes, a Magyar Tudományos Akadémia Etnikai-Nemzeti Kisebbségkutató Intézetének igazgatója a Népszámlálások egykor és ma című konferencián szerdán Budapesten. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) könyvtára és a Magyar Statisztikai Társaság rendezvényén az előadó kifejtette, a nemzetiségi-etnikai kisebbségi kérdések megválaszolásakor az identitás vállalása függ a társadalmi viszonyoktól is, attól, hogy az adott társadalmi közegben mennyire merik felvállalni egy kisebbséghez való tartozásukat. Tóth Ágnes fontosnak nevezte, hogy két vagy több egymás utáni népszámlálás eredményeit nemzetiségi szempontból is összehasonlítsák, mert ez teszi lehetővé a trendek megállapítását. A nemzetiségi identitásra vonatkozó kérdéseknek csak akkor van értelmük, ha az azokra adott válaszok összehasonlíthatók a többi kérdésre adott válaszokkal. Emiatt egyetlen erre vonatkozó kérdés nem elegendő, az anyanyelvet és a nemzetiségi-etnikai kisebbségi tudatot is meg kell vizsgálni, illetve a családi és baráti körben használt nyelvről kapott információk is hasznosak - hangsúlyozta. Utalt arra, hogy 1941-től (1970 kivételével) szerepelt a kérdőíveken a nemzetiségi hovatartozás megvallása, ugyanakkor 1970 és 2001 között nem kérdeztek rá az állampolgárságra, mert a rendszerváltásig lényegében mindenki magyar állampolgár volt. Közölte, 1945 után a nemzetiségek saját identitása megvallásának hajlandósága erősen csökkent az 1946-1948 között lezajló sváb kitelepítések és a szlovák-magyar lakosságcsere miatt. A horvát, szerb, szlovén körben sem nőtt ebben az időben a bevallási hajlandóság, pedig őket kifejezetten előnyben részesítette a politika - tette hozzá. Szólt arról, hogy a kisebbségi anyanyelvűek között 1960-tól szlovák és horvát körben csökkent legjobban a bevallási hajlandóság, a németeknél mintegy 35 ezres létszámon stagnált, a cigányság anyanyelvi bevallása ugyanakkor folyamatosan nőtt. A trend a nyolcvanas években fordult meg, amikor a kisebbségek körében kezdett nőni identitásuk megvallásának hajlandósága, a rendszerváltás után pedig erősödött ez a tendencia. Tóth Ágnes kitért arra, hogy az 1941-es népszámlálás során Teleki Pál miniszterelnök kifejezett kérésére tették - az ország történetében először - a kérdések közé a nemzetiségre vonatkozóakat. Akkor is célul tűzték ki, hogy „az adatszolgáltatás szabad vallomáson alapuljon”, a válaszadás befolyásolására szankciókat helyeztek kilátásba, a kisebbségi adatszolgáltatót pedig nem volt szabad diszkriminálni. Az 1980-as népszámláláson - anyagi megfontolásból - csökkentették a kérdések számát, de az állampárt, az MSZMP egy 1978-as politikai bizottsági ülésén felvetették, hogy az 1970-ben kihagyott nemzetiségi kérdéseket újra feltegyék, a „lenini nemzetiségpolitikára” hivatkozva. Ezzel együtt a kommunista elit összességében „a nemzetiségi kérdést igyekezett elfojtani”, a hazai kisebbségek jogainak elismerését deklarálták ugyan, de ez a gyakorlatban nem valósult meg - fogalmazott. Az MSZMP vezető testületeként működő politikai bizottság azt vallotta, nem szükséges a cigányság kisebbségként való definiálása, a nyelvüket pedig „mesterségesnek” tekintette - fűzte hozzá. Megemlítette, hogy 1980 tavaszán egy kiegészítő adatfelvételt is rendeztek 506 községben, ahol németek, szlovákok, románok, vagy „délszlávok” éltek. Az összeírás adatain kívül a nemzetiségi tömörülések használhatták ettől az évtől „saját becsült adataikat is”. A 2001-es népszámláláson a több nemzetiséghez kötődés megjelölésének lehetősége is megjelent önkéntes alapon - jegyezte meg.

Népszámlálás Szerbiában:

Vallja magát vajdaságinak!

2011. október 5. - (bumm.sk)

Óriásplakátokon és szórólapokon is kampányol egy civil szervezet a Vajdaságban - arra buzdítják a polgárokat, hogy a népszámlálás során vallják magukat vajdaságinak. Szerb pártok szerint ez „szerbtelenítés“ - adta hírül a Vajdaság Ma portál. Szerbiában most zajlik a népszavazást, ahol a nemzeti hovatartozással kapcsolatos kérdésre nem kötelező válaszolni. A Vajdaságban, Szerbia autonóm tartományában a 2002-es adatok szerint 65 százalékban élnek szerbek, 15 százalékban magyarok, s ennél kisebb számban szlovákok, horvátok, románok és cigányok is, illetve még más nemzetiségek. A Társadalmi Egyenlőségek Ligája civil szervezet azért kampányol, hogy minél többen vallják magukat vajdaságinak. A Szociáldemokrata Liga egyik vezetője hangsúlyozta, mindenkinek jogában áll annak vallani magát, aminek gondolja. „Egyesek a magyar kisebbséget szólítják meg, hogy vallják magukat magyaroknak, a horvátok és montenegróiak hasonlóképpen, megint mások pedig arra szólítanak fel, hogy érezzék és vallják magukat vajdaságinak... Ez mindenki magánügye” - mondta a párt politikusa. Más szerb pártok azonban elítélték a kampányt. A Szerb Radikális Pártban úgy vélik, ez egy újabb alkalom a vajdasági nemzet megteremtésére, a Montenegróban már alkalmazott modell szerint, ahol a többségi szerb nemzet tagjainak száma csökkent azokkal szemben, akik montenegróinak vallották magukat. A Szerbiai Demokrata Párt (DSS) tartományi bizottságának szóvivője szerint pártja ezt a „szerbtelenítésre” tett kísérletként éli meg, amely egy új nemzetet, a vajdaságit akarja létrehozni. A 9 évvel ezelőtt mért adatokhoz képest biztosan csökken a magyarság számaránya a Vajdaságban, egyes szakértők szerint már az is örvendetes lenne, ha 10 százalék felett maradna. A Vajdaság Ma híradása szerint a szenttamási Emberi Jogi Központ is kampányt indított, s órisáplakátokon buzdítanak arra, hogy félelemből, bizonytalanságból senki ne tagadja meg magyarságát, illetve hogy minél többen magyarnak vallják magukat a népszámlálás során.

Romániai népszámlálás

A statisztikai hivatal korrekt népszámlálást ígér az RMDSZ-nek

2011. október 19. - (mti)

Vergil Voineag, a román országos statisztikai hivatal igazgatója arról biztosította a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét, hogy a számlálóbiztosok mindenhol megkapják a szükséges információkat, amelyek kizárják a népszámlálás módszertanának téves értelmezését. Az RMDSZ közleménye emlékeztet arra: Voineag azt követően írt Kelemen Hunornak, hogy az RMDSZ elnöke levélben kereste meg a statisztikai hivatal vezetőjét. Kelemen felhívta Voineag figyelmét arra, hogy három erdélyi nagyvárosban, Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Nagyváradon tévesen képezték ki a biztosokat. Egy részüknek ugyanis azt mondták a statisztikai hivatal akkreditált kiképzői, hogy a háztartásból ideiglenesen távol lévő személyek nemzeti identitásáról, anyanyelvéről és vallásáról a családtagok sem nyilatkozhatnak, ami ellentétben áll a romániai népszámlálás módszertanával. Voineag az RMDSZ elnökéhez küldött válaszlevelében azt írta, hogy figyelmeztette Bihar, Kolozs és Maros megye népszámlálási bizottságait a téves tájékoztatásra. Biztosította az elnököt arról: minden számlálóbiztos megkapja írásban a szükséges információkat, amelyek kizárják a népszámlálási módszertan téves értelmezését, és lehetővé teszik, hogy a cenzus eredményei a lehető legpontosabban tükrözzék a valóságot. Romániában csütörtökön kezdődik a népszámlálás, amelynek egyik legfőbb újdonsága a legutóbbihoz, a 2002-eshez képest, hogy az egyetemi hallgatókat nem szülőhelyükön regisztrálják, hanem egyetemi tanulmányaik helyszínén. A romániai magyar politikai szervezetek ezért arra kérik a romániai magyar diákokat, hogy az egyetemi városokban feltétlenül kerítsenek sort a számlálóbiztossal való személyes találkozóra, mert a kollégiumok adminisztrátorai ugyan bediktálhatják nevüket és személyi számukat, de a nemzeti identitásukról, anyanyelvükről és vallásukról csak ők maguk nyilatkozhatnak. Ugyanakkor a diákok szüleit is arra kérték a magyar politikai szervezetek, hogy otthon is jelentsék be gyermekeik adatait, mert a kétszer szereplő személyeket a statisztikai hivatal később amúgy is kiszűri. Ebben az esetben azonban fennáll az a veszély, hogy a kiszűrés során a hallgatókat az egyetemi város lakosságához sorolják, ugyanis a népszámlálás módszertana ezt írja elő. Így nemzetiségre, anyanyelvre és vallásra vonatkozó adatok nélkül kerülhetnek be az egyetemisták a végső statisztikába, ha nem találkoznak egyetemi városukban is a számlálóbiztossal.

Népszámlálás -Interneten a háztartások 18,6 százalékából érkeztek kérdőívek

2011. október 17. - (mti)

Összesen 817 ezren töltötték ki a népszámlálási kérdőívet az interneten vasárnap éjfélig, az elektronikus adatszolgáltatás határidejéig; ez a háztartások 18,6 százaléka - közölte Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője az MTI-vel. A szóvivő elmondta: egyelőre csak a területi megoszlását „látják” a kitöltött kérdőíveknek, később több szempont szerint is válogatnak majd. A legtöbben (az elektronikus úton válaszolók majdnem 30 százaléka) a fővárosban töltötték ki az interneten a dokumentumot, és magas volt a nyugat-dunántúli, illetve a közép-dunántúli régióban az ilyen módon válaszolók aránya is. A nyugati országrészben Somogy megyében viszont volt alacsony az internetes válaszadók aránya. A keleti országrészben, és ezen belül Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, volt a legalacsonyabb az internetes adatközlés aránya, de itt is több mint a háztartások tíz százaléka élt a lehetőséggel. Itt egyedül Csongrád megyében volt magasabb ez az arány az átlagnál. A szóvivő megjegyezte, hogy az adatok lényegében tükrözik a háztartások internetes bekötöttségének arányát a régiókban. Interneten vasárnap éjfélig lehetett kitölteni a népszámlálás lakás- és személyi kérdőíveit. Ha az adott címről minden lakos adatait pontosan közölték, oda nem megy már ki a számlálóbiztos. Ha valaki nem az internetes módszert választja, akkor október végéig eleget tehet állampolgári kötelességének úgy is, hogy a papíralapú kérdőíveken rögzíti a válaszokat, vagy megbeszél egy időpontot a számlálóbiztossal, aki a kapott válaszok alapján kitölti az ívet. Az adatok közlésekor „az adott eszmei időpontban”, az október 1-jén 0 órakor fennálló állapotokról kell nyilatkozni. Virágh Eszter, azzal kapcsolatban, hogy a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul, mert az általa képviselt emberek számára használhatatlan az internetes kérdőív, elmondta: kifejlesztették azt a képernyőolvasó szoftvert, amely a vakok és gyengénlátók számára segítséget jelentett volna. A program a gyengénlátók számára jól működött, de a vakok nem tudták használni százszázalékosan, ezért végül nem is üzemelték azt be - fűzte hozzá.